Citas ziņas

PVO Ebolas epidēmiju pasludina par starptautiska mēroga ārkārtas situāciju

LETA--DPA, 18.07.2019

Jaunākais izdevums

Pasaules Veselības organizācija (PVO) Ebolas epidēmiju Kongo Demokrātiskajā Republikā (KDR) pasludinājusi par starptautiska mēroga ārkārtas situāciju.

PVO lēmums pieņemts, pamatojoties uz trešdien Ženēvā sapulcētās ekspertu komisijas rekomendācijām.

Komisijas priekšsēdētājs Roberts Štefens uzsvēra, ka epidēmija pagaidām nerada globālu, bet gan reģionālu apdraudējumu.

Nedēļas nogalē Gomā, kas ir viens no lielākajiem apdzīvotajiem centriem pie robežas ar Ruandu, tika konstatēts pirmais saslimšanas gadījums, bet trešdien KDR Veselības ministrija paziņoja jau par 22 iespējamiem inficēšanās gadījumiem.

PVO aicinājusi KDR kaimiņvalstis pastiprināt gatavību inficēšanās gadījumu konstatēšanai un inficēto aprūpei.

Vienlaikus PVO uzsvērusi, ka nevajadzētu slēgt robežas vai ieviest kādus ceļošanas un tirdzniecības ierobežojumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Forum Cinemas pabeidzis Latvijas un Lietuvas uzņēmumu pievienošanu Igaunijas kompānijai

LETA--BNS, 02.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas kompānija «Forum Cinemas» ir pabeigusi tāda paša nosaukumu kinoteātru operatoru pārņemšanu Latvijā un Lietuvā.

Somijas uzņēmumu grupai «Finnkino» piederošais kinoteātru operators «Forum Cinemas» pabeidzis uzņēmumu Latvijā un Lietuvā pievienošanu kompānijai Igaunijā, tādējādi tā darbība Baltijas valstīs turpmāk būs kā vienotai kompānijai ar galveno biroju Tallinā, paziņoja «Forum Cinemas».

«Kompānijas konsolidācija vienā reģionā nozīmē, ka grupas līmenī bizness Igaunijā, Latvijā un Lietuvā tiek uzskatīts par vienotu un arī kinoteātru rezultāti tiks vērtēti kopumā,» paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norādīja «Forum Cinemas» vadītājs Baltijas valstīs Kristjans Kongo.

Viņš sacīja, ka lielākā daļa vadības jau iepriekš bija koncentrēta Igaunijā, tādēļ tika pieņemts loģisks lēmums tieši Igaunijas kompānijā apvienot Baltijas valstu tirgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Video

VIDEO: Eiropas projekti biedē zemes apsaimniekotājus

Māris Ķirsons, 28.12.2022

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Zemes izmantošanas komitejas priekšsēdētājs un Latvijas Mežu sertifikācijas padomes priekšsēdētājs Māris Liopa: «Ir vajadzīga vienota nostāja, jo šeit dzīvojam mēs un mums ir jājautā viedoklis par jebkuru ideju, priekšlikumu vai regulējumu, ņemot to vērā un respektējot visos līmeņos.»

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai zemes īpašnieki spētu kvalitatīvi aizstāvēt savas intereses Eiropas līmenī, maksimāli ātri ir jāuzzina informācija ne tikai par kādiem projektiem, bet gan par idejām un priekšlikumiem; Latvijas pozīcijas izstrādē politiķiem, ierēdņiem, nozarēm ir jāstrādā kopā, vienlaikus sameklējot sabiedrotos citu ES dalībvalstu vidū.

Tādi secinājumi skanēja Dienas Bizness sadarbībā ar ar Latvijas meža un saistīto nozaru portālu Zemeunvalsts.lv rīkotajā diskusijā par ES Dabas atjaunošanas regulas projekta un citu topošo dokumentu iespējamo ietekmi uz zemes apsaimniekošanu Latvijā.

Mērķiem jābūt pamatotiem

«Pirms gada šajā pašā studijā diskutējām par regulējumiem, stratēģiju, dokumentiem, lai izpildītu un ieviestu Eiropas Zaļo kursu — 2050. gadā ir jābūt neitrāliem pret klimatu — cik emitējam, tik arī piesaistām. Mērķis ir cēls un skaists, tieši tāpat kā kādreizējā PSRS vadoņa Ņikitas Hruščova solījums par komunismu 1980. gadā,» teic Latvijas Nacionālās Kūdras biedrības viceprezidents, SIA Laflora valdes priekšsēdētājs Uldis Ameriks. Viņš piebilst, ka mērķim ir jābūt pamatotam. «Lai izpildītu mērķi, ir pieņemts klimata likums, kurā tika aptverti visi virzieni,» tā U. Ameriks. Viņaprāt, vispirms ir jāsaprot, kāds izskatās šis milzīgais «zirneklis», kā mainīsies dzīve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties bažām par pasaules ekonomikas izaugsmi, bieži vien cena sāk samazināties rūpniecībā plaši izmantotajiem metāliem.

Būvniecībā un daudzu fizisku lietu radīšanā nepieciešams varš, cinks, alumīnijs, alva un citi metāli. Ja ekonomika sāk buksēt, tad pēc šiem metāliem rūk pieprasījums. Tas parasti nozīmē arī šo izejvielu cenu samazināšanos biržā. Pēdējā laikā spilgts izņēmums uz pārējā fona gan ir bijis niķelis.

Šo metālu galvenokārt izmanto nerūsējošā tērauda ražošanā – šim nolūkam globālā apmērā tiek patērēti aptuveni 70% no iegūtā niķeļa. Tiesa gan, pēc šī metāla strauji turpina augt pieprasījums no elektroauto ražotāju puses. Niķelis ir vajadzīgs, lai radītu šādu spēkratu baterijas. Aplēses liecina, ka šobrīd vien aptuveni par 3% no šī metāla pieprasījuma atbildīga šī nozare. Tiesa gan, jau 2023. gadā šis īpatsvars varot pieaugt līdz 12%, paredz Šveices banka UBS. Tikmēr ASV investīciju banka Citigroup pirms kāda laika izteica prognozi, ka bateriju ražošanas nozare pēc 15 gadiem varētu būt atbildīga jau gandrīz par 40% no kopējā pieprasījuma pēc šī industriālā metāla.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kino nozares pārstāvji aicina atvērt kinoteātrus un samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) biļetēm, teikts Kultūras ministrijai, Nacionālajam kino centram un Filmu padomei nosūtītajā vēstulē.

Vēstulē norādīts, ka kinoteātri esot specifiska publisku pasākumu norises vieta ar ļoti zemu inficēšanās risku, ko apliecinājusi pagājušā gada vasaras - rudens sezonas pieredze. Tāpēc nozares pārstāvji aicina atvieglot ierobežojumus kinoteātriem, ļaujot pakāpeniski atsākt kino demonstrēšanu.

Ņemot vērā kinoteātru telpu tehniskās iespējas, kinoteātri esot gatavi nodrošināt augstus drošības pasākumus, kas novērstu cilvēku drūzmēšanos un pulcēšanos iekštelpās, inficēšanās riskus samazinot līdz minimumam. Tāpat kinoteātros varētu nodrošināt drošu distanci starp apmeklētājiem katra atsevišķa kino seansa laikā. Savukārt daudzzāļu kinoteātros paredzēts nodrošināt atsevišķu filmu seansu nodalīšanu laikā un telpā, tādējādi samazinot apmeklētāju savstarpējās tikšanās intensitāti.

Komentāri

Pievienot komentāru