Nodokļi

Reģistrēs banānu importētājus

Māris Ķirsons [email protected], 16.03.2004

Jaunākais izdevums

Banānu importētājiem būs jāreģistrējas, lai pēc šā gada 1. maija varētu saņemt licences banānu muitas tarifu kvotu izmantošanai. Pēc importētāju iepriekšējas pieredzes banānu importa darījumos Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ungārijas, Slovākijas, Polijas, Čehijas, Maltas, Slovēnijas un Kipras teritorijās tiks noteikts to statuss, iedalot tos kā tradicionālos vai netradicionālos importētājos. Pēc reģistrācijā pieteiktajiem un pierādītajiem importa apjomiem iepriekšminētajiem importētājiem tiks noteikts pieejamais muitas tarifu kvotu lielums. Šādu noteikumu pieņemšanu prasīja ES.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) piekritusi samazināt tarifu banānu importam no Latīņamerikas. Tādējādi, iespējams, tiks izbeigts pasaulē ilgākais tirdzniecības strīds, ziņo BBC.

Tarifu samazināšanas rezultātā Latīņamerikas banānu audzētāju konkurētspēja Eiropas tirgū krietni uzlabosies, jo patlaban Āfrikas un Karību jūras piekrastes banānu ražotāji par savas produkcijas importu Eiropā nav jāmaksā.

Eksperti prognozē, ka šādas ES rīcības gadījumā banānu cenas varētu samazināties par aptuveni 12%.

Db.lv jau vēstīja, ka 2006. gada nogalē Ekvadora atsākusi uzbrukumu ES banānu importa režīmam Pasaules Tirdzniecības organizācijā, sakot, ka tas ir netaisns pret Latīņamerikas ražotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Būs īpaši svaigu banānu svērēji

, 30.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 29.maijā, Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināti Finanšu ministrijas sagatavotie MK noteikumi par kārtību, kādā komersantam piešķir atzītā svaigu banānu svērēja statusu un izsniedz atļauju svaigu banānu svēršanai, Db.lv informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Baiba Melnace.

MK noteikumi izstrādāti, lai realizētu Eiropas Komisijas (EK) regulu par Kopienas muitas kodeksa izveidi un tās normu īstenošanai nacionālā līmenī. Noteikumu sagatavošanas nepieciešamību paredz Muitas likuma deleģējums MK noteikt muitas un kontroles kārtību.

Svērēji ar īpašo statusu strādās tikai Latvijas muitas zonās, tas ir, šis statuss nekādi neattiecas uz tirdzniecību. Nepieciešamību ieviest Eiropas Savienībā (ES) šādu īpašu svaigu banānu svērēju statusu ir noteikuši daudzie ES atklātie krāpšanās gadījumi ar banānu kravu ievešanu ES no trešajām valstīm – tā kā ievedmuitas maksājumi tiek rēķināti no kravas svara, dokumentos tika uzrādīts ievērojami mazāks banānu svars, attiecīgi samazinot nomaksājamos nodokļus. Lai novērstu šo situāciju, tiek ieviests atzītā banānu svērēja statuss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta - Izbeigts divas desmitgades ilgais «banānu karš»

Jānis Rancāns, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) un Latīņamerikas valstis atrisinājušas divas desmitgades ilgušu strīdu par banānu tirdzniecības tarifiem. Panāktā vienošanās paredz, ka ES pakāpeniski samazinās tarifus, kas noteikti no Latīņamerikas ievestajiem banāniem.

[Papildināta no 7. rindkopas]

Eiropa ir lielākā banānu importētāja pasaulē, no ārvalstīm ievedot 90% patērēto banānu. Banāni uz Eiropu tiek importēti no Latīņamerikas, Āfrikas, Karību jūras reģiona un Klusā okeāna valstīm. Līdz šim ne visām valstīm importa noteikumi bija vienādi, informē Eiropas Parlaments.

Panāktā vienošanās paredz, ka ES pakāpeniski samazinās tarifus, kas noteikti no Latīņamerikas eksportētajiem banāniem, proti, pašreizējo līmeni 176 eiro par tonnu apmērā samazinot līdz 114 eiro par tonnu līdz 2017. gadam.

Latīņamerikas banānu eksportētāji ilgus gadus iebilda pret ES tarifiem, kas bija veidoti, lai aizsargātu banānu audzētājus bijušajās Eiropas kolonijās Āfrikā un Karību jūras salās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar Finanšu ministrijas sniegto informāciju svaigu banānu svērēja statusu izsniegs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) teritoriālā muitas iestāde.

7.decembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par kārtību, kādā komersantam piešķir atzītā svaigu banānu svērēja statusu un izsniedz atļauju svaigu banānu svēršanai, Db.lv informēja Finanšu ministrija.

Ministru kabineta noteikumu projekts sagatavots, lai realizētu Eiropas Komisijas (EK) regulu par Kopienas muitas kodeksa izveidi un tās normu īstenošanai nacionālā līmenī. Projekta izstrādāšanas nepieciešamību paredz Muitas likuma deleģējums MK noteikt muitas un kontroles kārtību.

Saskaņā ar noteikumu projektu atzītā svaigu banānu svērēja statusu un atļauju svēršanai izsniegs Valsts ieņēmumu dienesta (VID) teritoriālā muitas iestāde. Lai saņemtu svērēja statusu un atļauju, komersantam VID teritoriālajā muitas iestādē būs jāiesniedz iesniegums par statusa un atļaujas saņemšanu, kā arī svēršanas iekārtu pases kopija. Pēc muitas darbinieka svēršanas vietas apsekojuma VID teritoriālā muitas iestāde sniegs rakstisku paziņojumu par savu lēmumu piešķirt atzītā svērēja statusu un izsniegt atļauju, vai arī to atteikt. Saņemot svaigu banānu svērēja statusu un atļauju, komersantam būs jānosūta iepriekšējais paziņojums uzraudzības muitas iestādei, kurā obligāti jānorāda svaigu banānu sūtījuma svēršanas vietu, datumu un laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ieved banānus par 5 milj. Ls

Rudīte Spakovska [email protected], 11.04.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušogad Latvijā ievestas 16 tonnas banānu, kuru kopējā vērtība ir 5.1 milj. Ls. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu ievesto banānu daudzums ir samazinājies (2003. gadā ievestas 18 tonnas banānu, bet 2002. gadā — 14 tonnas), savukārt vērtība pieaugusi. 2003. gadā Latvijā ievesto banānu vērtība bija 4.9 milj. Ls, bet 2002. gadā — 4.5 milj. Ls. lai cik tas dīvaini neliktos, Latvijā lielākā daļa banānu tiek importēta no Lietuvas. Šo situāciju var skaidrot ar faktu, ka Latvijas tradicionālais banānu importētājs uzņēmums «Banalat» savu kravu izkraušanu loģistikas apsvērumu dēļ veic Klaidēpas ostā. Banānu mazumtirdzniecības vidējā cena šā gada martā lielveikalos sasniedza 0.94 lati par kilogrammu, tirgos — 0.83 latus par kilogramu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Banānu cenas ES var pieaugt 2 reizes

Sandra Dieziņa, 23.04.2004

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas banānu importētāji ir neziņā par to, cik liela būs importa kvota un kādus apjomus tie drīkstēs ievest pēc 1. maija brīvai tirdzniecībai Latvijā. Arī Zemkopības ministrijas (ZM) amatpersonas atzīst, ka banānu importētajiem varētu rasties sarežģījumi biznesā, jo spēles noteikumi būtiski mainīsies. Db aptaujātie banānu importētāji atzina, ka šobrīd valdot liela neziņa par nākotni. «Pēc 1. maija banānu ievešana būs kvotēta, taču, neviens vēl nevar pateikt, cik daudz varēsim ievest. Šī neziņa traucē, jo nevaram plānot savu biznesu,» atzīst augļu un dārzeņu vairumtirdzniecības uzņēmuma SIA TKS Balta direktors Ēriks Pabērzs. Viņa vadītais uzņēmums ir viens no četriem, kurš reģistrējies Lauku atbalsta dienestā nepieciešamās licences sanemšanai, kas būs vajadzīga banānu ievedējfirmām. Ē. Pabērzs stāsta, ka noteikumi būs strikti un paredzams, ka katram importētājam piešķirtais kvotas apjoms ar ievedmuitas likmi 0 % būšot 70 % no iepriekšēja gada importa apjoma. Ar to nepietikšot un tāpēc vairumtirgotāji būšot spiesti ievest banānus ārpus kvotas ar paaugstinātu ievedmuitas tarifu 680 vai 380 eiro/t, kas banānu cenu varētu celt pat aptuveni divas reizes. Patlaban to cena mazumtirdzniecībā svārstās no Ls 0,60 – 0,70 par kilogramu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Nākotnē banānu raža var būt apdraudēta

Žanete Hāka, 09.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slimība, kas ir nodarījusi kaitējumus banānu ražai Dienvidaustrumu Āzijai, izplatījusies arī Tuvajos Austrumos un Āfrikā, tādējādi palielinot risku, ka nākotnē saruks pasaules vistirgotākā augļa ražošanas apjomi, liecina ANO Pārtikas un Lauksaimniecības organizācija.

Augsnes sēnīte, kas nodara kaitējumus augu saknēm, ir nāvējošas Kavendiša banāniem, kuri veido 95% no piegādes apjoma importētājiem Ziemeļamerikā un Eiropā, stāsta organizācijas pārstāvis Fazils Dusunceli.

Pagaidām slimība nav sasniegusi lielākos Latīņamerikas eksportētājus, piemēram, Ekvadoru, Kostariku vai Kolumbiju, taču tā atklāta Jordānijā un Mozambikā, liecinot, ka tā pārvietojusies uz Āziju.

«Eksporta tirgū dominē Kavendiša banāni, un tie diemžēl ir uzņēmīgi pret šo slimības veidu,» sacījis organizācijas pārstāvis, piebilstot, ka tas ir nopietns faktors vidējā termiņā, tomēr tajā pašā laikā jāizvairās no panikas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Eiropas Komisija ierosina jaunu režīmu banānu tirgū

Ingūna Vitenburga [email protected], 20.09.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Eiropas Komisija ierosināja lēmumu par radikālu reformu banānu ražotāju atbalsta sistēmā, lai to saskaņotu ar citu lauksaimniecības nozaru reformām, vienlaikus saglabājot pienācīgi augstu dzīves līmeni ES banānu ražotājiem un ņemot vērā banānu audzēšanas reģionu īpatnības. Eiropas Komisija atbalsta pašreizējās banānu audzētāju kompensāciju atbalsta shēmas likvidēšanu un ir izvirzījusi pieņemšanai tā saukto POSEI variantu. Pašreizējā ES atbalsta shēmā maksājumi automātiski kompensē cenu izmaiņas, ražotājus mākslīgi nošķir no tirgus. Tas ir pretrunā jaunajai kopējai lauksaimniecības politikai, kuras mērķis ir tuvināt ražotājus procesiem tirgū. Līdz ar to Eiropas Komisija ierosina likvidēt pašreizējo atbalsta shēmu, ar ko ražotājiem kompensē cenu kritumu. Tos aizstās ar līdzekļu ieskaitīšanu POSEI shēmā, kura kļūs par galveno banānu nozares regulatīvo instrumentu attālākajos reģionos. Ar POSEI programmu piešķir finansējumu lauksaimnieciskajai ražošanai attālākajos reģionos, un attiecīgās dalībvalstis pašas lemj par līdzekļu tālāku sadali.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekvadora sākusi uzbrukumu Eiropas Savienības (ES) banānu importa režīmam Pasaules Tirdzniecības organizācijā, sakot, ka tas ir netaisns pret Latīņamerikas ražotājiem, ziņo eubusiness.com

Valsts pārstāve norādījusi, ka šis Ekvadoras solis jāsaprot kā "uzaicinājums sarunām". Kāda diplomāte, kura nevēlējusies atklāt savu vārdu, sacījusi: "Banānu karš ir atsācies."

Ekvadora iebilst pret ES muitas nodevu 176 eiro par tonnu apmērā banāniem, kas importēti no Latīņamerikas.

Ekvadoras daļa Eiropas banānu tirgū šā gada astoņos mēnešos ir samazinājusies līdz 27.5%. Pērn attiecīgajā laika posmā tās daļa bija 29.5%.

ES pārstāvis Maikls Manns (Michael Mann) akcentējis: "Ir žēl, ka Ekvadora juta nepieciešamību sūdzēties par mūsu importa shēmu." Šis ir pirmais mēģinājums apstrīdēt ES banānu importa noteikumus kopš jaunās sistēmas ieviešanas šā gada janvārī. Jaunie noteikumi attiecas uz banāniem, kas nāk ārpus Āfrikas-Karību-Klusā okeāna (African-Caribbean-Pacific (ACP)) zonas, kas sastāv galvenokārt no bijušajām Eiropas kolonijām. ACP zonas valstīm ir ar muitas nodokli neapliekama pieejam ES tirgum. Valstis Latīnamerikā ir bijušas pret šo priviliģēto sistēmu jau vairākus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Postoša sēnīte banānus nākotnē var padarīt par luksusa preci, piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Globālā mērogā izplatījusies banānu ražu iznīcinoša sēnīte, kas tiek saukta par Panamas slimības paveidu Tropical Race 4 (arī par banānu plantāciju HIV). Tiek norādīts, ka šī slimība, pret ko turklāt neesot izdomāti pretlīdzekļi, dažu pēdējo gadu laikā izplatījusies Dienvidāzijā, Tuvajos Austrumos, Āfrikā un Austrālijā. Biznesa ziņu vietnes Quartz aptaujātie eksperti arī uzskata, ka tas ir tikai laika jautājums, kad šī sēnīte pārcelsies uz Latīņameriku (un varbūt tas jau esot noticis), kas ir lielākais pasaules banānu audzēšanas reģions. Jāpiebilst, ka Latīņamerika ir atbildīga aptuveni par trīs piektdaļām no pasaules banānu eksporta. Quartz savos izteikumos pat iet tik tālu, ka norāda: «Ikoniskā dzeltenā augļa dienas ir skaitītas.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īrijas augļu kompānija Fyffes un tās sāncense, amerikāņu Chiquita, lēmusi mesties uz vienu roku, tādējādi izveidojot pasaulē lielāko banānu kompāniju, kuras vērtība tiek lēsta aptuveni viena miljarda ASV dolāru apjomā, vēsta BBC.

Jauno firmu sauks ChiquitaFyffes, un tiek paredzēts, ka gadā tā pārdos aptuveni 160 miljonus kastu banānu, kas ir vairāk nekā jebkura cita konkurējoša kompānija.

Uzņēmuma akcijas tiks tirgotas Ņujorkas biržā.

Īru uzņēmuma Fyffes peļņa pirms nodokļu nomaksas 2013. gadā augusi par 9,8% un sasniedza 28,7 miljonus eiro. Uzņēmums savus rezultātus banānu tirdzniecības segmentā kopumā novērtēja pozitīvi, lai arī peļņa, salīdzinot ar 2012. gadu, ir nedaudz kritusies. Kopīgajā uzņēmumā Fyffes piederēs 49,3% akciju.

Chiquita ikgadējie ieņēmumi ir aptuveni trīs miljardi ASV dolāru. Uzņēmumā strādā aptuveni 20 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūkstošiem banānu izskaloti pie divām salām (Terschelling un Ameland) Ziemeļjūrā, vēsta BBC.

Banāni jūrā nonākuši pēc tam, kad vētras laikā no kāda kuģa izkrituši vairāki konteineri.

Salu pludmales ir piemētātas ar negatavu banānu ķekariem. Tas, protams, sagādājis prieku vietējiem iedzīvotājiem.

"Man šķiet, ka katram iedzīvotājam tagad ir banānu ķekars," medijiem stāstījusi kāda amatpersona.

Mediji gan spriež, ka banāni, iespējams, vairs nebūs lietojami pēc peldes sāļajā ūdenī.

Ūdenī esot iekrituši seši konteineri ar augļiem, kas tika vesti no Kubas.

Vietējās amatpersonas patlaban runājot ar kuģa apdrošinātājiem par to, ko iesākt ar banāniem.

Salu iedzīvotājiem gan preču izskalošana no jūras vairs nav nekāds pārsteigums, iepriekš pludmalēs izskalotas arī kurpes, rotaļlietas, portfeļi un citas lietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banānu kompānija Chiquita Brands International piekritusi samaksāt 25 miljonus ASV dolāru lielu sodu, atzīstot, ka banānu audzētāji maksājuši teroristiem par aizsardzību, ziņo Associated Press.

Tiesā prasītājs apgalvojis, ka Chiquita un vēl vairāki nezināmi augstu stāvoši kompānijas sadarbības partneri samaksājuši gandrīz 2 miljonus USD Apvienotajam Kolumbijas pašaizsardzības karaspēkam, lai tas aizsargātu banānu audzētāju darbiniekus.

Apvienotais Kolumbijas pašaizsardzības karaspēks jeb AUC ir atbildīgs par vairākiem nežēlīgākajiem slaktiņiem Kolumbijā, kā arī par kokaīna eksportu no valsts.

Kolumbijā slepenas vienošanās starp kompānijām un partizāniem vai citām militārajām organizācijām neesot retums. Tāpēc arī valstī ir vislielākais nolaupīto cilvēku skaits pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Laosā ķimikāliju dēļ aizliedz banānu plantācijas

Lelde Petrāne, 16.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gadā klusā Laosas ciematā ieradušies ķīniešu investori, vietējiem solot viegli iegūstamu naudu. Ķīnieši piedāvāja līdz 720 ASV dolāriem par hektāru lielas zemes nomu, informējot, ka vēlas audzēt banānus.

Nabadzīgajiem Laosas iedzīvotājiem šis piedāvājums šķitis dāsns.

Taču pēc trīs gadiem ķīniešu banānu bums skāris gandrīz ikvienu vietējo un ne visi ir laimīgi. Ķīnieši atveduši ne vien darba vietas un lielāku atalgojumu, bet arī pesticīdus un citas ķimikālijas.

Pagājušajā gadā Laosas valdība aizliedza jaunu banānu plantāciju atvēršanu - intensīvās ķīmisko vielu izmantošanas dēļ cieš strādnieku veselība un tiek piesārņota vide.

Aģentūras Reuters fotogrāfijas, kurās redzamas ķīniešu banānu plantācijas Laosā, skatāmas raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākos pasaules reģionos sāk piezagties bažas par pietiekamām pārtikas piegādēm. Tas savukārt jau veselām valstīm liek domāt par savu izejvielu krājumu papildināšanu, liecina pieejamā informācija.

Pandēmijai vēršoties plašumā, eļļu uz oglēm uzlējis Krievijas nesenais lēmums, ka tā tomēr ierobežos savu kviešu eksportu. Tāpat līdzīgs lēmums, kas skar rīsu piegādes, bijis no Vjetnamas, un attiecīgus soļus spērusi arī Kazahstāna. Notiekošais starptautiskajā ziņu telpā tādējādi arvien skaļāk liek piesaukt tādu terminu kā "pārtikas protekcionisms".

"Financial Times" (FT) raksta, ka rezultātā pagaidām tādas valstis kā Alžīrija, Maroka un Filipīnas sākušas palielināt savas pārtikas izejvielu rezerves. Turklāt lielos pārtikas importētājus nervozus darot arī tā saucamais pudeles kakla efekts. "FT" ziņo, ka, piemēram, Francijā, kas arī ir liela kviešu eksportētāja, visā loģistikas ķēdē vērojams darbinieku iztrūkums, kas raisot jautājumus par stabilām izejvielas piegādēm no šīs valsts. Ja nav īsti skaidrs par to, kas novāks ražas un kad tiks piegādātas kravas, ir tikai saprotams, kādēļ lielie importētāji raugās uz visiem citiem iespējamiem avotiem, kur sev nodrošināt dzīvošanai izšķirīgas izejvielas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Deutsche Bank trešajā ceturksnī prognozē 6,2 miljardu eiro zaudējumus

LETA, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas lielākā banka Deutsche Bank ceturtdien brīdināja, ka tā šā gada trešajā ceturksnī reģistrēs tīros zaudējumus 6,2 miljardu eiro apmērā un dividenžu izmaksa šim gadam varētu tikt atcelta.

Banka norādīja, ka tā reģistrēs 5,8 miljardu eiro izdevumus saistībā ar lielākām kapitāla rezervju prasībām un pašreizējām prognozēm attiecībā uz struktūrvienības Postbank pārdošanu.

Tāpat Deutsche Bank atvēlējusi 1,2 miljardus eiro, lai nosegtu tiesāšanās izdevumus.

Banka šobrīd ierauta starpbanku procentu likmju Libor manipulēšanas skandālā un Šveices varasiestādes pret to sākušas izmeklēšanu saistībā ar iespējamu cenu fiksēšanu dārgmetālu tirgū.

Ņemot vērā šo situāciju, "Deutsche Bank" norāda, ka tai var nākties samazināt vai pat atcelt dividenžu izmaksu šim gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī valdība ar plānoto ikgadējās transportlīdzekļu nodevas palielināšanu iecerējusi iegūt budžetā papildu piecus miljonu latu, autonozares pārstāvji šaubās, vai tā notiks, raksta Diena.

Lielie spēkrati, par kuriem nodeva būtiski pieaugs, drīzāk tiks pārdoti, savukārt jaunos auto iedzīvotāji visticamāk, iegādāsies un reģistrēs kaimiņvalstīs, vērtē speciālisti. Laikraksta aptaujātie autonozares eksperti, komentējot valdības plānus, norāda, ka veco auto īpašniekiem lielas izmaiņas tas neradīs. «Tie ir tikai pāris desmitu latu – ne vairāk kā desmit,» saka Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) prezidents Andris Kulbergs.

«Tas vienīgi varētu ietekmēt īpašniekus emocionāli,» piekrīt Latvijas Lietotu automobiļu tirgotāju asociācijas prezidents un SIA Pro Venta direktors Uģis Vītols. Līdz ar to veco un lietoto automašīnu tirgus būtisku nemainīsies, jo cilvēki tās aizvien pirks. Bet tas savukārt veicināšot nedrošu un vecu automašīnu lietošanu uz ceļiem, piebilst A.Kulbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV sociālās komunikācijas gigants Facebook piektdien paziņoja, ka reklāmas ienākumus no lielākajiem britu klientiem turpmāk reģistrēs Lielbritānijā, nevis Īrijā, kur atrodas uzņēmuma Eiropas galvenā biroja mītne.

Tādējādi Facebook Lielbritānijā veiks lielākus nodokļu maksājumus.

«Pirmdien mēs sāksim informēt lielos Lielbritānijas klientus, ka no aprīļa sākuma viņi saņems rēķinus no Facebook UK un nevis no Facebook Ireland,» norāda uzņēmums.

«Tas nozīmēs, ka tirdzniecības apjoms Lielbritānijā, ko tieši guvusi mūsu Lielbritānijas komanda, tiks reģistrēts Lielbritānijā, nevis Īrijā. Tad Facebook UK reģistrēs ienākumus no šī pārdošanas apjoma,» vēsta kompānija.

Šāds paziņojums izskan laikā, kad lielā daļā Eiropas aizvien pieaug sabiedrības sašutums par lielo ASV tehnoloģijas uzņēmumu, tostarp Amazon, Facebook un Google panāktajām nodokļu norunām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” ir paplašinājis zīmola “Valmiera” inovatīvo piedāvājumu ar diviem jauniem “Shake Me Up” jogurta kokteiļiem, to attīstībā ieguldot 25 000 eiro.

Jaunie jogurta kokteiļi ir ar ķiršu un banānu garšu, kā arī ar ar cepumu un krēma garšu.

“Pēc pirmajiem pārdošanas rādītājiem jau redzam, ka abi jaunie kokteiļi ar banānu-ķiršu un cepumu-krēma garšām patērētājiem jau ir iegaršojušies – tas priecē un rada pārliecību, ka dzeramo uzkodu kategorijai Latvijā ir labs izaugsmes potenciāls,” saka “Food Union” piena produktu zīmolu vadītāja Ilona Jaroša.

Jauno “Valmieras” jogurta kokteiļu receptes ir izstrādātas “Food Union” Svaigo piena produktu izcilības centrā. Ražošana notiek “Rīgas piena kombinātā” uz PET līnijas, līdz ar to produkta iepakojums ir šķirojams un pārstrādājams.

Uzņēmumu grupā ir Latvijas "Valmieras piens" un "Rīgas piena kombināts", kas 2020.gada februārī pievienoja "Rīgas piensaimnieku", tāpat grupā ir lielākais saldējuma ražotājs Igaunijā "Premia", lielākais saldējuma ražotājs Dānijā "Premier Is" un saldējuma izplatītājs "Hjem Is", saldējuma ražotājs Norvēģijā "Isbjrn Is", saldējuma ražotājs Rumānijā "Alpin57Lux". "Food Union" ir arī divas piena produktu un bērnu pārtikas ražotnes Ķīnā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Banalat realizē mazāk

Sandra Dieziņa, Db, 10.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augļu un dārzeņu vairumtirgotājs SIA Banalat pērn strādājis ar 2,68 miljonu Ls apgrozījumu, kas ir par 39 % mazāks nekā gadu iepriekš, bet salīdzinājumā ar 2004. gadu apgrozījums krities par 60 %, liecina Lursoft dati.

Banalat komercdirektors Igors Providenko samazinājumu skaidroja ar augsto banānu ievedmuitu 176 eiro/t, importējot šo produktu no Ekvadoras, kas sadārdzina banānus. Savukārt augstās cenas dēļ banānu patēriņš Latvijā sarucis un tas ietekmēja uzņēmuma apgrozījumu. Tiesa gan Providenko neatklāja patēriņa krituma apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Audi atsauc reklāmu, kurā redzama maza meitene ar banānu

Lelde Petrāne, 05.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc spēcīgas kritikas saņemšanas sociālajos tīklos, vācu autoražotājs "Audi" ir atvainojies par reklāmu, kurā redzama maza meitene, kas automašīnas priekšā ēd banānu, vēsta "BBC".

"Mēs dzirdam jūs un pasakām skaidri: Mums rūp bērni. Mēs no sirds atvainojamies par šo bezjūtīgo attēlu un nodrošināsim, ka tas netiks izmantots nākotnē," atvainojoties norādījis "Audi".

Kritikā tika akcentēts, ka bērna poza ir "provokatīva" un bērns ir dzīvībai bīstamā situācijā, jo autovadītājs šādā veidā bērnu nespētu pamanīt. Saistībā ar šo reklāmu "Audi" saņēmis arī pārmetumus, ka tā ir ar seksuālu pieskaņu, jo banāni, sporta automašīnas, meitenes apģērba apdruka un sarkanā krāsa bieži tiek uzskatīti par iekāres simboliem.

"Audi" sauklis virs attēla vēstīja: "Ļauj sirdij pukstēt ātrāk - visos aspektos." Arī tas kombinācijā ar fotogrāfiju izsaucis sašutumu sabiedrībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien aicināja boikotēt kompānijas "Goodyear" ražotās riepas, apsūdzot uzņēmumu, ka tas aizliedzis darbiniekiem valkāt cepurītes ar viņa iepriekšējās prezidenta vēlēšanu kampaņas saukli "Padarīsim Ameriku atkal diženu!" ("Make America Great Again!").

"Nepērciet "Goodyear" riepas. Viņi ir paziņojuši par MAGA cepurīšu aizliegumu. Pērciet labākas riepas daudz lētāk!" tviterī ierakstīja Tramps. MAGA ir saīsinājums no "Make America Great Again!"

Kanzasas telekanāls WIBW, atsaucoties uz kādu anonīmu "Goodyear" darbinieku, ziņoja, ka "Goodyear" darbiniekiem norādījusi, ka nav pieņemami ierasties darbā, valkājot politisko simboliku, kā piemēru minot arī MAGA. Kompānijai gan neesot iebildumu pret saukli "Black Lives Matter" ("Melnādaino dzīvības ir nozīmīgas") un pret seksuālo minoritāšu simboliku.

"Goodyear" savukārt skaidroja, ka neko neesot aizliegusi, bet lūgusi darbiniekiem neierasties uzņēmuma teritorijā ar simboliku, kas pārkāpj vienlīdzības principus, kā arī ar politisko simboliku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Baltbanai LD ieceļ administratoru

, 05.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augļu un dārzeņu vairumtirgotājam SIA Baltbana LD maksātnespējas procesa lietā iecelts administrators Juris Ķesteris, liecina Maksātnespējas reģistra informācija.

Maksātnespējas procesa lieta ierosināta 22. aprīlī.

Db jau pirms laba laika vēstīja par savstarpējiem banānu kariem, kad banānu importētājs SIA Baltbana palika parādā VID teju pusmiljonu Ls. Kā liecina Db rakstītais, Baltbana LD savulaik bija vieni īpašnieki ar SIA Latbana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašlaik ir īstais brīdis, lai Latvijas būvmateriālu tirgotāji paplašinātu savus veikalus, norādīja Latvijas Būvmateriālu tirgotāju asociācijas ( LBTA) un Tirdzniecības nama Kurši valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Artiņš.

Pēc viņa teiktā, daži veikalu tīkli jau ir paplašinājušies, bet citi par to domā. Vienlaikus Artiņš uzsvēra, ka veikalu paplašināšanās drīzāk notiks uz esošo veikalu ēku paplašināšanas, vai arī tirdzniecības telpas iegūstot nomas tirgū. «Šobrīd ir īstais moments, lai to darītu, tomēr to varēs atļauties tikai tie uzņēmēji, kurus neierobežo kredītlīnijas,» viņš skaidroja.

LBTA vadītājs atzina, ka dažās vietās Latvijā būvmateriālu veikalu pietiek, savukārt citur to trūkst. «Piemēram, Preiļos, Ludzā vai Krāslavā [veikalu trūkst]. Tai pat laikā tādās pilsētās kā Daugavpilī vai Rēzeknē to jau ir par daudz. Nu nevajag uz vienas ielas būvēt septiņus būvmateriālu veikalus,» uzsvēra Artiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ir iespējas veikt pretpasākumus noteiktajai papildu ievedmuitai

Māris Ķirsons [email protected], 16.05.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tie uzņēmēji, kuri nodarbojas ar ASV izcelsmes preču importu, par papildu ievedmuitu 14 % apmērā vairāku grupu precēm noteikti jau ir informēti,» uzsver SIA Deloitte Latvia muitas un nodokļu menedžeris Mārtiņš Tols. Viņš norāda, ka uzņēmējiem ir iespējas veikt pretpasākumus, lai papildu ievedmuita tos tik sāpīgi neskartu un neliktu strauji palielināt attiecīgo preču realizācijas cenu. Katrā konkrētajā gadījumā būtu jāpapēta preces kods, izcelsme un muitas vērtība, kā arī preču ievešanas procedūras. Tiesa, virkne preču, piemēram, atsevišķu veidu kosmētika, tiek ražotas tikai ASV, tādējādi šo preču kategoriju importētājus minētie pasākumi ietekmēs visai būtiski, atzīst M.Tols. Uzņēmēji var izvērtēt iespējas analogas vai līdzīgas preces iegādāties no citu valstu ražotājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru