Atpūta

Piektdienas intervija ar klīnikas EGV vadītāju, ginekologu Māri Arāju

Lelde Petrāne, 11.04.2014

Jaunākais izdevums

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Māris Arājs, klīnikas EGV (reproduktīvās veselības aprūpe un neauglības ārstēšana) vadītājs:

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Būt par ārstu un palīdzēt cilvēkiem ir mana bērnības sapņa piepildījums, jo pats kā pacients esmu izgājis sarežģītam ārstēšanas procesam. Manā ģimenē nav neviena mediķa, tāpēc vecāki bija patīkami pārsteigti, kad uzzināja, ka stāšos Rīgas Stradiņa universitātē un studēšu medicīnu.

Studiju laikā biju pārliecināts, ka kļūšu par ķirurgu, tomēr, pateicoties, Dr. med. Voldemāram Lejiņam - manam pasniedzējam un arī ģimenes draugam -, kas mērķtiecīgi virzīja mani uz ginekoloģu, jau vairāk nekā piecus gadus esmu ginekologs.

Kaut arī pēc studiju beigām mani saistīja gan onkoloģija, gan reproduktīvā veselība, savu specializāciju izvēlējos turpināt tieši neauglības ārstēšanas jomā.

Es apzināti izvēlējos par labu privātajai medicīnai, jo vēlos attīstīties, virzīt un attīstīt nozari, kurā strādāju, ieviešot jaunākās un inovatīvas izpētes un ārstēšanas metodes. Diemžēl valsts sistēmā, ierobežoto finansiālu līdzekļu un sarežģīto birokrātisko procesu dēļ, tas nav iespējams.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Mani priecē tas, ka Latvijā ir jau piecas reproduktīvās veselības klīnikas (netālajā kaimiņvalstī Dānijā tādas ir pat 23), kas nozīmē veselīgu konkurenci, klīniku attīstību, piedāvātās veselības aprūpes kvalitātes augsto latiņu, pieejamību.

Bet tai pat laikā kā klīnikas vadītājs es apzinos, cik specifiska ir mūsu pārstāvētā nozare. Ne katrs izskolots ginekologs var strādāt neauglības ārstēšanas jomā, jo nepieciešama attiecīgā specializācija, ko universitātē nemāca, kā arī pieredze un, protams, vēlme šeit būt.

Kaut arī no valsts budžeta līdzekļiem jau trešo gadu pēc kārtas tiek piešķirts finansējums medicīniskās apaugļošanas procedūrām, mani apbēdina Latvijas nesakārtotā likumdošana reproduktīvās veselības jomā. Vēl joprojām nav izveidota vienota pieteikšanās sistēma valsts apmaksātajām procedūrām, lai mūsu pacientiem nebūtu jātērē papildu laiks un līdzekļi, lai gaidīšanas rindā pieteiktos pat visās piecās klīnikās. Tas nav normāli!

Līdzīga situācija ir arī ar donoru dzimumšūnu vienoto sistēmu jeb reģistru. Jābūt vienotajai sistēmai, kas koordinē un kontrolē donoru dzimumšūnu pieņemšanu, izmantošanu, uzglabāšanu un iznīcināšanu.

- Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu uzņēmumu?

Man ir gandarījums, ka viens no galvenajiem klīnikas mērķiem ir kļūt par līderi starp reproduktīvās veselības privātklīnikām Latvijā.

Tai pat laikā kā klīnikas vadītājs es saprotu, cik sarežģīta mūsu nozares specifikas dēļ ir jauno darbinieku piesaiste, jo mūsu jomā speciālistu nav iespējams atrast pēc pāris darba intervijām.

- Vai darbinieku trūkumu izjūtat?

Klīnikā darbinieku trūkumu neizjūtu. Ļoti cienu savus kolēģus, viņi visi ir pieredzējuši speciālisti, bet vados pēc principa – neaizvietojamu darbinieku nav. Dzīve ir mainīga un mums jāspēj tai pielāgoties. Ja radīsies nepieciešamība pēc jauna kolēģa, noteikti šo jautājumu arī atrisināsim.

- Kas jāņem vērā cilvēkam, kurš vēlas strādāt Jūsu uzņēmumā?

Protams, pirmkārt, cilvēkam jābūt izglītotam vai nu medicīnā, vai nu bioloģijā.

Otrkārt, cilvēkam ir jājūt aicinājumu vai jābūt vēlmei strādāt neauglības ārstēšanas jomā. Nereti pacienti pie mums nonāk ar ļoti lielu emocionālo fonu, kas mums jāspēj kliedēt. Katrs ārsts, katrs speciālists mūsu klīnikā strādā ar lielu atbildību – pieņemot lēmumu par pareizu neauglības ārstēšanu, rūpējoties par jaunajām šūnām, utt. Mēs nedrīkstam kļūdīties ne mirkli, jo aiz tā visa ir dzīvība, cerība un gaidas.

Un, treškārt, noteikti ir jāņem vērā mūsu medicīnas nozares delikātums un konfidencialitāte. Klīnikā EGV ārstējas dažādi cilvēki, tai skaitā Latvijā un ārpus tās pazīstamās personas. Līdz ar to ar katru darbinieku tiek slēgts konfidencialitātes līgums un tā ievērošana tiek stingri uzraudzīta.

- Kādi ir uzņēmuma tuvākie un tālākie mērķi?

Uzņēmuma tuvākie mērķi ir dinamiska klīnikas attīstība, ieguldot tajā nozīmīgas investīcijas. Plānojam kļūt par līderprivātklīniku reproduktīvās veselības jomā.

Tāpat līdz gada beigām klīnika pārcelsies uz jaunām telpām, kas noteikti būs plašākas.

Viens no tālākajiem un ilglaicīgākajiem mērķiem ir pastiprināta ārzemju pacientu piesaiste, piedāvājot ar citām pasaules valstīm konkurētspējīgu reproduktīvās veselības aprūpi.

- Gūstat labumu no tā, ka Latvija pievienojusies eirozonai?

Latvijai pievienojoties eirozonai, gūstam labumu kā ikviens uzņēmējs – eiro ir vienota Eiropas valūta. Mūsu gadījumā tas nozīmē vēl lielāku medicīnas tūrisma potenciālu, jo ārzemju pacientiem norēķināšanās kārtība klīnikā EGV ir kļuvusi ērtāka.

- Pastāstiet par savu ceļu uz pašreizējo amatu.

Kā jau minēju sākumā, tam, ka esmu ginekologs, lielā mērā ir jāpateicas izcilam ārstam, manam pasniedzējam un ģimenes draugam Dr.V.Lejiņam.

Savukārt, ceļš uz klīnikas vadītāju patiesi bija grūts un darba pilns.

Kad studēju rezidentūras 1.kurā (2007.gads), paralēli sāku darboties klīnikā EGV. Sākumā pieteicos kā voluntieris uz prakses darbu, palīdzot dažādos klīnikas tehniski administratīvajos darbos, piemēram šķidrā slāpekļa piegāde. Vēlāk man uzticēja ārzemju pacientu koordinēšanu, kas bija jau tuvāk izvēlētajai profesijai.

Rezidentūras 5.kursā (2011.gads) vienlaicīgi strādāju trijās vietās: klīnikā EGV, Latvijas Onkoloģijas centrā un Vidzemes slimnīcā Valmierā. Tas bija darba pilns laiks, bet es guvu milzīgu pieredzi ginekoloģijā un ķirurģijā.

Kā jau teicu, darbs mani saistīja gan onkoloģijā, gan reproduktīvajā veselības jomā, tomēr kopš 2012. gada pavasara pilnībā pārgāju uz klīniku EGV, no decembra kļūstot par klīnikas vadītāju.

- Kā radies Jūsu pārstāvētā uzņēmuma nosaukums?

Klīnikas EGV nosaukumu veido triju klīnikas dibinātāju - ārstu vārdu iniciāļi: Egils Spīguls (anesteziologs), Gunārs Ūbele (ginekologs) un Voldemārs Lejiņš (ginekologs).

- Kādas izmaiņas likumdošanā Jūs vēlētos redzēt?

Es noteikti vēlētos, lai tiktu izveidota vienota rinda – sistēma pieteikšanai valsts apmaksātajām medicīniskās apaugļošanas procedūrām. Tāpat, lai tiktu sakārtots un dzīvē realizēts Seksuālās un reproduktīvās veselības likums, izveidojot arī vienotu datubāzi par Latvijā pieejamām dzimumšūnām.

Tāpat ir būtiski pārdomāt dažus aizliegumus reproduktīvās veselības jomā kaut vai no valsts ekonomiskā izdevīguma. Piemēram, Latvijā ir aizliegta surogācija, bet no tā ģimeņu skaits, kas to vēlas izmantot, nemazinās. Līdz ar to procedūras veikšanai ārzemju pāri dodas uz kādu citu valsti, piemēram, Ukrainu.

- Jūsuprāt, pēdējā laika lielākais veiksminieks un neveiksminieks ir?

Man nav konkrētas personas vai uzņēmuma. Uzskatu, ka veiksminieki ir visi, kas rada, neapstājas pie sasniegtā un attīstās. Īpaši man prieks par pašmāju un Baltijas uzņēmējiem un ražotājiem, kuru idejas gūst plašu rezonansi arī pasaules mērogā.

Par neveiksminiekiem uzskatu visus, kas apstājas savā attīstībā, padodas un kurus vairs nekas neinteresē.

- Kāds ir Jūsu mīļākais ēdiens un dzēriens?

Man mīļākais ēdiens ir steiks. Ikreiz, iegriežoties kādā jaunā restorānā, obligāti pasūtu steiku. Ja man garšos steiks, tad noteikti patiks arī vieta! Šovasar esmu apņēmies iemācīties pagatavot steiku pats.

Savukārt no dzērieniem labprāt baudu labu Čīles vai Jaunzēlandes baltvīnu.

- Kura grāmata/filma/personība ir uz Jums atstājusi vislielāko ietekmi – profesionāli un personīgi?

No personībām tas noteikti ir dakteris Voldemārs Lejiņš. Filma – Ko vēlas sievietes (What Woman Want). Bet no grāmatām – Grāfs Monte-Kristo (A.Dimā) un Trīs draugi (Ē.M.Remarks).

- Kur un kā vislabāk atpūsties pēc darba un smelties enerģiju?

Tā kā esmu gan praktizējošs ārsts, gan klīnikas vadītājs, atpūtai tiešām ir maz laika. Tāpēc labprāt to pavadu ar savu ģimeni: sievu un bērniem. Labprāt dodos izbraukumos gan Latvijā, gan ārpus tās. Piemēram, pavisam nesen visi kopā bijām uz Abavas rumbu.

- Izstāstiet, lūdzu, savu mīļāko anekdoti vai kādu smieklīgu/interesantu atgadījumu no dzīves/darba.

Pavisam nesen bija nepieciešams salabot automašīnas lukturi, kas iekšpusē nekoncentrēja gaismas staru uz ceļu, tāpēc devos uz autoservisu. Pēc ilgiem pūliņiem meistaram izdodas izņemt lukturi, bet tad tiek konstatēts fakts, ka lukturis nav bojāts, vienīgi caur maziem atvērumiem jāfiksē luktura aizmugures daļa. Meistars kļūst dusmīgs un, nezinot, ka es esmu ginekologs, atbild, ka neesot nekāds ginekologs un to nedarīs. Uz ko es atbildēju, ka es esmu ginekologs un pats saremontēju lukturi.

- Jūsu novēlējums db.lv lasītājiem.

Kā ārsts nevaru iztikt bez latīņu valodas! Mani uzrunā viens teiciens, ko labprāt novēlu arī db.lv lasītājiem: Non progredi est regredi (Neiet uz priekšu nozīmē iet atpakaļ).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Repharm holdinga reproduktīvas veselības klīnikas EGV rekonstrukcijā investēti aptuveni 750 000 eiro, informē EGV pārstāve Zane Dzalbe.

No tiem 350 000 eiro ieguldīti būvniecībā, bet 400 000 eiro investēti iekārtās. Rekonstrukcijā ieguldīti klīnikas EGV līdzekļi.

Klīnikā auglības traucējumus ārstē pacienti no visas pasaules. Tās vadītāja vadītāja Zane Vītiņa norāda, ka rekonstruētā klīnika atbilst Eiropas labāko medicīnas iestāžu prasībām - tajā ir divas operāciju zāles, kas aprīkotas modernākajām tehnoloģijām, pirmā līmeņa ķirurģiskais dienas stacionārs ar palātām.

Klīnikā veic arī minimāli invazīvas ginekoloģiskās un uroloģiskās operācijas. Ārsti darbā izmanto modernāko ultrasonogrāfu, iegādāti īpašo ginekoloģiskie krēsli, kuros sieviete pati var kontrolēt, kurā brīdī ļauties ārsta apskatei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ādažos izveidota pirmā ātrās apkalpošanas medicīnas klīnika Latvijā "1 min. klīnika", kas piedāvā iespēju pacientiem saņemt tūlītēju ambulatoro aprūpi.

Klīnikas izveidē investēti vairāk nekā 100 tūkstoši eiro. Latvijā ir plānots atvērt vēl vismaz 15 klīnikas, sākotnēji Pierīgā - Jūrmalā, Piņķos, Mārupē, Salaspilī, Ķekavā, vēlāk citās Latvijas lielākajās pilsētās. Ar laiku plānots izvērst klīniku tīklu arī reģionāli.

“1 min. klīnika” uzcelta blakus degvielas uzpildes stacijai “Viada”. Vieta izvēlēta, jo tā ir ērti sasniedzama ar automašīnu, turklāt blakus vienmēr pieejama bezmaksas stāvvieta. Klīnikas valdes locekle un biznesa idejas autore Ramona Mežale norāda, ka rūpīgi izsvērts arī šobrīd aktuālais jautājums - epidemioloģiskā drošība. Uzgaidāmā telpa būs pacientu automašīna, līdz ar to pacienti varēs izvairīties no kontakta ar citiem apmeklētājiem. Informācija par kabinetu pieejamību būs izvietota klīnikas ārpusē, un pacients redzēs atlikušo laiku līdz viņa vizītes sākumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sertificēts gastroenterologs Sabri Abdelmasī par savu īsto vietu pasaules kartē jau vairāk nekā 25 gadus uzskata Latviju un piepilda sen lolotu sapni – Piņķos atver privātklīniku Good Life Clinic

Finansiāli viņam palīdz brālis Rabī Abdelmasī, kurš ir iemīlējies Latvijā, īpaši tās dabā, jau no paša pirmā acu skatiena. Klīnikas oficiālā atklāšana notiek 17. maijā, un tā vēlas saviem klientiem piedāvāt Latvijas veselības aprūpē ko pilnīgi jaunu – konsultācijas pie ārvalstu speciālistiem attālinātā veidā. Šobrīd tiek pētīti šī pakalpojuma likumdošanas aspekti.

Fragments no intervijas, kas publicēta 17. maija laikrakstā Dienas Bizness:

Kāpēc nolēmāt atvērt klīniku Latvijā? Kāpēc tieši Piņķos?

Rabī Abdelmasī. Kad tiek lemts par jebkāda biznesa izveidošanu, svarīgi ir vairāki faktori. Pirmkārt, konkrētās valsts politiskā un ekonomiskā stabilitāte, iespējamie riska faktori, kā arī investīciju un biznesa vide kopumā. Otrkārt, ārkārtīgi būtiska ir valsts izveidotā sistēma, mūsuprāt, Latvijā uzsākt savu biznesu var relatīvi ātri – dibināt kompāniju Latvijā ir salīdzinoši vienkāršāk nekā, piemēram, mūsu dzimtenē Libānā vai Apvienotajos Arābu Emirātos, kur esmu strādājis. Tieši tas piesaista investorus doties uz Latviju un uzsākt savu biznesu. Turklāt Latvijai ir vairākas priekšrocības. Es to redzu kā Baltijas valstu galvaspilsētu, kas nenoliedzami ir saistošs faktors, ja izvērtējam biznesa iespējas. Kāpēc tieši Piņķos? Mēs veicām padziļinātu izpēti par šo reģionu – apkārtnē nav līdzīgu medicīnisko pakalpojumu sniedzēju. Jutām, ka varētu būt pieprasījums no šajā apkārtnē dzīvojošajiem cilvēkiem. Vieta ir ļoti skaista, turklāt viegli sasniedzama gan ar auto, gan sabiedrisko transportu. Pie klīnikas ir bezmaksas stāvvietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti un pieejamību Vidzemes reģionā, Cēsu klīnikā īstenots pēdējo gadu laikā nozīmīgākais attīstības projekts, kurā investēti kopumā gandrīz 4,79 miljoni eiro un galvenais akcents likts uz ārstniecības vidi.

Ar svinīgu iekšķīgo slimību nodaļas telpu atklāšanu ārstniecības korpusa 4. stāvā 10.decembrī tika atzīmēts projekta aktivitāšu noslēgums.

Projekta ietvaros atjaunotas inženiertehniskās komunikācijas visā ārstniecības korpusā, kas bija kritiski novecojušas, pilnībā pārbūvēta iekšķīgo slimību nodaļa 4. un 5. stāvā, uzstādīti divi jauni lifti, kā arī iegādāta virkne būtisku, modernu medicīnisko tehnoloģiju kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanai Cēsu klīnikā un Vidzemes slimnīcā.

Papildus par Cēsu klīnikas klīnikas līdzekļiem pagrabstāvā izbūvētas mūsdienīgas, epidemioloģiskām prasībām atbilstošas darbinieku ģērbtuves.

Komentējot paveikto, Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa pauda gandarījumu par sasniegto rezultātu un pateicību visiem projektā iesaistītajiem, kas darīja iespējamu veiksmīgu projekta norisi tik sarežģītā epidemioloģiskā situācijā, kad bija jāapvieno vērienīgus pārbūves darbus ar ārstniecību: “Šis ir nozīmīgs brīdis klīnikas attīstībā, kad varam arī vizuāli parādīt tās pārmaiņas, kuru ieviešanā pēdējo gadu laikā ieguldīts daudz darba. Lai tuvotos mērķim nodrošināt mūsdienīgu diagnostiku un ārstēšanu, modernizēti procesi, piesaistīti jauni speciālisti, iegādātas tehnoloģijas. Pārbūves projekts ir bijis lielākais izaicinājums visam mūsu kolektīvam, jo tika īstenots līdz šim nepiedzīvotas krīzes situācijā. Tāpēc no sirds pateicamies katram darbiniekam par atbildīgu ikdienas pienākumu veikšanu, arhitektiem, būvniekiem un citiem partneriem, kuri mūsu ieceres ir palīdzējuši realizēt tik augstā līmenī un plānotajos termiņos. Lai ārstniecības korpusa pārbūvi varētu pabeigt pilnībā, ir izstrādāts tehniskais projekts arī 2. un 3. stāvam. Tāpēc darbs pie klīnikas modernizācijas būs mūsu prioritāte arī nākamajā gadā.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavā, Rīgas ielā 56, atvērta “1 min. klīnika”, kur pacienti kur var saņemt tūlītēju ambulatoro aprūpi.

“1 min. klīnika” tīkls savu darbu Latvijā uzsāka 2021. gada pavasarī un šobrīd pacientiem ir pieejamas jau trīs klīnikas - Ādažos, Jūrmalā un Jelgavā.

Pacienti uz klīnikām nereti ierodas arī no attālākiem reģioniem, piemēram, salaspilieši dodas uz Ādažu klīniku, bet rīdzinieki - uz Jūrmalas filiāli.

“Tas diemžēl apstiprina to, ka mūsu valstī pastāv pieejamības problēma medicīnai. Redzam, ka šī iespēja - saņemt tūlītēju ambulatoro aprūpi - ir ļoti nepieciešama ne vien Pierīgā, bet citos Latvijas reģionos. Tagad šie pakalpojumi būs pieejami arī jelgavniekiem,” stāsta klīnikas valdes priekšsēdētāja Ramona Mežale.

Izvēloties atrašanās vietas klīnikām, svarīgākais bijis, lai pacientiem tās ir ērti sasniedzamas pa ceļam uz darbu vai uz mājām, kā arī vienmēr ir pieejama bezmaksas autostāvvieta. Līdz ar to degvielas uzpildes staciju un lielveikalu teritorijas ir īpaši veiksmīgs koncepts, ko pierādot arī ārzemju prakse. Klīnika strādā septiņas dienas nedēļā, arī svētku dienās, no 7.00 līdz 23.00, un pacienti nepieciešamo pakalpojumu var saņemt jau tajā pašā dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

CFLA parakstījusi līgumu ar Cēsu klīniku par gandrīz 1,1 miljona eiro piešķiršanu

Db.lv, 31.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) parakstījusi līgumu ar SIA "Cēsu klīnika" par gandrīz 1,1 miljona eiro piešķiršanu energoefektivitātes uzlabošanas projektam, informē "Cēsu klīnika".

Finansējums piešķirts, lai samazinātu primārās enerģijas patēriņu, sekmējot energoefektivitātes paaugstināšanu Cēsu novada pašvaldības kapitālsabiedrības SIA "Cēsu klīnika" diagnostikas korpusa ēkā atbilstoši Cēsu novada attīstības programmai.

Ar šo finansējumu būs iespējams realizēt jau sākto, ERAF līdzfinansēto projektu "Cēsu klīnikas" diagnostikas korpusa energoefektivitātes uzlabošana", projekta Nr. 4.2.2.0/20/I/015.

"Pēdējais gads "Cēsu klīnikai" ir bijis lielu pārmaiņu laiks, kad paralēli sarežģītajai epidemioloģiskai situācijai esam veiksmīgi virzījuši vispirms viena un tad jau divu lielu attīstības projektu īstenošanu, kuru gaitā "Cēsu klīnikas" ārstniecības vide un infrastruktūra tiek būtiski uzlabotas. Plānojot un īstenojot šos projektus, tiecamies vadīties pēc Eiropas medicīnas iestāžu vispārpieņemtajiem standartiem un labās prakses, lai spētu nodrošināt mūsdienīgu un drošu vidi pacientiem un darbiniekiem", uzsver "Cēsu" klīnikas valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Dzemdību nama ārsti prasa lielāku atalgojumu; pretējā gadījumā apsvēršot dežūru samazināšanu vai darba pamešanu

LETA, 14.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Dzemdību nama darbinieki draud samazināt dežūru skaitu, tai skaitā brīvdienās un svētku dienās, kā arī apsvērt darba attiecību pārtraukšanu, ja nekavējoties netiks risināts jautājums par viņu darba samaksu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esoša Rīgas Dzemdību nama ginekologu, dzemdību speciālistu vēstule veselības ministrei Andai Čakšai, Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) un Dzemdību nama valdei, mediķi ir satraukti un neapmierināti ar savu darba samaksas apjomu.

Vēstulē uzsvērts, ka Dzemdību nama ginekologu un dzemdību speciālistu darba samaksa patlaban ir 5,05 eiro stundā pirms nodokļu nomaksas.

Ārsti norāda, ka Dzemdību nams ir valstī lielākā un modernākā dzemdību palīdzības un prenatālās aprūpes iestāde ar gandrīz 70 gadu pieredzi dzemdību palīdzības un ginekoloģisko pakalpojumu sniegšanas jomā, un te ik gadu tiek pieņemtas vidēji 7000 dzemdības. Sniegtie pakalpojumi mediķu ieskatā ir pielīdzināmi augstākā līmeņa stacionāram, kurā ir vislielākais personāla noslogojums specialitātē, ievērojams augsta riska dzemdību īpatsvars un darba intensitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Orto klīniku ABLV bankas likvidācija neietekmēs

Kristīne Stepiņa, 16.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Orto klīnika attīsta medicīnas tūrismu, kā arī vairo ārstu zināšanas un kompetenci, lai veicinātu klīnikas atpazīstamību un reputāciju starptautiskajā mērogā

SIA Orto klīnika pašreiz ir vienīgais privātais traumatoloģijas – ortopēdijas, mugurkaula specializācijas un reimatoloģijas – centrs. Šobrīd tās medicīnas pakalpojumu eksports veido 5–7% no apgrozījuma, taču tuvākajos piecos gados ir plānots to dubultot. Klīnikas lielākais akcionārs ir ABLV bankas holdinga uzņēmums AmberStone Group, taču bankas likvidācija klīnikas attīstību neietekmēs, tās finansiālais stāvoklis ļauj klīnikai veikt nepieciešamās investīcijas.

Moderns aprīkojums

SIA Orto klīnika nodibināta 2008. gadā, to izveidoja vairāki ārsti, kuri strādāja SIA Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnika Ādaži, kas atradās Ādažu slimnīcā. 2010. gadā klīnikas attīstībai tika piesaistīts investors – AmberStone Group – un nopirkts zemes gabals Rīgā, netālu no Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas. Speciāli klīnikas vajadzībām tika uzbūvēta mūsdienīga ēka 3,5 tūkst. kvadrātmetru platībā; tā pirmos pacientus uzņēma 2013. gada vasarā. Orto klīnikas celtniecībā un aprīkošanā tika ieguldīti aptuveni 4,5 miljoni eiro. «Šī ir vienīgā slimnīca Latvijā un, iespējams, arī visā Baltijā, kura kādai šaurai medicīnas nozarei ir uzbūvēta no nulles. Tā ir pārdomāta gan no loģistikas viedokļa, gan pēc medicīniskā aprīkojuma un sniedzamajiem pakalpojumiem tā, ka var nodrošināt ar visu nepieciešamo cilvēkus ar balstaparāta problēmām,» atzīst SIA Orto klīnika valdes loceklis, līdzīpašnieks Andrejs Peredistijs. No valsts budžeta vai Eiropas Savienības struktūrfondiem klīnikas izveidošanā un labiekārtošanā līdzekļi nav piesaistīti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svinīgi atklāta DiaMed jaunās klīnikas pirmā kārta - diagnostikas nodaļa un Dienas stacionārs ar modernu operāciju zāli. Kopējās investīcijas jaunās klīnikas telpu renovācijā atbilstoši augsta līmeņa medicīnas centra standartiem, iekārtu iegādē un uzstādīšanā aptver vienu miljonu eiro.

Ņemot vērā arvien pieaugušo pieprasījumu klīnikas sniegtajiem pakalpojumiem, jaunās telpās Rīgā, Brīvības gatvē 214, jau pieejami diagnostiskie izmeklējumi un ārstu konsultācijās, kā arī ērts Dienas stacionārs ar modernu operāciju zāli. Arī turpmāk daļa veselības aprūpes pakalpojumu tiks sniegti filiālē Bruņinieku ielā 5.

Lai uzlabotu diagnostikas izmeklējumu ātrumu un kvalitāti,DiaMed jaunajā klīnikā Rīgā, Brīvības gatvē 214, iegādāta jaunākā Philips Healthcare magnētiskās rezonanses iekārta. Tā noskatīta 2015. gada pavasarī Eiropas Radiologu Kongresā Vīnē, uz Latviju vesta tieši klīnikas vajadzībām un ir vienīgā šāda veida magnētiskās rezonanses iekārta Baltijā. Savukārt datortomogrāfijas izmeklējumi tiek veikti ar jaunāko 64 slāņu iekārtu, kas nodrošina augstākās izšķirtspējas izmeklējumus ar ievērojami mazāku starojuma devu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklātas starptautiskās estētiskās un lāzermedicīnas klīnikas Era Esthetic jaunās telpās Rīgas klusā centra vēsturiskajā koka ēkā, kas atrodas nesen izveidotajā dzīvojamo ēku kvartālā Parkers.

Atklāšanas ceremonijas laikā klīnikas direktore Jūlija Jurgele uzsvēra, ka pēc pieciem nostrādātiem gadiem klīnikas atvēršana jaunās telpās ir iespēja arvien plašākam klientu lokam sniegt iespēju rūpēties par savas ādas skaistumu un veselību.

Jaunajās telpās divos stāvos izvietotas dažādas lāzertehnoloģijas, aparātprocedūras un injekciju metodes.

Klīnikas direktore piebilda, ka uzņēmums turpinās strādāt arī iepriekšējās klīnikas telpās Jeruzalemes ielā, kur iecerēts attīstīt jaunu estētiskās medicīnas virzienu un piebilda, ka pēdējā desmitgadē lāzerdermatoloģija visā pasaulē attīstās un kopumā arī Latvija neatpaliek no pasaules tendencēm.

Estētiskās medicīnas un lāzerdermatoloģijas klīnika Era Esthetic ir starptautiskā klīniku tīkla pārstāve, kas darbojas Lietuvā (Viļņā, Kauņā, Klaipedā), Vācijā (Frankfurtē), kopš 2015. gada - Latvijā (Rīgā un Jūrmalā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piņķu apkaimē, Jūrmalas šosejas malā, blakus degvielas uzpildes stacijai “KOOL” atvērta jau otrā “1 min. klīnika”, kur var saņemt tūlītēju ambulatoro aprūpi. Tuvāko mēnešu laikā plānots atvērt vēl vairākus punktus gan Pierīgā, gan Rīgas mikrorajonos, informē klīnikas valdes locekle un biznesa idejas autore Ramona Mežale.

Jau vēstīts, ka pavasarī Ādažos, pie Tallinas šosejas, blakus degvielas uzpildes stacijai "Viada" tikai atklāta pirmā šāda veida klīnika.

Pirmā pusgada laikā klīnikas vīzija esot sevi attaisnojusi: “Ir redzams, ka cilvēkiem Latvijā trūkst ātri pieejamu ambulatoro medicīnas pakalpojumu - bieži nākas gaidīt garās rindās, trūkst iespēju saņemt pakalpojumus ārpus ierastā mediķu darba laika. Daudzi klīnikas apmeklētāji atzīst, ka vairs nepaļaujas, ka veselības problēmas atrisināsies pašas no sevis. Viņi izvēlas vērsties pie speciālistiem klīnikā, nevis nodarbojas ar pašārstēšanos,” saka R.Mežale.

Līdzīgas ātrās apkalpošanas klīnikas ir daļa no veselības aprūpes sistēmas daudzviet pasaulē. Klīnikā var saņemt diagnostiku un medicīnas pakalpojumus akūtu, dzīvību neapdraudošu saslimšanu gadījumos, kā arī veikt vakcināciju, nodot laboratorijas analīzes un veikt cita veida manipulācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Latvijas Amerikas acu centrs līdz ar akcionāru maiņu cer stiprināt pozīcijas

Linda Zalāne, 26.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvijas Amerikas acu centrs 2018. gadā plāno sasniegt četru milj. eiro lielu apgrozījumu, nākamajā gadā investīcijām atvēlēt vienu milj. eiro, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Latvijas Amerikas acu centrs (LAAC) šogad pārkāpusi 25 gadu slieksni, un tā valdes locekle Una Brūna, atskatoties uz paveikto, atzīst, ka sākotnēji tā bija pat samērā traka ideja, veidot privātu klīniku, jo tolaik visi ārsti strādāja valsts medicīnā. Klīnikas dibinātājs un investors bija ASV profesors Džons Džozefs Makdermots, kurš Latvijas ārstiem iedēstīja ideju un ticību saviem spēkiem par privātas klīnikas izveidošanu. «Viņš bija tikai iespējas devējs, bet uzņēmuma vadība tolaik bija četru ārstu rokās, kuriem bija jādomā, kā vadīt biznesu, jo bija atbildība gan pret darbiniekiem, gan pacientiem, kuri saņēma pakalpojumu. Sākumā klīnikā bija tikai četri ārsti un menedžeris, kurš gan vadīja klīniku, gan pārdeva brilles, gan veica virkni citu pienākumu. Tagad klīnikā strādā 15 ārsti un ir plaša administrācijas komanda,» stāsta U. Brūna, kura pati uzņēmumā strādā jau 24 gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Mežaparka Rezidencēs" Rīgā tiks būvēta Dr. Mauriņa Vēnu klīnika - būvniecību plānots sākt nākamgad, un iecerēts, ka filiāle pacientiem būs pieejama 2023. gada pavasarī.

Kopējās projekta izmaksas - aptuveni 8 miljoni eiro.

Iecerēts, ka jaunās klīnikas platība būs ap 3800 kvadrātmetru, tā atradīsies iepretim ēkai "Mežaparka biroji". Tāpat kā biroju ēkas, arī plānotās klīnikas projekta autors ir arhitektu birojs "Didrihsons arhitekti". Pēc biroja vadošā arhitekta Gata Didrihsona sacītā klīnikas arhitektūra ir askētiska, racionāla, tehnoloģiski gudra un medicīnas vajadzībām atbilstoša, tomēr reizē arī eleganta un smalka.

"Baltais būvapjoms saudzīgi iesēdināts starp divām esošajām koku rindām, vienotā harmonijā un īpaši pārdomāti risinot teritorijas labiekārtojumu, ēkas arhitektūru un interjeru. Uzsvars uz vietējo ražotāju materiālu pielietojumu un augstu detaļu kvalitāti," stāsta G. Didrihsons.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Veselības centru apvienības valdes priekšsēdētāju Zigurdu Lasovski

Lelde Petrāne, 03.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Zigurds Lasovskis, Veselības centru apvienības valdes priekšsēdētājs. AS Veselības centru apvienība (VCA) ir deviņu poliklīniku un vienas reproduktīvās veselības klīnikas EGV apvienība. Kopā uzņēmumā strādā aptuveni 1300 darbinieki.

Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Medicīna ir bijusi mana sirdslieta kopš vidusskolas un arī specialitāte kopš 1978. gada, kad pabeidzu Rīgas Medicīnas institūtu. Kopš tā laika esmu strādājis gan par ārstu, gan vēlāk pievērsies administratīvajam darbam nozarē.

Kas Jūs iepriecina un kas Jūs apbēdina, kad raugāties uz Jūsu pārstāvēto nozari un valsti kopumā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paplašinot savu darbību, ortodontijas klīnika "Concordia zobārstniecība" ieguldījusi 210 tūkstošus eiro jaunu telpu iekārtošanā Kr.Barona ielā un modernu tehnoloģiju ieviešanā. Tas ļaus palielināt klīnikas kapacitāti, kā arī nodrošināt pasaules līmeņa zobārstniecības pakalpojumus, informē uzņēmums.

Klīnikas "Concordia zobārstniecība" apgrozījums 2020. gada pirmajos deviņos mēnešos, neskatoties uz Covid-19 ietekmi, pieaudzis par 9 %, salīdzinot ar rādītājiem šajā periodā pērn. Tas izdevies, iespējami ātri pielāgojoties jaunajiem apstākļiem un turpinot likuma ietvaros nodrošināt esošajiem un jaunajiem klientiem zobārstniecības pakalpojumus.

"Darbības paplašināšana ietilpa mūsu plānos vēl pirms pandēmijas, kas, protams, negatīvi ietekmēja arī mūsu klīnikas darbību. Taču to saskatījām kā iespēju – kā vieni no pirmajiem ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā ieviesām attālinātu zobārstniecības video konsultāciju veikšanu. Pavasarī pārstrukturizējām un digitalizējām arī citu pakalpojumu sniegšanas kārtību, kas ļāvis ne tikai uzlabot klīnikas darbības efektivitāti, bet arī investēt inovatīvu tehnoloģiju ieviešanā, pakalpojumu digitalizēšanā un modernu, plašu telpu iekārtošanā," komentē Dr.Med, ortodonts Māris Gržibovskis, klīnikas "Concordia zobārstniecība" īpašnieks

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ausu, kakla un deguna slimību diagnostikas un ārstēšanas iestāde LOR Klīnika atvērusi jaunu filiāli un tajā investējusi aptuveni 60 000 eiro, biznesa portālam db.lv pastāstīja LOR Klīnikas vadītāja Romēna Namniece.

Nauda ieguldīta divu speciālistu kabinetu aprīkošanai - iegādāts profesionāls otolaringologu aprīkojums, tajā skaitā darba stacija, lāzerterapijas iekārta un labiekārtotas telpas. Klīnikas plānos ir attīstīt abas filiāles, piesaistot jaunus speciālistus, kas darbojas otolaringoloģijas vai tai tuvajās specialitātēs.

«Jaunās filiāles atklāšana ir nozīmīgs notikums mūsu klīnikas izaugsmē. Līdz šim pacientiem pakalpojumus varējām piedāvāt tikai Pārdaugavā, savukārt jaunā filiāle atvieglos piekļūšanu pacientiem no Centra, Juglas, Mežciema un citiem tuvējiem rajoniem, kā arī no Pierīgas novadiem un vidzemniekiem, kam nokļūšana uz Pārdaugavu līdz šim prasīja lieku stundu,» norāda LOR Klīnikas valdes loceklis, otolaringologs Jānis Sokolovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zobārstniecības klīnikas "SIROWA Rīga" mediķi ir neizpratnē, kādēļ ārkārtas situācijas laikā liegta plānveida zobu ārstēšana, un norāda uz iespējamām dramatiskām sekām.

Savlaicīgas zobu ārstēšanas nenodrošināšana var novest pie nopietnākām problēmām un glābjamu zobu ekstrakcijas, lai gan pašlaik tam pietiktu ar plānveida vizīti. Turklāt pilnīgu neizpratni rada noteikumi, kas ļauj darboties kosmetologiem, manikīriem un pat tetovēšanas saloniem, lai gan tajos higiēnas prasības un iespējas nodrošināt sterilitāti, kā arī pasargāt no inficēšanās ar jauno koronavīrusu ir daudz zemākas.

Zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga vadītājs Edgars Antonevičs stāsta, ka lielākā daļa kolēģu piekrituši turpināt strādāt un apkalpot klientus, apzinoties risku, kā arī apliecinot izpildīt visaugstākās drošības prasības medicīniskajam personālam un pacientiem. "Mediķi apzinās risku, un ir gatavi ievērot visas aizsardzības prasības, lai pasargātu sevi un pacientus no iespējas inficēties ar Covid-19," saka klīnikas vadītājs. Tomēr ārkārtas situācijas laikā atļauti tikai akūti zobārstniecības pakalpojumi, liedzot piedāvāt pacientiem plānveida ārstēšanu. Turklāt nav skaidri noteiktas robežas, kas uzskatāma par plānveida un kas par akūtu ārstēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Atjaunota BKUS Rehabilitācijas klīnika un dienas stacionārs Gaiļezerā

Dienas Bizness, 08.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Gaiļezera novietnē pabeigti atjaunošanas darbi Rehabilitācijas klīnikas telpās, kur tiek sniegti rehabilitācijas pakalpojumi dienas stacionāra un ambulatorajiem pacientiem. Vienlaikus atjaunotas arī dienas stacionāra telpas, kas atradīsies turpat blakus rehabilitācijas klīnikas telpām, lai pacientiem, kas ieradušies uz procedūrām un nodarbībām, būtu ērti, informē BKUS.

«Galvenais mūsu pacientu un arī darbinieku ieguvums ir tas, ka turpmāk fizioterapeiti, audiologopēdi, ergoterapeiti, ārsti- rehabilitologi atradīsies vienuviet un nebūs jāmēro lieli attālumi starp kabinetiem,» stāsta BKUS Rehabilitācijas klīnikas vadītāja vietniece Dace Bērtule.

Rehabilitācijas klīnikas vadītāja asoc. prof. Anita Vētra norāda, ka arī otrā BKUS novietnē Torņkalnā norit vērienīgi Rehabilitācijas klīnikas renovēšanas darbi, kurus plānots pabeigt pēc dažiem mēnešiem.

Augusta sākumā Bērnu slimnīcas fonds uzsāka līdzekļu vākšanas akciju rehabilitācijas aprīkojuma iegādei. Tās laikā Rimi un Supernetto veikalu tīklos, kā arī Galactico tirdzniecības centros pie sienas Palīdzēsim kopā! ir izvietotas ziedojumu vākšanas kastītes. Iecere ir iegādāties četrus specializētos trenažierus, vertikalizācijas palīgierīci un trīs krēslus ar maināmu augstumu. Labdarības akcija ilgs vēl līdz šā gada 30.septembrim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

FOTO: Viroterapijas ekselences centra izveidē investēts pusmiljons eiro

LETA, 24.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēža viroterapijas ekselences klīnikas Jūrmalā izveidē investēts pusmiljons eiro, informēja klīnikas vadītāja Kintija Barloti.

Ekselences klīnikas pacientiem nodrošinās komplekso viroterapiju ar dažādām pasaulē atzītām terapijām, diagnostiku, fizioterapiju, uztura terapiju, psihoterapeita konsultācijas, kā arī mūzikas un mākslas terapiju. Klīnikas pacientiem tiks nodrošināts augsts servisa līmenis un pilna cikla viroterapija gan klīnikā, gan attālināti, kad pacients atradīsies novērošanas stadijā savā mītnes zemē.

Jaunizveidotajā klīnikā viroterapijas ārstēšanu spēs nodrošināt desmit līdz 12 cilvēkiem ar iespējām paplašināt darbību. Plānots, ka jaunais centrs nodrošinās ārstēšanos pacientiem no visas pasaules.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Taksometru vadītāju reģistrā šobrīd ir reģistrēti 4520 transportlīdzekļu vadītāji, kuri ir tiesīgi vadīt taksometru vai veikt pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, informē Autotransporta direkcija.

Reģistrēto vadītāju skaits pusgada laikā ir pieaudzis par 87%. Vadītāju reģistrāciju un izslēgšanu no Taksometru vadītāju reģistra veic Autotransporta direkcija.

No 2018. gada 1. jūnija pasažieru komercpārvadājumus ar taksometru vai vieglo automobili drīkst nodrošināt tikai Taksometru vadītāju reģistrā reģistrēti vadītāji. Šī gada 1. jūnijā reģistrēti bija 2420 autovadītāji, un pusgada laikā reģistrēto vadītāju skaits ir pieaudzis par 87%, sasniedzot 4520 transportlīdzekļu vadītājus (vadītāju reģistrācijas dinamiku skatīt 1. attēlā). Autotransporta direkcijas rīcībā esošā informācija liecina, ka vadītāju skaita straujais pieaugums ir saistīts jaunajām prasībām taksometru pārvadājumos un pasažieru komercpārvadājumu ar vieglo automobili pakalpojuma attīstību un popularitātes kāpumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klīnikas, kas nodrošina valsts apmaksātās neauglības ārstēšanas programmas procedūras, mudina pārskatīt finansējuma apmēru un rindu veidošanās kārtību .

Valsts apmaksātā neauglības ārstēšanas programma sākta 2012. gada rudenī, un medicīniskās apaugļošanas procedūras un konsultācijas tiek nodrošinātas piecās privātās reproduktīvās medicīnas iestādēs: Embrions, AVA Clinic, EGV, VASU un IVF Riga. Pēdējie apkopotie statistikas dati liecina, ka visās klīnikās vienlaicīgi rindā, lai saņemtu procedūru, gaida vairāk nekā 2200 cilvēku. Statistikas dati gan neatspoguļo realitāti pavisam precīzi, jo šobrīd pacientiem ir iespējams vienlaicīgi rindā iestāties vairākās ārstniecības iestādēs. Gaidīšanas rindas veido un administrē pašas ārstniecības iestādes. DB uzrunāto klīniku vadītāji uzsver, ka rindu jautājums būtu jāsakārto un jāveido vienota reģistrēšanās sistēma. Patlaban administrēšana gulstas uz klīniku darbinieku pleciem, un par šo darbu valsts atmaksātajā neauglības ārstēšanas programmā finansējums netiek paredzēts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzjutējiem skaļi skandējot «Māri, Māri», Liepājas stadionā Daugava savai futbolista karjerai punktu pielika Latvijas futbola leģenda Māris Verpakovskis. Vēsturiskais mirklis bija arī sezonas noslēgums futbola klubam Liepāja, kas pēc mača stadionā sarīkoja pamatīgu ballīti, vēsta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

Liepājas futbolisti, kas SMScredit.lv Latvijas virslīgas futbola čempionātā jau priekšlaikus sev bija nodrošinājuši Latvijas čempiona titulu, 7. novembrī pēdējā spēlē ar 1:0 (0:0) uzvarēja Daugavpili.

Pirmais puslaiks aizritēja bez vārtu guvuma, bet uzvaras vārtus 56. minūtē guva virslīgas rezultatīvākais futbolists Dāvis Ikaunieks. Uz maiņu 52. minūtē laukumā devās Liepājas prezidents Māris Verpakovskis, kurš šajā mačā pielika punktu savai karjerai. Pilnās tribīnes visu laiku skandēja «Māri, Māri», bet Latvijas futbola leģendai vārtus gūt neizdevās.

«Golu gribējās. Neiesitu, tātad loģiski – jābeidz. Ja būtu iesitis, kāds vēl teiktu, ka viņam vēl vajadzētu spēlēt,» pēc mača atzina M. Verpakovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arhitektes Zaigas Gailes lielais atspēriens ir liktenīgi sastaptie trīs vīrieši un disciplinētā darbā noslīpētais talants stilīgi savienot divus it kā nozares pretpolus – restaurāciju ar modernismu.

Un tas nepārtraukti ļāvis komponēt daudziem arhitektūras ansambļiem. Par saviem šī brīža Rīgas gadsimta projektiem Z. Gaile dēvē Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku kompleksa rekonstrukciju un privātā mākslas centra Zuzeum izveidi bijušās korķa fabrikas teritorijā Lāčplēša ielā 101. Vienlaicīgi divi vērienīgi projekti vienam nelielam birojam ir milzīgs izaicinājums. Paralēli tam viņas rūpals ir Rūmenes muižas kūts, rūpnieciskā dizaina klasteris Kuldīgā, stilīgā biroju ēka Mākonis, vēl piecas privātmājas. Atšķirībā no brāļa Z. Gaile nepiepildīja vecāku cerības un nekļuva par dakteri klasiskā izpratnē, toties viņas tālredzīgais ieguldījums veco koka ēku «izārstēšanā» ir nenovērtējams. Arhitekte ir arī vairāku grāmatu un publikāciju autore. Tāpat nevar nepieminēt viņas kā ekspertes brīžiem aso kritiku un nelokāmos uzskatus, kas ik pa laikam uzvirmo publiskajā telpā. Arī tagad ir, par ko «cepties», jo katrai lietai ir sava vieta. Arī puķes vāzē viņa nebūs nolikusi kaut kur nejauši.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienas Bizness analizē potenciālos premjera amata kandidātus.

Atlase: Partiju reitingi augustā, saskaņā ar SKDS pētījumu par partiju popularitāti, pieskaitot neizlēmušo balsis, kas sadalītas proporcionāli izlēmušo balsīm.

Saskaņas premjera kandidāts Dombrovskis

Salīdzinot ar esošo premjeru, ilggadējo politiķi Māri Kučinski, Saskaņas premjera amata kandidātam Vjačeslavam Dombrovskim nav īpaši liela valdības darba pieredze, lai gan viņš ir bijis gan izglītības un zinātnes, gan arī ekonomikas ministrs. Nav tik ilga pieredze politikā, kaut arī Vjačeslavs Dombrovskis ir bijis Zatlera Reformu partijas priekšsēdētājs.

Toties pašreizējam premjeram Mārim Kučinskim nav tāda līmeņa izglītības un arī tik labu valodu zināšanu, kādas ir ekonomikas zinātņu doktoram Vjačeslavam Dombrovskim. Viņš labi runā latviski, krievu valoda viņam ir dzimtā, bet angļu valodā Vjačeslavs Dombrovskis ir ne tikai mācījies, bet arī bijis pasniedzēja palīgs Klarka Universitātē (ASV), kā arī ir dzīvojis Amerikas Savienotajās Valstīs. Trīs valodu un trīs kultūru zināšanas ir vērtīga bagāža iespējamajam nākamajam Latvijas premjeram, kas ļauj potenciāli aktīvi darboties ne tikai vietējā, bet arī reģionālajā un pasaules politikas līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mēs patiesībā dzīvojam kūtspakaļā

Sandris Točs, speciāli DB, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretvēža preparāts Rigvir pievilina medicīnas tūristus, bet citu zemju pacienti reti tiek pāri atbilstošu klīniku neesamības, infrastruktūras trūkuma un pacientu servisa zemā līmeņa barjerai

«Ārzemēs par mums runā vairāk nekā šeit. Un ārsti ārpus Latvijas par mums zina vairāk nekā šeit, tāpat publikācijas un klīnikas, ar ko sadarbojamies, ir ārzemēs,» saka holdinga kompānijas Rigvir valdes priekšsēdētājs Jurģis Auziņš.

Rigvir tiek dēvēts par unikālu Latvijas produktu, to salīdzina ar VEF Minox un airDog. Vai tas ir pamatoti?

Rigvir ir daudz nozīmīgāks kaut vai no tā viedokļa, ka dod ieguldījumu tai cilvēku daļai, kas daudz cieš, jo ir slimi ar vēzi. Pretvēža medikaments ir unikāls ne tikai Latvijai, bet arī visai pasaulei. Tikai šodien zinātnieki pasaule nonāk pie tām atziņām, kuras preparāta izgudrotāja Aina Muceniece savā monogrāfijā aprakstīja jau 70. gados. Otrs attāli līdzīgs pretvēža vīruss ir radīts tikai tagad ASV, kur to reģistrēs novembrī. Šo vīrusu amerikāņu kompānija pirms trim gadiem nopirka par miljardu dolāru un tad ieguldīja miljonus, lai to varētu reģistrēt. Tad pasaulē būs divi šādi preparāti – Rigvir un šis otrs, kas gan būs ģenētiski modificēts, kādēļ var rasties dažādi blakusefekti. Rigvir tik un tā paliks nepārspējams, pateicoties dabīgajai izcelsmei, augstajai efektivitātei un nekaitīgumam. Jo preparātam praktiski nav nekādu nozīmīgu blakņu. Rigvir šobrīd kā vienīgais medikaments pārstāv veselu onkoloģijas nozari – vēža viroterapiju. Uzskatu, ka šis ir pašlaik onkoloģijā vishumānākais pasaulē pieejamais ārstēšanās veids, kāds vien ir iespējams, veicot ārstēšanos tā, kā to bija paredzējis Hipokrāts – galvenais ir palīdzēt un nekaitēt. Ja pretvēža terapija parasti saistās ar lielām blaknēm un ciešanām un pieeja ir – mēģināsim iznīcināt vēzi, cerībā, ka cilvēks to visu pārdzīvos, tad šeit ir pavisam cita pieeja. Tas ir Dieva radīts nekaitīgs vīruss, ko cilvēks ir veiksmīgi atradis un «apmācījis» cīnīties ar vēža šūnām. Domāju, ja vērtē pēc ieguldījuma cilvēcei, tad Rigvir pārspēj visu, ko Latvijā jebkad kāds ir izdomājis.

Komentāri

Pievienot komentāru