Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas aktīvu pārvaldīšanas kompānija I Asset Management sākusi Torņakalnā būvēt modernu privāto viesnīcu studentiem.

Projekta investīciju kopapjoms ir 12 miljoni eiro.

I Asset Management projektu attīsta partnerībā ar līdzinvestoriem SIA MBC Capital un SIA Bonum Management, kas iegādājās zemes īpašumu un atbild par projekta dizainu un atļaujām. Būvniecības ģenerāluzņēmējs ir kompānija AS LNK Industries.

Projekts Rīgā ir daļa no I Asset Management studentu mājokļu attīstības stratēģijas, kas paredz attīstīt modernas studentu viesnīcas Baltijas valstīs un citviet Centrāl-Austrumeiropā.

Studentu viesnīca tiek būvēta studentiem draudzīgajā Torņakalna apkaimē - Jelgavas ielā 12, kas atrodas Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra tuvumā. Tā ir ērta vieta, lai dotos arī uz citām augstākās izglītības iestādēm. Plānots, ka jaunā studentu viesnīca Rīgā sāks darbu 2022.gadā. Sešu un četru stāvu ēkās 6600 kvadrātmetru platībā būs izvietotas 240 atsevišķas istabas.

"Rīga vienmēr ir bijusi dzirkstoša un aktīva vietējo un ārvalstu studentu pilsēta, un tā varētu kļūt par vienu no studentu dzīvei piemērotāko pilsētu Eiropas Savienībā. Spītējot pandēmijai, mēs turpinām savus attīstības plānus. Mūsu mērķis ir tuvināt studentu dzīvesvietu atbilstību 21.gadsimta vajadzībām, nodrošinot, ka studenti pēc mācībām atgriežas mājīgā un modernā mītnē," saka Karolis Šarūnas, Eiropas Studentu mājokļu fonda vadītājs.

"Mēs ticam, ka arī turpmāk būs augsts pieprasījums pēc studentu mājokļiem, jo Baltijas un Centrāl-Austrumeiropas valstīs joprojām dominē kopmītnes, kas tika celtas Padomju ērā. Tās vairs visaptveroši neattaisno studentu mūsdienīgās vajadzības. Pandēmijas situācija mudinās studentus meklēt jaunas alternatīvas. Mūsu analīze liecina, ka pandēmija nav būtiski ietekmējusi šī veida telpu noslodzi. Pašlaik Latvijā, Lietuvā un Eiropā kopumā studentu mītņu operatori vēstī, ka studentu viesnīcas ir teju 100% pilnībā aizņemtas vēl pirms studiju sākuma septembrī. Tas liecina par nišu attīstībai, izturētspēju COVID-19 laikā un turpmāku nepieciešamību pēc šādiem projektiem. Turpmākajos piecos gados mēs plānojam attīstīt un konsolidēt portfeli ar vairāk nekā 4000 istabām studentiem," komentē K. Šarūnas.

"Ir optimisms sākt darbu pie šāda projekta, jo tas raisa cerību, ka pasaule atgriežas normālā ritmā. Šī mums ir lieliska iespēja piedalīties moderna kompleksa celtniecībā, kas ir veidots atbilstoši augstākajām energoefektivitātes prasībām un modernākajām ilgtspējīgas attīstības tendencēm Eiropā," saka AS LNK Industries valdes loceklis Kaspars Ratkevičs.

Eiropas Studentu mājokļu fonds jau ir attīstījis divus studentu mītņu projektus Lietuvā, un Latvijā šis ir pirmais projekts. Fonds tika izveidots 2020.gadā, un vispirms tika iegādāti 50% daļu kompānijā, kam Kauņā pieder studentu mītne Solo Society. Tur galvenokārt dzīvo Lietuvas Veselības zinātņu universitātes studenti.

"Ja Kauņā mēs investējām jau strādājošā kompleksā, tad Rīgā un Viļņā mēs investējām celtniecībā, kas sākas no pašiem pamatiem - izvēlējāmies attīstīšanai piemērotus zemes gabalus, piesaistījām investorus un tagad virzāmies tālāk ar būvniecību," saka K. Šarūnas.

Privātā studentu viesnīca ir neatkarīgi vadīta iestāde, kas paredzēta dažādu augstskolu studentu izmitināšanai. Viesnīcas primārā auditorija ir ārvalstu studenti, kuri brauc šeit mācīties. Šajā studentu ēkā būs plašas koplietošanas telpas atpūtai, sportam un mācībām. Atšķirībā no kompītnēm, šajā viesnīcā plānoti vienvietīgie numuriņi, kur studenti parasti dzīvo vienatnē.

"Studenti, jo īpaši ārvalstnieki, arvien vairāk novērtē kvalitāti, privātumu un, atbilstoši pētījumiem, līdz ar dzīves līmeni augstu vērtē arī atrašanās vietu. Vecā veida kopmītnes nereti nenodrošina šīs vajadzības. Dažas universitātes, īpaši Baltijas valstīs, pat minējušas, ka kvalitatīvu mītņu trūkums ir viens no galvenajiem šķēršļiem ārvalstu studentu piesaistei," norāda K. Šarūnas.

Komentāri

Pievienot komentāru