Mazais bizness

Radošs vai ne – problēmas ir līdzīgas

Anda Asere, 29.11.2012

Jaunākais izdevums

Uzņēmēju uzskati par to, vai vadīšana radošajās un tradicionālajās nozarēs atšķiras, dalās.

«Radošajā industrijā uzņēmuma vadība nekādi neatšķiras no parasta uzņēmuma vadīšanas. Vadīšana ir vadīšana – neskatoties uz to, kāda profila uzņēmums tas ir. Radošums gan ir interesanta pieeja uzņēmuma vadīšanā un noteikti vērtējams ar plusa zīmi,» uzskata Agnese Irbe, kartona rotaļlietu ražotāja SIA Annahouse īpašniece.

Nedaudz atšķiras, spriež Gunārs Grundštoks, IT House valdes priekšsēdētājs. Piemēram, zivju konservu ražošanā viss ir zināms un visu var izmērīt līdz pēdējai sekundei. Turpretī radošajās industrijās ir grūtāk paredzēt apjomus un novērtēt riskus. Tāpat ir lielāks izaicinājums noturēt līdzsvaru starp izmaksām, laimīgiem darbiniekiem un klientiem. Taču tās viņš neuzskata par problēmām – drīzāk nianses, ar kurām jārēķinās, strādājot radošajās industrijās. «Pieļauju, ka ar tādām pašām niansēm jārēķinās, piemēram, konsultāciju jomā strādājošiem,» teic G. Grundštoks.

«Protams, atšķiras,» ir pārliecināta Inga Priedīte, apģērbu zīmola ZIB vadītāja. Tas tāpēc, ka radošiem cilvēkiem idejas un produkts ir īpašāki. No vienas puses, tas atvieglo darbu, jo produkts ir atšķirīgs, taču, no otras puses, daudzi aspekti nav izpētīti un ir nezināmi. Uzņēmēja arī pieļauj, ka radošiem cilvēkiem idejas dzimst vieglāk, arī nestandarta risinājumu meklēšana padodas labāk. Vaicāta, kas ir sarežģītākais radoša uzņēmuma vadīšanā, I. Priedīte teic, ka SIA ZIB tekstils īpašnieces pēc izglītības ir mākslinieces un ar radošo pusi galā tiek ļoti labi, taču biznesā ir iesācējas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Sekojot idejai: No kartona mājiņām pie pašizziņas festivāla

Anda Asere, 10.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No sava dibinātā Annahouse Agnese Irbe aizgāja, jo jutās sevi izsmēlusi un vēlējās attīstīt citas savas idejas, kam iepriekš nebija laika, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Tagad Annahouse nodota citās – labās rokās – uzņēmums turpina strādāt, bet es esmu pievērsusies savam nākamajam sapnim. Ar Annahouse tā bija radošuma attīstīšana bērnos, tagad – festivāls sevis izziņai, veselīgam dzīvesveidam. Šaubos, vai to var saukt par biznesu, vismaz pagaidām. Varbūt ar gadiem tas izveidosies par pasākumu, no kā varētu nodrošināt sev iztiku. To mēs redzēsim,» stāsta Agnese Irbe, bijusī SIA Annahouse īpašniece. Kopš marta Agnese strādā pie festivāla Helsus organizēšanas, kas notiks Rīgā augusta beigās.

Pie nākamā projekta

«Pēdējais punkts uz «i» bija apziņa, ka es jau kādu laiku domās dzīvoju pie citiem projektiem un neveltīju Annahouse tik daudz laika, kā vajadzētu – to uzreiz varēja just biznesa rādītājos. Pēdējais gads nebūt nebija tik labs, kā varētu būt. Nolēmu, ka bizness jānodod citās rokās, pretējā gadījumā tas varētu pazust pavisam,» spriež Agnese. Runājot par atteikšanos no vairākus gadus auklēta projekta, viņa teic, ka lielākas bēdas par to bija ģimenei, nevis viņai pašai. Agnese uzskata, ka ar viņas aiziešanu no uzņēmuma nekas nebeidzas. «Uzņēmums jau paliek. Galvenais, ka kāds ar to turpina darboties. Ļoti ceru, ka jaunajam īpašniekam sanāks labāk nekā man un uzņēmums augs. Tāpēc es nepārdzīvoju par to, ka vairs neesmu tā īpašniece. Katrā biznesa posmā vajadzīgs cita tipa vadītājs, tas ir labi un pareizi. Tad uzņēmums iegūst pilnīgi citas aprises. Man nav pārdzīvojumu saistībā ar to, es priecājos un ar iedvesmu eju pie nākamā projekta,» saka Agnese.

Komentāri

Pievienot komentāru