Jaunākais izdevums

Pasaulē plaši pazīstamais restorānu kritiķis Endijs Heilers (Andy Hayler), kurš vienīgais pasaulē apmeklējis visus trīszvaigžņu Mišelina (Michelin) restorānus, ierodas Rīgā.

Heilers apmeklēs Rīgu 15. un 16.februārī, lai piedalītos Profesionāļu Dienās, kuras rīko Reaton, pārtikas produktu un delikatešu izplatītājs un ražotājs.

Endijs Heilers ir pasaulē plaši pazīstams restorānu kritiķis un dažādu darbu autors, kurš pēdējos 30 gadus apmeklējis restorānus trīs līdz sešas reizes nedēļā. 2004.gadā Heilers sasniedza paša nosprausto mērķi - viņš bija pusdienojis visos trīs Mišelina zvaigznes ieguvušajos restorānos pasaulē – šis Heilera sasniegums tika plaši atspoguļots presē visā pasaulē. Šis mērķis gan jāsasniedz atkal un atkal – Heileram tas izdevās arī 2008., 2010., 2012., 2014., kā arī 2016.gadā, kad trīs Mišelina zvaigznes ieguvušo restorānu skaits pasaulē jau bija sasniedzis 115.

Heilera ceļojums balto galdautu pasaulē sākās 1990.gadā, kad Lielbritānijā plaši pazīstama ceļveža izdevēji viņam piedāvāja nepilnas slodzes restorānu inspektora darbu. 1994.gadā viņš publicēja savu pirmo grāmatu – Londonas Transporta Restorānu Ceļvedis, bet neilgi pēc tam izveidoja savu mājaslapu – andyhayler.com, kura ir vecākā joprojām funkcionējošā restorānu apskatu mājaslapa pasaulē. Nesen tika izdota grāmata 1001 restorāns, kas jāapmeklē, pirms nomirsti (1001 Restaurants You Must Experience before you Die), kurā Heilers bija nozīmīgākais no līdzautoriem. Tāpat viņš sarakstījis arī sadaļu par Parīzes smalkajiem restorāniem National Geographic 2009. gadā izdotajā grāmatā 500 ēdiena ceļojumi dzīves laikā (500 Food Journeys of a Lifetime).

Heilers piedalījies pirmajās četrās BBC raidījuma Masterchef: The Professionals sērijās kā vieskritiķis, kā arī filmējies 2014.gadā uzņemtajā dokumentālajā filmā Foodies: The Culinary Jet Set, kura tika nodēvēta par «vienu no labākajām filmām ēdiena mīļiem, no kuras mutē saskries siekalas».

Par sevi Heilers saka: «Lielākais gandarījums, kuru es rodu šajā darbā, ir jaunu, īpašu un interesantu restorānu «atklāšana» un to popularizēšana laba ēdiena cienītāju vidū – ar cerību, ka tas nesīs labumu arī šim restorānam, kurš tiešām pelnījis uzmanību un daudz apmeklētāju». Šobrīd Heilers strādā pie rakstiem žurnālā Elite Traveler un turpina veidot saturu savai mājaslapai, kuru papildina ik nedēļu – aprakstot paša apmeklētos restorānus visā pasaulē. Heilers piedalās arī dažādās televīzijas programmās.

Profesionāļu Dienās Heilers lasīs lekciju: Pasaules kulinārais ceļojums – labākie pasaules restorāni un vadīs diskusiju: Ar ko atšķiras vakardienas restorāns no rītdienas restorāna?, kurā piedalīsies vadošie Latvijas pavāri.

15. un 16.februārī autosalonā Autobrava notiks Reaton profesionāļu dienas 2017.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mišelina restorānu kritiķis Endijs Heilers (Andy Hayler), kurš pagājušajā nedēļā viesojās Rīgā, apmeklēja piecus restorānus, novērtējot to atbilstību Mišelina kritērijiem, piešķirot vienu Mišelina zvaigzni savam favorītam, informē Reaton.

Heilers Profesionāļu Dienās sniedza lekciju, kuras laikā stāstīja gan par Mišelina sistēmas rašanos, gan vērtēšanas principiem un trūkumiem, kā arī salīdzināja Mišelina un sevis izstrādāto vērtēšanas sistēmu, meklējot atbildi uz jautājumu – kas īsti ir tiešām labs restorāns?

Ņemot vērā to, ka trīs Mišelina zvaigznes saņēmušo restorānu skaits ir būtiski pieaudzis pēdējo gadu laikā (2004.gadā trīs zvaigznes saņēmuši bija 49 pasaules restorāni, savukārt 2016.gadā – jau 115), jautājums par Mišelina kritērijiem un vērtēšanas kvalitāti tiek uzdots aizvien biežāk. Lai gan sistēmai ir daudz trūkumu, Heilers uzskata, ka šī joprojām ir nozīmīgākā un vērtīgākā restorānu vērtēšanas sistēma pasaulē – nekas labāks, gluži vienkārši, nav stājies tās vietā. Mišelina izmantotie kritēriji tiek turēti noslēpumā – ceļvedī netiek publicēti restorānu apraksti, bet tikai un vienīgi to nosaukumi, adreses un iegūto zvaigžņu skaits. Zināms ir tas, ka vērtēšanu veic anonīmi inspektori, kuri restorānā ierodas papusdienot vai pavakariņot bez iepriekšēja brīdinājuma, un restorāna darbinieki tā arī neuzzina, ka viņus apciemojis Mišelina vērtētājs (protams, izņemot tad, ja restorānam tiek piešķirta zvaigzne).

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ko restorānu kritiķis Endijs Heilers sagaida no restorāna, kas atbilst Michelin zvaigznei?

Natālija Poriete, 17.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ Rīgā viesojas pasaulē atzīts restorānu kritiķis no Lielbritānijas Endijs Heilers. Pats viņš sevi dēvē par ēdienu rakstnieku. E. Heilers ir apmeklējis visus pasaules restorānus, kuriem piešķirtas trīs Michelin zvaigznes. Baltijas valstīs pagaidām gan diemžēl vēl nav neviena restorāna, kuram ir kaut viena šāda zvaigzne.

Fragments no DB intervijas:

Kurus restorānus plānojat apmeklēt?

Esmu iecerējis doties uz Vincentu, Gastronome, Bibliotēka nr.1 un Muusu.

Rīgā runā, ka esat atbraucis apmeklēt vairākus speciāli izvēlētus vietējos restorānus, lai tos rekomendētu Michelin zvaigznes saņemšanai. Vai tā ir taisnība?

Runāju ar šefpavāriem par to, kādiem standartiem jāatbilst restorānam, kāds ir līmenis, lai saņemtu Michelin zvaigzni, stāstu par pašreizējām izsmalcināto virtuvju tendencēm. Ņemot vērā, ka daudz ceļoju un apmeklēju restorānus visā pasaulē, par to zinu daudz, taču tajā pašā laikā man nav nekāda sakara ar Michelin zvaigznēm. Es neesmu inspektors un nevaru rekomendēt kādam, piešķirt vai nepiešķirt zvaigzni. Rakstu par ēdienu, par restorāniem žurnālam Elite Traveler, atsauksmes par restorāniem savā mājaslapā. Tā kā esmu apmeklējis restorānus, kam piešķirtas trīs Michelin zvaigznes, zinu, kādam tam jābūt, man paša izstrādāta 20 baļļu sistēma, kā vērtēt restorānu. Ja restorāns iegūst 15–16 punktus, tas jau velk uz vienu Michelin zvaigzni.

Komentāri

Pievienot komentāru