Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš gada sākuma pensiju plāni saglabājuši augstu vidējo ienesīgumu 7,4% apmērā, kas veicināja pensiju plānos uzkrātā pensiju kapitāla pieaugumu, un šī gada 3. ceturkšņa beigās tas sasniedza 134 miljonus latu jeb par 17,1% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Trijos ceturkšņos privātie pensiju fondi nopelnīja 180,4 tūkstošus latu, kas ir par 14.8% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. Tajā pašā laikā to aktīvu apjoms pieauga par 0,5% un septembra beigās sasniedza 1,9 miljonus latu.

Kopējais privāto pensiju plāniem pievienojušais dalībnieku skaits 3. ceturkšņa beigās sasniedza 203 tūkstošus, kas bija par 3,1% vairāk nekā 2011. gada 3. ceturkšņa beigās jeb 19,4% no Latvijas ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem.

Šā gada trīs ceturkšņos pensiju plānos iemaksāti 12,3 miljoni latu jeb par 3% mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā, tai skaitā samazinājās gan darba devēju iemaksu apmērs par 4%, gan individuālo pensiju plānu dalībnieku iemaksu apmērs - par 3%. Tajā pašā laikā no pensiju plānu kapitāla tika izmaksāti 6.3 miljoni latu, tai skaitā lielākā daļa jeb 97,9% tika izmaksāti plānu dalībnieku pensijas vecuma iestāšanās dēļ un 2,1% pensiju plānu dalībniekiem pensiju plāna dalībnieka nāves dēļ.

Pensiju plānu ieguldījumu struktūrā joprojām lielākais īpatsvars bija ieguldījumiem ieguldījumu fondu apliecībās (54%), kā arī parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu (27%). Latvijā veikto ieguldījumu apmērs salīdzinājumā ar 2011. gada 3. ceturkšņa beigām nedaudz saruka (par 3,1%) un septembra beigās sasniedza 44,7 milj. latu jeb 34% no kopējiem ieguldījumiem. Tajā pašā laikā no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 95,4% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru