Finanses

Pensiju 2. līmenī vidējais uzkrājums audzis par 100 latiem

Žanete Hāka, 10.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušā gada beigās pensiju 2. līmeņa dalībnieku skaits sasniedzis gandrīz 1,2 miljonus, kā arī būtiski pieaudzis aktīvu apjoms, pārsniedzot viena miljarda latu robežu.

Savukārt vidējais uzkrājums uz vienu dalībnieku pensiju 2. līmeņa plānos pārsniedz 860 latus, kas ir par 100 latiem vairāk nekā 2011. gadā, informēja SEB pensijas pārstāvji.

Pēdējo trīs gadu laikā ir vērojams pastāvīgs dalībnieku pieaugums, un uz decembra beigām pensiju 2. līmenī bija iesaistījušies jau 1,194 miljoni Latvijas iedzīvotāju, kas ir par 3,16% vairāk nekā 2011. gadā. Savukārt SEB pārvaldītajiem ieguldījumu plāniem bija uzticējuši 263,1 tūkstotis klientu, kas ir par 9,53% vairāk nekā 2011.gadā.

SEB eksperti skaidro, ka pieaugumu sekmē ne vien dalībnieku iemaksu pieaugums mērenā atalgojuma pieauguma dēļ, bet galvenokārt vidējais ienesīgums, kurš, pateicoties veiksmīgai pārvaldnieka darbībai, palīdzējis kāpināt aktīvu apjomu, sasniedzot 237 miljonus latu.

Ieguldījumu stratēģijas izvēles ziņā 2012. gadā varēja vērot iedzīvotāju pāreju no aktīvajiem pensiju plāniem, kas raksturojami ar augstāku ieguldījuma risku, uz sabalansētajiem un konservatīvajiem, kas ir ar mazāku ieguldījuma riska līmeni. Šī tendence pagaidām samērā vāji izpaužas nozares kopīgajos datos, bet tā spilgti atspoguļojas SEB pārvaldītajos pensiju 2. līmeņa plānos.

Ja 2012. gadā aktīvo plānu dalībnieku skaits nozarē kopumā samazinājās par 0,7%, tad SEB pārvaldītājos pensiju 2. līmeņa plānos tas samazinājās par 3,7%. Savukārt konservatīvo plānu grupā dalībnieku skaits nozarē palielinājās par 0,4%, savukārt SEB plānos tas pieauga par 3,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru