Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmā pusgada beigās privāto pensiju fondu plānos uzkrātais kapitāls sasniedza 149,3 miljonus latu, kopš gada sākuma pieaugot par 4,8%, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) operatīvā informācija.

Uzkrātā pensiju kapitāla pieaugumu galvenokārt nodrošināja strauji augošās pensiju plānu iemaksas, kas pirmo reizi pārsniedza pirmskrīzes līmeni.

No gada sākuma pensiju plānos iemaksāti 11,8 miljoni latu, kas ir par 51% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā. Galvenokārt turpināja strauji pieaugt pensiju plānu dalībnieku iemaksas (par 81%), savukārt darba devēju iemaksas pieauga nedaudz (par 5%). Tajā pašā laikā no pensiju plānu kapitāla tika izmaksāti 4,4 miljoni latu jeb par 4% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, tai skaitā, lielākā daļa (94%) tika izmaksāti sakarā ar plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanos.

Vidējais pensiju plānu sešu mēnešu ienesīgums pirmajā pusgadā mazinājās, sasniedzot vien 0,1%, salīdzinot ar 3,7% 2012. gada attiecīgajā periodā. Individuāliem plāniem ienesīgums bija robežās no mīnus 3% līdz plus 4%.

Pensiju plānu ieguldījumu struktūrā joprojām lielākais īpatsvars bija ieguldījumiem ieguldījumu fondu apliecībās (56%), kā arī parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (31%).

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs sasniedza 46 miljonus latu jeb 32% no kopējiem ieguldījumiem, kas ir par 1,7% vairāk nekā 2012. gada pirmā pusgada beigās. Savukārt no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 92,8% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Kopējais privāto pensiju plāniem pievienojušais dalībnieku skaits pusgada beigās sasniedza 202,7 tūkstošus, kas ir 20,2% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem jeb par 4,8 tūkstošiem dalībnieku mazāk nekā gada sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru