Foto

Pasaulē lielākais saules enerģijas kuģis pabeidz Golfa straumes pētīšanu

Jānis Rancāns, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākais ar saules baterijām darbināmais kuģis Turanor PlanetSolar Francijas galvaspilsētā Parīzē noslēdzis ceļojumu pāri Atlantijas okeānam pa Golfa straumi.

Kuģis, ievācot zinātniskus datus par Golfa straumi, pavadījis piecus mēnešus. No Atlantijas okeāna Turanor PlanetSolar iekuģoja Lamanša šaurumā, no kurienes tālāk devās uz Sēnu, tādējādi savu ceļojumu noslēdzot Eifeļa torņa pakājē.

Turanor PlanetSolar aizvadītajā gadā uzstādīja rekordu, kļūdams par pirmo ar saules baterijām darbināmo kuģi, kas veicis ceļojumu apkārt pasaulei. Tas kuģim izdevās 584 dienu laikā. Tāpat Turanor PlanetSolar pieder pasaules rekords Atlantijas okeāna šķērsošanā – 22 dienu laikā.

Ekspedīcija bija daļa no Ženēvas universitātes projekta DeepWater, kuras ietvaros tiek pētīta okeānos notiekošo procesu ietekme uz atmosfēru. DeepWater projekta ietvaros zinātnieki veic pētījumus Golfa straumes apkārtnē, lai noskaidrotu Ziemeļāfrikas un Eiropas klimata regulēšanas mehānismus.

Db.lv jau vēstīja, ka Turanor PlanetSolar garums ir 31 metrs, platums – 15 metri, augstums – 6,3 metri un smagums – 89 tonnas. Vidējais kuģa ātrums ir 9,25 kilometri stundā.

Komentāri

Pievienot komentāru