Citas ziņas

Rīgā apkurei jau sāk pieslēgties pirmie nami; rēķinus par pagājušo sezonu apmaksājuši 95,5%

Gunta Kursiša, 29.09.2011

Jaunākais izdevums

Pašreiz apkurei, līdzīgi kā pagājušajā gadā, Rīgā ir pieslēdzies neliels skaits klientu – kopā apkuri pieslēguši vairāk nekā 113 jeb 1,5% namu. To skaitā ir biroji, izglītības un ārstniecības iestādes, kā arī dzīvojamie nami, kurus neapsaimnieko pašvaldības uzņēmumi, stāstīja a/s Rīgas Siltums informācijas daļas vadītāja Linda Rence.

Rīgas siltums jaunākie dati liecina, ka par 2010./2011. gada apkures sezonu kopā nomaksāti 95,5% rēķinu, un tas ir par 0,5% mazāk nekā pērn. «Faktiski, nomaksa ir sasniegusi aizvadītā gada līmeni, un tas ļauj pozitīvāk skatīties uz nākamās sezonas uzsākšanas gadu. Mēs plānojam, ka agrāk vai nedaudz vēlāk apkurei tiks pieslēgti visi nami,» norāda L. Rence, piebilstot, ka, kā ierasts, vairumam namu apkure tiks pieslēgta oktobra vidū vai oktobra beigās.

Kopumā a/s Rīgas Siltums apgādībā ir 5,169 dzīvojamie nami un 2,182 nedzīvojamās ēkas. «Lai siltumenerģija tiktu izmantota efektīvi, ir jāizmanto modernizēto individuālo siltummezglu regulēšanas iespējas,» stāsta Rīgas siltums pārstāve, norādot, ka patlaban Rīgā modernizēti teju 100% siltummezglu. Tie strādā automātiski un ļauj regulēt ēkas siltumenerģijas patēriņu abilstoši klientu prasībām un maksātspējai, savukārt vēlamos parametrus nosaka apsaimniekotājs, vienojoties ar iedzīvotājiem. Āra temperatūrai paaugstinoties vai pazeminoties, siltummezgls izslēdzas vai, gluži pretēji – ieslēdzas. Siltummezgli ļauj uzstādīt iespēju, ka siltuma padeve apkures sistēmā tiek nodrošināta arī dažas stundas dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rīgas siltuma ieceri iegādāties Rīgas BioEnerģijas kapitāldaļas atzīst par neekonomisku

Rūta Lapiņa, 14.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Rīgas siltums» iecere iegādāties SIA «Rīgas BioEnerģija» kapitāldaļas par 25% sadārdzinātu cenu ir pretrunā uzņēmuma un sabiedrības interesēm, norāda Ekonomikas ministrijā (EM).

EM kā viens no AS «Rīgas siltums» akcionāriem saņēmusi AS «Rīgas siltums» padomes priekšsēdētāja vietnieka Kaspara Lores, kurš padomē pārstāv valsts intereses, vēstuli, vēršot akcionāra uzmanību uz iespējamā SIA «Rīgas BioEnerģija» akciju iegādes darījuma neatbilstību AS «Rīgas siltums» interesēm, par kuru plānots pieņemt lēmumu šā gada 15. decembra AS «Rīgas siltums» padomes sēdē.

K. Lore šo vēstuli nosūtījis visiem AS «Rīgas siltums» akcionāriem (t.sk. arī Rīgas pilsētas domei, SIA «Enerģijas Risinājums.RIX» un VAS «Latvenergo»), vēršot akcionāru uzmanību uz to, ka piedāvātā darījuma summa par aptuveni 25% ir lielāka nekā summa, par kuru SIA «Enerģijas Risinājums.RIX» šā gada jūnijā pārdeva SIA «Rīgas BioEnerģija» 50% kapitāla daļas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rīgas siltums valde nolēmusi izmantot pirmpirkuma tiesības 50% SIA Rīgas BioEnerģija kapitāla daļu iegādei, informē Rīgas siltums pārstāve Agnete Bušta.

AS Rīgas siltums padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko norāda, ka iepazīstoties ar iesniegto informāciju par darījuma detaļām, uzklausot akcionāru pārstāvju viedokļus, kā arī ņemot vērā to, ka līdzšinējie AS Rīgas siltums valdes stratēģiskie lēmumi par videi draudzīgo šķeldas katlumāju būvniecību vienmēr ir bijuši rūpīgi izsvērti, un ir pierādījuši savu pozitīvo ietekmi gan uz AS Rīgas siltums attīstību, gan tarifu rīdziniekiem, kas ilgstoši ir zemākais gan Latvijas lielāko pilsētu vidū, gan starp Baltijas valstu galvaspilsētām, AS Rīgas siltums padomei nav pamata apšaubīt arī šī lēmuma pamatotību, tāpēc tā ar balsu vairākumu atbalstīja pirmpirkuma tiesību izmantošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

23.aprīlī Rīgas siltums sasniedzis jaunu rekordu enerģijas ražošanai no atjaunojamiem energoresursiem (AER) – 2 miljonus MWh.

Pirmo miljonu megavatstundu saražotajai siltumenerģijai un elektroenerģijai no AER Rīgas siltums sasniedza 18 gadu laikā kopš zaļās enerģijas ražošanas uzsākšanas, otrais miljons, pateicoties jaunām, efektīvām enerģijas ražošanas iekārtām, tika sasniegts trīs gadu laikā, bet trešo miljonu Rīgas siltums plāno sasniegt tuvāko divu gadu laikā, liecina uzņēmuma izplatītā informācija.

«Ir pagājis gads kopš dabasgāzes tirgus atvēršanas, taču dabasgāzes cena nav samazinājusies. Dabasgāzes izmaksas mūsu uzņēmumam ir pieaugušas. Tas, savukārt, mūs ir mudinājis aizvien aktīvāk izmantot biokurināmo siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai, sasniedzot jaunus rekordus,» norāda Rīgas siltums valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis. Uzņēmumā atzīmē, ka biokurināmā izmantošana ļauj samazināt atkarību no fosiliem kurināmiem un dod pozitīvu pienesumu Latvijas ekonomikai – tas nozīmē atbalstu vietējiem ražotājiem, darbavietas, kas tiek nodrošinātas gan Rīgas siltums, gan koksnes šķeldas ražotājiem un piegādātājiem. Turklāt, tā kā koksnes šķelda ir lētāks kurināmais nekā dabasgāze, tad tās izmantošana ir viens no faktoriem, kas ir ļāvis iepriekšējos gados samazināt un šobrīd noturēt Rīgā zemāko siltumenerģijas tarifu, salīdzinot ar Latvijas lielajām pilsētām un Baltijas valstu galvaspilsētām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1.augusta līdz 2021.gada 31.jūlijam Rīgā par siltumenerģiju būs jāmaksā 51,9 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 16,9% vairāk nekā šobrīd, savukārt pēc tam tarifs samazināsies līdz 49,99 eiro par MWh, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Komisijā norādīja, ka tarifu vērtēšanas procesā «Rīgas siltums» samazināja kopējās plānotās izmaksas par 5,1 miljonu eiro, salīdzinot ar sākotnēji iesniegto tarifu projektu, taču vienlaikus «Rīgas siltums» tarifu projektā iekļāva citas izmaksas, kas ietekmē gala tarifu - «Rīgas siltums» būtiski palielināja tarifa projektā iekļauto peļņu, to palielinot līdz atļautajam līmenim.

SPRK atzīmēja, ka «Rīgas siltums» tarifu projekta izskatīšanas laikā iesniedza regulatoram papildu neparedzētās izmaksas 15,4 miljonu eiro apmērā par iepirkto siltumenerģiju un kurināmo. Šādas izmaksas sākotnējā tarifu projektā komersants nebija iekļāvis. Pēc regulatora norādījumiem, minētās izmaksas tika samazinātas līdz 11,7 miljoniem eiro. Šīs izmaksas radušās saistībā ar kurināmā un iepirktās siltumenerģijas cenu pieaugumu pēdējo divu gadu laikā. Atbilstoši metodikai neparedzētās izmaksas ir iekļaujamas tarifā, kuras komersants var atgūt divu gadu laikā. Tas nozīmē, ka turpmāk - no 1.augusta līdz 2021.gada 31.jūlijam gala lietotāji par siltumu maksās 51,9 eiro par MWh (tarifs, kur iekļautas neparedzētās izmaksas). Savukārt no 2021.gada 1.augusta tarifs būs 49,99 eiro par MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rīgas siltums sāk pieslēgt apkuri

Gunta Kursiša, 12.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atsaucoties uz salstošo rīdzinieku pieprasījumu, a/s Rīgas siltums uzsāk aktīvo apkures sezonu, informē kompānija, norādot, ka šogad apkures tarifi nekļūs zemāki, bet nākamā gada apkures sezonā tie varētu samazināties par aptuveni 3%.

Šobrīd apkure ir pieslēgta vairāk nekā 50% Rīgas pilsētas ēku, un tuvāko dienu laikā ar apkuri būs nodrošināta lielākā daļa rīdzinieku, vēsta kompānijas paziņojums.

Rīgas siltums gan norāda, ka kompānija saskaras ar «nopietnu problēmu» - Rīgas iedzīvotāju parādiem. Septembrī kopumā nenomaksātie rēķini par apkuri Rīgā bija lielāki par pieciem miljoniem Ls, bet valstī kopumā pārsniedza 23,91 milj. Ls, liecina Latvijas Pašvaldību savienības dati. Risinot parādu problēmu, Rīgas siltums šogad plāno piesaistīt 18,5 milj. Ls īstermiņa kredītlīniju, lai apkures sezonā varētu savlaicīgi norēķināties par piegādāto enerģiju ar a/s Latvenergo un a/s Latvijas Gāze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rīgas siltums saņem 4,98 miljonu eiro aizdevumu investīciju projektiem

Žanete Hāka, 13.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

DNB banka noslēgusi kredītlīgumu ar galveno siltumenerģijas piegādātāju Rīgā – AS Rīgas siltums, informē bankas pārstāvji.

Kredītlīguma summa ir 4,98 miljoni eiro, un šie līdzekļi tiks izmantoti AS Rīgas siltums 2012./2013. finanšu gada investīciju projektu finansēšanai un refinansēšanai – lielākā daļa investīciju tiks novirzīta siltumenerģijas zudumu samazināšanai pārvadē.

Kredīta atmaksas termiņš ir pieci gadi.

Siltumenerģijas zudumu samazināšana ir viena no galvenajām uzņēmuma prioritātēm, skaidro AS Rīgas siltums valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis. Šogad plānots nomainīt un izbūvēt siltumtīklus gandrīz 12 kilometru garumā, no tiem 10 kilometrus – pielietojot bezkanāla tehnoloģiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Iedzīvotāju parādi Rīgas siltumam sarukuši uz pusi

Nozare.lv, 29.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādsaistības par patērēto siltumenerģiju AS Rīgas siltums vasaras laikā ir samazinājušās uz pusi, informē uzņēmuma Informācijas daļas vadītāja Jana Roze.

Precīzus skaitļus uzņēmums nenosauc, skaidrojot, ka Rīgas siltums strādā ar parādniekiem un parādu apjoms visu laiku mainās.

Uzņēmums novērojis, ka vasaras mēnešos tiek dzēsti aizkavētie ziemas maksājumi, un tieši pēdējos mēnešos vērojamas pozitīvas tendences parādu norēķinos.

Roze atgādināja, ka 2011./2012.gada apkures sezonā izrakstīto rēķinu nomaksas procents, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, bija vidēji par 2,5 procentpunktiem labāks.

Lai sāktu apkures sezonu, Rīgas siltums aicina ēku apsaimniekotājus un dzīvokļu īpašniekus norēķināties par patērēto siltumenerģiju.

Rīgas siltums piegādā siltumenerģiju 5235 dzīvojamiem namiem un 2187 nedzīvojamām ēkām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot jau ilggadējo sadarbību, DNB banka piešķīrusi finansējumu Rīgas galvenajam siltumenerģijas piegādātājam – AS Rīgas siltums, informē bankas pārstāvji. 15 miljonus eiro lielais finansējums tiks izmantots uzņēmuma sezonālo nepieciešamību nodrošināšanai.

«Jau vairāk nekā 10 gadu veiksmīgi sadarbojamies ar AS Rīgas siltums, nodrošinot uzņēmumam apgrozāmos līdzekļus, kā arī finansējot investīciju projektus. Tādēļ esam īpaši gandarīti, ka arī šogad uzņēmums iepirkuma procedūras rezultātā izvēlējies DNB banku kā savu partneri. AS Rīgas siltums plāno kredītu izmantot apgrozāmo līdzekļu finansēšanai, kas siltumapgādes aktuālajā sezonā nodrošinās uzņēmuma veiksmīgu darbību,» vēsta Lauris Macijevskis, DNB bankas viceprezidents.

AS Rīgas siltums valdes locekle Birute Krūze: «Mums ir izveidojusies sekmīga sadarbība ar DNB banku. Piešķirtais finansējums nepieciešams uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai. Par piegādāto enerģiju AS Rīgas siltums tekoši jānorēķinās ar saviem piegādātājiem, savukārt siltumenerģijas lietotājiem par patērēto siltumu jānorēķinās līdz nākamā mēneša divdesmitajam datumam, tādējādi piešķirtie līdzekļi ir svarīgi finanšu plūsmas stabilizēšanai. Šādu praksi uzņēmums īsteno nu jau vairākus gadus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Apkures sezona beigusies 89% Rīgas namu

Gunta Kursiša, 25.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā vairāk nekā 89% objektu, kurus apkalpo a/s Rīgas Siltums, pārtraukta apkures sezona, tuvākajās dienās arī pārējie namu apsaimniekotāji iecerējuši pārtraukt apkuri, informē a/s Rīgas Siltums pārstāve Jana Roze.

Par apkures atslēgšanu vai pieslēgšanu var pieņemt lēmumu namu īpašnieks vai apsaimniekotājs, ņemot vērā iedzīvotāju vairākuma viedokli. Agrāk apkure tika atslēgta, ja vidējā diennakts temperatūra trīs dienas pēc kārtas bija augstāka par plus astoņiem grādiem, teikts a/s Rīgas Siltums paziņojumā.

Vidējā āra gaisa temperatūra šajā apkures sezonā bijusi +1,4 grādi pēc Celsija, kas ir par 1,8 grādiem siltāk nekā pērn, kad tā bija -0,4 grādi pēc Celsija.

Noslēdzoties apkures sezonai, salīdzinājumā ar iepriekšējo apkures sezonu, nomaksas disciplīna nav būtiski mainījusies, šogad gandrīz par vienu procentpunktu labāka, pauda J. Roze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rīgas Siltums, sagaidot jauno apkures sezonu, vēl samazinās siltumenerģijas tarifu

Db.lv, 25.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS "Rīgas Siltums", sagaidot jauno apkures sezonu, kas parasti sākas oktobrī, ceturto reizi šogad samazinās siltumenerģijas tarifu, informē uzņēmumā.

Jaunais tarifs būs 39,77 EUR/MWh bez PVN, kas ir par 2% mazāks nekā iepriekš apstiprinātais siltumenerģijas tarifs - 40,46 EUR/MWh bez PVN.

Apzinoties Covid-19 pandēmijas radīto ekonomisko ietekmi, kas skar arī AS "Rīgas Siltums" klientu maksātspēju, un ņemot vērā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas izveidoto pieeju, kas ļauj operatīvi reaģēt uz kurināmā vai iepirktās siltumenerģijas cenu izmaiņām, AS "Rīgas Siltums" siltumenerģijas tarifu sešu mēnešu laikā samazina ceturto reizi. Kopējais siltumenerģijas tarifa samazinājums gada laikā ir vairāk nekā 12 EUR par megavatstundu jeb 23%. Plānotais siltumenerģijas tarifs būs arī mazākais tarifs pēdējo četru gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīdziniekiem no 1.februāra siltums būs lētāks par 4,4%, salīdzinot ar janvāri, kas ir 42,81 lats par megavatstundu (Ls/mWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), informē Rīgas siltums.

Siltuma cena kļūšot zemāka arī martā un aprīlī, pateicoties samazinātajai dabasgāzes tirdzniecības cenai februārī un prognozēm nākamajiem diviem mēnešiem.

Rīgas siltuma padomes priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko norāda, ka arī martā un aprīlī uzņēmums varēs samazināt siltuma cenu par 4,4%, salīdzinot ar janvāri, jo tiek prognozēts dabasgāzes tirdzniecības cenas kritums arī šiem mēnešiem.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā uzņēmums iesniedzis jauno siltumenerģijas tarifu projektu, kā rezultātā nākotnē siltums būs vēl par 3% lētāks, salīdzinot ar pašreizējo tarifu. Tas esot iespējams, pateicoties attīstītajiem zaļās enerģijas projektiem siltumcentrālēs Ziepniekkalns un Zasulauks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rīgas Siltums vienojas ar SEB banku un Swedbank par 16,5 milj. finansējumu

Gunta Kursiša, 23.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Rīgas siltums, SEB banka un Swedbank parakstījuši līgumus par īstermiņa finansējuma piešķiršanu kopumā par 16,5 milj. Ls, lai nodrošinātu uzņēmuma maksājumus apkures sezonas laikā.

SEB banka izsniegs uzņēmumam 9,5 miljonus latu ar termiņu desmit mēneši un Swedbank – septiņus miljonus latu ar termiņu seši mēneši.

«Piešķirtais finansējums nepieciešams uzņēmuma pamatfunkciju nodrošināšanai, lai aktīvās apkures sezonas laikā savlaicīgi norēķinātos par piegādāto enerģiju ar a/s Latvenergo un a/s Latvijas Gāze, tādējādi nodrošinot klientus ar nepārtauktu siltumapgādi,» skaidro a/s Rīgas Siltums valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

«SEB banka jau vairāku gadu garumā sadarbojas ar a/s Rīgas siltums, nodrošinot uzņēmumam gan ikdienas finanšu pakalpojumus, gan ilgtermiņa finansējumu inovatīvo mērķu realizēšanai,» stāsta SEB bankas Lielo uzņēmumu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Kārlis Danēvičs. Ilgaliacīgu sadarbību ar a/s Rīgas siltums uzsver arī Swedbank pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Rīgas siltums palīdzēs 230 atlaižamajiem atslēdzniekiem atrast jaunu darbu

LETA, 18.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums «Rīgas siltums» palīdzēs 230 atlaižamajiem siltumtehniķiem-atslēdzniekiem atrast jaunu darbu, intervijā Latvijas Radio sacīja uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Normunds Talcis.

Talcis skaidroja, ka šobrīd ir sākta darbinieku vērtēšana. Viņš apliecināja, ka «Rīgas siltums» palīdzēs atlaižamajiem darbiniekiem sagatavot CV, rekomendācijas vēstules, kā arī vērsīsies Nodarbinātības valsts aģentūrā, caur to mēģinot viņiem piedāvāt jaunu darbu.

Uzņēmuma vadītājs ir pārliecināts, ka šie speciālisti varēs atrast jaunu darbu.

Tāpat notiek pārrunas ar pašvaldības uzņēmumu «Rīgas namu pārvaldnieks» (RNP) par datumiem, kad jaunais pakalpojuma sniedzējs atbilstoši līgumam pārņems «Rīgas siltuma» funkcijas.

Talcis atgādināja, ka «Rīgas siltums» turpinās piegādāt siltumu, bet vairs neveiks ēku iekšējo siltuma sistēmu apkalpošanu. Viņš skaidroja, ka otro funkciju uzņēmums atbilstoši Rīgas domes lēmumam ir veicis kopš 1996.gada, daudz investējot arī darbiniekos un tehniskajos līdzekļos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta - Jūrmalas izpilddirektors sildās Rīgas Siltumā

Agrita Aune, speciāli DB, Gunta Kursiša, 31.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūrmalas izpilddirektors Valdis Vītoliņš saņēmis Jūrmalas domes atļauju apvienot savu amatu ar darbu akciju sabiedrības Rīgas siltums padomē.

A/s Rīgas siltums padomi pametuši divi padomes locekļi – Viktors Gluhovs un Alberts Krūmiņš, liecina jaunākie Lursoft dati.

Jūrmalas mērs Gatis Truksnis (ievēlēts no LPP, ZZS un KDS saraksta) uzskata, ka amatu savienošana neradīs interešu konfliktu un nekaitēs V. Vītoliņa tiešo pienākumu pildīšanai.

«Esmu izvērtējis, ka spēšu apvienot amatus Jūrmalas domē, Rīgas siltuma padomē un Tehniskajā universitātē,» skaidro Jūrmalas izpilddirektors. Viņš atzīst, ka izpilddirektora darbam velta astoņas stundas, kā tas noteikts viņa darba līgumā, un darbs necietīšot.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

AS Rīgas Siltums peļņa no saimnieciskās darbības iepriekšējā finanšu gadā - 1,82 miljoni eiro

Uzņēmuma mājas lapā publicētais informācijas avots, 18.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Rīgas Siltums» gūtā peļņa no siltumenerģijas pārdošanas, elektroenerģijas pārdošanas un citas saimnieciskās darbības iepriekšējā finanšu gadā ir 1,82 miljoni eiro.

Papildu ir gūta peļņa 5,94 miljoni eiro, kas ir izveidojusies saistībā ar to, ka ar 2018.gadu Latvijā ir ieviesta jauna uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtība, kuras rezultātā AS «Rīgas Siltums» vairāk nekā 10 gadu periodā uzkrātā atliktā nodokļa apmērs tika atzīts 2016. un 2017. gadā finanšu gada peļņas vai zaudējumu aprēķinā kā ieņēmumi.

AS «Rīgas Siltums» akcionāru 17. aprīlī notikušajā kārtējā sapulcē nolemts 3,7 miljonus eiro jeb 48% peļņas novirzīt projektiem, kas samazinās siltuma zudumus siltumapgādē un ļaus efektīvāk ražot siltumenerģiju, attīstot Rīgas centralizēto siltumapgādes sistēmu. Savukārt 4 miljonus eiro jeb 52% nolemts izmaksāt dividendēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas Siltums: apkuri pieslēguši 81% namu

Jānis Rancāns, 19.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patlaban apkuri Rīgā pieslēguši seši tūkstoši jeb 81,1% namu. Tajā skaitā 507 izglītības un ārstniecības iestādes, vairāk nekā 4,5 tūkstoši dzīvojamo namu un 976 nedzīvojamo namu, informē a/s Rīgas Siltums.

Uzņēmums norāda, ka, lai nodrošinātu komfortablus apstākļus savā mājoklī, dzīvokļu īpašniekiem ir jāvēršas pie saviem apsaimniekotājiem ar lūgumu uzsākt apkures sezonu. Balstoties uz apsaimniekotāju lūguma, a/s Rīgas Siltums dod atļauju uzsākt apkures sezonu pie nosacījuma, ka nav parādu par patērēto siltumenerģiju.

Tāpat Rīgas Siltums norāda, ka ir jāizmanto automatizēto individuālo siltummezglu regulēšanas iespējas, kas ir izbūvēti gandrīz visos Rīgas namos, lai siltumenerģija tiktu izmantota efektīvi.

Siltummezgli strādā automātiskā režīmā, ļaujot regulēt ēkas siltumenerģijas patēriņu atbilstoši klientu komforta prasībām un maksātspējai, norāda a/s Rīgas Siltums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Mainīta Rīgas siltuma padome

Žanete Hāka, 13.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Rīgas siltums reģistrētas izmaiņas padomes dalībnieku vidū, liecina Lursoft dati.

No AS Rīgas siltums padomes aizgājis Jurijs Spironovs, bet viņa vietā nākusi Rota Šņuka un Ilze Oša. Padomē kopā ar viņām darbojas Jānis Ločmelis, Juris Radzevičs, Vjačeslavs Stepaņenko.

Lursoft pieejamā informācija norāda, ka aizvadītajā gadā AS Rīgas siltums palielināja gan savu neto apgrozījumu, gan peļņu. Apgrozījums 2013. gadā bija 217,3 miljoni eiro un tā pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo pārskata periodu, ir 14,7%. Savukārt uzņēmuma peļņa 2013. gadā bija mērojama ar 7,3 miljoniem eiro pēc nodokļu nomaksas.

Valdības ziņojumā ir redzams, ka AS Rīgas siltums valde iesaka iegūto peļņu novirzīt tā tālākai attīstībai, attīstot Rīgas centralizēto siltumapgādes sistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi samazināto AS Rīgas siltums siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu.

Salīdzinājumā ar pašreiz spēkā esošajiem tarifiem samazinājums būs robežās no 2,2% līdz 4,2% atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas. Noteikts, ka apstiprinātie tarifi stāsies spēkā 2013.gada 1.jūlijā.

Apstiprinātie siltumenerģijas apgādes gala tarifi ietver siltumenerģijas ražošanas, pārvades un sadales, kā arī tirdzniecības tarifus. Piemēram, pie pašreizējās dabasgāzes tirdzniecības cenas 210 lati par 1000 normālkubikmetriem gāzes, apstiprinātais siltumenerģijas gala tarifs ar akcīzes nodokļa komponenti ir 41,65 lati par megavatstundu (Ls/MWh), tajā ietilpstošais siltumenerģijas ražošanas tarifs ir 31,81 Ls/MWh, pārvades un sadales tarifs - 8,92 Ls/MWh, bet tirdzniecības tarifs - 0,77 Ls/MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Talcis: siltuma tarifs pieaugs tikai par latu

Līva Melbārzde, 17.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada a/s Rīgas siltums vairāk nespēs akumulēt gāzes akcīzes radītās izmaksas, tās gulsies uz tarifu, vienlaikus spriedze iedzīvotāju parādu dēļ pieaug.

To DB intervijā saka a/s Rīgas siltums valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis. Lai savas siltuma ražošanas izmaksas darītu kaut cik prognozējamākas, Rīgas siltums pastiprināti attīsta šķeldas izmantošanas projektus. Neskaitot uzsāktos, uzņēmumam ir vēl citi šī kurināmā attīstības plāni, tomēr situācija rāda, ka ar investīcijām tuvākos gados, iespējams, būs jāpiebremzē.

A/s Rīgas siltums ir sagatavots jauns tarifu projekts?

Tā ir taisnība, šobrīd jaunais tarifu projekts ir iesniegts sabiedrisko pakalpojumu regulatorā. Šajā tarifā būs iekļauts jaunais dabasgāzes akcīzes nodoklis, kas jau ir spēkā no 1. jūlija. Šobrīd mēs tās izmaksas, kas ir saistītas ar a/s Latvenergo tarifu un akcīzes nodokli esam uzņēmušies uz sevi. Līdz ar to esam samazinājuši nākamā gada peļņu aptuveni uz pusi - no 4 milj. Ls pērn līdz aptuveni 2 milj. Ls. Taču šīs papildu izmaksas varam atļauties uzņemties tikai līdz 1. janvārim. Līdz ar to no nākamā gada sākuma akcīzes komponente būs iekļauta tarifā - pēc pašreizējās gāzes cenas tie ir aptuveni 1,6 Ls, kas papildus nāktu klāt iedzīvotājiem tarifā, taču esam atraduši iespēju šīs izmaksas nedaudz samazināt, līdz ar to pieaugums būs tikai par 1 Ls. Vēl šis tarifs trīs mēnešu laikā ir jāizvērtē regulatoram. Ja tarifs būs apstiprināts, tad pašreizējo 38,09 Ls/MWh vietā patērētājs pie nemainīgas dabasgāzes cenas maksās 39,09 Ls/MWh (bez PVN). Taču, ja runājam par tuvākā laika tarifiem, tad septembrī mums tarifs bija noteikts pie gāzes cenas 180 Ls/1000 m3, bet, kā liecina a/s Latvijas gāze publikācija Latvijas Vēstnesī, oktobra gāzes cena ir nedaudz zemāka - 175 Ls/1000 m3, tāda ir arī cenas prognoze līdz šā gada beigām, līdz ar to arī siltuma tarifs Rīgā līdz gada beigām nemainīsies un būs 37,41 Ls (bez PVN).

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Rīgas Siltums apkuri nav pieslēdzis ap 7% ēku

Gunta Kursiša, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siltumenerģijas piegādātājs a/s Rīgas Siltums nav pieslēdzis apkuri aptuveni septiņiem procentiem mājokļu, Db.lv stāstīja Rīgas Siltums informācijas daļas vadītāja Jana Roze.

Viņa stāstīja, ka apkure var nebūt pieslēgta divu iemeslu dēļ – tādēļ, ka ēkas pārstāvji ir pauduši, ka nevēlas, lai apkure tiktu pieslēgta, vai arī tādēļ, ka mājai ir izveidojies parāds.

Parāda dēļ apkures pieslēgšana ir aizkavēta 1,2 % ēku, iepriekš rakstīja Nozare.lv.

Oktobra sākumā parāds, ko veidoja namu iedzīvotāju nenomaksātie rēķini par apkuri, veidoja 1,4 miljonus Ls, tomēr, kā norāda J. Roze, kopējais parāda apjoms ir dinamisks un mainās katru dienu.

Db.lv skaidroja J. Roze, ar Rīgas siltums norēķinās nama apsaimniekotājs. Uzņēmums piegādā siltumenerģiju mājai, savukārt tās apsaimniekotājs to sadala siltumā, kas paredzēts karstajam ūdenim un siltumā, kas paredzēts apkurei. Tādējādi Rīgas siltums nevar pieslēgt apkuri tikai atsevišķiem dzīvokļiem, kas nomaksājuši parādu par apkuri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rīgas Siltuma padomi pametis Valdis Vītoliņš

Žanete Hāka, 10.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmaiņas reģistrētas AS Rīgas Siltums padomē, liecina Lursoft dati.

No uzņēmuma padomes priekšsēdētāja vietnieka amata atcelts Valdis Vītoliņš, kurš vietu AS Rīgas Siltums padomē ieņēma kopš pagājušā gada janvāra. Līdz ar izmaiņu reģistrāciju AS Rīgas Siltums padome turpina darbu četru amatpersonu sastāvā: padomes priekšsēdētājs ir Vjačeslavs Stepaņenko un padomes locekļi Jānis Ločmelis, Juris Radzēvičas un Jurija Spiridonova.

Savulaik Valdis Vītoliņš bijis gan SIA Metops un SIA Eletto kapitāldaļu turētājs, kā arī ieņēmis amatus vairākos uzņēmumos, tostarp bijis gan SIA Jūrmalas ūdens, gan arī nu jau likvidētās SIA Halcrow Baltica valdes loceklis. Lursoft datu bāzēs atrodamā informācija rāda, ka patlaban, pēc aiziešanas no AS Rīgas Siltums padomes, V. Vītoliņš neieņem amatus citos Latvijā reģistrētos uzņēmumos, kā arī nav neviena uzņēmuma kapitāldaļu turētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Rīgas siltums līdzšinējā padomes priekšsēdētāja vietniece Ginta Ozola pametusi amatu, un viņas vietā pašlaik jauns padomes priekšsēdētāja vietnieks nav iecelts, liecina jaunākā informācija Lursoft.

Tādējādi pašlaik a/s Rīgas siltums darbu pilda piecu padomes locekļu – Viktora Gluhova, Alberta Krūmiņa, Jāņa Ločmeļa, Jura Radzeviča, Gata Ābeles - un padomes priekšsēdētāja Vjačeslava Stepaņenko sastāvā.

A/s Rīgas siltums valdē pašlaik darbojas valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis, kā arī valdes locekļi Aigars Cīrulis, Raivis Elliņš, Birute Krūze, Uģis Osis.

Uzņēmums reģistrēts 1996. gadā, un tā pamatkapitāls ir vairāk nekā 47 miljoni Ls.

Rīgas siltums 2011. gadā apgrozīja 128,8 milj. Ls, bet peļņa veidoja 130 tūkst. Ls. Vērtējot pēc 2011. gada apgrozījuma, Latvijas lielāko uzņēmumu sarakstā TOP 500 a/s Rīgas siltums iekļuvis pirmajā divdesmitniekā un ieņem 18. vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesa šodien kādreizējo Babītes novada pašvaldības uzņēmuma "Babītes siltums" kapitāla daļu turētāja pārstāvi, tagadēji Mārupes novada domes priekšsēdētāju Andreju Enci (LRA) atzina par vainīgu par 37 561 eiro nelikumīgu izmaksāšanu atvaļinājuma kompensācijā un piemēroja viņam 18 900 eiro naudas sodu, noskaidroja tiesā.

Tāpat ar tiesas spriedumu viņam atņemtas tiesības divus gadus ieņemt valsts amatpersonas amatus valsts un pašvaldību institūcijās. Tiesa pilnībā arī apmierināja cietušās SIA "Babītes siltums" materiālā kaitējuma kompensācijas pieprasījumu 37 561 eiro apmērā.

Spriedumu vēl var pārsūdzēt otrās instances tiesā.

Patlaban Ence ir Mārupes novada domes priekšsēdētājs.

KNAB rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret Enci par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas.

KNAB toreiz informēja, ka saskaņā ar savāktajiem pierādījumiem amatpersona, atsaucot no amata pašvaldības kapitālsabiedrības valdes locekli, bez tiesiska pamata nolēma izmaksāt neizmantoto atvaļinājumu kompensāciju, proti, ignorēja kapitālsabiedrību valdes locekļu darbību reglamentējošo normatīvo regulējumu, kas neparedz valdes locekļu tiesības uz atvaļinājumu un neizmantotā atvaļinājuma kompensēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Maksājumos par siltumenerģiju disciplīna neuzlabojas

BNS, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada marta vidū Rīgas iedzīvotāji par patērēto siltumenerģiju Rīgas siltumapgādes uzņēmumam Rīgas siltums ir parādā desmit miljonus latu, informē Rīgas siltuma Informācijas daļas vadītāja Jana Roze.

Viņa sacīja, ka minētā summa ir 19% no šā gada apkures sezonā piegādātās siltumenerģijas, par kuru Rīgas siltums nav saņēmis samaksu.

Roze norādīja, ka 2011./2012.gada apkures sezona no oktobra līdz februārim, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo laika periodu, ir bijusi siltāka par 2,1 grādu, tāpēc patērētais siltumenerģijas daudzums samazinājies vidēji par 11%, savukārt vidējā vienas megavatstundas (MWh) siltumenerģijas cena no apkures sezonas sākuma ir par 11% lielāka nekā iepriekšējā gadā, kas ir saistīts ar dabasgāzes tirdzniecības cenas pieaugumu.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka rēķini par patērēto siltumenerģiju laika posmā no 2011.gada oktobra līdz 2012.gada februārim atšķiras tikai par 0,1%. Savukārt maksājumu disciplīna ir līdzīga vai vienāda kā iepriekšējā laika periodā, piebilda Rīgas siltuma pārstāve.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Saistībā ar iegruvumu veidošanos nākamajā būvsezonā plānots sākt Ģertrūdes ielas pārbūvi

LETA, 25.08.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai novērstu seguma iegruvumu veidošanos, AS "Rīgas siltums", SIA "Rīgas ūdens", Rīgas domes Satiksmes departaments un izpilddirektora pienākumu izpildītāja Iveta Zalpētere ir vienojušies nākamajā būvsezonā sākt Ģertrūdes ielas pārbūvi, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

"Rīgas siltums", "Rīgas ūdens", Satiksmes departaments un Zalpētere ir vienojušies par rīcības plānu. Ielas tehniskā stāvokļa apzināšanai un iegruvumu risku konstatēšanai, Ģertrūdes ielas visā garumā tiek veikta ģeofizikālā apsekošana ar radiolokācijas metodi. Patlaban "Rīgas siltums" ir veicis daļēju ielas pārbaudi, konstatējot vairākas pazemes mitrās zonas blakus siltumtīklu kanālam.

Ar radiolokācijas metodi tiek veikta ielas pārbaude, noskaidrojot, kur un kādas inženierkomunikācijas ir bojātas un kur potenciāli var veidoties izskalojumi un seguma deformācija. Konstatējot šādas zonas, nekavējoties tās tiek norobežotas un veiktas detalizētākas pārbaudes. Tostarp Satiksmes departaments veic ielas vizuālo inspekciju ne retāk kā trīs reizes nedēļā.

Komentāri

Pievienot komentāru