Pasaulē

Piedāvājums no Stokholmas uz Ņujorku lidot par 150 dolāriem padarījis klientus «trakus»

Lelde Petrāne, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Zemo cenu aviokompānija Norwegian ceturtdien paziņojusi par lidojumiem starp Stokholmu un Ņujorku, kuru cena ir ap 1000 kronām (150 ASV dolāri). Tas izraisījis tik lielu pieprasījuma kāpumu, ka aviokompānijas interneta vietne to nav spējusi izturēt, ziņo thelocal.se.

«Dārgais klient, saistībā ar ārkārtīgi lielo pieprasījumu mēs uz laiku slēdzam savu interneta vietni, lai palielinātu tās jaudu un nodrošinātu stabilitāti,» liecina aviokompānijas izplatītais paziņojums.

Norwegian ceturtdien informējusi, ka paplašina zemo cenu pakalpojumu uz tālākiem galamērķiem. Ņujorka ir pirmais, un lidojumi no Stokholmas Ārlandas lidostas sāksies 2013. gada maijā. Ņujorkai sekos Bangkoka jūnijā.

Biļetes uz JFK lidostu Ņujorkā tirgotas par 1199 kronām, bet atpakaļceļš maksā 964 kronas, ieskaitot nodokļu un degvielas piemaksas.

Lidojumi tiks veikti ar Boeing 787 Dreamliner lidmašīnu. Pirmā aviokompānijai tiks piegādāta 2013. gada aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Norwegian ienākšana Rīgā - Latvijai visas iespējas kļūt par pakalpojumu eksporta lielvalsti

Monta Geidāne, ABSL Latvia izpilddirektore, 08.10.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid krīzes kontekstā plaši tika runāts par to, ka esošā situācija nesīs jaunas iespējas Eiropai tieši pakalpojumu eksporta nozarē.

Administratīvo biznesa centru izvietošana iespējami tuvi starptautiski pārstāvētā uzņēmuma izcelsmes valstij, samazina riskus un ļauj veiksmīgi pārvaldīt globālu korporāciju. Tikko zināms, ka aviokompānija Norwegian lēmusi par labu Rīgai kā lokācijai, kur izveidot biznesa centru, turklāt no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) saņemti pozitīvi signāli par to, ka šobrīd ir aktīva interese par Latviju.

“Latvijas kultūras un arī dzīves stila iezīmes ir ļoti līdzīgas ierastajai ikdienai ziemeļvalstīs. Rīga ir pievilcīga lokācija Starptautiskiem biznesa pakalpojumu centriem, pateicoties tās attīstītajai infrastruktūrai, kā arī tās ģeogrāfiskajam tuvumam attiecībā pret Skandināviju un pārējo Eiropu. Iepriekšminētie faktori savienojumā ar pieejamību augsta līmeņa speciālistiem ir tas, kāpēc mēs esam lēmuši par labu Rīgai,” tā Norwegian viceprezidents IT, piegādes ķēžu un procesu vadības jautājumos Knuts Olavs Hēgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Aviokompānija Norwegian atver biroju Rīgā un uzsāk darbinieku atlasi

Db.lv, 17.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviokompānija "Norwegian" saskaņā ar uzņēmuma attīstības stratēģiju ir pieņēmusi lēmumu centralizēt savu darbību un izveidot starptautisko pakalpojumu centru Rīgā, informē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

"Norwegian Air Resources Latvia" birojs apkalpos aviokompānijas darbību visā pasaulē, atsakoties no ārpakalpojumiem, ar kuriem līdz šim tika nodrošinātas vairākas uzņēmuma funkcijas.

Kompānija "Norwegian" jau šobrīd ir izsludinājusi pirmās vakances darbam jaunajā birojā. Darbinieku piesaistīšana turpināsies gan šogad, gan arī nākamgad. Kopējais nepieciešamo darbinieku skaits būs atkarīgs no situācijas nozarē.

"Pasaulē atpazīstamais "Norwegian" ir novērtējis Latviju kā piemērotu vietu savam biznesa pakalpojumu centram. Biznesa pakalpojumu centri ir viena no mūsu investīciju prioritātēm, jo nozarei ir liels izaugsmes potenciāls, uzņēmumi gandrīz pilnībā nodarbojas ar pakalpojumu eksportu, kā arī nodrošina daudz augsti kvalificētas un labi apmaksātas darba vietas. Latvija investoriem spēj piedāvāt labi izglītotus darbiniekus ar labām valodu zināšanām, tādēļ arī uzņēmumi izvēlas atvērt savus biznesa pakalpojumu centrus Latvijā. Šī "Norwegian" izvēle dod mums papildus stimulu turpināt darbu pie biznesa vides uzlabošanas un jaunu darba vietu radīšanas Latvijā," komentē ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemo cenu lidsabiedrība Norwegian Air Shuttle dibina Norwegian Air Resources Latvia atbalsta centru Rīgā, izveidojot biroju biznesa centrā "Jaunā Teika".

Uzņēmums 2020. gada novembrī plāno izveidot 800 m 2 lielu atbalsta biroju Jaunajā Teikā, plānojot ar laiku telpas paplašināt līdz 3000 m 2 .

Aviokompānija Norwegian atver biroju Rīgā un uzsāk darbinieku atlasi 

Aviokompānija "Norwegian" saskaņā ar uzņēmuma attīstības stratēģiju ir pieņēmusi lēmumu...

"Esmu pārliecināts, ka Norwegian Air Resources Latvia birojs būs lielisks papildinājums Jaunās Teikas kopienai. Norwegian atbalsta centra dibināšana Rīgā kļuva iespējama, pateicoties milzīgajām LIAA komandas pūlēm, kas daudz strādāja arī pandēmijas laikā, neskatoties uzceļošanas un komunikācijas ierobežojumiem, kā arī neskaidro situācijā visā pasaulē, spēja piesaistīt investīcijas un radīt jaunas darba vietas Latvijā," komentē Ēriks Bergmans, Colliers International partneris, aģentūras vadītājs.

"Mēs priecājamies par Norwegian zīmola uzņēmumu atbalsta biroja izveidi Rīgā, kas ir daļa no mūsu stratēģijas, lai centralizētu svarīgas funkcijas un pārietu no ārpakalpojumiem uz pakalpojumiem uzņēmuma ietvaros. Ar nepacietību gaidām, kad varēsim uzņemt savus jaunos kolēģus Jaunās Teikas birojā," piebilst Knuts Ūlafs Hjogs (Knut Olav Høeg), Norwegian Air Shuttle IT un procesu uzlabošanas vadītājs.

"Priecājamies, ka tik ievērojama starptautiska kompānija kā Norwegian Air Resources Latvia redz un tic Jaunās Teikas koncepcijai. Esam pārliecināti, ka tas dzīvesveids, ko mēs piedāvājam, un novatoriskā vide, kuru veicina VEFRESH kustība, sekmēs Norwegian Air Resources Latvia attīstību," saka Mindaugs Valucks (Mindaugas Valuckas), HANNER grupas valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Norwegian noraidījusi divus International Airlines Group pārņemšanas piedāvājumus

LETA, 07.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrība «Norwegian Air Shuttle» («Norwegian») paziņojusi, ka tā noraidījusi divus atsevišķus pārņemšanas piedāvājumus, ko izteikusi Lielbritānijas nacionālās aviokompānijas «British Airways» un Spānijas nacionālās lidsabiedrības «Iberia» holdingkompānija «International Airlines Group» (IAG), kas jau iegādājusies 4,61% «Norwegian» akciju.

«»Norwegian« padome apstiprina, ka tā saņēmusi divus atsevišķus piedāvājumus no IAG saistībā ar 100% »Norwegian« akciju iegādi,» norāda Norvēģijas lidsabiedrība.

Aviokompānijas padome vēsta, ka tā vienbalsīgi šos piedāvājumus noraidījusi, jo tie nepietiekami novērtē lidsabiedrību un tās perspektīvas.

Kā ziņots, IAG 12.aprīlī pavēstīja par 4,61% «Norwegian» akciju iegādi. Neilgi pēc tam saasinājās spekulācijas, ka IAG varētu īstenot pilnību aviosabiedrības pārņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas nacionālās aviokompānijas «British Airways» un Spānijas nacionālās lidsabiedrības «Iberia» holdingkompānija «International Airlines Group» (IAG) ceturtdien paziņoja, ka apsver iespēju izteikt piedāvājumu pārņemt Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrību «Norwegian Air Shuttle» («Norwegian»).

«IAG uzskata »Norwegian« par pievilcīgu investīciju un jau iegādājies 4,61% aviokompānijas akciju,» norāda uzņēmums.

«Mazākuma akcija daļas iegāde ir paredzēta, lai izveidotu pozīciju, no kuras sākt sarunas ar »Norwegian«, tostarp par pilnīgu »Norwegian« pārņemšanu,» skaidro IAG.

Kompānija gan uzsver, ka šobrīd šādas sarunas nav sāktas, tā nav šobrīd pieņēmusi lēmumi par piedāvājuma izteikšanu un nav noteiktības, ka šāds lēmums tiks pieņemts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākusī Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrība "Norwegian Air Shuttle" ("Norwegian") pēc vērienīgas restrukturizācijas īstenošanas izkļuvusi no bankrota aizsardzības, trešdien paziņoja aviokompānija.

"Norwegian" aizsardzība pret bankrotu Īrijā, kur bāzētas vairākas tās struktūrvienības, un Norvēģijā tika noteikta decembrī.

Sarunās ar kreditoriem un lidmašīnu nomas uzņēmumiem aviokompānijai izdevies vienoties par parādu un finanšu saistību samazināšanu līdz aptuveni 16-18 miljardiem kronu (1,5-1,7 miljardiem eiro).

Tāpat "Norwegian" atteikusies no tālajiem maršrutiem, atcēlusi vairākus lidmašīnu pasūtījumus, samazinājusi lidmašīnu skaitu no 156 līdz 51 un ar jaunu akciju emitēšanu ieguvusi sešus miljardus kronu.

Līdz restrukturizācijas programmas noslēgumam aviosabiedrība arī būs samazinājusi darbinieku skaitu no aptuveni 10 200 pirms trīs gadiem līdz apmēram 3300.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Aviokompānija piedāvās lidojumus starp ASV un Eiropu, kuru biļešu cenas sāksies no 65 dolāriem

LETA--REUTERS, 24.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrība Norwegian Air Shuttle (Norwegian) plāno piedāvāt transatlantiskos lidojumus desmit jaunos maršrutos starp ASV un Eiropu, biļešu cenas vienā virzienā paredzot no 65 dolāriem (62 eiro), teikts aviokompānijas paziņojumā.

Norwegian Air Shuttle paplašinās savu lidojumu tīklu uz ASV, sākot no jūnija vidus, pēc tam, kad decembrī no Savienotajām Valstīm tika saņemts ilgi gaidītais apstiprinājums tās Īrijas struktūrvienībai Norwegian Air International veikt lidojumus pāri Atlantijas okeānam.

Aviokompānijas piedāvātās 65 dolāru biļetes būs vienvirziena ceļojumam uz galamērķiem Lielbritānijā un Īrijā no mazākām lidostām Ņujorkas štatā, Rodailendas štata Providensā un Konektikutas štata Hārtfordā.

Norwegian Air Shuttle gan norāda, ka vienvirziena biļetes par šādu cenu tiks piedāvātas ierobežotā skaitā, nākamajam cenu līmenim sākoties no 99 dolāriem. Turklāt šajā cenā neietilpst bagāža, ēdieni un dzērieni, sēdvietas rezervācija, sega vai citi labumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lufthansa» vadītājs Karstens Spors pavēstījis, ka Vācijas nacionālā lidsabiedrība apsver iespēju pārņemt Norvēģijas zemo cenu aviokompāniju «Norwegian Air Shuttle» («Norwegian»).

«Šobrīd norisinās jauns konsolidāciju vilnis,» intervijā vācu laikrakstam «Sueddeutsche Zeitung» norādīja Spors, apstiprinot informāciju par pārrunām, lai iegādātos «Norwegian».

Tas, vai šīs pārrunas nonāks līdz darījuma realizēšanai, ir «atkarīgs no stratēģiskās pievienotās vērtības, cenas un regulatoru lēmumiem, » skaidro Spors.

Šādas ziņas izskan nedaudz mazāk kā mēnesi pēc tam, kad «Norwegian» bija noraidījusi divus atsevišķus pārņemšanas piedāvājumus, ko izteica Lielbritānijas nacionālās aviokompānijas «British Airways» un Spānijas nacionālās lidsabiedrības «Iberia» holdingkompānija «International Airlines Group» (IAG).

«Norwegian» padome pavēstīja, ka tā vienbalsīgi šos piedāvājumus noraidījusi, jo tie nepietiekami novērtē lidsabiedrību un tās perspektīvas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākusī Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrība "Norwegian Air Shuttle" ("Norwegian") ceturtdien iepazīstinājusi ar savu glābšanas plānu, kuru īstenojot, tā paredzējusi izvairīties no bankrota.

Starp glābšanas programmā ietvertajiem pasākumiem ir lidmašīnu skaita samazināšana, parāda pārvēršana akcijās un akciju emisija ar pirmpirkuma tiesībām akcionāriem līdz četru miljardu kronu (374,5 miljonu eiro) apmērā.

Eiropā trešā lielākā zemo cenu lidsabiedrība "Norwegian" 17.decembrī sasaukusi akcionāru ārkārtas sapulci, kurā paredzēts lemt par šī plāna apstiprināšanu.

Līdzīgi kā citām lidsabiedrībām, arī "Norwegian" darbību negatīvi ietekmējusi koronavīrusa pandēmija.

Aviokompānija gada sākumā nodarbināja 10 000 cilvēku un veica lidojumus ar 140 lidmašīnām, taču tagad tai ir vien 600 darbinieku un lidojumus veic sešas lidmašīnas.

9.novembrī Norvēģijas valdība atteicās sniegt papildu finanšu palīdzību "Norwegian".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norwegian Airlines lidojumus starp Londonu un ASV pārdos par, sākot no 1500 kronām (apmēram 181 eiro) katrā virzienā, vēsta thelocal.no.

Eksperti jau pauduši viedokli, ka šāda aviokompānijas rīcība varētu aizsākt cenu karu starp Skandināvijas kompāniju un tās starptautiskajiem konkurentiem.

Norwegian Airlines lidojumus starp Londonas Getvikas lidostu un Losandželosu sāks trešdien, no Getvikas uz Ņujorku - nākamajā dienā, bet uz Floridu - piektdien.

Norwegian Airlines ir trešā populārākā zemcenu aviosabiedrība, kuru pārspēj Ryanair un easyJet. Taču tā ir pirmā aviokompānija, kas piedāvās mazcenu transatlantiskos lidojumus. Gan Ryanair, gan easyJet ir jau sen devušas mājienus, ka varētu lidot uz ASV, bet tā arī tie nav rezultējušies reālos pakalpojumos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrības «Norwegian Air Shuttle» («Norwegian») vadītājs Bjerns Kjoss piektdien paziņoja, ka šobrīd nav plānu aviokompāniju pārdot.

«Es neplānoju jebkādu [lidsabiedrības] pārdošanu,» preses brīfingā pēc tikšanās ar akcionāriem norādīja Kjoss. «Man ir jāuzsver, ka pie mums ar piedāvājumiem vērsušās dažādas aviosabiedrības.»

Šāds komentārs izskanējis dienu pēc tam, kad Lielbritānijas nacionālās aviokompānijas «British Airways» un Spānijas nacionālās lidsabiedrības «Iberia» holdingkompānija «International Airlines Group» (IAG) pavēstīja, ka iegādājusies 4,61% «Norwegian» akciju.

Vienlaikus IAG paziņoja, ka apsver iespēju izteikt piedāvājumu pārņemt «Norwegian».

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Ķīnas valsts kontrolēts uzņēmums kļūst par lielu Norwegian akcionāru

LETA--AFP, 20.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas valsts kontrolēts lidmašīnu nomas uzņēmums "BOC Aviation" kļuvis par ievērojamu Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrības "Norwegian Air Shuttle" ("Norwegian") akcionāru, teikts trešdien publiskotajā aviokompānijas paziņojumā.

Ņemot vērā koronavīrusa pandēmijas radīto krīzi, "Norwegian" maija sākumā pieņēma glābšanas plānu, kas paredz vienošanos ar kreditoriem, lai pārvērstu daļu lidsabiedrības finanšu saistību kapitālā.

Šis plāns nodrošināja iespēju aviosabiedrībai stiprināt savu kapitāla stāvokli un ievērot Norvēģijas valsts noteikumus, lai iegūtu garantijas 2,7 miljardu norvēģu kronu (247 miljonus eiro) vērtu aizdevumu saņemšanai.

Uzņēmumi, no kuriem "Norwegian" nomā daļu lidmašīnu, iegūs ievērojamas lidsabiedrības akciju daļas.

Īrijas "AerCap Holdings" ar 15,9% akciju kļūs par lielāko akcionāru, bet "BOC Aviation" iegūs 12,67% akciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrība «Norwegian Air Shuttle» («Norwegian») otrdien paziņoja par plāniem pārdot jaunas akcijas, lai iegūtu trīs miljardus eiro (309 miljonus eiro), kas nepieciešami finanšu saistību pildīšanai.

«Norwegian aizvadījusi periodu ar būtisku izaugsmi. Turpmāk mēs vairāk koncentrēsimies uz izmaksu ietaupīšanu un kapitālizdevumu samazināšanu,» norāda lidsabiedrība.

Aviokompānija vēsta, ka esošie akcionāri piekrituši iegādāties visas jaunās akcijas, un akciju piedāvājumu paredzēts veikt februāra beigās vai marta sākumā.

Vienlaikus lidsabiedrība otrdien paziņoja, ka pērn tā cietusi 2,2 miljardu kronu (230 miljoni eiro) zaudējumus pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas (EBITDA).

«Norwegian» ir viena no retajām zemo cenu aviokompānijām, kas piedāvā lidojumus garo distanču maršrutos, un lidsabiedrība īsteno strauju darbības paplašināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviokompānija nākamgad varētu izvietot Latvijā Boeing 737-800, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

«Mēs plānojam nākamajā gadā izveidot apkalpes bāzi Rīgā, bet patlaban mums nav nekādas papildu informācijas par konkrētiem atklāšanas datumiem vai maršrutiem,» Dienas Biznesam norādīja Norwegian Group pārstāvis Lasse Sandaker-Nielsen.

Savukārt VAS Starptautiskā lidosta «Rīga» Komunikācijas vienības vadītāja Laura Karnīte atzīmē, ka pašlaik notiek sarunas ar Norwegian par iespējamu bāzes atklāšanu starptautiskajā lidostā Rīga. Plānots, ka sarunas varētu noslēgties šī gada beigās, kad arī būs zināms precīzs sadarbības ietvars un termiņi.

Visu rakstu Norwegian Air domā par bāzi Rīgā lasiet trešdienas, 7.decembra laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Norvēģijas tiešo investīciju apjoms Latvijā pārsniedz 350 miljonus eiro

Db.lv, 27.09.2021

Tirdzniecības centra "Origo" un biroju centra "Origo One" projekta noslēgšanos īstenojis norvēģiem piederošais uzņēmums "Linstow Baltic".

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģija pašreiz ir astotais lielākais ārvalstu investors Latvijā ar tiešo investīciju apjomu, kas pārsniedz 350 miljonus eiro, informē Norvēģijas Tirdzniecības kamerā Latvijā.

Viesojoties Norvēģijas zemo cenu aviokompānijas "Norwegian" jaunizveidotajā birojā Jaunās Teikas kvartālā, Norvēģijas Tirdzniecības kamera Latvijā aizvadītajā nedēļā atklāja savu aktīvo sezonu, atzīmējot pēdējā laika nozīmīgākos norvēģu investīciju projektus Latvijā un apspriežot plānus nākotnei.

Norvēģu kapitāla uzņēmumos Latvijā, kuru kopējais apgrozījums saskaņā ar "Lursoft" datiem 2020.gadā pārsniedza 1,15 miljardus eiro, pašreiz strādā ap 6200 darbinieku.

Norvēģijas Tirdzniecības kamerā Latvijā izcēla četrus pēdējā laika lielākos norvēģu investīciju projektus Latvijā, kā pirmo minot "Norwegian" lēmumu par starptautisko pakalpojumu centra izveidi Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aviokompānija “Norwegian” no 1.jūnija uzsāks regulārus lidojumus līdz trīs reizēm nedēļā maršrutā Rīga – Tronheima.

Lidojumi tiek plānoti visas vasaras sezonas garumā.

“Norwegian” strādā lidostā “Rīga” kopš 2005. gada nogales un pašlaik no Rīgas piedāvā lidojumus uz Oslo piecas līdz deviņas reizes nedēļā, uz Stokholmu trīs līdz sešas reizes nedēļā un uz Kopenhāgenu divas līdz četras reizes nedēļā.

“Pievienojot šiem trim esošajiem galamērķiem Tronheimu, aviokompānija Rīgā atgriežas pie tā galamērķu skaita un lidojumu biežuma, kāds tas bija pirms pandēmijas 2019. gadā. Pasažieriem būs pieejami četri lidojumu maršruti, kas Baltiju savieno ar svarīgiem tūrisma un darījumu braucienu virzieniem Skandināvijā,” uzsver lidostas “Rīga” valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vairākas aviokompānijas pieprasīs pastāvīgu divu pilotu klātbūtni kabīnē

LETA--AFP, 27.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrība Norwegian Air Shuttle, Lielbritānijas zemo cenu aviokompānija easyJet un Kanādas aviokompānija Air Transat pieprasīs divu pilotu klātbūtni kabīnē jebkuros apstākļos, ceturtdien paziņojuši lidsabiedrību pārstāvji.

Aviokompānijas ar šādu paziņojumu nākušas klajā, noskaidrojoties, ka šonedēļ avarējušās aviokompānijas Germanwings pasažieru lidmašīnas otrais pilots Andreass Lubics tīšām viens pats ieslēdzies pilotu kabīnē un nogāzis lidmašīnu.

Visi 150 pasažieri un apkalpes locekļi katastrofā gāja bojā.

«Kad viens cilvēks pamet kabīni, tur tagad būs jāpaliek diviem cilvēkiem,» paziņoja Norwegian Air Shuttle pārstāvis.

Viņš norādīja, ka lidsabiedrība šādu noteikumu ieviešanu apsvērusi jau ilgu laiku, bet Germanwings lidmašīnas katastrofa ir paātrinājusi lēmuma pieņemšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diviem Japānas aviokompānijas Japan Airlines (JAL) Boeing 787 Dreamliner nācies atgriezties atpakaļ lidostā, kad pēc pacelšanās tikušas konstatētas tehniskas problēmas ar dzinēja pretapledošanas sistēmu.

Savukārt citās sešās lidmašīnās tikušas novērotas problēmas ar tualešu elektronisko aprīkojumu, kādēļ tās nebija iespējams izmantot. Jaunākās problēmas ir pēdējās, kas piemeklējušas daudzu nelaimju vajāto Dreamliner. Gada sākumā pasaules aviācijas regulatori lika pārtraukt lidojumus ar Dreamliner, pēc tam, kad dažās no lidmašīnām aizdegās baterijas.

Problēmas ar pretapledošanas sistēmu notikušas maršrutā no Sandiego ASV uz Tokiju. Japānas aviokompānija JAL sākusi notikušā izmeklēšanu.

Ar problēmām Dreamliner izmantošanā saskārusies arī aviokompānija Norwegian Air Shuttle. Lidsabiedrība uz pārbaudes laiku pārtraukusi viena Dreamliner izmantošanu, kā arī plāno līdzīgi rīkoties ar otru gaisa kuģi, kas ir tās rīcībā. Lidmašīnām tikušas novērotas hidraulikas un elektronikas problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

No lidostasRīga vasaras sezonā būs 12 jauni galamērķi

Gunta Kursiša, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar vasaras lidojumu saraksta ieviešanu starptautiskā lidosta Rīga sākusi piedāvāt 12 jaunus galamērķus. Jaunus lidojumus piedāvās ungāru Wizz Air un pašmāju airBaltic, tāpat arī Ukrainas Utair Ukraine.

Jūnijā Rīgā tiks atklāta arī ungāru zemo izmaksu lidsabiedrības Wizz Air Rīgas bāze, un līdz ar to – arī jauni maršruti no Rīgas uz Barselonu, Donkasteru Šefīldu, Dortmundi un Parīzi (Bovē).

Savukārt Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic martā uzsāks lidojumus uz Aberdīnu Apvienotajā Karalistē un aprīlī uz Gēteborgu Zviedrijā un Burgasu Bulgārijā, bet no jūnija piedāvās arī reisus uz Palma de Maljorka, Bukaresti un Varnu.

Tāpat lidojumus no Rīgas plāno uzsākt aviokompānija Utair Ukraine, kas pasažierus nogādās uz Žuljani lidostu Kijevā.

Lidostā Rīga sagaidāms arī jauns aviopārvadātājs, kurš sadarbībā ar tūroperatoru Mouzenidis piedāvās jaunus čartera lidojumus uz Korfu Grieķijā. Lidostas pārstāvji gan neatklāj šī pārvadātāja nosaukumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Vai airBaltic rīkojās gudri, kalpojot par CSeries izmēģinājuma trusīti?

Egons Mudulis, 03.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To laikrakstam Dienas Bizness pirms 10. maijā gaidāmā Rīgas Aviācijas foruma komentē partneris MIDAS Aviation Džons Grānts, kurš nozarē darbojas jau vairāk nekā 20 gadu.

Fragments no intervijas, kas publicēta 3. maija laikrakstā Dienas Bizness:

Jums ir ļoti garš CV, darbojoties aviācijas jomā. Kas ir jūsu kompetenču jomas?

Esmu komerciālās aviācijas analītiķis ar specializāciju jaunu aviācijas pakalpojumu izstrādē lidostām, valdības institūcijām un citām ieinteresētajām pusēm visā pasaulē.

Kā jūs raksturotu situāciju aviācijā salīdzinājumā ar citām ekonomikas jomām?

Patlaban aviācija, iespējams, ir rentabilitātes cikla virsotnē un nes daudz lielāku peļņu aviolīnijām un akcionāriem pēdējos 4‒5 gados, balstoties uz zemām naftas cenām, lielu pieprasījumu, lidsabiedrību konsolidācijām Ziemeļamerikā. Reisu noslogojums bieži vien pieaudzis līdz 85‒90%. Aviācija ieguvusi arī no jauniem tirgiem Indijā un Ķīnā, kā arī no jaunām tehnoloģijām tādos modeļos kā, piemēram, Boeing 787, A350 un nesen arī Bombardier CSeries, ko veiksmīgi izmanto airBaltic. Salīdzinājumā ar citām nozarēm, aviācija ir bijis diezgan labs bizness. Taču tajā aizvien ir daudz risku, no kuriem nebūt ne mazākais ir degvielas cenas, naftas cenām gada laikā pieaugot par 35%. Līdz ar to aviācijas nozarē nav vietas pašapmierinātībai, vienmēr var notikt kaut kas negaidīts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā lidosta Rīga 2014.gadā apkalpojusi 4,8 miljonus pasažieru, kas ir par 0,4% ceļotāju vairāk nekā iepriekš. Savukārt šogad lidostā darbu uzsāks vairākas jaunas aviosabiedrības, kā arī jau esošās paplašinās galamērķu skaitu, informē Rīgas lidostas Komunikācijas vienības vadītāja Sarmīte Rinmane.

Šogad lidostā plānota vairāku jaunu aviosabiedrību ienākšana (Turkmenistan Airlines, Ukraine International Airlines, Swiss International Airlines) un jaunu reisu atklāšana. Savukārt aviosabiedrība Wizz Air šogad pavasarī plāno paplašināties Rīgā, izvietojot otru gaisa kuģi un atklājot trīs jaunus galamērķus.

«Esam lielākais gaisa transporta mezgls Baltijā – caur Rīgu tiek pārvadāti 46% šī reģiona aviopasažieru. Arī šogad turpināsim strādāt pie plaša galamērķu skaita nodrošināšanas un jaunu aviopārvadātāju piesaistes,» norāda starptautiskās lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas konkurences uzraugs ceturtdien noteica Īrijas zemo cenu aviokompānijai «Ryanair» 1,85 miljonu eiro naudassodu par reisu masveida atcelšanu un tās ietekmētu pasažieru adekvātu neinformēšanu par viņu tiesībām.

Konkurences uzrauga paziņojumā teikts, ka 2017. gada septembrī tas pret «Ryanair» sācis procedūru par nekorektu komercpraksi, jo aviokompānija atcēlusi tūkstošiem lidojumu «organizatorisku un vadības problēmu dēļ».

Šīs problēmas nebija «neparedzētas lietas vai problēmas, kuras aviokompānija nespēj kontrolēt, un līdz ar to tika radītas lielas neērtības klientiem», sacīts paziņojumā.

Konkurences uzraugs norādījis, ka «Ryanair» sākumā nav pareizi informējusi pasažierus par viņu tiesībām uz finansiālu kompensāciju atbilstoši Eiropas Savienības normām, un vienīgi piedāvājusi apmainīt biļetes vai saņemt par tām atpakaļ naudu.

Pēc tam, kad konkurences uzraugs bija sācis procedūru, «Ryanair» februārī atjaunojusi informāciju savā interneta vietnē un «individuāli sazinājusies ar klientiem, uz kuriem tas attiecas», lai viņus informētu par viņu tiesībām un to, kā tās izmantot, teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Norwegian: Biļešu cenas vasaras lidojumiem trīs gadu laikā pieaugušas par 30%

LETA, 07.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biļešu cenas lidojumiem jūnijā un jūlijā ir par vismaz 30% augstākas nekā attiecīgā periodā 2019.gadā, teica aviokompānijas "Norwegian" valdes priekšsēdētājs Geirs Kārlsens.

Viņš stāstīja, ka degvielas cenas pašlaik ir problēma ļoti daudzām aviokompānijām - degvielas cenas aug kopš februāra sākuma, un tās sāk ietekmēt arī biļešu cenas.

"Piemēram, ja mēs šodien salīdzinām biļešu cenas lidojumiem jūnijā un jūlijā, tad tās ir par vairāk nekā 30% augstākas nekā šajā periodā 2019.gadā. Šis pieaugums gan pilnībā nekompensē degvielas cenu kāpumu," teica Kārlsens, piebilstot, ka, degvielas cenām saglabājoties šī brīža augstajā līmenī, nākotnē lidojumiem cenas būs vēl augstākas.

Jautāts, vai ar 30% pieaugumu būs gana, Kārslens atbildēja, ka ideālā pasaulē, protams, biļešu cenai būtu jāsedz viss degvielas cenu pieaugums, bet realitātē tā, visdrīzāk, nenotiks un aviokompānijas strādās ar zemāku rentabilitātes līmeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Reisu atcelšanas skandāla dēļ Ryanair vadītājs atsakās no prēmijas

LETA, 01.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas zemo cenu aviokompānijas Ryanair vadītājs Maikls O’Līrijs atteicies no savas apjomīgās gada prēmijas, ņemot vērā reisu atcelšanas skandālu, kas būtiski ietekmēja lidsabiedrības darbību.

Ryanair paziņojumā norādīts, ka, neskatoties uz rekordlielo peļņu pagājušajā biznesa gadā, O’Līrijs nolēmis nesaņemt prēmiju, kas viņam pienākas.

Šīs prēmijas apjoms var pat sasniegt gada algas apmēru, kas O’Līrija gadījumā ir aptuveni viens miljons eiro. Iepriekšējā biznesa gadā viņa prēmija veidoja 950 000 eiro.

Par tikko noslēgušos biznesa gadu O’Līrijs algā saņēmis 1,06 miljonus eiro, kā arī aviokompānijas akcijas 1,25 miljonu eiro vērtībā.

Ryanair skaidro, ka O’Līrijs no savas prēmijas atteicies saistībā ar reisu atcelšanas skandālu, kura dēļ aviosabiedrība no septembra līdz martam bija spiesta atcelt aptuveni 20 000 lidojumu.

Ryanair paziņoja, ka reisu masveida atcelšana bijusi nepieciešama, jo aviokompānija pieļāvusi haosu darbinieku atvaļinājumu plānošanā, tāpēc aviokompānijas pilotiem un stjuartiem bijis jāpiešķir uzkrātie atvaļinājumi un viņi nav varējuši ierasties darbā. Tomēr mediji vēstīja, ka Ryanair trūka pilotu, jo vērā ņemamu skaitu pilotu pārvilinājusi konkurente - Norvēģijas zemo cenu lidsabiedrība Norwegian Air Shuttle (Norwegian).

Komentāri

Pievienot komentāru