Jaunākais izdevums

Jūras pirātu uzbrukumu biežums šī gada 2. ceturksnī ievērojami palielinājies visā pasaulē - par 37%. Visbiežāk pirāti uzbrūk Somālijas un Nigērijas piekrastēs, ziņo Howell Times.

Lai gan pēdējo trīs gadu laikā pirātu uzbrukumu biežums samazinājies, 2007. gada otrā ceturkšņa rādītāji, liecina, ka pirātu aktivitātei ir tendence palielināties, apgalvo Starptautiskā jūrniecības biroja direktors Potengals Mukundans. Līdz šim šogad konstatēti 126 uzbrukumi.

Indonēzija, ar 24 uzbrukumiem kuģiem 2007. gada pirmajā pusē, joprojām paliek pirātu aktivitātes degpunkts. Taču tas ir par 9 uzbrukumiem mazāk nekā 2006. gada pirmajā pusē.

Jūras pirāti gandrīz vienmēr ir bruņoti, un nu jau sākuši uzbrukt arī naftas kuģiem. Šāda veida uzbrukumi uzskatāmi par visbīstamākajiem, jo šādā situācijā tiek apdraudētas ne tikai cilvēku dzīvības, bet pastāv arī risks dabas katastrofai, noplūstot naftai no kuģa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepriekšējās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās par pārsteigumu pārējai Eiropai parūpējās Zviedrija, ievēlot EP Pirātu partijas pārstāvjus. Par spīti skeptiķu runām par to, ka šāda tipa «viena jautājuma partijām» Briseles gaiteņos nav iespējas gūt panākumus, zviedru «pirāti» cītīgi gatavojas šogad gaidāmajām EP vēlēšanām un drīzumā plāno dibināt visu Eiropu aptverošu partiju, kas apvienotu visus kontinenta «pirātus».

Kā intervijā LETA video stāsta Zviedrijas Pirātu partijas priekšsēdētāja Anna Troberga, kopš 2006.gadā izveidota pirmā Pirātu partija, pasaulē tagad jau ir aptuveni 70 «pirātu» partijas un liela daļa no tām - Eiropā. «Tagad mēs veidojam Eiropas Pirātu partiju. Tās izveide tiks pabeigta jau tuvā nākotnē - šajā pavasarī,» piebilda politiķe.

Zviedru Pirātu partijas vadītāja prognozē, ka nākamajā EP sasaukumā zviedriem varētu pievienoties arī vācieši, un «pirāti» nostiprinās savas pozīcijas Briseles gaiteņos. «Ja palūkojamies ārpus Zviedrijas, Vācijas Pirātu partijai ir ļoti labas izredzes tikt ievēlētiem EP. Būs daudz vairāk «pirātu» parlamentā. Es ceru, ka diviem Zviedrijas Pirātu partijas deputātiem pievienosies «pirāti» no Vācijas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Zviedrijas Pirātu partijas panākumiem Eiropas Parlamenta vēlēšanās arī citās Eiropas valstīs, tai skaitā mūsu kaimiņvalstī Igaunijā, parādījušās jaunas partijas ar šādu nosaukumu.

Pēdējo nedēļu laikā Pirātu partijas ir parādījušās arī Francijā, Čehijā un Igaunijā.

Kā ziņo dv.ee, Igaunijas uzņēmumu reģistrā reģistrēta MTÜ Piraadipartei, kura kā piemēru ņēmusi līdzīgo skandināvu partiju. Par saviem plāniem partija solījusi drīzumā informēt gan medijus, gan sabiedrību - tuvākajā laikā tā atklāšot savu mājaslapu internetā, kā arī medijiem izsūtīšot preses relīzes, uz žurnālistu interesi atbildējis partijas pārstāvis.

Kā informē arstechnica.com, Čehijas pirātu partija ar nosaukumu Českou pirátskou stranu jau sertificēta kā oficiāla politiskā partija un plāno piedalīties oktobra vēlēšanās. Taču tā necerot iegūt kādus politiskos krēslus, tās mērķis esot ieviest savu programmu domāšanas līmenī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūras pirātu uzbrukumu skaits šā gada pirmajos deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2006. gada pirmajiem 9 mēnešiem, palielinājies par 14%. Visvairāk pirātu aktivitāte palielinājusies Somālijas un Nigērijas teritoriālajos ūdeņos, raksta Associated Press.

Kamēr Āfrikas ūdeņos pirātu uzbrukumi ir visbiežākie, visnoslogotākajā ūdens satiksmes reģionā - Dienvidāzijā - pirātu uzbrukumi notiek salīdzinoši reti, liecina Starptautiskais ūdens satiksmes pētījums.

Kopā šā gada pirmajos 9 mēnešos ziņots par 198 pirātu uzbrukumiem, kas ir par 24 uzbrukumiem vairāk nekā pērn šajā laika posmā.

Kopumā šogad nolaupīti 15 kuģi un 63 kuģu apkalpes locekļi. Pirātu uzbrukumos šogad nogalināti trīs cilvēki.

Visvairāk pirātu aktivitāte palielinājusies laika periodā no šā gada jūlija līdz septembrim. Kopumā šajā laika posmā veikti 72 uzbrukumi kuģiem, kas ir par 25 vairāk nekā 2006. gadā šajā laika periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācijas Pirātu partijas politiķe cīnās pret pirātismu

Jānis Rancāns, 21.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas Pirātu partijas ietekmīga partijas biedre Jūlija Šhrama (Julia Schramm) izpelnījusies apsūdzības liekulībā, kad viņas grāmatas «Uzklikšķini man: interneta ekshibicionista atzīšanās» izdevējs uzsācis tiesvedību, lai apturētu izdevuma pirātisko kopiju izplatīšanu.

Asu kritiku J. Šhrama izpelnījusies ne vien no Vācijas preses puses, bet arī no saviem partijas biedriem, kas sociālajā tīklā Twitter viņu nodēvējuši par «augstprātīgu muļķi» un «korporatīvo palaistuvi», vēstīts Vācijas laikraksta The Spiegel interneta vietnē.

J. Šhramas grāmatu, kas dienas gaismu ieraudzīja nesen, atzinīgi vērtēja Vācijas literatūras kritiķi. Drīz vien tīmekli pārpludināja grāmatas pirātiskās kopijas un tās izdevējs, kompānija Random House, vērsās tiesā.

Pirātu partijas biedre iepriekš vairākkārt vērsusies pret autortiesībām, saucot tās par «pretīgām». Gada sākumā Vācijā norisinājās plašas diskusija par intelektuālajām tiesībām, kuru laikā Pirātu parija pauda viedokli, ka bezmaksas lejupielādes ir speciāli jāveicina.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zviedrijas Pirātu partija iznīkst

Lelde Petrāne, 28.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas Pirātu partijas biedru skaits strauji sarūk, tomēr jaunā partijas līdere Anna Troberga neesot noraizējusies, vēsta thelocal.se.

Kopš 2009.gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kad partijas popularitāte bija augstākajā punktā, Zviedrijas Pirātu partija zaudējusi aptuveni divas trešdaļas biedru. Ja «ziedu laikos» partijai bija aptuveni 50 tūkstoši biedru, tad tagad tai ir vien 16 tūkstoši biedru.

«Tas, protams, ir ļoti skumji. Tomēr, lai gan ir labi, ka ir liels biedru skaits, svarīgākās ir aktivitātes. Šorīd mums ir vairāk aktīvistu, nekā bija iepriekš, līdz ar to mums ir vairāk aktīvu biedru nekā iepriekš,» skaidrojusi Troberga.

Troberga pārņēma Pirātu partijas vadību šā gada janvārī, jo partijas līderis un dibinātājs Riks Falkvinge atkāpās no šī amata.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Pirate Bay dibinātājs plāno kļūt par EP deputātu

Jānis Rancāns, 16.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Failu apmaiņas vietnes Pirate Bay līdzdibinātājs Peters Sunde iecerējis piedalīties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās 2014. gadā. Savā interneta blogā viņš atklājis, ka pārstāvēs Somijas Pirātu partiju.

«Es vēlos darīt to, ko es varu, lai atrisinātu tās problēmas, ar kurām mēs šobrīd saskaramies un kuras mūs gaida nākotnē. Tādēļ es esmu nolēmis piedalīties Eiropas Savienības (ES) parlamenta vēlēšanās 2014. gadā,» pauž P. Sunde, vienlaikus norādot, ka iecerējis reformēt autortiesību sistēmu.

Sevi Pirate Bay līdzdibinātājs nesauc par politiķi, bet savā aprakstā apvieno sociālistu, zaļo ideju atbalstītāju un «pirātu». «Es neiederos normālā politiskā partijā. Tāpēc esmu izlēmis kandidēt no partijas, kas pievērš savu uzmanību lietām, kuras es vēlos sasniegt,» skaidroja P. Sunde.

Somijas pirātu partija no sākuma apsvērusi izvirzīt Jaunzēlandē dzīvojošo vietnes Megaupload īpašnieku Kimu Dotkomu, kurš ir Vācijas pilsonis. Tomēr K. Dotkoms atteicies piedalīties EP vēlēšanās, un tad partija uzrunājusi Pirate Bay dibinātāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā nedēļas nogalē varēs nobaudīt pirātu zupu, oļus un veģetāros cigārus

Vēsma Lēvalde, Db, 21.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirātu zupa, oļi un veģetārie cigāri – tik neparastu pirātu ēdienu klāstu, kā arī Kurzemei raksturīgo koču un skābputru šosestdien gaidāmajā Līvas tirgū Liepājā piedāvās labākie Kurzemes pavāri.

24.maijā no pulksten 10.00 līdz 16.00 varēs ne vien izēsties, bet arī izdziedāties, izdejoties un, protams, iepirkties. Savus labākos darinājumus uz Līvas tirgu Liepājā būs atveduši aptuveni simts Latvijas, Lietuvas un Igaunijas amatnieki. Tirgū būs arī plašs puķu, koku un krūmu stādu klāsts, kā arī mājdzīvnieku izstāde. Līdzās maizei, sieram, amatnieku desiņām, šķovētiem kāpostiem, zivīm, piparkūkām un citiem kārumiem, ko parasti piedāvā Līvas tirgus, šogad tirgus apmeklētāji varēs baudīt arī īpašu pirātu maltīti - pirātu zupu, pirātu oļus, veģetāros cigārus, tēju ar rumu u.c. Tirdziniekiem tiks piedāvāti arī pēc senām Kurzemes receptēm gatavoti ēdieni – skābputra un koča, kā arī uz uguns cepts sivēns. Cido grupa mazākos pasākuma apmeklētājus iepriecinās ar jauno dzērienu degustāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirate Bay atbalstītāji Lielbritānijā reģistrējuši «Pirātu partiju»

, 12.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas «Pirātu partija», kas izveidota ar mērķi atbalstīt portāla Pirate Bay ideju par neierobežotu informācijas apmaiņu internetā, tagad kļuvusi par oficiāli atzītu politisko pariju Lielbritānijā, ziņo Telegraph.

«Pirātu partijas» mērķi ir legalizēt brīvu failu apmaiņu internetā, aizsargāt cilvēku privātumu internetā un atcelt patentu sistēmu.

Šī gada jūnijā, gūstot 7.1% Zviedrijas vēlētāju atbalstu, partijai izdevās izcīnīt vietu Eiropas Parlamentā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirātisms Latvijā ir legāls, šodien Eiropas Savienības mājā notikušajā diskusijā par Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīguma (ACTA) autortiesību un blakustiesību aspektiem atzina SIA Mikrofona ieraksti valdes priekšsēdētāja, Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības LaIPA valdes locekle Elita Mīlgrāve.

Viņa pauda sašutumu, ka no intelektuālā īpašuma radītājiem diskusijā pie apaļā galda ir pārstāvēta tikai LaIPA, bet pārējie sarunā iesaistītie ir valsts pārstāvji un Pirātu biedrība.

Mīlgrāve arī veltīja pārmetumus, ka diskusijā vārds vispirms tika dots Pirātu biedrības pārstāvim Danko Aleksejevam un tikai pēc tam LaIPA pārstāvei. Mīlgrāve norādīja, ka viņai diskusijā nav pieņemami atrasties vienlīdzīgās pozīcijās ar Pirātu biedrību, kuras pastāvēšanu akceptē arī valsts.

«Tātad mūsu valstī pirātisms ir legāls, jo Pirātu biedrība visās diskusijās tiek uztverta kā būtiska sastāvdaļa. Biedrības sacītais, ka pirātisms ir labs, tiek augsti vērtēts. Kāpēc popularizējam viedokli, ka pārkāpt intelektuālā īpašuma tiesības ir pieļaujami, ka tas ir valstiski atbalstāmi?» retoriski vaicāja Mīlgrāve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Holivudas aktieris Džonijs Deps (Johnny Depp) par filmēšanos ceturtajā Karību jūras pirātu (Pirates Of The Caribbean) filmā saņems 56 miljonus ASV dolāru, kas ir lielākā summa šovbiznesa vēsturē, kādu saņem viens cilvēks par vienu projektu, ziņo Daily Mail.

Kāds anonīms Disney filmu studijas pārstāvis Daily Mail norādījis, ka iepriekšējās trīs pirātu filmas guva kopumā 2.7 miljardus dolārus lielus ienākumus, tāpēc kompānijas bosi vēlas, lai uz ekrāniem parādītos arī ceturtā pirātu filma. Taču viņi arī apzinās, ka bez Dž. Depa pirātu filmu filmēt nevar, tāpēc ir gatavi maksāt lielas summas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai divus gadus pēc lēmuma pieņemšanas pievienoties pirātiem Somālijas piekrastē Saeds Jare (Saeed Yare) kļuvis par multimiljonāru, vēsta Reuters.

Medijs raksta - atspiedies pret luksusa Toyota Landcruiser (viens no jaunākajiem modeļiem piejūras pilsētā Bosasso) durvīm, Jare aizkūpina cigareti. «Būt par pirātu nav viegls darbs. Tu riskē ar savu dzīvību, bet man patīk būt pirātisma magnātam,» stāstījis 27 gadus vecais vīrietis, kurš ģērbies uzvalkā, kas, pēc viņa sacītā, ir itāļu.

«Pirātisma bizness ir kā prezidenta krēsls, kolīdz izbauda tā «saldumu», atteikties vairs negribas. Mans draugs nesenās jūras kara flotes operācijas laikā mira, bet viņš atstāja vienu miljonu dolāru!» stāstījis Jare.

Saskaņā ar viņa teikto 2010.gadā pirāts nopelnījis 2,4 miljonus ASV dolāru. Viņš pelnot, gan investējot naudu pirātu darbībās, gan pats piedaloties kuģu nolaupīšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Šogad pirātu aktivitāte ir bijusi rekordaugsta

Jānis Šķupelis, 18.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada deviņos mēnešos pirāti uzbrukuši rekordlielam skaitam kuģu, tiesa gan, nolaupīto kuģu skaits ir bijis mazāks, ziņo Reuters.

Šogad kopumā pasaulē reģistrēti 352 pirātu uzbrukumi, liecina Starptautiskā Jūrniecības biroja dati. Lielāko daļa uzbrukumu veikuši Somālijas pirāti. Attiecīgajā periodā pērn tika reģistrēti mazāk – 289 pirātu uzbrukumi.

Kopumā pirāti līdz šim šogad mēģinājuši nolaupīt 199 kuģus (tie ir tādi uzbrukumi, kuru mērķis ir tieši kuģu nolaupīšana). Tiesa gan, veiksmīgi tas viņiem izdevies tikai 24 gadījumos (pērn 35 gadījumos).

Starptautiskais Jūrniecības birojs ziņo, ka nolaupīto kuģu skaits samazinājies, jo tajās teritorijās, kur siro pirāti ieviesta pastiprināta kontrole. «Somālijas pirātiem ir grūtāk nolaupīt kuģus un dabūt izpirkuma naudu par tiem. Iesaistīto valstu jūras kara flotes ir pelnījušas lielākos komplimentus pirātu aktivitātes traucēšanā,» tā Starptautiskā Jūrniecības biroja pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirāti šī gada pirmajā ceturksnī ir uzbrukuši rekordlielam kuģu skaitam, sagrābjot 344 jūrniekus par ķīlniekiem un nogalinot septiņus, vēsta Starptautiskais Jūrniecības birojs (IMB).

Šī gada pirmjos trī mēnešos visā pasaulē ir notikuši 142 uzbrukumi kuģiem, kas ir lielākais skaits šajā periodā kopš 1991. gada, kad tika uzsākta šādu datu ievākšana. Somālijas pirāti šī gada sākumā ir veikuši 97 uzbrukumus. Kopumā pasaulē šogad jau ir nolaupīti 18 kuģi, no kuriem 15 pie Somālijas krastiem.

«Mēs redzam, ka dramatiski pieaug vardarbība un uzlabojas pirātu rīcībā esošās tehnoloģijas. Lielākā daļa uzbrukumu notiek pie Somālijas krastiem. Uzbrucēju bāzes kuģu atrašanās vietas ir zināmas, tāpēc ir svarīgi tos neitralizēt, lai novērstu turpmākus uzbrukumus» norādīja IMB.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dānijas tankkuģis izsprūk no Somālijas pirātu nagiem

Ritvars Bīders, 06.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānijas tankkuģim MV Torm Ragnhild izdevies izmukt no Somālijas pirātu uzbrukuma Adenas līcī pēc tam, kad notikuma vietā ieradusies kāda patrulējoša Francijas lidmašīna, kas aizbaidījusi pirātus, ziņo Swedish Wire.

Sākoties pirātu uzbrukumam, Dānijas tankkuģa apkalpe par to nekavējoties ziņoja, un notikuma vietā ieradās tobrīd netālu esoša Francijas lidmašīna. Ieraugot lidmašīnu, pirāti pārtrauca uzbrukumu un aizbēga.

Veiksmīgi izmukt no pirātu uzbrukuma gan neizdevās kādam Dienvidkorejas naftas tankkuģim, kurš 4. aprīlī devās no Irākas uz ASV. Šķērsojot jau minēto Adenas līci, kuģi ar visu 24 cilvēku apkalpi sagūstīja pirāti.

Lai arī Somālijas piekrastē pastiprināti patrulē starptautiskie militārie spēki, šī reģiona pirātiem katru gadu izdodas nolaupīt mantu aptuveni 60 miljonu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Pagājušajā gadā ievērojami palielinājusies pirātu aktivitāte

, 14.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā pirātu uzbrukumu apjoms palielinājies par 38.5 % salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Par vairāk nekā pusi no reģistrētajiem 406 uzbrukumiem ir atbildīgi bijuši Somālijas pirāti, raksta Reuters. Kopumā Somālijas pirāti pagājušajā gadā bijuši atbildīgi par 217 pirātisma gadījumiem. Turklāt pagājušajā gadā Somālijas pirāti esot veikuši savus uzbrukumus aizvien tālāk no krasta.

«Pirāti arvien izmisīgāk vēlas nolaupīt kuģus. Nesenie uzbrukumu pierāda, ka Somālijas pirāti savus uzbrukumus veikuši pat vairāk nekā 1000 jūras jūdzes (1 jūras jūdze = 1852 metri) no krasta. Pagājušā gada beigām Somālijas pirātu gūstā atradušies 12 kuģi un 263 ķīlnieki,» teikts Starptautiskais Piejūras biroja atskaitē.

Pagaidām pasaules valdības neveiksmīgi cīnās ar Somālijas pirātiem patvaļīgās Somālijas likumdošanas dēļ, norāda Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien piketā pie Satversmes tiesas (ST) piedalās septiņi cilvēki.

Pirātu biedrība protestē pret biedrības «Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība» (AKKA/LAA) vēlmi iekasēt tukšo materiālu nesēju atlīdzību arī par atmiņas kartēm, zibatmiņām, cietajiem diskiem, mobilajiem telefoniem un vairākiem citiem datu nesējiem. ST šodien tiesas sēdē paredzējusi izskatīt pērn ierosināto lietu par tukšo materiālu un reproducēšanai izmantojamo materiālu, par kuriem maksājama autoru atlīdzība, objektu sarakstu.

Piketētāji rokās tur plakātu «Huligānu nodokli jaunajām māmiņām» un baltas lapas.

Viens no akcijas dalībniekiem programmētājs Danko Aleksejevs skaidroja, ka baltās lapas simbolizē potenciālos datu nesējus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Somālijas pirāti sola pārtraukt savas aktivitātes

, 25.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni 200 Somālijas pirāti nolēmuši pārtraukt nodarboties ar kuģu laupīšanu. Ar solījumiem pārtraukt savas darbības pirāti nākuši klājā sanāksmē Somālijas Ziemeļos, ziņo BBC.

Pirātu pārstāvis Abširs Abdulla (Abshir Abdullah) aicinājis arī citus pirātu grupējumus atbrīvot sagūstītos kuģus pret amnestiju.

Somālija bez stabilas valdības ir kopš 1991. gada, tādējādi pirātu attīstībai valstī nav bijuši reāli pretinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cīnoties par iedzīvotāju tiesībām savām vajadzībām brīvi kopēt mūzikas un citus failus, Zviedrijā Eiropas Savienības parlamenta vēlēšanās startēs Zviedrijas Pirātu partija, vēsta wired.com.

«Ja politiķi vēlas panākt, lai cilvēki nedalītos ar failiem, viņiem visu laiku vajadzēs palielināt savas spējas novērot cilvēku darbības internetā. Ir nepieciešams reformēt autortiesību likumus, lai panāktu, ka tiek saglabātas cilvēku tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību,» teicis viens no partijas aktīvistiem Kristians Engstroms.

2006.gadā dibinātā Pirātu partija jau toreiz ar līdzīgiem saukļiem centās iekļūt Zviedrijas parlamentā, taču, neraugoties uz vērā ņemamo Zviedrijas jaunatnes atbalstu, tā nespēja savākt nepieciešamo balsu skaitu.

Tomēr K. Engstroms ir optimistiski noskaņots un uzskata, ka laiki ir mainījušies, jo aizvien lielāka sabiedrības daļa izrāda neapmierinātību par drakoniskajiem autortiesības aizsargājošajiem likumiem. Turklāt papildus uzmanību autortiesību jautājumiem pievērsa arī nesen Stokholmā notikusī tiesa pret The Pirat Bay. Turklāt Pirātu partija ar saviem 12 tūkstošiem biedru nu ir kļuvusi lielāka nekā stabili Zviedrijas politikā nostiprinājušās Zviedrijas Kreisā un Zviedrijas Zaļā partija, bet partijas jauniešu organizācija Jaunie Pirāti ir otrā lielākā jauniešu politiskā organizācija valstī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Gada laikā pikšķerētāju upuru skaits ir gandrīz dubultojies

Dienas Bizness, 25.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta lietotāju skaits, kas pēdējo 12 mēnešu laikā ir saskārušies ar pikšķerēšanas uzbrukumiem, ir pieaudzis par 87% — no 19,9 līdz 37,3 miljoniem. Visbiežāk par šī kiberapdraudējuma upuriem kļūst ASV, Krievijas, Indijas, Vjetnamas un Apvienotās Karalistes iedzīvotāji, secināts Kaspersky Lab pētījumā «Pikšķerēšanas uzbrukumu evolūcija 2011.–2013. gadā».

Pikšķerēšana ir interneta krāpšanas shēma, kad noziedznieki izveido viltotu populāras tīmekļa vietnes kopiju (e-pasta pakalpojuma, internetbankas, sociālā tīkla u. c.) un ar dažādiem paņēmieniem cenšas tur ievilināt interneta lietotājus. Šādi uzbrukumi tiek veikti, lai iegūtu vērtīgus lietotāju datus: personīgo informāciju, ziņas, kas nepieciešamas piekļuvei bankas pakalpojumiem un sociālo tīklu kontiem. Pēc tam hakeri vai nu paši izmanto iegūtos datus, lai nozagtu upura naudu, kā arī izplatītu surogātpastu un kaitīgas programmas, izmantojot sabojātos e-pasta vai sociālo tīklu kontus, vai arī pārdod informāciju citiem noziedzniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronavīruss kalpojis kā stimulators mājaslapu domēnu reģistrācijai, kas pieaugusi par vairāk nekā 400%, žurnālam Dienas Bizness atklāj SIA PricewaterhouseCoopers Information Technology Services vadītājs Artūrs Filatovs.

Pēc viņa aprēķiniem, vismaz trešdaļa bijuši kaitīgi, to mērķis bija ievilināt cilvēkus šajās mājaslapās un inficēt lietotāju viedierīces, izmantot kārtējiem uzbrukumiem, nozagt lietotāja finanšu datus vai vienkārši paralizēt ierīci. “2020. gadā šādu uzbrukumu apjoms, pēc Eiropas telekomunikāciju kompāniju datiem, ir pieaudzis apmēram piecas reizes,” atzīst A. Filatovs. Viņš norāda, ka Eiropas Tīkla informācijas drošības aģentūras pētījums rāda ļaunatūras uzbrukumu skaita palielinājumu apmēram par 35%, kā rezultātā tā ir nonākusi pirmajā vietā. “Pateicoties Interpola, kā arī ASV FIB sadarbībai, 2018. un 2019. gadā tika aizvērts ļoti daudz ļauno robotizēto uzbrucēju tīklu – izņemti serveri, aizturēti to vadītāji, tādējādi būtiski samazinot ļaunatūru uzbrukumu skaitu, bet 2020. gadā tās piedzīvoja renesansi,” skaidro A. Filatovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV raķešu triecienā Šairatas aviobāzē Sīrijas vidienē nogalināti vismaz seši cilvēki un faktiski iznīcināti teju visi objekti tajā, paziņoja Sīrijas armija un novērotāju organizācija.

«Aviobāze tika gandrīz pilnībā iznīcināta - skrejceļš, degvielas cisternas un pretgaisa aizsardzība - viss tika saspridzināts gabalos,» sacīja Londonā bāzētās nevalstiskās organizācijas Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) direktors Rami Abderrahmans. «Tur uz vietas bija iznīcinātāji Su-22, Su-24 un MiG-23. Pēc viņa teiktā, triecienā arī sapostītas virsnieku kazarmas.

Sīrijas armija nosodīja ASV «agresiju» kā starptautisko tiesību pārkāpumu un paziņoja, ka triecienā nogalināti vismaz seši cilvēki un nodarīti smagi postījumi.

Valsts televīzijā nolasītajā armijas paziņojumā teikts, ka triecieni padara ASV par partneri teroristu grupējumiem, kas saistīti ar Al Qaeda un Islāma valsts. Triecieni arī vājinās cīņu pret terorismu, norādīja armija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 11.augustā oficiālā paziņojumā atzina Krievijas vardarbību pret Ukrainas un arī citu valstu civiliedzīvotājiem par terorismu, bet pašu Krieviju - par terorismu atbalstošu valsti.

Paziņojumu "Par Krievijas mērķtiecīgiem militārajiem uzbrukumiem Ukrainas civiliedzīvotājiem un sabiedriskajai telpai" iepriekš pieņēma arī parlamenta Ārlietu komisija.

Dokumentā aicināts arī citas līdzīgi domājošās valstis paust šādu atzinumu, ka Krievija ir terorismu atbalstoša valsts.

Saeima norāda, ka Krievija mērķtiecīgi vēršas pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, izmantojot ciešanas un iebiedēšanu kā instrumentu savos mēģinājumos demoralizēt Ukrainas tautu un bruņotos spēkus, paralizēt valsts rīcībspēju, lai okupētu Ukrainu. Politiķi atzīmē, ka Krievija šo vardarbību īsteno politisku mērķu sasniegšanai.

Deputāti kategoriski nosoda Krievijas militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas režīma atbalstu un iesaisti, kā arī aicina eiroatlantisko kopienu un tās partnerus steidzami pastiprināt un ieviest visaptverošas sankcijas pret Krieviju, lai apturētu Krievijas armijas spēju turpināt tās militāro agresiju Ukrainā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikā, kad Sony piedzīvoja hakeru uzbrukumu, kura rezultātā tika nozagta informācija par aptuveni 100 miljonu lietotāju datiem, kompānija esot cīnījusies ar citu uzbrukumu, kuru veica «haktīvistu» grupējums Anonymous. Tas ir novērsis Sony uzmanību, atzinusi kompānija.

Vēstulē ASV kongresam tehnoloģiju kompānija norāda, ka tā esot apkarojusi Anonymous uzbrukumu un neesot pamanījusi, kā ļaundari esot ielauzušies tās sistēmās un nozaguši datus. Grupējums gan ir noliedzis, ka ir iesaistīts datu zādzībā.

Sony norāda, ka piedzīvojusi Anonymous uzbrukumu tāpēc, ka uzsākusi tiesvedību pret diviem grupējuma locekļiem, kuri bija modificējuši Sony spēļu konsoli. Kompānija norāda, ka datu zādzība notikusi atsevišķi no Anonymous uzbrukuma, un pagaidām nevar apgalvot, ka abu uzbrukumu rīkotāji savstarpēji ir sadarbojušies.

Kompānija svētdien vienā no tās serveriem atradusi ievietotu datni, kurā bija rakstīts «Mēs esam leģions» (We are legion) – šo frāzi bieži vien izmanto «haktīvisti».

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Rimšēviču tur aizdomās par kukuļa ņemšanu no Trasta komercbankas vadības un akcionāriem

Dienas Bizness, 25.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Rimšēviču tur aizdomās par kukuļa pieņemšanu no grūtībās nonākušās, šobrīd jau likvidētās «Trasta komercbankas» vadības un īpašniekiem pirms pieciem gadiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklēšanā pret Latvijas bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču tur aizdomās par kukuļa pieņemšanu no grūtībās nonākušās, šobrīd jau likvidētās «Trasta komercbankas» vadības un īpašniekiem pirms pieciem gadiem, liecina TV3 raidījuma «Nekā Personīga» rīcībā esošā informācija, Tiesībsargi esot pārliecināti, ka Rimšēviča aizturēšanai bijis likumīgs pamats.

«Nekā Personīga» zināms, ka nacionālās bankas prezidenta lietā KNAB izmeklēšanas pēdas ved uz piecus gadus seniem notikumiem. Tobrīd birojs izmeklēja skandalozo tā dēvēto būvnieku lietu. Viena no centrālajām personām tajā bija būvfirmas «Moduls Rīga», vadītājs un īpašnieks Māris Martinsons. KNAB būvnieku lietā senie notikumi ieguva nozīmi pateicoties jaunām liecībām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ik mēnesi Latvijas interneta resursiem notiek visdažādākā veida kiberuzbrukumi – sākot no pikšķerēšanas kampaņām, kad iedzīvotājiem un dažādu organizāciju darbiniekiem izkrāpj piekļuves datus, beidzot ar apjomīgiem pakalpojuma piekļuves atteices uzbrukumiem. Šādos apstākļos visiem ir būtiska informācijas sistēmu uzturēšana drošā vidē, kā arī to kiberaizsardzība.

Gandrīz piecus gadus valsts iestāžu informācijas sistēmas, bet kopš šī gada arī pašvaldību un kapitālsabiedrību informācijas sistēmas var izmantot VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) nodrošinātos Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centra (VESPC) pakalpojumus. Šie pakalpojumi valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī valsts kapitālsabiedrībām pieejami bez Publiskā iepirkumu likuma piemērošanas – proti, pietiekami ātri un ar krietni mazāku birokrātisko slogu, nekā tas būtu, organizējot publisku iepirkumu. Par VECPC pakalpojumiem Dienas Bizness izjautāja LVRTC Biznesa attīstības daļas vadītāju Kārli Siliņu.

Kam primāri Valsts elektronisko sakaru pakalpojumu centrs sniedz pakalpojumus?

Komentāri

Pievienot komentāru