Tirdzniecība un pakalpojumi

Peļņu iegulda attīstībā un sabiedrības izglītošanā

Armanda Vilciņa, 10.11.2021

Jaunākais izdevums

Tabakas un arī beztabakas izstrādājumu tirgotājiem ir jāuzņemas lielāka atbildība gan pret patērētājiem un to izglītošanu, gan pret apkārtējo vidi un sevi.

To intervijā DB norāda SIA Pro Vape valdes loceklis, ķīmijas maģistrs Edžus Picka, uzsverot, ka pēdējo gadu laikā elektronisko cigarešu lietotāju skaits ir ievērojami palielinājies, tāpēc jāmainās arī pašai industrijai.

E. Picka stāsta, ka 2020. gadā Pro Vape peļņa bija 3,2 miljoni eiro, kas ir par 1873% vairāk nekā 2019. gadā. Nopelnīto naudu uzņēmējs iegulda ne tikai sortimenta paplašināšanā un biznesa attīstībā, bet arī sabiedrības izglītošanā.

Kā pēdējos gados mainījusies tabakas industrija un lietotāju pieprasījums pēc dažādām smēķēšanas produktu alternatīvām?

Mūsdienās arvien vairāk cilvēku gan Latvijā, gan pasaulē konvencionālās cigaretes izvēlas aizstāt ar elektroniskajām, kā rezultātā tabakas industrija ir spiesta transformēties. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka pēdējos gados elektronisko cigarešu lietotāju skaits Latvijā ir ievērojami pieaudzis, piemēram, 2018. gadā šādu lietotāju bija pat divreiz vairāk nekā 2016. gadā.

Arī Kantar veiktais pētījums šī gada pavasarī apliecina – elektroniskās cigaretes kļūst arvien populārākas, jo cilvēki vēlas pāriet uz mazāk kaitīgām smēķēšanas alternatīvām. Piemēram, Lielbritānijas veselības nozares regulators ir jau pieņēmis lēmumu uzsākt elektronisko cigarešu kā medicīnas līdzekļu licencēšanu smēķēšanas atmešanas terapijām, jo strauji pieaug pētījumu bāze, kas liecina, ka elektroniskās cigaretes ir līdz pat 95% mazāk kaitīgas par tradicionālajām.

Jāatgādina, ka elektronisko cigarešu smēķēšanas laikā nenotiek degšanas process, kā rezultātā cilvēka plaušās nenonāk 500 līdz pat 700 dažādu ķīmisko degšanas savienojumu, kas ir veselībai kaitīgi. Elektroniskajās cigaretēs karsēšanas process notiek daudz zemākā temperatūrā, un starptautiski pētījumi liecina, ka šī alternatīva ir viens no racionālākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā veicināt smēķēšanas atmešanu.

Uzņēmums Pro Vape dibināts 2016. gadā, laikā, kad elektronisko cigarešu smēķēšana vēl nebija tik populāra. Kāpēc pieņemts lēmums sākt uzņēmējdarbību tieši šajā sfērā?

Lai gan Latvijā pieprasījums pēc elektroniskajām cigaretēm tolaik vēl nebija tik liels, citās valstīs šī joma strauji auga un attīstījās. Lielbritānijā, Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) un Rietumeiropā elektronisko cigarešu lietotāju skaits jau bija gana liels, tāpēc bija skaidrs, ka kādā brīdī šī tendence nonāks arī līdz mūsu reģionam. Tajā brīdī Latvijā un pat Baltijā vēl nebija uzņēmumu, kas ražotu elektronisko cigarešu šķidrumus vai iekārtas, tāpēc es to uzskatīju par lielisku iespēju – būt vienam no pirmajiem, kas sāk darboties šajā tirgū, piedāvāt sabiedrībai mazāk kaitīgu smēķēšanas alternatīvu.

Šobrīd Pro Vape produkti tiek ražoti divās rūpnīcās, viena atrodas Latvijā, bet otra – Šeņdžeņā, Ķīnā. Mūsu pašu rūpnīcā Latvijā tiek ražoti elektronisko cigarešu šķidrumi, bet sadarbības uzņēmumā Ķīnā – ierīces.

Pirmo eksporta līgumu Pro Vape 2017. gadā parakstīja ar Vāciju. Kurās valstīs šobrīd ir pieejama jūsu produkcija?

Pro Vape produkti kopumā tiek eksportēti uz 37 pasaules valstīm – Austriju, Beļģiju, Bulgāriju, Lielbritāniju, Vāciju, Gruziju, Dāniju, Izraēlu, Īriju, Islandi, Spāniju, Itāliju, Kazahstānu, Kipru, Kirgizstānu, Kolumbiju, Lietuvu, Nīderlandi, Norvēģiju, Peru, Poliju, Portugāli, Krieviju, Slovākiju, Slovēniju, ASV, Uzbekistānu, Ukrainu, Somiju, Franciju, Horvātiju, Čehiju, Šveici, Zviedriju, Igauniju, Dienvidkoreju un Japānu. Pašlaik mēs esam viens no lielākajiem vienreiz lietojamo e-cigarešu un e-šķidrumu ražotājiem Austrumeiropā un lielākais Baltijā.

Pro Vape apgrozījums 2020. gadā bija teju 11 miljoni eiro, kas, salīdzinot ar 2019. gadu, ir par 643% vairāk. Kā jums izdevās sasniegt tik strauju pieaugumu?

Attiecīgais uzņēmuma apgrozījums sasniegts, pateicoties arvien pieaugošajam pieprasījumam pēc mūsu ražotās produkcijas, ko pamatā veicinājusi smēķētāju interešu transformācija. Apgrozījums palielinājās arī tāpēc, ka pandēmijas laikā nolēmām izmantot savas ražošanas iekārtas, lai ražotu dezinfekcijas līdzekļus. Šis biznesa segments šajā laika periodā veidoja ievērojamu daļu no Pro Vape ieņēmumiem.

Šobrīd joprojām darbojamies arī šajā jomā un dezinfekcijas līdzekļus piegādājam vairākām iestādēm, tostarp, piemēram, Valsts ieņēmumu dienestam. Savukārt dezinfekcijas salvetes iepirkumu procedūru ietvaros jau kādu laiku piegādājam daudzām Latvijas skolām.

Kāpēc pieņemts lēmums sākt ražot dezinfekcijas līdzekļus?

Covid-19 pandēmija un globālā situācija tirgū tolaik radīja zināmus izaicinājumus mūsu pamatbiznesam, kā rezultātā nedaudz samazinājās Pro Vape ražošanas apjomi. Šī iemesla dēļ mēs izlēmām izmantot mūsu rīcībā esošās iekārtas un ražot to, pēc kā tajā laikā bija lielākais pieprasījums, – dezinfekcijas līdzekļus. Varētu teikt, ka 2020. gada pavasarī dezinfekcijas līdzekļi pasaulē bija deficīta prece, tāpēc tā bija lieliska iespēja palielināt Pro Vape kopējo apgrozījumu.

Jāteic, ka Latvijā mēs bijām viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas līdz šim nebija nodarbojies ar dezinfekcijas līdzekļu ražošanu, bet pandēmijas laikā sāka to darīt. Mēs izmantojām mūsu pieredzi, iekārtas, kā arī kontaktus ar iepakojumu ražotājiem Ķīnā un izejvielu ražotājiem Eiropā. Viss izdevās, jo mēs jaunajai situācijai spējām pielāgoties un pārorientēties ļoti ātri.

Liela daļa klientu, kuri iegādājās mūsu dezinfekcijas līdzekļus, jau bija Pro Vape pamatbiznesa klienti, tāpēc vairāk nekā puse no mūsu produkcijas tika eksportēta, tajā skaitā uz Vāciju, Zviedriju, Somiju, Itāliju, Grieķiju, Lielbritāniju un citām Eiropas valstīm, bet mazākā daļa palika tepat, Latvijā. Milzīgais pieprasījums pēc šī produkta un arvien augošais elektronisko cigarešu tirgus pērn nodrošināja ne tikai lielu apgrozījuma, bet arī peļņas pieaugumu.

Kāda 2020. gadā bija jūsu uzņēmuma peļņa, un kur tā ieguldīta?

Pro Vape peļņa 2020. gadā bija 3,2 miljoni eiro, kas ir par 1873% vairāk nekā 2019. gadā, kad mūsu uzņēmuma peļņa veidoja 161,5 tūkstošus eiro. Jāteic, ka gūtā peļņa vietējā tirgū mums ļauj ne tikai augt un attīstīties, bet arī investēt sabiedrībā. Es uzskatu, ka mūsu sektora uzņēmējiem ir jāuzņemas arvien lielāka atbildība gan par patērētājiem un to izglītošanu, gan par apkārtējo vidi un sevi.

Kādas prognozes par šī gada peļņu un apgrozījumu?

Paredzam, ka pieprasījums pēc mazāk kaitīgām smēķēšanas alternatīvām arī turpmāk varētu vien pieaugt. Domājam, ka arī 2021. gadu noslēgsim ar būtisku apgrozījuma pieaugumu. Šobrīd vēl nevaru nosaukt konkrētus ciparus, taču mēs attīstāmies ļoti strauji, paplašinot savu produktu klāstu un klientu loku gan Latvijā, gan pasaulē.

Kā kopumā vērtējat konkurenci elektronisko cigarešu nozarē, vai līdz ar pieprasījuma pieaugumu palielinās arī uzņēmumu skaits, kas darbojas šajā sfērā?

Protams, tirgus kļūst arvien aktīvāks, un tas ir likumsakarīgi, jo, ja palielinās pieprasījums, aug arī uzņēmēju interese par šo nozari. Šobrīd tirgū darbojas gan tādi uzņēmumi, kas jau vēsturiski bijuši saistīti ar tabakas izstrādājumu industriju un pašlaik sāk piedāvāt mazāk kaitīgas cigarešu alternatīvas, gan pavisam jauni spēlētāji.

Lielākā problēma ar jaunajiem uzņēmējiem ir tā, ka ne visi ievēro nepieciešamās prasības, bet pārdod tādus produktus, kurus nedrīkst pārdot Eiropas Savienībā. Aug arī nelegālais tirgus. Latvijā pašlaik mēs esam tirgus līderis elektronisko cigarešu jomā. Mūsu preces pieejamas visos lielākajos mazumtirdzniecības tīklos, un tuvākajā laikā savu preču klāstu plānojam palielināt.

Šobrīd daudz tiek runāts, ka elektroniskās cigaretes populāras kļuvušas arī jauniešu vidū, kas nav sasnieguši 18 gadu vecumu. Ko jūs darāt, lai šo tendenci izskaustu?

Arī alternatīvo smēķēšanas produktu ražotājiem ir jābūt atbildīgiem, tāpēc šis jautājums ir nonācis mūsu uzņēmuma uzmanības lokā. Šobrīd par šo problēmu ir aizsākta plašāka publiska komunikācija ar dažādiem speciālistiem, tostarp no veselības nozares, ko aktīvi arī plānots turpināt, iesaistot arvien plašāku ieinteresēto loku. Pro Vape mērķis ir izskaust šādu sava produkta patērētāju grupu, jo mūsu produkti ir domāti pilngadīgiem pircējiem, kuri skaidri apzinās visus elektronisko cigarešu lietošanas riskus.

Mūsu dienaskārtībā jebkurā gadījumā ir vairāku iniciatīvu ieviešana, kas mazinātu šo problēmu un varētu rezultēties stingrākos kontroles un pārraudzības mehānismos visā nozarē. Šajā gadījumā gan esam secinājuši, ka risināt problēmu efektīvāk būtu iespējams, ja procesā iesaistītos arī valsts sektors. Mūsu mērķis ir, ka mūsu klients ir tikai un vienīgi pieaudzis un labi informēts cilvēks – tāds, kurš ikdienā līdz šim smēķējis cigaretes un ir gatavs mainīt kaitīgo ieradumu, pārejot uz alternatīvu, kas, kā rāda neskaitāmi nozares pētījumi, atstāj pārliecinoši mazāku kaitējumu veselībai.

Vēsturiski tabakas industrija un ar to saistītie uzņēmumi sabiedrībā vērtēti pretrunīgi. Kas vēl tiek darīts, lai jūsu uzņēmums tomēr tiktu uzskatīts par sociāli atbildīgu, neraugoties uz nozari, kurā darbojaties?

Pro Vape jau šodien domā, piemēram, par uzņēmuma produktu atstāto ekoloģisko pēdu. Jau pašlaik mūsu ražoto produktu tirdzniecības vietās ir uzstādīti vairāki neliela izmēra šķirošanas konteineri, kur pircēji var atstāt izlietotās e-cigaretes. Jāatzīst, ka šajā gadījumā aktuāls gan paliek jautājums par ražotāja atbildību pret vienreiz lietojamo iekārtu pārstrādes ceļu, jo nav skaidrs, cik tālu ražotājam šis process ir jākontrolē un jāseko tam līdzi. Vairāki no risinājumiem, ko plānojam ieviest jau pavisam tuvā nākotnē, ir patiešām inovatīvi – tie varētu padarīt Latviju par flagmani šāda tipa ierīču savākšanā un attiecīgi arī pārstrādē.

Kādi ir Pro Vape nākotnes plāni?

2021. gadā, kā arī nākamgad turpināsim strādāt pie tā, lai paplašinātu savas produkcijas un tirgus apjomu Eiropas Savienībā un ārpus tās. Ir plāni par mūsu produktu klāsta paplašināšanu un tirgus daļas palielināšanu Rietumeiropā, tajā skaitā Vācijā, Francijā un Itālijā, kā arī ASV. Plānojam ienākt arī Jaunzēlandes tirgū, kur elektroniskās cigaretes valstiskā līmenī tiek ļoti atbalstītas kā mazāk kaitīga alternatīva tradicionālajai smēķēšanai. Nozīmīgi mums ir turpināt attīstīt projektus vides kontekstā, kas saistās ar pārstrādes un šķirošanas procesa efektivizēšanu.

Jau šobrīd mēs kā ražotājs nākam ar savu iniciatīvu, lai pēc iespējas lielāks skaits izlietoto iekārtu nonāktu atpakaļ pie mums un patērētājiem būtu iespēja tās nodot pēc iespējas vairāk tirdzniecības vietās. Nākotnē vēl aktīvāk plānojam attīstīt sadarbību ar starptautiskām laboratorijām, lai papildus pārliecinātos par produktu atbilstību drošības un kvalitātes kritērijiem. Tuvākās nākotnes perspektīvā vēlamies paplašināt ražošanu Latvijā, tādā veidā radot jaunas darba vietas un vēl skrupulozāk kontrolējot ražošanas procesa kvalitāti.

Ļoti svarīgi uzsvērt, ka lielākās produktu daļas, proti, šķidrumu, ražošana notiek Latvijā, tomēr ir arī tādi, kuru izstrādē un kvalitātes kontrolē ir iesaistīti augsta mēroga speciālisti vairākās pasaules valstīs – Ķīnā atbilstoši starptautiskajiem standartiem tiek ražoti un testēti atsevišķi šķidrumi, savukārt Lielbritānijā otrajā fāzē šķidrumi tiek testēti uz konkrētiem ķīmiskiem savienojumiem un to kaitīgumu jau atbilstoši Eiropas Savienības standartiem. Pēc šiem testiem produkti tiek reģistrēti Eiropas Savienībā atbilstoši tabakas produktu direktīvai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesa sākusi skatīt tabakas izstrādājumu vairumtirgotājs "Pro Vape" prasību par 5000 eiro morālā kaitējuma piedziņu saistībā ar reputāciju aizskarošu, nepatiesu ziņu izplatīšanu, 12.oktobrī vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Prasība pret Rīgas Austrumu slimnīcas plaušu ārstu Alvilu Kramu vērsta par sabiedrisko mediju portāla "Rus.lsm.lv" sižetu. Tajā žurnālists Daniils Smirnovs atklāja, ka, tirgojot aromatizētās bezdūmu e-cigaretes, netiek ievēroti visi tirgošanas nosacījumi.

Tirgotāji reportāžā skaidroja, ka reklāmas plakātu nejauši apskatei izstūmusi apkopēja. Sižetā intervēts ārsts Krams. Viņš uzsvēra, ka pārkāpumus redz pats un ka elektroniskās cigaretes ir bīstamas, un smēķēšana var izraisīt priekšlaicīgu nāvi.

"Toksiskas vielas tirgotājs iesūdz tiesā ārstu, kurš publiski ir aicinājis tirgotājus un valsts institūcijas ievērot likumu! Tas ir bīstams signāls visai medicīnas nozarei un sabiedrībai, ka ārstam mēģina aizliegt izteikt viedokli un brīdināt sabiedrību. Tas ir unikāls tiesas process visas Eiropas Savienības kontekstā," apgalvoja Krams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā TOP 100 straujāk augošie uzņēmumi kopā apgrozījuši 710,13 milj. EUR. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn šo uzņēmumu kopējais apgrozījums palielinājies par 129,95%, liecina Lursoft pētījuma dati.

TOP 100 straujāk augošie uzņēmumi pārstāv visus Latvijas reģionus, ar darba vietām 2022. gadā nodrošinot 1677 darbiniekus. Salīdzinot ar 2020. gadu, šajos uzņēmumos nodarbināto skaits audzis trīs reizes. Lursoft izpētījis, ka atsevišķos uzņēmumos darbinieku skaits pērn pārsniedzis pat 100 strādājošos. To vidū ir straujāk augošo uzņēmumu saraksta 4. vietā esošais SIA “Innovative Travel Solutions” (246 darbinieki) un SIA “TheSoul Studio Latvia” (118 darbinieki), kas ierindojies topa 5. pozīcijā. Vairāk nekā 100 darbinieki 2022. gadā bijuši arī IT nozarē strādājošajam AS “Discover Car Hire” (120 darbinieki).

Kopējais TOP 100 uzņēmumu apgrozījums 2022. gadā sasniedzis 710,13 milj. EUR, bet peļņa pēc nodokļiem – 92,7 milj. EUR. Apkopotie dati atklāj, ka TOP 100 straujāk augošo uzņēmumu apgrozījums aptver plašu amplitūdu – no 0,78 milj. EUR līdz pat 76,29 milj. EUR. Augstāko apgrozījumu no topā iekļuvušajiem uzņēmumiem pērn sasniedzis elektronisko cigarešu šķidrumu ražotājs, importētājs un vairumtirgotājs SIA “Pro Vape”. Pēdējā gada laikā vien SIA “Pro Vape” apgrozījums palielinājies par 93,06%, savukārt, attiecinot pret 2020. gadu, apgrozījuma pieaugums sasniedzis 598,23%. Šādu strauju pieaugumu nodrošinājis pieaugošais pieprasījums pēc uzņēmuma ražotās un importētās produkcijas. SIA “Pro Vape” ir vietējā kapitāla uzņēmums, kura patiesie labuma guvēji ir Mārtiņš Jamonts un Edžus Picka. Jānorāda, ka no visām straujāk augošo uzņēmumu TOP 100 sarakstā iekļuvušajām kompānijām lielākajai daļai, t.i., 78 uzņēmumiem, patiesie labuma guvēji ir no Latvijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CARGOSON - Transporta pārvaldības sistēma[TMS] uzņēmumiem (ražošanas, vairumtirdzniecības, mazumtirdzniecības, lauksaimniecības un lielākiem e-komercijas uzņēmumiem).

Loģistikas biznesā laiks ir nauda, un Cargoson ļauj ietaupīt abus. Šī inovatīvā TMS viegli un ērti pārvaldāmā tiešsaistes platformā ļauj operatīvi salīdzināt cenas, izvēloties izdevīgāko piedāvājumu, rezervēt pakalpojumus, izsekot sūtījumus un efektivizēt kravu pārvadājumu pārvaldību.

Cargoson sistēmā visu pārvadājumu uzskaite ir vienkopus ērti pārskatāma vienā informācijas panelī, kur pieejami arī visi cenu piedāvājumi. Sev izdevīgāko piedāvājumu iespējams izvēlēties gan pēc cenas, gan uzkraušanās/piegāžu laikiem, CO2 izmešu daudzuma un citiem parametriem.

TMS sistēmas ieguvumi

Komentāri

Pievienot komentāru