Ražošana

Rīgā sākas pirmais starptautiskais Veterinārmedicīnas kongress

Sandra Dieziņa, 14.10.2005

Jaunākais izdevums

Laikā, kad pasaulē plosās putnu gripa un citas bīstamas dzīvnieku slimības, no 14. līdz 15. oktobrim Rīgā notiks pirmais starptautiska mēroga Veterinārmedicīnas kongress, kura galvenais uzdevums ir veicināt izpratni par dzīvnieku veselības un veterinārmedicīnas tiešu saistību ar sabiedrības veselību, kā arī dalīties pieredzē par sasniegumiem zinātnē un praksē šo problēmu efektīvā risināšanā. „Ir pienākusi diena, kad beidzot pasaule saprot - tas, ar ko slimo un kā tiek ārstēti dzīvnieki, vistiešākajā veidā attiecas arī uz cilvēkiem. Pierādījums tam ir govju trakumsērga un putnu gripa – problēmas, kas ir aktuālas visai cilvēcei un kuras nenogurstoši risina profesionāļi visā pasaulē”, saka kongresa prezidents, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Vinets Veldre, „Tādēļ es uzskatu, ir ļoti būtiski, ka mums ir izdevies tieši šobrīd, kad putnu gripa klauvē pie Eiropas Savienības durvīm, Rīgā sapulcēt nozares autoritātes no visas pasaules, lai diskutētu par šiem ikvienam tik svarīgajiem jautājumiem”. Kongresā ar referātiem uzstāsies referenti no Starptautiskā Epizootiju Biroja, Eiropas Veterinārās Federācijas, Sankt-Pēterburgas Valsts Veterinārās Akadēmijas, kā arī daudzas citas veterinārās nozares autoritātes. Savu dalību kongresā pieteikuši ap 200 dalībnieku no daudzām pasaules valstīm, to starpā no ASV, Austrālijas, Āfrikas, Nīderlandes, Vācijas, Krievijas, Polijas, Anglijas, Francijas un citām. Uz kongresu ieradīsies arī vairāku valstu veterināro un pārtikas uzraudzības iestāžu vadītāji. Kongresu organizē „East-West veterinary Foundation”, Pārtikas un veterinārais dienests, kā arī Latvijas veterinārārstu biedrība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvija var!

Latvija Var! Gods un pienākums

Jana Gavare, 67084450, 15.08.2008

Preklīniskā institūta vadošais pētnieks Jāzeps Rimeicāns (no labās) kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes studentiem.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Esmu laimīgs cilvēks un humānas profesijas pārstāvis, — par sevi saka pārtikas un veterinārmedicīnas eksperts Jāzeps Rimeicāns.

Stāvējis klāt Latvijas Veterinārā dienesta izveidei un deviņus gadus bijis tā direktors, pārstāvējis Latviju veterinārmedicīnas jomā iestāšanās sarunās Pasaules Tirdzniecības organizācijā un Eiropas Savienībā (ES), tagad Jāzeps Rimeicāns ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes Preklīniskā institūta vadošais pētnieks un kopš 2002. gada — arī starptautisks eksperts dažādās valstīs.

Gandarīts par to, ka savas bagātīgās zināšanas un pieredzi var nodot citiem. «Mums, latviešiem, jābūt daudz lepnākiem — mēs varam ne tikai uzklausīt padomus, bet arī dot tos citiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par LPS priekšsēdi atkārtoti ievēl Jaunsleini

LETA, 09.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdi šodien Aucē notikušajā LPS 24.kongresā atkārtoti tika ievēlēts Andris Jaunsleinis, kurš šo organizāciju vada jau 20 gadus.

Jaunsleinis bija vienīgais kandidāts uz LPS priekšsēža amatu.

Kongresa delegātiem tika izsniegti 170 vēlēšanu biļeteni, no kuriem balsošanas urnā tika iemesti 167 biļeteni, kuri visi tika atzīti par derīgiem. Par Jaunsleiņa kandidatūru nobalsoja 164 kongresa delegāti.

Uzrunājot kongresa delegātus, Jaunsleinis pateicās par milzīgo uzticību un apsolīja to godprātīgi izmantot LPS kopīgo problēmu risināšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā reģistrēti kopumā 16,36 tūkstoši jaunu uzņēmumu, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2012.gadu, pagājušā gadā reģistrēto uzņēmumu skaits sarucis, taču jaunreģistrēto uzņēmumu skaita kritums nebūt nenozīmē, ka būtu samazinājusies arī jauno uzņēmēju radošā pieeja, izvēloties savu uzņēmumu nosaukumus. Veicot pētījumu par 2013.gadā reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, Lursoft secinājis, ka radoši ļaudis dzīvo visā Latvijas teritorijā, sākot ar Liepāju, beidzot ar Daugavpili.

Vairāki uzņēmēji saviem uzņēmumiem izvēlējušies nosaukumus, kuri liek uzreiz noprast par komersanta darbības jomu. Tādi ir, piemēram, Beķerfeja, Ātra Paka, Kārumu fabrika, Prieks Būvēt, Tortes fabrika. Lursoft novērojumi arī liecina, ka nezūdoša ir cilvēku vēlme uzņēmumu nosaukumos iepīt pozitīvisma pilnus vārdus, kas, pavisam iespējams, nākotnē varētu līdzēt veiksmīgi vairot klientu loku. Starp interesantākajiem pērn reģistrēto uzņēmumu nosaukumiem, kuri tā vien vairo ticību savām spējām un rada optimismu, noteikti jāmin Yes, we can, Laimīgie nami, Good Feeling, Labs dzēriens, Tīri un Skaisti, Patiesi ar Mīlestību, Pozitīvo emociju aģentūra, Happy Latvia, tomēr ir uzņēmēji, kuri uzskata, ka lietas ir jāsauc īstajos vārdos, tādēļ pagājušajā gadā arī reģistrēti uzņēmumi, kuriem ir tādi nosaukumi kā Cerība resnīšiem un Pēdējā aģentūra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 12. novembrī Smiltenes tehnikumā tiks atklātas ERAF finansētā rekonstrukcijas un modernizācijas projektā atjaunotās ēkas un mācību programmas. Ieguldot 8,7 miljonus eiro un izveidojot vienotu tehnikuma mācību kompleksu, Smiltenes tehnikums uzskatāms par vienu no modernākajām profesionālās izglītības iestādēm Vidzemes reģionā, informē Izglītības un zinātnes ministrijā.

Projekta ietvaros tika rekonstruētas skolas ēkas, t.sk. veterinārmedicīnas mācību ēka, mazo dzīvnieku klīnika, dienesta viesnīca. Mācību ēkā uzstādītas jaunas ergonomiskas mēbeles, iegādātas iekārtas un aprīkojums prioritāro – ēdināšanas un lauku tūrisma pakalpojumu, veterinārmedicīnas, autotransporta un transporta - izglītības programmu mācību procesa nodrošināšanai atbilstoši mūsdienu darba tirgus prasībām.

Izglītības programmu modernizācija norisinājās ciešā sadarbībā ar darba devēju organizācijām - tūrisma, metālapstrādes, mašīnbūves un mašīnzinību, pārtikas rūpniecības un lauksaimniecības nozaru ekspertu padomēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Bimbuļi rimbuļi, Palikt LV, Sēdnīca un citas asprātības uzņēmumu nosaukumos

Dienas Bizness, 23.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot iepriekšējos gados aizsāktās tradīcijas, Lursoft apkopojis arī 2014.gadā reģistrēto uzņēmumu interesantākos nosaukumus.

Lursoft skatījumā radošie prāti nav koncentrēti tikai kādā noteiktā reģionā, jo pērn reģistrēti uzņēmumi ar interesantiem nosaukumiem gan Latvijas lielākajās pilsētās, gan novados, informē Lursoft pārstāve Indra Jansone.

Tā, piemēram, no pērn janvārī reģistrētajiem uzņēmumiem, interesantākie nosaukumi Lursoft skatījumā ir Sudraba Laikmets (Rīga), Miera pērle (Rīga), Laika Eksperti (Rīga), Māra kumoss (Rīga), Rituālie Pakalpojumi (Valmiera), Labs Remonts (Rīga), Zirga Spēks (Ozolnieku nov), Flying Dogs (Ventspils), Digipalīgs (Rīga), BRIKU-BRAKU (Grobiņas nov), Viss Labi (Rīga), ZUMZUM (Rēzekne), Elpo Brīvi (Lielvārdes nov), Lec un minies (Ogres nov), 7.vārti (Ogres nov), Irracionāli risinājumi (Rīga), VĀRNU IELAS REPUBLIKA (Rīga).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jūrmalas pašvaldībā plānotās aktivitātes no 3. līdz 13. septembrim

, 31.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

03.09.2007 Zinību diena

Jūrmalas pilsētas izglītības iestādes

03.09.2007, 10:00 Struktūrvienību vadītāju sanāksmes

Domē, Jomas ielā 1/5

04.09.2007, 09:00 Uzņēmējdarbības licencēšanas un individuālā darba komisijas sēde

Domē, Jomas ielā 1/5

04.09.2007, 09:00 Bāriņtiesas sēde

Bāriņtiesā, Dubultu pr.1

04.09.2007, 12:00 Ēku un būvju tehniskā stāvokļa novērtēšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75.

04.09.2007, 13:00 Rakšanas atļauju izsniegšanas komisijas sēde

Būvvaldē, Edinburgas pr.75.

05.09.2007 Sākas detālplānojuma zemesgabalam Salacas iela 1/3 sabiedriskās apspriedes pirmais posms

Būvvaldē, Edinburgas prosp. 75

05.09.2007 Sākas detālplānojuma zemesgabalam Tallinas ielā 26 sabiedriskās apspriedes pirmais posms

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien Latvijas Futbola federācija (LFF) ārkārtas kongresā biedri lēma atstādināt no amata organizācijas prezidentu Kasparu Gorkšu.

Par Gorkša atstādināšanu balsoja 67 biedri, pret bija 60, bet atturējās divi.

Lai atstādinātu Gorkšu, bija nepieciešams 50%+1 balss. Balsojumam tika reģistrēti 129 biļeteni, līdz ar to atstādināšanai bija nepieciešamas vismaz 65 balsis.

Gorkšs par LFF prezidentu tika ievēlēts pērn uz diviem gadiem, amatā nomainot Gunti Indriksonu. Pēc LFF statūtiem, nākamās prezidenta vēlēšanas notiks 2020.gadā, līdz ar to līdz aprīlim organizācija strādās, visticamāk, bez prezidenta.

LETA jau ziņoja, ka LFF biedri bija iesnieguši pieprasījumu par ārkārtas kongresa sasaukšanu un prezidenta Gorkša atsaukšanu no amata. Vēstuli parakstīja 69 LFF biedri, kas ir vairāk nekā puse no reģistrētajiem 137 organizācijas biedriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Moody's brīdina ASV saistībā ar nespēju palielināt parāda limitu

Lelde Petrāne, 03.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reitingu aģentūra Moody's brīdinājusi, ka var pazemināt ASV parāda reitingu, ja Kongress tuvākajās nedēļās nepalielinās ASV parāda limitu, kā arī par defolta risku, ziņo BBC.

Republikāņi trešdien bloķēja parāda limita palielināšanu, pieprasot, lai demokrāti, pirmkārt, piekristu izdevumu samazināšanai.

ASV draudot defolts, ja Kongress līdz augustam neatļaus papildus aizņemšanos. Reitinga pazemināšana palielinātu aizņemšanās izmaksas, palēninot ekonomikas atveseļošanos.

ASV ir 1,5 triljonu ASV dolāru deficīts un tai ir jau apmēram 14,3 triljonu ASV dolāru parāds.

Valsts parāda griestus sasniedza pagājušajā mēnesī, taču ASV Valsts kase ir sākusi veikt ārkārtas pasākumus, lai izvairītos no robežas pārkāpšanas.

Abu partiju vadītāji piekrīt nepieciešamībai «apgriezt» budžetu, ņemot vērā ievērojamo pārtēriņu, bet republikāņi atteikušies atļaut nodokļu palielināšanu, toties demokrāti apņēmušies aizsargāt dārgās sociālās programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām, nosakot pārtikas produktu embargo, parādoties gaisma tuneļa galā, šodien Krievijas nevalstiskās organizācijas Starptautiskais ražotāju un uzņēmēju kongress konferences laikā atzina Krievijas Federācijas Federālās asamblejas Lauksaimniecības un vides politikas komitejas priekšsēdētājs Genādijs Gorbunovs.

«Politiķi strādā augstās sfērās, bet biznesā tikmēr parādās nekomfortabli apstākļi. Visi esam nobažījušies un vairākkārt esam aicinājuši politiķus pārtraukt sankcijas, lai lauksaimniecības sektors varētu atgriezties pie normālas sadarbības ar pasaules valstīm, kāda tā bija iepriekšējos gados. Turpināsim jau sāktās sarunas ar Krievijas visaugstāko vadību par sankciju atcelšanu, un jāatzīst, ka nupat parādījusies gaisma tuneļa galā, ir zināmas cerības», sacīja Gorbunovs.

Tāpat viņš norādīja, ka sankciju dēļ iesaistīto valstu lauksaimniecības un pārtikas sektora uzņēmējiem laiks vēl nav zaudēts.

«Visu vēl var vērst par labu. Mēs meklējam produkcijas piegādes iespējas, Latvijas uzņēmēji meklē realizācijas iespējas. Agri vai vēlu embargo tiks atsaukts, un Krievijā joprojām rēķinās ar produktu piegādi no Latvijas,» sacīja Gorbunovs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Apkopoti 2017. gada radošākie uzņēmumu nosaukumi

Laura Mazbērziņa, 28.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā kopumā reģistrēti 10,21 tūkstoši jaunu uzņēmumu, kas ir zemākais rādītājs kopš 2009.gada, liecina Lursoft dati.

Salīdzinot ar 2016.gadu, Lursoft aprēķini rāda, ka gada laikā reģistrēto jauno uzņēmumu skaits sarucis par 8,89%. Tas gan nav mazinājis uzņēmēju vēlmi saviem uzņēmumiem izvēlēties nosaukumus, kuri būs pamanāmi starp pārējiem.

Ņemot vērā, ka nosaukums ir viens no pirmajiem, ko pamana patērētājs, tā izvēlei jābūt tālredzīgai. Iespējams, tieši tāpēc daļa uzņēmēju izvēlējušies nosaukumus, kas jau vedina domāt par tā darbības jomu. Tāds, piemēram, ir pērn janvārī Jaunpils novadā reģistrētais SIA «Traktordakteris», SIA «Latvijas alus paradīze», kas savu mājvietu radusi Rīgā, SIA «Aizvest paku», SIA «Žogu valstība» vai arī SIA «Labakais Tehnologiju Sakartotajs» Daugavpils novadā. Tomēr jāteic, ka šādi uzņēmumi ir mazākumā un vairumā gadījumu pēc nosaukuma izlasīšanas tā darbības joma tā arī paliek miglā tīta. Jūsuprāt, ar ko ikdienā nodarbojas aizvadītajā gadā reģistrētie SIA «Pupsiks», SIA «Jaukie cilvēki», SIA «Ko gribu, to daru», SIA «Turpinājums sekos» vai arī SIA «Čau Tēti»?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Caunes nelikumīgajā stirnu šaušanas lietā izmantots spēļu ierocis; viena stirna mirusi no lodes

Gunta Kursiša, 03.05.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Sniega motocikla braucēju rokās bija spēļu ierocis, bet netālu no viņu izklaižu vietas atrastajām čaulītēm un stirnām, kas pēc polcijas teiktā esot mirušas dabīgā nāvē, ar abu motociklistu izdarībām, no kuriem viens ir Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune, neesot bijis nekāda sakara,» raksta reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas.

Jau vēstīts, ka šā gada aprīļa beigās Valsts policija (VP) pieņēmusi lēmumu izbeigt kriminālprocesu skandalozajā malumedību lietā Jelgavas novada Platonē, kur tika aizturēts arī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS). Lieta izbeigta nozieguma sastāva trūkuma dēļ un policija norādīja, ka Veterinārmedicīnas fakultātes Veterinārmedicīnas ekspertīzē tika noskaidrots, ka nevienai no notikuma vietā izņemtajām stirnām kā nāves cēlonis nav šauti ievanojumi. Tāpat, ņemot vērā ballistiskās ekspertīzes atzinumu, izņemtie šaujamieroči un izņemtās patronu čaulītes nav no kriminālprocesa ietvaros nopratināto personu piederošajiem šaujamieročiem, iepriekš skaidroja policija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valis tūlīt būs salikts

, 17.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra beigās, vienojoties ar Dabas muzeju, varētu pārvest Jelgavā izveidotā vaļa skeletu un uzstādīt to apskatei Dabas muzejā, Db.lv informēja Pārtikas un veterinārais dienests.

Šobrīd notiek pēdējie darbi pie vaļa skeleta salikšanas. Darbus pie salikšanas LLU Veterinārmedicīnas fakultātes telpās veic Latvijas Lauksaimniecības universitātes habilitētais veterinārmedicīnas doktors Zigmunds Brūveris, viņam palīdz Pārtikas un veterinārā dienesta eksperti un studenti. Vairāk nekā 320 vaļa kauli veidos desmit metrus garu vaļa skeletu.

Vinets Veldre, Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors: "Darbi ir noritējuši tā, kā bijām tos plānojuši. Palicis ir pavisam maz, lai vali varētu apskatīt visi interesenti. Darbs ir paveikts godam un visi, kas pie tā ir pielikuši savu roku, veltījuši tam savu laiku ir pelnījuši uzslavas."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas tīršķirnes ķēvei Aigai liktenis bija lēmis nomirt uz lauka, turpat blakus ganījās viņas trīs mēnešus vecais kumeliņš. Pēcpusdienā sākušās kolikas varēja ārstēt tikai ar ķirurģisku iejaukšanos, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Īpašniece bijusi gatava sešus gadus veco ķēvi vest uz Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterināro klīniku Jelgavā, taču vienīgais zirgu ķirurgs nebija pieejams, jo devies uz ārzemēm.

Kā raksta laikraksts, Latvijas zirgaudzētāju cerība - moderni aprīkotā Zirgu klīnikas operācijas zāle - līdz šim izmantota tikai trīspadsmit iepriekš pieteiktām operācijām, un tās veic no ārzemēm pieaicināti speciālisti.

«Klīniku projektējām ar domu, ka tuvākajos 20 - 30 gados jaunu nebūvēsim, līdz ar to tā ir pietiekami liela, ar skatienu nākotnē, kad pacientu skaitu ik gadu palielinām, lai būtu kā bāze studentu apmācībai, zinātnei un paralēli sniegtu pakalpojumus ne tikai Latvijas, bet arī Baltijas iedzīvotājiem,» klīnikas vīziju uzbūris LLU Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Ilmārs Dūrītis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina unificēt neatliekamās medicīniskās palīdzības sistēmu visās ES valstīs

, 15.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neatliekamās medicīniskās palīdzības sistēmu nepieciešams unificēt visās Eiropas Savienības (ES) valstīs. Un svarīgi šo procesu uzsākt tieši sākotnējā posmā – izglītības ieguves procesā. Tā uzsvēra Latvijas un pasaules valstu neatliekamās medicīnas speciālisti preses konferencē, kas notika 4. starptautiskā Baltijas anestezioloģijas un intensīvās terapijas kongresa ietvaros.

Kongresā īpaša uzmanība tiek pievērsta jautājumiem par neatliekamās medicīniskās palīdzības ārstu un anesteziologu izglītības un apmācības kvalitāti. Medicīnas speciālistu izglītības kvalitāte ir viens no pamatnoteikumiem kritiski un smagi slimu pacientu drošībai prehospitālā un intrahospitālā aprūpē.

Edoardo de Robertis, Union Europeene Medical Specialists – European Board of Anaesthesiology (UEMS - EBA) neatliekamās medicīniskās palīdzības nozares vadītājs pastāstīja, ka Eiropā debates par izglītības programmu neatliekamajā medicīnā tiek aktualizētas nepārtraukti. Pasaules Veselības organizācija (PVO) visiem ES valstu veselības ministriem izsūtījusi anketu par neatliekamo medicīnisko palīdzību. Galvenais secinājums apkopojot visas atbildes – neatliekamā medicīniskā palīdzība ir ļoti labi organizēta, bet pastāv krasas atšķirības starp valstīm. "UEMS – EBA (Union Europeene Medical Specialists European Board of Anaesthesiology) par savu galveno uzdevumu ir izvirzījis anestezioloģijas mācību procesa unificēšanu un sniegtās medicīniskās palīdzības kvalitātes paaugstināšanu visās ES valstīs. UEMS Anesteziologu sekcija izstrādāja īpašu sāpju medicīnas apmācības programmu, kas ir daļa no anesteziologu izglītības un pieejama visu valstu speciālistiem," norādīja E.de Robertis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpils Universitātē notiks Baltijas Ģenētikas kongress

, 04.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007. gada 9.-12.oktobrī Daugavpils Universitātē notiks IV Baltijas Ģenētikas kongress, ko organizē Latvijas Ģenētiķu un selekcionāru biedrība kopā ar Daugavpils Universitāti.

Saskaņā ar universitātes sniegto informāciju medijiem kongresā dalību ir pieteikuši vairāk nekā 100 dalībnieku no Baltkrievijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas. Plenārsēdēs un sekcijās dalībniekiem būs iespēja noklausīsies ziņojumus visos galvenajos ģenētikas virzienos, kuros strādā Baltijas valstu zinātnieki – cilvēka, dzīvnieku un augu ģenētikā.

Tiks nolasīti referāti par tādām aktuālām tēmām, kā ģenētikas atzinumu izmantošana medicīnā, dabas aizsardzība, dzīvnieku un augu šķirņu uzlabošana. Īpaša sekcija būs veltīta mūsdienu molekulārās bioloģijas metožu pielietošanai dažādu organismu iedzimtības izpētē.

Kongresa materiāli tiks publicēti Latvijas Zinātņu akadēmijas Vēstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domes 79.sēde

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11.09.2007.

Plkst.14.00

Darba Kārtība:

1. Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Rīgā

2. Par Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta padotībā esošo izglītības iestāžu peldbaseinu izmantošanas maksas noteikšanu

3. Par pirmsskolas izglītības iestādes dibināšanu Rīgā, Pārslas ielā 16

4. Par izmaiņām Rīgas bāriņtiesas sastāvā un grozījumiem Rīgas domes 13.09.2005. lēmumā Nr.387 "Par Rīgas bāriņtiesas sastāvu"

5. Grozījumi Rīgas domes 21.02.2006. saistošajos noteikumos Nr.40 ''Par pašvaldības palīdzību audžuģimenei ''

6. Grozījumi Rīgas domes 25.10.2005. saistošajos noteikumos Nr.26 "Par svētku pabalstu politiski represētajām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem"

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka rīt, 3. maijā, sāks tirgot 5 eiro sudraba kolekcijas monētu Latgales kongress, informē centrālā banka.

Monētas svinīgā atklāšana notiks Latgales vēstniecībā GORS, Rēzeknē, 4. maijā, īsi pirms Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai un Latgales kongresa simtgadei veltītā koncerta. Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs simboliski pasniegs monētas diviem valsti un Latgali pārstāvošiem cilvēkiem – Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un izcilai dzejniecei, publicistei, latgalietei Annai Rancānei.

Latgales latviešu kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē. Tajā piedalījās visas Latgales pagastu un pilsētu pašvaldību, draudžu, biedrību un latviešu strēlnieku delegāti.

Latgales latvieši gandrīz 300 gadu (1629–1917) bija nošķirti no Vidzemes un Kurzemes latviešiem, vispirms atrodoties poļu varā, bet kopš 1772. gada – Krievijas sastāvā. Kongresā izšķiramais pamatjautājums bija, pa kuru ceļu turpmāk iet Latgalei: apvienoties ar Kurzemi un Vidzemi vai mēģināt pašai veidot autonomiju. Latgalieši 1917. gadā izdarīja izšķirīgu izvēli apvienoties ar saviem tautas brāļiem Kurzemē un Vidzemē, un nākamo Latvijas valsti atbilstoši tā laika administratīvajam dalījumam veidoja trīs zvaigznes – Vidzeme, Kurzeme un Latgale.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Kongresa palāta atbalstījusi republikāņu piedāvāto nacionālās ekonomikas veicināšanas plānu 825 miljardu ASV dolāru apmērā, ziņo aģentūra Reuters.

2008. gadā ASV pieņēma 700 miljardu dolāru vērtu valdības programmu, lai atbrīvotos no problemātiskajiem aktīviem (TARP — Troubled Asset Relief Program). Puse šo līdzekļu iztērēti galvenokārt finanšu sektora atbalstam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bernanke brīdina par ASV kredītvērtības samazināšanos, ja netiks palielināts parādu limits

Jānis Rancāns, 15.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV kredītvērtība ir nopietni apdraudēta, ja vien netiks palielināts aizņemšanās limits, brīdinājis ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Bens Bernanke, vēsta BBC.

Valsts varētu zaudēt savu kāroto AAA reitingu, ja vien ASV Kongress neatbalstīs 14,3 triljonu ASV dolāru parādu griestu atcelšanu. Ja tas netiktu panākts līdz augustam, ASV varētu sākt nepildīt savas saistības.

Savukārt jebkura ASV kavēšanās ar maksājumu veikšanu izraisītu haosu globālajos finanšu tirgos un apdraudētu dolāra, kā pasaules rezerves valūtas statusu.

Federālo rezervju sistēmas vadītājs norādīja, ka saprot daudzu politiķu vēlmi izmantot parādu griestus, lai ieviestu nepatīkamas un grūtas politikas korektūras, taču uzsvēra arī to, ka parādu limits ir «nepareizs instruments».

Tikmēr ASV viceprezidents Džo Baidens un Kongresa līderi turpina sarunas par divpartiju risinājumu. Tiek meklēts veids, kā samazināt valsts tēriņus vienlaikus palielinot parāda limitu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Revidēs arī kapitālismu

Didzis Meļķis, 28.09.2018

Leiboristu partija nosliecas uz atkārtotu referendumu par Brexit, kamēr partijā pašā domas dalās, kādai būtu jābūt aiziešanai no ES un vai vispār.

Foto: AFP/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Britu partiju kongresu nedēļā ķidāts tiek ne vien Brexit scenārijs, bet arī pastāvošā ekonomiskā kārtība.

Ir noslēdzies opozīcijā esošās britu leiboristu partijas kongress, kur lielā vienprātībā apstiprināta pretestība valdības aizvien izteiktāk īstenotajam «cietajam» izstāšanās no ES jeb Brexit scenārijam. Leiboristi arī patur spēkā aicinājumu uz ārkārtas vēlēšanām vai, ja tas neizdotos, tad uz atkārtotu referendumu, ja provizoriskais Dauningstrītas līgums ar Briseli neatbildīs partijas izvirzītajiem sešiem kritērijiem (skat. izcēlumu).

Premjeres Terēzas Mejas Konservatīvās partijas šāgada kongress Birmingemā sāksies svētdien, 30. septembrī, un ilgs līdz nākamajai trešdienai, un tā fokusā arī būs Brexit. Paralēli valdošās partijas oficiālajai sanākšanai desmit jūdzes nostāk notiks ar partijas Brexit kursu neapmierināto konservatīvo alternatīvais kongress, ziņo Sky News. Šis radikālākais spārns prasa bezkompromisu izstāšanos no ES, lai ko tas arī maksātu. Tā kā konservatīvo vidū aizvien ir arī pretējs viedoklis – ka ir jāpaliek ES –, tad ir izskanējuši ieteikumi šāda «supercietā» Brexit piekritējiem dibināt savu jaunu partiju, nevis vairot konservatīvo iekšējo šķelšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Studenti pārskatīs koncepciju Par stipendijām

, 02.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

31. martā Latvijas Studentu apvienības (LSA) 12. kongresā Jelgavā studenti uzdeva LSA valdei pārskatīt stipendiju apjoma un skaita palielināšanas koncepciju, ievēlēja apvienības viceprezidentu un apstiprināja organizācijas nākamā gada vadlīnijas, Db.lv informēja

LSA.LSA 12. kongresa delegāti nolēma pārskatīt koncepciju Par stipendijām, atkārtoti izvērtējot politisko situāciju valstī un valsts budžeta iespējas.

SA sociālā virziena vadītājs Toms Miks uzskata: "Pašlaik esam nonākuši politiskajā strupceļā, tomēr tas nenozīmē, ka atkāpjamies no izvirzītajiem mērķiem. Mums ir jāmeklē citi ceļi, kā nonākt pie tā paša rezultāta, visdrīzāk rodot atbalstu augstākajā politiskajā līmenī."

Par LSA viceprezidentu kongress ievēlēja Jāni Grandānu, kurš studē Biznesa augstskolā Turība. LSA prezidenta pienākumus turpinās pildīt Uldis Luckāns, jo kongress neievēlēja jaunu prezidentu. Saskaņā ar LSA statūtiem, šādā gadījumā jārīko ārkārtas kongress, par kura vietu un laiku studējošo pašpārvalžu vadītāji vienosies tikšanās reizē 14. aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Čakša: Zinātne Latvijai – mūsu potenciāls pasaules līmeņa zināšanu radīšanā

Db.lv, 28.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

V Pasaules latviešu zinātnieku kongress “Zinātne Latvijai” norisinās no 27. līdz 29. jūnijam. Šogad galvenās tēmas ir digitālā transformācija, zaļā pārveide un zinātnes ietekme.

Kongresa svinīgajā atklāšanā izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša uzsvēra kongresa nozīmību - iespēju atgādināt sev un parādīt citiem zinātnes milzīgo vērtību un lomu sabiedrībā.

Uzrunājot “Zinātne Latvijai” kongresa dalībniekus ministre akcentēja, ka pateicoties zinātnei un tās sasniegumiem, mēs dzīvojam labāk nekā iepriekšējās paaudzes: lielākam skaitam iedzīvotāju pasaulē ir pieeja tīram ūdenim un pārtikai, veselības aprūpei un enerģijai. “Zinātne ir cilvēku kolektīvās rīcības augstākais sasniegums,” pauž Anda Čakša.

Runājot par zinātnes finansējumu ministre uzsvēra: “Zinātne patiešām nav lieka greznība, kurai naudu drīkst tērēt tikai visvairāk pārtikušās valstis. Arī mums ir ārkārtīgi nepieciešami augsti izglītoti iedzīvotāji, kas var palīdzēt plaukt Latvijai! Un tikai mūsu pašu rokās ir noteikt to, kāda izskatīties Latvijas sabiedrība rītdien – cik daudz skolēnu pārtaps par mērķtiecīgiem un zinātkāriem studentiem, kas meklēs jaunus un revolucionārus risinājumus esošajiem izaicinājumiem. Tādēļ turpināsim nesavtīgi ieguldīt gan izglītībā, gan zinātnē un tās attīstībā!”

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Studenti lems par piketu un ievēlēs jaunu vadītāju

, 30.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

31. martā, Jelgavā risināsies Latvijas Studentu apvienības (LSA) 12. kongress. Tajā ievēlēs jaunus organizācijas vadītājus, apstiprinās LSA vadlīnijas nākamajam darbības gadam un lems par tālāko rīcību stipendiju apjoma un skaita palielināšanas koncepcijas virzībā, Db.lv informēja Latvijas Studentu apvienības sabiedrisko attiecību virziena vadītāja Katrīne Pļaviņa.

Stipendiju koncepcijas virzība notika pēdējā gada laikā un šobrīd Ministru kabinets ir uzdevis Izglītības un zinātnes un Finanšu ministrijām vienoties par pieņemamāko variantu. "Diemžēl šī vienošanās jau vairākus mēnešus nav panākta un esam pārliecināti, ka tuvākajā laikā tas nenotiks," situāciju komentē LSA prezidents Uldis Luckāns. "Ņemot vērā to, ka jau gadu strādājam pie šī dokumenta un to, ka nav nekādas virzības šajā jautājumā, mēs lemsim par turpmāko rīcību un pikets ir ļoti iespējams," uzsver U. Luckāns. Jautājumu ziskatīs LSA kongresā, kas pulcēs visu Latvijas akreditēto augstskolu pārstāvjus.

Kongresa laikā jāievēl arī jaunie organizācijas vadītāji, kuri veidos LSA attiecības ar sadarbības partneriem, vadīs organizācijas struktūrvienību darbu un sekmēs studējošo pašpārvalžu attīstību. LSA prezidenta amatam šogad izvirzīti Katrīne Pļaviņa (studē Latvijas Universitātē) un Dāvis Meike (studē Rīgas Tehniskajā universitātē). Viceprezidenta amatam izvirzīti Jānis Grandāns (studē Biznesa augstskolā Turība) un Baiba Medne (studē Latvijas Lauksaimniecības universitātē). Rīgas Stradiņa universitātes izvirzītais prezidenta amata kandidāts Armands Skrūzmanis savu kandidatūru atsauca. Visiem kandidātiem ir plaša pieredze jauniešu organizāciju darbā un redzējums par LSA tālāko attīstību, tāpēc kongresa delegātiem jābūt īpaši rūpīgiem, veidojot savu lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas domes prezidijs

, 11.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sēde Nr.103

13.09.2007.

Plkst.15.00

Prezidija sēžu zālē

Darba Kārtība:

1. Rīgas pašvaldības policijas ziņojums par situāciju pilsētā

2. Par ārvalstu komandējumiem

3. Par līdzekļu piešķiršanu divu deviņstāvu dzīvojamo māju Rīgā, Detlava Brantkalna ielā bez numura, projektēšanas darbiem

4. Par grozījumu Rīgas domes 16.11.2004. lēmumā Nr.3663 "Par likvidējamā Rīgas domes Rīgas Kurzemes rajona pašvaldības uzņēmuma "Kurzemes nami" mantu un saistībām"

5. Par Rīgas festivālu mērķprogrammai iesniegto 2008.gada projektu vērtēšanas komisijas izveidi

6. Par Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas mājoklis" darbības un attīstības stratēģijas 2008.-2012.gadam apstiprināšanu

7. Par Rīgas pilsētas pašvaldības dzīvokļa īpašuma - neizīrēta dzīvokļa Nr.4 Rīgā, Maskavas ielā 104, un dzīvokļa īpašumā ietilpstošo kopīpašuma domājamo daļu no daudzdzīvokļu mājas un zemesgabala atsavināšanu

Komentāri

Pievienot komentāru