Tirdzniecība un pakalpojumi

Pērkot alkoholu, pircējiem no 18-25 gadu vecumam būs jārāda dokumenti

Žanete Hāka, 20.06.2013

Jaunākais izdevums

Saeima ceturtdien trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, lai ierobežotu alkohola patēriņu bērnu un jauniešu vidū.

Kā informēja Saeimas Preses dienests, likuma grozījumi paredz pienākumu alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem bez uzaicinājuma pārdevējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Izmaiņas noteic, ka no nākamā gada 1.janvāra alkoholiskie dzērieni, izņemot alu, kurā spirta daudzums nepārsniedz 5,8 tilpumprocentus, lielveikalos būs jātirgo atsevišķā nodaļā. Ārpus nodalītās pašapkalpošanās zonas lielveikalā būs aizliegta arī alkoholisko dzērienu degustācija.

Grozījumi nosaka aizliegumu tirgot alkoholu arī dienesta viesnīcās, sociālās aprūpes, valsts un pašvaldību iestāžu telpās, izņemot kultūras un sporta iestādes, piemēram, teātrus un koncertzāles, kā arī izmantojot distances līgumu.

Saeima noraidīja par likumprojekta virzību atbildīgajā komisijā iepriekš atbalstīto priekšlikumu, kas paredzēja aizliegumu pārdot alkoholu tirdzniecības vietā, kuras ieeja atrodas tuvāk par 50 metriem no izglītības iestādes ieejas.

Tāpat likuma grozījumi paredz alkoholisko dzērienu reklāmā ietvert informāciju arī par alkohola pārdošanas, iegādāšanās un nodošanas aizliegumu nepilngadīgām personām. Saeima lēma, ka alkoholiskos dzērienus no nākamā gada jūlija nedrīkstēs reklamēt arī vides reklāmās.

Kā norādījuši likumprojekta autori, Latvija ir to Eiropas valstu vidū, kurās alkohola patēriņš jauniešu vidū ir viens no augstākajiem, alkohola pieejamība vērtējama kā augsta un pēdējo piecu gadu laikā situācija nav mainījusies uz labo pusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Iepirkšanās aizlieguma situācijas ķīlnieki būs pārdevēji

Iveta Liniņa, Mārketinga un tirdzniecības eksperte, Biznesa augstskolas Turība asociētā profesore, 04.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunie ierobežojumi saistībā ar ārkārtējo situāciju paredz izmaiņas arī iepirkšanās paradumos - veikalos vienam apmeklētājam būs jānodrošina 15 kvadrātmetru platība, nav atļauti Ziemassvētku tirdziņi, nedēļas nogalēs un svētku dienās varēs iegādāties tikai atsevišķas preču grupas.

Lielākie cietēji no šiem aizliegumiem būs pārdevēji un klientu apkalpošanā nodarbinātie, pār kuriem velsies pircēju neapmierinātība un dusmas. Aicinu būt cilvēcīgiem un iecietīgiem, kā arī neizmantot veikalus kā atpūtas un izklaides vietas.

Pircēju pārmetumu lavīna

Diemžēl, bet liela daļa mūsu sabiedrības bija pieradusi doties uz lielveikalu kā izklaides un atpūtas vietu. Ierobežojumi tirdzniecībai brīvdienās ir mēģinājums izskaust šo paradumu, taču rezultātā situācijas ķīlnieki būs tieši pārdevēji. Jau tagad viņiem nākas uzklausīt pārmetumus par nepieciešamību nēsāt sejas maskas. Iedomāsimies, kas gāzīsies pār klientu apkalpošanā strādājošajiem, kad brīvdienās vairs nevarēs iegādāties alkoholu, tabaku vai dažādas saimniecības preces.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017.gadā Latvijas austrumu robežas muitas infrastruktūra būs sakārtota, prognozē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone intervijā laikrakstam Diena.

Fragments no intervijas

Kā VID šogad veicies ar nodokļu iekasēšanu?

2015. gada 11 mēnešos esam nodokļu plānu izpildījuši. Ja salīdzina 2015. gada un 2014. gada atbilstošo periodu, nodokļos iekasēts par 356 miljoniem eiro vairāk, un tas nozīmē, ka pieaugums ir 5,8%. Ņemot vērā situāciju tautsaimniecībā, 5,8% pieaugums nodokļos ir labs, jo ir straujāks nekā ekonomikas attīstības tempi, un vērtējams kā signāls, ka ēnu ekonomika mazinās.

Kādus pasākumus cīņā ar ēnu ekonomiku VID plāno nākamajā gadā?

Finanšu ministrs uzdevis VID izstrādāt pasākumus cīņā ar nereģistrēto jeb melno biznesu. Nereģistrētā saimnieciskā darbība koncentrējas galvenokārt reģionos, nelielās apdzīvotajās vietās. Tur attīstās tāds melnais bizness, kāds konkrētajā vidē nepieciešams, piemēram, būvniecības darbi, remontdarbi, gateri, galdniecības uzņēmumi, autoservisi, mājokļos iekārtotas frizētavas, skaistumkopšanas un masāžās saloni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāju iecietība pret kontrabandas preču iegādi pēdējā gada laikā nedaudz mazinājusies – pērn 28% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskatīja kontrabandas preču iegādi par nosodāmu, savukārt 60% norādīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav atbalstāma.

Salīdzinot ar situāciju pirms desmit gadiem – 2013. gadā gandrīz puse, jeb 46% uzskatīja, ka kontrabandas preču pirkšana nav nekas slikts un nosodāms, pretēji 42%, kas nosodīja kontrabandas preču pirkšanu. Vispirktākā kontrabandas prece Latvijā jau izsenis ir cigaretes un citi tabakas un nikotīna izstrādājumi – 12% respondentu šā gada pētījumā norāda, ka paši ir pirkuši šos produktus, vēl 10% atzīst, ka viņu draugi vai paziņas to ir darījuši. Savukārt kontrabandas degvielu ir pirkuši 4% respondentu (5% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas), bet kontrabandas alkoholiskos dzērienus ir iegādājušies 3% aptaujāto (4% norāda, ka to ir darījuši viņu draugi vai paziņas).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LANA: Kāpēc FM neiesaistās vai netiek iesaistīta diskusijās par izmaiņām Alkohola aprites likumā?

Db.lv, 10.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Alkohola nozares asociācija (LANA) aicina Saeimas Sociālo un darba lietu komisiju uz pamatotu un datos balstītu grozījumu veikšanu Alkoholisko dzērienu aprites likumā.

Šobrīd diskusiju fokusā ir trīs galvenie temati: par alkoholisko dzērienu tirdzniecības laika ierobežojumiem, par alkoholisko dzērienu tirdzniecību internetā un par vecuma sliekšņa grozīšanu alkoholisko dzērienu iegādē. Īpaši svarīgi ir likumā vai to pavadošajos noteikumos iekļaut mērīšanas kritērijus, pēc kuriem vērtēt regulāru likumu grozījumu ietekmi uz pārmaiņām sabiedrības veselībā.

"Jautājumus raisa fakts, ka diskusijās par iespējamām izmaiņām Alkoholisko dzērienu aprites likumā nepiedalās vai netiek iesaistīta Finanšu ministrija. Tiek plānoti ierobežojumi, kas pēc VM un ārstu sacītā varētu mazināt alkoholisko dzērienu pārdošanas apjomus, tiek paaugstināts akcīzes nodoklis, bet vienlaikus valsts budžeta projektā plānots 14 milj. EUR nodokļu pieaugums pret pagājušo gadu. LANA vaicā, kā tas ir iespējams", vaicā LANA izpilddirektors Dāvis Vītols.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Igaunijas nodokļu pārvaldi nesatrauc likumīga alkohola ievešana no Latvijas

LETA--BNS, 14.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komentējot plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka daudzi Igaunijas iedzīvotāji uz Latviju dodas iegādāties alkoholiskos dzērienus, jo tur ir zemāki nodokļi, Igaunijas Nodokļu un muitas pārvalde paziņoja, ka koncentrējas uz kontrabandu un kontrabandistiem, bet alkohola iegāde Latvijā savām vajadzībām ir likumīga.

«Pēc likuma, starp Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir brīva preču kustība, kas nozīmē, ka arī alkoholu no citas dalībvalsts savām vajadzībām atļautajā apmērā var ievest. Mums vissvarīgākais ir tas, lai cilvēki nepastrādātu noziegumu nezināšanas dēļ, tādēļ mūsu darbības primārais mērķis ir informēt iedzīvotājus par to, kādu alkoholu kādā apmērā drīkst ievest,» sociālās saziņas vietnēs informēja pārvalde.

Tā norādīja, ka katrs pieaugušais, kas Igaunijā ierodas no citas ES dalībvalsts, savām vajadzībām drīkst ievest līdz 110 litriem alus, līdz 90 litriem vīna un līdz desmit litriem stipro alkoholisko dzērienu, kā arī 20 litrus citu alkoholisko dzērienu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Uzņēmēji arvien vairāk domā par ilgtspēju

Armanda Vilciņa, 24.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo gadu laikā ilgtspējīgai uzņēmējdarbībai pasaules kontekstā tiek piešķirta arvien lielāka vērtība, banku veiktās aptaujas gan rāda, ka daļa vietējo uzņēmumu uz šiem jautājumiem joprojām raugās tikai caur atkritumu šķirošanas un resursu patēriņa samazināšanas prizmu.

Lai bizness mūsdienās gūtu panākumus, tam ir jābūt ilgtspējīgam, jo ilgtspēja palīdz ne tikai inovāciju ieviešanā un izaugsmē, bet arī būtiski palielina uzņēmumu konkurētspēju, atzīmē Madara Apsalone, Philip Morris ārējo attiecību vadītāja Latvijā. Viņa stāsta, ka Philip Morris ilgtspējas stratēģija primāri balstās ESG principiem, kas sevī ietver dažādus vides, sociālos un pārvaldības procesus. Atbilstoši tam pēdējo gadu laikā Baltijas reģionā ieviesti vairāki uzņēmējdarības ilgtspējas veicināšanas pasākumi - tie saistās gan ar darbinieku labbūtības uzlabošanu, gan vides aspektiem, tajā skaitā uzņēmuma ekoloģiskās pēdas samazināšanu, teic M.Apsalone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ekonomikas izaugsme joprojām strauja, bet temps sāk palēnināties

Swedbank ekonomiste Agnese Buceniece, 30.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomika turpināja spēji augt arī pērnā gada nogalē, bet, kā jau gaidījām, izaugsmes temps mazliet nolaida tvaiku.

Neskatoties uz to, IKP kāpums ceturtajā ceturksnī par 4.2% gada griezumā ir otrs straujākais pēdējo piecu gadu laikā. Labāks bija vien aizvadītā gada trešais ceturksnis, kad tika sasniegts šī biznesa cikla izaugsmes straujākais temps, 5.8%. Pērnā gada nogales spēcīgo izaugsmi gan lielā mērā noteica bāzes efekti, jo ceturkšņa griezumā (pret trešo ceturksni) IKP auga vien par 0.3% pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem.

Izaugsme joprojām bija plaša, un izskatās, ka pozitīvus izaugsmes tempus uzrādīja gandrīz visas nozares. Visstraujāk auga būvniecība (pievienotās vērtības kāpums par 21%). Pērn tās sniegumu sekmēja arī raitāka ES fondu projektu realizēšana. Saglabājoties noturīgam ārējam pieprasījumam un pieaugot iekšējam pieprasījumam, apstrādes rūpniecības apjomi oktobrī-novembrī bija par 7.5% lielāki nekā attiecīgajā periodā pērn. Mazumtirdzniecības uzņēmumu pārdošanas apjomi ceturtajā ceturksnī palielinājās par 5.2% gada izteiksmē, un atspoguļoja iedzīvotāju ieguldījumus mājokļa labiekārtošanā, atpūtas preču iegādē, kā arī alkohola tirdzniecības uzplaukumu pierobežā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Sākas mopēdistu sezona!

Juris Stengrevics, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja valdes priekšsēdētājs, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2011. gada mopēdistiem, tāpat kā citiem transportlīdzekļiem, ir nepieciešams iegādāties OCTA. Arī gadījumos, kad mopēda īpašnieks nodevis lietošanā citai personai transportlīdzekli, par kuru nav noslēgts apdrošināšanas līgums vai mopēda lietošanas laikā ir beidzies OCTA termiņš, apdrošināšanas līgumu uz īpašnieka vārda slēdz transportlīdzekļa tiesīgais lietotājs. Tomēr daudzi mopēdisti nav informēti par OCTA nepieciešamību.

Nav jau arī pārsteigums, jo šobrīd mopēdistu vadītāja apliecību var iegūt jebkurš jaunietis, kurš ir sasniedzis 14 gadu vecumu. Daudziem no tiem šis ir arī pirmais personīgi vadītais motorizētais transportlīdzeklis. Līdz ar ko informētība par to, ko regulē un nosaka likums, nav tik liela. Tāpēc, lai nerastos pārpratumi, ieteicams visos gadījumos, kuri ir neskaidri, piemēram, vai ir vai nav nepieciešama OCTA, kāds ir minimālais OCTA iegādes termiņš, droši vaicāt apdrošinātājiem. Jo gadījumā, ja mopēdists tiks notverts bez spēkā esošas OCTA polises, tam tiks piemērots naudas sods – 30 – 55 Eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Amber Beverage Group no Nordea saņem 13,4 miljonus dolāru ivestīcijām tekilas rūpnīcā Meksikā

Zane Atlāce - Bistere, 02.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijā lielākais alkohola ražotājs un izplatītājs Amber Beverage Group, kas ir daļa no starptautiskā koncerna SPI Group, ir noslēdzis darījumu, iegūstot savā īpašumā ievērojamu tekilas ražotāja Fabrica de Tequilas Finos kapitāla daļu, informē uzņēmumā.

Investīcijām tekilas rūpnīcā Meksikā uzņēmums no Nordea bankas saņēmis 13,4 miljonu ASV dolāru finansējumu. Līdztekus rūpnīcas iegādei, uzņēmums no Nordea bankas saņēmis arī 7,7 miljonu eiro lielu apgrozāmā kapitāla finansējumu. Tas tiks izmantots vairāku produktu virzīšanai tirgū, kā arī iekšējo procesu optimizācijai, kas atbilst šī brīža tendencēm pasaulē un mūsdienīgiem uzņēmējdarbības standartiem.

«Rūpnīcas iegāde ir vēl viens lielisks piemērs, kā veiksmīgi īstenot ilgtermiņa attīstības stratēģiju un virzīties tuvāk izvēlēto mērķu sasniegšanai starptautiskā līmenī,» saka Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks.

Komentāri

Pievienot komentāru