Citas ziņas

Radio: Jaunā Mildronāta projekts bez finansējuma var nonākt privāto rokās

Sandra Dieziņa, 15.02.2010

Jaunākais izdevums

Latvijas Organiskās sintēzes institūta izgudrojums - Jaunā Mildronāta molekula, kas varētu būt līdz 40 reizēm iedarbīgāka nekā vecā - palicis bez finansējuma.

Ja valstij finansējums neatradīsies, tad zāļu izstrādei varētu tikt piesaistīti privātie investori, šodien intervijā Latvijas Radio norādīja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors un viens no pirmā Mildronāta izgudrotājiem Ivars Kalviņš. Latvijas zāļu lielražotājs Grindeks un citu valstu kompānijas jau paudušas, ka ir ieinteresētas valsts izgudrojuma iegādē.

Jaunās molekulas pētniecībā ir ieguldīti nepilni 100 tūkstoši latu, tomēr, lai molekula varētu kļūt par jauno Mildronātu ar lielu eksporta potenciālu, tai nepieciešami 50 miljoni latu. Šādas naudas institūtam un valstij nav, tomēr zinātnieki uzskata, ka ir vērts meklēt kaut dažus miljonus projekta turpināšanai un pārdošanu nedaudz aizkavēt.

«Nelaime ir tā, ka jo agrākā stadijā jūs pārdodat savu izgudrojumu, jo zemāki ir ienākumi. Tādā veidā mēs faktiski valsts ienākumus samazinām. Vai to mēs vēlamies? Mēs varētu šo produktu izstrādāt tālāk līdz lielākai gatavības pakāpei un tad pie katra ieguldītā lata jārēķina, ka ieguvums ir vismaz desmitkārtīgs,» saka Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors un viens no pirmā Mildronāta izgudrotājiem Ivars Kalviņš.

Viņš piebilst, ka viņam svarīgāk būtu jauno molekulu attīstīt pēc iespējas ātrāk, nevis pārdot pēc iespējas dārgāk. Meklējot izeju no naudas grūtībām un projekta iestrēgšanas, Organiskās sintēzes institūts gaida Eiropas Savienības fondu līdzekļus, kā arī ir sācis sarunas ar potenciālajiem jaunā Mildronāta pircējiem. Starp tiem ir kompānijas no Bulgārijas un Šveices, arī investīciju fondi un vietējais zāļu ražotājs Grindeks, kas ražo Mildronāta sākotnējo versiju.

Grindeks valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis Latvijas Radio atzīst, ka ir ieinteresēts jaunajā molekulā un būtu tajā gatavs investēt. Konkrētu investīciju apjomu, ko uzņēmums būtu gatavs projektā ieguldīt, Romanovskis nenosauc, taču norāda, ka investējot pretī gribētu iegūt vismaz daļu molekulas īpašuma tiesības.

Izglītības un zinātnes ministrijas Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju departamenta direktore Irina Arhipova iesaka, gaidot Eiropas finansējumu, izvērtēt institūta darbības prioritātes. Ja starp tām ir arī jaunā Mildronāta preparāta izstrāde, tad kaut no samazinātā finansējuma būtu jāturpina darbs pie tā. Tāpat ministrija iesaka institūtam gaidāmajās Eiropas Savienības fondu programmās atklātā konkursā kandidēt uz finansējumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan Latvijā, gan Krievijā audzis pieprasījums pēc Latvijas farmācijas uzņēmuma AS Grindeks ražotā medikamenta Mildronāts, kas šonedēļ nonāca pasaules mediju uzmanības lokā pēc tenisistes Marijas Šarapovas paziņojuma par pozitīvām dopinga analīzēm, proti, tenisistes organismā atklāta meldonija klātbūtne.

Krievijā interneta aptieku tīklā apteka.ru būtiski audzis pieprasījums pēc Grindeks ražotā medikamenta Mildronāts, interneta vietnē pharmvestnik.ru publicētā rakstā stāsta zinātniskā ražošanas kompleksa Katren attīstības direktors Anatolijs Tencers. Ja agrāk šajā interneta vietnē dienā bija 50-60 Mildronāta pieprasījumi, tad 8.martā reģistrēti 1100 pieprasījumi, 9.martā - 1200, stāstījis Tencers. Pēc viņa teiktā, preparāta pārdošanas apjoms kopš 7.-8.marta audzis 15-20 reizes.

Šonedēļ salīdzinājumā ar pagājušo nedēļu arī Latvijā vērojams «zināms pieaugums» Mildronāta tirdzniecībā, aģentūrai LETA sacīja ražotāja Grindeks Komunikācijas departamenta vadītāja Laila Kļaviņa. Viņa vērsa uzmanību, ka Latvijā nevajadzētu veidoties situācijai, ka produkts nav pieejams. Grindeks noliktavās ir Mildronāta rezerves, medikaments ir pieejams arī vairumtirdzniecības bāzēs. Ja zāles ir izpirktas kādā konkrētā aptiekā, tad 12 līdz 24 stundu laikā medikaments aptiekai atkal tiek piegādāts, paskaidroja Kļaviņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm: Tiesas lēmums iznīcināt zāles ar nosaukumu Mildronāts darbību neietekmēs

Žanete Hāka, 23.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Olainfarm zāles un iepakojumu ar vārdiskajiem apzīmējumiem Mildronāts, MIDOLAT un МИДОЛАТ neražo jau kopš 2010.gada, tāpēc uzliktais pienākums kompānijas darbību un finansiālo sniegumu neietekmēs, informē uzņēmuma pārstāvji.

«Cienot AS Grindeks bažas un vēlmi pasargāt sava flagmaņprodukta preču zīmi, mēs jau trīs gadus meldoniju ražojam un pārdodam kā Vazonat, Vazomag, Zovanat un Meldonium Olainfarm,» stāsta AS Olainfarm valdes loceklis Salvis Lapiņš. «Dažādas šī metaboliskā līdzekļa preču zīmes esam reģistrējuši jau 27 valstīs. Tā ražošanas un pārdošanas apjomi pēdējo trīs gadu laikā ir pieauguši par 250%, ierindojot to starp 15 pieprasītākajiem AS Olainfarm produktiem,» stāsta uzņēmuma pārstāvis.

Db.lv jau rakstīja, ka Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta daļēji apmierinājusi AS Grindeks prasību pret AS Olainfarm un atzina par spēkā neesošu preču zīmes MIDOLAT un МИДОЛАТ reģistrāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Grindeks oriģinālpodukts Mildronāts pērn pārdots par 31,2 miljoniem eiro, kas ir teju trešā daļa no uzņēmuma pagājušā gada gatavo zāļu pārdošanas apjoma.

2016. gadā Mildronāts tika pārdots 20 valstīs, vislielākais pieprasījums bija Krievijā, Lietuvā un Latvijā. «2015. un 2016. gada pārdošanas dati nav salīdzināmi, jo, ņemot vērā ekonomisko nestabilitāti vairākos Mildronāta pārdošanas tirgos, atsevišķās valstīs, noliktavās iepriekš bija izveidojušies vērā ņemami produkcijas uzkrājumi. Nenoliedzami, ka arī Šarapovas fenomens ir atstājis pozitīvu ietekmi uz pārdošanas apjoma pieaugumu,» saka a/s Grindeks valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

DB jau rakstīja, ka meldonijs, kas ir medikamenta Mildronāts aktīvā viela, pagājušajā gadā tika iekļauts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā. Milzu atpazīstamību tas guva pērn pavasarī, kad šī viela tika atklāta Krievijas tenisa zvaigznes Marijas Šarapovas organismā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Olainfarm mēneša laikā jāiznīcina visas zāles ar marķējumu Mildronāts

Žanete Hāka, 21.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta daļēji apmierinājusi AS Grindeks prasību pret AS Olainfarm un atzina par spēkā neesošu preču zīmes MIDOLAT un МИДОЛАТ reģistrāciju, informē Augstākā tiesa.

Tiesa aizliedza AS Olainfarm izmantot vārdiskos apzīmējumus Mildronāts, MIDOLAT un МИДОЛАТ attiecībā uz 5.klases precēm kategorijā farmaceitiskie preparāti, tostarp minēto apzīmējumu lietošanu uz precēm vai to iepakojuma, preču piedāvāšanu, laišanu tirgū vai uzglabāšanu šādiem nolūkiem saistībā ar šiem apzīmējumiem, preču importu vai eksportu saistībā ar šiem apzīmējumiem, minēto apzīmējumu izmantošanu lietišķajos dokumentos un reklāmā.

Tiesa uzlika pienākumu akciju sabiedrībai Olainfarm iznīcināt visas zāles un to iepakojumu, kas marķēti ar vārdiskajiem apzīmējumiem Mildronāts, MIDOLAT un МИДОЛАТ viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas. Tāpat tiesa uzlika pienākumu AS Olainfarm par saviem naudas līdzekļiem publiskot šajā lietā spēkā stājušos tiesas sprieduma ievaddaļu un rezolutīvo daļu laikrakstā Dienas Bizness un pilnībā šajā lietā spēkā stājušos tiesas spriedumu portālā www.delfi.lvviena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zāļu ražotājs Grindeks iesniedza Rīgas apgabaltiesā prasības pieteikumu pret citu zāļu ražotāju Olainfarm par preču zīmes MIDOLAT МИДОЛАТ reģistrācijas atzīšanu par spēkā neesošu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Valsts apsver tiesvedību ar Grindeks akcionāriem; iespējamie zaudējumi valstij - 2 miljoni eiro

LETA, 21.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts apsver tiesvedību ar diviem lielākajiem zāļu ražotāja Grindeks akcionāriem par pagājušajā gadā valstij piederošo Grindeks akciju pārdošanu, kā rezultātā valsts, iespējams, zaudējusi divus miljonus eiro.

Šodien valdība aiz slēgtām durvīm uzklausīja Privatizācijas aģentūras (PA) ziņojumu par pērn notikušo darījumā ar valstij piederošo Grindeks akciju pārdošanu, kā rezultātā tika pārdotas visas valstij piederošās un PA turējumā esošās Grindeks akcijas kopumā par 846 153 eiro.

Pagājušā gada novembrī Saeimas frakcijas No sirds Latvijai (NSL) deputāti ar vēstuli vērstās Ekonomikas ministrijā (EM), norādot, ka viena Grindeks akcija tika pārdota par 3,85 eiro, taču šai cenai vajadzēja būt 12,51 eiro par akciju, ņemot vērā, ka Grindeks akcionāriem - Lipmanu ģimenei - bija pienākums izteikt akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu. NSL aprēķinājusi, ka, Lipmanu ģimenei neizsakot akciju obligāto atpirkšanas piedāvājumu, valstij nodarītie zaudējumi ir 1 903 295 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LOK prezidents: Par Mildronātu šobrīd runā visa pasaule

Kārlis Vasulis, speciāli DB, 22.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijā radīto medikamentu Mildronāts šobrīd runā visa pasaule, komentējot starptautisko ažiotāžu, kuru izraisīja daudzu slavenu sportistu pozitīvās dopinga analīzes, intervijā DB apgalvo Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis.

Viņš norāda, ka Mildronāta tematika tikusi ļoti plaši pārrunāta ar pašmāju sportistiem un viņu treneriem, kad septembrī Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pieņēma lēmumu par meldonija, kas ir Mildronāta aktīvā viela, iekļaušanu aizliegto zāļu sarakstā.

«Kopš tā brīža, vismaz oficiāli, neviens Latvijas Olimpiskās vienības sportists to nelieto,» pauž Vrubļevskis. LOK prezidents paskaidroja, ka meldonijs saglabājās organismā vismaz divus mēnešus, līdz ar to no 1.novembra līdz 1.janvārim bija pārejas periods. «Ja oktobrī kāds to vēl aiz nezināšanas vai neuzmanības lietoja, tad no 1.novembra to nedrīkstēja vairs darīt, lai sportistiem netiktu konstatēti dopinga noteikumu pārkāpumi,» pauž Vrubļevskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grindeks un Pasaules Antidopinga aģentūras domas par Mildronātu joprojām atšķiras

Zane Atlāce - Bistere, 14.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Grindeks pārstāvji Monreālā, Kanādā tikās ar Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) vadības pārstāvjiem, lai apspriestu iespējas izslēgt preparātu Mildronāts® (meldonium) no sportistiem aizliegto vielu saraksta, informē uzņēmumā.

Diskusijas laikā tika rasta kopēja izpratne un abas puses vienojās par tālāku sadarbību. Abas puses vienprātīgi atzina, ka ir ieinteresētas, lai tiktu novērsta ļaunprātīga un medicīniski nepamatota medikamenta lietošana.

«Grindeks un Pasaules Antidopinga aģentūra ir vienojusies par turpmāku sadarbību. Tikšanās laikā spējām atrast kopsaucējus, taču pastāv arī atšķirīgi uzskati. Mēs esam pārliecināti un gatavi argumentēt, lai medikamentu Mildronāts® no sportistiem aizliegto vielu saraksta izslēgtu. Mēs esam ieinteresēti, lai mūsu ražotais preparāts būtu pieejams visiem pacientiem, kam tas ir nepieciešams, tajā skaitā arī sportistiem. No jebkura aspekta skatoties, Grindeks ir kategorisks pret medicīniski nepamatotu un ļaunprātīgu medikamenta lietošanu, » norāda AS Grindeks valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijā ražotais Mildronāts ekļauts sportā aizliegto vielu sarakstā

LETA, 30.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) aizliegto vielu sarakstā trešdien iekļāvusi Latvijā ražoto medikamentu meldoniju jeb Mildronātu.

Mildronāts sarakstā iekļauts, jo ir pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu.

Meldonijs ir medikaments, kas ļauj izvairīties no sirds audu bojājumiem.

Jau pirms tam meldonijs ticis iekļauts WADA monitorējamo vielu sarakstā

Meldonijs Latvijā pazīstams ar farmācijas uzņēmuma Grindeks ražoto un izplatīto zīmolu Mildronāts. Saistībā ar šo vielu radīta jaunu medikamentu paaudze, kas imitē dabiskus savienojumus. Kardioprotektors Mildronāts ir viena no Latvijas veiksmīgākajām medicīniskā eksporta precēm. 2013.gadā preparāta eksporta apgrozījums sasniedza aptuveni 65 miljonus eiro.

Tikmēr Starptautiskās Motosporta federācijas (FIM) pārstāvētie sporta veidi izņemti no saraksta, kur alkohols aizliegts kā dopinga līdzeklis. Precīzi iemesli šim lēmumam netiek nosaukti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Būs jaunais mildronāts

Sandris Točs, speciāli DB, 17.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas preparātu numur viens kļūs jaunais mildronāts, ja vien tas tiks pienācīgi attīstīts

Tā intervijā DB saka Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs, Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis, profesors, viens no mildronāta izgudrotājiem Ivars Kalviņš.

Daudzi, braucot uz Krieviju vai Baltkrieviju, aptiekās joprojām sapērkas lēto analgīnu vai citramonu, zāles, kas ir pazudušas no mūsu aptieku plauktiem. Kādēļ tas ir noticis? Tās ir rūpes par mūsu veselību vai arī šīs zāles ir kaitīgākas par rietumu analogiem?

Analgīnu ražo uzņēmumi, kuriem nav Eiropā sertificētas ražotnes. Eiropā ir tāds noteikums, ka ražošanai ir jābūt sertificētai pēc labas ražošanas prakses standartiem (GMP). Ja tā nav, šādu produktu Eiropā ievest un pārdot kā zāles nedrīkst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

“Grindeks” koncerns 2020.gadā sasniedzis vēsturiski straujāko apgrozījuma un peļņas kāpumu - konsolidētie, provizoriskie finanšu dati liecina, ka koncerna apgrozījums sasniedza 187,0 milj. eiro, kas ir par 45,6 milj. eiro vai 32% vairāk nekā 2019. gadā. 2020. gada koncerna peļņa bija 19 milj. eiro, kas ir par 5,6 milj. eiro vai par 42% vairāk nekā 2019. gadā.

2020. gadā “Grindeks” koncerns stiprināja savas pozīcijas globālā farmācijas tirgū un saražoto produkciju eksportēja uz 93 valstīm kopā par 176,1 milj. eiro. Savus produktus koncerns farmācijas tirgū piedāvā ar diviem zīmoliem – “Grindeks” un “Kalceks”.

AS “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Dr. chem. Juris Hmeļņickis pērno gadu raksturo kā nozīmīgu pārmaiņu un sasniegumu gadu: “2020. gadā mēs sākām ieviest jaunu Biznesa stratēģiju līdz 2025. gadam un spērām ļoti svarīgus soļus, lai mainītu biznesa organizāciju, darba kultūru un “Grindeks” zīmolu. Turklāt viss notika sarežģītajā, globālajā situācijā, ko ietekmēja Covid-19 pandēmija. Koncerna komandas saliedētais darbs un spēja pielāgoties negaidītiem apstākļiem palīdzēja sasniegt līdz šim augstākos apgrozījuma un peļņas rādītājus. Mūsu mērķi 2021. gadam arī ir ambiciozi, un līdz šim paveiktais dod drošu pārliecību par “Grindeks” koncerna nākotnes iespējām.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS “Grindeks” Rīgas apgabaltiesas lēmumu par 1,9 miljonu eiro piedzīšanu no uzņēmuma lielākajiem akcionāriem uzskata par nepamatotu, šādu lēmumu nosoda un vērtē to kā uzņēmuma tiešu prestiža graušanu, teikts uzņēmuma izplatītajā paziņojumā.

Saistībā ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu AS “Grindeks” vadība uzrunās Ekonomikas ministriju, lai aicinātu to iesaistīties tālākās situācijas risināšanā, un atbalstītu uzņēmumu kā vienu no nozīmīgākajām komponentēm Latvijas tautsaimniecībā.

Atgādinām, ka Rīgas apgabaltiesa 19.maijā apmierināja SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor", iepriekš - Privatizācijas aģentūra) prasību pret Kirovu un Filipu Lipmaniem par zaudējumu piedziņu un lēma piedzīt no uzņēmējiem vairāk nekā 1,9 miljonus eiro.

Apelācijas tiesa no Lipmaniem par labu valstij piedzen 1,9 miljonus eiro 

Rīgas apgabaltiesa 19.maijā apmierināja SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" ("Possessor",...

"Grindeks uzņēmuma darbība veicina valsts ekonomikas izaugsmi un prestižu kopumā. Lēmumu par 1,9 milj. eiro piedzīšanu no uzņēmuma lielākajiem akcionāriem vērtēju kā nepamatotu. Jau iepriekš divos tiesas lēmumos šāda prasība pret Grindeks akcionāriem tika noraidīta. Vēlos uzsvērt, ka Grindeks akcionāri vienmēr ir rūpējušies par uzņēmuma izaugsmi un Latvijas farmācijas industrijas attīstību. Lai situācijā ieviestu skaidrību un veicinātu labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi valstī, rosināšu Ekonomikas ministriju uz dialogu. Šī situācija ir jāšķetina un jārod labākais risinājums farmācijas industrijas attīstībai. Katrs valdības solis attiecībā pret uzņēmumu akcionāriem ir izšķirošs, jo tas ietekmē arī uzņēmumu pašu. Mēs sagaidām, ka valdība rīkojas stratēģiski un tās rīcība vienmēr ir pārdomāta, pieņemot svarīgus ekonomiskus lēmumus," norāda AS “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Dr.chem. Juris Hmeļņickis.

Lipmans pārsūdzēs Rīgas apgabaltiesas spriedumu  

Rīgas apgabaltiesas trešdien paziņotais spriedums, ar kuru apmierināta šīs pašas tiesas iepriekš...

“Grindeks” vadība nosoda 2016. gadā valdības nesaimniecisko lēmumu pārdot valstij piederošās “Grindeks” akcijas par izteikti zemu cenu. "Viens no ievērojamākajiem pasaules uzņēmējiem un filantropiem Vorens Bafets reiz teicis: “Mūsu iecienītākais investīciju periods ir mūžība.” Valdība, acīmredzami, ir rīkojusies pilnīgi pretēji sen zināmām un pārbaudītām uzņēmējdarbības nostādnēm," norāda uzņēmuma vadība.

Rīgas apgalbaltiesas š.g. 19. maija lēmums attiecībā pret “Grindeks” lielākajiem akcionāriem uzņēmuma ieskatā ir nepamatots, un to apstiprina 2015. gada 21. oktobra Laimdotas Straujumas tobrīd vadītās valdības pieņemtais MK rīkojums nr. 642, kas paredzēja “Grindeks” un vēl virknes uzņēmumu valsts pensiju speciālajam budžetam nodoto valsts kapitāla daļu pārdošanu.

Lipmans: Vislabākais risinājums jaunai rūpnīcai būtu valsts garantijas 

Ekonomiskā izaugsme, kas balstīta nevis uz globālo inflāciju, bet gan reālo ražošanu,...

"Tādējādi Rīgas apgabaltiesas 19. maija lēmums piedzīt 1,9 milj. eiro no “Grindeks” lielākajiem akcionāriem Kirova un Filipa Lipmaniem, kas balstās uz faktu, ka 2014. gadā nav izteikts piedāvājums valstij izpirkt “Grindeks” akcijas, ir neizprotams. AS “Grindeks” vadība neatbalsta negodīgu praksi uzņēmējdarbībā un aicina valdību rūpēties par uzņēmējdarbības un nodokļus maksājošo uzņēmumu attīstību, kā arī vēlas uzsvērt, ka neviens no uzņēmuma lielākajiem akcionāriem 2016. gada 8. novembra izsolē, kurā valstij piederošās akcijas tika pārdotas par nepamatoti zemu, nav iegādājies nevienu akciju. Uzņēmuma vadība vērš uzmanību, ka jau 2019. gadā tieši Rīgas apgabaltiesa, kura š.g. 19. maijā ir pieņēmusi lēmumu par 1,9 milj. eiro piedziņu no AS “Grindeks” lielākajiem akcionāriem, identisku prasību noraidīja. AS “Grindeks” aicina pievērst plašāku ierēdņu un politiķu uzmanību uzņēmumiem, kas nodrošina labi apmaksātas darba vietas un ievērojamu nodokļu iemaksu valsts budžetā," teikts paziņojumā.

2020. gadā “Grindeks” koncerns sasniedzis vēsturiski straujāko apgrozījuma un peļņas kāpumu, stiprinot savas pozīcijas globālā farmācijas tirgū un saražoto produkciju eksportējot uz 93 valstīm par kopā 187,1 milj. eiro. 2021. gadā uzņēmums plāno saražoto produkciju eksportēt uz 100 valstīm.

“Grindeks” koncernu veido AS “Grindeks” un tā sabiedrības: AS “Kalceks” Latvijā, AS “Tallinas Farmaceitiskā rūpnīca” Igaunijā, “HBM Pharma” s.r.o. Slovākijā, “Grindeks Rus” Krievijā un SIA “Namu Apsaimniekošanas projekti” Latvijā. Pārstāvniecības ir atvērtas 11 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lipmans Zeligmans, kas a/s Grindeks strādājis vairāk nekā 35 gadus, uzņēmumam paziņojis par amata atstāšanu, sākot no šā gada 1. maija, pēc paša vēlēšanās.

Līdz šim L. Zeligmans a/s Grindeks ieņēma Gatavo zāļu ražošanas direktora amatu, kā arī bija uzņēmuma valdes loceklis.

A/s Grindeks valdē turpinās strādāt tās priekšsēdētājs Juris Bundulis un valdes loceklis, Finanšu un administratīvais direktors Vadims Rabša.

Uzņēmuma valdes priekšēdētājs J. Bundulis oficiālā paziņojumā izteica pateicību L. Zeligmanam par ieguldījumu Grindeks izaugsmē, kā arī pauda cerību, ka arī turpmāk līdzšinējais Gatavo zāļu ražošanas direktors «uzņēmumu atbalstīs morāli un palīdzēs ar savu padomu».

«L. Zeligmans uzņēmumā ir nostrādājis vairāk kā 35 gadus - savas karjeras laikā viņš piedalījies uzņēmuma attīstībai nozīmīgu lēmumu pieņemšanā un pašaizliedzīgi vadījis gatavo zāļu ražošanu. Viņa vadībā Grindeks 2009. gadā izveidoja jaunu gatavo zāļu ražotni, kas ir vērienīgākais Grindeks investīciju projekts,» norādīja Grindeks valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grindeks: Meldonijs nav iekļaujams sportistiem aizliegto vielu sarakstā

Žanete Hāka, 01.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Grindeks uzskata, ka meldonijs, kas ir AS Grindeks originālpreparāta Mildronāts® aktīvā viela, nav dopings, bet gan efektīvas klīniskā praksē plaši izplatītas zāles un nav iekļaujamas sportistiem aizliegto vielu sarakstā, informē kompānijas pārstāve Laila Kļaviņa.

Grindeks nav saņēmis Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pamatojumu šādam lēmumam. Līdz ar to uzņēmumam ir liegta iespēja izvērtēt tos argumentus, kas mudināja preparātu šajā sarakstā iekļaut. Gluži pretēji, jau pāris gadus atpakaļ uzņēmuma speciālisti padziļināti pētīja šo aspektu gan šeit uz vietas Latvijā, gan atbildot uz Rietum-Eiropas speciālistu jautājumiem, un nonāca pie kopīga slēdziena, ka Meldonijs nav iekļaujams aizliegto vielu sarakstā, norāda uzņēmuma pārstāve.

Tiklīdz Grindeks saņems Pasaules Antidopinga aģentūras atzinumu, rūpīgi to izanalizēs un darīs visu, lai pārliecinātu lēmuma pieņēmējus izņemt preparātu no saraksta laukā, uzsver L. Kļaviņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grindeks atver pārstāvniecību Armēnijā

Jānis Rancāns, 16.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zāļu ražotājs a/s Grindeks paplašina darbību NVS valstīs un atver jaunu pārstāvniecību Armēnijā. Pārstāvniecība sadarbosies ar Armēnijas valsts zāļu institūcijām, farmaceitisko un medicīnisko produktu vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības firmām, kā arī nodrošinās zāļu reģistrāciju un Grindeks medikamentu virzību, informē uzņēmums.

«Grindeks savu darbību Armēnijā uzsāka pirms vairākiem gadiem, un veselības aprūpes speciālisti, kā arī pacienti jau ir novērtējuši mūsu produktus,» skaidroja a/s Grindeks valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis. Viņš arī norādīja, ka Armēnijas farmācijas tirgus esot augošs, un Grindeks tajā saskata perspektīvu.

«Piemēram, 2011.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Grindeks pārdošanas apjoms šajā valstī pieauga par 32%. Pārstāvniecības atklāšana ir nākamais solis, lai stiprinātu savas pozīcijas un efektīvāk organizētu savu darbību Armēnijā,» sacīja J. Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grindeks: Akciju izslēgšana no biržas veicinās uzņēmuma konkurētspēju un tālāko attīstību

LETA, 05.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu ražotājas AS "Grindeks" akciju izslēgšana no regulētā tirgus veicinās uzņēmuma konkurētspēju un tālāko attīstību, teikts uzņēmuma valdes paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Uzņēmuma valde pozitīvi vērtē lielākā akcionāra SIA "Liplat Holding" izteikto piedāvājumu un norāda, ka "Liplat Holding" veiktā obligātā akciju atpirkšana un tai sekojošā akciju izslēgšana no regulētā tirgus ļaus "Grindeks" ietaupīt un pārstrukturēt administratīvos resursus un kapacitāti, efektīvāk koncentrēties uz pamatdarbības virzieniem, kā arī operatīvāk reaģēt uz tirgus izmaiņām, sekmējot uzņēmuma un "Grindeks" koncerna konkurētspēju un turpmāko attīstības procesu.

Valde paziņojumā biržai norāda, ka uzņēmums turpinās komercdarbību, pamatojoties uz valdes izstrādāto stratēģiju un statūtos noteiktajiem darbības veidiem.

Paziņojumā teikts, ka "Liplat Holding" piedāvājums tieši vai netieši neietekmēs "Grindeks" turpmāko darbību un to nodarbinātības politiku, stratēģiskos plānus, darba vietu skaitu, uzņēmuma komercdarbības atrašanās vietu, jo visi šie aspekti noris saskaņā ar uzņēmuma stratēģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmācijas koncerna Grindeks konsolidētie, provizoriskie finanšu dati liecina, ka 2021. gadu koncerns noslēdzis ar rekordlielu apgrozījumu un peļņu.

Šajā periodā Grindeks koncerna apgrozījums sasniedza 231,1 milj. eiro, kas ir par 44,0 milj. eiro vai 24% vairāk nekā 2020. gadā. 2021. gadā koncerna peļņa bija 41,0 milj. eiro, kas ir par 22,1 milj. eiro vai 2 reizes vairāk nekā 2020. gadā.

2021. gadā lielāko pārdošanas apjomu veidoja medikamenti sirds un asinsvadu, kā arī centrālās nervu sistēmas slimību ārstēšanai. Strauju pārdošanas kāpumu sasniedza arī slimnīcu segmenta medikamenti, ko piedāvā Grindeks meitas uzņēmums Kalceks.

2021. gadā koncerns saražoto produkciju eksportēja uz 103 valstīm par kopējo summu 218,7 milj. eiro.

“2021. gads Grindeks koncernam ir bijis pārmaiņu gads, kas ir parādījis, ka izcila komanda var sasniegt ļoti daudz. Zāļu klāsta paplašināšana, pacientu vajadzību izzināšana, jaunu tirgu apguve, zāļās domāšanas kurss un vēl daudzas nozīmīgas iniciatīvas ir neapturams dzinulis attīstībai. Pagājušā gada laikā es pārliecinājos, ka dažādi izaicinājumi ir pārvarāmi, pateicoties pastāvīgai transfomācijai, kur katrs komandas dalībnieks apzinās savu nozīmīgo lomu kopēju ideju un mērķu sasniegšanā. 231,1 milj. eiro apgrozījums ir vēsturiski augstākais Grindeks sasniegums, un es vēlos pateikt paldies komandai,” komentē Grindeks valdes priekšsēdētājs Dr. chem. Juris Hmeļņickis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grindeks eksports uz Krieviju veido 35% no apgrozījuma; strādā pie jaunu tirgu apguves

Nozare.lv, 22.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmācijas kompānijas AS Grindeks produktu eksports uz Krieviju no kopējā apgrozījuma veido 35%, biznesa portālam Nozare.lv atklāj Grindeks valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Viņš norāda, ka Grindeks produkcija tiek eksportēta uz 59 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Krievija, kā arī pārējās NVS valstis ir nozīmīgas Grindeks sadarbības partneres. Eksports uz Krieviju ir pietiekami ievērojams - aptuveni 35% no Grindeks kopējā apgrozījuma.

Grindeks pastāvīgi seko tam, kā situācija Krievijā attīstīsies, un patlaban kompānija nav saskatījusi nevienu indikāciju, kas liecinātu, ka uzņēmuma pozīcijas Krievijā varētu nelabvēlīgi mainīties.

Pēc pieejamās informācijas, visas likumdošanas iniciatīvas Krievijā šobrīd tiek virzītas nevis uz medikamentu importa aizliegumu, bet uz vietējo ražotāju atbalstu valsts iepirkumos. Savukārt komercsegmentā turpinās brīva konkurence, atzīmē Bundulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Grindeks pirmajā ceturksnī nopelnījis 1,64 milj. Ls; ir skaidra vīzija nākamajiem desmit gadiem

Gunta Kursiša, 25.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koncerna Grindeks apgrozījums 2012. gada pirmajā ceturksnī bija 15,94 milj. latu, kas ir par 1,94 milj. latu jeb par 13,9% vairāk kā pērnā gada pirmajā ceturksnī. Savukārt koncerna neto peļņa sasniegusi 1,64 milj. latu, kas gada griezumā ir pieaugums 0,14 milj. latu jeb 9,3% apmērā.

Par to liecina biržā publicētais uzņēmuma pirmā ceturkšņa finanšu pārskats.

Grindeks valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis stāsta, ka pirmajā ceturksnī tika veikts būtisks darbs produktu portfeļa izvērtēšanā, kas no uzņēmuma «prasīja spēju mobilizēties, toties tagad ir skaidra produktu attīstības vīzija tuvākajiem desmit gadiem, kas konkurencē rada stabilitāti un papildu priekšrocības».

Uzņēmuma bruto peļņas rentabilitāte 2012. gada pirmajā ceturksnī bija 54,1%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 10,3%. Šā gada pirmajā ceturksnī koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 42 pasaules valstīm – kopumā par 15,12 milj. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pabeigts HBM Pharma s.r.o. (Slovākija) 100% kapitāla daļu iegādes darījums no «Dashdirect Limited» (Kipra) par kopējo summu 18,2 miljoni eiro, kuru AS «Grindeks» ir pilnībā samaksājusi saskaņā ar līguma noteikumiem, paziņojumā Nasdaq Riga informē Grindeks.

Uzņēmuma HBM Pharma s.r.o. (Slovākija) pamatdarbība ir medicīnisko preparātu ražošana, un AS «Grindeks» ar to ir noslēgusi ilgtermiņa līgumu par zāļu ražošanu injekciju formā.

Tādējādi «Grindeks» koncernā ietilpst četri meitasuzņēmumi – AS «Tallinas farmaceitiskā rūpnīca» (Igaunija), AS «Kalceks» (Latvija), SIA «Namu apsaimniekošanas projekti» (Latvija) un «HBM Pharma» s.r.o. (Slovākija).

«Grindeks» ir starptautisks farmācijas uzņēmums, kura galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. «Grindeks» koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Slovākijā; pārstāvniecības atvērtas 12 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Nav taisnība, ka valsts palīdz uzņēmējiem. Valsts viņus mēdz reketēt

Kirovs Lipmans, AS Grindeks padomes priekšsēdētājs, 30.03.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts amatpersonas īpaši jau vēlēšanu laikā daudz runā par uzņēmējdarbības vides uzlabošanu, palīdzību uzņēmējiem, tiesiskumu un tā tālāk, un tā joprojām. Praksē gan mēdz būt citādāk, un valsts iestāžu vēršanās pret mani, manas ģimenes locekļiem un manis vadīto uzņēmumu liecina, ka realitāte var līdzināties absurda lugai.

Esmu akciju sabiedrības “Grindeks” ilggadējs līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs. Manā vadībā akciju sabiedrība “Grindeks” ir kļuvusi par vienu no Latvijas ražošanas un eksporta līderiem. Pašlaik uzņēmums nodrošina vairāk nekā 1700 darba vietu, veic preču realizāciju vairāk nekā 100 pasaules valstīs. Uzņēmumam pieder arī ražojošas rūpnīcas Slovākijā un Igaunijā.

Uzsākot 2003. gadā akciju sabiedrības “Grindeks” attīstību, uzņēmuma apgrozījums bija vien ap 14 miljoniem latu, kamēr pašlaik uzņēmuma auditētais apgrozījums sastāda gandrīz 350 miljonus eiro, un saskaņā ar apstiprinātiem biznesa plāniem līdz 2025. gadam tas sasniegs 500 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Šonedēļ nedaudz pakāpties spējis vien pašmāju Rīgas biržas indekss

, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas skatījumā vienīgais no Baltijas biržu raksturojošajiem indeksiem vērtības kāpumu piedzīvoja Rīgas biržu raksturojošais OMXR indekss, kura vērtība palielinājās par 1.24 %, liecina informācija NASDAQ OMX Riga biržā.

Tikmēr Tallinas un Viļņas biržu raksturojošie indeksi šis nedēļas skatījumā samazinājās par attiecīgi 5.89 % un 3.15 %.

Biržā kotēto uzņēmumu ziņu jaunumu frontē jāpiemin, ka piektdien Ekspress Group informēja, ka uzņēmumam ir izdevies vienoties ar sadarbības bankām par aizņēmuma atmaksas termiņa pagarināšanu par trim gadiem. Šīs līguma izmaiņas arī ietvēra nelielu procentu paaugstinājumu. Kopumā, izmaiņas vērtējamas kā pozitīvas, jo uzlabos uzņēmuma likviditātes pozīciju, kas šajos tirgus apstākļos ir ļoti būtiski, stāsta Parex Asset Management akciju analītiķis Jānis Stukuls.

Savukārt Tallink Group pārvadājumu rezultāti janvārī uzrādīja kritumu, salīdzinot ar pagājušā gada janvāri gan kravu, gan pasažieru pārvadājumos, attiecīgi par 19 % un 15 %. Šie rezultāti gan tikai daļēji atspoguļo patieso situāciju, jo pārvadājumu kritums saistīts ar vairāku kuģu remontu kā rezultātā Vācijas-Somijas reiss nekursēja un kapacitātes Somijas-Zviedrijas reisā bija samazinātas. Ja salīdzina tikai operējošo reisu statistikas, tad kravu pārvadājums ir pat pieaudzis par 1 % attiecībā pret pagājušā gada janvāri, atgādina J. Stukuls.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grindeks Mildronāta pētījumā iegulda 1.6 miljonus latu

Sanita Igaune, Db, 03.02.2010

Katrā mapē glabājas informācija par katru pacientu, un visas kopā apliecina Mildronāta pētījuma kvalitāti, stāsta Grindeks pētniecības un attīstības direktors dr. Nilss Porītis. (Foto: Ritvars Skuja, DB)

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījuma rezultāti sekmēs Mildronāta pārdošanu un reģistrāciju jaunos tirgos, pārliecināta kompānijas vadība. Turklāt līdzīgs pētījums uzsākts arī Ķīnā, ziņo Dienas bizness.

Pēc četriem gadiem ir sekmīgi noslēdzies Latvijas lielākā zāļu ražotāja Grindeks pasūtītais klīniskais pētījums par orģinālprodukta Mildronāts ietekmi slodzes stenokardijas ārstēšanā. Līdz šim tas ir ievērojamākais veiktais pētījums farmācijas nozarē Latvijā. Pētījums kopumā veikts 37 pētnieciskajos centros Latvijā, Lietuvā, Krievijā un Ukrainā.

Ja uzņēmums vēlas ieiet jaunā noieta tirgū - vispirms ar pilna cikla izpēti ir jāpierāda medikamenta ietekme uz iedzīvotāju veselību. «Pētījums mums palīdzēs Mildronātam meklēt jaunus noieta tirgus un palielināt pārdošanas apjomus esošajos 14 reģistrētajos valstu tirgos,» skaidroja Grindeks valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis, atgādinot, ka tā pārdošanas apjomi no kopējā uzņēmuma apgrozījuma veido aptuveni 70%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto stāsts

Kā top?: Grindeks zāles

Gunta Kursiša, 30.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu ražošanā pircējiem 100% jāpaļaujas uz zāļu ražotāju - tiem, kam zāles nepieciešamas, nav iespējas iepriekš novērtēt un pārliecināties, vai nopirktās zāles ir drošas un vai tās sniegs gaidīto rezultātu. Tādēļ zāļu ražošanā atslēgvārds ir «reglaments» jeb receptes precīza ievērošana, sekošana iepriekš noteiktajam par zāļu aktīvo un palīgvielu sastāvu, higiēnas prasību, pareizas ventilācijas un darbinieku plūsmas ievērošana utt., Db.lv stāstīja Grindeks Gatavo zāļu formu ražošanas nodaļas vadītāja Inta Bērziņa.

Jebkura gatavā zāļu forma tiek veidota, izmantojot recepti, un noteiktie vielu daudzumi nosaka zāļu stabilitāti to derīguma termiņa laikā. Kopumā, piemēram, Grindeks pārdotākā produkta, Mildronāta, ražošanā varētu izdalīt astoņus posmus – izejvielu saņemšana, to kontrole, vielu svēršana, masas pagatavošana, kapsulēšana, produkta analīze, iepakošana, gatavā produkta analīze, Db.lv stāstīja Gatavo zāļu formu ražošanas direktore Baiba Galviņa.

Kopumā dienā var saražot aptuveni četrus miljonus 250 mg Mildronāta kapsulu jeb četras sērijas zāļu. Ražošanas process no izejvielu saņemšanas līdz gatavām zālēm – tādām, kas var droši ceļot uz veikalu plauktiem, ilgst aptuveni divas nedēļas, un viens no laikietilpīgākajiem posmiem ir gatavu produktu analīze. Vairāk par ražošanas procesu uzziniet, aplūkojot galeriju augstāk! Šoreiz Db.lv aplūkoja, kā tiek ražotas zāles – tabletes un kapsulas – Grindeks rūpnīcā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Krievijas Farmstandart savas Grindeks akcijas pārdevis Gavrilovs

Sandra Dieziņa, 12.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas vadošā farmaceitiskā kompānija Farmstandart iegādājusies Baltijā vadošā farmācijas uzņēmuma a/s Grindeks akcijas. Grindeks komunikācijas departamenta vadītāja Laila Kļaviņa apstiprināja, ka savas akcijas uzņēmumam Farmstandart pārdevis Vitālijs Gavrilovs, kam piederēja 11,3 % kompānijas akciju. Plašāki komentāri netiek sniegti.

Par to liecina oficiālais Farmstandart paziņojums. Farmstandart iegādājies 11,3 % Grindeks akciju. Farmstandart ģenerāldirektors Igors Krilovs norāda, ka Grindeks akciju iegāde ir loģisks un pārdomāts menedžmenta solis, kas pamatots ar izdevīgu abu vadošo uzņēmumu sadarbību.

AS Grindeks valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis norāda: «AAS Farmstandart ir Krievijas farmācijas flagmanis un kopš 2008. gada ir viens no Grindeks nozīmīgākajiem sadarbības partneriem, kas Krievijā virza un pārdod mūsu oriģinālproduktu Mildronāts®. Tas, ka vadošais Krievijas farmaceitiskais uzņēmums ir kļuvis par vienu no lielākajiem Grindeks akcionāriem, viennozīmīgi nostiprinās mūsu pozīcijas Krievijā un pavērs uzņēmumam jaunas attīstības iespējas.» Jau 2008. gada janvārī abas kompānijas noslēdza līgumu par Mildronāta izplatīšanu Krievijā un šajā laikā kopējie pārdošanas apjomi pārsnieguši 2,3 miljardus rubļu jeb 70 miljonus USD. Šā gada otrajā pusē paredzēts sākt Mildronāta ražošanu Farmstandart ražotnē AAS Farmstandart-UfaVIT, vēsta Farmstandart.

Komentāri

Pievienot komentāru