Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jānis Kārklītis Valmierā izveidojis uzņēmumu Pike Boy Kayak, lai ražotu makšķernieku sapni – kompaktu saliekamo kajaku.

Biznesa sākumstadijā saliekamo kajaku ražošanu uzņēmums nodrošinās ārpakalpojumā tepat Latvijā, bet idejas pozitīvas attīstības gadījumā ražošanu uzticēs kompānijām lielajās ražotājvalstīs, jo «Latvijā darbaspēks samazinās, un tas vēsta par pieaugošām problēmām nākotnē,» vērtē Jānis. «Ja izdosies pietiekami ātrā laikā attīstīt lielus apjomus, varētu ražot arī Ķīnā, jo šāda produkta ražošanas process pasaulē ir labi zināms, ar to nodarbojas daudzi uzņēmumi. Specifika ir detaļās.»

3,5 metri guļamistabā

Biznesa ideja pie Jāņa nonākusi caur paša pieredzi. Pirms pāris gadiem Jānis vēlējās braukt makšķerēt, apdomājis iespēju iepriekšējā dienā noīrēt kajaku, lai varētu doties pie dabas četros, piecos no rīta, kad nomas punkti nedarbojas. Taču šādu domu nācies atmest, jo «kur gan es varētu novietot trīsarpus metrus garu laivu savā piektā stāva dzīvoklī». Atradis risinājumu – piepūšamu kajaku. «Taču tad, vienalga, man nepieciešams līdzi pumpis, un piepūšamais kajaks aizņem pusi no mašīnas salona,» ilustrē Jānis, kurš bijis neizpratnē, kāpēc tirgū nav pieejams dabas piedzīvojumos līdzi ņemšanai ērtāks peldlīdzeklis.

«Turklāt jāņem vērā, ka šis sporta veids Amerikā pēdējo gadu laikā ir mežonīgi palielinājies – pašlaik ar to nodarbojas jau vairāk nekā divi miljoni ASV iedzīvotāju. Tas ir izaudzis pēdējo divu gadu laikā no pārsimt tūkstošu entuziastu un turpina augt. Man šķita dīvaini, ka viņiem nav iespējas izmantot funkcionālāku kajaku. Tāpēc vecāku garāžā no koka izgatavoju savu pirmo saliekamā kajaka modeli,» atminas Jānis. Drīzumā tapa otrais modelis no alumīnija.

«Pierādīju sev, ka tas ir izdarāms. Nākamais modelis bija no putuplasta, līdz pagājušā gada beigās tiku līdz prototipam no kompozīta, un tas ir jau pilnībā izjaucams,» stāsta Jānis, kuram stimulu devusi no Valmieras pašvaldības saņemtā naudas balva inovāciju konkursā Zīle. Ikdienā viņš darbojas Valmieras biznesa inkubatorā līdztekus biznesa vadības studijām RISEBA. Iepriekš Jānis strādājis būvniecībā, bet tagad pilnībā nodevies savas biznesa idejas attīstīšanai.

Visu rakstu Startē ar teleskopisko līdaku lasiet 6. februāra laikraksta Dienas Bizness pielikumā Biznesa Plāns.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru