Citas ziņas

Pētīs ājurvēdas preparātus un digitalizēs sanskritu

Kristīne Stepiņa, 04.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apvienojot Komplementārās medicīnas un Indijas studiju un kultūras centrus, Latvijas Universitātē izveidots Starptautiskais Indijas studiju institūts.

Tā mērķis ir vairot Latvijas sabiedrības zināšanas par mūsdienu Indijas kultūru, zinātni, uzņēmējdarbību un politiku, organizēt pētnieciskās un izglītības aktivitātes, izveidot un uzturēt datu bāzi par aktivitātēm Latvijā, kas saistītas ar Indijas zinātni un kultūru. Latvijas Universitātes (LU) paspārnē jau darbojas Ķīnas valdības atbalstītais Konfūcija institūts, Jūdaikas centrs, bet LU Humanitāro zinātņu fakultātē ir plaša un daudzveidīga Āzijas studiju nodaļa. Starptautiskais Indijas studiju institūts piedāvās Ājurvēdas profesionālās pilnveides programmu un vairākas tālākizglītības programmas – Austrumu kultūras vēsturē un filozofijā, dažāda līmeņa jogas apmācības, valodu studijas (bengāļu, hindi, sanskrita, persiešu), kā arī Indijas klasiskās mūzikas un dejas kursus. Mācības sāksies februārī.

Interese liela

LU ir iecerējusi izveidot augstas kvalitātes pētījumu un studiju institūtu, kas kalpos kā platforma sadarbībai ar ietekmīgām Indijas universitātēm un līdzīgiem pētnieciskajiem institūtiem visā pasaulē. Starptautiskajā Indijas studiju institūtā ir iekļauti divi LU studiju centri – Komplementārās medicīnas centrs, kas Indijas valdības algota viesprofesora vadībā īsteno akreditētu profesionālās pilnveides izglītības programmu Ājurvēdas izglītības pamati, un Indijas studiju un kultūras centrs, kas īsteno daudzas tālākizglītības programmas, proti, jogas studiju ievadprogrammu, trīsdaļīgu studiju kursu Jogas tradīcija un prakse un hatha jogas praktikumu, vairāku līmeņu valodu studiju kursus sanskritā, hindi valodā, kā arī farsi un bengāļu valodā. Kultūras centrā tiek piedāvāti studiju kursi Ievads Indijas klasiskajā mūzikā un tās filozofiskajā pasaules uztverē un Indiešu dejas.

Indijas studiju institūta vadītāja p.i. Valdis Pīrāgs stāsta, ka līdz šim interese par programmām un kursiem ir bijusi liela. Vairāk nekā 100 medicīnas speciālistu ir ieguvuši apliecību par profesionālās pilnveides izglītības programmas Ājurvēdas izglītības pamati apgūšanu, arī citās tālākizglītības programmās ir iesaistījušies vairāki desmiti interesentu. Ājurvēdas kursa beidzēji ir ieguvuši metodes sertifikātus, kas ļauj oficiāli praktizēt ājurvēdu ārstniecības iestādēs. Lielākā daļa jaunās zināšanas un prasmes lieto savā pamatprofesijā, piemēram, ginekoloģijā, ortopēdijā, endokrinoloģijā, ģimenes ārstu praksēs, rehabilitācijā, uztura terapijā, fizikālajā medicīnā. Tālākizglītības programmas ilgst vienu semestri.

Visu rakstu Pētīs ājurvēdas preparātus un digitalizēs sanskritu lasiet 4. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru