Transports un loģistika

Pateicoties elektroniskajām biļetēm ietaupīti 3 miljardi ASV dolāru

Aivars Mackevics [email protected], 15.10.2004

Jaunākais izdevums

Visā pasaulē lidsabiedrības ir samazinājušas savus izdevumus, kopumā par 3 miljardiem ASV dolāriem gadā, pateicoties tam, ka biļetes netiek vairs izdrukātas uz biļešu kuponiem. Ar šo piemēru, Džovanni Bisiņjani, lidsabiedrību apvienības Iata vadītājs, ir uzsvēris to, ka lidsabiedrības sniedz ļoti lielu ieguldījumi, lai strādātu racionālāk. Iata vadītājs pieprasa, lai arī Icao, pasaules satiksmes instanču apvienība, ministrijas un padomes sniegtu savu ieguldījumu, lai samazinātu aviācijas izdevumus. Izcēltas tiek vairākas jomas: Pirmkārt, vajadzētu labāk aprīkot lidostas un gaisa satiksmes kontroli. Jo kaut vai tikai lidmašīnas, kuras riņķo gaidot savu nolaišanos, gadā nodedzina degvielu 1,5 miljardu ASV dolāru vērtībā. Otrkārt, valstis kopš 11. septembra ir pastiprinājušas drošības noteikumus. Tomēr ir aizmirsts tos saskaņot valstu starpā. No tā izrietošie pārvaldīšanas izdevumi, pēc Iata vadītāja aprēķina, ir 5 miljardi ASV dolāri. Trešā problēma, arvien vairāk apdrošinātāju atsakās līgumos no dažādiem riskiem. Piemēram, no radioaktīvām bumbām un bioķīmiskiem materiāliem. Šie draudi tiek ierindoti pie politiski – teroristiski izraisītiem riskiem, kuru apkarošana ir arī valsts uzdevums, jo lidsabiedrības vienas nespēj to izdarīt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu krīzes laikā daudzas nacionālās ekonomikas saņēmušas valdību un ārvalstu aizdevēju finansiālo atbalstu, kas rezultējies lielākos izdevumos, aizņēmumos un vairumā gadījumu - augošā valsts parādā.

Daļēji pateicoties finanšu krīzei, dažas valstis un ekonomikas šobrīd ir ievērojami sliktākās pozīcijās, runājot par parādu, nekā citas, norāda CNBC, kas savā interneta vietnē publicējusi pasaulē lielāko valstu - parādnieču topu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Intel ieņēmumi 2006. gada ceturtajā ceturksnī sasniedz 9,7 miljardus USD

, 17.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

" Pamatdarbības ieņēmumi ir 1,5 miljardi ASV dolāru

" Peļņa uz vienu akciju - 26 centi

" Sasniegti rekordlieli mikroprocesoru un zibatmiņu pārdošanas apjomi

" Iegūta rekordliela peļņa no mobilo un serveru mikroprocesoru pārdošanas

Santa Klāra, Kalifornija, 2007. gada 17. janvāris - Intel Corporation vakar paziņoja par saviem ceturtā ceturkšņa ieņēmumiem 9,7 miljardu ASV dolāru apmērā, pamatdarbības ieņēmumi ir 1,5 miljardi ASV dolāru, 1,5 miljardi ASV dolāru ir tīrie ieņēmumi un peļņa uz vienu akciju - 26 centi. Ja neņem vērā akciju kompensācijas ietekmi, kompānijas pamatdarbības ieņēmumi ir 1,8 miljardi ASV dolāru, tīrā peļņa ir 1,7 miljardi ASV dolāru un peļņa uz vienu akciju - 30 centi.

Ceturtā ceturkšņa rezultāti ietver arī ieņēmumus no noteiktu kompānijas komunikāciju un lietojumprogrammu procesora biznesa aktīvu pārdošanas Marvell Technology Group, daļēji kompensējot zaudējumus, tostarp tos, kas ir saistīti ar lēmumu pārdot kompānijas Fab 23 ražotni Kolorādo Springsā. Ienākumu un zaudējumu balansa rezultātā tīrā peļņa uz vienu akciju palielinājās vidēji par 2,5 centiem. Ceturtajā ceturksnī veiktā restrukturizācija saistībā ar kompānijas struktūru un efektivitātes programmu atbilda kompānijas prognozēm un samazināja peļņu uz vienu akciju par aptuveni 1,5 centu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir maz ticams, ka nākamajā gadā akciju cenas sagaida straujš uzplaukums, taču Money CNN eksperti ir atraduši 10 akcijas, kurām ir perspektīva augt pat, ja tirgi neaugs.

Kods: MA

Tirgus kapitalizācija: 30 miljardi dolāru

Ienākumi 2008. gadā: 5 miljardi dolāru

P/E attiecība: 18*

Dividenžu ienesīgums: 0.3 %

Tādam no patērētājiem atkarīgam uzņēmumam kā MasterCard 2009. gads bijis pārsteidzoši labs. Tomēr sliktākajā ekonomiskajā stāvoklī kopš Lielās Depresijas laikiem, MasterCard ne tikai izdevies palielināt ienākumus par 1 % triju ceturkšņu laikā (jo patērētāji kredītkartes lieto vairāk), bet arī palielināja operatīvo peļņu par 24 % (palielinot komisijas maksas un samazinot mārketinga izmaksas). Tas notika tad, kad patērētāji netērējās. Tomēr patlaban ir zīmes, ka maciņi atkal varētu tikt atvērti. Viens faktors, kas par to liecina, ir – MasterCard darījumu skaits ir pārstājis kristies. Tas nozīmē, ka MasterCard ienākumi pieaugs, uzskata analītiķi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

INTEL pirmajā ceturksnī nopelna 8,9 miljardus USD

, 18.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pamatdarbības ieņēmumi ir 1,7 miljardi ASV dolāru, peļņa uz vienu akciju - 27 centi Santa Klāra, Kalifornija, 2007. gada 18. aprīlis- Intel Corporation paziņoja par saviem pirmā ceturkšņa ieņēmumiem 8,9 miljardu ASV dolāru apmērā, pamatdarbības ieņēmumi ir 1,7 miljardi ASV dolāru, 1,6 miljardi ASV dolāru ir tīrie ieņēmumi un peļņa uz vienu akciju - 27 centi. Rezultāti ietver arī atmaksātos 300 miljonus ASV dolāru no iepriekš uzkrātiem nodokļiem, kas palielināja peļņu uz vienu akciju par aptuveni 5 centiem.

"Spēcīgā mūsu industrijā vadošās Intel Core mikroarhitektūras produktu saimes virzība tirgū apvienojumā ar mūsu izmaksu struktūras uzlabojumiem ļāva mums pirmajā ceturksnī sasniegt pārliecinošus finanšu rezultātus," teica Intel prezidents un izpilddirektors Pols Otelini. "Mūsu produktu priekšrocības un kvalitāte atspoguļojas faktā, ka vidējās pārdošanas cenas ceturksnī, ņemot vērā lielo konkurences vidi, bija samērā noturīgas."

2007. gada 1. ceturksnis Salīdzinot ar 2006. gada 1. ceturksni Salīdzinot ar 2006. gada 4. ceturksni

Ieņēmumi 8,9 miljardi ASV dolāru -1% -9%

Pamatdarbības ieņēmumi 1,7 miljardi ASV dolāru -3% +13%

Tīrie ieņēmumi 1,6 miljardi ASV dolāru +19% +7%

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google šogad kļuvis par vērtīgāko zīmolu pasaulē, bet zīmols Coca Cola pirmo reizi izkritis no globālo zīmolu Top 10, liecina Brand Finance 500 vērtīgāko zīmolu šā gada pārskats.

Saskaņā ar aplēsēm Google zīmola vērtība ir 44,3 miljardi ASV dolāru. Otrajā vietā ierindots zīmols Microsoft, kura vērtība esot 42,8 miljardi ASV dolāru. 2010.gada pārskatā Microsoft atradās tikai piektajā vietā.

Wal-Mart, kas pērn atradās pirmajā pozīcijā, šogad noslīdējis uz trešo vietu, un šī zīmola vērtība ir 36,2 miljardi ASV dolāru.

Top 10 dominē ASV kompānijas, bet ir viens izņēmums - Lielbritānijas telekomunikāciju kompānija Vodafone, kuras zīmola vērtība ir 30,68 miljardi ASV dolāru.

Coca Cola ar zīmola vērtību 25,8 miljardi ASV dolāru nokritusi no trešās pozīcijas uz 16.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien tirgus dalībnieku uzmanība ir vērsta uz ASV Federālo Rezervju sistēmas (FRS) divu dienu sanāksmi, kuras laikā tiks paziņots centrālās bankas lēmums saistībā ar turpmāko monetārās stimulēšanas programmu.

Liela daļa finanšu ekspertu un ekonomistu līdz šim prognozēja, ka šajā sanāksmē ikmēneša aktīvu iepirkumi tiks samazināti par desmit miljardiem ASV dolāru – no pašreizējiem 85 miljardiem dolāru līdz 75 miljardiem dolāru.

Tomēr patlaban daļa ekspertu savas prognozes ir mainījuši, lēšot, ka samazinājums būs mazāks nekā tika gaidīts iepriekš. Tā, visdrīzāk, aktīvu iepirkumi tiks samazināti par 5 miljardiem ASV dolāru, paredz arī Bloomberg aptaujātie analītiķi. Tiek gaidīts, ka valsts parādzīmju iepirkumi tiks samazināti no 45 miljardiem ASV dolāru līdz 40 miljardiem dolāru mēnesī, bet hipotekāro parādzīmju iepirkšanas apjomi saglabāti esošajā – 40 miljardu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn žurnāla Forbes miljardieru sarakstā kopumā bija reģistrēti 1 125 miljardieri, krīzes iespaidā šis saraksts šogad ir sarucis par 332 personās līdz 793 miljardieriem visā pasaulē.

Par pasaulē bagātāko, apsteidzot pērnā gada līderi Vorenu Bafetu, kļuvis kompānijas Microsoft dibinātājs Bils Geitss (Bill Gates), kura bagātība tiek lēsta 40 miljardu ASV dolāru apjomā.

Uz otro vietu nokritis pērn bagātākais cilvēks pasaulē - kompānijas Berkshire Hathaway boss - investors Vorens Bafets (Warren Buffet), kura bagātība ir 37 miljardi ASV dolāru.

Trešajā vietā atrodas Meksikas telekomunikāciju magnāts Karloss Slims (Carlos Slim), kura bagātība ir 35 miljardi ASV dolāru.

Pasaulē bagātāko pirmais trijnieks gada laikā kopumā ir zaudējis 68 miljardus ASV dolāru. Bils Geits zaudējis 18 miljardus dolāru, savukārt Vorens Bafets un Karlos Slims katrs kļuvuši par 25 miljardiem dolāru plānāki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vērtīgākais zīmols Eiropā - Nokia

, 19.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas vērtīgākais zīmols ir Nokia, kura vērtība ir 32,332 miljardi EUR, tā liecina Eiropas Zīmolu insitūta veiktais pētījums.

Kopumā pētījumā analizētas 3000 kompānijas 24 valstīs.

Pētījumā noskaidroti 25 vērtīgākie zīmoli un 50 vērtīgākās zīmolu korporācijas.

Eiropas desmit vērtīgākās zīmolus kontrolējošās korporācijas ir:

1. Nokia (32,332 miljardi EUR),

2. LVMH (29,831 miljardi EUR),

3. Unilever (25,136 miljardi EUR),

4. Telefonica (23,858 miljardi EUR),

5. Vodafone (22,550 miljardi EUR),

6. Mercedes-Benz (20,483 miljardi EUR),

7. Deutsche Telekom (18,269 miljardi EUR),

8. BMW (17,298 miljardi EUR),

9. France Telecom (17,068 miljardi EUR),

10. inBEV (16,873 miljardi EUR).

10 Eiropas vērtīgākie zīmoli:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada jūnija lidmašīnas biļetes no papīra būs vēsture, ziņo The Guardian.

Elektronisko biļešu izmantošana palīdzēs katram ceļotājam ietaupīt 5 GBP (5,18 LVL). Lēmumu no nākamā gada jūnija pāriet uz elektroniskajām biļetēm pieņēma Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA).

Organizācija, kura atrodas Ženēvā, pārstāv vairāk nekā 240 lidsabiedrības, kas veic 94% no starptautiskajiem lidojumiem. Ideju par elektroniskajām biļetēm sāka ieviest pirms trim gadiem.

Lidsabiedrības, kas atrodas ārpus IATA (pārsvarā tās ir mazcenu lidsabiedrības), tādas kā Ryanair un Easyjet jau kādu laiku vairs neizmanto papīra biļetes.

Elektroniskā biļete nozīmē, ka ceļotāja personīgie dati, kā dati par lidojumu tiek ievadīta datorā un ierodoties lidmašīnā viņam tikai jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, lai pierādītu savu identitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft dibinātājs Bils Geitss Forbes veidotajā bagātāko amerikāņu sarakstā palielinājis savu pārsvaru pār investoru Vorenu Bafetu, ziņo BBC.

Kāpjot Microsoft akciju vērtībai, Geitsa bagātības apmērs pieaudzis par 3 miljardiem ASV dolāru līdz 59 miljardiem ASV dolāru, pat neraugoties uz viņa filantropijas centieniem.

Savukārt Bafeta bagātība sarukusi par 11 miljardiem ASV dolāru līdz 39 miljardiem ASV dolāru. Tas saistīts ar viņa kompānijas Berkshire Hathaway vērtības samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopējā ASV 400 bagātāko iedzīvotāju, ar Bilu Geitsu (Bill Gates) un Vorenu Bafetu (Warren Buffett) priekšgalā, aktīvu vērtība gada laikā samazinājusies par 19% jeb 300 miljardiem ASV dolāru.

Bils Geits (Foto: REUTERS/SCANPIX)Par to liecina žurnāla Forbes apkopotais 400 ASV bagātāko cilvēku saraksts. Šī ir tikai piektā reize kopš 1982. gada, kad Forbes sāka šo sarakstu, kad kopējā 400 valsts bagātāko cilvēku kopējā aktīvu vērtība, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, samazinās.

Saraksta augšgalā ir Microsoft «tēvs» B. Geitss ar 50 miljardiem ASV dolāru, kas ir par 7 miljardiem mazāk nekā 2008. gadā. Savukārt otrs ASV bagātākais – investors V. Bafets – gada laikā zaudējis 10 miljardus dolāru, viņa kopējai aktīvu vērtībai nokrītoties līdz 40 miljardiem dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

HP paziņo 2007. finanšu gada trešā ceturkšņa rezultātus

, 17.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informāciju tehnoloģiju kompānija "Hewlett-Packard" (HP) 2007. biznesa gada trešajā ceturksnī (maijs, jūnijs, jūlijs), kas noslēdzās 31. jūlijā, strādāja ar tīriem ieņēmumiem 25,4 miljardu ASV dolāru (13,2 miljardu latu) apmērā, kas ir par 16% vairāk nekā iepriekšējā biznesa gada attiecīgajā ceturksnī. HP tīrā peļņa (pēc nodokļu nomaksas) trešajā ceturksnī palielinājās par 29% un bija 1,8 miljardi ASV dolāru (936 miljoni latu) salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu.

Kompānijas peļņa uz vienu akciju, neieskaitot vienreizējos ieņēmumus, sasniedza 0,71 ASV dolārus (0,34 latus).

"Jaunākie HP finanšu rezultāti - lielākais ieņēmumu pieaugums no 2000. gada - turpina apliecināt katras mūsu biznesa sfēras spēku," uzskata Marks Hērds (Mark Hurd), HP valdes priekšsēdētājs un vadītājs. "Mēs pārliecinoši labi strādājam pieprasījuma pēc mūsu inovatīvajiem produktiem un pakalpojumiem radīšanā, un turpinām veidoties par vēl efektīvāku organizāciju."

HP ieņēmumi Amerikā trešā ceturkšņa laikā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni, auguši par 14% un bija 11,1 miljardi (5,7 miljardi latu) ASV dolāru. Eiropā, Vidējos Austrumos un Āfrikā ieņēmumi palielinājās par 16% un bija 9,7 miljardu ASV dolāru (5 miljardu latu). Savukārt Āzijas Klusā okeāna reģiona ieņēmumi bija 4,6 miljardi ASV dolāru (2,4 miljardi latu), kas ir par 22% vairāk nekā attiecīgajā ceturksnī gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pasaules lielāko uzņēmumu vidū dominē naftas kompānijas

Jānis Rancāns, 27.07.2011

Wal-Mart veikals ASV. Wal-Mart ieņēmumi 421,8 miljardi ASV dolāru, peļņa 16,3 miljardi.

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV žurnāls Fortune ir publicējis savu ikgadējo Pasaules lielāko kompāniju TOP 500. Reitinga pirmajā desmitniekā dominē naftas uzņēmumi – no desmit lielākajām kompānijām, sešas darbojas šajā nozarē.

2011. gada reitingā ir iekļautas 500 kompānijas, kuras sagrupētas pēc to ieņēmumiem. Tas izveidots balstoties uz kompāniju fiskālā gada datiem, kas beidzās 31. maijā.

Sarakstā visvairāk dominē ASV kompānijas – 133 no TOP 500 kompānijām ir reģistrētas ASV. Otrajā vietā ir Japāna ar 68 kompānijām, trešajā Ķīna (62 kompānijas), ceturtajā Francija (35 kompānijas), bet piektajā Vācija (34 kompānijas).

Otro gadu pēc kārtas Fortune Global 500 saraksta pirmo vietu ir saglabājusi ASV lielveikalu ķēde Wal-Mart (ieņēmumi 421,8 miljardi ASV dolāru, peļņa 16,3 miljardi).

Nākošo vietu žurnāla izveidotajā sarakstā ieņem Royal Dutch Shell (ieņēmumi 378,1 miljards, peļņa 20,1 miljards).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan pēc tirgus vērtības, gan apgrozījuma pasaulē lielākā kompānija 2009. gadā ir ASV enerģētikas milzis Exxon Mobil, tādējādi apsteidzot ASV mazumtirgotāju Wal-Mart, kurš bija apgrozījuma līderis pērn, liecina Financial Times apkopotā informācija.

Exxon Mobil tirgus vērtība ir 337 miljardi dolāru. Pēc tirgus vērtības otra lielākā kompānija pasaulē ir PetroChina, kuras vērtība ir par teju 50 miljardiem ASV dolāru zemāka. Trešajā vietā ar tirgus vērtību 204 miljardi dolāru ierindojas Wal-Mart Stores, kura apgrozījums pirmo reizi pārsniedzis 400 miljardu dolāru atzīmi.

Eiropā lielākā kompānija ir Royal Dutch Shell, kuras tirgus vērtība ir 139 miljardi dolāru, savukārt apgrozījums 458 miljardi dolāru. Otrajā un trešajā vietā ierindojas kompānijas Nestle un BP, kuru tirgus vērtības ir attiecīgi 130 miljardi un 127 miljardi dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķīnas vērtīgāko zīmolu TOP 10

Dienas Bizness, 01.02.2013

10. Sinopec. Vērtība - 12,5 miljardi ASV dolāru. Sinopec ir naftas un dabasgāzes kompānija, kas 2012. gadā ir parakstījusi līgumus aptuveni 10 miljardu ASV dolāru vērtībā. Ķīnas enerģētikas gigants arī iegādājies 49% Kanādas uzņēmuma Talisman Energy, tādējādi iegūstot arī tiesības pētīt dabasgāzes un naftas laukus Kanādas rietumos.

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas ekonomikas izaugsme varbūt arī bremzējas, bet valsts patērētāju ar vidējiem ienākumiem armija kļūst tikai lielāka. Turpinoties šādai tendencei, Ķīnas korporācijām varētu aizsākt jaunu ēru, kurā aizvien svarīgāka loma būs zīmolam, teikts Milward Brown Optimor un WPP Brandz veiktajā pētījumā.

Pētījumā, kurā apkopota informācija par 50 vērtīgākajiem Ķīnas zīmoliem, secināts arī, ka visstraujāko vērtības pieaugumu piedzīvojoši tieši tehnoloģiju zīmoli. Tas skaidrojams ar to, ka Ķīnas patērētāji aizvien vairāk laika, kā arī naudu, tērē internetā un izmantojot mobilās tehnoloģijas.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka aizvien biežāk Ķīnas zīmoli savu klātbūtni nostiprina arī ārvalstīs, kas to vērtību tikai palielina.

Ķīnas vērtīgāko zīmolu TOP 10:

10. Sinopec. Vērtība - 12,5 miljardi ASV dolāru.

Sinopec ir naftas un dabasgāzes kompānija, kas 2012. gadā ir parakstījusi līgumus aptuveni 10 miljardu ASV dolāru vērtībā. Ķīnas enerģētikas gigants arī iegādājies 49% Kanādas uzņēmuma Talisman Energy, tādējādi iegūstot arī tiesības pētīt dabasgāzes un naftas laukus Kanādas rietumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

"Intel" trešajā ceturksnī nopelnījis 8.7 miljardus

, 19.10.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Intel Corporation vakar paziņoja par saviem trešā ceturkšņa ieņēmumiem 8.7 miljardu ASV dolāru apmērā, pamatdarbības ieņēmumi ir 1.4 miljardi ASV dolāru, 1.3 miljardi ASV dolāru ir tīrie ieņēmumi un peļņa uz vienu akciju – 22 centi. Ja neņem vērā akciju kompensācijas ietekmi, kompānijas pamatdarbības ieņēmumi ir 1.7 miljardi ASV dolāru, tīrā peļņa ir 1.5 miljardi ASV dolāru un peļņa uz vienu akciju ir 27 centi, Db.lv informēja "Hill and Knowlton Latvia" pārstāve Sigita Lapsiņa.

"Intel" ieņēmumi trešajā ceturksnī sasniedza 8.7 miljardus ASV Dolāru.

· Pamatdarbības ieņēmumi ir 1,4 miljardi ASV dolāru

· Peļņa uz vienu akciju – 22 centi

· Sasniegts mobilo un serveru mikroprocesoru piegādes rekords

· Piegādāti vairāk nekā 6 miljoni procesoru, kuru pamatā ir jaunā Intel Core mikroarhitektūra

Pamatdarbības rezultātus veido arī ieņēmumi aptuveni 100 miljonu ASV dolāru apmērā no daļas no Micron Technology kapitālieguldījumu pārdošanas, ieņēmumi no atsavināšanas aptuveni 130 miljonu ASV dolāru apmērā un pārstrukturēšanās nodeva, kas ir 98 miljoni ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informāciju tehnoloģiju kompānija Hewlett-Packard (HP) 2007. biznesa gada pirmajā ceturksnī (2006. gada novembris, decembris un 2007. gada janvāris), kas noslēdzās 31. janvārī, strādāja ar tīriem ieņēmumiem 25,1 miljardu ASV dolāru (13,5 miljardu latu) apmērā, kas ir par 11% vairāk nekā iepriekšējā biznesa gada attiecīgajā ceturksnī.

HP tīrā peļņa (pēc nodokļu nomaksas) pirmajā ceturksnī palielinājās par 26% līdz 1,5 miljardiem ASV dolāru (0,8 miljoniem latu) salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, Db.lv informēja kompānijas pārstāve Latvijā Egita Jirgensone.

Kompānijas peļņa uz vienu akciju, neieskaitot vienreizējos ieņēmumus, sasniedza 0,65 ASV dolārus (0,35 latus).

HP ieņēmumi Amerikā pirmā ceturkšņa laikā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni, auguši par 6% un bija 10,4 miljardi (5,6 miljardi latu) ASV dolāru. Eiropā, Vidējos Austrumos un Āfrikā ieņēmumi palielinājās par 14% un bija 10,7 miljardu ASV dolāru (5,7 miljardu latu). Savukārt Āzijas Klusā okeāna reģiona ieņēmumi bija 4,0 miljardi ASV dolāru (2,1 miljards latu), kas ir par 15% vairāk nekā attiecīgajā ceturksnī gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

ES tekošajā kontā pārpalikums 29,1 miljarda eiro apmērā

Žanete Hāka, 19.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī Eiropas Savienības valstu tekošā konta pārpalikums sasniedza 29,1 miljardu eiro jeb 0,9% no IKP, liecina Eurostat dati.

Pērnā gada attiecīgajā periodā tekošā konta deficīts bija 1,5 miljardi eiro.

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo periodu, preču konta deficīts ievērojami saruka, sasniedzot 0,1 miljardu eiro, salīdzinot ar 32,8 miljardiem eiro pirms gada. Savukārt ienākumu konta pārpalikums saruka no 17,7 miljardiem eiro pērn līdz 15,9 miljardiem eiro šā gada sākumā. Pakalpojumu konta pārpalikums saglabājās stabils, sasniedzot 32,4 miljardus eiro. Savukārt kārtējo pārvedumu konta deficīts nedaudz pieauga līdz 19 miljardiem eiro.

Pirmajā ceturksnī tirdzniecības pārpalikums bija ar ASV – 29 miljardi eiro, Šveici – 15,9 miljardi eiro, Brazīliju – 8,1 miljards eiro un Hongkongu – 7,9 miljardi eiro, Kanādu – 5 miljardi eiro un Indiju – 0,3 miljardi eiro, savukārt deficīts bija ar Ķīnu – 25,7 miljardi eiro, Krieviju – 18 miljardi eiro un Japānu – 2,4 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja jūs domājat, ka ekonomiski spēcīgākā pilsēta pasaulē ir vai nu Ņujorka vai Tokija, tad jūs kļūdāties. Ekonomiski spēcīgākā pilsēta ir Londona, liecina žurnāla Forbes veiktais pētījums.

Lai gan ekonomika Ņujorkā un Tokijā ir attīstījusies tālu priekšā Londonai un Honkongai, Forbes tieši šīs divas pilsētas, lielāku ekonomikas attīstības tempu dēļ, ir ierindojis pirmajās divās vietās.

10 ekonomiski spēcīgākās pasaules pilsētas:

Londona

Iekšzemes kopprodukts (2005. gadā) - 452 miljardi USD;

Iekšzemes kopprodukts (2020. gadā) - 708 miljardi USD;

Iekšzemes kopprodukta palielināšanās ātrums - 3%;

Iedzīvotāju skaits (2007. gadā) - 8 567 000.

Honkonga

Iekšzemes kopprodukts (2005. gadā) - 244 miljardi USD;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Hewlett-Packard paziņo 2007. finanšu gada pirmā ceturkšņa rezultātus

, 21.02.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Informāciju tehnoloģiju kompānija Hewlett-Packard (HP) 2007. biznesa gada pirmajā ceturksnī (2006. gada novembris, decembris un 2007. gada janvāris), kas noslēdzās 31. janvārī, strādāja ar tīriem ieņēmumiem 25,1 miljardu ASV dolāru (13,5 miljardu latu) apmērā, kas ir par 11% vairāk nekā iepriekšējā biznesa gada attiecīgajā ceturksnī. HP tīrā peļņa (pēc nodokļu nomaksas) pirmajā ceturksnī palielinājās par 26% līdz 1,5 miljardiem ASV dolāru (0,8 miljoniem latu) salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu.

Kompānijas peļņa uz vienu akciju, neieskaitot vienreizējos ieņēmumus, sasniedza 0,65 ASV dolārus (0,35 latus).

"HP noslēdz veiksmīgu pirmo ceturksni ar lielākām naudas rezervēm un ievērojamiem tīriem ieņēmumiem," sacīja Marks Hērds (Mark Hurd), HP valdes priekšsēdētājs un vadītājs. "Mūs sagaida lielas izaugsmes iespējas nākotnē un potenciāls HP konkurētspējas celšanai, tāpēc paredzam veiksmīgu gadu kopumā."

HP ieņēmumi Amerikā pirmā ceturkšņa laikā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo ceturksni, auguši par 6% un bija 10,4 miljardi (5,6 miljardi latu) ASV dolāru. Eiropā, Vidējos Austrumos un Āfrikā ieņēmumi palielinājās par 14% un bija 10,7 miljardu ASV dolāru (5,7 miljardu latu). Savukārt Āzijas Klusā okeāna reģiona ieņēmumi bija 4,0 miljardi ASV dolāru (2,1 miljards latu), kas ir par 15% vairāk nekā attiecīgajā ceturksnī gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz atrašanos Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) turnīra tabulas pēdējā vietā, vērtīgākais līgas klubs joprojām ir Ņujorkas «Knicks», liecina finanšu un ekonomikas žurnāla «Forbes» jaunākais rangs.

«Knicks» vērtība ir četri miljardi ASV dolāru (3,51 miljardi eiro), kas to četrus gadus pēc kārtas padara par vērtīgāko asociācijas komandu.

Rangs tiek veidots katru gadu un, pateicoties miljardu dolāru (0,87 miljardi eiro) vērtajai «Madison Square Garden» renovācijai, «Knicks» vērtība ir augusi par 11%, jo pārbūve radījusi virkni jaunu ieņēmumu iespēju komandas mājas spēļu arēnā.

«Knicks», kas nesenajā maiņas darījumā papildināja sastāvu ar trīs jauniem spēlētājiem, taču zaudēja vienu no savām lielākajām zvaigznēm Kristapu Porziņģi, otrdien zaudēja jau 15. spēli pēc kārtas.

«Forbes» rangā otro pozīciju saglabā Losandželosas «Lakers» ar vērtību 3,7 miljardi dolāru (3,25 miljardi eiro), kas no pagājušā gada pieaugusi par 12%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Francija 2003. gadā visvairāk uzņēma ārvalstu tūristus

Aivars Mackevics [email protected], 19.10.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Pasaules tūrima organizācijas publicētajiem 2003.gada statistikas datiem, līderpozīcijā pēc uzņemto ārvalstu tūristu skaita atrodas Francija. Francijā ir viesojušies 76,5 miljonus ārvalstu viesu. Seko Spānija (49,5 miljoni), Amerikas Savienotās Valstis (gandrīz 45,5 miljoni), Itālija (38,9 miljoni) un Ķīna (mazliet vairāk par 33 miljoniem), bet Krievija ieņēma 7. vietu (20,2 miljoni). Dotajā reitingā vērā tika ņemti valsts robežšķērsošanas dati, neatkarīgi no tā, cik reižu gada laikā tūristi apmeklēja to vai citu valsti. Vislielākos ienākumus par tūristu apkalpošanu 2003. gadā saņēma Amerikas Savienotās Valstis (68,4 miljardi ASV dolāru), Francija (29,3 miljardi ASV dolāru), Spānija (27,3 miljardi ASV dolāru), Itālija (24,4 miljardi ASV dolāru) un Lielbritānija (19,2 miljardi ASV dolāru). Visvairāk finansu līdzekļu savos ceļojumos 2003. gadā iztērēja amerikāņi (vairāk kā 58 miljardi ASV dolāru), seko vācieši (tuvu 47,5 miljardiem ASV dolāru), Lielbritānijas iedzīvotāji (34,3 miljardi ASV dolāru), japāņi (28,7 miljardi ASV dolāru) un spāņi (21,5 miljardi ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai mudinātu pasažierus aktīvāk izmantot iespēju vilcienu biļetes iegādāties elektroniski, visām vilcienu biļetēm, kuras tiks iegādātas internetā un mobilajās lietotnēs, sākot no 20. augusta tiks piemērota 5% atlaide, informē AS «Pasažieru vilciens».

5% atlaide tiks piemērota visām vilcienu biļetēm, kuras šobrīd ir nopērkamas elektroniski – biļetei braucienam vienā virzienā, bagāžas biļetei, kā arī tām biļetēm, kurām jau tiek piemērotas citas atlaides, tai skaitā 3+ Ģimenes biļetei ar 50% vai 90% atlaidi, biļetei turp un atpakaļ un bagāžas biļetei turp un atpakaļ.

Balstoties uz AS «Pasažieru vilciens» ierosinājumu, Sabiedriskā transporta padome 20.06.2019. pieņēma lēmumu, ar kuru tika atbalstīta šādas jaunas lojalitātes programmas (elektronisko biļešu iegādei) ieviešana un atlaides 5 % apmērā piemērošana visām internetā un mobilajās lietotnēs pārdotajām AS «Pasažieru vilciens» elektroniskajām biļetēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Apgrozībā 15,68 miljardi eiro banknošu

Žanete Hāka, 25.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada beigās apgrozībā bija 15,69 miljardi eiro banknošu un 102 miljardi eiro monētu, liecina Eiropas centrālās bankas apkopotā statistika.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada beigām, monētu skaits audzis par 4,3%, savukārt banknošu skaits – par gandrīz 5%.

Lielākā daļa jeb 41% no apgrozībā esošajām banknotēm ir 50 eiro banknotes, kuru skaits pērnā gada beigās bija 6,44 miljardi, bet 19% veidoja 20 eiro banknotes – 2,988 miljardi. 13,8% no kopējā banknošu skaita bija desmit eiro banknotes – 2,17 miljardi.

Kopējā banknošu vērtībā pagājušā gada decembrī bija 912,6 miljardi eiro, savukārt monētu vērtība – 23,66 miljardi eiro.

No monētām vislielākais skaits apgrozībā ir viena centa monētas – 26,17 miljardi, divu centu monētas ir 20,57 miljardi, bet piecu centu – 16,57 miljardi. Savukārt desmit centu monētas pērnā gada beigās apgrozībā bija 12,4 miljardi. Tāpat apgrozībā cirkulēja 9,57 miljardi 20 centu monētu un 5,34 miljardi 50 centu monētas. Savukārt viena eiro monētu skaits apgrozībā pagājušā gada beigās bija 6,47 miljardi, bet divu eiro – 4,93 miljardi monētu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija (EK) otrdien ierosināja Eiropas Savienības (ES) 2022.gada budžetu 167,8 miljardu eiro apmērā, kas tiks papildināts ar dotācijām aptuveni 143,5 miljardu eiro apmērā instrumentā "Next Generation EU", aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Pēc EK paustā, apvienotā jauda mobilizēs ievērojamas investīcijas, lai veicinātu ekonomikas atveseļošanu, garantētu ilgtspēju un radītu darbvietas. Prioritāte tiks piešķirta zaļajiem un digitālajiem izdevumiem, lai Eiropa būtu noturīgāka un gatava nākotnei.

2022.gada budžeta projektā, ko papildina "Next Generation EU", līdzekļi novirzīti jomām, kur to izlietojumam būs vislielākā atdeve, ņemot vērā ekonomikas atveseļošanas vissteidzamākās vajadzības ES dalībvalstīs un partnervalstīs citur pasaulē.

Paredzēts, ka šis finansējums palīdzēs pārveidot un modernizēt ES, rosinot zaļo un digitālo pārkārtošanos, radot cilvēkiem darbvietas un nostiprinot Eiropas ietekmi pasaulē. Tāpat budžets atspoguļo ES politiskās prioritātes, kuras ir būtiskas, lai atveseļošana būtu ilgtspējīga.

Komentāri

Pievienot komentāru