Pārtika

Pret vīrusu - ar bērza tāss ekstraktu

Kristīne Stepiņa, 11.06.2020

Jaunākais izdevums

Pandēmijas laikā ir būtiski palielinājies pieprasījums pēc augu valsts produktiem, tostarp, betulīna, ko iegūst no bērzu mizas baltās daļas – tāss, secina ārsts, zīmola "Dr.Tereško tējas" izveidotājs un ZS "Doktus" īpašnieks Artūrs Tereško.

Uzņēmuma produktu portfelī "Betullife" ir pieci dažādi betulīnu un vērtīgu ārstniecības sakņu un ziedu pulveri saturoši uztura bagātinātāji, kas ir izstrādāti, sadarbojoties ar Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūta zinātniekiem Aigaru Pāži un Jāni Rižkovu. Pēc kokapstrādes uzņēmuma "Latvijas finieris" pasūtījuma institūtā ir veikti pētījumi par augstas tīrības betulīna ražošanu no bērza pārstrādes produktiem.

A.Tereško uzskata, ka profilaktiskiem pasākumiem ir daudz lielāka nozīme nekā ārstēšanai, tāpēc iesaka pareizi ēst, daudz kustēties svaigā gaisā, dzert zāļu tējas un veicināt imunitāti, lietojot betulīnu saturošus ārstniecības līdzekļus, kuriem ir nozīmīga loma cīņā pret dažādiem vīrusiem – arī Covid – 19.

"Galvenās betulīna īpašības ir hepatoprotektīvā, žultsdzenošā, antioksidantā, pretiekaisuma, pretaudzēja, antimutagēnā, hipoholesterīnēmiskā, pretvīrusu, imūnmodulējošā, hipolipidēmiskā, antihipoksantā, gastroprotektīvā, neiroprotektīvā un antiseptiskā darbība. Pētījumi liecina, ka betulīnam ir ārkārtīgi plašs un pozitīvs iedarbības spektrs uz bioloģiskiem organismiem, bez blakusparādībām," klāsta A. Tereško.

Viena kapsula satur 100 mg bērza tāss sausā ekstrakta un 80 mg ārstniecības augu pulvera. "Betulflu" ir pievienots Islandes ķērpja pulveris un tā lietošana veicina elpošanas sistēmas veselību un atbalsta organisma antioksidatīvās sistēmas jaudu. "Betuliver" - ar cigoriņa saknes pulveri - palielina organismā aknu attīrīšanās un sintēzes jaudu, "Betulcard" – ar vilkābeles ziedu pulveri - veicina normāla holesterīna uzturēšanu asinīs un atvieglo sirdsdarbību, "Betulgastro" – ar pienenes saknes pulveri - uzlabo gremošanas procesus, bet "Betuluro" – ar vīgriezes ziedu pulveri - veicina normālu uro-ģenitālās sistēmas darbību.

Šobrīd betulīnu saturošo uztura bagātinātāju ražošanas apjomi vēl nav pārāk lieli, gadā tiek izgatavoti aptuveni 10 tūkstoši iepakojumu. Pagaidām tie nav pieejami lielajās aptieku ķēdēs, jo tā kā betulīna izgatavošanas process ir laikietilpīgs un nepieciešamas modernas tehnoloģijas, produkti ir salīdzinoši dārgi. Tos var iegādāties ZS "Doktus" "Pļavas aptiekā" Rīgā, uzņēmuma internetveikalā un A. Tereško ārsta praksē Cēsīs.

Zīmols "Dr. Tereško tējas" tika izveidots 1990. gadā. ZS "Doktus" ražo 35 veidu ārstniecības tējas no 118 dažādiem augiem, gadā apstrādājot 10 tonnas kaltētu zāļu. 10% produkcijas tiek eksportēti uz Lielbritāniju, Vāciju un ASV. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija aptuveni 300 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Latvijas dabas resursos saskata biznesa un eksporta potenciālu

Kristīne Stepiņa, 10.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pandēmijas laikā ārsts, zemnieku saimniecības "Doktus" īpašnieks un zīmola "Dr. Tereško tējas" radītājs Artūrs Tereško ar augu valsts ārstniecības līdzekļiem cīnījās aizsardzības pirmajās līnijās, piedāvājot plašu klāstu dažādu tēju un uztura bagātināju, kas stiprina imunitāti.

Dakteris uzskata, ka vīrusam galvenā ir profilakse, nevis ārstēšana, jo izārstēšanās iespējas smagos gadījumos ir salīdzinoši nelielas. A. Tereško Latvijas dabas resursos saskata gan biznesa, gan eksporta potenciālu.

"Iespējams, tas izklausīsies pēc reklāmas, ka visiem vajadzētu lietot betulīnu, bet es to neteiktu, ja nebūtu pilnībā par to pārliecināts, ka tas krietni uzlabo veselību," viņš saka intervijā žurnālam "Dienas Bizness". Taču vajadzīgi ļoti dārgi klīniski pētījumi, lai betulīnu atzītu par medikamentu.

A. Tereško arī uzsver: "Gribu, lai darbinieki saņemtu pienācīgu algu. Protams, varētu samazināt darbinieku skaitu un likt viņiem vairāk strādāt, taču man nepatīk redzēt nogurušas sejas. Priecājos par apmierinātiem darbiniekiem, kuri var atļauties braukt ar labām mašīnām, kādas var redzēt pie mūsu ražotnes."

Komentāri

Pievienot komentāru