Būvniecība un īpašums

Rīgas galvenā arhitekta biroja nākotne neskaidra

Andra Briekmane, 02.03.2011

Jaunākais izdevums

Jautājumu par Rīgas galvenā arhitektu biroja nākotni nolemts skatīt nākamajā Pilsētas attīstības komitejas sēdē pēc nedēļas.

Šodienas sēdē domes deputāti nobalsojuši pret šī jautājuma sakatīšanu. Vienotības Rīgas domes frakcijas vadītājs Olafs Pulks uzskata, ka deputāti nav pietiekami informēti par iemesliem, kāpēc netiek pagarināts līgums ar pilsētas galveno arhitektu Jāni Dripi. Tāpat viņš pauž bažas, vai birojs līdz nākamajai sēdei nebūs jau likvidēts. «Attīstības departamenta un Būvvaldes vadītāji atbalsta Dripes atkārtotu saglabāšanu amatā. Viņi man atbildēja, ka arhitekta birojs ir vajadzīgs,» db.lv skaidroja O. Pulks. Viņš šajā jautājumā saskata slēptas domes vadības intereses.

Jau ziņots, ka vakar beidzās Rīgas pilsētas galvenā arhitekta darba līguma termiņš, un Rīgas dome nolēmusi to nepagarināt vēl uz pieciem gadiem, bet rīkot konkursu uz šo amata vietu. Kā informējusi Rīgas mēra Nila Ušakova preses sekretāre Anna Kononova, birokrātijas mazināšanai tiekot apsvērta iespēja šo biroju likvidēt vispār.

Jānim Dripem varētu būt kaitējusi pretošanās augstceltņu būvei pie Salu tilta, jo tad nāktos mainīt pilsētas attīstības plānu, kas šajā vietā paredz apmēram 20 stāvu zemākas ēkas, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, šorīt vēstīja laikraksts Neatkarīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Uzņēmējs: pilsētas galvenā arhitekta biroja turpmākā attīstība ir visas valsts jautājums

Ingrīda Drazdovska, 03.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Jānis Dripe ir novērtēts profesionālis ne tikai mūsu valstī, bet arī starptautiskā mērogā. Pilsētas galvenā arhitekta biroju nedrīkst likvidēt, tas ir saglabājams un vēl jo vairāk – tas ir veicināms, stiprināms, atbalstāms un uzturams,» uzskata SIA Velves nekustamie īpašumi valdes loceklis Andris Kreislers.

Viņš aicina visaugstākajā līmenī profesionāli apspriest un izdiskutēt jautājumu par pilsētas galvenā arhitekta lomu Valsts kultūrpolitikā.

A. Kreislers atzīst, ka, izlasot pēdējā laikā publicēto, kā arī personīgi pazīstot Jāni Dripi, rodas neizpratne par to, kā tik vienkārši var atstādināt no amata un nepagarināt līgumu pilsētas galvenajam arhitektam.

«Runas par to, ka bijors būtu likvidējams, manuprāt, ir radušās dēļ pilsētas mēra Nila Ušakova pārsteidzības. Domāju, ka viņš nav iepazinies ar situāciju kopumā un padomdevēji viņam šos padomus devuši aiz nezināšanas un neiedziļināšanās lietas būtībā,» izteicās Kreislers.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

RD opozīcija: arhitekta birojs tiks likvidēts

, 18.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes frakciju bloka Vienotība deputātu sagatavoto lēmuma projektu par Rīgas pašvaldības aģentūras Rīgas pilsētas arhitekta birojs saglabāšanu komitejā domes koalīcijas deputāti noraida, tādējādi apliecinot, ka arhitekta birojs tiks likvidēts, informē Rīgas domes opozīcijas pārstāvji.

18.maijā Pilsētas attīstības komitejas darba kārtībā bija iekļauts jautājums par Rīgas pašvaldības aģentūras Rīgas pilsētas arhitekta birojs saglabāšanu. Aizbildinoties ar vēlmi uzlabot biroja darbu, sagatavoto lēmuma projektu LPP/LC un SC Rīgas domes deputāti tomēr noraidīja.

Apliecinājums tam, ka domes amatpersonas grasās likvidēt Rīgas pilsētas arhitekta biroju, ir arī tas, ka komitejā netika apstiprināts biroja sagatavotais 2011.gada darba plāns, uzskata bloka Vienotība pārstāvji

Bloka Vienotība deputāti ir pārliecināti, ka patiesais arhitekta biroja likvidēšanas iemesls ir Jāņa Dripes nostāja zonējumu maiņai Rīgas pilsētā, iebildumi pret debesskrāpju uzsliešanu Rīgā un nepakļāvība citu domes vadības projektu realizēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome šodien nolēma likvidēt Rīgas pašvaldības aģentūru "Rīgas pilsētas arhitekta birojs" un Rīgas pilsētas būvvaldi.

Minētās institūcijas plānots likvidēt ar šī gada 31.augustu, no 1.septembra nododot to funkcijas Pilsētas attīstības departamentam.

Departaments būs Rīgas pilsētas arhitekta biroja un Rīgas pilsētas būvvaldes tiesību, saistību, finanšu līdzekļu, mantas un lietvedības pārņēmējs.

Lai šo procesu īstenotu, plānots izveidot Rīgas pilsētas arhitekta biroja un Rīgas pilsētas būvvaldes likvidācijas komisiju. Par komisijas priekšsēdētāju plānots iecelt Pilsētas attīstības departamenta direktoru, bet par tās locekļiem - iesaistīto institūciju vadītājus, Finanšu departamenta direktoru un Juridiskās pārvaldes vadītāju.

Komisijai arī būs jāveic likvidējamo iestāžu personāla novērtēšana, apzinot, kuriem darbiniekiem tiek nodrošinātas tiesības pāriet darbā uz citām Rīgas pilsētas pašvaldības institūcijām un ar kuriem ir izbeidzamas darba tiesiskās attiecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konkursā meklē Rīgas pilsētas arhitekta biroja vadītāju

Elīna Pankovska, 26.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsludināts atklāts konkurss uz Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktora amatu. Amata pretendentu vērtēšanai Pilsētas attīstības komiteja nolēmusi izveidot darba grupu, kurā iekļauti visi komitejas deputāti, kā arī pārstāvji no Latvijas Arhitektu savienības, Pilsētas attīstības departamenta un pilsētas būvvaldes.

Jāatgādina, ka pagājušā gada pavasarī bijušā Rīgas pilsētas galvenā arhitekta Jāņa Dripes darba līguma termiņš beidzās, un Rīgas dome nolēma to nepagarināt vēl uz pieciem gadiem, bet rīkot konkursu uz šo amata vietu. Tomēr gandrīz gadu šajā lietā nekāda virzība nenotika.

Šobrīd, atbilstoši sagatavotajam konkursa nolikuma projektam, arhitekta biroja direktora kandidātam jābūt augstākajai izglītībai arhitektūrā, darba pieredzei vadošā administratīvā amatā, labām zināšanām par būvniecības un plānošanas normatīvo regulējumu, kā arī svešvalodu zināšanām un nevainojamai reputācijai

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Meklēs Rīgas pilsētas arhitekta biroja vadītāju

Gunta Kursiša, 21.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldība drīzumā izsludinās konkursu Rīgas pilsētas pilsētas arhitekta biroja vadītāja amatam, pavēstījusi pašvaldība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā mainās biroji un to funkcija mūsdienās

Olga Mihailova, darba vides eksperte, Colliers Latvia, 25.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hibrīda darba režīms, kad darbiniekam ir iespēja kombinēt darbu birojā ar attālināto darbu, nav jauninājums, bet COVID-19 pandēmijas ietekmē tieši šis darba modelis kļuva par teju populārāko starp biroju darbiniekiem visapkārt pasaulei.

Aptaujas liecina, ka lielākajai daļai darbinieku tagad ir iespēja strādāt gan birojā, gan attālināti, daudziem biroja darbiniekiem tā ir kļuvusi par jaunu realitāti. 90% Colliers aptaujāto biroja darbinieku komerciālajā un publiskajā sektorā atbildēja, ka viņiem ir iespēja izvēlēties strādāt gan uz vietas, gan attālināti. Paredzams, ka šāds hibrīdais darba stils, kam ir daudz priekšrocību gan privātpersonām, gan darba devējiem, būs populārs un plaši izplatīts vēl ilgu laiku.

Pandēmijas sākumā cilvēki būtībā atzina, ka birojā vēlas strādāt vairāk nekā pusi nedēļas, bet no mājām - 1-2 dienas nedēļā. Pēc diviem gadiem situācija ir pretēja un paradumu maiņa ir notikusi un attālinātā darba pusi un par šo laiku cilvēkiem ir izveidojusies rutīna, ko izjaukt un mainīt ir diezgan izaicinošs uzdevums. Turklāt mērījumi/dati liecina, ka ir vidēji 20% (1 darba diena) atšķirība starp to, cik dienas nedēļā cilvēki saka, ka vēlētos strādāt birojā un cik patiesībā strādā birojā. Pasaulē vidēji darbinieki saka, ka vēlas būt birojā 2,5 dienas nedēļā, savukārt no biroja sistēmām nolasītie dati liecina, ka patiesībā tās ir 1,5 dienas nedēļā. Šī tendence iezīmējusies arī Latvijā, un to norāda arī vairāku uzņēmumu kolektīvu vadītāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā būs pilsētas galvenā ainavu arhitekte un pilsētas galvenā dizainere

Db.lv, 21.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot darbu pie pilsētvides uzlabošanas Rīgā, labāko risinājumu meklēšanai un pieņemšanai domes Pilsētas attīstības departamenta Pilsētas arhitekta dienestam pievienojusies galvenā ainavu arhitekte Indra Purs un galvenā dizainere Evelīna Ozola.

“Līdz ar augstas raudzes pieredzes bagātu profesionāļu pievienošanos Pilsētas arhitekta dienesta komandai, tas varēs darboties pilnā kapacitātē, lai rūpētos par kvalitatīvas, Rīgas iedzīvotājiem un viesiem pievilcīgas pilsētvides veidošanu. Galvenās ainavu arhitektes un galvenās dizaineres uzdevums ir uzraudzīt publiskās ārtelpas kvalitāti Rīgai nozīmīgajos projektos,” uzsver Pilsētas attīstības komitejas vadītāja Inese Andersone.

Pilsētas arhitekta dienests ir RDPAD struktūrvienība, kuras atbildība ir arhitektūras, ainavas un dizaina kvalitātes pārvaldība, ko īsteno koordinējot un profesionāli atbalstot nozīmīgus publiskās ārtelpas un arhitektūras projektus, veicinot arhitektūras un pilsētvides projektēšanā un uzturēšanā iesaistīto pušu sadarbību, kā arī popularizējot sasniegumus Rīgas arhitektūrā gan Latvijā, gan starptautiski.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Zināmi Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītie objekti

Lelde Petrāne, 09.09.2014

Koka ēku renovācijas centrs «Koka Rīga» – ēkas pārbūve un jaunbūves

Adrese: Krāsotāju iela 12

Pasūtītājs: Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments

Projektētājs: SIA «Lejnieku projektēšanas birojs»

Būvnieks: SIA «Hexo»

Avots: www.arhitekts.riga.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad īpašām nominācijām un galvenajai – 2014. gada balvai Rīgas arhitektūrā – izvirzītas 13 būves, informēja Rīgas pilsētas arhitekta birojs.

«Šogad turpinām pērn aizsākto tradīciju, kad gada balvai Rīgas arhitektūrā nominēto objektu vērtēšanā iesaistījām plašāku sabiedrību, kas guva ļoti lielu atsaucību. Mēs aicinām ikvienu interesentu iepazīties ar balvai izvirzītajiem objektiem un paust savu –gan cildinošu, gan arī kritisku viedokli un vērtējumu mūsu sociālajos kontos. Arī šogad sabiedrības viedoklim un vērtējumam būs nozīmīga loma lēmuma pieņemšanā par būvi, kas pelnījusi saņemt 2014. gada balvu Rīgas arhitektūrā,» uzsver Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Gada balvai Rīgas arhitektūrā nominētos objektus vēl vērtēs un par tiem diskutēs Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija, savukārt gala lēmumu par atzinībām un galveno – 2014. gada balvu Rīgas arhitektūrā – pieņems Rīgas pilsētas arhitekts septembra beigās, ņemot vērā gan ekspertu atziņas, kas gūtas, iepazīstoties ar objektiem klātienē, gan Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas, ko veido nozares profesionāļi, viedokli, gan arī rīdzinieku viedokli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

FOTO: Mobilo sakaru operatora Bite birojs ar slidkalniņu

Anda Asere, 27.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atvērtā plānojuma birojā ir svarīgi, lai katram būtu sava darba vieta un iespēja patverties, ja nepieciešama telefonsaruna pilnīgā klusumā

«Veidojot biroja interjeru, ņēmām vērā gan pieaugošo darbinieku skaitu, gan to, lai tas būtu mūsdienīgs, ērts, funkcionāls un tajā būtu patīkami uzturēties. Tik strauji augošam uzņēmumam kā Bite par biroja pilnveidošanu un pielāgošanu ir jādomā teju nepārtraukti, jo pastāvīgi mainās darbinieku skaits, struktūra. Palielinoties darbinieku skaitam, pieaug nepieciešamība pēc īpašām telpām, piemēram, sarunām divatā. Ir svarīgi, lai darbinieki gan varētu justies ērti un produktīvi savā darba vietā, gan, ja nepieciešams, tikties ar klientiem, gan arī rīkot sapulces plašākā lokā. Tāpat nedrīkst aizmirst arī par vizuālo izskatu, lai ikdiena birojā būtu interesantāka,» stāsta Ance Kovale, Bite Klimata kontroles menedžere. Viņa uzskata, ka kvalitatīvā darba vidē ir vieglāk saglabāt produktivitāti un optimismu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piemērošanās jaunajiem darba apstākļiem, kad daudzi strādā attālināti, no mājām, kad notiek arī attālinātas mācības skolās, jūtama ne tikai biroju segmentā, bet arī mājokļu tirgū, kur novērojama interese par lielākām platībām ar vietu darbistabai. Taču vajadzība pēc lielāka vai mazāka biroja arī pēc pandēmijas daļai uzņēmumu noteikti nemazināsies.

Nekustamo īpašumu kompānijas Latio pētījumā gandrīz puse jeb 49% aptaujāto Latvijas uzņēmēju atzinuši, ka beidzoties otrajam ārkārtas stāvoklim, lielākā daļa darbinieku kuri šobrīd strādā attālināti, atgriezīsies uz patstāvīgu darbu birojos. Kamēr 17% uzņēmumu uzskata, ka tikai neliela daļa atgriezīsies. Tomēr 18%, gandrīz piektā daļa, uzņēmumu ir pārliecināti, ka birojos no tiem darbiniekiem, kuri šobrīd strādā attālināti, iespējams, neatgriezīsies neviens. Nozīmīgai daļai - 16% šobrīd nav skaidras atbildes.

"Pētījuma dati un mūsu novērojumu liecina, ka biroji joprojām būs svarīgi uzņēmējiem, tomēr mainīsies to nozīme un izskats. Krietnai daļai darbinieku reprezentatīvā un socializēšanās funkcija birojā būs svarīgāka kā darba galda atrašanās vieta. Lielākā vai mazākā mērā distancētās darba attiecības ir uz palikšanu - mums visiem būs tām jāadaptējas," pētījuma rezultātus skaidro "Latio" valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Pilsētas arhitekta dienesta vadītāja, pilsētas galvenā arhitekta amatā līdz jauna vadītāja atrašanai no 23.maija iecelta pilsētas galvenā dizainere Evelīna Ozola, informē Rīgas domē.

Līdz šim Pilsētas arhitekta dienesta vadītājs, pilsētas galvenais arhitekts bija Gvido Princis, kurš šajā amatā bija iecelts uz pieciem gadiem. Prinča pilnvaru termiņš beidzās 20.maijā.

Rīgā būs pilsētas galvenā ainavu arhitekte un pilsētas galvenā dizainere 

Turpinot darbu pie pilsētvides uzlabošanas Rīgā, labāko risinājumu meklēšanai un pieņemšanai...

Tāpat Princis vairs neturpinās darbu Rīgas domes Pieminekļu padomē. Par jauno Pieminekļu padomes sastāvu tika lemts Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē 23.maijā.

Pašvaldībā informē, ka pašlaik turpinās pieteikšanās Pilsētas arhitekta dienesta vadītāja amatam. Ir pagarināta pieteikumu iesniegšana uz šo amata vietu, vienlaikus izvērtējot iepriekš iesniegtos pieteikumus.

Termiņš pagarināts, lai paplašinātu pretendentu loku, informē Rīgas domē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

KM: pilsētbūvniecība var tikt pakļauta politiskām interesēm un naudas varai

Ingrīda Drazdovska, 02.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas galvenā arhitekta Jāņa Dripes atlaišana rada bažas par vēlmi pakļaut politiskām interesēm un naudas varai pilsētbūvniecību galvaspilsētā, uzskata Kultūras ministre Sarmīte Ēlerte, ņemot vērā Rīgas mēra Nila Ušakova skaidrojumu par Rīgas arhitekta biroja nākotni.

«J. Dripes profesionālās īpašības netiek apšaubītas. Viņam ir liela pieredze un cieņa profesionālā vidē. Tomēr J. Dripe ir atlaists. Netiek dots skaidrs redzējums, kā attīstīsies Rīga, kā tiks nodrošināta pievilcīga vide iedzīvotājiem, tūristiem. Tas rada bažas par lielo interešu un naudas spiedienu un lielu naudu ne vienmēr papildina gaume vai rūpes par sabiedrības interesēm,» norāda kultūras ministre.

Nepieņemams ir veids, kā tiek pārtrauktas darba attiecības, nav izklāstīti iespējamās reorganizācijas mērķi, nav bijis J. Dripes darba izvērtējums, atlaišana nav izskaidrota sabiedrībai.

Ministre atgādina, ka Rīga 2014. gadā būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Vai bez kvalitatīva galvenā arhitekta Rīga tiks kvalitatīvi sagatavota šim notikumam, viņa jautā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav daudz tādu, kas zinās, ka mūsu pilsētas lepnums un īpašā iezīme – Rīgā plaši pārstāvētais jūgendstils atrodams arī Ķīpsalā. Elegantā ēka Ogļu ielā 30 ir viena no interesantākajām un ekskluzīvākajām, taču retajām pēdējos gados atjaunotajām jūgendstila ēkām Daugavas kreisajā krastā.

Tā ir vienīgā jūgendstila mūra ēka Ķīpsalā, turklāt ar autentiski atjaunotu galvenās fasādes veidolu. Jūgendstila ziedu laiku lakoniskā, taču piemīlīgā celtne ir saglabājusi vēsturisko ielas fasādes arhitektūru un interjera dekoratīvos elementus – rozetes, kāpņu margu rakstus, slīpētos logu stiklus un griestu rotājumus. Atjaunotā mūra ēka celta pagājušā gadsimta sākumā pēc izcilā latviešu arhitekta Mārtiņa Ņukšas projekta, kurš bijis gan galvenais arhitekts Sevastopolē, gan strādājis kā Marseļas galvenā arhitekta palīgs, pēcāk bijis arī Latvijas diplomātiskais sūtnis daudzās Eiropas valstīs. Traģiski gājis bojā padomju represiju laikā, bet viņa arhitekta veikums arī šodien saglabājies kopumā astoņos jūgendstilā projektētos Rīgas dzīvojamos namos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par Rīgas arhitekta biroja vadītāju virza Gvido Princi

Elīna Pankovska, 23.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursa komisija nolēmusi par pašvaldības aģentūras Rīgas arhitekta biroja vadītāju apstiprināšanai domē izvirzīt Gvido Princi. Viņš pašlaik ir Pilsētas attīstības departamenta direktora vietnieka pienākumu izpildītājs.

Arhitekta biroja funkcijas un pilnvaras ir jāpaplašina. Pašlaik Rīgā atsākas aktivitāte būvniecības sektorā, un ir ļoti svarīgi, cik profesionāls būs pilsētas galvenais arhitekts, cik kompetents būs viņa skatījums attīstības jautājumos, norāda Vadims Jerošenko.

Uz Rīgas galvenā arhitekta amatu bija pieteikušies divi pretendenti Gido Princis un arhitekts Juris Plēsums, kurš iepriekš bijis Liepājas galvenais mākslinieks.

Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktora amata kandidātiem bija izvirzītas šādas prasības - valsts valodas zināšanas augstākajā līmenī, otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība arhitektūrā, vismaz trīs gadu darba pieredze vadošā administratīvā amatā, izpratne par arhitektūras nozari un labas komunikācijas spējas, labas zināšanas par būvniecības un plānošanas normatīvo regulējumu, divu svešvalodu zināšanas, izpratne par aģentūras darbību, nevainojama reputācija, prasmes darbā ar datoru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītie objekti

Zane Atlāce - Bistere, 09.09.2016

Administratīvās ēkas pārbūve Ojāra Vācieša ielā 6B
Pasūtītājs: SIA OV6B
Projektētājs: SIA Ozola & Bula, arhitektu birojs
Būvētājs: SIA RBS Skals Būvvadība
Autori: arhitekti Andra Bula, Roberts Plivčs, Digna Veidemane, Zane Stiebriņa

Avots: www.arhitekts.riga.lv

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Žūrija ir pabeigusi darbu pie Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzīto objektu novērtēšanas, lemjot, ka šogad uz galveno balvu un Rīgas pilsētas arhitekta biroja atzinībām pretendēs kopumā 11 objekti, teikts paziņojumā medijiem.

Rīgas pilsētas arhitekta birojs aicina Rīgas pilsētas iedzīvotājus un visus, kam interesē kvalitatīvas pārmaiņas Rīgas pilsētvidē un arhitektūras attīstība, iesaistīties arhitektūras sasniegumu skates 2016. gada balva Rīgas arhitektūrā izvirzīto objektu vērtēšanā.

Ar arhitektūras sasniegumu skatei 2016. gada balva Rīgas arhitektūrā izvirzītajiem objektiem, to fotogrāfijām un ekspertu vērtējumiem ir iespējams iepazīties Rīgas pilsētas arhitekta biroja mājaslapā www.arhitekts.riga.lv (http://ejuz.lv/arhitekturasbalva2016), savukārt nobalsot par sev tīkamāko objektu un paust savu vērtējumu vai viedokli iespējams Rīgas pilsētas arhitekta biroja Facebook kontā www.facebook.com/RigasPilsetasArhitekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO: Gada balvu Rīgas arhitektūrā saņem LU Dabaszinātņu akadēmiskais centrs Torņakalnā

Zane Atlāce - Bistere, 03.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules arhitektūras dienā 3.oktobrī jau 11.reizi tika pasniegta Gada balva Rīgas arhitektūrā, kas 2016.gadā piešķirta Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajam centram un tā autoriem: arhitektiem Vitai Polkovņikovai, Inai Kuļikovskai, Kristapam Bautram, Dacei Zariņai, Raivim Liepiņam, Madarai Plāciņai, Alisei Jēkabsonei un ainavu arhitektei Ingūnai Rozentālei – par inovatīviem tehniskajiem un iekštelpu organizatoriskiem risinājumiem, radot studēt vēlmi veicinošu un mūsdienīgu vidi, informē Rīgas dome.

Papildus gada balvai, Rīgas pilsētas arhitekta birojs piešķīra desmit atzinības par izcilību atsevišķu objektu arhitektūrā.

«Šogad Gada balva Rīgas arhitektūrā tiek piešķirta objektam ar misiju valsts un galvaspilsētas nākotnē – objektam, kas sniegs ne vien ieguldījumu nākamajās Latvijas zinātnieku un gaišāko prātu paaudzēs, bet arī paver ieskatu Torņakalna attīstības potenciālā. Vienlaikus atzīmēšanas vērta ir ne vien paša Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra nozīme, bet arī pasūtītāja, arhitektu un būvnieku un kopējais darbs – vīzija, darbu organizācija un kvalitāte, spējot veikt tehniski izaicinošus būvdarbus, kā arī inovatīva arhitektu pieeja, meklējot labākos tehniskos un iekštelpu risinājumus, kuri ir rezultējušies patiesi kvalitatīvā un laikmetīgā objektā,» uzsver Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Valsts prezidents apšauba Kariņa lidojumu ar privātajām lidmašīnām samērīgumu

LETA, 27.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča ieskatā bijušā premjera, pašreizējā ārlietu ministra Krišjāņa Kariņa (JV) lidojumi ar privātajām lidmašīnām varētu nebūt samērīgi un ekonomiski izdevīgi.

Rinkēvičs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" piekrita, ka Covid-19 laikā un dažādu neplānotu vizīšu dēļ politiķiem būtu jābūt iespējai izmantot speciālos reisus. Taču viņš ir bažīgs par to, vai tas nav kļuvis par tādu praksi, kur vairs netiek vērtēts samērīgums un lētākās iespējas.

"Šeit jāsaka, ka informācija, ar ko iepazīstamies, rāda, ka, visticamāk, tā nav bijis un varēja lidot arī ar komercreisiem," sacīja Valsts prezidents.

Viņš arī uzskata, ka Kariņa komunikācija par šo situāciju nav bijusi ļoti veiksmīga, uzsverot, ka sabiedrībai minētais ir jāskaidro. Arī Valsts kancelejas skaidrojumi neesot pietiekami. Rinkēviča ieskatā Valsts kontroles iesaiste procesa izvērtēšanā varētu būt veiksmīga, saprotot, vai procesā ievērots samērīgums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTO: Gada balvai Rīgas arhitektūrā 2015 izvirzīti deviņi objekti

Dienas Bizness, 09.09.2015

LATVIJAS NACIONĀLĀS BIBLIOTĒKAS JAUNBŪVE MŪKUSALAS IELĀ 3
Pasūtītājs: LR Kultūras ministrija, valsts aģentūra «Jaunie Trīs brāļi»

Projektētājs: SIA «Hill International Baltic», SIA «Arhitektu birojs Ģelzis-Šmits-Arhetips»

Būvfirma: PS «Nacionālā būvkompāniju apvienība», SIA «Latvijas Energoceltnieks»
Autori: arhitekts Gunārs Birkerts, sadarbībā ar Modri Ģelzi, Mārci Mežuli, Sandru Laganovsku, Daini Rūdolfu Šmitu u.c., birojs „Arhitektu birojs Ģelzis-Šmits-Arhetips”, ainava un labiekārtojums Inese Grundule

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas arhitekta birojs, sadarbībā ar skates/konkursa Gada balvai Rīgas arhitektūrā žūriju, izvērtējot vairākus simtus aizvadītajā gadā ekspluatācijā nodotu objektu, vairākās atlases kārtās 2015. gada balvai Rīgas arhitektūrā ir izvirzījis 9 objektus, informē Rīgas pilsētas arhitekta biroja direktora vietnieks Ilvars Metnieks.

Tagad objekti nodoti sabiedrības vērtējumam. Ar arhitektūras sasniegumu skatei 2015. gada balva Rīgas arhitektūrā izvirzītajiem objektiem, to fotogrāfijām un ekspertu vērtējumiem ir iespējams iepazīties Rīgas pilsētas arhitekta biroja mājaslapā www.arhitekts.riga.lv, savukārt nobalsot par sev tīkamāko objektu un paust savu vērtējumu vai viedokli iespējams Rīgas pilsētas arhitekta biroja Facebook kontā www.facebook.com/RigasPilsetasArhitekts.

Pretendentus uz Gada balvu plašāk skatiet raksta galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Liepājā vēlas mainīt galveno arhitektu

Vēsma Lēvalde, 12.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas domes deputāti komitejās lems par Liepājas pilsētas galvenā arhitekta maiņu. Ivetu Ansoni, iespējams, aizstās Indulis Kalns.

Jaunliepājas un Karostas rajonu arhitekts Indulis Kalns Liepājas pilsētas galvenā arhitekta amatā varētu stāties no 2012. gada 1. februāra. Iveta Ansone, kura Liepājas pilsētas galvenā arhitekta pienākumus pilda kopš 2006. gada 2. oktobra, ir izteikusi vēlmi atstāt šo amatu. I. Kalns Liepājas būvvaldē par arhitektu strādā kopš 2009. gada 2. februāra. Arhitekta kvalifikāciju ir ieguvis 1999. gadā.

Lēmums vēl jāapstiprina domes sēdē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītie objekti

Zane Atlāce - Bistere, 07.09.2018

1. Biroju ēkas jaunbūve un pārbūve Mūkusalas ielā 42

Projektētājs: SIA «OUTOFBOX» un SIA «Mūsu projekts»

Pasūtītājs: SIA «Mūkusalas Biznesa Centrs»

Būvētājs: SIA «Pro Dev»

Autori: arhitekti Pēteris Bajārs, Dace Ržepicka, Līga Vanaga, Ieva Lūse, Sabīne Vecvagare, Jekaterina Smirnova, būvkonstruktors Artjoms Samarins

Foto: Aivars Siliņš

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvērtējot visus pretendentus, Gada balvai Rīgas arhitektūrā 2018 žūrija nolēmusi izvirzīt kopumā 10 objektus, informē Rīgas pilsētas arhitekta birojā.

Lielākā daļa no balvas pretendentiem ir privāto investīciju projekti dažādos segmentos – viesnīcas, daudzdzīvokļu un īres nami, jaunā ražošana un pilsētvide.

Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis norāda - kaut arī starp finālistiem nav iekļuvuši vairāki liela apjoma sabiedriski nozīmīgi projekti, balvu pretendenti atspoguļo laikmetīgu līdzsvaru starp paša objekta ambīciju un kvalitātēm, kā arī tā pienesumu Rīgas arhitektūrai un pilsētvidei.

Arhitektūras sasniegumu skates 2018. gada balva Rīgas arhitektūrā balvu pretendentu vērtēšanā aicināti iesaistīties arī paši rīdzinieki un visi, kam interesē kvalitatīvas pārmaiņas Rīgas pilsētvidē un arhitektūras attīstība. Skates finālam izvirzītos objektus, kā arī žūrijas ekspertu vērtējumu var aplūkot Rīgas pilsētas arhitekta biroja mājaslapā arhitekts.riga.lv, nobalsot par sev tīkamāko objektu iespējams Rīgas pilsētas arhitekta biroja Facebook kontā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

FOTO: Gada balvai Rīgas arhitektūrā izvirzītie objekti tuvplānā – Latvijas karoga masts AB dambī

Zane Atlāce - Bistere, 26.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv piedāvā tuvplānā aplūkot Gada balvai Rīgas arhitektūrā 2018 izvirzītos objektus - šoreiz aplūkojam Latvijas karoga mastu AB dambī.

Svinīgā dāvinājuma ceremonijā valsts simtgadei veltītais monumentālais Latvijas karoga masts Rīgā uz AB dambja tika atklāts pērn, 18. Oktobrī. Masts ir 60 metrus augsts, un tajā plīvojošā Latvijas karoga izmēri sasniedz 20 x 10 metrus. Šādu veltījumu valsts simtgadei dāvā biedrība Latvijas karogs.

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas pārstāvis Vilnis Šlars uzskata, ka šis ir drosmīgs un šķietami vienkāršs objekts ar lielu politisko, ideoloģisko, kā arī pilsētbūvniecisko slodzi. «Es esmu, tātad es esmu – pirmais, kas nāk prātā, pirmoreiz ieraugot karogu. Tas ir tik deklaratīvs, ka sākumā grūti aptvert, ka tas tur ir. Arhitektu pienesums, neapšaubāmi, ir precīza mēroga un vietas izvēle, ambiciozuma ziņā labāku vietu šim «Es Esmu» ir grūti iedomāties. Ir skaidrs, ka tas ir pasūtītāja projekts, ko arhitektam ir lieliski izdevies iznest. Jautājums – vai tagad abi nav nobijušies. Šāda mēroga risinājumi, ko redz visi, prasa lielu uzdrošināšanos, kuras te nav pietrūcis. Interesanti, ka tas nekādu īpašu sabiedrības reakciju nav guvis, lai arī nodomā droši vien visi, pilnīgi visi,» vērtējumā norāda V.Šlars.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgas būvvalde lēmusi noraidīt VNĪ maijā iesniegto Okupācijas muzeja piebūves ieceri

LETA, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde šodien pieņēmusi lēmumu noraidīt pērn maijā iesniegto Latvijas Okupācijas muzeja piebūves ieceri, par kuru pilsētas arhitekts Gvido Princis izteica negatīvu atzinumu.

Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs žurnālistiem pastāstīja, ka būvvalde, tā arī nesaņemot precizētā projekta tehnisko risinājumu dokumentāciju, izvērtējusi iepriekš iesniegtos dokumentus un ieceri noraidījusi.

Viņš skaidroja, ka būvvalde nevar akceptēt projektu, par kuru negatīvu atzinumu sniedzis Princis, norādot uz ieceres nepieņemamiem arhitektoniskās kvalitātes principiem, un iecere neesot respektējusi pašreizējās muzeja ēkas kultūrvēsturisko vērtību.

Vircavs uzsvēra, ka ar šo lēmumu stāsts nebeidzas, pilsētas teritorijas plānojumā muzeja paplašināšanas plāni ir un paliek, un ieceres attīstītāji aicināti iesniegt būvvaldē koriģētu būvprojektu. Cik ātri šie dokumenti varētu tikt sagatavoti, atkarīgs no attīstītājiem, taču būvvalde varēs akceptēt vien tādu piebūves risinājumu, par kuru pozitīvu atzinumu būs sniedzis Rīgas galvenais arhitekts Princis. Tāpat šai iecerei jābūt saskaņotai visās attiecīgajās institūcijās likumā noteiktā kārtībā, piemēram, Rīgas Vēsturiskā centra padomē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Profesionāla interjera dizainere iekārto “IPS Baltics” biroju, atspoguļojot jaunākās tendences

Sadarbības materiāls, 25.04.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cerot, ka pandēmijas radītie ierobežojumi būs īslaicīgi un darbs attālināti vairs nebūs norma, daudzi uzņēmumi šo laiku izmantoja lietderīgi, pārkārtojot vai labiekārtojot biroju telpas. Ņemot vērā, ka darbs no mājām ir ietekmējis un mainījis arī interjera tendences birojos, Mārupē bāzētais uzņēmums “IPS Baltics” savu biroju veidot izvēlējās sadarbībā ar profesionālu dizaineri. Biznesa klientiem šis pakalpojums ir pieejams bez maksas. Uzņēmums un interjera dizainere dalās pieredzē un vērtīgos padomos, ko ņemt vērā, labiekārtojot biroju.

“IPS Baltics” – kvalificēta personāla pakalpojumu nodrošinātājs kuģu īpašniekiem un vēja turbīnu operatoriem, biroja kopējā telpu platība ir 84 kvadrātmetri. Uzņēmums strauji paplašinājās un pārskatāmā nākotnē plāno paplašināties vēl, tāpēc radās nepieciešamība pēc jaunām biroja telpām. Iepriekšējās biroja telpas bija vēl mazākas un nespēja nodrošināt pietiekami daudz darba vietas personālam. Sākotnēji jaunajās telpās tika veikts neliels kosmētiskais remonts, bet pēc tam, cieši sadarbojoties ar interjera dizaineri, tika iekārtots birojs. Tas ir samērā neliels birojs, kura telpās atrodas arī virtuve. Birojā šobrīd strādā seši darbinieki, bet interjera dizainerei bija nepieciešams iekārtot darba vietas astoņiem darbiniekiem, jo uzņēmums plāno izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Kā biroja galdi palīdz nodrošināt ērtu darba vidi, un kā atrast piemērotākos?

Sadarbības materiāls, 12.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darba vides iekārtošanā biroja galdi spēlē ļoti lielu lomu. Taču, tos izvēloties, vērā jāņem daudz un dažādi faktori, lai galds ne tikai skaisti izskatītos, bet arī būtu funkcionāls, ērts lietošanā un atbilstu katra darbinieka individuālajām ergonomikas prasībām. Noskaidrosim, kādiem aspektiem pirms galda izvēles jāpievērš pastiprināta uzmanība!

Kāpēc kvalitatīvam biroja galdam ir tik liela nozīme?

Viens no lielākajiem mīnusiem darbam birojā ir garās stundas sēdus pozīcijā. Tieši šis ir galvenais iemesls, kāpēc ir svarīgi, lai biroja galds ir katra darbinieka vēlmēm un vajadzībām piemērots. Atrodot pareizo galdu, ieguvumi būs vairāki:

• Ērta darbošanās – optimāls galda modelis pareizā izmērā darbiniekam palīdzēs pie tā strādāt ērti un bez aizķeršanās, jo viss nepieciešamais būs pa rokai;

• Ergonomiska un veselīga darba vide – strādājot pie nepiemērota galda, ķermenis ilgstoši atrodas tam neatbilstošā pozīcijā, kas negatīvi ietekmē labsajūtu un veselību;

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Streļčenoku nodēvē par tirānu un aicina izvērtēt viņa atbrīvošanu no amata

LETA, 24.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) nodaļu vadītāji nosūtījuši vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), kurā aicina nekavējoties izveidot komisiju, kas izvērtētu iemeslus KNAB priekšnieka Jaroslava Streļčenoka atbrīvošanai no amata.

KNAB nodaļu vadītāji uzskata, ka Streļčenoks nodarbojas ar mērķtiecīgu destruktīvu tirāniju.

Vēstuli premjeram, bijušā KNAB priekšnieka Alekseja Loskutova vadītajai Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijai un ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram parakstījuši Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, Operatīvo pasākumu nodaļas vadītājs Jānis Circens, Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece un Iekšējās drošības nodaļas vadītāja Sanita Zandersone-Reisa.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā vēstulē KNAB nodaļu vadītāji velta kritiku KNAB vadītājam. Viņi ar pilnu pārliecību apgalvo, ka Streļčenoks izmanto viņam ar likumu piešķirto varu, tādējādi destruktīvi dezorganizējot KNAB darbu.

Komentāri

Pievienot komentāru