Tirdzniecība un pakalpojumi

PTAC: NeoCube un līdzīgi magnētiskie komplekti vai izraisīt nopietnus nelaimes gadījumus

Žanete Hāka, 22.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Magnētiskais komplekts NeoCube vai citi šāda veida izstrādājumi var izraisīt nopietnus nelaimes gadījumus un tas var apdraudēt patērētāju, it īpaši, bērnu drošību, brīdina Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

Tāpēc PTAC aicina pārtraukt izmantot šāda veida izstrādājumus un nekavējoties magnētu izmest drošā veidā.

Viens no šāda veida izstrādājuma ražotājiem ASV Strong Force Inc. jau ir atsaucis NeoCube apgrozību tirgū un sadarbībā ar ASV Patēriņa preču drošuma komiteju mudina NeoCube magnētu komplektu pircējus nekavējoties tos izmest, tostarp arī visas sastāvdaļas.

NeoCube komplekti sastāv no sīkiem spēcīgiem magnētiem un to marķējumā norādīts, ka tie nav paredzēti vecumā līdz 14 gadiem. Magnētiskie komplekti un visas to sastāvdaļas jāsargā no bērniem, kas jaunāki par 14 gadiem. Ja šos mazos magnētus atrod mazi bērni, viņi, iespējams, var tos norīt un, kā to uzrāda ASV Patēriņa preču drošuma komitejai ziņotie nelaimes gadījumi, norijot šos magnētus traumas ir nopietnas. Norijot vairāk nekā vienu magnētu, magnēti var savstarpēji pievilkties un izraisīt zarnu perforāciju, infekciju vai nosprostojumu, kas var būt nāvējoši. Šādu magnētu ieelpošana var radīt bīstamus ievainojumus un, notiekot aspirācijai plaušās, nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās.

Arī plašsaziņas līdzekļos tiek publiskota informācija par nopietniem nelaimes gadījumiem ar magnētiskiem komplektiem, no kuriem atdalījušās magnētiskās lodītes bērni ir norijuši un tādejādi guvuši smagas traumas, kas radījušas veselības komplikācijas.

PTAC aicina patērētājus nelietot un neiegādāties NeoCube vai citus šāda veida izstrādājumus, kā arī aicina komersantus veikt attiecīgas korektīvas darbības, lai patērētājiem netiktu piedāvāti nedroši izstrādājumi.

Vienlaicīgi PTAC vērš uzmanību, ja ir aizdomas, ka ir norīts viens vai vairāki magnēti, nekavējoties jāmeklē medicīniskā palīdzība. Medicīniskie simptomi, kurus iespējams novērot ir vēdera sāpes, slikta dūša, vemšana un caureja. Rentgenā vairākas magnētiskās daļas var parādīties kā viens objekts.

Arī Eiropas Savienības ātrās ziņošanas sistēmā Rapex ir ievietoti ziņojumi par nedrošiem šāda veida izstrādājumiem Amazing Magnetic Puzzle un Nanodots 125 – Black Edition.

Komentāri

Pievienot komentāru