Investors

Roche pārdošanas apjomus negatīvi ietekmējis spēcīgais franks

Jānis Šķupelis, 13.10.2011

Jaunākais izdevums

Viens no pasaules vadošajiem veselības aprūpes uzņēmumiem Roche šodien paziņoja, ka kompānijas pārdošanas apjomi šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu vēl pirms gada sarukuši par 14,5% līdz 9,82 miljardiem Šveices franku.

Kompānija ziņo, ka pārošanas apjomu samazinājums ir bijis galvenokārt dārgās Šveices vietējās valūtas dēļ. Jāpiebilst, ka kopējais Roche apgrozījums šā gada deviņos mēnešos sasniedzis 31,5 miljardus franku, kas ir par 13% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Valdot šādam fonam, šodien Roche akcijas cena saruka par 3,3% līdz 142,6 Šveices franku atzīmei.

Roche, līdzīgi kā daudzām citām Šveices kompānijām, nākas cīnīties ar dārgā franka negatīvo ietekmi uz biznesu. Jāatgādina, ka šogad eiro un Šveices franka cena tik tikko sasniedza paritāti (vēl 2007. gadā viens eiro maksāja 1,678 frankus), jo franks masveidā tika pirkts tā drošā patvēruma statusa dēļ. Paritāti neļāva sasniegt Šveices centrālās bankas aktivitāte, veicot pretpasākumus, kas tika mērķēti uz rekorddārgā franka vērtības pazemināšanu. Šveices CB paziņoja, ka vairs neļaus franka cenai nonākt zem 1,2 eiro atzīmes. Tādējādi Šveices CB mēģina atvieglot dzīvi valsts ražotājiem un eksportētājiem.

Jāpiebilst, ka Roche tradicionāli nepublicē savus ceturkšņa peļņas rādītājus (tikai pusgada). šā gada pirmajā pusē Roche peļņa bija 5,47 miljardi franku, kas bija par 5,8% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Miera ielā top Roche Latvija birojs un inovāciju laboratorija

Zane Atlāce - Bistere, 09.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības aprūpes uzņēmums Roche Latvija šogad plāno pabeigt tai piederošās ēkas restaurāciju Miera ielā 25, projektā investējot piecus miljonus eiro.

«Pērnā gada beigās tika noslēgts pirkuma līgums starp Roche Latvija un Medilink, darījums tika pabeigts šī gada janvārī un savu darbību Latvijā uzsāka Roche DiagnosticsRoche Latvija struktūrvienība,» stāsta Roche Latvija vadītājs Rauls Vēliņš, piebilstot, ka, pateicoties darbības paplašināšanai, Roche Latvija palielinājis līdz 50 darbinieku skaitu, kas saistīti ar veselības aprūpes, tirdzniecības un servisa pakalpojumu sfēru.

Tostarp, uzņēmums 2016. gadā no valsts atpirka un pērn uzsāka ēkas Miera ielā 25, kas 1932.—1933. gadā tika būvēta Roche vajadzībām, atjaunošanu. Tajā būs Roche Latvija birojs un vieta inovāciju laboratorijai, kas papildinās Roche Akadēmijas atbalstu jaunajiem zinātniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības aprūpes kompānija "Roche Latvija" pabeigusi vēsturiskās ēkas Rīgā, Miera ielā 25, atjaunošanu.

Tajā atrodas uzņēmuma birojs un "Roche" Inovāciju laboratorija. Ieguldīti aptuveni 5 miljoni eiro.

Divstāvu būve Rīgā, Miera ielā, ko "Roche Latvija" 2016. gadā no valsts atpirka, 1932.—1933. gadā tika būvēta "Roche" ražotnes un biroja vajadzībām. Šī ēka bija viena no pirmajām funkcionālisma stilā veidotajām celtnēm Rīgā, kas redzams gan būvapjoma horizontālā dalījumā ar būvkeramikas plātnēm, gan iekštelpu elementos, piemēram, plaša aptvēruma vijīgajās kāpnēs un konstruktīvajā telpu izkārtojumā. Ēku projektējis latviešu arhitekts Aleksandrs Klinklāvs, kurš bija viens no pirmajiem veselības aprūpes ēku arhitektiem Latvijā.

"Roche" ēkas atjaunošana 2018. gadā tika uzticēta arhitektu birojam "Didrihsons arhitekti" ar sadarbības partneriem. Tomēr atjaunošanas process bijis liels izaicinājums visai arhitektu un būvnieku komandai. Viens vēsturiskās mājas stūris bija par gandrīz 60 centimetriem zemāks nekā otrs, un ēku vajadzēja izlīdzināt. Piesaistot Itālijas celtniecības kompāniju "Novatek", tika veikta ēkas līmeņošana par 59 centimetriem bez plaisām un zudumiem. Ēkas pamatnē tika ieurbti vairāk nekā 330 pāļi, uz kuriem ēka tika balstīta un tad iztaisnota.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā drīzumā plāno atvērt uzņēmuma Roche Services & Solutions (RSS) biroju, kur tuvāko 4 - 5 gadu laikā plānots nodarbināt 200 augsti kvalificētus speciālistus tādās jomās kā digitālais mārketings, regulatīvie pakalpojumi, Agile koučings, projektu vadība, kā arī finanses.

RSS ir viena no pasaulē lielākajiem biotehnoloģiju uzņēmumiem Roche globālā biznesa pakalpojumu organizācija, kuras galvenās atrašanās vietas atrodas Budapeštā (Ungārija), Sanhosē (Kostarika) un Kualalumpurā (Malaizija), piedāvājot uz klientiem orientētus risinājumus saviem Roche partneriem vairāk nekā 150 valstīs. Rīgas birojs būs daļa no Roche Services & Solutions EMEA organizācijas.

Iemesls jaunās atrašanās vietas izveidei Rīgā ir lielais pieprasījums pēc talantiem dažādās kompetences jomās. Rīga ir ideāla vieta, lai papildinātu Roche esošo komandu Budapeštā un piekļūtu Latvijas augsti kvalificētiem talantiem.

"Roche jaunajai komandai Rīgā būs svarīga loma uzņēmumā, jo mēs turpinām paplašināt Roche Services & Solutions iespējas EMEA reģionā. Mēs sāksim personāla atlasi 2023. gada otrajā ceturksnī," sacīja Martins Kikšteins, Roche Services & Solutions (RSS) EMEA daļas vadītājs. "Mūsu mērķis ir piesaistīt talantus tādās jomās kā digitālais mārketings, regulatīvie pakalpojumi, Agile koučings, projektu vadība, kā arī finanses."

Komentāri

Pievienot komentāru
Finansējums

Nodibināts Roche Inovāciju inkubators un izsludināts pirmais projektu konkurss

Db.lv, 29.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veselības aprūpes risinājumu kompānija "Roche Latvija" ir nodibinājusi "Roche Inovāciju inkubatoru", un šonedēļ ir izsludināts pirmais projektu konkurss, kas vērsts uz plaušu vēža morfoloģijas materiāla apstrādes un analīzes ar mākslīgo intelektu attīstīšanu.

"Roche Inovāciju inkubatora" mērķis ir veicināt un atbalstīt jaunu un inovatīvu ideju izstrādi, kā arī pētniecību noteiktās veselības aprūpes jomās un produktu vai pakalpojumu radīšanu.

Inkubators darbosies kā pastāvīga jauno ideju platforma, kuras ietvaros atbilstoši izsludinātajiem uzsaukumiem būs iespējams saņemt "Roche Latvija" atbalstu inovatīvā risinājuma idejas izstrādei.

Ja ideja ir stadijā, kur nepieciešams turpināt tās izstrādes darbu, pētniecību un attīstīšanu, atbalsta saņēmējs pretendēs uz praktisku un konsultatīvu "Roche Latvija" palīdzību, piemēram, biroja telpu nodrošināšana, aprīkojuma pieejamība, speciālistu konsultācijas un cits tamlīdzīgs atbalsts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut apvienošanos, ar kuru SIA Roche Latvija iegūst daļu no SIA Medilink piederošajiem aktīviem, informē KP. Atļauja dota, jo apvienošanās rezultātā būtiski nemazināsies konkurence ietekmētajā tirgū.

SIA Roche Latvija ir vairumtirgotājs, kas izplata Roche farmaceitiskos produktus un pakalpojumus Latvijā, savukārt SIA Medilink izplata in-vitro diagnostikas (IVD) sistēmas jeb produktus (t.sk. Roche), ko paredzēts izmantot, lai savāktu, sagatavotu un pārbaudītu no cilvēka ķermeņa ņemtus paraugus.

Apvienošanās rezultātā SIA Roche Latvija iegūst SIA Medilink biznesu, kas saistīts ar Roche IVD produktu piegādi Latvijas tirgū. Darījuma rezultātā mainīsies tikai IVD produktu piegādes process, proti, IVD produkti tiks piegādāti tieši – bez starpniekiem – no Roche iekārtu ražotnēm Vācijā uz Latviju. SIA Medilink turpinās izplatīt citu piegādātāju IVD produktus Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Roche Latvija pērn apgrozīja 29 miljonus eiro

Gunta Kursiša, 04.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmaceitiskā firma SIA Roche Latvija 2013.gadā spējusi saglabāt savu apgrozījumu iepriekšējā gada līmenī, apgrozot 29,1 miljonu eiro jeb 20,4 miljonus latu, liecina Lursoft dati.

2013. gadā SIA Roche Latvija pēc nodokļu nomaksas guva peļņu 469,2 tūkst. eiro (329,8 tūkst. Ls) apmērā.

2014. gadā Latvijas tirgū tiek plānots neliels apgrozījuma pieaugums, jo to būtiski ietekmē kompensējamo zāļu tirgus, norāda Roche Latvija vadība. Uzņēmuma vadība norādījusi, ka šā brīža ekonomiskā situācija būtiski ietekmē kompensējamo zāļu tirgu un patlaban Latvijas valsts budžets kompensējamajiem medikamentiem ievērojami atpaliek no citām Eiropas valstīm.

SIA Roche Latvija dibināta 2005. gadā un pieder šveiciešu Roche Finanz AG. Uzņēmums iekļauts arī laikraksta Dienas Bizness un Lursoft veidotajā Latvijas lielāko uzņēmumu TOP 500, kur tas ieņem 238.vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Teorētiski Latvijas zinātniekiem ir iespējas saņemt Nobela balvu, traucē naudas trūkums

Dienas Bizness, 29.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Teju pēc nedēļas, 6. oktobrī, tiek paziņoti Nobela prēmijas laureāti medicīnā. Tas ir gana nopietns iemesls, lai analizētu, kas notiek ar Latvijas zinātni, īpaši medicīnas jomā. Visi Dienas aptaujātie eksperti uzsver, ka Latvijas zinātniekiem no intelektuālās kapacitātes viedokļa arī ir visas iespējas iegūt Nobela prēmiju. Daudz sliktāk ir ar finansējumu zinātnei un tās neattīstīto ekosistēmu, kas liedz mūsu gaišākajiem prātiem visā pilnībā realizēt savu potenciālu. Par perspektīvākajām un spēcīgākajām jomām - no zinātnisko sasniegumu viedokļa - eksperti uzskata biomedicīnu, onkoloģiju, kardioloģiju un arī infektoloģiju.

Lai celtu zinātnes prestižu un popularizētu tās sasniegumus un devumu pacientiem, 8. decembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā sadarbībā ar pasaulē lielākās biotehnoloģiju kompānijas Roche Latvijas atzaru Roche Latvija un Zviedrijas vēstniecību iecerēts pasākums, kas būs veltīts 2014. gada Nobela prēmijas laureāta medicīnā darba iztirzājumam, akcentējot tā aktualitāti Latvijā un pasaulē.

Roche Latvija direktors ārsts Rauls Vēliņš stāsta, ka «Latvijā medicīnas zinātnei ir spēcīgas tradīcijas, par to liecina tādi vārdi kā Vilhelms Ostvalds, vienīgais Nobela prēmijas laureāts no Latvijas, fizikālās ķīmijas pamatlicējs, viņa skolnieks ķīmiķis Pauls Valdens un kādreizējais Latvijas Universitātes rektors ķīmiķis Jūlijs Auškāps. Latvijā arī šodien strādā pasaules līmeņa zinātnieki, piemēram, Organiskās sintēzes institūtā (OSI) un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā. 2014. gadā Dr. Laila Meija nāca klajā ar unikālu pētījumu par rupjmaizes pretvēža iedarbību. Diemžēl tas plaši neizskanēja medijos, jo vairāk tiek atspoguļota zinātnes vēsture, nevis šodienas sasniegumi un zinātnieku iespējas gūt no tiem peļņu.» R. Vēliņš arī uzsver, ka Roche Latvija atbalsta jaunos zinātniekus 2007. gadā dibinātās Roche akadēmijas paspārnē akadēmiķa Aivara Lejnieka vadībā, kurš valdē pulcinājis vadošos Latvijas mediķus. Šo gadu laikā atbalstīts 31 zinātnes projekts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mainīta Roche Latvia valde

Gunta Kursiša, 08.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mainīta viena no Latvijas lielākajiem veselības aprūpes uzņēmumiem Roche Latvija valde, liecina informācija laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Uzņēmuma valdes locekļa amata pienākumus vairs nepildīs Martins Hangarters (Martin Hangarter). Viņa vietā valdē iecelta Polijas Republikas pilsone Eva Barbara Grenda (Ewa Barbara Grenda), kurai turpmāk būs tiesības pārstāvēt uzņēmumu kopīgi ar vismaz vēl vienu valdes locekli.

Roche Latvija ražo un pārdod medikamentus un piedāvā veselības aprūpes pakalpojumus. Uzņēmuma pamatuzdevumi ir veicināt kompānijā ražoto zāļu tirdzniecību Latvijā, informēt ārstus, farmaceitus un valsts amatpersonas par jaunajiem medikamentiem, rakstīts Roche Latvija oficiālajā mājas lapā.

2009. gadā Roche Latvija bija 49. lielākais Latvijas uzņēmums, raugoties pēc uzņēmuma apgrozījuma. Pirms diviem gadiem uzņēmums apgrozījis 51,17 miljonus latu, bet tā peļņa bijusi 240 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Roche Latvija pērn darbības rādītāji pasliktinājušies

Žanete Hāka, 15.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn zāļu vairumtirgotājs SIA Roche Latvija strādājis ar peļņu 298,98 tūkstošu apjomā, liecina Lursoft dati.

Aizvadītajā gadā Roche Latvija apgrozījusi 20,21 miljonu latu, kas ir ievērojams samazinājums pēc 55,639 miljonu latu lielā apgrozījuma 2011.gadā.

Uzņēmuma vadība skaidro, ka apgrozījuma kritums saistīts ar grupas piegāžu iekšējo pārstrukturizāciju.

«Pašreizējā ekonomiskā situācija būtiski ietekmē kompensējamo zāļu tirgu,» norāda SIA Roche Latvija vadība.

Latvijas valsts budžets kompensējamiem medikamentiem ievērojami atpaliek no Eiropas valstīm un tuvākajā laikā nav gaidāms jebkāds uzlabojums, paredz uzņēmuma pārstāvji. Rēķinoties ar pašreizējo ekonomisko situāciju, farmaceitisko izstrādājumu vairumtirgotājs šogad plāno nelielu apgrozījuma pieaugumu, īpašu uzmanību pievēršot onkoloģijai, reimatoloģijai un hepatoloģijai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices farmācijas gigants Roche investēs trīs miljardus franku (3,14 miljardus ASV dolāru) savā Bāzeles mītnes vietā. Tas tiks darīts nākamo desmit gadu laikā un paredz apjomīgu pārbūves projektu, kas ietver augstākās ēkas Šviecē celtniecību, ziņo thelocal.ch.

Roche būvēs jaunu pētniecības un attīstības centru, kurā izvietosies 1900 darbinieki, kā arī milzīgu biroja ēku, kurā strādās 1700 darbinieki.

Biroja ēka, kurā tiks ieguldīti 550 miljoni franku un kuru plānots pabeigt 2021. gadā, būs 205 metrus augsta 50 stāvu celtne - augstākā Šveicē.

Atklājot šos plānus Roche vadītājs Severins Švans (Severin Schwan) norādījis, ka jaunās ēkas garantēs kompānijas ilgtermiņa klātbūtni Bāzelē un piesaistīs talantīgus darbiniekus. «Jaunās ēkas turpinās Roche elegantās, atšķirīgās un funkcionālās arhitektūras tradīciju,» viņš uzsvēris.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas biroju kompleksa “Verde” iznomāto biroju un papildu servisu telpu līmenis jau ir virs 90%, pārsniedzot iepriekš uzstādītās 2023. gada prognozes.

Tas kļuvis iespējams, pateicoties jaunākajiem darījumiem, kas noslēgti ar četriem uzņēmumiem – biotehnoloģiju uzņēmumu “Roche Services & Solutions” (RSS) , kredītu risku menedžmenta uzņēmumu “IGK AG”, mākoņpakalpojumu uzņēmumu "Also Cloud” un dermatoloģijas klīniku “Vividerm”. Tagad abi stratēģiskie kompleksa attīstīšanas procesi – atlikušo telpu noma un otrās (B) ēkas noslēdzošie būvdarbi – iet roku rokā un tiks pabeigti jau 2024. gada pavasarī.

Iveta Lāce, “Verde” komercdirektore, valdes locekle saka: “Šis iznomāto biroja telpu apjoms – 90% – ir ne tikai labs rādītājs visā nozarē, bet arī apliecinājums tam, ka mūsu piedāvātais produkts ir pieprasīts un atradis savu klientus vēl pirms tā pilnīgas pabeigšanas. Mūsu darījumi ar jaunajiem nomniekiem tam ir lielisks apliecinājums. Šāds nomas progress liecina arī ne tikai par abu “”Verde” ēku pievilcību, bet ir arī pozitīvs signāls kompleksa attīstītājam “Capitalica Asset Management” nākotnē ieguldīt ilgtspējīgos projektos Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmaceitisko izstrādājumu vairumtirgotāja SIA Roche Latvija valdē notikušas izmaiņas, to pametot līdzšinējam valdes loceklim, Šveices valstspiederīgajam Tuiganam Goekeram (Tuygan Goeker), liecina informācija Lursoft.

T. Goekers uzņēmuma valdē darbojās kopš 2005. gada, un kopš šā gada 14. februāra viņa vietā valdes locekļa amata pienākumus pildīs šveicietis Peters Hugs (Peter Hug).

Tāpat Roche Latvija vadē turpina darboties Polijas pilsone Eva Barbara Grenda (Ewa Barbara Grenda) un šveicietis Gotībs Andrea Kellers (Gottieb Andrea Keller).

Uzņēmums dibināts 2005. gadā, un tā juridiskā adrese ir Gunāra Astras iela 8b, Rīga. SIA Roche Latvija pamatkapitāls ir 200 tūkstoši latu. 2011. gadā farmaceitisko izstrādājumu vairumtirgotājs 55,6 miljonus latu, tādējādi Latvijas lielāko uzņēmumu sarakstā TOP 500 ierindojoties 54. vietā. Aizpērn uzņēmuma peļņa veidoja 310 tūkstoti latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Roche Latvija apgrozījums saglabājies iepriekšējā gada līmenī

Žanete Hāka, 30.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Farmaceitisko izstrādājumu vairumtirgotāja SIA Roche Latvija apgrozījums saglabājies iepriekšējā gada līmenī - 29,21 miljons eiro, liecina Lursoft dati.

Vairumtirgotāja peļņa gada nogalē bija 385,837 tūkstoši eiro pēc nodokļu nomaksas.

Uzņēmuma vadība norāda, ka Latvijas valsts budžets kompensējamiem medikamentiem ievērojami atpaliek no vairākām Eiropas valstīm, kas uzliek uzņēmumam lielu atbildību un ir arī viens no apstākļiem, kas kavē Roche Latvia attīstību.

Rēķinoties ar patreizējo ekonomisko situāciju, 2005. gadā dibinātas uzņēmums šogad plāno nelielu apgrozījuma pieaugumu Latvijas tirgū. Roche Latvija prioritāte šajā gadā būs vērsta uz farmaceitisko izstrādājumu vairumtirdzniecību tādās nozarēs, kā onkoloģija, reimatoloģija un nefroloģija.

Uzņēmums iekļauts Lursoft un laikraksta Dienas Bizness veidotajā lielāko uzņēmumu TOP 500, pēc 2013. gada apgrozījuma ieņemot 249.vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kā pārdot savu veiksmīgo biznesu

Gints Vilgerts - VILGERTS Partneris, M&A, 05.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai varētu pārdot savu uzņēmumu par iespējami augstāku cenu, jāizdara mājas darbi. Parasti veicamo mājas darbu saraksts ir skaidrs, tomēr tas var kļūt garāks, kad potenciālie pircēji un konsultanti iesūtījuši pirmos komentārus.

Kopumā pārdošanas process aizņem apmēram 12 mēnešus. Svarīgi ir saprast, ka procesu nevajadzētu veikt pašiem procesa dalībniekiem (t.i. valdei vai akcionāriem). Īsumā par Latvijas uzņēmumu pārdošanas procesu varētu izvirzīt šādas tēzes:

1. Process jāvada profesionāļiem. Nav pieļaujams tas, ka vadošo lomu uzņēmuma pārdošanas procesā uzņemas valde vai pats akcionārs. Valdei un akcionāriem jābūt aktīvam dialogam ar padomdevējiem – juristiem un finansistiem. Valdei jārūpējas par biznesa turpināšanu, nevis jābūt daļai no procesa. Valdei agri vai vēlu radīsies interešu konflikts, jo par tās likteni, tostarp arī par motivācijas instrumentiem, lems jaunais kontrolpaketes īpašnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Salesforce Latvijā: kā atrast, piesaistīt un noturēt klientus

Jurģis Bakans, Bluelark Pārdošanas nodaļas vadītājs, 14.10.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Panākumi ir labi pārdomātu lēmumu sekas.

Nav svarīgi, vai pārdodat dimantus vai izstrādājat datorprogrammatūru; vai pārdodat tieši uzņēmumiem vai piedāvājat pakalpojumus tūkstošiem privāto klientu, visi veiksmīgie uzņēmumi ievēro dažus vienotus noteikumus.

Tātad, kas mūsu Salesforce klientiem Okavango dimantu raktuvēs ir kopīgs ar vienu no Eiropas lielākajiem telekomunikāciju operatoriem?

Uzņēmējdarbības panākumu pamatā ir skaidri definēti uzņēmējdarbības procesi un efektīva uzņēmuma datu izmantošana.

Ir pagājuši laiki, kad CRM kalpoja kā piezīmju grāmatiņa klientu kontaktiem vai uzņēmējdarbības piezīmēm. Mūsdienās CRM ir vissvarīgākais instruments uzņēmējdarbības procesu vadīšanai un nenoteiktības novēršanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Eiropai pazudusi straujākas izaugsmes dzirkstele

Jānis Šķupelis - DB investora redaktors, 02.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau kādu laiku eirozonas tautsaimniecību rakstu­rojošie dati ekonomistiem likuši sākt apšaubīt re­ģiona uzņemto vareno izaugsmes tempu turpinā­šanos. Šādas finanšu procesu vērotāju bažas savā aprīļa sanāksmē oficiāli apstiprināja arī Eiropas galvenais baņķieris Mario Dragi, kurš vērsa uzmanību uz to, ka manīta izaugsmes procesu nonākšana zemākā pārnesumu kārbas robā (pats Dragi kungs lietoja vārdu «moderation»). Tika solīts pētīt iemeslus, kādēļ izaug­sme kļuvusi lēnāka. Šajā pašā laikā tas vēl neprasot ak­tuālās monetārās politikas izmaiņas – Eiropas Centrālā banka joprojām esot ceļā uz to, lai līdz šā gada beigām noslēgtu savu eiro drukāšanas programmu.

Latvija to var vērtēt divējādi. Notiekošais var nozīmēt to, ka zemas procentlikmes paliek ilgāk, kas izdevīgi būtu kredītņēmējiem, un sarūk eiro cena, kas savukārt nāk­tu par labu eksportētājiem (kopējās valūtas cena nupat noplanējusi līdz zemākajam līmenim trīs mēnešu lai­kā). Tomēr tajā pašā laikā mēs lielā mērā esam atkarīgi no tā, kā ekonomiskos ūdeņus sašūpo lielākie baseina peldētāji, un, ja Eiropā ekonomiskās aktivitātes tempi sāk bremzēties, tad arī Latviju kādā brīdī gaidīs šāds liktenis.

Tiesa gan, jāņem vērā, ka visas runas ir vien par ekonomiskās izaugsmes tempu bremzēšanos no Eiropai ilgstoši visai neierasti augsta līmeņa, nevis par kaut kādu recesiju. Līdz ar to panikai jēgas nav. Dau­dzi ekonomisti lēš, ka Eiropa joprojām ir agrīnākā eko­nomikas izaugsmes cikla stadijā nekā, piemēram, ASV tautsaimniecība, kura jau kādu laiku tiek nosacīti slāpēta ar procentlikmju paaugstināšanu (drīzāk gan – vēlme pēc neordinārajiem laikiem ir šo politiku «normalizēt»).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu klients vēlas ievērojami lielāku kontroli pār saviem izdevumiem nekā iepriekš, izvēloties, kā, cik un kādā periodā ir gatavs maksāt. Veiksmīgi attīstot un pierādot sevi Igaunijā, inovatīvo finanšu tehnoloģiju uzņēmums ESTO nolēmis ieņemt vadošu vietu arī Latvijas e-komercijas tirgū.

Uzņēmums izstrādā un pārvalda modernāko maksājumu platformu, kuras galvenais uzsvars ir elastīga un automatizēta produkta nodrošināšana saviem klientiem. Tehnoloģiskās konkurences priekšrocības ir ļāvušas uzņēmumam īsā laika periodā iekļūt nobriedušā POS finansēšanas sektorā.

“Mūsu esošie Igaunijas un Lietuvas partneri izmanto ESTO pakalpojumus gan e-veikalos, gan klātienes veikalos visās Baltijas valstīs vienlaicīgi – ar vienādotiem procesiem, nosacījumiem un ātru, vienkāršu integrāciju. Mēs redzam, ka varam palīdzēt daudziem Latvijas tirgotājiem palielināt vidējā pirkuma grozu un kopējos pārdošanas apjomus. Savukārt, klientiem mēs piedāvājam pilnībā automatizētu 60 sekunžu ātru noformēšanas procesu, kas atvieglo iepirkšanos un padara to patīkamāku. Darbojamies Latvijā vien pāris mēnešus, bet sadarbību esam uzsākuši ar vairāk nekā 20 partneriem. Mūsu pakalpojumus novērtē tādi uzņēmumi, kā ideal.lv, weekendshoes.lv, 24a.lv, stilmann.lv, rokaspulksteni.lv, verkter.lv un citi,” stāsta Baiba Tētiņa, ESTO LV, AS valdes locekle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Piepildījušās bažas par stiprā franka negatīvo ietekmi uz Šveices ekonomiku

Žanete Hāka, 01.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš brīža, kad Šveices Nacionālā banka janvārī šokēja tirgu un atcēla franka un eiro kursa robežu 1,2 frankus par eiro, šīs valūtas vērtība ir ievērojami augusi un raisījusi bažas par uz eksporta vērstās ekonomikas turpmāko stāvokli.

Pēc robežas atcelšanas franka vērtība pret eiro pieauga līdz rekordaugstam līmenim, bet 14. maijā saruka līdz zemākajai atzīmei kopš robežas atcelšanas. Tirgus dalībnieku izteiktās bažas par franka vērtības izmaiņu ietekmi uz Šveices ekonomiku ir bijušas pamatotas un jaunākie dati liecina, ka šā gada pirmajā ceturksnī valsts tautsaimniecība pirmo reizi 4,5 gadu laikā ir piedzīvojusi kritumu. To galvenokārt veicināja spēcīgais franks, kas ir iedragājis ārvalstu pieprasījumu pēc valsts farmācijas un mehānismu ražošanas produkcijas. Šveices ekonomika pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, ir sarukusi par 0,2%, liecina jaunākie dati. Tiesa gan, gada laikā ekonomika aizvien ir piedzīvojusi pieaugumu – par 1,1%. Pirmajā ceturksnī Šveices eksporta apjomi saruka par 2,3%, salīdzinot ar iepriekšējiem trīs mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni skaidrs ir tas, ka cīņā ar Covid-19 vīrusu nebūs kāda izšķiroša uzvara un, visticamāk, pasaulei ar šo slimību nāksies sadzīvot vēl ilgi. Līdz ar to jau kādu laiku tiek domāts vēl par citiem medikamentiem cīņā ar minēto vīrusu, tai skaitā tabletēm pret Covid-19.

Līdz šim nosacīti alternatīvas apstiprinātas zāles pret šo vīrusu ir tā saucamais Remdesivirs, kuru ASV uzņēmums Gilead Sciences pārdod ar zīmolu Veklury. Lai gan par šo vēnā ievadāmo zāļu efektivitāti vēl ir diskusijas, to pārdošana Gilead Sciences šogad ir ienesusi papildu trīs miljardus ASV dolāru.

Tomēr Gilead Sciences nav vienīgais uzņēmums, kas šobrīd strādā pie vakcīnām alternatīviem Covid-19 pretlīdzekļiem. Piemēram, finanšu ziņu portāls Barron's mēģina izcelt dažus tādus uzņēmumus, no kuriem visātrāk varētu nākt efektīvas šādas zāles, kuru pārdošana savukārt tiem nestu ievērojamus papildu ienākumus. Nav izslēgts, ka, piemēram, kādas tabletes apēšana daudziem cilvēkiem arī būtu pieņemamāka nekā vakcinēšanās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Recipe Plus valdē ievēlēta Dace Oliņa

Žanete Hāka, 13.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veiktas izmaiņas Recipe Plus valdē, liecina Lursoft dati.

Par uzņēmuma valdes locekli iecelta Dace Oliņa, kura, kā liecina Lursoft pieejamie dati, vakar kļuvusi arī par AS Sentor Farm Aptiekas valdes locekli. Laika posmā no 2005.gada septembra līdz 2008.gada oktobrim D. Oliņa bijusi SIA Roche Latvija valdes locekle. Pirms iesaistīšanās SIA Roche Latvija jaunieceltā AS Recipe Plus valdes locekle bijusi tirgus un sabiedriskās domas izpētes uzņēmuma SIA Ticon Baltica līdzīpašniece.

Pēc veiktajām izmaiņām patlaban AS Recipe Plus valde darbojas četru personu sastāvā – valdes priekšsēdētāja amatu ieņem Jānis Romanovskis, bet valdes locekļ – Dace Oliņa, Aleksejs Udačins un Guntis Zālītis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji rosina Finanšu ministriju un VID vairāk celt baltā saraksta prestižu biznesa vidē un pārskatīt kritērijus, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Celtniecības uzņēmums SIA Arčers bija viens no pirmajiem septiņiem Latvijas uzņēmumiem, ko 2012. gada augustā iekļāva baltajā sarakstā jeb speciālajā Padziļinātās sadarbības programmā (PSP). Toreiz tas šķita ļoti cerīgs sākums, lai sadarbībā ar VID un citiem uzņēmumiem programma tiktu piepildīta ar godīgu, tālredzīgu un ilgtspējīgas uzņēmējdarbības veicinošu saturu. Proti, valsts beidzot īstenos pasākumus, lai novērstu nevienlīdzīgo konkurenci starp kompānijām, kas godprātīgi maksā nodokļus, un tiem uzņēmumiem, kas to nedara un iepirkumos izvirzās izdevīgākā pozīcijā. «Diemžēl trīs gadu laikā nekas no tā nav pavirzījies uz priekšu,» vilšanos neslēpj SIA Arčers valdes loceklis Kaspars Garkanis. Viņš turpina: «Vēl trakāk – šobrīd Publisko iepirkumu likumā spēcīgi tiek lobēta atpakaļ norma, ka pretendentiem uz valsts un pašvaldību iepirkumiem drīkstēs būt nodokļu parādi jau konkursu izsludināšanas dienā, ko noteiktā laikā vēlāk varēs samaksāt. Mūsu vērtējumā ar šādu normu nodokļu nemaksātājiem automātiski tiek piešķirtas priekšrocības attiecībā pret baltā saraksta dalībniekiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas invāzija Ukrainā un sekojošās 10 sankciju paketes ir ierobežojušas, bet vairākos segmentos pilnībā paralizējušas darījumus ar Krieviju, tomēr medikamentu segmentā, kas pagaidām nav ticis pakļauts sankcijām, kaimiņvalsts tirgū Eiropas un ASV lielās farmācijas kompānijas sekmīgi turpina savu produktu realizāciju.

Lai arī kopš pērnā gada 24. februāra ir bijuši daudzi aicinājumi pilnībā pārtraukt jebkāda veida darījumu attiecības ar Krievijas kompānijām, tādējādi ne tikai vājinot tās ekonomiskās iespējas, bet arī radot produktu, tehnoloģiju iztrūkumu daudzu būtisku sfēru sekmīgā funkcionēšanā, tomēr kara gadadiena rāda, ka darījumi ar Krieviju notiek un no šīs valsts joprojām tiek saņemta nauda par precēm, kuru tirdzniecība nav pakļauta sankcijām.

Viena situācija, ja Krievijas tirgū radušos deficītu savā labā cenšas izmantot to valstu kompānijas, kuras nepievienojās ES un ASV noteiktajām sankcijām, bet tomēr citāda ir situācija, ja šo izmanto sankciju ieviesējvalstu kompānijas. Nenoliedzami, ka no biznesa skatupunkta viss ir loģiski un saprotami — tirdzniecība ar Krieviju notiek tikai tajās preču grupās, uz kurām sankcijas neattiecas. Tomēr sīvas konkurences apstākļos, šķiet, daudzās sfērās vismaz pašlaik nav panākta vienota pozīcija, tāpēc, piemēram, Latvijas uzņēmēju aiziešana no Krievijas tirgus, ja tajā turpina strādāt Eiropas un ASV kompānijas, nekādu būtisku ļaunumu kaimiņvalstij neradīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Rīga atzīta par visdinamiskāk augošo pilsētu Centrāleiropā biznesa pakalpojumu centru nozarē

Db.lv, 12.03.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkursā "CEE Business Service Awards 2024" Rīga atzīta par visdinamiskāk augošo pilsētu Centrāleiropā biznesa pakalpojumu centru nozarē, informē Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras starptautiskā mārketinga galvenā projektu vadītāja Agnete Ālere.

Konkursa "CEE Business Service Awards 2024" ceremonijā, kas norisinājās Polijas galvaspilsētā Varšavā, Rīgai piešķirti pieci apbalvojumi.

Tāpat Rīgā bāzētās biotehnoloģiju kompānijas "Roche" biznesa satelītcentrs (Roche Services &Solutions EMEA Latvia), kas pagājušajā gadā par savu mājvietu izraudzījās Rīgu, ieguvis "Daudzsološākā jaunpienācēja Latvijā" apbalvojumu.

Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras direktors Fredis Bikovs uzskata, ka panākumi konkursā apliecina Rīgas spēju konkurēt starptautiskajā arēnā. Balva ir iedrošinājums turpināt uzsākto Rīgas veidošanu kā vadošu biznesa un investīciju centru.

Par gada "Mākslīgā intelekta un robotizācijas ieviesēju uzņēmumā Latvijā" atzīts Rīgā esošais biznesa centrs "SEB Global Services", kas atbalsta SEB grupas uzņēmumus, izmantojot inovatīvus automatizācijas procesus. Savukārt, informācijas tehnoloģiju pakalpojumu uzņēmums "Cognizant Latvia" ieguvis balvu kā "Top darba devējs zīmola veidošanā". Vidusjūras kuģniecības kompānijas "MSC" biznesa centram Rīgā piešķirta atzinība kā "Dinamiskākajam darba devējam Latvijā".

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eiropas kompānijas neapmierinātas ar augsto franka un dolāra vērtību

Žanete Hāka, 15.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas lielākās Eiropas kompānijas paudušas neapmierinātību ar augstajām reģiona valstu valūtu vērtībām, brīdinot, ka tās turpinās pasliktināt darbības rādītājus, kas ir vēl viens izaicinājums, strādājot vājas izaugsmes apstākļos, raksta MarketWatch.

Šveices Nestle SA un Roche Group AG pārstāvji norādījuši, ka spēcīgais Šveices franka kurss bremzējis pārdošanas tempus pirmajā ceturksnī. Nestle uzsvērusi, ka tās pārdošanas apjomi pirmajā ceturksnī saruka par 5,1% līdz 20,82 miljardiem Šveices franku, kas ir mazāk nekā prognozēja analītiķi. Uzņēmuma pārstāvji norāda, a, ka nelabvēlīgais valūtas kurss, kas samazinājis kompānijas pārdošanas apjomus par 8,6%, visdrīzāk, turpinās turēties šādā līmenī pārskatāmā nākotnē.

Nestle norāda, ka vairākas Āzijas un Āfrikas valstu valūtas pret Šveices franku sarukušas, tādējādi mazinot pārdošanas apjomu vērtību reģionā. Tāpēc uzņēmumam nācies paaugstināt cenas vairākās valstīs, lai kompensētu šo kritumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sagaidāms, ka Eiropas ekonomika 2019. gadā augs septīto gadu pēc kārtas, un tam vajadzētu attiekties uz visu dalībvalstu ekonomiku, prognozē Eiropas Komisija.

Gada pirmajā ceturksnī izaugsme eirozonā bija lielāka nekā tika sagaidīts, jo bija vērojami tādi pagaidu faktori kā, piemēram, maigi ziemas apstākļi un vieglo automobiļu pārdošanas apjomu pieaugums. To veicināja arī fiskālās politikas pasākumi, kas palielināja mājsaimniecību izmantojamos ienākumus vairākās dalībvalstīs. Tomēr Eiropas ekonomikas īstermiņa perspektīvu aptumšo ārējie faktori, tostarp spriedze globālās tirdzniecības attiecībās un ievērojama politikas nenoteiktība. Šī situācija tāpat kā līdz šim nelabvēlīgi ietekmē uzticēšanos apstrādes rūpniecībai, ko visvairāk ietekmē starptautiskā tirdzniecība, un tā varētu vājināt izaugsmes perspektīvas līdz gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru