Finanses

Pensiju 3. līmeņa plānos iemaksāts rekordliels apjoms

Žanete Hāka, 11.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada deviņos mēnešos pensiju 3. līmeņa dalībnieku iemaksas sasniegušas jaunu vēsturisko maksimumu, informē Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

No gada sākuma kopumā pensiju plānos iemaksāti 17,7 miljoni latu, kas ir par 45% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā. Galvenokārt turpināja strauji pieaugt pensiju plānu dalībnieku iemaksas (par 73%), savukārt darba devēju iemaksas pieauga tikai par 2%.

Septembra beigās pensiju plānos uzkrātais kapitāls sasniedza 155 miljonus latu, kopš gada sākuma pieaugot par 8,8%.

No pensiju plānu kapitāla šogad deviņos mēnešos tika izmaksāti 6,4 miljoni latu jeb par 2% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā, tostarp lielākā daļa jeb 94% tika izmaksāta saistībā ar plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanos.

Vidējais pensiju plānu deviņu mēnešu ienesīgums septembrī bija 1,4% (2012. gada attiecīgajā periodā tas bija 7,2%), individuāliem plāniem tas bija robežās no mīnus 2,3% līdz plus 7,6%.

Pensiju plānu ieguldījumu struktūrā lielākais īpatsvars bija ieguldījumiem ieguldījumu fondu apliecībās (59%), kā arī parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (29%). Pensiju plānu portfeļos sarūk noguldījumu un prasību pret kredītiestādēm īpatsvars.

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs praktiski saglabājās iepriekšējā gada septembra līmenī, šā gada septembra beigās sasniedzot 44,9 miljonus latu jeb 29,5% no kopējiem ieguldījumiem. Savukārt no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 93,3% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs.

Kopējais privāto pensiju plāniem pievienojušais dalībnieku skaits septembra beigās sasniedza 215,8 tūkstošus jeb 21% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, kas ir par 12,4 tūkstošiem dalībnieku vairāk nekā pirms gada.

Komentāri

Pievienot komentāru