Investors

Pensiju 2. līmeņa komisijas sasaistīs ar ienesīgumu

Žanete Hāka, 30.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plānots paplašināt valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu investēšanas iespējas Latvijas finanšu tirgū, paaugstinot limitus augstāka riska ieguldījumiem, liecina Labklājības ministrijas (LM) sadarbībā ar ekspertiem izstrādātie grozījumi Valsts fondēto pensiju likumā, kas ceturtdien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē.

Vienlaikus būs noteiktas arī papildu prasības līdzekļu pārvaldītājiem jeb risku samazināšanas mehānismi dalībnieku interešu aizsardzībai.

Likumprojekts paredz līdzekļu pārvaldītājiem pienākumu segt zaudējumus, kas radušies ieguldījumu plāna dalībniekiem ieguldījumu noteikumu pārkāpumu dēļ, kā arī palielināt līdzekļu pārvaldītājiem noteikto minimālā kapitāla prasību. Tādējādi būs iespējams nodrošināt, ka līdzekļu pārvaldītājs spēj pildīt likumā iestrādātās prasības.

Vienlaikus paredzēts noteikt, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijai būs jāizstrādā detalizēts ieguldītājiem paredzētās pamatinformācijas formāts un saturs. Tas nepieciešams, lai shēmas dalībnieki izprastu ieguldījumu būtiskākos aspektus, pārvaldes izmaksas un varētu pieņemt pamatotu lēmumu par piedāvāto ieguldījumu.

Plānots mainīt līdzekļu pārvaldītāju komisijas maksu par valsts fondēto pensiju shēmas administrēšanu, t.i., tās apmēru piesaistot ieguldījumu plānu rezultātiem. Paredzēts ieviest jaunu - pilnās un daļējās komisijas naudas - principu. Daļējās komisijas paredzēts ieturēt neatkarīgi no ieguldījumu plāna rezultāta un tās segs ieguldījumu plāna administratīvās izmaksas, ieguldījumu plānu dalībnieku apkalpošanas izmaksas, regulatora prasību izpildes izmaksas u.c. pamatdarbības izmaksas. Ieguldījumu plānam, uzrādot labus pārvaldīšanas rezultātus, līdzekļu pārvaldītājs būs tiesīgs ieturēt papildu - mainīgās - komisijas.

Pilnā komisija jebkurā gadījumā nevarēs pārsniegt jau pašlaik Valsts fondēto pensiju likumā noteikto maksimālo komisiju - 2% no ieguldījumu plāna aktīvu vidējās vērtības gadā, bet konservatīvajiem ieguldījumu plāniem maksimālo komisiju - 1,5% apmērā (kas ir mazāk nekā pašlaik Valsts fondēto pensiju likumā noteiktie 2%).

Izmaiņas vēl jāsaskaņo ar ministrijām, jāapstiprina valdībā un jāpieņem Saeimā.

Saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumu tiem sociālo iemaksu veicējiem, kas dzimuši pēc 1971.gada 1.jūlija, līdzdalība valsts fondēto pensiju shēmā ir noteikta obligāta, savukārt tiem, kas dzimuši no 1951.gada 2.jūlija līdz 1971.gada 1.jūlijam - brīvprātīga. 2012.gada 31.decembrī valsts fondēto pensiju shēmā bija reģistrēti 1,19 milj. dalībnieku, no tiem kā obligātie shēmas dalībnieki bija reģistrēti 700 tūkstoši cilvēku un 494 tūkstoši - brīvprātīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru