Finanses

Pasaules lielākā uzkopšanas kompānija veikusi lielāko IPO Dānijā 20 gadu laikā

Žanete Hāka, 13.03.2014

Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Pirmajā tirdzniecības dienā Kopenhāgenas biržā pasaules lielākās uzkopšanas kompānijas ISS Holding akcijas cena palēcās par 13%, raksta Bloomberg.

Kompānija veikusi Dānijā lielāko sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO) 20 gadu laikā, un tās akcijas cena ceturtdien Kopenhāgenas biržā bija 180 dāņu kronas (aptuveni 24 eiro), salīdzinot ar IPO cenu – 160 kronām (21,4 eiro). Sākotnēji noteiktā cena IPO bija 140-175 kronas.

Kā norāda Sydbank eksperti, ISS Holding biznesa modelis rada pārliecību investoros par stabilu izaugsmi, ieņēmumiem, labu naudas plūsmu un dividendēm. Analītiķi prognozē, ka akcijas cena var pieaugt par 25% no IPO cenas.

Uzņēmums ziņojis, ka aptuveni 10% akciju iegādājušies Dānijas mazie investori, bet pārējā daļa nonākusi institucionālo investoru rokās.

Februāra vidū uzņēmums paziņoja, ka plāno piesaistīt 8 miljardus kronu, lai atmaksātu aizdevumus. Savukārt 11. martā kompānija slēdza akciju pārdošanu spēcīgā pieprasījuma dēļ.

Uzņēmums piedāvā uzkopšanas pakalpojumus vairāk nekā 50 valstīs, un tajā strādā vairāk nekā 530 tūkstoši darbinieku.

ISS Holding atlika IPO 2011. gada martā, norādot uz nenoteiktību tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan daļa uzņēmēju energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus joprojām veic pašu spēkiem, arvien biežāk komersanti palīdzību meklē arī pie profesionāliem pakalpojumu sniedzējiem

To DB norāda gan Ekonomikas ministrijas (EM) un attīstības finanšu institūcijas Altum, gan vairāku enerģētikas nozares uzņēmumu pārstāvji. Altum energoefektivitātes eksperts Edgars Kudurs atzīst, ka profesionāļi tiek piesaistīti dažādu apsvērumu dēļ - daļa uzņēmēju labprātāk koncentrējas uz savu saimniecisko darbību, nevis energoefektivitātes uzlabošanu, savukārt citi vēlas gūt garantiju par rezultātu, un profesionāļu piesaiste rada papildu pārliecību, ka viss tiek darīts pareizi.

Uzņemas atbildību

Ir arī situācijas, kad uzņēmēji izvēlas profesionāļu palīdzību, jo to pieprasa finansētājs, skaidro E.Kudurs. «Mūsu pieredze liecina, ka saviem spēkiem komersanti biežāk ievieš vienkāršākus risinājumus, piemēram, nomaina sūkni vai elektromotoru,» atzīmē eksperts. Arī EM novērojumi liecina, ka profesionāļi energoefektivitātes uzlabošanā parasti tiek piesaistīti sarežģītāku pasākumu īstenošanai, piemēram, lai veiktu energoauditu vai ieviestu sertificētu energopārvaldības sistēmu. «Tas vienlaikus nodrošina arī eksperta profesionālu vērtējumu, kas bieži uzrāda risinājumus procesos, kuriem paša uzņēmuma speciālisti nebija pievērsuši uzmanību,» informē ministrijā, uzsverot, ka enerģijas efektīvai izmantošanai būtu jākļūst par katra uzņēmuma prioritāti, tāpēc ir būtiski, lai vadība un darbinieki apzinātos ieguvumus un būtu ieinteresēti energoefektivitātes uzlabošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru