Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ne vienmēr smalka restorāna izkārtne liecina par to, ka ar nodokļu nomaksu uzņēmumā viss ir kārtībā, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Ēdināšana ir viena no nozarēm, kas bieži tiek minēta saistībā ar dažādām nodokļu shēmām, tomēr kā norāda Valsts ieņēmumu dienests (VID) arī citās nozarēs netrūkst uzņēmumu, kas iekrājuši nodokļu parādus vai arī mēģinājuši krāpties ar nodokļu nomaksu. Protams, nevar apgalvot, ka visi uzņēmumi, kam izveidojies nodokļu parāds ir ļaunprātīgi. Uzņēmums var nokļūt finansiālās grūtības dažādu iemeslu dēļ, tomēr šādos gadījumos ir iespēja, piemēram, slēgt vienošanos ar VID par maksājuma atlikšanu, parāda sadalīšanu vairākos maksājumos utt. Šādās situācijās ir svarīgi, lai uzņēmums pats izrādītu iniciatīvu, skaidro VID.

247 tūkst. eiro lielu nodokļu parādu uzkrājusi SIA L.D.L.M.I.S.K, kas iepriekš bija zināma ar nosaukumu SIA EcoCatering; tās īpašnieks ir pazīstamais pavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš. 2014. gadā uzņēmums iesniedza tiesā pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesu (TAP), ko tiesa arī apstiprināja un noteica, ka tas jārealizē divu gadu laikā. Tomēr, kā liecina informācija Maksātnespējas administrācijas mājaslapā, šā gada martā Vidzemes priekšpilsētas tiesa ir pasludinājusi uzņēmuma maksātnespējas procesu. Pie iemesliem tiek norādīts, ka netika realizēts TAP plāns. R. Frīdenbergs-Kalniņš, skaidrojot savu pozīciju DB, norāda: «TAP plānu neizdevās realizēt, jo mēs plānojām maksājumus, proti, norēķinus ar piegādātājiem, nodokļiem, ar darbiniekiem, bet VID, neiedziļinoties lietas būtībā, uzlika inkaso visiem kontiem, liedzot vispār veikt norēķinus. Ar šo lēmumu VID izmantoja stiprākā tiesības un netika domāts par pārējiem kreditoriem. Arī VID pārbaudēs neviens no dienesta darbiniekiem nevēlējās uzklausīt uzņēmuma viedokli. Ja tā var teikt, šis ir gadījums, kad valsts ierēdņu formālas rīcības rezultātā ir radīti zaudējumi valstij, par kuriem ierēdņi diemžēl vainu neuzņemsies. Rezultāts – nodokļu parāds 247 tūkst. eiro, kuru, visticamāk, neviens nesamaksās.»

Publiski pieejamā VID informācija par nodokļu parādiem liecina, ka ne vienam vien sabiedrībā zināmam restorānam ir lielāki vai mazāki nodokļu parādi.

Visu rakstu Restorānu virtuvju ēnas puses lasiet 31. maija laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru