Citas ziņas

Paziņos gada vārdu, nevārdu un spārnoto izteicienu

Vēsma Lēvalde, Db, 26.01.2009

Jaunākais izdevums

RLB Latviešu valodas attīstības kopas, LZA Terminoloģijas komisijas un Latvijas Rakstnieku savienības veidotā žūrija 26. janvārī paziņos gada vārdu, gada nevārdu un spārnoto izteicienu.

Gada spārnoto teicienu nominācijai pieteiktajiem ierosinājumiem šogad jauna iezīme ir ekonomisko problēmu apspēle – asprātīgs humors, dzēlīga ironija par notikumiem valstī un arī reālistiska pašironija un jauni apzīmējumu meklējumi raksturīgām muļķībām, raksta portāls easyget.lv.

No iesūtītajiem ierosinājumiem īpašu uzmanību guvuši, piemēram, šādi:

2008. gadā plaši lietoti vārdi vai Gada vārda kandidāti:

"talkot" ( sabiedrība vasaras lielā talkā)

"sprīdīša sindroms" (- sakarā ar lielo latviešu imigrēšanu uz Īriju un citām zemēm)

„bomārs” (it kā pieklājīgāks vārds nekā: "bomzis", bezpajumtnieks)

„vaimanoloģija” (mums raksturīga īpašība - dzirdēts raidījumos un sarunās)

„edrese” (Juris Riekstiņš: kā var ērti apzīmēt e-pasta adresi)

„vakaroni” (vakardienas makaroni, lietots ēstuvēs - studentu, skolnieku vidū)

“lieldraugs” ("ģenerālsponsors")

“vingrums, vingruma klubi” (Fitnes, fitnesa kluba vietā)

“stāvparks”

No Gada nevārda kandidātiem, minami:

"krīze"

„jāsaka to.... ” (Šlesers katrā otrā teikumā – „jāsaka tas” vietā)

„atvērtās darba pozīcijas” (brīvas darba vietas, vakances?)

„baža, debate” (daudzskaitlinieki lietoti vienskaitlī! vai drīz dzirdēsiem „baile, bikse,bēre,kāza”?)

- svešvārdi nevietā un bieži pat nepareizi lietoti, piemēram: - „turbulence” (svārstība, satricinājums)

- „ekspektācija” (pieņēmums, sagaidāmais...)

- „translācija” (pārraide)

- „gopņiks, gopīt/gopņīt” (neliela auguma zaglīgs cilvēks, zagt)

- „placis” (laukums)

"Pāļi International" (firmas nosaukums tālrādes seriālā "Svešā dzīve")

"biškameņirsis"!

“Parex”

No ieteikumiem Gada spārnotam teicienam:

„Algas atkausēt, ministrus iesaldēt” (26.9. ārstu demonstrācijā pie Saeimas)

"Ballīte ir beigusies. Kādam ir jāmaksā rēķins, un nav skaidrs, kurš to darīs." (-Edgars Šīns)

"Šie cilvēki var nešaubīties - mēs viņiem atnāksim pakaļ" ( - Juta Strīķe)

"Kas es esmu?" (Zatlers).

"Kritēriji ir manā galvā" ( - IOC Vrubļevskis)

"Nevajag psihot ! " (- MP Godmanis)

„Nothing special“, „nasing spešl“… (dažādi raksturīgi FM Slaktera neseni izteikumi Bloomberg)

„We will be very taupīgi“

"Okei, ai vil trai"

"Pāļi International" (firmas nosaukums tālrādes seriālā "Svešā dzīve")

"Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai nav saprotama" (Zalāns)

"Vajag palīdzēt "talantiem"... jo īpaši tiem, kuriem nav..." (Zatlers).

"Putnu gaiņāšana" (Liepājā folklorizējies Kleina konflikts ar Ērgli un Jāni Strazdu)

„Zemeņu torte “

''Krīzes skartais apģērbs''

„Celtniecības darbu veikšanas process” („celtniecība” - savārstījums, kā daudzi līdzīgi)

Gada vārds – spilgtākais un trāpīgākais vārds, kas pirmo reizi izskanējis, kļuvis populārs vai populāitāti atguvis 2008. gadā, arī ieteikts jaunvārds.

Gada nevārds – nejēdzīgākais darinājums vai nevajadzīgākais svešķermenis, kas valodā parādījies vai manāmi izplatījies 2008. gadā, vai arī jau pazīstams vārds, kas šajā gadā plaši lietots ar visneiederīgāk vai visnevajadzīgāk sagrozītu nozīmi (piemēram, tikai tāpēc, ka tā ir citā valodā).

Gada spārnotais teiciens – spilgtākais vai dīvainākais teiciens, kas īpaši bieži lietots vai sevišķi pamanīts 2008. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Gada vārdu kļuvis vārds «glābējsilīte», par nevārdu - «saīsināt», bet par Gada spārnoto teicienu - veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) frāze: «Un ko jūs saprotat ar politisku atbildību?»

Šodien tika paziņoti Latvijas Rakstnieku savienības, LZA Terminoloģijas komisijas un Rīgas Latviešu biedrības rīkotā konkursa par 2009.gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu rezultāti.

Par Gada nevārdu kļuvušais «saīsināt», stāsta filologs Aldis Lauzis, mūsdienās tiek daudzviet lietots - saīsināti ir darbinieki, štati, laiks u.c. Vārds «saīsināt» latviešu valodā ienācis no krievu sarunvalodas, kas būtu aizstājams ar vārdiem «sašaurināt», «atlasīt» u.c.

Gada spārnotajam teicienam esot bijuši trīs favorīti – Tautas partijas dibinātāja Andra Šķēles teiciens «Valsts vadītāji nedrīkst izskatīties pēc sabraukta ezīša», kas esot kolorīts, taču ne tik ļoti, lai kļūtu par gada teicienu, norādīja rakstniece Ieva Kolmane. Savukārt ZZS Saeimas deputāta Ingmāra Līdakas teiciens «Aizver muti!» noteikti bijis favorītu augšgalā. Tomēr žūrija par Gada teicienu izvēlējusies veselības ministres B.Rozentāles atbildi uz žurnālistu jautājumu, proti, «Un ko jūs saprotat ar politisko atbildību?.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Ostapenko oficiāli piesaka kā Aļonu; Latvijā vārdu maina arvien vairāk cilvēku

Dienas Bizness, 11.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko pirmdien pirms Vimbldonas tenisa čempionāta sieviešu vienspēļu turnīra ceturtās kārtas spēles pirmoreiz oficiāli pieteikta kā Aļona nevis Jeļena, vēsta aģentūra LETA.

Kā zināms jau iepriekš, tenisistei pasē ir rakstīts vārds Jeļena, tomēr gan ģimene un draugi, gan arī lielākā daļa Latvijas mediju viņu sauc par Aļonu. Pagājušajā nedēļas nogalē Ostapenko «dubulto identitāti» plašā publikācijā skaidroja arī respektablais amerikāņu laikraksts The New York Times, atgādinot, ka uz Francijas atklātā čempionāta uzvarētāju kausa iegravēts «J.Ostapenko».

Pieminēta epizode no Roland Garros turnīra ceturtdaļfināla spēles, kad kāds līdzjutējs no Latvijas sācis skandēt «A-ļo-na!», bet tribīnēs valdījis neizpratnes pilns klusums.

Ostapenko māte Jeļena Jakovļeva laikrakstam norādīja, ka ģimenē jau sākumā bija nolemts saukt meitu par Aļonu, kas ir ukraiņu vārds, bet tādu tolaik neesot varēts rakstīt dokumentos, jo nav latviešu vārdu kalendārā. Latvijas Institūta pārstāve Paula Prauliņa laikrakstam gan norādījusi, ka nav bijuši ierobežojumi vārda Aļona izmantošanā, piebilstot, ka vainīgs, visticamāk, varētu būt kāds pārpratums, kad ticis reģistrēts meitenes vārds. «Vārdi kalendārā ierakstīt tikai tāpēc, lai zinātu, kad svinēt vārda dienu vai arī palīdzībā izvēlēties bērnam vārdu. Latvieši var bērniem dot tādu vārdu, kādu vēlas. Vieni izvēlas tradicionālos, citi izdomā jaunus,» publikācijā skaidrojusi Prauliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gada spārnotais teiciens: «Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķi tiks izskatīta»

Dienas Bizness, 21.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/VLZ.jpg

2012. gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens tik paziņots šodien Rīgas Latviešu biedrības namā. Kā norāda Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka, žūrija tos izraudzījusi, spraigā domu apmaiņā izskatot daudz pieteikto kandidātu.

Par 2012. gada vārdu atzīts «ziemotne» - vārds, ar ko apzīmē putnu ziemošanas vietas, bet kas tikpat labi var noderēt attiecībā uz čūskām, lāčiem un cilvēkiem (piem., nomadiem).

2012. gada spārnotais teiciens - «Vilks paziņoja, ka Lapsas sūdzība par Zaķi tiks izskatīta», ko premjers Valdis Dombrovskis sacīja intervijā, runājot par žurnālista Lato Lapsas iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienestam saistībā ar Ministru prezidenta partijas biedra Dzintara Zaķa auto iegādes darījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Aktualizējas domēnu vārdu strīdi

Sintija Radionova, zvērinātu advokātu birojs Red, 03.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā joprojām nav tiesiskā regulējuma ar interneta domēnu vārdiem saistītu jautājumu risināšanai. Normatīvo aktu „caurumi” veikliem darboņiem paver plašas iespējas savtīga labuma gūšanai. To kārtējo reizi apliecināja gan iespējamais mēģinājums gūt mantisku labumu par domēna ir.lv izmantošanu no žurnāla „IR”, gan tiesvedība par plaši pazīstamās preču zīmes PEPSI nelikumīgas lietošanas izbeigšanu un domēna vārda dzēšanu.

Domēna vārdi kalpo interneta objektu identificēšanai lietotājam ērtā un saprotamā veidā, un arvien biežāk spēlē biznesa identifikatoru lomu. Proti, domēna vārdi nereti apzīmē ne tikai interneta vietni, kurā rodama informācija par komersantu, bet identificējas arī ar to preču zīmēm. Savukārt Latvijas normatīvajos aktos nav atrodami noteikumi, kas būtu tieši paredzēti domēna vārdu lietošanas reglamentācijai un strīdu izšķiršanai. Domēnu vārdu lietotājiem ir saistoši vienīgi reģistra turētāja –

Latvijas Universitātes aģentūras "Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta" Tīkla risinājumu daļas (NIC) apstiprinātie „Domēnu vārdu lietošanas noteikumi augstākā līmeņa domēnā .lv”.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Gada spārnotais teiciens: "Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai bieži nav saprotama"

, 26.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Latviešu biedrības namā tika paziņots 2008. gada Vārds, Nevārds un Spārnotais teiciens.

Gada vārds - talkot;

Gada nevārds - šis te... šo te...;

Spārnotais teiciens - "Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai bieži nav saprotama."

Par 2008. gada Vārdu atzīts "talkot" – atceroties lielo talku. Tas ir viegli saprotams jau sen zināms vārds ar mūsu tautai izsenis raksturīgu domu par kopējo labumu. Ļoti aktuāls – kā plašas sabiedrības solidāritātes paraugs un nesavtīga, visiem derīga atbildīga rīcība publiskā telpā, kopējā apkārtējā vidē.

Saņemti daudz vērā ņemamu pieteikumu, no tiem tikai daži šeit parādīti:

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Apzīmējums ar telefonu uzņemtam pašportretam kļuvis par labāko angļu valodas jaunvārdu

Gunta Kursiša, 19.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oksfordas valodnieki atzinuši, ka «selfie» ir 2013. gada labākais jaunvārds angļu valodā, vēsta BBC.

Līdz ar šo atzinumu jaunvārds «selfie» iekļauts arī Oksfordas angļu valodas vārdnīcas (Oxford English Dictionary) tiešsaistes versijā.

Vārda saknes meklējamas sociālo mediju telpā, kur tas izmantots, lai apzīmētu ar sīkrīku uzņemtu pašportretu. Tāpat «selfie» apzīmē arī ar fotokameru uzņemtu pašportretu.

Pētnieki uzskata, ka vārda izplatība angļu valodas lietošanā gada laikā ir augusi par 17%.

Citu vārdu starpā, kas tika nominēti «gada vārda» titulam, ir bijis arī vārds «twerk», kas apzīmē īpašu deju kustību, ko popularizējusi amerikāņu dziedātāja Mailija Sairusa (Miley Cyrus) un «binge-watch» - apzīmējums pārliekai televīzijas skatīšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uz gada nevārdu pretendē: gan perkusijas, gan reciklēšana

Elīna Pankovska, 07.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada nogalē jau tradicionāli izsludināts Gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena aptauja. Šoreiz Gada vārdam iesniegts vairāk pieteikumu nekā Nevārdam.

Pērn cilvēkiem visspilgtākie šķituši politiķu izteicieni pirms vēlēšanām. Taču tiek piedāvāti arī interesanti jaunvārdi, kā arī latviski meklējumi dažādiem latviešu valodā ienākušiem svešvārdiem, norāda Latvijas Radio.

Par gada nevārdiem ieteikti tādi vārdi kā «perkusijas», ko arvien biežāk sāk lietot sitaminstrumentu vietā, «reciklēšana», ko lieto vārda «pārstrāde» vietā, un vēl vairāki citi par nevēlamiem atzīti vārdi.

Viens no pieteikumiem Gada spārnotajam teicienam ir premjera Valda Dombrovska Jaungada uzrunā vairākkārt uzsvērtais Latvija var!. «Krāniem, būvniekiem jāstrādā lidostā!» - šis Aināra Šlesera izteikums arī iesniegts gada spārnotajam teicienam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diena.lv

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikgadējā akcijā «Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens» sīvā cīņā par 2013. gada vārda titulu uzvarējusi «pašbilde» - veiksmīgi latviskots apzīmējums ar fotokameru vai viedtālruni iemūžinātam pašportretam, angļu vārdam «selfie».

«Slefie» par 2013. gada vārdu angļu valodas vidē atzinuši Oksfordas Universitātes valodnieki.

2013. gada nevārda gods ticis valodas telpā ražīgi sazēlušajai atvasinājumu kopai «dīli, dīlošana, dīlot», par kuras popularizētāju tiek uzskatīts bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis.

Savukārt par 2013. gada spārnoto teicienu atzīta Latvijas Valsts Prezidenta Andra Bērziņa atziņa: «Nākotne ir nākotnes cilvēku rokās!».

Akcija «Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens» norisinājās vienpadsmito gadu. Šogad rīkotāju deleģētajā žūrijā strādāja interneta žurnāla Satori redaktors Ilmārs Šlāpins, sociolingviste Dace Strelēvica-Ošiņa, Eduards Cauna (LZA TK), LU profesors, Valsts valodas komisijas vadītājs Andrejs Veisbergs, valodniece, Dr. philol. Dzintra Paegle, Maija Sinka (RLB VAK), Aldis Lauzis (LZA TK) un literatūrkritiķe, tulkotāja Ieva Kolmane (LRS).

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Zināms gan gada vārds, gan nevārds

Lelde Petrāne, 02.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas, Latvijas Rakstnieku savienības un LZA Terminoloģijas komisijas ikgadējā, šogad pēc kārtas jau divpadsmitā akcija Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens.

2014. gada vārda titulu izkarojuši «ausīši» kā vajadzīgs, īss trāpīgs un labs vārds ausu sildītājiem, gan teorētiski, gan praktiski labi savienojami ar austiņām.

2014. gada nevārda gods piespriests «aplikācijai», domātai kā «lietotne» datorvidē. Neesot prātīgi jau esošu vārdu apkraut ar liekām nozīmēm – mums jau ir aplikāciju papīrs, aplikācijas no koku lapām un aplikācijas kā kompreses.

Par 2014. gada spārnoto teicienu atzīts eksistenciālais tandēms: Ingunas Sudrabas «Nē, tā es neesmu, » komplektā ar Artusa Kaimiņa «Tu zini, kas es esmu?»

Rīgas Latviešu biedrības valde lēmusi, ka savu īpašo veicināšanas balvu par labāko latvisko vārdu vai spārnoto teicienu piešķir izteiciena jeb 2014. gadā itin bieži domātās domas «Cik tas ir latos? » iesūtītājam – pieminot, atceroties un godinot Latvijas valsts valūtu un pagājušos laikus. Balvas saņēmējs valmierietis Uģis Adata jau vairākus iepriekšējos gadus sūtījis gada vārda akcijai savus ierosinājumus – teicienus un jaunvārdus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt Starptautiskā lidosta Rīga vadība grasās paziņot, kura kompānija, visticamāk, kļūs par lidostas partneri un investoru vairāku simtu miljonu eiro apmērā.

No neoficiāliem avotiem gan zināms, ka līgums ar konkursa uzvarētāju pagaidāma vēl slēgts netiks: lidosta paziņojusi vien to konkursa dalībnieku, ar kuru tiks uzsāktas pārrunas par līguma nosacījumiem. Ja vienoties par līguma nosacījumiem neizdošoties, tad pārrunas tiks uzsāktas ar kādu no pārējiem diviem konkursa dalībniekiem. Konkursa rezultāti tiks paziņoti lidostas Rīga VIP centra konferenču zālē plkst.10.

Pasākuma laikā lidostas vadība informēs par attīstības projektiem, kuru īstenošanai plānots piesaistīt investīcijas vismaz 350 miljonu eiro apmērā, tostarp par skrejceļa un perona daļas modernizāciju un paplašināšanu, kā arī dzelzceļa un jaunu satiksmes pievadceļu izbūvi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kuru Saeima šajā amatā balsošanas piektajā kārtā ievēlēja tikai vakar, 3.jūnijā, jau paguvis izsaukt neviltotu tautas sajūsmu par savu izteicienu «Laikam no sākuma jāierauj».

Šo frāzi viņš izteica pēc tam, kad pēc oficiālo balsošanas rezultātu paziņošanas viņš kāpa Saeimas tribīnē, lai teiktu runu. Šo izteicienu nekavējas izmantot biznesa cilvēki, piemēram, interneta vietnē teespring.com jau piedāvā iegādāties T-kreklus ar šo zīmīgo frāzi. Savukārt Latvijas Tekstils piedāvā iegādāties priekšautus ar šādu uzrakstu un paša R.Vējoņa autogrāfu, informē uzņēmumā.

papildināta 2.rindkopa

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau 26 gadu Latvijas vadošais sporta izdevums Sporta Avīze tradicionāli paziņos labākos sportā mūsu valstī. Sadarbībā ar Optibet un Dienas Bizness konferencēm, 2021.gada laureātu paziņošana pirmo reizi būs skatāma tiešraides pasākumā Youtube kanālā, trešdien, 5.janvārī, plkst 9.30.

Sporta Avīzes gada aptaujas noslēguma pasākums tiešraidē pulcēs aptaujas laureātus, sporta dzīves organizatorus un atbalstītājus, nozares profesionāļus un viedokļu līderus, lai atskatītos uz 2021. gada spilgtākajiem notikumiem Latvijas sportā. Sporta nozares profesionāļi diskutēs par pandēmijas ietekmi uz bērnu un jauniešu sportu Latvijā, paziņos 2021.gada labākos Sporta Avīzes vērtējumā un prognozēs Latvijas sportistu iespējas 2022.gada ziemas olimpiādē Pekinā.

Pasākuma vadītāja lomā iejutīsies pazīstamais sporta žurnālists Lauris Lizbovskis.

Par bērnu un jauniešu sportu Latvijā ierobežojumu apstākļos diskutēs Dr. Sandra Rozenštoka, sporta ārste, Sporta Laboratorijas vadītāja, Kristaps Slaidiņš, Futbola Parks Academy treneris un dibinātājs, kā arī Kristaps Janičenoks, Latvijas basketbola līgu direktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Domēnutiesības.lv

Edvīns Draba, Mārtiņa Bunkus advokātu biroja jurists, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados domēnu vārdu nozīme komercdarbībā ir ievērojami pieaugusi, līdz ar to tiesības uz domēnu vārdu izmantošanu ne tikai praktiskā, bet juridiskā izpratnē dažādiem ražotājiem, tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem kļūst arvien aktuālākas, ko pierāda nesen izskanējusī informācija par strīdu saistībā ar tiesībām uz domēnu «draugiem.lv».

Ja sākotnēji domēnu vārdi tika radīti, lai vienkāršotu sarežģīto mājas lapu, e-pasta adrešu, FTP serveru un citu tīmekļa objektu identificēšanu «ierindas» lietotājam ērtā un saprotamā veidā, tad šodien tie arvien biežāk tiek izmantoti kā pilnvērtīgi biznesa komponenti. Tie apzīmē ne tikai vietni, kur rodama informācija par uzņēmumu, bet bieži arī tiek izmantoti uzņēmumu nosaukumos vai preču zīmēs, veidojot daļu uzņēmuma nemantisko aktīvu.

Fakts, ko vairākums no mums nezina, - domēna vārds tomēr nav īpašuma tiesību objekts, un, to reģistrējot, mēs iegūstam tikai tiesības šo vārdu lietot. Tai pašā laikā nodot domēna vārdu par maksu lietošanā citai personai ir iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Domēna vārdu reģistrācija kļūs liberālāka

, 30.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākot no 1. jūlija, domēna vārdu reģistrācija Latvijas līmeņa domēnā «.lv» notiks pēc jauniem līguma noteikumiem, Db norādīja NIC sabiedrisko attiecību projektu vadītājs Jānis Riņķis.

Viņš paskaidroja, ka šobrīd spēkā esošos stingros noteikumus, kas aizliedz reģistrēt domēna vārdu, uz kuru kādam citam ir pirmtiesības, aizstās kārtība, kas pieļauj gandrīz jebkura domēna vārda reģistrāciju.

Šobrīd domēna vārda reģistrācija tiek atteikta, ja uz pieteikto domēna vārdu ir tiesības citai personai. Piemēram, nedrīkst piešķirt Uzņēmumu reģistrā reģistrēto uzņēmumu nosaukumu, jo preču zīmju īpašniekiem ir pirmtiesības kļūt par atbilstoša nosaukuma domēna vārdu lietotājiem. Tāpat netiek reģistrēti personu vārdi, kā arī pastāv noteikti ierobežojumi ģeogrāfisku vietu vai objektu nosaukumiem. Reģistrāciju atsaka arī tad, ja domēna vārds ir nepieklājīgs vai aizskarošs.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Visus tā saucot, paši ir populisti

Jānis Šķupelis, DB Investora nodaļas redaktors, 15.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jācer, ka lēcieni jaunās «mēslu bedrēs» arī turpmāk notiks daudzmaz piesardzīgi un pakāpeniski

Nominācijā par šā gada nevārdu viens no galvenajiem pretendentiem varētu būt «populisms». Pašlaik tas, šķiet, tiek lietots pa labi un pa kreisi, un vairs pat nav īsti svarīgi – vietā vai nevietā. Turklāt Rietumvalstīs jau manāma tāda retorika, kas paredz, ka visus, kas nepiekrīt kādai tajā brīdī dominējošajai pozīcijai, jānozākā par populistiem. Ļoti vienkārši un turklāt – tas ir modē! Pašreizējie varas politiķi mīl runāt par populisma draudiem, lai gan daudzi no tiem paši šajā ziņā nevar mazgāt rokas nevainībā.

Atliek vien paklausīties vai atcerēties viņu teikto pirms jebkurām nozīmīgākām vēlēšanām, kur bieži tiek skaļi paziņotas pievilcīgas idejas faktiski bez jebkādas reālistiski īstenojamas argumentācijas. Vai lepošanās ar panākumiem, kuriem pamatā ir citi faktori (piemēram, labvēlīgs ekonomikas cikls). Politiķa darbs pēc būtības saistās ar mērķi iegūt popularitāti, kur, ciniski sakot, visi līdzekļi labi. Arī es uz vispārējās apmātības fona esmu bieži piesaucis populismu – arī īpaši neiedziļinoties. Kā nekā – tas ir ļoti vienkāršs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja raugās no augstākā līmeņa domēnu puses, dažas valstis ir laimīgākas nekā citas, raksta BBC.

Kā piemēru medijs min Klusā okeāna Tuvalu salas, kurām ir raidorganizācijām pievilcīgs .tv domēns, kā arī Tongu, kuras .to domēns ir sekmējis tādu interneta vietņu kā go.to (doties uz) un how.to (kā) izveidi. Taču, iespējams, visvairāk šajā vārdu spēlē ir paveicies Melnkalnei. Pēc tam, kad tā 2006.gadā atdalījās no Serbijas, Melnkalne ieguva domēnu .me - ideālu domēnu sociālo mediju paaudzei.

«Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka .me būs sava daļa tirgū,» stāstījis .me reģistra Melnkalnē izpilddirektors Predrags Lesiks (Predrag Lesic). BBC piebilst: «Šī daļa tagad ir milzīga.»

Kopš «palaišanas dzīvē» 2008.gadā reģistrēti vairāk nekā 320 tūkstoši domēna vārdu, padarot to par jebkad visātrāk pārdoto debitējušo augstākā līmeņa domēnu. Tas ir īss, personisks un populārs, sekmējot tādu domēna vārdu kā youand.me (tu un es) un whatabout.me (dziesmas nosaukums) izveidi. To bijis viegli izmantot uz darbību aicinošu domēna vārdu veidošanai, piemēram, notify.me (paziņo man).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Savu vārdu varēs mainīt vairākkārt

Līva Melbārzde, Db, 08.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima atbalstījusi likumprojektu, kas paredz vairākas izmaiņas un atvieglojumus pastāvošajā kārtībā, kādā persona tiesīga mainīt vārdu, uzvārdu vai tautību.

Jaunais Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likums ļaus vārdu un uzvārdu mainīt vairākkārtīgi, bet tautību pēc pilngadības sasniegšanas - tikai vienu reizi.

Vārdu un uzvārdu varēs mainīt, ja tas apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā, ja persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītam vārdam pievienot vēl vienu vārdu vai savam uzvārdam pievienot laulātā uzvārdu, kā arī ja cilvēks vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu, un atsevišķos citos gadījumos.

Savukārt tautības ierakstu, tāpat kā līdz šīm, varēs mainīt pret savu tiešo augšupejošo radinieku tautību divu paaudžu robežās, ja var pierādīt savu radniecību ar šīm personām.

Saskaņā ar likumprojektu vārdu, uzvārdu un tautību varēs mainīt personas, kuras sasniegušas 15 gadu vecumu. Patlaban to var darīt no 16 gadu vecuma, taču tas sagādā neērtības jauniešiem, kas tikko saņēmuši pasi vai pamatizglītības dokumentu un kuriem šie dokumenti uzreiz jāmaina. Izmaiņas nepieciešamas, ņemot vērā, ka ļoti bieži vārdu un uzvārdu vēlas mainīt tieši nepilngadīgas personas. Nepilngadīgajiem vārda, uzvārda un tautības maiņai būs nepieciešama vecāku vai aizbildņu piekrišana.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Asajā mērcē vai tomēr cukura glazūrā

Raivis Bahšteins, DB galvenās redaktores vietnieks, 15.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jāatgriežas pie piparotajiem terminiem «strukturālās reformas» un «konsolidācija», bet Latvijas Bankas pravietojumi politiķiem kož mēlē

Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča pēdēja laika izteikumi par to, ka Latvijas tautsaimniecība atdziest un dzīvojam gadā ar prognozējami zemāko izaugsmi kopš krīzes, kā arī skarbie vārdi, kas veltīti valsts nespējai sakārtot veselības un izglītības jomu, kādam var arī nepatikt. Var nelikties glīti, ja lietas sauc īstajos vārdos, jo to izskanēšana liek uz notiekošo paraudzīties spilgtā gaismā. Izskatās, ka politiķi un amatpersonas sistēmiski neieklausās Latvijas Bankas atziņās. Nupat nopēlumu izpelnījās Latvijas Bankas secinājumi par to, ka veselības nozarei pietiekamu finansējumu varētu nodrošināt obligātās veselības apdrošināšanas modelis. Tāpat tiek kritizētas I. Rimšēviča ekonomiskās prātulas par izglītības jomu un valsts pārvaldes aparāta aprisēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Apple paziņos par jaunākā iPhone nonākšanu tirgū septembrī

Gunta Kursiša, 30.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu tehnoloģiju kompānija Apple paziņos par ilgi gaidītās jaunākās viedtālruņa iPhone versijas klajā laišanu šā gada 12. septembrī, vēsta tehnoloģiju portāls mashable.com.

Gaidāms, ka Apple paziņos ne vien par jaunākās iPhone versijas, ko, iespējams, sauks par iPhone 5, klajā laišanu, bet arī par jaunā iPod Nano nonākšanu pasaules tirgos. Produkti nonāks pārdošanā 21. septembrī, raksta iMore.

Tāpat pastāv iespēja, ka 12. septembrī Apple paziņos arī par iPad Mini laišanu tirgū.

iMore ziņas par jaunākā Apple viedtālruņa nonākšanu tirgū izskan pēc tam, kad laikraksts The Guardian vēstīja, ka jaunais iPhone nonāks pie pircējiem septembra vidū.

Db.lv jau rakstīja, ka šā gada otrajā ceturksnī Apple pārdevusi 26 milj. mobilo tālruņu, tādējādi iegūstot 7% no kopējā tālruņu tirgus daļas. Apple pārdošanas apjomu ziņā pārspēj Samsung un Nokia, kas attiecīgi aizņem 26% un 23% no kopējā mobilo tālruņu tirgus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

EIROZONA

Šonedēļ visi galveno vērību pievērsuši Grieķijas aizdevuma jautājumam, par ko otrdien no rīta tika panākta vienošanās. Tagad, kad lēmums par aizdevuma piešķiršanu paziņots, liela daļa uzmanības būs veltīta tam, vai lēmuma gaidās tirgus ticis pārvērtēts vai novērtēts par zemu. Nedēļas turpmākajā daļā tirgu droši vien vairāk interesēs tādu Dienvideiropas valstu kā Spānijas un Portugāles ekonomiskā stāvokļa stabilitāte. Ekonomisti it īpaši pievērsies iespējamībai, ka šajās varētu tikt turpināti to glābšanas pasākumi. Otrdien Portugāles parlaments apstiprināja 2013. gada budžetu, kurā paredzēta vairāku nodokļu celšana un izdevumu samazināšana. Mērķis ir pildīt 78 miljardu eiro vērtās ārvalstu finansiālās palīdzības programmas nosacījumus. Vieglums, ar kādu budžets tika pieņemts, kalpos kā paraugs spāņiem, kā viņi varētu uzlūkot iespējamo glābšanu, ja tāda kļūtu nepieciešama.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nedēļa paies ASV un Lielbritānijas IKP rādītāju paziņošanas nepacietīgās gaidās

James Hughes, Alpari galvenais tirgus analītiķis, 23.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļa paies ASV un Lielbritānijas IKP rādītāju paziņošanas nepacietīgās gaidās. IKP ceturkšņa rādītājs ir visplašāk izmantotais ekonomikas stabilitātes barometrs, tādēļ izmaiņas tajā varētu izraisīt pamatīgu viļņošanos visā tirgū. Īpaši tādēļ, ka abu valstu IKP rādītāji ir provizoriski, kam sekos koriģētie un pēc tam galīgie. Būtībā notiek tā, ka provizoriskie rādītāju tirgu ietekmē visvairāk. Tirgus gaida, ka abās valstīs IKP būs pieaudzis, un Lielbritānija varētu būt vērojama iziešana no recesijas ar kāpumu 1% robežās – no -0,4% līdz 0,6%.

Ņemot vērā galotņu tikšanos pagājušās nedēļas beigās, visur citur no eirozonas valstu līderiem nekas daudz nav sagaidāms. Līdz ar to galvenā uzmanība būs pievērsta ekonomisko rādītāju paziņošanai.

Trešdien izziņos vairākus PMI (Purchasing Managers Index) indeksus– ražošanas sektora iepirkuma vadītāju indeksus paziņos eirozona, Francija, Vācija, Ķīna un ASV. PMI ir viens no galvenajiem ekonomikas stabilitātes rādītājiem, jo atspoguļo iepirkumu vadītāju viedokli par nodarbinātību, ražošanu, cenām un krājumiem. Teorētiski ņemot, šis rādītājs ir viens no paņēmieniem, kā saprast biznesa klimatu, jo atspoguļo biznesā tieši iesaistīto cilvēku uzskatus, kas tur roku uz nozares pulsa. Tirgus uzsvars tiek likts uz optimistiskāku uzskatu, sagaidot visu rādītāju kāpumu. Būtisks ir rādītājs ar vērtību 50, jo tā ir robežšķirtne starp nozares izaugsmi (>50) un sarukumu (<50). Ievērojot teikto, tikai Vācijā tiek gaidīta ražošanas vēl tālāka sašaurināšanās. Gaidāms, ka trešdien paziņos arī Francijas, Vācijas un eirozonas pakalpojumu sektora PMI.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vidēji mēnesī vārds Latvia (Latvija angļu valodā) interneta populārākajā meklēšanas portālā Google tiek ievadīts 450 tūkst. reižu, Latvia tourism (Latvija tūrisms) - 135 tūkst. reižu.

Salīdzinot nedēļas, kad informācija par Rīgu meklēta visaktīvāk, un ziņas, kas šajā laikā parādījās ārvalstu interneta vietnēs un medijos, skaidrs, ka līknes augstākie punkti saistīti ar citviet plaši izskanējušiem notikumiem - ASV prezidenta Džordža Buša vizīti Rīgā, Pasaules čempionātu hokejā, NATO sanāk­smi, slavenā hokejista Sergeja Žoltoka bērēm, skandāliem apvītajiem geju un lesbiešu gājieniem. Tāpat intereses augstākie punkti bijuši novērojami uzreiz pēc tam, kad lēto biļešu aviolīnija Ryanair paziņoja, ka uzsāks lidojumus uz Rīgu, kā arī tad, kad Latvija pievienojās Šengenas līgumam. Tomēr visaugstākais punkts līknē tika sasniegts nedēļā, kad plašu atspoguļojumu izraisīja kārtējā Brīvības pieminekļa apgānītāja aizturēšana un tam sekojušie tā brīža iekšlietu ministra Mareka Segliņa neglaimojošie izteikumi par Lielbritānijas iedzīvotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstī kopumā reģistrēti 903 uzņēmumi, kuru nosaukumā ir iekļauts vārds «Latvija». Vēl populārāks ir starptautiskais nosaukums «Latvia», kas ievīts 1 245 uzņēmumu nosaukumos. Uzņēmumiem ar patriotiskajiem nosaukumiem pārsvarā ir lielāks apgrozījums nekā vidēji valstī, liecina Lursoft statistikas dati.

2012. gadā vidējais apgrozījums uz vienu uzņēmumu, kura firmā iekļauts Latvijas vārds, bijis 59,482 tūkst. Ls, kamēr vidēji valstī tas bija četras reizes mazāks. Tiesa gan, ka pēdējos gados apgrozījuma starpībai ir bijusi tendence sarukt, jo, piemēram, 2010. gadā uzņēmumu ar Latvijas vārdu nosaukumā vidējais apgrozījums bijis teju piecas reizes augstāks nekā vidēji valstī.

Atšķirības starp abām uzņēmumu grupām redzamas ne tikai vidējā apgrozījuma rādītājā, bet arī peļņā un zaudējumos. 2010. gadā vidējie zaudējumi uz vienu uzņēmumu valstī bija 73 lati, bet uzņēmumiem, kas nes Latvijas vārdu, tie bijuši vien vidēji astoņu latu apmērā. Pērn šī atšķirība starp abām grupām izlīdzinājusies, jo gan vieni, gan otri gadu noslēguši ar neitrālu rezultātu – nulle latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Swedbank: visaktīvāk savām vecumdienām krāj Jāņi un Ineses

Dienas Bizness, 14.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban visaktīvāk savām vecumdienām krāj Jāņi starp vīriešu vārdiem un Ineses starp sieviešu vārdiem, liecina Swedbank apkopotā informācija par 3.līmeņa pensiju plānu klientu vārdiem.

Swedbank pensiju 3. līmeņa plānos uzkrāj 1 477 Jāņi un 867 Ineses. Šo vārdu īpašnieki ir arī līderpozīcijās pēc vidējā uzkrātā kapitāla starp vārdu grupām. Pēc aktivitātes un uzkrātajām summām vārdu grupās starp vīriešiem otrajā vietā ir Aleksandri, bet trešajā – Andri. Savukārt sieviešu vārdu grupās 2.vietā ir Tatjanas, bet trešajā – Daces.

Bankas statistika arī liecina, ka patlaban sievietes ir aktīvākas krājējas vecumdienām – 57% klientu ir sievietes un 43% - vīrieši.

«Ja paskatās vārdu griezumā, visaktīvākie krājēji ir Jāņi un Ineses. Tam nav kāda zinātniska skaidrojuma, bet, kā atklāj šo vārdu populārs skaidrojums internetā, Jāņiem ir gan intuīcija, gan izpalīdzēt spēja, gan praktiskuma gars, gan fantāzija. Savukārt Inese ir krietna saimniece, kas prot minimāliem līdzekļiem panākt efektu un prot izveidot pamatu zem kājām,» datus komentē Swedbank Investīciju produktu daļas vadītājs Reinis Jansons.

Komentāri

Pievienot komentāru