Citas ziņas

Pirmais gads Saeimai būs izšķirošs

Elīna Pankovska, 22.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reizē ar 10.Saeimas sanākšanu 2.novembrī stāsies spēkā pērn pieņemtie Satversmes grozījumi, kas ļaus desmitajai daļai vēlētāju rosināt parlamenta atlaišanu. Jaunais Saeimas sasaukums būs pirmais, uz kuru varēs attiecināt šādu normu, raksta Latvijas Avīze.

«Droši vien neviens īsti nav aizdomājies par šiem grozījumiem, bet tomēr ar tiem būs jārēķinās un vairāk jādomā par dialogu ar sabiedrību un pieņemto lēmumu skaidrošanu,» spriež Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS). Viņš uzsvēra, ka pēdējo četru gadu laikā parlaments kļuvis sabiedrībai daudz atvērtāks.

Tomēr Saeimas spīkers piebilst: «Diemžēl tagad mēs varam redzēt – ir politiskie spēki, kas draud ar ārkārtas vēlēšanām, ja viņus nepielaidīs pie varas,» Saeimas priekšsēdētājs komentēja Saskaņas centra līdera Jāņa Urbanoviča nesenos izteikumus. Tajā pašā laikā viņš atzina Satversmes grozījumus par pietiekami kvalitatīvi izstrādātiem, jo tie neļauj rosināt ārkārtas vēlēšanas parlamenta pirmajā un pēdējā gadā.

Savukārt SC pārstāvis Saeimas prezidijā Andrejs Klementjevs pārliecināts, ka gadījumā, ja SC tiks atstāts opozīcijā, bet pati Vienotība nespēs būt patiešām vienota, ārkārtas vēlēšanas būs ļoti reālas. «Tā nav nekāda šantāža! Tas, ka vairāk nekā viena trešdaļa deputātu vispār netiek ņemti vērā, vienkārši būs katalizators, kas veicinās Saeimas atlaišanu. Nu nedrīkst turpināt strādāt tā, kā to darīja Kalvītis – pilnībā ignorējot oponentus,» teica A.Klementjevs. Viņš arī uzsvēra, ka SC nav nekādi kaitnieki un nevēlot Latvijai neko ļaunu.

Arī Māris Kučinskis (TP) ārkārtas vēlēšanu iespēju vērtē ar 50 : 50. Ja apstiprināšoties, ka no budžeta deficīta iztērēts vairāk, nekā plānots, un ja Vienotība būs vienota tikai pēdiņās, tad viņi nespēšot pieņemt priekšā stāvošus smagus lēmumus, vērtēja M.Kučinskis. Tajā paša laikā viņš norādīja, ka deputāts nedrīkst baidīties no atlaišanas un parlaments, kas domātu tikai par saviem reitingiem, noteikti būtu pelnījis atlaišanu.

Tautas nobalsošanu par Satversmes grozījumiem, kas dotu tiesības vēlētājiem ierosināt Saeimas atlaišanu, iniciēja arodbiedrības. Tomēr 2008.gada 2.augusta referendumā tie netika pieņemti kvoruma trūkuma dēļ. Tomēr tas kalpoja kā pamudinājums tautas kalpiem, un 2009.gada aprīlī Saeima šādus Satversmes grozījumus pieņēma.

Komentāri

Pievienot komentāru