Citas ziņas

Pilsoniskās savienības Novadu dome pieņem rezolūciju par t.s. Daugavas-Dņepras-Volgas ūdensceļa projektiem

Lelde Petrāne, 21.02.2010

Jaunākais izdevums

Partijas Pilsoniskā savienība (PS) Novadu dome sestdien, 20.februārī, pieņēmusi rezolūciju Par t.s. Daugavas-Dņepras-Volgas ūdensceļa projektiem, informēja Pilsoniskās savienības preses sekretāre Dace Balode.

PS Novadu dome vērš Latvijas iedzīvotāju uzmanību uz to, ka nevienam no projektu virzītājiem nav nepieciešamo dokumentu, kas projektus padara ticamus. Projektiem nav veikta sociālekonomisko seku, kultūrvēsturiskās un ekoloģiskās ietekmes analīze, tiem nav veikta ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra, par projektiem nav iegūti neatkarīgu ekspertu viedokļi.

Rezolūcijā arī atgādināts, ka

«reiz jau Latvijas iedzīvotāji ir pieredzējuši, kā zem ūdens pazūd Staburags, Kokneses pilskalns un Pērses ūdenskritums. Atjaunotajā Latvijā naudas izkrāpēji un neadekvātas pelņās solītāji Auseklītis, Latgalīte un Banka Baltija jau ir izmantojuši sabiedrības lētticību».

PS Novadu dome aicina

«neļauties vieglas peļņas kārdinājumam; neļauties riskam tikt apkrāptiem; nepieļaut apzagt nākamās paaudzes, kas dzīvos Latvijā; nepieļaut risku uz mūžīgiem laikiem iznīcināt Daugavas senleju ar tās kultūrvēsturiskajām vērtībām».

Pilsoniskās savienības Novadu dome sestdien apstiprinājusi arī deputātu kandidātu izvirzīšanas kārtību 10.Saeimas vēlēšanām, vērtēšanas kritērijus un vērtēšanas komisijas sastāvu, kā arī kārtību, kādā PS virzīs delegātus uz partiju apvienības Vienotība dibināšanas kongresu š.g. 6.martā.

Nodaļu pārstāvji ziņoja par PS pašvaldību deputātu darbu novadu domēs. Daudzās no tām jau notiek Pilsoniskās savienības, Jaunā laika un Sabiedrības citai politikai deputātu sadarbība vai arī tā aktivizējusies pēdējā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Valdībā esošā Pilsoniskā Savienība definē 5 principus mājokļa nodokļa aprēķināšanai

Māris Ķirsons, Db, 01.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas Pilsoniskā savienība (PS) darba grupa ir izstrādājusi piecus priekšlikumus, kā taisnīgāk aprēķināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) par mājokli, norādīts PS informācijā.

Pēc PS domām, tas palīdzētu šo visai nepopulāro nodokli padarīt iedzīvotājiem draudzīgāku, pie viena nodrošinot NĪN iekasēšanu, kas tik nepieciešama valsts budžetam.

PS ar saviem priekšlikumiem ir iepazīstinājusi valdības vadītāju un finanšu ministru un cīnīšoties, lai šie priekšlikumi tiktu iestrādāti, nosakot kārtību, kādā ar nekustamā īpašuma nodokli apliek mājokļus.

PS darba grupas izstrādātie priekšlikumi paredz šādus principus:

likmei jābūt iespējami zemai, un tā nedrīkst pārsniegt 1% no mājokļa (dzīvokļa vai dzīvojamās ēkas) kadastrālās vērtības.

dzīvojamās platības kadastrālās vērtības aprēķinā vienu no vērtējuma komponentēm – tirgus vērtību – aizstāt ar objekta bāzes vērtību. Šī bāzes vērtība tiek aprēķināta kā vidējā bāzes vērtība katrā administratīvajā teritorijā vai tās teritoriālajā vienībā (pilsētā, pagastā). PS arī iesaka apsvērt iespēju ieviest vienu bāzes vērtību visā Latvijas teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien ārkārtas sēdē ar lielu balsu pārsvaru pieņēmis rezolūciju, pieprasot pilnveidot Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeta projektu.

Rezolūcijā brīdināts, ka EP varētu neapstiprināt budžetu, kad par to balsos vēlāk šogad, un aicināja risināt sarunas par "priekšlikuma uzlabošanu". Rezolūcija tika pieņemta ar 465 balsīm "par" un 150 balsīm "pret", bet 67 deputāti balsojumā atturējās.

EP ir jāapstiprina 1,074 triljonu eiro ES budžets, kas politiskajā līmenī tika pieņemts otrdien. Vienošanās tika panākta ES līderu četru dienu sarunās, kas vairākkārt atradās uz izjukšanas sliekšņa. EP frakciju pārstāvji jau iepriekš apliecināja, ka deputāti nepiekritīs vienošanās nosacījumiem par ilgtermiņa budžetu, kādi tie ir šobrīd, paužot neapmierinātību par tēriņu samazināšanu.

"Pārāk bieži nacionālo interešu un nostāju ievērošana apdraud kopīgu risinājumu panākšanu vispārējās interesēs," teikts rezolūcijā. Tajā brīdināts, ka ES līderi nav spējuši atrisināt jautājumu, kā no budžeta tiks atmaksāti aizņemtie līdzekļi 750 miljardus eiro lielajam ES ekonomikas atveseļošanas plānam. Rezolūcijā pausta nožēla par finansējuma samazināšanu veselības un zinātnes programmām, kā arī izglītībai un digitālajām inovācijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par LPS priekšsēdi atkārtoti ievēl Jaunsleini

LETA, 09.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdi šodien Aucē notikušajā LPS 24.kongresā atkārtoti tika ievēlēts Andris Jaunsleinis, kurš šo organizāciju vada jau 20 gadus.

Jaunsleinis bija vienīgais kandidāts uz LPS priekšsēža amatu.

Kongresa delegātiem tika izsniegti 170 vēlēšanu biļeteni, no kuriem balsošanas urnā tika iemesti 167 biļeteni, kuri visi tika atzīti par derīgiem. Par Jaunsleiņa kandidatūru nobalsoja 164 kongresa delegāti.

Uzrunājot kongresa delegātus, Jaunsleinis pateicās par milzīgo uzticību un apsolīja to godprātīgi izmantot LPS kopīgo problēmu risināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kristovskis: Ušakovam un Šleseram necenzēto vārdu dēļ jāatkāpjas

, 20.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Partijas Pilsoniskā savienība (PS) valdes priekšsēdētājs un PS Rīgas Domes (RD) frakcijas vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka RD vadītāju Nila Ušakova un Aināra Šlesera 17.decembra ārkārtas sēdes laikā publiski izteiktie necenzētie vārdi ir nodarījuši lielu kaitējumu un negodu Rīgas pilsētai un tās demokrātiskajai pārvaldei, tāpēc viņiem abiem jāatkāpjas no sava amata.

Šādu informāciju 20.decembrī medijiem izplatīja Pilsoniskās savienības preses sekretāre Dace Balode.

«Ir izgaismota RD vadītāju patiesā seja un zemais kultūras līmenis – viņi parādījuši atklātu necieņu pret kolēģiem un padotajiem darbiniekiem,» norādīts paziņojumā. Tas fiksēts arī RD sēdes ierakstā mājaslapā riga.lv.

Ģ. V. Kristovskis ir pārliecināts, ka N. Ušakovam un viņa vietniekam A. Šleseram «vairs nav morālu tiesību ieņemt līdzšinējos amatus un viņiem nekavējoties jāatkāpjas.»

Pilsoniskā savienība RD frakcijas deputāti arī pieprasīs, lai par publisku necenzētu vārdu un izteicienu lietošanu sēdes laikā abas RD augstās amatpersonas publiski atvainotos gan RD deputātiem, gan visiem rīdziniekiem. PS RD frakcijas deputāti izvērtēs iespēju abas amatpersonas iesūdzēt tiesā, lai sauktu pie kriminālatbildības atbilstoši LR Krimināllikuma 156. pantam Par tīšu personas goda aizskaršanu vai cieņas pazemošanu mutvārdos, rakstveidā vai ar darbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KNAB: Varas partijas valsts naudu pretlikumīgi tērējušas alkoholam, pārtikai un putekļu sūcējam

LETA, 16.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Četri politiskie spēki, kas patlaban veido valdošo koalīciju, ir pretlikumīgi tērējuši valsts budžeta finansējumu partijām, naudu izlietojot, piemēram, alkohola, pārtikas, putekļu sūcēja iegādei, sēru vainagiem un citām mantām, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) politisko partiju 2012.gada pārskata pārbaužu rezultāti.

Pārbaužu rezultātā pieņemti četri lēmumi par valsts budžeta finansējuma izlietošanu un maksājumu veikšanas kārtības ierobežojumu pārkāpšanu. Birojs konstatējis, ka politisko partiju apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) ir pretlikumīgi tērējusi valsts budžeta finansējumu, apmaksājot biroja mēbeļu, papīra, pildspalvu, durvju plāksnīšu, putekļu sūcēja, printera kārtridžu, saimniecības preču un citu lietu iegādi.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) tērējusi no valsts budžeta piešķirto naudu, apmaksājot juridisko palīdzību, kā arī pārskaitījusi naudas līdzekļus no sava speciāla valsts budžeta konta uz savu ziedojumu kontu un sociālpolitiskajai novada attīstības biedrībai Līvāni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pilsoniskā savienība un Nacionālā apvienība atbalsta Zatlera gājienu

Dienas Bizness, 29.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālā apvienība un Pilsoniskā savienība pauž gandarījumu un atzinību par valsts prezidenta Valda Zatlera pieņemto lēmumu rosināt Saeimas atlaišanu.

«Esam pilnībā pārliecinājušies, ka Nacionālās apvienības izšķiršanās par atbalstu Valda Zatlera kandidatūrai bija pareiza. Valstij vajadzīgs tautas atzīts un cienīts prezidents, līdz ar ko uzskatām, ka arī nākamajos četros gados valsts prezidenta amatā jābūt Zatleram,» teikts Nacionālās apvienības paziņojumā.

«Valsts prezidents ir rīkojies vēsturiski pareizi un valstsvīra cienīgi, domādams par Latvijas nākotni,» uzsver partijas Pilsoniskā savienība (PS) valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis Ģ.V.Kristovskis.

Jau vēstīts, ka prezidents Valdis Dombrovskis paziņoja, ka rosinās Saeimas atlaišanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kristovskis «no domes neņems ne santīma» un atsakās arī no Eiropas Parlamenta pabalsta

Lāsma Vaivare, DB, 18.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domnieks Ģirts Valdis Kristovskis (Pilsoniskā savienība) atteicies arī no 750 Ls lielā Eiropas Parlamenta piešķirtā pabalsta.

Viņš nemainīšot arī savu lēmumu par atteikšanos no atalgojuma par darbu Rīgas domē. Jautāts, vai tas attiecas uz visu četru gadu periodu vai arī šis jautājums varētu tikt pārskatīts, deputāts stingi noteica: «No Rīgas domes neņemšu ne santīma».

Db.lv jau ziņoja, ka Pilsoniskās savienības vadītājs Ģ. Kristovskis bankā uzkrājis 138 tūkst. eiro un 35 tūkst. Ls, bet 6800 Ls viņam glabājas skaidrā naudā, liecina viņa amatpersonas deklarācija, kas iesniegta pērn, sākot pildīt domnieka pienākumus. Turklāt viņš aizdevis 22.5 tūkst. Ls, turklāt nav iekūlies parādsaistībās. Viņš deklarējis arī vairākus nekustamos īpašumus un 2006. gada izlaiduma automašīna Jaguar, kapitāldaļas uzņēmumos gan viņam nepieder.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RD opozīcija: Rīgas sociālo budžetu izdāļā ārzemniekiem

Sanita Igaune, 24.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Politisko partiju apvienības Vienotība Rīgas domē (RD) pārstāvēto partiju Jaunais laiks (JL) un Pilsoniskā savienība (PS) deputāti rosina rīdziniekus diskutēt un paust viedokli par RD vadības mērķtiecīgo atbalstu ārvalstniekiem, izvēloties tos prioritāri, aiz strīpas atstājot citus Rīgas iedzīvotājus.

Ne vienai vien mājsaimniecībai pašvaldību piešķirtie sociālie pabalsti ir kā glābšanas riņķis, kas neļauj nogrimt nabadzības un bezcerības purvā. Nesaprātīgas saimniekošanas rezultātā izraisītā ekonomiskā krīze daudzām Latvijas ģimenēm izvērtās ne tikai par neplānotām ekonomiskām grūtībām, bet pat – ekonomisku sabrukumu, DB partijas Partijas Pilsoniskā savienības viedokli norāda RD deputātu frakcijas palīdze Kristīna Ancāne.

Pēc viņas skaidrotā, neskatoties uz sociālā budžeta grūtībām, Rīgas pašvaldības vadība demonstrē patiesu internacionālismu un dažādu sociālo pabalstu saņēmēju vidū ir iekļāvusi arī Latvijā dzīvojošus ārzemniekus, kuriem piešķirta uzturēšanās atļauja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pieprasa norādīt pārstrādātos produktos lietotas gaļas izcelsmi

Žanete Hāka, 11.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlamenta deputāti pieprasa norādīt izcelsmes valsti gaļai, kas ir pārstrādātu produktu, piemēram, cīsiņu, pelmeņu vai saldētās picas sastāvā, informē EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Pašlaik izcelsmes valsts obligāti jānorāda tikai svaigai liellopu gaļai. Viņi aicina Komisiju izstrādāt atbilstošas izmaiņas tiesību aktos, lai atjaunotu sabiedrības uzticēšanos pēc zirga gaļas skandāla un citiem gadījumiem, kad pārtikas produktu tirgū notikusi patērētāju maldināšana.

Rezolūcijā, ko EP pieņēma ar 460 balsīm par, 204 pret un 33 atturoties, deputāti mudina Komisiju izdarīt secinājumus no 2013.gadā veiktās izpētes un izstrādāt tiesību aktu priekšlikumus, lai pieprasītu obligāti norādīt izcelsmes valsti gaļai, ko lieto kā sastāvdaļu pārstrādātos produktos, nodrošinātu vairāk pārredzamības pārtikas ķēdē, labāk informētu ES patērētājus un tādējādi atjaunotu viņu uzticēšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jauno laiku apsūdz ieinteresētībā autobusu konkursa iznākumā

M. Ķirsons, Db.lv, 04.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktors Māris Krastiņš aicina prokuratūru izvērtēt iespējamu politiska rakstura spiedienu uz skolēnu autobusu iepirkuma procedūru.

VRAA direktors savā iesniegumā norāda, ka Ministru prezidenta Valsts reģionālās attīstības aģentūras rezolūcija satur iepirkuma komisijas apstiprināto autobusu iegādes iepirkuma tehniskās specifikācijas prasību vērtējumu un apgalvojumu par potenciālo pretendentu loka sašaurināšanu. Ņemot vērā Ministru prezidenta rezolūcijā ietverto informāciju, ir pamats aizdomām, ka tās tapšanā ir izmantoti viena uzņēmuma interesēs esoši argumenti, norādīts VRAA informācijā. Pēc M. Krastiņa domām premjera rezolūcija saturot subjektīvu un noteikta uzņēmuma interesēs esošu informāciju, tādējādi radot iespējamu politiska rakstura spiedienu uz uzsākto skolēnu autobusu iepirkuma procedūru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ziemeļkorejas līderis Ķīnas bankās glabā miljonus

LETA, 11.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas un ASV valdības Ķīnas finanšu institūcijās atradušas daudzus Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna kontus, kuros glabājas vairāki simti miljonu dolāru, pirmdien vēsta Dienvidkorejas laikraksts Chosun Ilbo.

Seula aicinājusi Pekinu šos rēķinus iekļaut nule kā pieņemtajā ANO Drošības padomes Ziemeļkorejas sankciju rezolūcijā, tomēr komunistiskās Ķīnas vadība ierosinājumu noraidījusi, laikrakstam atklājis informācijas avots.

«Pēc Korejas Tautas Demokrātiskās Republikas trešā kodolizmēģinājuma Ķīna izrādīja vēlēšanos piedalīties sankcijās pret Ziemeļkoreju, tomēr Pekina negrib skart Phenjanas pašu vārīgāko vietu,» norādīja laikraksta sarunbiedrs.

Kā ziņots, ANO Drošības padome ceturtdien vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kurā Ziemeļkorejai noteiktas jaunas sankcijas, šādi izolēto komunistu valsti sodot par pagājušajā mēnesī veikto kodolizmēģinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Turpmāk stingrāk uzraudzīs eiro zonas kandidātvalstu statistiku

Jānis Šķupelis, 25.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šo ceturtdien Eiropas Parlaments ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidenta Žana Kloda Trišē piedalīšanos pavadīja ražīgu dienu, jo tika pieņemtas veselas trīs rezolūcijas. Tika brīdināts arī no pārlieku lielas algu samazināšanas, jo arī tas apdraudot trauslo ekonomikas izaugsmi.

Pirmā no pieņemtajām rezolūcijām bija par ECB līdzšinējā darba novērtējumu. ECB tika kritizēta, ka tā 2008. gadā. procentu likmes samazināja ne tik ātros tempos kā vajadzēja. Jāatgādina, ka vēl toreiz ECB cīnījās ar inflāciju (tagad inflācija ECB monetārās politikas noteicējiem nav ne prātā), kura bija virs ECB vēlamajiem 2%. Arī cenu stabilitāte tika noteikta par bankas prioritāti Nr.1. Rezolūcijā tika izteiktas arī bažas par to vai ECB aktīvi tirgū iepludinātā naudiņa ir sasniegusi savu mērķi, proti, mazos un vidējos uzņēmumus. Vairums banku ECB lēto naudu kīzes laikā esot izmantojušas, lai palielinātu savu peļņu un mazinātu zaudējumus. ECB tika brīdināta, lai pāragri nepievērstos inflācijas apkarošanai, jo tas var apdraudēt pirmos ekonomikas atveseļošanās asnus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

EP deputāti prasa sniegt ES finansiālu atbalstu Ukrainai un gatavot sankcijas

Dienas Bizness, 06.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībai un tās dalībvalstīm ir jāsagatavo ceļošanas ierobežojumi un jāarestē īpašumi Ukrainas pilsoņiem, kas personiski atbildīgi par uzbrukumiem protestētājiem un viņu nogalināšanu, norāda Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā. Viņi arī aicina piešķirt konkrētu ES finansiālo atbalstu Ukrainai. Atsevišķā, arī ceturtdien pieņemtā rezolūcijā, viņi prasa Krievijai ņemt vērā Ukrainas pilsoņu tiesības pašiem lemt par savas valsts nākotni.

Deputāti rezolūcijā nosoda vardarbību pret miermīlīgajiem protestētājiem Ukrainā un mudina ES un tās dalībvalstis sagatavot pasākumus, piemēram, ceļošanas ierobežojumus un līdzekļu un īpašuma arestēšanu, Ukrainas ierēdņiem, likumdevējiem un oligarhiem, kas ir personiski atbildīgi par uzbrukumiem protestētājiem un viņu nogalināšanu, informē Eiropas Parlamenta Informācijas birojs Latvijā.

Deputāti aicina ES uz konkrētiem atbalsta pasākumiem, lai palīdzētu Ukrainai pārvarēt finansiālās grūtības. Viņi arī norāda, ka finansiālais atbalsts būtu jāsniedz stabilai pagaidu valdībai, ja tāda tiktu izveidota Ukrainā.

Deputāti nosoda Ukrainas drošības spēku, ātrās reaģēšanas policijas vienības Berkut un grupas «tituški» (ielu banda, ko uzskata par valdības finansētu) pārmērīgo vardarbību pret Maidana laukuma protestētājiem, un aicina Ukrainas varas iestādes nekavējoties izmeklēt vardarbības gadījumus un sodīt vainīgos. Viņi īpaši norāda uz neseno gadījumu ar «Automaidana» līderi Dmitriju Bulatovu, kurš tika nolaupīts un spīdzināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vilnītis taisnību meklē Ģenerālprokuratūrā

BNS, 27.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Normunds Vilnītis lūdzis Ģenerālprokuratūru izvērtēt Ministru prezidenta Valda Dombrovska rezolūcijas tiesiskumu un likumību, atceļot Vilnīša apstiprināto biroja reformu, kurā ietilpa reģionālās grupas izveide.

KNAB pārstāve Ieva Karlsberga aģentūrai BNSpaskaidroja - lai nodrošinātu KNAB rīcības tiesiskumu un likumību, Vilnītis lūdzis Ģenerālprokuratūru izskaidrot un izvērtēt premjera rīcību, šogad janvārī izdodot rezolūciju. Vilnītis lūdz izvērtēt premjera rīcības tiesiskumu un likumību un uzskatīt, ka līdz iesnieguma pārbaudes un skaidrojuma saņemšanai KNAB priekšnieka pērnā gada aprīļa rīkojums par grozījumiem KNAB reglamentā ir spēkā esošs.

Ministru prezidents 12.janvāra rezolūcijā norāda, ka atceļ KNAB priekšnieka pērnā gada aprīļa rīkojumu par grozījumiem reglamentā kā prettiesisku lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Aicina noteikt vispārēju aizliegumu kosmētikas nozarē izmantot dzīvniekus

Monta Glumane, 03.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībai būtu jāuzņemas diplomātiska iniciatīva, lai līdz 2023. gadam visā pasaulē tiktu aizliegti izmēģinājumi ar dzīvniekiem kosmētikas līdzekļu pārbaudē, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti rosina ceturtdien pieņemtā rezolūcijā, informē Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Eiropas Savienībā (ES) jau kopš 2013. gada aizliegts pārdot kosmētiku, kuras izstrādē veikti izmēģinājumi ar dzīvniekiem.

EP deputāti norāda, ka aizliegums nav traucējis attīstīties nozarei, kurā nodarbināti apmēram divi miljoni cilvēku. Aptuveni 80% pasaules valstu gan joprojām ļauj veikt izmēģinājumus ar dzīvniekiem un pārdot šādi pārbaudītu kosmētiku. EP deputāti rezolūcijā norāda arī uz trūkumiem ES sistēmā, jo atsevišķi kosmētikas līdzekļi tiek izmantoti izmēģinājumos ar dzīvniekiem ārpus ES, pēc tam veicot citas pārbaudes un laižot tos tirdzniecībā jau ES.

Viņi arī norāda, ka vairums kosmētikas līdzekļu sastāvdaļu tiek izmantotas arī citos produktos – zālēs, mazgāšanas līdzekļos, pārtikā, tāpēc izmēģinājumi ar dzīvniekiem, iespējams, veikti cita tiesiskā regulējuma ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No mājokļa izliktiem iedzīvotājiem nevajadzētu prasīt maksāt kredītus

Žanete Hāka, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dalībvalstīm vajadzētu novērst situāciju, kad no mājokļiem izlikti iedzīvotāji ir spiesti turpināt hipotekāro kredītu atmaksu, norāda Eiropas Parlaments otrdien pieņemtajā rezolūcijā, kurā arī uzsver, ka ieguldījumi sociālajos mājokļos var palīdzēt Eiropai pārvarēt krīzi.

«Pienācīgas dzīvesvietas saglabāšana ir viena no būtiskākajām Eiropas iedzīvotāju raizēm. Daudzas ES mājsaimniecības saskaras ar situāciju, kad par mājokli jāmaksā līdz pat 40% no ikmēneša ienākumiem. Pienācīgs sociālo mājokļu piedāvājums var palīdzēt samazināt arī nekustamā īpašuma burbuļu risku,» norāda par paziņojuma izstrādi atbildīgā Eiropas Parlamenta deputāte Karima Delli debatēs pirms balsojuma.

Deputāti rezolūcijā aicina dalībvalstis novērst situāciju, kad no mājokļiem izlikti iedzīvotāji ir spiesti turpināt hipotekāro kredītu atmaksu. Eiropas Komisijai un dalībvalstīm jārod risinājums ekonomikas krīzes un bezdarba visvairāk skarto iedzīvotāju problēmām, kas rodas, zaudējot mājokļus. Dalībvalstīm jācenšas visiem spēkiem rast alternatīvus risinājumus izlikšanai, uzsvērts rezolūcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

To sešu politisko partiju lokomotīvju materiālais stāvoklis, kuras pēc pēdējām aptaujām varētu iekļūt 10. Saeimā, ir ļoti atšķirīgs, bet lielākoties - labs.

Lielākajai daļai ir gan uzkrājumi skaidrā naudā, gan noguldījumi bankās, ir arī lielākas un mazākas parādsaistības, tie līdztekus darbībai politikā ieņem amatu arī privātos uzņēmumos, kuros mēdz būt arī līdzīpašnieki, daudziem pieder vairāki nekustamie īpašumi. Gandrīz visiem, izņemot diviem, ir augstākā izglītība, kas iegūta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Tiesa, ir arī izņēmumi - dažiem tomēr nav nedz uzkrājumu, nedz arī kas pieder.

LD/DB apkopotā informācija par partiju lokomotīvēm Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē liecina, ka Saskaņas centra lokomotīvju kopējais skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu apjoms ir ap 45,2 tūkst. latu, bet uzņemtas parādsaistības aptuveni par 164,9 tūkst. latu. Vienotības lokomotīvju naudas uzkrājumu apjoms veido aptuveni 288,8 tūkst. latu, bet parādsaistības - ap 84,6 tūkst. latu. Jāpiebilst, ka tās savukārt ir citiem aizdevušas kopumā 147,2 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Raujas uz tieslietu ministra amatu

Paula Prauliņa, 15.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kārotākais ir tieslietu ministra amats, taču par Veselības ministriju neviens atbildību uzņemties nevēlas.

Šonedēļ premjers konsultējas ar koalīcijas partijām, uzklausot to vēlmes. Pēc tam tiks saskaņoti partiju piedāvājumi un izraudzīti labākie kandidāti, lai nākamajā nedēļā aicinātu Saeimu balsot par uzticību ministriem, ziņo laikraksts Diena. Koalīcijas pārstāvjiem stingri piekodināts nevienam neko nestāstīt, bet premjers ir atklājis vienīgi to, ka partijas solījušas neuzstāt ne uz vienu savu kandidātu un gatavas izraudzīties profesionāļus.

Vislielākā interese ir par tieslietu ministra posteni, bet neviens nav iekārojis Veselības ministriju. SCP ārlietu ministra amatam nominē bijušo ministru Arti Pabriku, bet pārējo izteikumi liecina par mazām izredzēm viņam atgriezties Ārlietu ministrijā. Premjers jau ir pieņēmis ministra Māra Riekstiņa (TP) demisiju, bet lūdzis viņu palikt amatā līdz jauna ministra apstiprināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Attīstības centriem prasa miljoniem latu industriālajai attīstībai

Vēsma Lēvalde, 31.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Katram Baltijas jūras reģiona līmeņa un nacionālas nozīmes attīstības centram Eiropas Savienības 2014.-2020.gada budžeta plānošanas periodā jāparedz vismaz 35 miljoni latu, bet katram reģionālās nozīmes attīstības centram vismaz 10 miljoni latu industriālo teritoriju un infrastruktūras attīstībai.

Finansējums piešķirams, izvirzot mērķi, ka katrā no minētajiem centriem gadā tiek atvērta vismaz viena ražotne.

Tā ir viena no prasībām, ko paredz Kurzemes Biznesa foruma noslēguma rezolūcija. Šajā rezolūcijā Kurzemes biznesa foruma dalībnieki – Kurzemes pilsētu un novadu pašvaldību, izglītības institūciju un uzņēmēju pārstāvji - izsaka savu viedokli par svarīgākajiem principiem, mērķiem un uzdevumiem, kas būtu jāiekļauj nozīmīgākajos Latvijas plānošanas dokumentos, tostarp topošajā Nacionālajā attīstības plānā 2014. – 2020. gadam (NAP). Rezolūcija kalpo par pamatojumu Latvijas pozīcijai ES daudzgadu finanšu plāna veidošanā. Novērtējot sabiedrības apspriešanai nodoto NAP 2014. – 2020. gadam sākotnējo redakciju, foruma dalībnieki norāda uz konkrētības trūkumu šajā dokumentā un ierosina, ka Nacionālajam attīstības plānam ir jānosaka skaidri darba uzdevumi un to finansējuma avoti. Foruma dalībnieki tāpat ierosina noteikt sekojošu NAP stratēģisko vīziju Latvija – gudra un izglītota valsts!.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Mudina EK steigšus ieviest dzīvē izmešu līmeņa testēšanu reālās braukšanas laikā

Žanete Hāka, 27.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Automobiļu izmešu testu rezultātu viltošana ir rūpīgi jāizmeklē un atbildīgajiem jāsaņem atbilstošs sods, otrdien pieņemtajā rezolūcijā uzsver Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Viņuprāt, izmešu testēšanas sistēma ir jāuzlabo: tai jānodrošina atbilstība ES izmešu robežvērtībām, un transportlīdzekļi, kas šīs normas pārsniedz, ir operatīvi jāidentificē. Viņi arī iesaka apsvērt ES līmeņa uzraudzības iestādes izveidošanu.

EP deputāti stingri nosoda jebkādu krāpšanos no autoražotāju puses, kā arī izsaka sarūgtinājumu par miljoniem patērētāju maldināšanu un kaitējumu sabiedrības veselībai un videi.

Rezolūcija ataino 6.oktobra debates un tika pieņemta ar 493 balsīm par, 145 pret un 25 atturoties.

Nesen atklātībā nonākušais skandāls var mest ēnu uz visu auto nozari, kas daudzās valstīs ir galvenais izaugsmes, inovāciju un nodarbinātības dzinējspēks, teikts rezolūcijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Latvija guldīs papildu 22,5 miljonus latu Pasaules bankas pamatkapitālā

Ieva Mārtiņa, 15.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja tiks pieņemta Starptautiskās rekonstrukcijas un attīstības bankas (Pasaules bankas) rezolūcija par vispārējā kapitāla palielināšanu, tad Latvijai papildu būs jāiemaksā 44,6 miljoni dolāru jeb aptuveni 22,48 miljoni latu.

Ministru kabinets 15. martā, izskatot Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par iespējamu Pasaules bankas (PB) pamatkapitāla palielināšanu, pilnvaroja finanšu ministru Latvijas vārdā atbalstīt PB rezolūciju par vispārējā kapitāla palielināšanu un gadījumā, ja PB rezolūcija tiek pieņemta, turpmākos gados plānot valsts budžetā nepieciešamos izdevumus un saistības, Db.lv informēja Finanšu ministrijā.

Pašlaik Latvijas kapitāls PB ir 166,96 miljoni dolāru (ap 84,1 milj. Ls), no kā 7,76 miljoni dolāru ir apmaksātā daļa, 159,2 miljoni dolāru – pieprasāmā daļa (attiecīgi Latvijas daļa PB kapitālā ir 0,09% un balsstiesības – 0,1% no kopējā apjoma). PB pilnvarnieku valdes rezolūcijas projekts par vispārējā kapitāla palielinājumu paredz Latvijai kopējo parakstīto kapitālu palielināt par 44,6 miljoniem dolāru, no tā 41,96 miljoni dolāru būtu pieprasāmā daļa un 2,68 miljoni dolāru – apmaksātā daļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Aizliegs glifosāta herbicīdu izmantošanu, pakāpeniski to izņemot no aprites

Žanete Hāka, 24.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Parlamenta deputāti otrdien atbalstīja ieceri līdz 2022. gada decembrim pilnībā aizliegt glifosāta herbicīdus, nekavējoties nosakot ierobežojumus vielas izmantošanai, informē EP.

Eiropas Parlaments (EP) neatbalsta Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu vēl uz 10 gadiem pagarināt pretrunīgi vērtētā herbicīda izmantošanas atļauju. Deputāti uzskata, kas ES vajadzētu izstrādāt plānu vielas pakāpeniskai izņemšanai no aprites, sākot ar pilnīgu aizliegumu to izmantot mājsaimniecībās un tādos gadījumos, kad nezāles iespējams apkarot ar bioloģiskām alternatīvām («integrētām augu aizsardzības sistēmām»).

Glifosāta izmantošana ES pilnībā būtu jāaizliedz līdz 2022. gada 15. decembrim, pirms tam sperot nepieciešamos sagatavošanās soļus, teikts rezolūcijā.

ANO Starptautiskajai vēža pētījumu aģentūrai (IARC) un Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādei (EFSA) un Eiropas Ķimikāliju aģentūrai (ECHA) izdarot atšķirīgus secinājumus par vielas kaitīgumu, ES veiktais riska izvērtējums pirms licences atjaunošanas izpelnījās pretrunīgas atsauksmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija (LIKTA) vēstulē vēršas pie Latvijas amatpersonām, kurā pauž neizpratni par valdības vēlmi noteikt, kādu konkrētu ražotāju programmas valsts pārvaldē drīkst lietot un kādu ne.

Tas neatbilst ES definētajiem brīvā tirgus principiem, uzsver LIKTA, tāpēc 21.oktobrī asociācija savu viedokli nosūtījusi vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Edgaram Zalānam. Vēstuli parakstījusi LIKTA prezidente Signe Bāliņa.

LIKTA paskaidro, ka asociācija ir iepazinusies ar 12.oktobra premjera rezolūciju, saskaņā ar kuru E.Zalānam tiek lūgts izvērtēt «nepieciešamību, kā arī iespēju valsts pārvaldē pilnībā vai daļēji pāriet uz tādu operētājsistēmu vai datorprogrammu lietošanu, kas nav ASV korporācijas Microsoft Corporation ražojumi, tai skaitā, izvērtēt pāreju uz atklātā pirmkoda operētājsistēmām vai datorprogrammām.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rezolūcija, kas bloķētu Eiropas Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gaļā, trešdien neguva nepieciešamo 376 deputātu atbalstu, informē Signe Znotiņa-Znota, Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā.

Tas nozīmē, ka Komisija var ļaut kebabu gatavošanā izmantotajai gaļai pievienot fosforskābi, difosfātus, trifosfātus un polifosfātus (E 338 - 452).

Saskaņā ar Eiropas Komisijas sniegto informāciju fosfātu piedevas nepieciešamas, lai saturētu atsevišķos gaļas gabalus uz vertikālā iesma un nodrošinātu vienmērīgu sasaldēšanu un cepšanu.

Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas (ENVI) sagatavotā rezolūcija tika pieņemta ar 373 balsīm pret 272, 30 deputātiem atturoties. Lai bloķētu Komisijas priekšlikumu, būtu bijis nepieciešams 376 deputātu atbalsts.

Rezolūcija aicināja ņemt vērā bažas par fosfātu ietekmi uz veselību, kā arī 2018.gada beigās gaidāmo Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes zinātnisko analīzi, un bloķēt Komisijas priekšlikumu atļaut fosfātu piedevas kebabu gatavošanai izmantotajā gaļā.

Komentāri

Pievienot komentāru