Finanses

Pensiju 2. līmeņa plānos uzkrātais kapitāls pieaudzis par 4,8%

Žanete Hāka, 23.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada sešos mēnešos valsts fondēto pensiju shēmas jeb pensiju 2. līmeņa ieguldījumu plānos uzkrātais pensiju kapitāls pieaudzis par 4,8%, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati.

Pirmā pusgada beigās kapitāls sasniedza gandrīz 1,1 miljardu latu, kas ir par 14% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Cenu kritums pasaules finanšu tirgos negatīvi ietekmēja valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu ienesīgumu - vidējais sešu mēnešu ienesīgums pārskata periodā saruka līdz 0,2%, salīdzinot ar 4% pērnā gada pirmajā pusgadā. Pozitīvu ienesīgumu saglabāja tikai aktīvie ieguldījumu plāni ar vidējo ienesīgumu 0,5%. Gan sabalansēto, gan konservatīvo ieguldījumu plānu vidējais ienesīgums bija negatīvs (mīnus 0,4%). Individuāliem plāniem vidējais ienesīgums bija robežās no mīnus 6,3% līdz plus 0,9%.

Jūnija beigās ieguldījumu struktūra saglabājās līdzīga kā iepriekšējos periodos. Lielākais īpatsvars bija parāda vērtspapīriem ar fiksētu ienākumu (47%) un ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecībām (24%). Latvijā veikto ieguldījumu apmērs, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pieauga par 12% un jūnija beigās sasniedza 522 miljonus latu jeb 48,1% no kopējiem ieguldījumiem. Savukārt no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 94,4% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Līdz pirmā pusgada beigām valsts fondēto pensiju shēmas otrajam līmenim bija pievienojušies 1,2 miljoni dalībnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru