Transports un loģistika

Robežsargi konstatē viltotus dokumentus

, 02.04.2007

Jaunākais izdevums

Aizvadītajās brīvdienās, no 2007. gada 30. marta līdz 1. aprīlim, Valsts robežsardzes amatpersonas aizturējušas kopā 45 personas, tajā skaitā 9 Latvijas Republikas pavalstniekus un 36 ārzemniekus, biznesa portālu Db.lv informēja Valsts robežsardze.

01.04. VRS Ludzas pārvaldes Terehovas robežkontroles punkta robežsargi aizturēja Latvijā no Krievijas iebraucošu 1975. gadā dzimušu Vācijas pilsoni, kurš robežkontroles laikā uzrādīja viltotu Vācijas transportlīdzekļa vadītāja apliecību. Persona apstākļu noskaidrošanai ievietota Ludzas rajona policijas pārvaldes Īslaicīgās aizturēšanas vietā, uzsākts kriminālprocess.

01.04. VRS Rīgas pārvaldes Rīgas ostas robežkontroles punkta Tirdzniecības ostas robežapsardzības nodaļas robežsargi aizturēja Latvijā no Zviedrijas ar prāmi iebraucošu 1982. gadā dzimušu Lietuvas pilsoni, kurš robežkontroles laikā uzrādīja viltotu transportlīdzekļa vadītāja apliecību. Notiek apstākļu noskaidrošana, persona atbrīvota, uzsākts kriminālprocess.

01.04. VRS Rīgas pārvaldes lidosta Rīga robežkontroles punkta robežsargi aizturēja no Latvijas uz Īriju izceļojošu 1965. gadā dzimušu Baltkrievijas pilsoni, kurš robežkontroles laikā uzrādīja viltotu Lietuvas pilsoņa pasi. Persona apstākļu noskaidrošanai ievietota Rīgas Galvenās policijas pārvaldes Īslaicīgās aizturēšanas nodaļā, uzsākts kriminālprocess.

Automašīnu rindas uz valsts robežas:

Šodien, 2. aprīlī, plkst. 9:00

Terehovas robežkontroles punktā, izbraucot no Latvijas, 1200 kravas automašīnu rindas.

Grebņevas robežkontroles punktā, izbraucot no Latvijas, 390 kravas automašīnu rindas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā aizvien vairāk grib iekļūt nelegālie imigranti

Elīna Pankovska, 15.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pieaudzis nelegālās migrācijas spiediens, kā arī viltoto dokumentu un kontrabandas gadījumu skaits, tā, veicot pirmā pusgada darbības apkopojumu, secinājusi Valsts robežsardze.

Pirmajos sešos šā gada mēnešos, salīdzinot ar 2011. gadu, krasi pieaudzis «zaļās» robežas pārkāpēju skaits uz Latvijas - Baltkrievijas un Latvijas - Krievijas robežām. Skaitļi liecina, ka pagājušā gada sešos mēnešos tika aizturēti tikai divi pārkāpēji uz Baltkrievijas robežas, bet šī gada attiecīgajā periodā Latvijas robežsargi ir aizturējuši jau 23 pārkāpējus.

Gandrīz tik pat daudz šogad ir aizturējuši arī Baltkrievijas robežsargi – 24 pārkāpējus. Vairāk nekā divas reizes pieaudzis «zaļās» robežas pārkāpēju skaits uz Krievijas robežas. Šī gada pirmajā pusē aizturēti jau 83 pārkāpēji, savukārt Krievijas robežsargi aizturējuši 24 pārkāpējus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn, veicot pārbaudes par iespējamu pretlikumīgu darbību veikšanu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) ieguvis pierādījumus par viltotu elektronisko kases aparātu čeku uzrādīšanu komersantu grāmatvedības reģistros par degvielas iegādi 3,2 miljonu latu apmērā (par 3352 tonnām jeb 45 cisternām degvielas).

Tāpat VID ir ieguvis pierādījumus par viltotu elektronisko kases aparātu čeku uzrādīšanu komersantu grāmatvedības reģistros par citu preču iegādi 518 tūkstošu latu apmērā.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) aizvadītajā gadā uzsācis 20 kriminālprocesus par viltotu čeku izmantošanu. Veikto nodokļu auditu rezultātā, 36 nodokļu maksātājiem, kuri grāmatvedībā uzrādījuši viltotus elektronisko kases aparātu čekus, VID aprēķinājis papildus samaksai valsts budžetā vairāk nekā četrus miljonus latu.

Tāpat aizvadītajā gadā 2012.gadā VID Finanšu policijas pārvaldē saistībā ar viltotu attaisnojuma dokumentu uzrādīšanu grāmatvedības reģistros uzsākti 20 kriminālprocesi, kuros iesaistīti 20 negodprātīgi komersanti. Kriminālprocesos iesaistītie komersanti pārsvarā darbojas transporta, mežsaimniecības un lauksaimniecības nozarēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pašrocīgi pārlabo pases derīguma termiņu

, 02.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajās brīvdienās, no 2007.gada 27.aprīļa līdz 1.maijam, Valsts robežsardzes amatpersonas aizturējušas kopā 117 personas, tajā skaitā 34 Latvijas Republikas pavalstniekus un 83 ārzemniekus, Db.lv informēja Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta galvenā inspektore Inese Bērziņa.

Konstatētas divas personas ar viltotiem dokumentiem

27.04. VRS Liepājas pārvaldes Ezeres robežkontroles punkta robežsargi konstatēja, ka 1976.gadā dzimis Lietuvas pilsonis robežkontroles laikā uzrādīja pasi, kurai beidzies derīguma termiņš. Persona pašrocīgi bija pārlabojis pases derīguma termiņu. Lietuvas pilsonis nodots Lietuvas robežapsardzības dienesta amatpersonām.

01.05. VRS Jelgavas pārvaldes Grenctāles robežkontroles punkta robežsargi aizturēja Latvijā no Lietuvas ieceļojošu 1979.gadā dzimušu Latvijas pilsoni, kuram robežkontroles laikā tika konstatēta viltota Lietuvas transportlīdzekļa vadītāja. Persona atbrīvota, uzsākts kriminālprocess.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pat realizējot šobrīd iecerētos uzlabojumus un pasākumus rindu mazināšanai uz Latvijas - Krievijas robežas, jūtamus rezultātus tas, visticamāk, nedos.

Db aptaujātie šoferi, robežsargi un nozares eksperti norāda, ka rindu jautājumu nākotnē neizdosies atrisināt ar pašreizējām iecerēm, tāpēc Latvijas - Krievijas robežu vēl ilgu laiku rotāšot kravas automašīnu rindas. Satiksmes ministra Aināra Šlesera padomnieks Georgs Lancmanis norāda, ka situācija uz robežām nākotnē būtiski neuzlabosies, jo kravu apjoms starp Eiropas Savienību un Krieviju tikai pieaugs, bet Latvijas tranzītceļš būs galvenais šīs plūsmas nodrošināšanai. Db devās uz Terehovu un pārliecinājās, ka galvenais rindu iemesls uz Latvijas - Krievijas robežas ir Krievijas robežsargu gausais darbs - laukums starp Latvijas robežkontroles punktu un Krievijas robežkontroles punktu bija pārpildīts, un līdz ar to Latvijas robežsargi vairs nespēja apkalpot kravas automašīnas, jo tās nebija kur novietot neitrālā zonā. Latvijas robežsargi norāda, ka Krievijas kolēģi strādājot «pēc garastāvokļa» - dažkārt viņi pārbaudot un apkalpojot 20 kravas automašīnas stundā, bet bieži arī tikai 10 un mazāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai. Laikraksts Diena iepriekš jau aprakstīja Baltkrievijas uzņēmējdarbības ciešo saikni ar prezidentu Aleksandru Lukašenko. Tagad uzmanības centrā nelegālās imigrācijas ierocis, kuru arī ne bez Lukašenko ziņas izmantoja gan pret Latviju, gan Lietuvu un Poliju, pērn novembrī izraisot ļoti saspīlētu situāciju uz Baltkrievijas–Polijas robežas.

Baltkrievijas acīmredzami mākslīgi veidotā migrantu krīze 2021. gada nogalē kļuva par neatņemamu mediju dienaskārtības sastāvdaļu. Notikumi, kas norisinājušies uz Baltkrievijas robežas un kur klātesoši bija tūkstošiem spēka struktūru pārstāvju, nav klasificējami kā klasisks militārs konflikts, lai arī brīžiem šķita, ka tas teju sāksies. Pietiks ar apzīmējumu "hibrīdagresija".

Lasi arī:

Kā Baltkrievija kļuva par cigarešu kontrabandas centru 

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu...

Kā iepatikties Lukašenko. Neaizskaramais oligarhs Topuzidis 

Laikraksts Diena turpina rakstu sēriju Cita Baltkrievija, kurā atklāj, kā Baltkrievijas biznesa,...

Pāvela Topuzida biznesa īpatnības: turpinājums 

Laikraksts Diena turpina pētīt Baltkrievijas uzņēmējdarbības specifiku, uzmanības centrā izvirzot...

Šī krīze, kura migrantus pārvērtusi par instrumentu dažnedažādu mērķu sasniegšanai, vienlaikus eksportējot koronavīrusu uz Eiropas Savienību, spilgti izgaismo arī vienu no šo hibrīdagresiju provocējušajām dimensijām, proti, ekonomiskos un biznesa ieguvumus, kā arī zaudējumus. Finanšu pasaules mūžīgais jautājums "kam tasizdevīgi?" īsti vietā, aplūkojot Tuvo Austrumu migrantu tranzītu caur Baltkrieviju.

Mucai spunde vaļā

2021. gada pavasarī uz pasliktinošos attiecību ar Baltkrieviju fona Lietuva vērš uzmanību uz pieaugošo nelegālo migrantu straumi, kas valstī ieplūst pāri Baltkrievijas robežai. Visa 2020. gada laikā Lietuvā aiztur tikai 81 nelegāli, bet līdz 2021. gada aprīlim – jau pavisam 90.Par atskaites punktu, kas mucai atrāvis spundi vaļā, tradicionāli tiek minēta 2021. gada 24. maijā notikusī Ryanair lidmašīnas, uz kuras borta atradās opozīcijas žurnālists Romāns Protasevičs, piespiedu nosēdināšana Minskas lidostā. A. Lukašenko apvainojas par šim notikumam sekojušo Rietumu sektorālo sankciju paketi un paziņo, ka pārtrauks kontrolēt nelegālo migrantu plūsmu. 26. maijā viņš apsola Eiropu pārpludināt ar migrantiem.22. jūnijā sakot runu Brestas cietoksnī saistībā ar 80. gadadienu, kopš trešā reiha karaspēks šķērsoja PSRS robežu, A. Lukašenko skaidri akcentē, ka migrantu plūsmas ir atriebība Rietumiem par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju: "Uz Lietuvu, Latviju un Poliju metās nelegālo migrantu tūkstoši un tūkstoši. Viņi [kolektīvie Rietumi] mums prasa sevi aizsargāt pret kontrabandu, pret narkotikām (..) Mēs tērēsim simtiem miljonu dolāru gadā, tāpat kā agrāk, lai aizstāvētu jūsu ģeopolitiskās intereses?"

Šā izteikuma detaļu patiesumu apšauba baltkrievu Nacionālās antikrīzes pārvaldes līderis Pāvels Latuško: "Valsts robeža tika uzlabota, lielā mērā pateicoties ES, kā arī Krievijas palīdzībai. Es to saku kā bijušais Baltkrievijas sūtnis Polijā, kurš ņēmis dalību lielākās daļas uz Polijas robežas esošo caurlaides punktu organizēšanā. Es zinu, no kādiem avotiem tie tika finansēti, par kādu naudu tika pirktas iekārtas, tehnika. Resursi tika gūti, pateicoties Frontex.

"Plašas nelegālo migrantu plūsmas caur Baltkrieviju uz ES nav novērotas pat lielās tautu staigāšanas laikā 2015.– 2016. gadā un tādas it kā nevar būt principā. ES austrumu spārnā gandrīz neviens ko tādu nav arī prognozējis. Saskaņā ar Frontex statistiku pēdējos 10 gados maksimālais ES austrumu robežu šķērsojušo nelegālo imigrantu skaits nav pārsniedzis 280 cilvēku mēnesī. Visaugstākie rādītāji attiecināmi uz 2015. gadu, kad Eiropa uzņēma vairāk nekā miljonu migrantu, galvenokārt no Sīrijas un Irākas.

Slepenā operācija Slūžas

Tomēr A. Lukašenko samelojas ne vien attiecībā uz detaļām, bet arī būtību – nelegāļu straume ES virzienā paplašinājās vēl pirms Ryanair lidmašīnas nosēdināšanas. Zināma, kaut arī neliela un slepenībā turēta pieredze Tuvo Austrumu migrantu nosūtīšanai uz ES Baltkrievijai jau eksistēja, un A. Lukašenko nevarēja nezināt, ka šis maršruts jau aprobēts.

Baltkrievija vienmēr bijusi tranzīta valsts. Migranti no Afganistānas, Pakistānas un citām Āzijas valstīm nereti nokļuva tās teritorijā. Cīņas ar organizēto noziedzību un korupciju Galvenās pārvaldes (CONKGP) Trešā nodaļa, ko vadījis Aleksandrs Azarovs, ķēra nevis migrantus, bet gan starptautisko noziedzīgo grupējumu dalībniekus, kuri veidoja plūsmu.

Baltkrievijas robeža patiesībā izsenis nav bijusi aiz atslēgas. Valsts drošības komiteja (VDK) regulāri īstenoja operāciju Slūžas, tīmekļa vietnes Ukr.net žurnālistam pastāsta A. Azarovs: "Tādas operācijas notika, lai vara nopelnītu naudu. Kad Valsts robežas komitejas struktūrvienību OSAM vadīja Terteļs, VDK pašreizējā priekšsēdētāja brālis, šī operācija tika plaši īstenota. OSAM darbinieki ieveda nelegāļus un sūtīja pāri robežai. Viņi taču zina situāciju uz robežas, vienību pārvietošanās shēmas. Un ņēma par to naudu, kas nonāca pie varas esošo kabatās. "OSAM ir atsevišķs pusslepens aktīvo pasākumu dienests ar neierobežotām pilnvarām, kas darbojas visā Baltkrievijas teritorijā un pakļaujas vienīgi A. Lukašenko.

Šajā specnodaļā dienējuši arī A. Lukašenko dēli Viktors un Dmitrijs. V. Lukašenko savulaik bija arī Baltkrievijas Drošības padomes loceklis, tagad viņš ir rezerves ģenerālmajors. Nauda, ko elites specnodaļas OSAM virsnieki saņēma par nelegālo migrantu plūsmas organizēšanu, tika nopelnīta absolūti nelegālā veidā, akcentē A. Azarovs.

"Nelegāļi pēc iebraukšanas Baltkrievijā maksāja naudu. Tas bija fiksēts, CONKGP bija operatīvās uzskaites lietas, ko pēc tam savāca VDK – un vēlāk šīs lietas pazuda. Šī bija nelegāļu pārsūtīšanas oficiālā valsts politika. Un tagad, kā es saprotu, šī operācija Slūžas atsākusies. Taču daudz pastāvīgākā mērogā," komentē A. Azarovs.

Atstrādāta shēma

Pēc A. Lukašenko skaļajiem izteikumiem Viļņa sāk fiksēt strauju nelegāļu skaita pieaugumu: jūlija sākumā viņu skaits sasniedz ap 800, augustā – jau vairāk nekā 4000 (1. augustā aizturēts rekordskaits – 289).

Vēl gada sākumā 768 kilometru garās Baltkrievijas– Lietuvas robežas infrastruktūra kā tāda praktiski neeksistē, tā ir izteikti caurumaina. Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite maija beigās precizē, ka videonovērošanas sistēma aptver mazāk nekā 40% no šīs robežas, un, lai situāciju uzlabotu, nepieciešami divi gadi un 38 miljoni eiro. Jūnija beigās A. Bilotaite portālam Delfi.lt paziņo: "Nelegālā migrācija no Baltkrievijas uz Lietuvu – organizēts un pelnošs bizness, kurā iesaistīti baltkrievu ierēdņi un virsnieki."

Vasarā Irākas iedzīvotājs uz anonimitātes principa pastāsta medijprojektam Reform.by, ka A. Lukašenko teikto, ka Baltkrievija pārtrauc aizšķērsot migrantu plūsmas, vairākas dienas pēc kārtas translējusi Irākas televīzija. Par Baltkrieviju plašāk sākuši vēstīt arī citi Irākas plašsaziņas līdzekļi, kas seko līdzi migrācijas tēmai. Līdztekus tam informācija par iespējām caur Baltkrieviju nonākt Lietuvā sāk iekarot savu vietu dārknetā. Simtiem analoģisku piedāvājumu parādās WhatsApp, reģionā vispopulārākajā saziņas vietnē. Ceļojumu biroju reklāmas ar izcenojumiem un prasībām klientiem izraibina Instagram.

Viens pēc otra savairojas sociālo tīklu kanāli ar tūkstošos mērāmu auditoriju, kur var saņemt padomus, kā šķērsot Baltkrievijas robežu. Tajos publicē pavadoņu kontaktus un ērtas vietas robežas pāriešanai, iesaka, kā ģērbties un ko ņemt līdzi. Dažās sarakstes grupās piedāvā izgatavot viltotus dokumentus, tostarp ES valstu pases, piemēram, par 2400 ASV dolāriem.

Pēkšņi ceļu uz ES caur Baltkrieviju Irākā un Tuvajos Austrumos sāk uzskatīt par visātrāko un drošāko, secina lietuviešu portāls 15min.lt, pieminot, ka par nokļūšanu ES pār Baltkrievijas–Lietuvas robežu tiek prasīti 5–15 tūkstoši eiro. Salīdzinājumam 2021. gada vasarā nelegāla iekļūšana Eiropā pāri Egejas jūrai izmaksā 8–9 tūkstošus dolāru, caur Balkāniem – astoņus tūkstošus eiro, savukārt pāri Vidusjūrai – 3–5 tūkstošus eiro. Par parastu tūrisma ceļojumu no Irākas uz Baltkrieviju saskaņā ar Reform.by sniegto informāciju ceļojumu biroji prasa 500–1500 dolāru. Vasarā, pateicoties ievērojamam pieprasījuma pieaugumam, šādas tūres cena jau ievērojami kritusies.

Ieceļotāji no Tuvajiem Austrumiem Minskā drīz kļūst par jauniem acu tīksmināšanas objektiem, kas raisa lielāku interesi nekā pilsētas arhitektūra, secina ziņu aģentūra Lenta.ru. Lai arī 2021. gada vasarā Baltkrievijas galvaspilsētā gandrīz neparādās ierastie tūristi, Minskas un Grodņas hoteļus līdztekus migrantiem palīdz pārpildīt arī žurnālisti, kuri filmē un fotografē nelegāļus. Migrantu plūsmu var uzskatīt par lielu, lai arī pārsvarā neformālu ekonomikas sektoru, kura izaugsmi nodrošina pat plašsaziņas līdzekļi.

Pateicoties Baltkrievijai, 2021. gadā otro elpu guvis pārrobežu bizness ar migrantiem, kas krāšņi uzplauka 2015.–2016. gadā. Attiecībā uz šo laikposmu Eiropols secinājis, ka vairāk nekā 90% Eiropā ieceļojušo migrantu izmantojuši kriminālās pasaules atbalstu. Lielākā daļa no viņiem par šiem pakalpojumiem maksājusi 3,2–6,5 tūkstošus dolāru. Piemēram, ceļojuma paketes, kurā iekļauti pārlidojumi no Turcijas uz Lībiju un pēc tam no Lībijas uz Itāliju, cena ir 3700 dolāru. Pārvešanas pāri Vidusjūrai neoficiālās izmaksas: pieaugušajiem – 1000 dolāru, bērniem – 500. Rezultātā šī starptautiskā biznesa apgrozījums sastādīja 5–6 miljardus dolāru, tajā iesaistījās vairāk nekā 100 valstu pilsoņi.

Zina, ko ved

2021. gada vasarā Irākas un Sīrijas tūrisma tirgū jau nostabilizējies jauns, vilinošs produkts nodrošinātai publikai: iekļūšana ES kā bēglim. Šādā paketē parasti iekļauta Baltkrievijas grupas vīza (individuālā – par atsevišķu piemaksu), lidojums ekonomiskajā klasē uz Minsku (biznesa klasē – par atsevišķu piemaksu), dzīvošana Minskas viesnīcā, piemēram, uz trim diennaktīm, aizvešana līdz robežai, kuras šķērsošana esot 20 minūšu jautājums. Skaistos vārdos tiek aprakstīta pat dzīvošana un darbā iekārtošanās ES.

Tāpat par atsevišķu samaksu var saņemt instrukciju, kā šķērsot Baltkrievijas robežu ar GPS navigāciju vai pat tiek piedāvāta robežas pāriešana pavadoņa pavadībā. Depozītā atstājamās summas zemākais slieksnis ir 3000 dolāru, augstākais var pietuvoties 20 000 dolāru.

"Cenu variāciju nosaka tas, līdz kādam punktam pavadonis aizvedīs," uz anonimitātes nosacījuma izdevumam Novaja Gazeta savā pieredzē dalās kādas baltkrievu tūrfirmas darbiniece. "Visbiežāk tā ir Vācija – 95% gadījumu. [Ceļotājs] atlido uz Minsku, iekārtojas viesnīcā un norunātajā dienā ierodas noteiktā vietā. Tur pulcējās grupa, visbiežāk no 10 līdz 45 cilvēkiem. Viņus ved līdz robežai, parāda virzienu, bet tālāk migranti dodas paši.

"Izcelsmes zemēs daudzi migranti pārdod visu savu īpašumu, lai samaksātu par nokļūšanu ES. Baltkrievijas pusē ceļazīmes migrantiem pārdod Prezidenta lietu pārvaldes paspārnē esošā iestāde Centrkurort, kā arī citas tūrfirmas, kuru starpā aktīvi darbojas arī Oscartur un Jood Land.Svarīgs aspekts – opozīcijas informācijas resursi ziņo, ka migranti koronavīrusa pandēmijas situācijā pēc ierašanās Minskā nebūt neievēro izolācijas režīmu. Savdabīgi, ka Baltkrievijas likumdošana paredz iespēju neievērot karantīnu, ja ārzemnieks ieradies komandējumā ar atbilstošu vīzu.

Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Arnolds Abramavičus augusta sākumā oficiāli pauž, ka valsts noskaidrojusi galvenos ceļus līdz savai robežai. Savdabīgā popularitātes saraksta pašā virsotnē – tiešais reiss Bagdāde–Minska, lidojumi četrreiz nedēļā: otrdien, trešdien, piektdien, svētdien. Pēc A. Abramavičus vārdiem, migranti, kas izlido no Irākas un Turcijas, līdztekus pašam ceļojumam pērk arī kontrabandistu, kuri ieceļojušos pavada jau Baltkrievijas teritorijā, pakalpojumus.

Lielisks migrantu aktivitāšu indikators ir aviokompāniju reisu skaits. Iraqi Airways lidojumi no Irākas uz Baltkrieviju, sākot no 2017. gada, notiek divreiz nedēļā. Augusta sākumā aviokompānija uzsāk vēl trīs reisus no dažādām Irākas pilsētām. 2021. gada maijā arī Fly Baghdad sāk lidot uz Baltkrieviju – divreiz nedēļā. Katra aviokompānija vienā reisā var uzņemt 200– 300 pasažieru.

Līdztekus sevi nopietni piesaka arī maršruts caur Stambulu, ko apkalpo Belavia un Turkish Airlines. Izdevuma The Moscow Times publicētā reportāža no kāda Belavia reisa skaidri liecina – lielākā daļa pasažieru izrādās migranti, bet ekipāžas locekļi korespondentam pastāstījuši, ka skaidri zina, ko ved, lai arī izlidošanas vietās identificēt pasažierus kā migrantus praktiski nav iespējams. Viņiem ir nauda, ar dokumentiem viss kārtībā, viņu apģērbs ne ar ko neatšķiras – aviokompānijām nav nekāda pamata šos pasažierus nelaist uz borta, pat ja tām pašām rastos iebildumi.

Dzeramnauda diplomantiem

"Protams, viņi saņēma vīzas," izdevumam Novaja Gazeta pastāsta Baltkrievijas tūrfirmas darbiniece. "Tika noformēti kā tūristu grupas, un pirmajām šādām grupām dežurējošais konsuls no Ārlietu ministrijas lidostā štancēja vīzas pēc atlidošanas. Pēc tam viņi sāka saņemt vīzas jau konsulātos arābu valstu, Sīrijas, Turcijas teritorijā. Iespējams, lai arī Ārlietu ministrijas darbinieki varētu nopelnīt. Baltkrievu vīza maksā 120 dolāru."

"Vienlaikus konsuli dažās austrumu zemēs – man par to stāstīja tie, kas Baltkrievijas vīzu saņēma dzimtenē un atbrauca uz Minsku, – papildus pilnai dokumentu paketei – ielūgums, hoteļa rezervācija, biļetes abos virzienos – ņēma 300 dolāru no katra "par pozitīvu vīzas jautājuma risinājumu". Bakšišs (dzeramnauda, kukulis – red.) – austrumos ar to nevienu nepārsteigsi, visi pie tā pieraduši un arvien gatavi izvilkt maku. Un tagad iedomājies, cik daudz tādu "tūristu" ik dienu izgāja caur baltkrievu konsulu. Domāju, daudzi no šiem konsuliem atpakaļ Baltkrievijā vairs neatgriezīsies. Pārcelsies, piemēram, uz Emirātiem, būdami nodrošināti vairākus gadus uz priekšu,|" stāsta darbiniece.

Kļūst arvien grūtāk

Pēc ierašanās Minskā "tūristu" atkarībā no iegādātās paketes vai nu aizved uz viesnīcu, vai arī viņš uzreiz dodas uz noteiktu gaidīšanas vietu. Kad savācas komplekts, grupu iesēdina autobusā un aizved uz rietumu robežu. To pašu dara taksometru vadītāji, taču viņi uzņem ne vairāk kā četrus pasažierus.

"Taksisti arābiem aktīvi piedāvā "aizsviest" līdz robežai," raksta Lenta.ru. "Jautājuma cena bieži ir 250 dolāru. Tāpat taksometru šoferi mīl piebilst, ka par migrantu vešanu līdz Polijas robežai iespējams tikt pie līdz pat pieciem gadiem cietumā. (..) Pilsētā klaiņo baumas par vadītājiem, kuri veselas ģimenes aizved uz Polijas robežas vājajām vietām: nevis uz zināmajiem robežkontroles punktiem, bet gan uz slepenām pārejām. Taču tas maksā ievērojami dārgāk.

Daži veiksmīgi robežu pārgājušie ceļotāji no Tuvajiem Austrumiem Vācijas policistiem izstāstījuši, ka baltkrievu robežsargi viņiem palīdzējuši pāriet otrā pusē – izgriezuši ejas dzeloņdrāšu žogā vai arī ar dronu palīdzību uzmeklējuši drošu robežas šķērsošanas vietu.

Viegluma pakāpe, ar kādu "tūristi" no Tuvajiem Austrumiem šķērso robežlīniju (līdz ar tās pusēs atrodošos valstu attieksmi), 2021. gadā mainās strauji. Migrācijas krīzes sākumā Lietuvas, Polijas un Latvijas robežsargi pieņem "tūristus" no Tuvajiem Austrumiem un tālāk nosūta uz speciālām iestādēm. Kad robežu sāk šķērsot jau simtiem un vēlāk – tūkstošiem dienā, ES valstis pārstāj viņus ielaist, vienlaikus veidojot garus dzeloņdrāšu žogus.

Cilvēki, kuriem nav izdevies pāriet robežu, var doties atpakaļ uz Grodņu, Minsku un citiem apdzīvotiem punktiem, lai atpūstos un pēc kāda laika atkal izmēģinātu laimi. Novembrī baltkrievu robežsargi migrantus piespiedu kārtā jau ved uz robežas tuvumā izveidotām nometnēm, "lai cilvēki neatgrieztos pilsētā un tur ilgi neuzturētos, bet gan censtos no jauna šķērsot robežu", interneta izdevums The Bell citē cilvēktiesību organizācijas Human Constanta darbinieci Aļonu Čehoviču.

Ceļotāja portrets

Kas ir šie migranti? "Pirmām kārtām tie ir irākiešu kurdi," satriecošā reportāžā no Baltkrievijas robežas novembrī pauž izdevums Kommersant. "Irākas Kurdistāna – tie ir Irākas ziemeļi, daļēji autonoma valsts daļa. Ir cilvēki no pašas Irākas, no dienvidiem, kur šobrīd ne īpaši labvēlīga situācija. Satiku arī dažus sīriešus. Kolēģi sastapa vēl libāniešus un afgāņus, taču man viņi nepatrāpījās. 90–95% ir Irākas kurdi. Demogrāfiskais sastāvs – vīrieši 20–30 gadu vecumā. Taču daudz arī ģimenes cilvēku, ar maziem bērniem. Topošās māmiņas un bērni, burtiski no zīdaiņiem pāris mēnešu vecumā. Ir arī ļoti lielas ģimenes, cilvēki ar pieciem bērniem. Lielākā daļa no viņiem – vidusšķiras pārstāvji. Daudzi saka, ka viņiem ir augstākā izglītība. Tomēr daži puiši ir jaunāki: uzreiz pēc skolas vai vienkārši kaut kur strādājuši. (..) Kurp doties, viņi uzzina čatos. Kurš vada čatus, kurš pauž vajadzīgo [robežpārejas] vietu, saprast nav iespējams.""Pirmajā dienā tur bija kaut kādas ēdamā rezerves, taču nelielas," turpina Kommersant.

"Otrajā dienā Baltkrievijas varas iestādes, Baltkrievijas Sarkanais Krusts, citas sabiedriskās organizācijas atveda humāno palīdzību. Tas ir piens, gaļas konservi, es redzēju cīsiņus, ūdens, segas, minimāls medikamentu daudzums."

Ap migrantu nometni burtiski ik pēc pusmetra stāv cilvēki formastērpos, ķiverēs, pilnā bruņojumā. Daļa telšu atrodas jau poļu teritorijā – aiz poļu robežstabiem, bet vēl pirms dzeloņdrātīm. Bet visi poļi stāv uzreiz aiz dzeloņdrātīm. "Daži bēgļi stāstīja, ka viņiem sūta SMS. Izskaitļo pēc irākiešu numuriem un atsūta ziņojumus: baltkrievi jūs māna, brauciet prom, atgriezieties mājās. Bēgļi izbrīnīti un šokēti, ka robeža ir slēgta. Viņi nav paredzējuši atrasties slēgtas robežas priekšā. Viņiem var pārmest naivumu, taču viņiem ir pilnīgi cita psiholoģija, citi priekšstati par pasauli," raksta Kommersant.

"Baltkrievijas varas iestāžu atbildība – vieglums, ar kādu šie cilvēki saņem vīzas. Viņi saņem caur firmu, paši nedodas tieši uz vēstniecību vai konsulātu. Šeit viņus lidostā sagaida cilvēki, sakot: "Mēs jums palīdzam." Tādi kā brīvprātīgie. Taču acīmredzami, ka tie ir diasporas pārstāvji, kuri sen jau dzīvo šeit, Baltkrievijā".

Likumu devalvācija

Laikrakstā Novaja Gazeta publicētajā intervijā tūrfirmas pārstāve uz jautājumu, cik atsevišķi maksā tieši robežas šķērsošana, atbild: "No 700 dolāru, taču ar garantiju – 800–900 dolāru. Un maksāts tiek vienīgi pēc fakta. Ņemot vērā, ka parasti pāriet ne pa vienam, bet tomēr grupās, katrā reizē pavadonis ļoti labi nopelna."

Uz jautājumu, vai «vienīgi pēc fakta nozīmē, ka tajā pusē un tur mani satiek vietējā pavadoņa poļu kolēģis, viņa atbild: "Nē, tu ar pavadoni ej tieši uz Poliju. Un tikai, kad tu jau saproti, ka atrodies Polijas teritorijā, pieņemsim, pēc ģeolokācijas, viņam samaksā, un viņš cauri mežiem dodas atpakaļ uz Baltkrieviju."

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņo, ka noskaidroti gan robežas nelegālas šķērsošanas organizētāji, gan izpildītāji, kuri izmanto baltkrievu oficiālo iestāžu labvēlību. Migranti paši atzīstot, ka cilvēki kamuflāžā viņiem sniedzot ļoti detalizētas instrukcijas: kā iznīcināt dokumentus, kā notiek iztaujāšana, kādas atbildes sniegt. "Tas, ko mēs patlaban vērojam, ir īsts bandītisms un robežsargu darbības jēgas un pienākumu apgriešana kājām gaisā," situāciju izdevumam Naša Ņiva komentē patlaban dienošs robežapsardzes virsnieks.

"Vismaz vēl pirms pusgada darbiniekiem izmaksāja prēmijas 200 rubļu apmērā par nelegālas migrācijas kanāla aizšķērsošanu, daudzi paātrinātā kārtā saņēma jaunas dienesta pakāpes par afrikāņu un irākiešu grupu aizturēšanu. Desmit cilvēku grupa uz robežas tika uzskatīta par ārkārtēju notikumu, par kuru informēja Valsts robežas komiteju. Nedod dievs, ja kāds no viņiem izlauztos – momentāni sekoja zvans poļiem, lai viņi savā pusē pārtvertu un atgrieztu, citādi lieta varēja nonākt līdz rājienam, pazeminājumam, pārcelšanai. Patlaban notiekošais – pilnīga likumu un zvēresta devalvācija."

Medijprojektam Reform.by divi citi robežsargi uz anonimitātes nosacījuma pastāsta, kā migranti neoficiāli kļuvuši "neredzami" un viņiem uz robežas tiek veidoti "logi" – pēkšņi parādās nepieskatītas zonas. Viens no intervētajiem pauž, ka pret nelegāļiem agrāk izturējās stingrāk, sastādīja administratīvo protokolu un ievietoja speciālos izvietošanas punktos sekojošai deportācijai. Tagad viņus vienkārši atlaiž.

"No priekšniecības nāca mutiska pavēle – pievērt acis uz nelegālajiem migrantiem, aizturēt vienīgi tajos gadījumos, kad kļūst pavisam nekaunīgi un cenšas iziet bezmaz caur robežkontroles punktu," pauž viens no avotiem. "Starp citu, tagad robežsargu vietā robežas kontrolei un patrulēšanai izmanto Robežapsardzības spēku speciālo nodaļu, un pilnīgi iespējams, ka cilvēki no specnodaļas parāda migrantiem, kur jādodas."

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Daugavpilī viensētā atrod zagtas automašīnas

, 31.01.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts robežsardzes (VRS) Daugavpils pārvaldes Medumu robežapsardzības nodaļas robežsargi, veicot personu un transportlīdzekļu pārbaudi Latvijas – Lietuvas pierobežas joslā Medumu pagastā, kādā viensētā atklāja divas automašīnas MAZDA 626, kuras atradās Daugavpils pilsētas rajona policijas pārvaldes (PRPP) meklēšanā kā zagtas, Db.lv informēja Valsts robežsardze.

Robežsargi, konstatēja, ka viena no automašīnām Daugavpils PRPP meklēšanā ir kopš 30.janvāra plkst.7:00, bet otra kopš 24.janvāra. Automašīnā konstatētas aizdedzes atslēgas laušanas pazīmes, kā arī zem sēdekļa noslēptas citas automašīnas numura zīmes. Abas automašīnas skaitās nozagtas Daugavpilī.

Saistībā ar zagtajām automašīnām turpat aizturēti divi Latvijas pavalstnieki (1982. un 1972. gadā dzimušie), kuri nevarēja uzrādīt pases un transportlīdzekļu dokumentus.

Aizturētās personas un transportlīdzekļi nodoti Daugavpils PRPP Kriminālpolicijas biroja darbiniekiem.

Divi Moldovas pilsoņi uzrāda viltotas Lietuvas pilsoņu pases

VRS Rīgas pārvaldes lidostas Rīga robežkontroles punkta robežsargi uz aizdomu pamata par viltotas Lietuvas pilsoņu pases izmantošanu aizturējuši no Latvijas uz Īriju izceļojošus divus 1949. un 1962. gadā dzimušus Moldovas pilsoņus (pēc pašu vārdiem). Personas apstākļu noskaidrošanai tiks ievietotas Rīgas pārvaldes nelegālo imigrantu uzturēšanās nometnē Olaine. Uzsākti kriminālprocesi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atklāj cigarešu kontrabandistus un viltota alkohola ražotājus

, 02.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts robežsardze novērsusi vairākus cigarešu kontrabandas mēģinājumus un atklājusi vērienīgas nelegālā alkohola ražotnes.

Uz ceļa Daugavpils - Ilūkste apturēta automašīna VW Passat Variant un pārbaudes rezultātā automašīnas salonā un bagāžas nodalījumā atklātasa 10 kartona kastes cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes markām. Robežsargi izņēma 50 tūkstošus cigarešu L&M, kuru aptuvenā tirgus vērtība ir 2.5 tūkstoši latu. Automašīnas vadītājam, 1963.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim sastādīts administratīvā pārkāpuma protokolu par ar akcīzes nodokli apliekamo preču aprites noteikumu pārkāpumu, pastāstīja Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta galvenā inspektore Kristīne Pētersone.

1.septembrī Daugavpils kriminālizmeklēšanas dienesta darbinieki kriminālprocesa ietvaros vairākās adresēs veica kratīšanu, kuras laikā tika atklātas vērienīgas viltota alkohola ražotnes. Robežsargi šajās vietās konstatēja 411 litrus caurspīdīga šķidruma ar spirtam raksturīgu smaku, 198.2 litrus viltota degvīna ar dažādiem nosaukumiem, stikla taru degvīna pildīšanai, korķus un etiķetes lielā daudzumā un 2 ierīces pudeļu korķu vītņu ieveidošanai. Tāpat robežsargi izņēma arī 95.7 tūkstošus dažādu marku cigarešu ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Diennakts laikā robežsargi izņem vairāk kā vienu miljonu cigarešu

Elīna Pankovska, 19.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā diennaktī robežsargi konstatējuši astoņus kontrabandas gadījumus un kopumā izņēmuši vairāk nekā vienu miljonu kontrabandas cigarešu aptuveni 47 tūkstoši latu vērtībā.

18.marta vakarā, Valsts robežsardzes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policijas Alūksnes iecirkņa Ceļu policiju Alūksnes novadā pierobežā aizturēja Latvijas pilsoni ar automašīnu Dodge Ram. 1984.gadā dzimušais vīrietis, slēpjot savas automašīnas salonā aiz sānu un jumta apdares Latvijā nelikumīgi bija ievedis vairāk nekā 60 tūkstošus dažādu marku cigaretes un vienu litru degvīna ar Krievijas akcīzes marķējumu aptuveni 2,3 tūkstošu latu vērtībā.

Šai personai par akcizēto preču aprites noteikumu pārkāpšanu noformēts administratīvā pārkāpuma protokols.

Savukārt, naktī no 18. uz 19.martu pierobežas joslā robežsargi aptuveni vienu kilometru no Grebņevas robežkontroels punkta uz autoceļa apturēja automašīnu Audi 100 Avant, kurā robežsargi konstatēja 154,6 tūkstošus cigarešu L&M lights, 44,6 tūkstošus L&M full Flavour un 380 cigaretes Bond Street.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar gaisa balonu nelikumīgi šķērso robežu

, 08.03.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā diennaktī, 2007. gada 7. martā, Valsts robežsardzes amatpersonas aizturēja kopā 22 personas, tajā skaitā 11 Latvijas Republikas pavalstnieki un 11 ārzemnieki, Db.lv informēja Valsts robežsardze.

VRS Jelgavas pārvaldes Meitenes robežkontroles punkta robežsargi aizturēja 1982. gadā dzimušu Latvijas pilsoni, kurš robežkontroles laikā uzrādīja viltotu VW Golf transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību. Uzsākts kriminālprocess, persona atbrīvota, automašīnas aizturēta, notiek apstākļu noskaidrošana.

VRS Rīgas pārvaldes Tukuma Imigrācijas nodaļas robežsargi par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu sastādīja protokolu par administratīvo pārkāpumu 1977. gadā dzimušam Lietuvas pilsonim. Persona ar gaisa balonu ielidoja Latvijas teritorijā pāri Latvijas – Lietuvas robežai un nosēdās Tukuma rajonā. Persona atbrīvota, notiek apstākļu noskaidrošana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns saistībā ar Muitas kriminālpārvaldes direktora Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu medijiem izplatītajā paziņojumā akcentē: " Mūs šobrīd vēro - gan nozieguma vaininieki, cerot uz mūsu iekšējo vājumu un nedrošību, gan sabiedrība, kuras ekonomisko drošību un valsts robežu mēs sargājam. Taču mēs neļausim šim gadījumam mūs iebiedēt."

VID uzskata, ka Muitas kriminālpārvaldes direktora V. Vaškeviča slepkavības mēģinājums saistāms ar viņa profesionālo darbību, kuras rezultātā noziedzīgajiem grupējumiem ar katru gadu tiek nodarīti milzīgi zaudējumi, tiek pārtrauktas kontrabandas shēmas un organizēto grupējumu darbība. Par to liecinot arī pēdējo gadu statistika.

VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns: "Neslēpšu, ka notikušais ir liels šoks visiem Valsts ieņēmumu dienesta darbiniekiem, par situācijas nopietnību liecina arī valsts augstāko amatpersonu apņēmība piesaistīt lietas izmeklēšanai valsts augstākā līmeņa drošības iestādes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Strauji pieaudzis viltoto ceļošanas dokumentu skaits

Elīna Pankovska, 17.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā Latvijas robežsargi atklājuši 249 viltoto ceļošanas dokumentu izmantošanas gadījumus jeb par 137% vairāk nekā 2010.gadā, kad atklāti 105 viltotu dokumentu izmantošanas gadījumi.

Robežsargi atklājuši viltotas pases, dažādu valstu vīzas, ID kartes, uzturēšanās atļaujas un citus ceļošanas dokumentus. Pērn visbiežāk tika konstatēti viltoti Beļģijas – 72, Itālijas – 31, Francijas – 19 un Grieķijas – 7 ceļošanas dokumenti. Salīdzinot ar 2010.gadu, pērn uz Eiropas Savienības ārējām robežām bija atklāts nelikumīgas robežas šķērsošanas gadījumu ievērojams pieaugums.

«Kā galvenais nelegālās imigrācijas risks 2011.gadā jāmin gan nelikumīga robežas šķērsošana, izmantojot viltotus un svešus ceļošanas dokumentus, gan nelikumīga «zaļās» robežas šķērsošana. Latvija nelegālajiem imigrantiem joprojām bija tranzīta, nevis mērķa valsts,» norāda robežsardze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pandēmijas laikā lielākā daļa mūsdienīgu uzņēmumu sāka strādāt attālināti un pārcēla visus savus administratīvos procesus uz digitālo vidi. Taču kā tas patiešām izskatās katras nodaļas iekšienē? Un vai tiešām tas viss vienmēr ir vienkārši?

Apsverot pāriešanu no fiziskas dokumentu parakstīšanas uz digitālu dokumentu parakstīšanu, organizācijas dažkārt jautā, kādus dokumentus tās varētu parakstīt elektroniski. Te būs atbilde uz jautājumu, kā elektronisko parakstīšanos izmantot, lai izveidotu iekšējos procesus organizācijā. Elektronisko parakstīšanos var izmantot iepirkumu, pārdošanas un juridiskajos procesos, kā arī personāla, klientu apkalpošanas vai jebkurā citā nodaļā, kas ir saistīta ar dokumentu apriti.

Pārdošanas nodaļa noslēdz darījumus ātrāk

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ar plostu pāri robežai mēģina pārvest 780 tūkstošus kontrabandas cigarešu

Žanete Hāka, 01.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas sākumā robežsargi Daugavā Robeždaugavas sādžas apkaimē aptuveni 300 metri no valsts robežlīnijas aizturējuši plostu ar 780 tūkstošiem kontrabandas cigarešu.

Kā informēja Valsts robežsardzes pārstāvji, Daugavpils pārvaldes Piedrujas robežapsardzības nodaļas amatpersonas, pildot dienesta pienākumus, Daugavā pamanīja plostu, kas, peldot pa upi, šķērsoja valsts robežu. Izmantojot valsts robežsardzes motorlaivu, robežsargi plostu apturēja.

Apskatot to, konstatēts, ka plostu veido 78, iepakotas melnos polietilēna maisos un nomaskētas ar krūmiem un niedrēm, savā starpā savienotas kārbas, pie kurām piestiprināti divi GPS raidītāji. Kārbās robežsargi atrada 100 tūkstošus cigaretes Fest un 680 tūkstošus cigaretes Fest - 7. Kopumā robežsargi konfiscēja 780 tūkstošus cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par dalību kontrabandistu grupējumā aiztur astoņus robežsargus un vienu muitnieku

Dienas Bizness, 11.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts robežsardze pārtraukusi vairāku transnacionālo noziedzīgo grupējumu darbību, kas veic zagto luksus klases automašīnu un automašīnu ar mainītiem VIN numuriem nogādāšanu no Eiropas Savienības valstīm uz Krieviju. Par līdzdalību aizturēti arī astoņi robežsargi un viens muinieks, informē Valsts robežsardze.

Papildus minēto grupējumu dalībnieki veica tabakas izstrādājumu kontrabandu no Krievijas, slēpjot to automašīnu apdarē un speciāli izveidotajās slēptuvēs. Minētie tabakas izstrādājumi tika nogādāti uz Lietuvu un Poliju. Lai nodrošinātu valsts robežas netraucētu šķērsošanu, atsevišķi noziedzīgo grupējumu dalībnieki nodibināja kontaktus ar vairākiem robežsargiem, lai tie, par samaksu, nodrošinātu iepriekš sarunāto automašīnu paviršu robežpārbaudi, sekmējot noziedzīgās darbības.

2015.gadā Valsts robežsardzes kriminālizmeklēšanas struktūrvienību amatpersonas, veicot operatīvās darbības pasākumu kompleksu, pārtrauca vairāku zagto luksus klases automašīnu un automašīnu ar mainītiem VIN numuriem pārvietošanu pāri valsts robežai. Tāpat tika pārbaudītas vairākas automašīnas, kuru apdarē un speciāli izveidotajās slēptuvēs tika konstatēti kontrabandas tabakas izstrādājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par vairāku nekustamo īpašumu izkrāpšanu

Lelde Petrāne, 18.09.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pabeigta izmeklēšana kriminālprocesā par vairāku nekustamo īpašumu izkrāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja darbinieki atzinuši par aizdomās turamām trīs personas, kuras 2015.gadā, no 16.februāra līdz 24.aprīlim, izkrāpa 11 nekustamos īpašumus – lauksaimniecības zemi un mežu, kuru kopējā platība ir 268 hektāri. Kriminālprocess nodots Jēkabpils rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Minētajā laika posmā organizētā noziedzīgā grupa trīs personu sastāvā, no kuriem viens bija organizators un divi izpildītāji, mantkārīgu motīvu vadīti, iedzīvošanās nolūkā, izmantojot viltotus dokumentus, izkrāpa 11 nekustamos īpašumus Krustpils, Ilūkstes, Rēzeknes un Ludzas novadā, kuru kopējā tirgus vērtība ir 111 625 eiro, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtos līdzekļus – 115 750 eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nosūtījusi apjomīgu krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības sauktas sešas personas par vairāku nekustamo īpašumu izkrāpšanu Zemgales reģionā un naudas līdzekļu legalizēšanu.

Lietā celtas apsūdzības par sešiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Kā informē Latvijas Republikas Prokuratūra, tad personas darbojās organizētā grupā un iepriekš rūpīgi sadalīja lomas. Viens apsūdzētais meklēja tādus nekustamos īpašumus Latvijā, kuru īpašumu tiesības nebija nostiprinātas Zemesgrāmatā, organizēja nepieciešamo īpašuma tiesību apliecinājumu un izmaiņu dokumentu izgatavošanu un viltošanu.

Trīs apsūdzētās viltoja pirkuma-pārdevuma līgumus, to iesniedza zvērinātam notāram un viltotos dokumentus kopā ar nostiprinājuma lūgumiem iesniedza valsts institūcijā. Piektais apsūdzētais izveidoja un reģistrēja uzņēmējsabiedrību un tās vārdā atvēra bankas kontu, lai to izmantotu nekustamo īpašumu izkrāpšanas un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanas shēmā. Sestā apsūdzētā persona iesaistījās noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanā, izmantojot savu norēķinu kontu Taizemes bankā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Palielinājies viltoto ceļošanas dokumentu skaits

Elīna Pankovska, 03.08.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajos sešos mēnešos robežsargi atklājuši 83 viltotus ceļošanas dokumentus. Savukārt pērn šajā pašā laika periodā atklāti 58 viltoti dokumenti.

Šogad atklātas 24 viltotas pases, desmit viltotas ID kartes, 15 Šengenas vīzas, 16 Šengenas valstu uzturēšanās atļaujas, kā arī divi viltoti Vācijas robežsargu spiedogi un 16 viltoti Beļģijas ārzemnieka personu apliecinoši dokumenti, DB informēja Valsts robežsardzes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Jevgēnija Pozņaka.

Pirmajā pusgadā robežsargi kopumā pārbaudījuši 2,08 milj. personu, savukārt pērn robežpārbaudes veiktas 1,88 milj. personu.

Kā arī pārbaudīti 797,10 tūkst. automašīnu, 4,35 tūkst. peldlīdzekļu, 15,28 tūkst. kravas vilcienu un 782 pasažieru vilcieni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ekspertes viedoklis: Par neskaidrībām saistībā ar elektroniskās deklarēšanās sistēmu

Ilze Jankova, VID Nodokļu pārvaldes Elektroniskās deklarēšanas sistēmas un elektroniskās informācijas apmaiņas nodaļas vadītāja., 11.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2013. gada 5. marta DB publikācijās EDS kā Rīga nekad nebūs gatava un Bizness vispirms pieprasa servisu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) esošajām iespējām un klientiem nodrošināto servisu. Uzskatu, ka par šo jautājumu ir jasniedz plašāka informācija.

EDS pirmsākumos bija iespējams iesniegt tikai daļu no normatīvajos aktos noteiktiem pārskatiem, deklarācijām. Šobrīd, izmantojot EDS, ir iespējams VID iesniegt visus nepieciešamos dokumentus gan strukturētā (noteiktā formā), gan nestrukturētā (pievienojot atsevišķi sagatavoto dokumenta failu) veidā. Papildus normatīvajos aktos noteiktajiem pārskatiem un deklarācijām nodokļu maksātājam, izmantojot EDS, ir iespējams iesniegt jebkādus citus dokumentus vai informāciju, tajā skaitā, iesniegumus, paskaidrojumus, tādējādi klientiem – nodokļu maksātājiem, kuri ir EDS lietotāji, tiek pilnībā nodrošināta iespēja komunicēt ar VID elektroniski, klātienē neapmeklējot VID klientu apkalpošanas centrus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Februāra sākumā Lietuvas Kriminālpolicija sadarbībā ar Guard Systems veica kopīgu operāciju, lai izsekotu un aizturētu organizētu kriminālu grupējumu, kas nodarbojās ar nomas automašīnu izkrāpšanu un tālāku pārdošanu.

Aizturēšanas operāciju izdevās īstenot, jo izkrāptie transporta līdzekļi Audi Q7 (2008) un MB S350 (2007), bija aprīkoti ar speciālu sekošanas un meklēšanas sistēmu, kura ietvēra gan globālās pozicionēšanas sistēmas GPS uztvērēju ar trauksmes SMS īsziņām auto īpašniekiem, gan dzinēja bloķēšanas iespēju.

Lietuvas Kriminālpolicijai izdevās ne tikai atgūt izkrāptos transporta līdzekļus, bet arī veikt reālus arestus ar krāpniecības shēmu saistītajām personām, tai skaitā vienai no recidīvā grupējuma līderēm, attēlā redzamajai Kauņas iedzīvotājai. Šī organizētā noziedzīgā grupējuma pārziņā bija vairāki citi līdzīgi pastrādāti noziegumi Baltijā, kuru saistība ar aizturētajām personām šobrīd tiek noskaidrota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesai nodota lieta par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, informē Prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Šī gada februāra beigās Vidzemes tiesu apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtījis krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības saukta viena persona par nekustamā īpašuma izkrāpšanu Limbažu rajonā.

Pret pārejām kriminālprocesā iesaistītām personām pirmstiesas izmeklēšana turpinās.

Kā norādīts lēmumā, apsūdzētais laika periodā no 2017.gada līdz 2018.gadam ar viltu ieguva tiesības uz svešu mantu, proti, persona savā rīcībā ieguva viltotus darījumu apliecinošus dokumentus (pirkšanas - pārdošanas līgumus, nostiprinājuma lūgumus) un izkrāpa īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu Limbažu rajonā. Pirkšanas – pārdošanas līgumā tika norādīts, ka apsūdzētais it kā veicis apmaksu 10 000 eiro apmērā cietušajai personai par nekustamo īpašumu. Lai izkrāptu tiesības uz svešu nekustamo īpašumu un nekustamo īpašumu, apsūdzētais izmantoja viltotus dokumentus, kuros bija viltoti cietušās personas paraksti, kā arī notāra paraksti un zīmogs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Konstatē amonija nitrāta kontrabandu lielā apmērā

, 26.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembra vidū, 14.novembrī, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde kriminālvajāšanai nosūtījusi 2006. gada februārī uzsākto kriminālprocesu par kāda Latvijas uzņēmuma veikto amonija nitrāta kontrabandu lielā apmērā. Par kravas saņēmēja - Latvijas uzņēmuma - valdes locekli reģistrēts kāds Igaunijas bezdarbnieks bez patstāvīgas dzīvesvietas.

Apejot muitas kontroli un izmantojot viltotus dokumentus, Latvijas Republikas muitas teritorijā tika ievestas 8652, 738 tonnas amonija nitrāta 686 150 latu vērtībā. Amonija nitrātu izmanto lauksaimniecībā kā minerālmēslojumu un par tā ievešanu no trešajām valstīm papildus visiem nodokļiem jāmaksā antidempinga maksājumi 32 lati par tonnu.

2006.gada janvārī un februārī no Krievijas uzņēmuma Rēzeknes preču stacijā pienāca vairākas liela apjoma kravas ar amonija nitrātu. Kravas saņēmējs – kāda Latvijas uzņēmuma pārstāvis - VAS Latvijas dzelzceļš darbiniekiem iesniedza muitas dokumentus, kuros bija uzrādīts, ka ir nokārtotas visas nepieciešamās muitas formalitātes kravas izlaišanai brīvam apgrozījumam. VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki konstatēja, ka minētais uzņēmums nav veicis šo preču deklarēšanu un minēto kravu dokumenti muitas iestādēs vispār nav formēti. Par konstatēto faktu VID Muitas kriminālpārvalde 2006. gada 17.februārī uzsāka kriminālprocesu par kontrabandu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas vairāk kā 513 tūkstošu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iekārtojot fiktīvā amatā iekšlietu sistēmā, izkrāpj vairākus tūkstošus latu

Dienas Bizness, 26.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīrietis, uzdodoties par reāli neeksistējošas struktūrvienības iekšlietu sistēmā vadītāju, kādam vīrietim piedāvājis ieņemt amatu struktūrvienībā un par to pieprasījis ievērojamu naudas summu, kopumā izkrāpjot vairāk nekā 17 tūkstošus latu.

Vīrieti marta sākumā aizturējuši Kriminālizmeklēšanas pārvaldes darbinieki (KIP). Uz pēdām krāpniekam policija nonāca, pateicoties operatīvā ceļā iegūtai informācijai, un sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem šā gada 12.martā viņš tika aizturēts. Policija noskaidrojusi, ka aizdomās turamais ir uzdevies par kādas neeksistējošas iekšlietu sistēmas struktūrvienības priekšnieku un par attiecīgu samaksu piedāvājis labu amatu šajā struktūrvienībā.

Tad, kad uz amatu pretendējošais samaksājis pieprasīto summu, fiktīvais priekšnieks izsniedzis viņam viltotus dokumentus, tādējādi apliecinot, ka nu viņš ieņem amatu konkrētajā struktūrvienībā. Jāpiebilst, ka pirms tam arī pats aizdomās turamais izmantojis viltotus dokumentus, lai apliecinātu, ka ir struktūrvienības vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Pārmet Ventbunkers sapulces viltošanu, kurā esot iesaistīts Lembergs

Ieva Mārtiņa, 30.12.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventbunkers, kam nupat mainīta valde, bijušās valdes pārstāvji pārmet Mārtiņa Kvēpa juristu firmai dokumentu viltošanu par Ventbunkers akcionāru sapulci, kas nekad nav notikusi, kā arī izsaka aizdomas, ka aiz šiem procesiem stāv Aivars Lembergs.

«2011. gada 20. decembrī M. Kvēpa juristu firma kārtējo reizi iesniedza Uzņēmumu Reģistrā (UR) rupji viltotus dokumentus par akcionāru sapulci, kas nekad nebija notikusi un pat nekad netika sasaukta. Šis ir jau piektais mēģinājums, kad bēdīgi slavenais Kvēps cenšas nelegāli pārņemt kontroli pār Ventbunkers, kas ir viena no vadošajām naftas tranzīta kompānijām Ventspils ostā,» Db.lv informēja Ventbunkers preses dienesta pārstāvis Aivars Gobiņš. M. Kvēps šos apgalvojumus pagaidām nekomentē.

A. Gobiņš skaidro, ka 2011. gada 27. jūnijā likumīgā Ventbunkers valde sasauca akcionāru sapulci, kam bija jānotiek 2011. gada 20. decembrī un tā arī tika noturēta pēc visiem standartiem. Vairāk nekā 70% akcionāru tika pārstāvēti šajā legālajā akcionāru sapulcē. Rezultāti tika iesniegti UR nākamajā dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Lietuvā neielaiž Porsche ar padomju simboliku

Lelde Petrāne, 02.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuviešu robežsargi nav ielaiduši valstī Baltkrievijas pilsoņa vadītu automobili ar padomju simboliku, kas Lietuvā aizliegta. 26 gadus vecā autovadītāja dokumenti bijuši kārtībā, un viņam bijusi vīza iebraukšanai Lietuvā, bet robežsargi ievērojuši, ka uz automobiļa Porsche 996 ar Baltkrievijas valsts numura zīmi koši sarkanā motora pārsega uzzīmēts dzeltens sirpis ar āmuru un piecstaru zvaigzne, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Lietuvas teritorijā kopš 2008. gada aizliegts atklātībā demonstrēt nacistiskās Vācijas, Padomju Savienības un Lietuvas PSR simboliku, tādēļ robežsargi autovadītāju informējuši, ka viņa automobilis Lietuvā netiks ielaists, un piedāvājuši turpināt ceļu kājām vai ar autobusu.

Baltkrievijas pilsonis tā rīkoties atteicies un devies atceļā. Lietuvas Administratīvo tiesību pārkāpumu kodekss par nacistisko vai komunistisko simbolu izplatīšanu un demonstrēšanu paredz naudassodu 500 līdz 1000 litu (102 līdz 204 latu) apmērā, bet minētajam Baltkrievijas pilsonim šāds sods nav piespriests, jo viņš tā arī nav iebraucis Lietuvas teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Automašīnas riepās atklāj kontrabandas cigaretes

Elīna Pankovska, 22.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Robežsargi kādas automašīnas Ford Explorer riepās robežsargi atklājuši vairāk nekā 21 tūkst. kontrabandas cigarešu.

Automašīna pēc muitas pārbaudes Grebņevas robežkontroles punktā tika nosūtīta atkārtotai pārbaudei uz Ludzas pārvaldi. Vīrietis kontrabandas cigaretes slēpa savas braucošās automašīnas riepās, tādejādi papildus apdraudot ceļu satiksmes drošību.

Veicot automašīnas riteņu demontāžu, robežsargi atklāja 15,8 tūkst. cigarešu More ar Krievijas akcīzes markām, bet vēl 5,6 tūkst. cigarešu bija paslēptas automašīnas rezerves ritenī.

Personai noformēts protokols par muitošanai pakļauto preču vai citu vērtību ievešanu Latvijas muitas teritorijā vai izvešanu no tās, apejot muitas kontroli. Administratīvā pārkāpuma lieta nosūtīta Valsts ieņēmumu dienesta Latgales reģionālai iestādei.

Komentāri

Pievienot komentāru