Citas ziņas

Prokuratūra tiesai nodod krimināllietu pret PVN izkrāpēju grupējumu

Dienas Bizness, 16.06.2015

Jaunākais izdevums

2015.gada 9.jūnijā Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi krimināllietu, kurā par krāpšanu lielā apmērā apsūdzētas astoņas personas. Valsts budžetam nodarītais kaitējums - 791 098 eiro, informē Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai, apsūdzētie, laika periodā no 2011.gada līdz 2013.gadam, pēc savstarpējas lomu sadales, veica pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu no Latvijas valsts budžeta lielā apmērā, kā PVN pārmaksu, noformējot dažādu preču iegādi ar starpniekiem. Tas ir, it kā izmantojot mārketinga pakalpojumus, reāli šādas darbības neveicot, iesaistot darījumu ķēdē fiktīvus uzņēmumus. Personu grupa ir veikusi noziedzīgas darbības tekstilizstrādājumu un armatūras tirdzniecības jomā, sagatavojot grāmatvedības dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem. Tādējādi apsūdzētie nodarīja Latvijas valsts budžetam zaudējumus 791 098 eiro apmērā.

Visi apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas. Lieta izskatīšanai nodota Liepājas tiesai.

Ņemot vērā, ka kriminālprocesā apsūdzētie kā fiziskas personas, būdami iesaistīto uzņēmumu amatpersonas, veica PVN izkrāpšanu no valsts budžeta lielā apmērā, izdarīja noziedzīgu nodarījumu šo uzņēmumu interesēs, pieņemti lēmumi par procesa uzsākšanu piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai piecām juridiskām personām.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēju un sabiedrības vidū lietu ažiotāžu sacēla pasūtījuma kriminālprocesa ziņas Finanšu policijā, kā dēļ tika atstādināta no amata Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme un Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš.

Lai gan I. Jaunzeme apgalvo, ka citi šādi pasūtījumu gadījumi VID vadībai neesot zināmi, tomēr Dienas rīcībā ir ziņas, ka jau iepriekš bijušas citas pasūtījumu lietas VID, par ko uzņēmēji VID vadībai arī ziņojuši. Tomēr, atšķirībā no līdz šim publiskotās lietas pret uzņēmēju Ramoliņu, VID nav veicis aktīvas darbības citu pasūtījumu lietu izmeklēšanas sakarā jau vairākus gadus.

Diena pēta divus gadījumus, kurus cietušie uzņēmēji sauc par pasūtījuma lietām, – abos vērojams pārāk daudz līdzību, lai tās uzskatītu par vienkāršām sakritībām.

Lūgts komentēt šo gadījumu, finanšu ministrs Jānis Reirs Dienai pauda: "Dobeles dzirnavnieka gadījums izskatās pēc kārtējā pasūtījuma audita. Jādara viss iespējamais, lai šādas situācijas – pasūtījumu lietas – VID nebūtu iespējamas. Tā kā augstākminētais raisa aizdomas par iespējamu negodprātīgu un krimināli sodāmu rīcību, par šo lietu kopumā esmu rosinājis pārbaudi".

Komentāri

Pievienot komentāru