Finanses

Pensiju 2. līmeņa kapitāls audzis par 9,7%

Žanete Hāka, 10.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada deviņos mēnešos valsts fondēto pensiju shēmas jeb pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānos uzkrātais pensiju kapitāls pieaudzis par 9,7% un septembra beigās sasniedza 1,13 miljardus latu, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju piedāvāto ieguldījumu plānu skaits septembra beigās samazinājās līdz 23, jo atsevišķās sabiedrībās notika ieguldījumu plānu ar līdzīgu ieguldījumu stratēģiju apvienošana, lai optimizētu izmaksas un sasniegtu labākus ienesīguma rādītājus.

Pārskata ceturksnī mazinājās investoru bažas par centrālo banku monetārās stimulēšanas pasākumu ierobežošanu un labu sniegumu uzrādīja pasaules akciju tirgus. Līdz ar to tikai trīs konservatīvie ieguldījumu plāni 3. ceturksnī uzrādīja negatīvu ienesīgumu, kas nebija zemāks par mīnus 0,6%.

Kopumā gada pirmajos deviņos mēnešos cenu kritums obligāciju tirgū negatīvi ietekmēja konservatīvo ieguldījumu plānu ienesīgumu - šajā plānu grupā ienesīgums bija no mīnus 1% līdz plus 1,4%, turklāt 7 no 9 plāniem negatīvs. Līdz ar kāpumu akciju tirgos labāku sniegumu uzrādīja aktīvie plāni, kuru ienesīgums bija robežās no mīnus 0,2% līdz plus 3,2% (tikai vienam plānam negatīvs). Sabalansēto plānu grupā ienesīgums bija robežās no mīnus 0,4% līdz plus 2,5% (tikai vienam plānam negatīvs).

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieauga par 6,5% un septembra beigās sasniedza 46,8% no kopējiem ieguldījumiem jeb 526,6 miljonus latu (312 milj. latu bija ieguldīti valsts emitētajos vai garantētajos vērtspapīros, 22 milj. latu – komercsabiedrību emitētajos parāda vērtspapīros, 1.8 milj. latu – akcijās, 6.7 milj. latu – ieguldījumu fondos, 1.8 milj. latu – Latvijas riska kapitāla tirgū, savukārt 181,4 milj. latu bija izvietoti kredītiestādēs). Savukārt no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 94% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Salīdzinot ar gada sākumu, kopējā ieguldījumu portfelī pieaudzis parāda vērtspapīru īpatsvars, septembra beigās sasniedzot 46,7%. Otrs lielākais īpatsvars bija ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecībām - 36%.

Līdz 3. ceturkšņa beigām valsts fondēto pensiju shēmas otrajam līmenim bija pievienojušies 1,22 miljoni dalībnieku, no tiem 59% obligātā kārtā. Vērojams, ka dalībnieki mazāk maina ieguldījumu plānus, kas liecina par iedzīvotāju apmierinātību ar izvēlētā ieguldījumu plāna darbību. Dalībnieku skaits, kuri kopš gada sākuma mainījuši ieguldījumu plānus, septembra beigās sasniedza 156 tūkstošus, kas ir par 13% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru