Pārtika

Rosina beigt mērīties ar E vielām

Raivis Bahšteins, 01.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No pārtikas produktu iepakojuma ar laiku varētu pazust tādi apgāžami apgalvojumi kā «Bez E vielām» un citi, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Pārtikas ražotāji Latvijā aizvien biežāk izvēlas uz produkta iepakojuma izmantot papildmarķējumus «Bez E vielām», «Nesatur E vielas», «Bez pievienotām E vielām» un līdzīgus. Kā novērojusi Zemkopības ministrijas (ZM) Veterinārā un pārtikas departamenta Pārtikas nekaitīguma nodaļas vadītāja vietniece Inuta Kaļķe, mūsu valstī tā ir ļoti izplatīta prakse. Tā vietā, lai uz produktu iepakojuma informētu patērētājus par ražošanā izmantotām augstas kvalitātes izejvielām, ražotāji starmešus virza uz apgalvojumiem par produkcijai nepievienotām kaitīgām vielām.

«Ja tiek izmantotas šādas papildu norādes, tās nedrīkst maldināt patērētājus un marķējumam ir jāatbilst prasībām, kas noteiktas ES Regulā par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem. Ja produkta ražošanā netiek izmantotas pārtikas piedevas (fiziski kāda no pārtikas piedevām netiek pievienota), tad attiecīgi papildu marķējumu «Bez pievienotām E vielām» vai līdzīgu ir atļauts izmantot ar nosacījumu, ka tas nemaldina patērētājus,» skaidro I. Kaļķe. Pārtikas ražotājiem jābūt uzmanīgiem, lūkojot pēc daiļskanīga saukļa norādei uz iepakojuma, jo pēc būtības gandrīz katrs produkts svaigā vai neapstrādātā veidā jau dabiski satur vielas, kas ķīmiskā sastāva ziņā ir līdzvērtīgas pārtikas piedevām, piemēram, pienā ir pienskābe E 270, brūklenēs un dzērvenēs atrodas konservants benzoskābe E 210, svaigā gaļā garšas pastiprinātājs E 621, spinātos nitrāti E 249 – E 250, tomātos krāsviela likopēns E 160d, burkānos karotīns E 160a, kartupeļos citronskābe E 330.

Visu rakstu Rosina beigt mērīties ar E vielām lasiet 1. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru