Citas ziņas

Rīgā sākas pirmais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums

Gunta Kursiša, 02.07.2013

Jaunākais izdevums

Rīgā otrdien sāksies pirmais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF), kurā piedalīsies vairāk nekā 300 latviskas izcelsmes uzņēmēji, pētnieki, finansisti, inženieri, juristi un citu nozaru profesionāļi no divdesmit valstīm.

Forums norisināsies no 2. lūdz 4. jūlijam, un tajā tiks pārstāvēti apstrādes rūpniecības, finanšu, jurisprudences, mežsaimniecības, izglītības, transporta, farmācijas, informācijas un komunikācijas pakalpojumu, arhitektūras, dizaina, valsts pārvaldes u.c. sektori. Latviskas izcelsmes profesionāļi būs ieradušies no ASV, Austrālijas, Beļģijas, Horvātijas, Igaunijas, Itālijas, Īrijas, Kanādas, Kataras, Lielbritānijas, Luksemburgas, Nīderlandes, Norvēģijas, Singapūras, Šrilankas, Šveices, Urugvajas, Vācijas, Zviedrijas, kā arī no Latvijas.

2. jūlijā plānotas foruma starptautisko dalībnieku iepazīšanās vakariņas, savukārt 3. jūlijā paredzētas sešas diskusijas - Latvijas vieta globālajā pasaulē, Latvijas uzņēmējdarbības vide, eksportspējīgajās nozares - ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem, inovācijas un investīcijas tehnoloģijās, kā arī radošajās industrijās.

Pirmajā PLEIF diskusiju panelī par Latvijas vietu globālajā pasaulē diskutēs ārlietu ministrs Ilmārs Rimšēvičs, korporācijas GasEnergoStroi prezidents Sergejs Čerņins, Procter & Gamble viceprezidents Uldis Sīpols, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, Bankas Citadele padomes locekle Baiba Rubesa.

Foruma otrajā diskusijā par Latvijas uzņēmējdarbības vidi salīdzinājumā ar Singapūras un ASV debatēs ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, NCH Capital viceprezidents Kārlis Cerbulis, Globālā līderības foruma vadītājs Siew Thiam Low, Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāve Zlata Elksniņa - Zaščirinska un LTRK viceprezidents Aigars Rostovskis.

PLEIF otrajā daļā norisināsies divu paralēlu diskusiju bloki, kuros par Latvijas eksportspējīgajām nozarēm - produktu un pakalpojumu sniedzējiem pasaules tirgū pieredzē dalīsies UPB valdes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns, Nordic Construction UK LTD izpilddirektors Juris Lujāns, Michelin North America Inc. Pakalpojumu attīstības vadītājs Roberts Kukainis, Latvijas Balzāma valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš - Āboliņš un Sakret direktors Andris Vanags.

Par Latvijas eksportspējīgajiem pakalpojumiem un to starptautisko zīmolvedību runās Aecom Baltijas reģionālo biroju direktors Arnis Kākulis, Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, komponiste, Emmy balvas ieguvēja Lolita Ritmane, McKinsey & Company vecākais eksperts Andris Umblijs un BTG Systems viceprezidents Andris Lācis.

Diskusijā par inovācijām un investīcijām tehnoloģijās iesaistīsies Baltijas Inovatīvo pētījumu un infrastruktūras padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, Performance Systematic CEO pārstāvis Kārlis Vizulis, Booz Allen Hamilton vecākais projektu vadītājs Zigurts Majumdars, Real Sound Lab valdes priekšsēdētājs Viesturs Sosārs un Imprimatur Capital Fund Management vadošais partneris Toby Moore. Diskusiju moderēs Vides Risinājumu institūta izpilddirektore Inese Suija – Markova.

Par inovācijām un investīcijām radošajās industrijas debatēs portāla Fold redaktore Evelīna Ozola, arhitekts Krists Kārkliņš no ASV, Nacionālā Kino centra direktore Ilze Gailīte - Holmberga, Baltiešu filmu festivāla Kanādā dibinātājs Andris Ķesteris un Latvijas mūzikas eksporta biedrības izpilddirektore Agnese Cimuška.

Foruma noslēgumā «skatu no malas» sniegs starptautiskie investori AlphaMetrix vadītājs Aleks Kīns, Starshak WinzenburgInvestment Bankers in Chicago izpilddirektors James Staples un Pampered Chef vecākā viceprezidente Lisa Flynn.

PLEIF mērķi ir veicināt savstarpēju saziņu un sadarbības projektu veidošanos starp dažādu uzņēmējdarbības nozaru pārstāvjiem Latvijā un pasaulē, investīciju un zināšanu kapitāla piesaisti, ārvalstu investīcijām pievilcīgas un godīgas uzņēmējdarbības vides izveidi, kā arī stiprināt ārpus Latvijas dzīvojošo latviešu saikni ar Latviju un veicināt to līdzdalību Latvijas ekonomikas izaugsmes procesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Austrālijā atklās pirmo Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma reģionālo pasākumu ārpus Latvijas

Zane Atlāce - Bistere, 27.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijā, Melburnā ceturtdien, 29.decembrī, atklās pirmo Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma (PLEIF) reģionālo pasākumu ārpus Latvijas, pulcējot gan Latvijas un Austrālijas uzņēmējus, gan Latvijas izcelsmes profesionāļus no vairākām citām valstīm, pastāstīja Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē priekšsēdētāja un PLEIF Austrālijā koordinatore Kristīne Saulīte.

PLEIF reģionālais pasākums norisināsies divas dienas no 29. līdz 30.decembrim. Pasākuma atklāšanas sesijā klātesošos uzrunās Latvijas Republikas Kultūras ministre Dace Melbārde, politiķis un tiesnesis Egils Levits, kā arī Ārlietu ministrijas speciālais vēstnesis diasporas jautājumos Atis Sjanītis.

«Šāds pasākums norisinās pirmo reizi un, kā jau tas mēdz būt ar lietām, kas notiek pirmo reizi, tas ir arī eksperiments. Mūsuprāt, Klusā okeāna un Āzijas reģionam ir ekonomiskais potenciāls un šis būs mūs pirmais mēģinājums abpusēji tuvināt gan Latvijas, gan šajā reģionā darbojošos Latvijas izcelsmes uzņēmējus un dažādu nozaru profesionāļus,» sacīja Saulīte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvija investoriem pievilcīga valsts

Ieva Jurevica, 04.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ notiekošajā pirmajā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumā (PLEIF) vairakkārt izskanēja viedokļi par Latvijas potenciālu un labo uzņēmējdarbības vidi gan tehnoloģiju jomā, gan radošajās industrijās.

PLEIF ietvaros 3. jūlijā norisinājās vairākas diskusijas par Latvijas uzņēmējdarbības vidi un globālo nozīmi, tehnoloģiju inovācijām, kā arī tika apspriesta Latvijas pievilcība ārvalstu investoru acīs. Forumā piedalās vairāk kā 350 latviešu izcelsmes uzņēmēji no 21 pasaules valsts.

Par Latvijas vietu globālā pasaulē diskutēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, Procter&Gamble viceprezidents Uldis Sīpols, AS Citadele banka padomes locekle Baiba Rubesa, kā arī korporācijas GasEnergoStroi prezidents Sergejs Čerņins. Diskusijā E. Rinkēvičs izteica ideju veidot uzņēmēju informatīvu datu bāzi, kurā uzņēmēji varētu ievietot informāciju par sevi un savu darbību kā arī sazināties savā starpā. Savukārt B. Rubesa rosināja veicināt pieredzējušo un jauno uzņēmēju savstarpējo sadarbību un cunftu veidošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Eksperti: Ķīnas tirgus ir daudzsološs, taču nepieciešama rūpīga tā izpēte

Dienas Bizness, 10.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējā globālajā ekonomiskajā situācijā Latvijas uzņēmumi arvien vairāk vērš skatus Ķīnas virzienā, taču pirms sākt darbību šajā milzīgajā un daudzsološajā Āzijas tirgū, ir jāveic rūpīga izpēte, lai saprastu tā īpatnības, secina Otrā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma (PLEIF) eksperti.

«Uzņēmējam, kas vēlas ieiet Ķīnas tirgū, jāveic tirgus pētījumi un personīgi jāapmeklē Ķīnu, lai saprastu, vai tur ir piemērots noieta tirgus viņa produktam vai pakalpojumam. Ķīna ir milzīgs tirgus, tāpēc ir jābūt izpratnei par konkrēto reģionu, pilsētu, pircēju un jāveic klientu segmentācija,» sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības Ķīnā vadītāja Ieva Jākobsone-Bellomi, piektdien uzrunājot PLEIF dalībniekus.

Cenšoties iekarot Ķīnas tirgu, jāņem vērā civilizācijas un līdz ar to - arī biznesa atšķirības, tostarp attiecībā uz lietišķajām sarunām un etiķeti. Ķīnieši ir loti praktiski un pragmatiski, tāpēc pirms viņus uzrunāt, ir jāizvērtē savs biznesa piedāvājums un tā pievilcīgums ķīnietim no investīciju atdeves viedokļa. Ķīnas biznesā svarīga ir uzticamība - ķīnietis šo uzticamību pārbauda caur baijiu - stipru alkoholisko dzērienu, kas ļauj viņam novērtēt sadarbības partneri klātienē, stāstīja Jākobsone-Bellomi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Ekonomikas un inovāciju foruma rīkotāji apmierināti, sola turpinājumu

Ieva JurevicA, 04.07.2013

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma ietvaros norisinājās ASV latvieša Ivara Avota izgudrotās paševakuācijas ierīces Easy down paraugdemonstrējums.

Foto: Edmunds Brencis, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma (PLEIF) organizatori ceturdien preses konferencē atzinīgi vērtēja lielo atsaucību un forumā gūtās idejas. Ārlietu ministrija nākamo forumu plāno rīkot pēc 5 gadiem.

Ceturdien PLEIF organizatori – Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) – rīkoja preses konferenci, lai pastāstītu par forumā gūtajām atziņām un turpmāko rīcību Latvijas izaugsmes veicināšanai.

Preses konferencē piedalījās PBLA priekšsēdis Jānis Kukainis, LTRK prezidents Gundars Strautmanis, ĀM speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Rolands Lappuķe, Rīgas Tehniskās universitātes rektora vietnieks biznesa atbalsta un attīstības jautājumos Modris Ozoliņš, kā arī Latvijas Goda konsuls Ilinoisas štatā Roberts Blumbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kas jāņem vērā jaunajam uzņēmējam, sākot biznesu Latvijā?

Žanete Hāka, 09.07.2015

1. Latvijā biznesu sākt vieglāk nekā Londonā vai Silīcija ielejā

Latvijā ir pateicīga biznesa vide, lai spertu uzņēmējdarbības pirmos soļus - dzīvošanas izmaksas ir zemas, cilvēki - gudri un nodibinājuma TechHub Riga paspārnē sāk veidoties noturīga jauno uzņēmēju sabiedrība. Arī valsts atbalsts un mikrouzņēmuma nodokļa modelis krietni atvieglo uzņēmējdarbības uzsākšanu. Latvijā ideju īstenot ir vieglāk un ātrāk nekā, piemēram, Londonā vai Silīcija Ielejā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pieredze rāda, ka teju ikviens, sperot pirmos soļus uzņēmējdarbībā, saskaras ar zināmām grūtībām un to pārvarēšana dažkārt var būs īsts izaicinājums – tas sevišķi attiecas uz cilvēkiem, kas dzimuši ārzemēs, bet vēlas pārcelties uz dzīvi Latvijā un izmēģināt spēkus biznesā.

Ko der zināt, lai jaunais uzņēmējs varētu veiksmīgi uzsākt savu biznesu un gūt panākumus Latvijā?

Ieteikumos dalās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, Austrālijā dzimušais folkkluba ALA Pagrabs līdzīpašnieks Krišjānis Putniņš un Lielbritānijā profesionālu pieredzi guvušais tīmekļa rīku izstrādes uzņēmuma Edurio dibinātājs Ernests Jenavs.

Šie eksperti trešdien, 8.jūlijā, uzrunāja sanākušos Rīgā notikušajā Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma (PLEIF) pasākumā jauniešiem, kas tika rīkots ar mērķi iepazīstināt latviešu izcelsmes jaunos profesionāļus no dažādām valstīm ar uzņēmējdarbības iespējām Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Valmierā tiksies uzņēmējdarbības dažādās nozarēs strādājoši profesionāļi no visas pasaules

, 26.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF) norisināsies 28. un 29.jūnijā Valmierā. Pirmo reizi šāda mēroga uzņēmējdarbības nozares attīstībai veltīts forums norisināsies ārpus Rīgas, pulcējot interesentus no visas pasaules. Arī diskusijas vadīs Latvijā un ārvalstīs praktizējoši profesionāļi, daloties pieredzē un paverot iespējas jaunu biznesu attīstībai un eksporta tirgu apgūšanai. Ar mērķi veicināt Latvijas ekonomisko izaugsmi un valsts simtgadē pasaules latviešus pulcēt Latvijā, forums ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums.

Diskusiju Biznesa vide ASV, sadarbība un eksporta iespējas vadīs Federālās vēlēšanu komisijas ģenerālpadomes palīgs Pēteris Blumbergs (ASV); Biznesa vide Āzijā, sadarbība un eksporta iespējas – Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāta vadītāja Valda Liepiņa (Austrālija, Luksemburga); Latvija – vieta biznesa uzsākšanai, attīstīšanai un izaugsmei – zvērināts advokāts Spigulis & Kukainis Matīss Kukainis (ASV, Latvija); Korporatīvā apzinātība, ilgtspējīgs bizness – Upsalas Universitātes pētniece Dr.Med. Ieva Reine (Latvija, Zviedrija).

Foruma galvenā moderatore būs Ingrīda Kariņa-Bērziņa, Baltijas advokātu biroju apvienības COBALT partnere un intelektuālā īpašuma un informācijas tehnoloģiju prakses grupas vadītāja Latvijā. I.Kariņa-Bērziņa ir zvērināta advokāte Latvijā un ASV, pasniedzēja Stokholmas Ekonomikas augstskolā Rīgā un Rīgas Juridiskajā augstskolā. Dzimusi un uzaugusi Vilmingtonā, Delavērā (ASV), izglītību gūstot Vilmingtonas un Filadelfijas latviešu skolās. Absolvējusi Beverīnas vasaras vidusskolu un Ministeres latviešu ģimnāziju. Bakalaura grāds iegūts Jeilas Universitātē, maģistra grādu starptautiskajās tiesībās – Tafta universitātes Flečera skolā un doktora grādu tiesību zinātnēs – Pensilvānijas Universitātē. Viņa ir Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā un Ārvalstu investoru padomes Latvijā valdes locekle. Kopš 2005.gada I.Kariņa-Bērziņa ar vīru un četriem bērniem dzīvo Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīts eksporta atbalsta kustības “The Red Jackets” organizētais Eksporta izcilības forums, kura laikā, valsts augstākajām amatpersonām klātesot, jau ceturto reizi tika paziņoti pašmāju daudzsološākie jaunie eksportētāji.

Šogad svinīgā apbalvošanas ceremonija norisinājās Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma PLEIF ietvaros, kura mērķis ir veicināt Latvijas ekonomisko izaugsmi un inovāciju, stiprinot sadarbību starp dažādās uzņēmējdarbības nozarēs strādājošiem profesionāļiem Latvijā un pasaulē. Kā galvenā foruma tēma šogad tika izvirzīta Latvijas stratēģiskā komunikācija un radošo talantu potenciāls.

No visiem titulam “The Red Jackets” un “Rising Stars” izvirzītajiem pretendentiem žūrijas komisija rūpīgā atlasē izvēlējās 10 Latvijas vadošos eksporta zīmolus un 10 uzlecošās eksporta zvaigznes, kas pievienojas līdzšinējiem 100 pašmāju eksporta izcilniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Pasaules brīvo latviešu apvienības vadītājs: jāveido valsts, kurā var paēdināt savus bērnus

Dienas Bizness, 04.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nevaram atrisināt visas Latvijas ekonomiskās problēmas, taču Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma dalībniekiem – latviskas izcelsmes profesionāļiem, pētniekiem, uzņēmējiem - ir interese par projektu īstenošanu Latvijā, norāda Pasaules brīvo latviešu apvienības (PBLA) priekšsēdis Jānis Kukainis LNT raidījumā 900 sekundes.

Saistībā ar lielajiem emigrācijas rādītājiem J. Kukainis norāda, ka būtu «jāaptur asiņošana» un jāveido Latvija par valsti, kurā cilvēki var paēdināt un apģērbt savus bērnus.

Jāatgādina, ka Rīgā norisinās pirmais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF), kurā piedalās vairāk nekā 300 latviskas izcelsmes uzņēmēji, pētnieki, finansisti, inženieri, juristi un citu nozaru profesionāļi no divdesmit valstīm. Foruma galvenais organizators ir Pasaules brīvo latviešu apvienība.

Latvija piedzīvojusi gan augšupeju, gan krīzi, taču kopumā Latvijas tēls ārvalstīs ir pozitīvs, uzskata J. Kukainis. Viņš uzsver, ka lietas, pie kurām Latvijā būtu jāstrādā un kuras būtu jāuzlabo, ir korupcija, tieslietu sistēma un birokrātija.

Komentāri

Pievienot komentāru