Foto & Video

Piecas neveiksmīgākās akcijas Dow Jones Industrial Average indeksā

Žanete Hāka, 18.10.2013

International Business Machines Corp (IBM). Uzņēmumam kaitējuši divi faktori. Tas vairs nav līderis indeksā ar augstāko akcijas cenu, jo Visa Inc. akcijas cena ir par 20 dolāriem dārgāka. Otrs negatīvais faktors ir tas, ka IBM cenas kritums patlaban ir lielākais starp Dow Jones Industrial Average iekļauto uzņēmumu akcijām. Uzņēmuma akcijas cena šajā gadā ir kritusies par 7% un maksā 175,45 dolārus, kas ir zemākais līmenis pēdējā gada laikā. Oficiālā analītiķu noteiktā mērķa cena pirms ieņēmumu publicēšanas bija virs 210 dolāriem, tomēr prognoze tiks samazināta. Uzņēmuma dividendes ienesīgums ir 2%, tomēr vajadzētu to palielināt, uzskata analītiķi.

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Ņemot vērā, ka ASV politiķi ir panākuši vienošanos par valdības darba atsākšanu un parādu griestu paaugstināšanu, visticamāk, akciju tirgos turpināsies kāpums.

Patlaban akciju tirgus indeksi tiecas sasniegt jaunus augstumus, un ASV biržas indekss Dow Jones Industrial Average kopš gada sākuma palielinājies par aptuveni 14%.

Tiesa gan, ne visas akcijas var lepoties ar vērā ņemamu pieaugumu, un dažām pat šis gads bijis ne visai veiksmīgs, piedzīvojot cenas kritumu. Portāls 247wallst.com piedāvā ieskatīties piecu neveiksmīgāko Dow Jones Industrial Average iekļauto akciju sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Neveiksmīgākās Standard&Poor’s 500 akcijas šogad zaudējušas vismaz 25%

Žanete Hāka, 25.10.2013

J.C. Penney Co.

Kompānijas akcija šogad uzrādījusi sliktāko rezultātu starp Standard&Poor’s 500 iekļautajām akcijām. Akcijas cena patlaban ir zem 7 dolāriem, salīdzinot ar pēdējā gada laika svārstību diapazonu no 6,24 līdz 25,78 dolāriem. Patlaban dienas kārtībā ir jautājums par uzņēmuma spēju izdzīvot – sarūkošie pārdošanas apjomi un zaudējumi turpinās, un tiek prognozēts, ka tie nemazināsies. Uzņēmumam nepieciešams brīnums un darbības pārveidošana.

Foto: EPA/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Standard&Poor’s 500 indekss šajā nedēļā atkal iekaro rekordaugstumus, un šogad indekss jau ir pakāpies par 22,4%. Tiesa gan, ne visām akcijām, kas iekļautas indeksā, ir bijis veiksmīgs gads.

Portāls 24/7 Wall St. ir apkopojis sliktākās šā gada Standard&Poor’s 500 indeksa akcijas.

Iepriekš db.lv jau piedāvāja analītiķu apkopotajā Dow Jones Industrial Average iekļauto uzņēmumu veiksmīgāko un neveiksmīgāko akciju sarakstā.

Visas sešas sliktākās Standard&Poor’s 500 akcijas šogad ir piedzīvojušas vismaz 25% kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Piecas labākās Dow Jones Industrial Average indeksa akcijas

Žanete Hāka, 21.10.2013

Boeing. Co. Uzņēmuma akcija šogad uzrādījusi labāko rezultātu starp DJIA indeksa akcijām, kas ir pārsteidzoši, ņemot vērā problēmas, kas bijušas uzņēmumam pēdējā laikā saistībā ar 787 Dreamliner un izdevumu samazināšanu. Tomēr tā ir pagātne, un patlaban analītiķi paredz ievērojamu kāpumu. Piektdienu akcija noslēdza par 64,9% augstāk nekā gada sākumā, maksājot 122 dolārus, un eksperti prognozē pieaugumu līdz pat 130 dolāriem. Nesen kāds analītiķis pat noteicis mērķa cenu 164 dolārus.

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju tirgos turpinās kāpums, ko veicina ASV panāktā vienošanās uz laiku par valdības darba atsākšanu un parāda griestu paaugstināšanu.

Tomēr īstais dzinējs tam ir fakts, ka ASV ekonomika aizvien aug, kā arī uzņēmumu finanšu publicēšanas sezonā ir bijuši vairāki pozitīvi pārsteidumi, turklāt tie bijuši vairāk nekā negatīvie, raksta 247wallst.com.

Dow Jones Industrial Average indekss šogad ir audzis par vairāk nekā 14%, bet Standard&Poor’s 500 – par 18%.

Pagājušajā nedēļā portāls db.lv iepazīstināja ar 247wallst.com apkopotajām sliktākajām akcijām DJIA indeksā šajā gadā, un šodien piedāvājam ieskatīties labāko akciju sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Dažiem būs labums, ja bruņosies un pakaros

Jānis Šķupelis, 08.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties kara iespējamībai Tuvajos Austrumos, šobrīd daudz tiek spriests par to, kā negatīvāks notikumu attīstības scenārijs varētu iespaidot dažādu aktīvu cenu.

Ne visiem šādos laikos gan klāsies slikti. Ja spriedze pieaug, tad labāki laiki var gaidīt tos Rietumvalstu uzņēmumus, kuru bizness saistīts ar ieroču un cita veida militārā aprīkojuma ražošanu. Pasaules ģeopolitika tradicionāli nekad nav pilnībā mierīga, un šobrīd, šķiet, drīzāk turpina plaukt labs fons tam, lai valstis turpinātu piedalīties krietni aktīvākā bruņošanās sacensībā.

Augošas ģeopolitiskās neskaidrības apstākļos militārie tēriņi mēdz palielināties, un eksperti lēš, ka šajā ziņā šis gads varētu nebūt izņēmums. Proti, ja zobenu asina un savus militāros budžetus audzē kaimiņš, tad loģisks solis mēdz būt tas, ka tev arī - gribi to vai ne - tas ir jādara. Katrā ziņā pēdējā laikā daudzas pasaules valdības dod visai skaidrus mājienus par militāro tēriņu palielināšanu. Turklāt lielā daļā gadījumu šāds process no plāniem pārgājis uz reāliem darbiem.Eksperti piebilst, ka lielas investīcijas var plūst militārajām vajadzībām pielāgotā mākslīgā intelekta izstrādē un arvien gudrāku dronu armijas radīšanā. Ir spekulācijas, ka ASV mēģinās panākt savas valsts tradicionālo tehnoloģiju līderu iesaistīšanos aizsardzības stiprināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vai 2016. gads būs beidzot tas gads, kad Eiropas akcijas uzrādīs labākus rezultātus nekā ASV? Tāds scenārijs ir gaidīts ļoti ilgi un šāda prognoze ir kļuvusi ļoti populāra starp akciju tirgus analītiķiem, norād LHV jaunākais analītiķis Mareks Rudovičs.

Eiropas akcijas sasniedza augstāko atzīmi pret S&P 500 indeksu 2008. gada pirmajā nedēļā, bet situācija mainījās, kad tirdzniecības skandāls Societe Generale izraisīja lielu izpārdošanu Eiropā. Kopš tā mirkļa FTSE Eurofist 300, ja indeksi tiek vērtēti pēc konstantas valūtas, ir atpalicis no S&P 500 indeksa par aptuveni 50% cenu izteiksmē. Ja tiek iekļautas dividendes, tad šī atšķirība nav tik liela, jo Eiropas kompānijas pārsvarā maksā lielākas dividendes nekā ASV.

Un ja esam godīgi, tad nav arī liela mistērija kāpēc tas tā notika, saka eksperts. Pirmkārt, Eiropas valstu valdībām nācās atbildēt par potenciālu bankrotēšanu uz valsts parāda, kas ieviesa lielu neziņu starp investoriem laika posmā no 2010. gada līdz 2012. gadam un tad atkal 2015. gada vasarā. Tas sagrāva gan Eiropas ekonomiku, gan akciju tirgu. Pēckrīzes periodā Eiropas izaugsme ir bijusi ļoti vāja salīdzinot ar ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nupat aiz stūra ir jauna apaļa desmitgade, un šādi zīmīgi atskaites punkti var būt labs brīdis, lai paraudzītos pagātnē. Neskatoties uz gandrīz nepārtrauktām runām par dažādiem riskiem un to, ka ieguldījumu ziņā vajadzētu būt piesardzīgākiem, iepriekšējo 10 gadu periods akcijām ir bijis viens no pašiem veiksmīgākajiem vēsturē.

Šādi gandrīz nepārtraukti brīdinājumi, visticamāk, skaidrojami ar to, ka uz daudzu cilvēku psihi dziļu rētu atstājusi iepriekšējais globālais finanšu krahs. Jau ziņots - ja investoram atmiņā iespiedusies kāda dziļa krīze, kurai sekojusi strauja aktīvu cenu samazināšanās, viņš lielāku iespējamību šādiem notikumiem piešķir arī nākotnē. Šāds efekts saistīts ar to, ka negatīvās emocijas no zaudējumiem lielākajai daļai cilvēku ir daudz izteiktākas (un vairāk nosēžas atmiņā) nekā pozitīvās emocijas no identiskiem guvumiem.

Pētījumi liecina, ka šādas negatīvās sajūtas vidēji ir pat divas reizes spēcīgākas, kam attiecīgi ir ietekme uz lēmumu pieņemšanas procesiem.Kopumā pieejamie dati liecina, ka ASV akciju tirgus Standard & Poor's indeksa vērtība, ieskaitot dividendes, kopš 2010. gada sākuma ir palēkusies par 250%. Tādējādi visi tie, kas tomēr kaut kad, piemēram, 2009. gada uzdrošinājās pirkt un arī turēt akcijas, tikuši pie dāsniem guvumiem (protams, to pateikt ir vieglāk nekā reāli izdarīt). "Tas pierāda, ka akciju guvumi bieži nāk tad, kad tie vismazāk tiek gaidīti. !Jums jābūt agresīvam (akciju pirkšanas ziņā) tad, kad skatījums uz nākotni ir vispelēcīgākais - tā ir mācība, kas strādā. Protams, tajā brīdī to saprast ir neiespējami," Bloomberg piebilst ASV finanšu uzņēmuma Avalon Investment & Advisory pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Finanšu tirgus uzmanības centrā - centrālās bankas un ar tām saistītie lēmumi

Žanete Hāka, 19.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesākoties jaunajam mācību gadam, arī finanšu tirgu uzmanība atgriežas pie globālās ekonomikas izaugsmes galvenajiem uzdevumiem. Attīstīto valstu situācija salīdzinājumā ar gadu iepriekš nav mainījusies – vāja ekonomikas izaugsme, inflācija tuvu nulles līmenim, jaunākajā DNB bankas apskatā norāda eksperti.

Līdzīgi kā gadu iepriekš, arī šī gada septembrī uzmanības centrā turpina dominēt centrālās bankas un ar tām saistītie lēmumi. Turpretim jaunattīstības valstis nākotnē var raudzīties ar zināmu optimismu - izejvielu cenu stabilizācija un Ķīnas ekonomikas joprojām solīdā izaugsme ir bijusi par pamatu akciju tirgus kāpumam.

Tirgus dalībnieki jau atkal nomoka sevi ar domām par to, vai ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) nākamnedēļ sēdē cels procentu likmes vai varbūt tomēr ne. Divgadīgo parādzīmju likme, kas ir viens no precīzākajiem indikatoriem tirgus gaidām par FRS politiku, turpinājusi krasi svārstīties. Iepriekšējās nedēļas laikā procentu likmes paaugstināja un akciju cenas samazināja divu FRS pārstāvju paustās bažas par ASV ekonomikas pārkaršanas riskiem. Globālā mērogā šo efektu pastiprināja ECB prezidenta Mario Dragi skepticisms par iespējām īstenot papildu izaugsmi veicinošus pasākumus. Tomēr FRS komitejas dalībniece Laela Brenāra runā 12.septembrī uzsvēra nesenā pagātnē bieži lietotos stimulējošās politikas aizstāvju argumentus, pirmkārt, ka vēl nav izsmelts cilvēku loks, kuri atgriežas darba tirgū, pieaugot darba atrašanas iespējām, tādējādi līdz šim novēršot inflācijas kāpumu. Gaidas par monetāro politiku tuvākajā nākotnē ir ilgstoši svārstījušās bez noteikta vispārējā virziena, taču cita tendence bijusi noturīga – FRS sagaida arvien zemākas bāzes likmes nākotnē. To prognoze kopš 2012.gada ir samazinājusies no 4.25% līdz 3.00%, un trešdaļa šī krituma notikusi pēdējā pusgada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: «Sāpju nauda», strausa politika un neērtās diskusijas

Inguna Ukenābele, Dienas Bizness, 11.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Demogrāfija un emigrācija ir politiķiem visai neērtas tēmas. Tādēļ arī konstruktīvu risinājumu vai pat to nopietnu meklējumu kā nav, tā nav.

Latvijas Bankas novērtējums liecina, ka pērn Latvijas valstspiederīgie no ārzemēm uz tēvzemi pārskaitījuši 574 miljonus eiro. Tie ir līdzvērtīgi 2,5% no iekšzemes kopprodukta un 4% no mājsaimniecību patēriņa apjoma. Daudz vai maz? Vienotas atbildes laikam jau nav. Viens no DB aptaujātajiem ekspertiem atzina, ka ekonomikai šis apmērs nav kritisks. Un tā ir tiesa. Vēl kāds minēja, ka filipīnieši uz mājām sūta daudz lielāku naudas īpatsvaru. Jā, latvieši (lai gan mums pašiem tas dažkārt šķiet) nebūt nav tā emigrējošākā nācija uz zemes – ne pēc absolūtajiem, ne salīdzinošiem skaitļiem. Tomēr tas viss ir tiesa caur attālinātu makroekonomikas prizmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Investoru galvenā uzmanība ir pārslēgusies uz ASV

Žanete Hāka, 08.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februārī pasaules akciju tirgū turpināja valdīt optimisms, norāda ABLV Asset Management eksperti.

Pozitīvā noskaņojuma toni joprojām uzturēja amerikāņu fondu indeksi, dienu pēc dienas uzstādot jaunus rekordus. Jāatzīmē, ka investoriem bija pietiekami daudz iemeslu šādam optimismam, jo korporatīvo atskaišu sezona izrādījās samērā laba. Līdz februāra beigām atskaites bija publicējuši aptuveni 90% uzņēmumi, no kuriem 74% spēja pārsniegt analītiķu prognozēto peļņu, kura kopumā pieauga par 5%.

Viens no retajiem sektoriem, kas īpaši neiepriecināja investorus, bija telekomunikāciju sektors, kur korporatīvās atskaites bija sliktākas nekā gaidīts, kas būtiski samazināja šī sektora uzņēmumu akciju cenu. Sliktāk par tirgu izskatījās arī naftas un metalurģijas sektori, kuri, acīmredzot, ietur atelpu pēc straujā pieauguma iepriekšējos mēnešos. Tomēr, samērā labu pieaugumu nodemonstrēja farmācijas un veselības aizsardzības sektora uzņēmumi. Šo sektoru uzņēmumi publicēja labas finanšu atskaites (9 no 10 uzņēmumiem pārsniedza analītiķu prognozēto peļņas apjomu), turklāt, otrajā plānā tika atgaiņātas bažas par iespējamo izmeklēšanu zāļu cenu veidošanā, kas iepriekš būtiski ietekmēja šo sektoru.

Komentāri

Pievienot komentāru