Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētajā konkursā Eksporta un inovācijas balva 2015 piedalās plašs uzņēmumu spektrs, kas pārstāv dažādas nozares

«Salīdzinot ar citiem gadiem, šī gada konkursanti man patika labāk, bija plašāks uzņēmumu diapazons – no pārtikas uzņēmumiem līdz moderniem ražošanas uzņēmumiem. Uzņēmumi, kuri ir finālā, lielākoties ir moderni ražotāji,» vērtē Antons Kiščenko, Rīgas Tehniskās universitātes rektora vietnieks biznesa un inovācijг jautājumos. Arī DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš uzsver, ka mūsu valsts ekonomikā nedominē viena joma un tā attīstās daudzos virzienos vienlaicīgi. Viņaprāt, augoša ir radošā amatniecība. Latvijā ir daudz mazu uzņēmumu, kuri strādā ar personisku attieksmi pret to, ko dara. Piemēram, Velo Sock, Palešu mēbeles, Amoralle, Hebe. Šādi uzņēmumi vienmēr ir piedalījušies konkursā, bet P. Strautiņam rodas iespaids, ka to skaits pieaug. «Šis process ir «lipīgs», tas izplatās caur piemēru, domāšanas veida, finansēšanas modeļu attīstību, un, protams, dizaina prasmju pieaugumu,» viņš spriež.

«Vizulo ir viens no uzņēmumiem, kas mani pārsteidza visvairāk. Par to nebiju dzirdējis, tas strādā tikai dažus gadus, bet šogad jau plāno sasniegt vairāk nekā sešu miljonu eiro lielu apgrozījumu. Tas ražo produktus, kādus agrāk mūsu valstī, šķiet, neizgatavoja – ielu apgaismes lampas. Manās acīs tā ir ilustrācija, kā valstī ar lielu, kaut arī vēstures pluinītu industriālo mantojumu cilvēkiem ir zināšanas un iemaņas, kuras viņi var sakombinēt jaunos salikumos, radot tirgū pieprasītus produktus. Arī Preco, Lielvārdē strādājošais graudu apstrādes iekārtu ražotājs parāda, kā no mantotā kompetenču kopuma smelties resursus, kurus ieguldīt citu cilvēku praktisku problēmu risināšanā, šādi nopelnot maizītei un attīstībai. Šis nav pilnīgi jauns uzņēmums, tas ir veidojies, iespējams, uz kolhoza mehānisko darbnīcu bāzes, taču ideju ilustrē. Konceptuāli līdzīgs uzņēmums ir Rešetilovs un Co, kas apvieno metāla apstrādes prasmes un inženieru–konstruktoru zināšanas, lai radītu attīrīšanas iekārtas, tas paplašina savu klāstu ar citiem diezgan komplicētiem nerūsējošā tērauda izstrādājumiem,» teic P. Strautiņš.

Visu rakstu Plašs biznesa diapazons – Latvijas zelts lasiet 3. decembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru