Jaunākais izdevums

Gan pēc tirgus vērtības, gan apgrozījuma pasaulē lielākā kompānija 2009. gadā ir ASV enerģētikas milzis Exxon Mobil, tādējādi apsteidzot ASV mazumtirgotāju Wal-Mart, kurš bija apgrozījuma līderis pērn, liecina Financial Times apkopotā informācija.

Exxon Mobil tirgus vērtība ir 337 miljardi dolāru. Pēc tirgus vērtības otra lielākā kompānija pasaulē ir PetroChina, kuras vērtība ir par teju 50 miljardiem ASV dolāru zemāka. Trešajā vietā ar tirgus vērtību 204 miljardi dolāru ierindojas Wal-Mart Stores, kura apgrozījums pirmo reizi pārsniedzis 400 miljardu dolāru atzīmi.

Eiropā lielākā kompānija ir Royal Dutch Shell, kuras tirgus vērtība ir 139 miljardi dolāru, savukārt apgrozījums 458 miljardi dolāru. Otrajā un trešajā vietā ierindojas kompānijas Nestle un BP, kuru tirgus vērtības ir attiecīgi 130 miljardi un 127 miljardi dolāru.

Tabula. Global TOP 10

KompānijaTirgus vērtība (miljardi dolāru)Apgrozījums (miljardi dolāru)Peļņa (miljardi dolāru)
Exxon Mobil33746045
PetroChina28715717
Wal-Mart Stores20440113
Bank of China188n16
China Mobil1756016
Microsoft1636018
AT&T14912413
Johnson & Johnson1466413
Royal Dutch Shell13945826
Rocter & Gamble1388412

Tabula. Europe TOP 10

KompānijaTirgus vērtība (miljardi dolāru)Apgrozījums (miljardi dolāru)Peļņa (miljardi dolāru)
Royal Ducth Shell13945826
Nestle1309516
BP12736121
Roche119398
Total11821014
Novartis100428
HSBC98n6
Volkswagen971506
Telefonica947610
Vodafone Group925210

n - nav zināms.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Naftas giganta Exxon Mobil peļņa aug par 49%, bet analītiķu prognozes neizpilda

Dienas Bizness, 26.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Exxon Mobil, kas ir pasaulē lielākā naftas kompānija biržā, uzrādījusi vājākus ceturkšņa darbības rezultātus, nekā prognozējuši analītiķi. Kompānijas finanses ietekmēja naftas un dabasgāzes ražošanas apjomu samazināšanās, vēsta Reuters.

Kompānijas peļņa sasniedza 15,9 miljardus ASV dolāru, kas ir par 5,22 miljardiem dolāru vairāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā.

Exxon Mobil šā gada otrajā ceturksnī ražoja vidēji 4,15 miljonus barelu naftas dienā, kas ir par 5,6% mazāk nekā pērn attiecīgajā laika periodā. Ražošanas apjomu kritums skaidrojums ar zemākām naftas cenām.

Kompānijas peļņu ietekmēja arī Exxon Mobil ķimikāliju struktūrvienības Japānā pārdošana, kas naftas giganta ceturkšņa peļņai pienesa 8,4 miljardus ASV dolāru.

Atskaitot minēto darījumu, Exxon Mobil peļņa otrajā ceturksnī bija 1,8 ASV dolāri uz vienu kompānijas akciju. Analītiķi kompānijai bija prognozējuši peļņu 1,95 ASV dolāru apmērā uz vienu Exxon Mobil akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ASV naftas giganta peļņa krīt par 23%

, 01.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV naftas giganta Exxon Mobil peļņa 2009. gada pēdējā ceturksnī bija 6.05 miljardi ASV dolāru, kas ir par 23% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, kad kompānijas peļņa bija 7.82 miljardi dolāru, ziņo BBC.

Neskatoties uz to, ka peļņa ir ievērojami zemāka nekā pirms gada, tā joprojām ir lielāka nekā bija prognozējuši vairāki tirgus analītiķi.

Kompānijas peļņu negatīvi ietekmējis zemais pieprasījums pēc naftas produktiem globālajā tirgū.

Exxon Mobil akcijas cena pēc finanšu rezultātu paziņošanas Ņujorkas biržā palielinājusies par 1.2% līdz 65.20 ASV dolāriem par akciju.

Exxon Mobil lielākie konkurenti BP un Royal Dutch Shell savus finanšu rezultātus paziņos vēlāk šonedēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Pasaulē lielākās kompānijas peļņa pieaugusi vēl par 38%

Jānis Šķupelis, 29.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākās kompānijas Exxon Mobil peļņa šā gada pirmajā ceturksnī palielinājusies par 38%, raksta Reuters.

Kopumā minētās energoresursu kompānijas peļņa 2010. gada pirmajā ceturksnī pieaugusi līdz 6,3 miljardiem ASV dolāru (jeb 1,33 ASV dolāru peļņa par akciju). Attiecīgajā periodā pērn kompānija nopelnīja 4,55 miljardus ASV dolāru. Tikmēr kompānijas ieņēmumi pieauguši par 41% līdz 90,25 miljardiem ASV dolāru (pirms gada tie bija 64.03 miljardi USD).

Jāpiebilst gan, ka tirgus dalībnieki bija gatavojušies vēl uz labākiem Exxon Mobil finanšu rezultātiem. Tika gaidīts, ka kompānijas peļņa uz akciju sasniegs 1,41 ASV dolāru, tikmēr ieņēmumi būs sasnieguši 96,4 miljardus ASV dolāru. Rezultātā Exxon Mobil akcijas cena saruka par pus procentu līdz 68,8 ASV dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Otra lielākā ASV naftas kompānija ienāk Lietuvā

Gunta Kursiša, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otra lielākā ASV naftas kompānija aiz Exxon Mobil – Chevron - iegādājusies 50% daļu Lietuvas privātā kapitāla naftas un gāzes izpētes uzņēmumā LL Investicijos, raksta pasaules mediji.

«Chevron ir kompānija, kas nebaidās ienākt Gazprom ietekmes laukā,» komentējot LL Investicijos daļu iegādes darījumu, norādīja Lietuvas premjers Andrjus Kibiļus.

«Lietuvas kompānijas iegāde ietilpst Chevron reģionālajā stratēģijā,» pauda Dereks Magness, Chevron Eiropas sauszemes operāciju ģenerāldirektors. Darījuma nosacījumi netika atklāti, tomēr kompānijas pārstāvis neizslēdza iespēju, ka nākotnē Chevron varētu palielināt savu ietekmi LL Investicijos.

Kopš slānekļa gāzes ieguves uzsākšanas, ASV dabasgāzes tirgus ir ievērojami transformējies, raksta The New York Times. Uzņēmums Chevron uzskata, ka visā Eiropā, sākot no Baltijas valstīm līdz Vidusjūrai atrodas liela josla slānekļa gāzes atradņu. Chevron jau iegādājies zemi Polijā un Rumānijā, kur uzsāks slānekļa gāzes izpētes darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētikas gigants Exxon Mobil apsteidzis ASV mazumtirgotāju milzi Wal-Mart Stores un atguvis Fortune 500 lielāko ASV kompāniju saraksta pirmo vietu, ziņo Reuters.

Neskatoties uz enerģijas cenas lejupslīdi pagājušā gada nogalē Exxon Mobil ieņēmumi 2008. gadā bija 442.9 miljardi USD. Exxon Mobil ir arī visrentablākā kompānija ASV, nopelnot iepriekšējā gadā 45.2 miljardus USD.

Wall-Mart Stores šī saraksta galvgalī atradās pēdējos sešus gadus, bet šogad ar 405.6 miljardiem USD lieliem ienākumiem ieņem otro vietu.

Visu Fortune 500 saraksta kompāniju peļņa samazinājusies par 85% līdz 99 miljardiem USD. Fortune 500 veidotāji uzsver, ka šis kritums viena gada laikā ir vislielākais kopš tiek veidots Fortune 500 saraksts. Fortune 500 sāka veidot pirms 55 gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Septiņām «naftas māsām» paredz labus laikus

Jānis Šķupelis, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pieaugums un šī resursa ieguves izmaksu apcirpšana var vilināt investorus uz lielo šī resursa ieguves kompāniju akciju iegādi

Naftas cena pēc divu mēnešu pauzes atkal sākusi flirtēt ar 70 ASV dolāru par barelu atzīmi. Piemēram, Ziemeļjūras jēlnaftas Brent nākamā mēneša piegāžu kontrakta cena kopš februāra vidus ir pieaugusi jau par 11,5%.

Naftai kļūstot dārgākai, var uzlaboties tirgus dalībnieku skatījums uz pasaules lielākajiem naftas uzņēmumiem. Piemēram, ietekmīgā ASV investīciju banka Goldman Sachs šonedēļ paudusi prognozi, ka Rietumvalstu naftas nozares milži ir pārdzīvojuši eksistenciālu krīzi un pašlaik tie esot zemā starta gatavībā smelt labumus. Šogad gan lielo naftas kompāniju akcijas investoriem pārsvarā nesušas sarūgtinājumu – to vērtība ir sarukusi aptuveni par 10%. Arī trīs gadu skatījumā ASV Enerģijas sektora vērtspapīru indekss ir vienīgais no kādu nozari raksturojošajiem indikatoriem, kura vērtība šajā termiņā ir sarukusi. Cerības gan pastāv, ka pēc sliktiem laikiem nāks šo akciju renesanse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Investori kļūst izvēlīgāki korporatīvajās obligācijās

Žanete Hāka, 07.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Situācija obligāciju tirgū 2016. gadā palielina atšķirību starp bagātajiem un nabadzīgajiem, dinamika, kas varētu pasliktināt ASV ekonomikas atgūšanos, jo mazākām un ne tik augstu novērtētām kompānijām pieaug papildus kapitāla iegūšanas izmaksas, uzskata LHV jaunākais analītiķis Mareks Rudovičs.

Bagātākās ASV kompānijas šogad gandrīz vispār nav cietušas, investoriem izvēlēties ar mazāku risku apveltītus darījumus ņemot vērā vājākus ekonomiskos rezultātus un globālo ekonomisko situāciju. Investori pirmdien iegādājās 12 miljardu dolāru vērtas AAA novērtēto Exxon Mobil un Anheuser-Busch InBev NV obligācijas, bet tās nav vienīgās, jo arī citu ar AAA reitingu novērtēto kompāniju obligācijas šogad piesaista lielu uzmanību.

Augsta reitinga korporatīvo obligāciju izlaišanas apjoms šo divu mēnešu laikā ir manāmi pieaudzis salīdzinot ar pērno gadu un jau pagājušais gads iezīmēja ceturto gadu pēc kārtas, kad šāda tipa jaunu korporatīvo obligāciju izlaišanas apjoms pieauga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas uzņēmumu nozīmīgums pasaules biržās strauji krītas, tā vietā pieaug Ķīnas un Brazīlijas koncernu īpatsvars.

To secinājuši Ernst&Young analītiķi, uz kuriem atsaucoties Financial Times Deutschland nosauc pasaules biržu iecienītāko uzņēmumu topu.

Teksasas naftas gigants Exxon Mobil savu līdzšinējo pirmo vietu topā bijis spiests atdot Petrochina. Taču arī kopumā amerikāņu uzņēmumi savas pozīcijas topā ir zaudējuši— TOP 10 tagad atrodas tikai 4 uzņēmumi, salīdzinot ar iepriekšējiem 7. Exxon Mobil biržas vērtība tagad atbilst 341 miljardam dolāru, pērn tie bija 406 miljardi.

No topa 6. vietas uz 3. pakāpusies Ķīnas finanšu institūcija— Ķīnas industriālā un komercbanka ar 257 miljardiem dolāru lielu tirgus kapitalizāciju. Ar 21.3 miljardu dolāru lielu peļņu šī banka pērn bija viena no pelnošākajām finanšu institūcijām pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecas pasaulē lielākās naftas pārstrādes kompānijas šā gada otrajā ceturksnī būtiski samazinājušas gan savu izdevumu apmērus, gan ražošanas apjomus, reaģējot uz pieprasījuma un cenu kritumu tirgū, raksta "Reuters".

Degvielas pieprasījums pasaulē sarucis par vairāk nekā 30%.

Vairāku naftas uzņēmumu vadītāji prognozē, ka pieprasījums arī tuvākajos ceturkšņos saglabāsies mazāks nekā pirms pandēmijas, ņemot vērā, ka cilvēki gan ceļo mazāk, gan dodas citos izbraucienos mazāk nekā iepriekš.

Vājais pieprasījums nozīmē, ka naftas ražotājiem ir jāpārskata savi biznesa plāni, norāda konsultāciju kompānijas "Alarez & Marsal" rīkotājdirektors Lī Maginnis.

"Exxon Mobil" plāno savas produkcijas apjomus plāno samazināt par 20% jeb 4,4 miljoniem barelu dienā, savukārt "BP" paziņojis, ka kopējos naftas ražošanas apjomus līdz 2030.gada beigām plāno samazināt par 1 miljonu barelu. Patlaban ražošanas apjomi sasniedz 3,6 miljonus barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijai Apple Inc otrdien izdevies pārspēt Exxon Mobile Corp - lai gan tikai uz īsu brīdi, tā kļuvusi par vērtīgāko kompāniju ASV, pieliekot punktu Exxon piecus gadus ilgajai «valdīšanai», ziņo ibtimes.com.

iPhone un iPad ražotāja tirgus vērtība palielinājusies līdz 341,5 miljardiem ASV dolāru, bet Exxon tirgus vērtība bijusi 341,4 miljardi ASV dolāru. Tomēr naftas gigantam, kura gada ieņēmumi ir četras reizes lielāki nekā Apple, pieaugot akciju vērtībai, ātri izdevies atkal atgriezties vadošajā pozīcijā.

Analītiķi gan akcentē, ka šis uzskatāms par lielu Stīva Džobsa kompānijas sasniegumu. Lai gan tikai uz īsu brīdi, tomēr Apple «gāza no troņa» Exxon un pievienojās nelielajai kompāniju līgai, kuras pieredzējušas atrašanos S&P 500 vadošajā pozīcijā. Starp šīm kompānijām ir General Electronics, General Motors, IBM, Microsoft Corp un AT&T.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Dažiem būs labums, ja bruņosies un pakaros

Jānis Šķupelis, 08.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties kara iespējamībai Tuvajos Austrumos, šobrīd daudz tiek spriests par to, kā negatīvāks notikumu attīstības scenārijs varētu iespaidot dažādu aktīvu cenu.

Ne visiem šādos laikos gan klāsies slikti. Ja spriedze pieaug, tad labāki laiki var gaidīt tos Rietumvalstu uzņēmumus, kuru bizness saistīts ar ieroču un cita veida militārā aprīkojuma ražošanu. Pasaules ģeopolitika tradicionāli nekad nav pilnībā mierīga, un šobrīd, šķiet, drīzāk turpina plaukt labs fons tam, lai valstis turpinātu piedalīties krietni aktīvākā bruņošanās sacensībā.

Augošas ģeopolitiskās neskaidrības apstākļos militārie tēriņi mēdz palielināties, un eksperti lēš, ka šajā ziņā šis gads varētu nebūt izņēmums. Proti, ja zobenu asina un savus militāros budžetus audzē kaimiņš, tad loģisks solis mēdz būt tas, ka tev arī - gribi to vai ne - tas ir jādara. Katrā ziņā pēdējā laikā daudzas pasaules valdības dod visai skaidrus mājienus par militāro tēriņu palielināšanu. Turklāt lielā daļā gadījumu šāds process no plāniem pārgājis uz reāliem darbiem.Eksperti piebilst, ka lielas investīcijas var plūst militārajām vajadzībām pielāgotā mākslīgā intelekta izstrādē un arvien gudrāku dronu armijas radīšanā. Ir spekulācijas, ka ASV mēģinās panākt savas valsts tradicionālo tehnoloģiju līderu iesaistīšanos aizsardzības stiprināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bafets ticis pie Nestle un Exxon Mobil kapitāldaļām

, 17.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardiera Vorena Bafeta (Warren Buffett) investīciju kompānijai Berkshire Hathaway tagad pieder arī kapitāldaļas pārtikas preču ražotājā Nestle un naftas kompānijā Exxon Mobil, vēsta BBC.

Berkshire Hathaway paziņojusi, ka tai tagad pieder Nestle akcijas 144.7 miljonu ASV dolāru vērtībā un naftas giganta Exxon Mobil akcijas 87.6 miljonu dolāru vērtībā.

Tāpat V. Bafeta kompānija paziņojusi, ka teju dubultojusi savu līdzdalību pasaulē lielākajā mazumtirgotājā Wal-Mart.

Db.lv jau vēstīja, ka slavenais investorspavisam nesen veicis lielāko darījumu savā dzīvē, par 26.6 miljardiem ASV dolāru iegādājoties Burlington Northern Santa Fe - vienu no lielākajiem ASV dzelzceļa operatoriem

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas arktiskās naftas ieguve apdraudēta; tas sagādās problēmas valsts maciņam

Jaunu potenciālu rietumvalstu sankciju pret Krieviju paēnā ekonomisti turpina minēt to, cik ilgi šī valsts spēs piepildīt savu kasi. Nekāds jaunums nav tas, ka Krievijas budžets ir atkarīgs no naftas un gāzes pārdošanas ieņēmumiem. Pieejamie ASV Enerģētikas aģentūras dati liecina, ka vairāk nekā 50% Krievijas budžeta ieņēmumu veido tieši naftas un gāzes pārdošana, bet šo izejvielu īpatsvars valsts eksportā ir ap 70%. Jau pašlaik daudzi sliecas domāt, ka radušies vajadzīgie nosacījumi, lai Krievijas naftas ieguve ilgtermiņā stagnētu vai pat samazinātos. Turklāt tas būtu, pat neņemot vērā to, ka problēmas jau esošo un visai ticamo jauno sankciju iespaidā gaidīs šīs valsts finanšu iestādes. Ja Krievija iegūs mazāk naftu, tad arī šīs valsts kase būs tukšāka un papildu problēmas var sagādāt tās cenas kritums. Piemēram, Ziemeļjūras jēlnaftas Brent cena šonedēļ atrodas pie 102 ASV dolāru par barelu atzīmes, kas ir tuvu zemākajam līmenim gada laikā. Krievijai nākamo ceturkšņu laikā tiek paredzēta recesija, bet ilgtermiņa problēmas valstij svarīgajam naftas sektoram, visticamāk, nozīmēs, ka būtisku izaugsmi šajā valsī neredzēsim gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV žurnāla Fortune izveidotā 500 lielāko kompāniju sarakstā esošie uzņēmumi pēro gadu noslēguši ar rekordlielu peļņu – 825 miljardiem ASV dolāru. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn kompāniju peļņa augusi par 16%.

Žurnāls norāda, ka, neskatoties uz recesiju un iedzīvotāju pirktspējas kritumu, ASV kompānijas turpina audzēt peļņu. «Pretēji ASV ekonomikai, kompānijas demonstrējušas pārsteidzošu piemērošanās spēju,» akcentē Fortune.

Fortune saraksta 500 kompānijas visā pasaulē kopumā nodarbina 25,8 miljonus cilvēku. ASV šīs kompānijas nodarbina gandrīz 17 miljonus cilvēku un netieši ietekmē miljoniem citu kompāniju darbinieku.

Žurnāla izveidotā saraksta galvgali ieņem naftas gigants Exxon Mobil. Pērn kompānijas apgrozījums bijis 453 miljardu ASV dolāru apmērā. Otrajā vietā iekļuvusi mazumtirdzniecības veikalu ķēde Wal-Mart (447 miljardu dolāru liels apgrozījums), bet trešajā - Chevron ar 245 miljardu dolāru lielu apgrozījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatojoties uz pērnā gada kompāniju sniegtajiem finanšu datiem, ir izveidots visvairāk pelnošo ASV uzņēmumu saraksts Fortune 500. Pelnošāko uzņēmumu divdesmitniekā ierindojas tādas kompānijas kā Exxon Mobil, Microsoft, Apple, Johnson&Johnson un citas, raksta CNN Money.

Jau astoto gadu pēc kārtas ASV pelnošāko uzņēmumu saraksta augšgalā ierindojusies starptautiskā gāzes un naftas kompānija Exxon Mobile, 2010. gadā nopelnot 30,5 miljardus ASV dolāru. Salīdzinot ar pērno gadu, Exxon palielinājis ieņēmumus par 59%, pateicoties naftas cenu kāpumam.

Otrajā vietā Fortune 500 sarakstā ierindojās telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs AT&T, pērn nopelnot 19,9 miljardus ASV dolāru. Trešajā vietā, no AT&T atpaliekot par 0,9 miljardiem ASV dolāru, ierindojas enerģētikas uzņēmums Chevron. Chevron ieņēmumi 2010. gadā ir palielinājušies par 82%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaulē lielākā naftas kompānija ceturksnī nopelna 9,25 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 31.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Enerģētikas milzis Exxon Mobil pērn pēdējā ceturksnī strādājis ar 9,25 miljardu ASV lielu peļņu, kas ir par 53% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, kad kompānijas peļņa bija 6,05 miljardi dolāru, ziņo Reuters.

Kompānijas apgrozījums 2010. gada pēdējā ceturksnī sasniedzis 105,2 miljardus ASV dolāru, kas ir par 15,4 miljardiem dolāru vairāk nekā 2009. gada pēdējā ceturksnī.

Exxon Mobil peļņas pieaugumu skaidro ar ražošanas apjomu palielināšanos par 19%, ko veicināja kompānijas sašķidrinātās dabasgāzes projekti Katarā.

31. janvāra pēcpusdienā jēlnaftas cena Ņujorkas preču biržā bija 89,65 ASV dolāri par barelu, kas ir par 0,31 dolāru vairāk nekā iepriekšējās tirdzniecības sesijas laikā. Londonā Brent naftas cena jau pietuvinājusies 100 dolāru robežai, vienam barelam maksājot 99,97 ASV dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Mobil Plus turpmāk strādās ar nosaukumu ALTIA LATVIA

Lelde Petrāne, 20.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu importētājs un izplatītājs, kas Latvijas tirgū bija pazīstams ar nosaukumu Mobil Plus, paziņojis par nosaukuma maiņu un turpinās darbu kā SIA ALTIA LATVIA.

Kā informē ALTIA LATVIA komercdirektors Aigars Siliņš, šāds lēmums pamatots ar vēlmi uzsvērt uzņēmuma piederību alkoholisko dzērienu ražotājam un izplatītājam ALTIA grupai un stiprināt korporatīvo identitāti Baltijā.

Izmaiņas LR Uzņēmumu reģistrā reģistrētas 18.jūnijā.

«Latvijā līdz šim strādāja divi Altia grupas uzņēmumi – Mobil Plus un Altia Latvia, taču tagad pieņemts lēmums par apvienošanos un vienota uzņēmuma ALTIA LATVIA izveidi. Vērtēju to kā pozitīvu soli, kas dos iespēju runāt vienotā valodā ar mūsu klientiem un piegādātājiem,» skaidroja A.Siliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

A.C.B. pievienos sev trīs meitas uzņēmumus

Dienas Bizness, 31.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļu būves uzņēmums AS «A.C.B.» plāno īstenot reorganizāciju, kuras ietvaros sev pievienos trīs meitas uzņēmumus - SIA «Ceļdaris», SIA «Bitumen Logistic» un SIA «Mobil Asfalts», ziņo «Lursoft» Klientu portfelis.

SIA «Ceļdaris» nodarbojas ar autoceļu, ielu un laukumu būvniecību un uzturēšanu. SIA «Mobil Asfalts» nodarbojas ar asfaltbetona mazumtirdzniecību un vairumtirdzniecību, kā arī tehnoloģisko iekārtu nomu, savukārt SIA «Bitumen Logistic» pamatdarbības virziens ir bitumena glabāšana un termināla apkalpošana. Visu trīs uzņēmumu 100% kapitāla daļu īpašnieks ir AS «A.C.B.».

Plānots, ka pēc reorganizācijas visas SIA «Ceļdaris», SIA «Bitumen Logistic» un SIA «Mobil Asfalts» tiesības, saistības naudas līdzekļi, kustamā un nekustamā manta, kā arī citi saimnieciskie labumi pāries AS «A.C.B.».

AS «A.C.B.» saglabās savu nosaukumu un statūtus esošajā redakcijā, kā arī tās pamatkapitāls paliks nemainīgs un valde turpinās strādāt līdzšinējā sastāvā, liecina reorganizācijas līguma projekts. Savukārt pievienojamās sabiedrības pēc pievienošanas beigs pastāvēt bez likvidācijas procesa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim vairākus gadus pasaulē vērtīgākā kompānija pēc tirgus vērtības bija naftas ASV gigants Exxon, taču 22. maijā, kad Exxon vērtība bija 335.9 miljardi ASV dolāru, to nedaudz pārspēja Ķīnas kompānija PetroChina, ziņo Bloomberg.

«Ja tu gribi iegādāties enerģētikas kompāniju akcijas, tad tu izvēlies Ķīnas dominējušās kompānijas. Pieprasījums Ķīnas degvielas tirgū aug, kamēr Ziemeļamerikā un Eiropā pieprasījums patiesībā samazinās,» norāda Mirae Asset Securities enerģētikas tirgus izpētes nodaļas vadītājs Gordons Kvans (Gordon Kwan).

Ķīna valdības tēriņi šogad veicinājuši degvielas patēriņa pieaugumu, kamēr ASV finanšu krīzes rezultātā degvielas pieprasījums krīt.

Šī gada laikā PetroChina akcijas cena palielinājusies par 29%. Exxon akcijas cena šī gada laikā samazinājusies par 14%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Exxon patriec Apple no vērtības zelta pjedestāla

Mārtiņš Apinis, 07.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz to, ka iPhone un iPad panākumi uz brīdi bija padarījuši Apple par vērtīgāko publisko uzņēmumu pasaulē, akciju cenu pārmaiņas biržā pirmo vietu vērtības ziņā atdevušās tās iepriekšējam īpašniekam ASV naftas kompānijai Exxon Mobil.

Kā liecina finanšu portāla Finviz.com., informācija saskaņā ar pēdējām akciju cenu izmaiņām Exxom Mobil akciju kapitalizācija sasniedz 401,27 miljardus ASV dolārus, savukārt Apple kapitalizācija ir par pusotru miljardu dolāru mazāka.

Galvenais iemesls Apple atkritienam uz otro vietu ir kompānijas vājāki nekā iepriekš analītiķi prognozēja finanšu dati trešajā ceturksnī. Kopš septembra, kad kompānijas akcijas cena sasniedza maksimumu, to vērtība ir kritusies apmēram par 40%, atrodoties pie 425 dolāru atzīmes.

Raugoties no kapitalizācijas viedokļa trešas vērtīgākās ir Google akcijas, kuru vērtība sasniedz 274,07 miljardus dolāru, savukārt ceturtās vietas ieguvējs ir finanšu kompānija Berkshire Hathaway ar 255,19 miljardioem dolāru, bet vērtīgāko kompāniju piecinieku noslēdz Ķīnas naftas kompānija PetroChina, kuru kapitlaa daļu tirgus vērtība ir 251,78 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Investīcijām naftas kompānijās ar roku atmet arī Bafets

Jānis Šķupelis, 19.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz zemākas naftas cenas fona daudzas pasaules lielākās kompānijas vairs nesola tik lielu peļņas palielināšanos. Šādos apstākļos vairāki ļoti ietekmīgi investori lēmuši izdarīt likmes pret minētā sektora kompāniju vērtspapīriem, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pieejamā informācija liecina, ka uz pagājušā gada beigām gan pasaulslavenais investors Vorens Bafets (pareizāk sakot, kompānija Berkshire Hathaway), gan arī Džordžs Soross (jeb Soros Fund Management) izpārdevuši visas savu stūrēto uzņēmumu īpašumā esošās enerģijas nozares milža Exxon Mobil akcijas.

Jāpiebilst, ka Berkshire Hathaway pagājušā gada ceturtajā ceturksnī līdz ar naftas cenas samazināšanos pārdevusi 41 miljonu Exxon akciju gandrīz četru miljardu ASV dolāru vērtībā. Agrāk šāds akciju skaits Berkshire Hathaway padarīja par vienu no lielākajiem minētās enerģijas kompānijas akcionāriem. Tāpat pagājušā gada izskaņā Bafeta vadītā kompānija lēmusi pārdot daļu savu ConocoPhillips un National Oilwell Varco akciju. Tiesa gan, leģendārais investors enerģijas nozarē saskatījis arī atsevišķas iespējas un iegādājies Phillips 66 un Kanādas naftas smilšu uzņēmuma Suncor Energy vērtspapīrus. Interesanti, ka Bafets palielinājis savus ieguldījumus IBM, Deere & Co un 21st Century Fox.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ tehnoloģiju kompānija Apple izziņojusi datumu paredzētajai iPhone 5 prezentācijai. Tā notiks nākamnedēļ – 4. oktobrī.

Šis būs pirmais Apple produkts, kas plašākai sabiedrībai tiks prezentēts pēc tam, kad veselības traucējumu dēļ no kompānijas vadītāja amata atkāpās Stīvs Džobss. Līdz ar viņa atkāpšanos šo amatu ieņēmis Apple iepriekšējais izpilddirektors Tims Kuks, un S. Džobss paliks tikai Apple valdē. Jāsaka, ka T. Kuks nepelna ne tuvu tik lielu Volstrītas uzticību kā S. Džobss, jo tiek apšaubīta Kuka spēja izsapņot jaunus, elegantus un patērētājiem tīkamus produktus.

Jāpiebilst, ka Apple akcijas cena NASDAQ biržā, neskatoties uz samērā slikto akciju tirgu sniegumu, šomēnes ir palielinājusies par 2,2%

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Valsts ieņēmumu dienests (VID) un Finanšu ministrija (FM) svinīgi apbalvoja 2016.gada lielākos nodokļu maksātājus.

Šogad netika speciāli apbalvots valstī lielākais nodokļu maksātājs, bet gan tika pasniegtas balvas un atzinības raksti katra Latvijas reģiona lielākajam nodokļu maksātājam mazo, vidējo un lielo nodokļu maksātāju grupā, kā arī tika godināts lielākais darba nodokļu maksātājs, lielākais eksportētājs (pēc eksporta apjoma uz trešajām valstīm vai trešajām teritorijām), lielākais nodokļu maksātājs - valsts, pašvaldību kapitālsabiedrība un 2016.gada debija.

Kā skaidroja VID, Rīgas un Rīgas plānošanas reģiona lielākais nodokļu maksātājs SIA Circle K Latvia pēc nodokļos samaksātās summas vienlaikus ir arī valstī lielākais nodokļu maksātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

FOTO: Apbalvoti 2018. gada lielākie nodokļu maksātāji Latvijā

Zane Atlāce - Bistere, 18.04.2019

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme, AS «UPB» pārstāve ar saņemto balvu kategorijā «2018.gada lielo nodokļu maksātāju grupā kā lielākais nodokļu maksātājs Kurzemes plānošanas reģionā» un finanšu ministrs Jānis Reirs VID Lielo nodokļu maksātāju svinīgajā apbalvošanas ceremonijā.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Lielo nodokļu maksātāju apbalvošanas pasākumā godināti 2018.gada Latvijas lielākie nodokļu maksātāji 22 dažādās nominācijās, informē VID.

«Jūs esat mūs lepnums, kas ne tikai nodrošina darba vietas, riskē, attīstās, smagi strādā, bet arī nodrošina visas Latvijas dzīvotspēju. Jūsu biznesa veiksme un līdz ar to arī godprātīgi nomaksātie nodokļi ir ieguldījums mūsu valsts attīstībā. Tas ir atbildības, godprātības, pienākuma apziņas un ilgtspējas piemērs,» klātesošos uzrunāja finanšu ministrs Jānis Reirs.

«Valsts budžeta naudu nerada kādi mistiski rūķi, tāpat to nedrukā ne VID, ne Finanšu ministrijā un pat ne Ministru kabinetā. Tā ir uzņēmumu un iedzīvotāju samaksātā nauda. Šī ir reize, kas saku paldies jums – lielie nodokļu maksātāji – par jūsu darbu, par jūsu uzticību Latvijai, par jūsu godaprātu, apmaksājot dažādas mūsu valsts attīstībai un pat pastāvēšanai būtiskas vajadzības,» atzina VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TNK-BP visas akcijas gatavs iegādāties Rosneft, kas audzēs Krievijas valdības ietekmi pār energoresursu sektoru, bet akciju pārdevējiem atraisīs rokas jauniem projektiem.

Krievijas naftas kompānijas TNK-BP nākotne, šķiet, pilnībā būs saistīta ar valdībai piederošo naftas gigantu Rosneft. Proti, Rosneft izteikusi pirkšanas piedāvājumu abiem TNK-BP akcionāriem – britu naftas kompānijai BP un krievu miljardieru kontrolētajam konsorcijam AAR. Jāpiebilst, ka līdz šim TNK-BP nomocīja dziļi akcionāru strīdi, jo gan BP, gan AAR piederēja 50% TNK-BP akciju.

Šāds iznākums, šķiet, varētu apmierināt visas ietaisītās puses. Rosneft kļūst par pasaules energoresursu ieguves sektora gigantu (milzis gan Rosneft bija arī pirms šī darījuma). Savukārt BP atbrīvojas no mokošās sadarbības ar AAR un tiek pie milzīgiem līdzekļiem vismaz 25 miljardu ASV dolāru vērtībā (lieliska iespēja jaunām investīcijām), ko kompānijai dos Rosneft (daļa līdzekļu gan, ļoti iespējams, tiks dota Rosneft akciju veidā, var tikt solīti arī sadarbības līgumi). Līdzīgi ieguvumi ir arī AAR, kas, pēc darījumam pietuvinātu personu sniegtās informācijas, varētu no Rosneft dabūt 28 miljardus ASV dolāru. Sagaidāms, ka šis būs lielākais pārņemšanas darījums, ko veic kāda Krievijas kompānija, un otrs lielākais pārņemšanas darījums energoieguves jomas vēsturē (lielākais ir, kad Exxon pārņēma Mobil).

Komentāri

Pievienot komentāru