Rīgas Dzirnavnieks: Bioloģisko produkciju sūtām konteineros 

Bioloģiskā produkcija ir virziens, kurā ļoti strauji attīstāmies, intervijā Dienas Biznesam stāsta a/s Rīgas Dzirnavnieks direktore Anita Skudra.

Sandra Dieziņa, 2018. gada 18. aprīlis plkst. 8:33

Fragments no intervijas, kas publicēta 18. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness:


Vai ražosiet arī bioloģisko produkciju? Vai jūtams, ka biopārtiku pieprasa vairāk?

Būs. Jau šobrīd ir. Gatavojoties nākamajam finanšu gadam, vērtējam savas iespējas. Jau tagad redzam, ka pieprasījums pēc bioloģiskās produkcijas eksporta tirgos aug un šiem produktiem ir ļoti liels potenciāls. Pēc bioloģiskajiem produktiem ir pieprasījums gan Eiropā, gan Āzijā, arī citos tirgos. Pirms pieciem līdz septiņiem gadiem cilvēkiem nebija lielas intereses par bioloģisko pārtiku, bet pēdējos gados viņi par to domā aizvien vairāk. Bioloģiskā produkcija ir virziens, kurā ļoti strauji attīstāmies. Bioloģiski sertificētus produktus ražojam jau desmit gadus. Slēdzam līgumus ar zemnieku saimniecībām par bioloģiskās produkcijas ražošanu. Pieprasījums pēc tās aug par 20–30%, bet Latvijā cilvēku skaits ir tik mazs, ka pieaugums nav salīdzināms ar to kāpumu, kas ir Eiropas tirgos, kur bioloģisko produkciju sūtām konteineros. Sadarbības klienti paši brauc un veic auditus, viņiem ir ļoti stingras prasības, pat augstākas nekā ISO. Mums ir gan ISO, gan BRC, gan Halal un Košer sertifikāti, bet tad, kad brauc klienti un auditē, saprotam, cik tas ir nesalīdzināmi nopietnāk. Ikviens klients rūpējas par savu produktu drošību un kvalitāti un veic savu auditu. Mūsu spēcīgā puse ir tā, ka varam tepat uz vietas ražotnē nodalīt konvencionālos graudus no bioloģiskajiem.

Vai šogad būs vairāk bioloģisko auzu audzētāju?

Nebūs. Auzu audzēšanas programmas ietvaros strādāsim ar 30 zemnieku saimniecībām un paplašināsimies to ietvaros, palielinot apjomus. Saimniecības galvenokārt atrodas Latgalē, Vidzemē, Sēlijā un dažas ir Zemgalē. No šīm bioloģiskos graudus audzēs vien daļa.

Kādas ir tendences? Vai joprojām tirgū pieprasa ātri pagatavojamus produktus?

No vienas puses, jā, bet, no otras puses, cilvēki vairāk skatās uz veselīgumu un to, no kā sastāv produkts. Tāpēc esam pārskatījuši savu produktu klāstu. Ātri vārāmajās putrās esam samazinājuši cukura daudzumu par 30%, jo saprotam, ka veselīgumam seko visi. Mums ir pienākums patērētājam sniegt šo produktu. Es teiktu, ka ieradumi iet pa spirāli. Ja vienā brīdī parādās kaut kas jauns un moderns, tad pēc tam atgriežas jau ierastais, tradicionālais, nenoraidot jauno. Vienubrīd bija ļoti populāri mājās cept maizi. Šobrīd tas ir apstājies. Protams, ka ir savs klientu loks, kuri pērk maisījumus un cep maizi, bet šis segments vairs neaug, tas ir nostabilizējies. Šobrīd ir atgriešanās pie tradīcijām un pamatiem.


Visa intervija lasāma 18. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness.


Dalies ar šo rakstu!
Raksta komentāri
Spied šeit, lai lasītu vai pievienotu savu komentāru
Tevi varētu interesēt
2018. gada 22. marts plkst. 7:25

Laikraksta Dienas Bizness abonenti ceturtdien, 22. martā, kopā ar laikrakstu saņem žurnāla «Biznesa...

2018. gada 22. marts plkst. 6:07

Šodien pie DB abonentiem dodas projekta Biznesa Plāns nu jau ceturtais izdevums, kas...

2018. gada 09. marts plkst. 12:48

Graudu pārstrādes uzņēmums AS Rīgas dzirnavnieks nākamnedēļ prezentēs Latvijas simtgadei par...

2018. gada 27. februāris plkst. 16:13

Pēc samazinātā PVN ieviešanas Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem būtiski audzis pieprasījums pēc tomātiem un bioloģiski audzētām ogām un āboliem.

2018. gada 14. februāris plkst. 11:55

Bijušajam iekšlietu ministram Māris Gulbim, kurš pirms diviem gadiem pievērsies ārstniecības augu...

Nepalaid garām

Uzņēmums Stats Serviss mainījis nosaukumu uz STATS RENT, turpina izstrādāt rentomāta projektu...

Nelīdzsvarotā būvniecības attīstība ar straujiem kāpumiem un kritumiem un atkarība no ES...

Lielākā Zviedrijas banka, vērtējot pēc aktīvu apjoma, Svenska Handelsbanken AB, paziņojusi, ka...

Šodien Jēkabpilī AS Virši-A atklās pirmo CNG jeb saspiestās dabasgāzes uzpildes staciju...

Skolēnu ēdināšana kļūst par sociālo uzņēmējdarbību....

Dienas Biznesa lasītāju balsojumā par mīlētāko auto zīmolu ir uzlēkusi jauna zvaigzne –...

No šīs sadaļas
2018. gada 20. aprīlis plkst. 7:28

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas pie SIA «Orkla Confectionery & Snacks...

2018. gada 17. aprīlis plkst. 17:58

Igaunijas Veterinārais un pārtikas dienests vienojies par eksporta sertifikātu ar Melnkalnes Veterināro...

2018. gada 17. aprīlis plkst. 15:40

Ventspils novada alusdarītava SIA Užavas alus attīstībā ieguldīs gandrīz divus miljonus eiro....

2018. gada 16. aprīlis plkst. 15:28

Piena pārstrādes uzņēmuma AS «Preiļu siers» padomē reģistrētas vairākas izmaiņas, padomi...

2018. gada 13. aprīlis plkst. 10:29

Direktīvas mērķis ir ierobežot negodīgas tirdzniecības prakses visā pārtikas piegādes ķēdē,...

2018. gada 11. aprīlis plkst. 17:25

Maizes un konditorejas izstrādājumu ražotājs SIA «Maiznīca Flora» pagājušajā gadā strādājusi...

2018. gada 06. aprīlis plkst. 13:33

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv ciemojas pie bērnu bioloģisko biezeņu ražotājas SIA...

2018. gada 06. aprīlis plkst. 11:32

Februārī SIA «Lat Eko Food» jeb zīmols «Rūdolfs» piedalījās izstādē Nirnbergā «BIOFACH»,...

2018. gada 05. aprīlis plkst. 16:55

Saldējuma ražotājs SIA «Rūjienas saldējums», kas pēdējos gados strādājis ar zaudējumiem,...

2018. gada 05. aprīlis plkst. 16:43

Augošajai tendencei atteikties no sprostos dētu vistu olu izmantošanas šogad pievienojušies vairāki...