Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrumvācijā radušās gājēju luksoforos redzamās figūriņas Ampelmännchen, jāpadara par visas Eiropas standartu, jo palielina gājēju reakcijas ātrumu, atklājuši pētnieki.

Brēmenes universitātes pētnieki norāda, ka Vācijā Ampelmännchen kļuvis ne tikai par nostalģisku simbolu, bet arī ticis adaptēts daudzās pilsētās, ieskaitot galvaspilsētu Berlīni. Pētījumā atklāts, ka cilvēki ātrāk reaģējuši uz šo tēlu nekā uz citiem, un tādējādi ietaupījuši laiku, kas nepieciešams, lai šķērsotu ielu.

Pētījuma dalībniekiem, reaģējot uz zīmēm, bija pēc iespējas ātrāk jāpiespiež poga «iet» un «stāvēt». Luksoforu figūriņām eksperimentā tika mainītas krāsas un dalībniekiem vajadzēja reaģēt uz to nozīmi. «Rezultātā reakcija uz Austrumvācijas gājēju luksoforu bija ātrāka nekā uz tā rietumu analogu,» norāda pētnieki.

Brēmenes universitātes pētnieki norāda, ka viņu atklājumi liecina par to, ka Eiropas Savienības valstu varasiestādēm nepieciešams izveidot vienotu gājēju luksoforu standartu, kas ļautu tam darboties efektīvāk.

Ampelmännchen dizainu 1961. gadā izstrādāja Austrumvācijas satiksmes psihologs Karls Peglau. Pēc Vācijas apvienošanās 1990. gadā tika mēģināts unificēt gājēju pāreju zīmes visā Vācijā, tomēr iedzīvotāju celto iebildumu dēļ tas nenotika. Ampelmännchen ir kļuvis arī par iecienītu suvenīru ceļotāju vidū.

Vācijas dizaineris Markus Hekhauzens, kuram pieder autortiesības uz luksoforu cilvēciņiem, norāda, ka, lai arī ideja par to ieviešanu visā Eiropā ir jauka, neviens nav prasījis viņa atļauju.

Komentāri

Pievienot komentāru