Pakalpojumi

Prognozē mērnieku pakalpojumu sadārdzināšanos

Dienas Bizness, 08.01.2013

Jaunākais izdevums

Mērnieki paredz, ka celsies cenas viņu pakalpojumiem, raksta laikraksts Latvijas Avīze.

Latvijas Mērnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Jānis Klīve stāstījis, ka ar pašreizējiem ienākumiem mērnieki gan spējot savilkt kopā galus. Bet nekas nepaliekot pāri attīstībai, piemēram, jaunu mērniecības darbarīku vai datortehnikas iegādei, ko krīzes paisuma gados viņi nevarēja atļauties.

«Agrāk mērnieki ķēra pasūtījumus, dažkārt piekrītot strādāt par jebkādu samaksu. Kad no krīzes «bedres» pamazām rāpjamies ārā – top jauni celtniecības projekti, vairāk remontē agrāk celtos namus –, mūsu darbs, kas ir cieši saistīts ar būvēšanos, tiek pieprasīts arvien biežāk. Bet darbarīki noveco, jaunu iegādei ar nopelnīto nepietiek,» skaidrojis J. Klīve.

Uzņēmuma Ģeometrs valdes loceklis, sertificēts mērnieks Andris Mazkalniņš gan domājot, ka pakalpojumu cenu pārmērīgu celšanos piebremzēs konkurence, kas pēdējos gados nozarē ir jūtama arvien stiprāk. Lai izdzīvotu, turklāt mērnieki iemācījušies taupīt – nodibinājuši mikrouzņēmumus, maksājot valstij mazākus nodokļus, sapirkušies Ķīnā ražotus darbarīkus, uz pusi lētākus, nekā Rietumos ražotos.

J. Klīve atzinis, ka mērnieki būs spiesti celt cenas gan dzīves dārdzības pieauguma ietekmē, gan tāpēc, ka Valsts zemes dienesta cenrāži tiem pakalpojumiem, kas mērniekiem visbiežāk nepieciešami, ir «uzskrūvēti».

Aizvadītajos piecos gados tie pacelti vismaz trīsreiz, kas savukārt liekot mērniekiem gudrot, kā nopelnīt pašiem. «Diemžēl visi izdevumi galu galā uzguls iedzīvotāju – mērniecības pakalpojumu pasūtītāju – pleciem,» viņš sacījis.

Viņaprāt, jau pašlaik, piemēram, zemes gabala sadalīšana mazākos, jaunizveidoto reģistrēšana un citas procedūras iedzīvotājiem ir gana dārgas, sevišķi Rīgā, tās pievārtē, kā arī citās pilsētās. Piemēram, Rīgā līdz viena hektāra liela apbūvētas zemes gabala sadalīšana divos mazākos, topogrāfiskā uzmērīšana un robežplānu sagatavošana, sarēķinot visus mērniecības un reģistrēšanas izdevumus kopā, jau tagad varot maksāt ap tūkstoš latiem.

Sertificēta zemes ierīkotāja, uzņēmuma Ģeometrs biroja vadītāja Ieva Lillā Latvijas Avīzei stāstījusi: «Ja nolemts sadalīt zemi vai pārkārtot robežas, tad vismazākā naudas summa, ar ko jārēķinās īpašniekiem zemes ierīcības projekta un zemes robežu plāna sagatavošanai, ir aptuveni 500 latu. Savukārt ap 20% no tiem aiziet Valsts zemes dienestam par datu reģistrēšanu. Šajos izdevumos nav ierēķinātas citas procedūras, par kurām jāmaksā zvērinātam notāram, zemesgrāmatu nodaļai.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Tautiešu ārzemēs biznesa idejas – Latvijas eksportspējas stiprināšanai

Db.lv, 31.05.2021

Anta Gulbe profesionālajā darbībā ir bijusi saistīta ar mērniecību. Dzīvojot Vācijā, viņa Liepājas biznesa inkubatorā vēlas noslīpēt savu ideju par dronu izmantošanu un mērniecības datu apstrādi.

Foto no personīgā arhīva

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmo reizi 74 diasporas pārstāvju biznesa idejas sākušas dalību Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) pirmsinkubācijas un inkubācijas programmā, lai tās noslīpētu par eksportspējīgām, inovatīvām precēm vai pakalpojumiem, kas spētu mērogoties ar pasaules ražojumiem.

Martā izsludinot jaunu dalībnieku uzņemšanu LIAA biznesa ideju kalvēs – inkubatoros – pirmo reizi tika uzrunāta Latvijas diaspora ārvalstīs, aicinot pieteikties tiešsaistes pirmsinkubācijas vai inkubācijas programmai. "Mūsu rīcībā ir pasaules līmeņa programma, kura ir veidota, iedvesmojoties no jaunuzņēmumu biznesa kultūras un darba metodoloģijas, un ir praksē pārbaudīta vairāku gadu garumā. Tāpēc bija vēlme ar to dalīties arī ārpus Latvijas robežām, dodot iespēju tautiešiem jebkurā pasaules vietā sākt biznesu Latvijā, tādējādi uzturot īpašo saiti ar dzimteni," saka Arta Krūze, Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) Diasporas koordinatore ekonomikas jautājumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Latvijā iedzīvotāju skaits turpina samazināties!

Iniciatīvas grupa: Edgars Kots, Kristīne Krūzmane, Andris Svaža, Jānis Goldbergs, Māris Ķirsons, 19.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Notikumus varēja prognozēt jau 1997. gadā. Izbraukšana bija sākusies, un turpinājās skaidri redzams iedzīvotāju skaita kritums. Aizbrauca jauni, darbaspējīgi cilvēki, palika pirmspensijas vecuma iedzīvotāji. Tāpēc arī jautājums: «Kuram tas rūp?» Cauri laikiem.

Statistika visu pasaka

Mūsu mērķis nav uzzīmēt visdrūmāko ainu Latvijas vēsturē un tad pie šī izraktā kapa raudāt, un kā pēdējo darbu izsludināt liela etnogrāfijas muzeja būvniecību. Nē! Mūsu mērķis ir atvērt acis bezdibeņa malā, ieskatīties nāvei acīs un pateikt: «Ne šajā gadsimtā!» Pateikt: «Latvija bija, ir un būs!»

Kāds ir šis bezdibenis? 1990. gadā Latvijā piedzima par 3000 bērnu vairāk nekā cilvēku nomira, bet 2021. gadā mūsu demogrāfijas saldo ir mīnus 17,2 tūkstoši cilvēku. Aina ir acīmredzama. 2021. gadā pat bija situācija, kad no valsts cilvēki praktiski vairs neaizbrauca. Nevarēja, nebija kur, pandēmijas ierobežojumi! Mēs gadā zaudējām 17 tūkstošus cilvēku no kopējā iedzīvotāju skaita, jo bērnu mums ir pārāk maz. Proti, lejupslīdošā spirāle visās dzīves jomās beidzot ir parādījusi savus zobus. Mūsu tautas demogrāfijas koks kopš 2000. gada ir pamatīgi mainījies. Vecuma grupā līdz 30 gadiem cilvēku skaits kopš 2000. gada ir samazinājies vismaz par trešdaļu. Mēs esam vairāk 40+, bet cilvēkiem pēc 40 gadiem bērni dzimst daudz retāk, Tas vien nozīmē, ka aizvien mazāk paliek jauno vecāku, kuriem būs bērni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rimi: Vivo centrs apmeklētājiem ir drošs

Dienas Bizness, 31.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Varam apgalvot, ka tirdzniecības centrs ir labā tehniskā stāvoklī un ir droša vieta tā apmeklētājiem un darbiniekiem,» laikrakstam Zemgales Ziņas norādījusi Jelgavas tirdzniecības centra «Vivo centrs» īpašnieku pārstāve Laura Podskočija.

«Vivo centrs» tika slēgts 27. martā 2. stāva grīdas flīžu seguma bojājumu dēļ. Pēc to konstatēšanas sākta notikušā apstākļu pārbaude.

«Ievērojot visstingrākos drošības standartus, «Vivo centra» īpašnieks «Rimi Baltic» grupas uzņēmums SIA «Plesko Real Estate» pieņēma lēmumu slēgt centru apmeklētajiem līdz brīdim, kad būs veiktas pilnvērtīgas pārbaudes un noskaidroti bojājumu iemesli. Padziļinātajās pārbaudēs tika piesaistīti sertificēti un pieredzējuši būvinženieri, konstruktori un mērnieki. Secināts, ka flīžu seguma bojājumiem tirdzniecības centrā ir kosmētisks raksturs, ko ietekmējis gan laika zīmogs, gan arī apkārtējās vides vibrācijas. Veikals apmeklētājiem tika atvērts jau 28. martā,» norādīja SIA «Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste L.Podskočija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ievietot sludinājumu internetā, lai pārdotu vai izīrētu nekustamo īpašumu, šodien māk teju katrs. Jautājums: vai šādi iespējams gūt maksimālo ienākumus no pārdošanas un izīrēšanas? Vai populārākie sludinājumu portāli ļauj spriest par nekustamā īpašuma tirgus patieso piedāvājumu, cenām un apjomu? Atbilde uz abiem jautājumiem lielākoties ir – nē.

SIA “PILAT REAL ESTATE” izveidotājs un valdes priekšsēdētājs Miks Jaunzems norāda, ka publiskajos sludinājumu portālos redzamais ir tikai daļa no īstā piedāvājuma un pieprasījuma, un visbiežāk patiesās nekustamo īpašumu pērles un izdevīgākie pārdošanas darījumi jāmeklē datu bāzēs, kas publiski nav pieejamas un ko izmanto nekustamo īpašumu aģentūras līdztekus to publiski redzamajiem piedāvājumiem.

Uzņēmums jau astoņus gadus aktīvi darbojas nekustamo īpašumu tirgū, piedāvājot pilnu pakalpojumu klāstu darījumos ar nekustamiem īpašumiem gan Liepājā un Kurzemes reģionā, gan Rīgā un tās apkaimē. “Esam lielākā nekustamo īpašumu aģentūra Liepājā gan pēc aģentu, gan objektu skaita, pakalpojumu klāsta un tirdzniecības teritorijas lieluma.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada augustā - saskaņā ar noslēgto franšīzes līgumu - darbību Gruzijā ir sācis mērniecības pakalpojumu uzņēmums Metrum Georgia.

Šobrīd uzņēmums ir atvēris piecus birojus – galvaspilsētā Tbilisi, kūrortpilsētā Batumi, Kutaisi, Gori un valsts austrumu daļā Telavi.

Šogad plānots, ka uzņēmumā strādās 42 darbinieki, bet nākamā gada laikā mērniecībā nodarbināto skaits uzņēmumā varētu pieaugt līdz 150-200 cilvēkiem. Franšīzes devējs ir SIA Metrum.

«Uzņēmums darbību sāk laikā, kad Gruzijā tiek īstenota apjomīga zemes īpašumu sakārtošanas kampaņa – ar daļēju valsts atbalstu īpašniekiem ir iespēja veikt zemes robežu kadastrālo uzmērīšanu,» skaidro SIA Metrum valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Trukšāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Metrum valdes priekšsēdētāju Mārtiņu Trukšānu

Lelde Petrāne, 02.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SIA Metrum valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Trukšāns. «Mērniecības un teritoriālās attīstības plānošanas uzņēmums Metrum darbojas arī ārpus Latvijas – esam snieguši pakalpojumus no Kazahstānas līdz Kanāriju salām. Otrs svarīgs fakts ir mūsu ieguldījums zinātnes attīstībā – pat pēc pieticīgām aplēsēm esam ieguldījuši apmēram 2,5 miljonus eiro, investīcijas veicot meža inventarizācijas tehnoloģiju izpētē un attīstībā ar tālizpētes metodēm,» norāda M. Trukšāns.

Komentāri

Pievienot komentāru