Nodokļi

Precizēti kases operāciju uzskaites noteikumi

Žanete Hāka, 17.03.2010

Jaunākais izdevums

Lai izvairītos no pretrunām tiesību normās un nepieļautu dažādas to interpretācijas, tiks veikti grozījumi kases operāciju uzskaites noteikumos, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Līdz ar grozījumiem tiek precizēts, ka persona, kura kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, kases operācijas reģistrē saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaites žurnālā vai ieņēmumu uzskaites reģistrā.

Tāpat tiek konkretizēts, ka persona, kura var nelietot kases aparātu, par darbdienas laikā saņemto skaidrās naudas summu sagatavo vienu kases ieņēmumu orderi, pamatojoties uz darījumu apliecinošu dokumentu (piemēram, kvīts, biļetes) datiem vai par darbdienas laikā saņemtās skaidrās naudas ieņēmumu kopsummu.

Grozījumi veikti, lai kases operāciju uzskaites noteikumus saskaņotu ar grozījumiem noteikumos par kārtību, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo

Naudas līdzekļu uzskaite

Silvija Gulbe, starptautiskās auditorkompānijas SIA «Grant Thornton Rimess» partnere, 27.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naudas līdzekļi ir uzņēmuma komercdarbības galvenais tiešais resurss, ar kuru uzņēmums veicina sava kapitāla pieaugumu. Naudas līdzekļi ir uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu likvīdākā daļa, to uzskaite nav sarežģīta, tomēr bieži uzņēmumu grāmatvedībā tiek pieļautas neprecizitātes naudas līdzekļu uzskaitē. Jāuzsver - naudas līdzekļu uzskaite ir reglamentēta daudzos normatīvos dokumentos.

Vispirms jāatzīmē, ka atbilstoši Gada pārskatu likuma prasībām bilancē uzrāda tikai naudu, bet naudas plūsmas pārskatā uzrāda naudu un naudas ekvivalentus. Savukārt, pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem bilancē uzrāda naudu un tās ekvivalentus.

Dažāda pieeja

Praksē ir izveidojusies situācija, ka uzņēmumi dažādi uzrāda naudas līdzekļus gada pārskatā. Sakarā ar to pārskata lietotāji papildus informāciju var iegūt finanšu pārskata pielikumā, kurā jābūt norādītai naudas un tās ekvivalentu uzskaites politikai, kā arī būtu jāatšifrē bilances postenis nauda gadījumā, ja tajā ir ietverti arī naudas ekvivalenti. 2011. gada 21. jūnija Ministru kabineta noteikumos Nr. 481 «Noteikumi par naudas plūsmas pārskata un pašu kapitāla izmaiņu pārskata saturu un sagatavošanas kārtību» pirmo reizi ir sniegta naudas definīcija. Šo noteikumu izpratnē:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ķekavas novada pašvaldības aģentūrā nelietderīgi šķērdēti līdzekļi; pārkāpumi iespējami arī iepirkumos

Dienas Bizness, 30.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķekavas novada pašvaldības Kultūras aģentūras (ĶNKA) direktora Artūra Ancāna darbībā atklāti būtiski pārkāpumi, informējot par iekšējās revīzijas rezultātiem, norāda Ķekavas novada domes pārstāvji.

Pārbaudes laikā konstatēts, ka ĶNKA vadītājs nelietderīgi izšķērdējis budžeta līdzekļus un pārkāpis Darba likumu. Tādējādi viņš ir zaudējis darba devēja uzticību, norāda Ķekavas novada domes pārstāvji. Pilns zaudējumu aprēķins gan būs zināms pēc finanšu revīzijas pabeigšanas, un tad arī tiks lemts par zaudējumu piedziņu no vainīgajām personām.

Kā ĶNKA vadītāja pārkāpumus Ķekavas novada dome min to, ka ĶNKA nav izstrādājusi 2013. gada plānu, kā rezultātā bijis iespējams nekontrolēti izlietot pašvaldības finanšu līdzekļus. Tāpat nav ievērotas likuma prasības, kas noteiktas iepirkumu likumā, tādējādi radot bažas, ka aģentūras izsludinātajā iepirkumā izvēlētā kompānija piedāvājusi saimnieciski izdevīgāko variantu.

Komentāri

Pievienot komentāru