Būve

Rīgas Doms pārmaiņu priekšvakarā

Lāsma Vaivare, Uldis Andersons, 18.07.2011

Pirms vairākiem gadiem, strādājot darba grupā Kultūras ministrijā, aprēķināts, ka visam Doma kompleksam, kurā ietilpst gan baznīca, gan valstij piederošā muzeja daļa, kopumā būtu nepieciešami vairāk nekā 30 miljoni latu.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Lai arī Rīgas Doma baznīcas rekonstrukcijai un restaurācijai atvēlētie četri miljoni latu sedz tikai nelielu daļu vēsturiskās celtnes vajadzību, pozitīvas pārmaiņas būs acīmredzamas jau nākamgad - projekta gaitā Doms iegūs atjaunotu kapara jumtu, pilnībā restaurētu fasādi, kā arī vairākas restaurētas iekštelpas.

Db.lv jau ziņoja, ka Rīgas Doma rekonstrukcijas un restaurācijas projekta pasūtītājs ir Latvijas Evaņģeliski Luteriskā baznīca. Rekonstrukcijas projektu izstrādājusi SIA Arhitektoniskās izpētes grupa arhitekta Artūra Lapiņa vadībā, būvdarbu ģenerāluzņēmējs ir SIA Re&Re. Restaurācijas darbi tika uzsākti šā gada jūnijā, un saskaņā ar līgumu tie jāpabeidz 2012. gada 14. novembrī.

Rīgas Doma baznīcas restaurācijas projekts tiek īstenots Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) aktivitātes Atbalsts kultūras pieminekļu privātīpašniekiem kultūras pieminekļu saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektīvā izmantošanā ietvaros atbalstītajā projektā Rīgas Doma saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes izmantošana. Kopumā projektā tiek ieguldīti 4 miljoni latu, no tiem 2 miljoni Ls ir ERAF līdzfinansējums, vēl divus miljonus latu piešķīrusi Rīgas dome.

Rīgas Doma pamatakmens ir likts 1211. gada 25. jūlijā, tādējādi jau šomēnes lielākajam viduslaiku dievnamam Baltijas valstīs aprit 800 gadu. 2004. gadā Rīgas Doms tika iekļauts Latvijas Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas 100 apdraudētāko pieminekļu sarakstā; 2005. gadā baznīcu iekļāva arī Pasaules pieminkļu fonda 2006. gada 100 pasaules apdraudētāko pieminekļu sarakstā, kura mērķis ir pievērst pieminekļiem starptautisku uzmanību un palīdzēt iegūt finansējumu to glābšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka laidusi klajā viena lata jubilejas monētu Rīgas Doms, liecina bankas informācija. Monētas grafisko dizainu veidojis Kristaps Ģelzis, bet tās ģipša modeli – Ligita Franckeviča.

Jaunās lata monētas aversā redzams enģelis (arhitektūras detaļa no Rīgas Doma), puslokā uzraksts LATVIJAS REPUBLIKA un nodalītā segmentā lejasdaļā, kreisajā pusē uzraksts 1 LATS. Monētas reversā attēlots Rīgas Doms, no tā pa kreisi - krusta sadalīts uzraksts RĪGAS DOMS, bet lejasdaļā gadskaitļi 1211–2011.

2011. gada 25. jūlijā aprit 800 gadu kopš likts pamatakmens Rīgas Domam. Rīgas Doms mūsdienās ir Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskapa katedrāle, kur notiek luteriskās Baznīcas nozīmīgākie dievkalpojumi.

Monētas izlaišanas svētki notiks Rīgas Domā 25. jūlijā, ievadot jubilejai veltītus notikumus. Tajos piedalīsies Rīgas Doma dekāns Elijs Godiņš, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, monētas mākslinieks Kristaps Ģelzis, kā arī Rīgas Doma Atjaunošanas vadītājs Ronalds Lūsis un profesors Ojārs Spārītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedriskā kustība Mans Doms jūlijā rīkos brīvdabas kino pasākumus Rīgas Doma dārzā, kur šogad tiks atvērta jauna mākslas galerija. Rīgas iedzīvotāji un pilsētas viesi varēs vērot Vides Filmu studijas veidotās latviešu dokumentālās filmas, informē organizatori.

Brīvdabas kino vakari plānoti katru jūlija ceturtdienu no plkst. 23:00 Rīgas Doma dārzā. Seansu laikā būs iespējams arī satikties ar filmu veidotājiem, kuri stāstīs par savu radīto darbu un atbildēs uz interesantu jautājumiem.

Filmu programma Mans Doms kino vakariem tapusi sadarbībā ar interneta žurnālu Satori. Katru ceturtdienu kino vakaram būs cita tematika, kas sasauksies ar demonstrēto kinodarbu, skaidro organizatori. Ieeja Mans Doms organizētajos kino vakaros paredzēta par ziedojumiem.

Sabiedriskā kustība Mans Doms ir Rīgas Doma un biedrības Ascendum ilgtermiņa sadarbības projekts, kas pievēršas Doma katedrāles sabiedriskās nozīmes aktualizēšanai. Tā ietvaros plānoti vairāki kultūras pasākumi - koncerti, izstādes un citas aktivitātes visu vecumu auditorijai Rīgas Domā un Doma dārzā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Re&Re restaurēs Rīgas Domu

Ingrīda Drazdovska, 03.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca (LELB) noslēgusi līgumu ar būvkompāniju Re&Re par Rīgas Doma tehniskā projekta izstrādi un restaurācijas būvdarbiem, informē uzņēmums.

Tehniskā projekta izstrādes ietvaros ir paredzēts veikt ēkas arhitektoniski - māksliniecisko inventarizāciju, inženierizpēti, būvprojekta izstrādi tehniskā projekta stadijā.

Saskaņā ar iepriekš izstrādātajiem tehniskajiem projektiem restaurācija jāveic Rīgas Doma vidusjomā un kapitulzālēs, baptistērijā un sakristejā.

Savukārt pēc nule noslēgtā līguma ietvaros izstrādāta tehniskā projekta pabeigšanas paredzēts veikt Rīgas Doma ziemeļu un dienvidu sānjomu ar šķērsjomu un kora kapelas jumtu restaurāciju, fasāžu un logu, tai skaitā vitrāžu, restaurāciju; pulksteņa galerijas restaurāciju; atrisināt mikroklimata nodrošinājumu ziemeļu ieejai un nodrošināt Rīgas Doma vides pieejamību. Visu projekta norises laiku ir paredzēts veikt gruntsūdens līmeņa novērojumus, nesošo konstrukciju vertikālo deformāciju monitoringu ar ģeometrisko nivelēšanu un plaisu monitoringu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnijā, sadarbībā ar būvuzņēmumu Arčers, realizēta projekta Mans Doms radošā iniciatīva - uz Rīgas Doma torņa rekonstrukcijas laikā uzstādīti atzītā grafiķa Paula Liepas jaunradītie darbi, kuru motīvi vēsta par pašas katedrāles arhitektūras senajām vērtībām, informē Mans Doms pārstāvis Gatis Vectirāns.

Jau pusgadu Rīgas Domā notiek vērienīgi restaurācijas darbi, kuru laikā tiek atjaunotas katedrāles rietumu kapelas un nostiprināts tornis - tiek mainītas un protezētas Doma torņa nesošās sijas, kā arī likts jauns jumta segums. Rīgas Doma tornis tiks papildināts arī ar septiņiem jauniem zvaniem, kas līdz šim savu skanējumu gaidījuši Doma dārzā.

«Savu attieksmi un galvenos principus, kādiem, mūsuprāt, būtu jādominē, iekārtojot un noformējot tik nozīmīgu un unikālu kultūrvēsturisko ēku rekonstrukcijas teritoriju, mēģinājām ietvert jau būvlaukuma nožogojuma projektā Atrodi elementu! Mūsu skatījums sakrita ar projekta Mans Doms iniciatīvu Doma tornim radīt mākslinieciski augstvērtīgu pārseguma izpildījumu, lai atjaunošanas laikā tas nezaudēt savu pievilcību zem pārsega, bet tieši otrādi - tas tiktu uzsvērts paspilgtināts», stāsta Arčers galvenais dizainers Jurģis Gaveiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par godu Rīgas Doma 800 gadu jubilejai, Latvijas Pasts izdevis speciālu aploksni ar Latvijas vēstures, kultūras un arhitektūras pieminekļa attēlu. Šodien notiek aploksnes pirmās dienas zīmogošana.

Jaunizdotajā aploksnē mākslinieks Ģirts Grīva Rīgas Domu attēlojis akvareļa tehnikā, uzlūkojot to no Doma laukuma puses. Savukārt zīmogā, kas izdots kopā ar aploksni, grafiski atainots Doma baznīcas torņa zelta gailis.

Aploksnes ar pirmās dienas zīmogu var iegādāties par Ls 0,35, un to kopējā tirāža ir 1000 eksemplāru.

Rīgas Doms ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas dievnams un arhibīskapa katedrāle. Tā ir lielākā viduslaiku baznīca Baltijā, valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Svētās Marijas jeb Rīgas Doma katedrāles kā Livonijas bīskapijas bīskapa rezidences pamatakmens ielikts 1211.gada 25.jūlijā, un svinīgo ceremoniju vadījis bīskaps Alberts. Savukārt 1883./1884.gadā būvētās Rīgas Doma ērģeles ir vienas no vērtīgākajām vēsturiskajām ērģelēm pasaulē. Kopš 2005.gada noris Rīgas Doma atjaunošanas darbi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Foto: Rīgas Doma torņa smailē atgriežas restaurētais gailis

Žanete Hāka, 29.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Rīgas Doma torņa smailē atjaunotā zeltījumā atgriezies restaurētais gailis un lode, ko alpīnisti pirms mēneša nocēla, lai restauratori varētu veikt abu priekšmetu virsmu attīrīšanu, speciālo apstrādi, bojājumu novēršanu un zeltījuma atjaunošanu.

Restauratori lodē atrada kapsulu ar vēstījumu un vienu padomju rubli. Vēstījums datēts ar 1985.gadu, kad vairāk nekā 400 gadus vecā Rīgas Doma torņa lode tika restaurēta pēdējo reizi, bet gaili togad nomainīja pret speciāli izgatavotu kopiju, informē Arčers pārstāvji.

Arī pēc 30 gadiem atjaunotajā lodē ievietots Rīgas Doma un būvnieku vēstījums nākamajām paaudzēm, kā arī laikmeta liecība – viena lata sudraba jubilejas monēta Rīgas Doms, ko Latvijas Banka 2011.gadā laida klajā, atzīmējot 800 gadu, kopš likts pamatakmens Rīgas Domam.

Būvnieki savā vēstījumā turpina iepriekšējo Doma atjaunotāju ieceri nodot vēstījumu par vēsturiskajā būvē veiktajiem atjaunošanas darbu veidiem un apjomiem. Vēstījumā iekļauta arī norāde par to, ka 2015.gada maijā būvnieki kopā ar baznīcas pārstāvjiem Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas īpašumā Viļķenes pagastā iedēstīja ozolu un priežu jaunaudzi, lai izaugtu nākotnes lietaskoki Doma un citu Latvijas dievnamu atjaunošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Pagaidu memoriālu Zolitūdes traģēdijas vietā par 41 300 eiro būvēs AS Būvuzņēmums restaurators

LETA, 17.09.2015

Rīgas domes Īpašuma departaments bija sagatavojis četrus pagaidu piemiņas vietas ideju skiču variantus.

Foto: Vladislavs Prošķins F/64

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidu piemiņas vietu Zolitūdes traģēdijas teritorijā, Rīgā, Priedaines ielā 20, par 41 322 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), izbūvēs AS Būvuzņēmums restaurators, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pieejamais paziņojums par noslēgto līgumu.

Kompānija konkursā uzvarējusi kā vienīgais pretendents.

Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji pauž pateicību biedrībai Zolitūde 21.11., kuras pārstāvji operatīvi un vienbalsīgi spēja vienoties par memoriāla konceptu, kā arī māksliniecei Artai Goldbergai par ieguldīto darbu, izstrādājot pagaidu memoriāla skices.

Būvuzņēmums restaurators ir lielākais un vecākais mākslinieciskās restaurācijas uzņēmums Latvijā, reģistrēts 1993.gadā. Kā liecina Firmas.lv informācija, tā pamatkapitāls ir 369 420 eiro un 2014.gadu uzņēmums noslēdzis ar 227 250 eiro peļņu, neto apgrozījums - 1,8 miljoni eiro. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Mareks Mamajs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - Latvijas Banka izveidojusi kolekcijas monētu Ziemassvētku kaujas

Žanete Hāka, 05.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka otrdien, 6. decembrī, sāks tirgot 5 eiro sudraba kolekcijas monētu Ziemassvētku kaujas, informē centrālās bankas pārstāvji.

Monēta ir veltījums Ziemassvētku kauju varoņiem – latviešu strēlniekiem – un viņu nemirstīgajam ieguldījumam nākamības vārdā. Ziemassvētku kaujas norisinājās 1917. gada 5.–11. janvārī (pēc vecā stila – 1916. gada 23.–29. decembrī), 30 km garā frontes iecirknī no Tīreļpurva līdz Olainei. Tajās pirmo reizi cīņā iesaistījās latviešu militārās vienības, kas tika apvienotas vienā divīzijā ģenerālmajora Augusta Ernesta Misiņa (1863–1940; vēlāk Latvijas armijas pirmais ģenerālis) vadībā.

Lai arī šajā militārajā kampaņā latviešu strēlnieki zaudēja aptuveni 9 000 cīnītāju – kritušo, ievainoto un bez vēsts pazudušo, kas sabiedrībā raudzēja depresiju, bezcerību un smagu vilšanos visā cara režīmā, tā vienlaikus atnesa arī starptautisku izcilu un bezbailīgu karotāju slavu. Tas bija savdabīgs nācijas vitalitātes pieteikums un apliecinājums, cildens upuris uz ziedojumu altāra sapnī par nākamo Latvijas valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Bankas kasēs monētas Ziemassvētku kaujas pirmā tirāžas daļa ir izpārdota, informē centrālās bankas pārstāvis Jānis Silakalns.

Monētas kopējā tirāža ir 5000. Šonedēļ pie pircējiem nonāca puse (ap 2500 monētu), bet nākamās monētas pie pircējiem nonāks tuvāko mēnešu laikā.

Monētas tirāža tiek pārdota vairākās daļās atbilstoši kalšanas grafikam.

Db.lv jau rakstīja, ka Monēta ir veltījums Ziemassvētku kauju varoņiem – latviešu strēlniekiem – un viņu nemirstīgajam ieguldījumam nākamības vārdā. Ziemassvētku kaujas norisinājās 1917. gada 5.–11. janvārī (pēc vecā stila – 1916. gada 23.–29. decembrī), 30 km garā frontes iecirknī no Tīreļpurva līdz Olainei. Tajās pirmo reizi cīņā iesaistījās latviešu militārās vienības, kas tika apvienotas vienā divīzijā ģenerālmajora Augusta Ernesta Misiņa (1863–1940; vēlāk Latvijas armijas pirmais ģenerālis) vadībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Saeimas pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstītā 2016. gada valsts budžeta projekta ministri valdības sēdē pacilātā noskaņojumā atskatījās uz zīmīgākajiem veikumiem pēdējā gada laikā, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Krīzes nebeidz sākties. Tomēr, neskatoties uz norisēm aiz ES robežām, Latvijas attīstība un situācija ir stabila,» tā sprieda ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņasprāt, būtiskākais sabiedrības labā bijis minimālās algas palielinājums, iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes un pacientu iemaksu samazināšana, kā arī ieguldītais būvniecībā. Viņa deva vārdu katram ministram akcentēt sasniegtās augstākās virsotnes.

Zemkopības ministrijai tie ir augošie tiešie maksājumi. Proti, tiešajos maksājumos lauksaimnieki 2014.–2020. gadā saņems 1,6 miljardus eiro, kas ir par 120% vairāk nekā 2007.–2013. gada plānošanas periodā. Tāpat piensaimnieki saņēmuši atbalstu smagajā embargo periodā. Savukārt, kamēr Ķīnas iedzīvotāji tikuši pie Latvijas pārtikas eksportprecēm, pašmāju skolēniem galdā tiek celts bioloģiskais piens un dārzeņi.

Komentāri

Pievienot komentāru