Jaunākais izdevums

Nevalstiskās organizācijas (NVO) rosina ieviest obligāto būvuzņēmēja nodevu 0,5% apmērā no projekta izmaksām, kā arī izslēgt zemākās cenas principu kā vienīgo kritēriju iepirkumiem - šādi priekšlikumi ietverti vakar valdībā skatītajā Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvajā ziņojumā par pasākumiem sabiedriski nozīmīgu ēku būvniecībā un konceptuāliem jautājumiem nākotnes darbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvniecības izmaksas pērn palielinājās par 0,4%; strādnieku algas – par 3,1%

Dienas Bizness, 28.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gadā salīdzinājumā ar 2013. gada vidējo līmeni būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Savukārt strādnieku darba samaksa pieauga par 3,1%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 0,4%, bet būvmateriālu cenas samazinājās par 0,4%.

Pagājušā gada decembrī, salīdzinot ar 2013. gada attiecīgo periodu, būvniecības izmaksas pieauga par 0,9%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 3,8%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 2,0%, bet būvmateriālu cenas samazinājās par 0,6%.

CSP informē, ka 2014. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, būvniecības izmaksas palielinājās par 0,5%. Būvmateriālu cenas pieauga par 1,0%, strādnieku darba samaksa – par 0,3%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas samazinājās par 0,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien pabeigta arī Latvijā strādājošo Somijas būvniecības uzņēmumu YIT un «Lemminkainen» apvienošana, sacīts apvienotās kompānijas paziņojumā.

Apvienošanas gaitā «Lemminkainen» iekļauts YIT sastāvā.

Par apvienošanos abi uzņēmumi paziņoja jūnijā, un tās nolūks ir stiprināt pozīcijas Ziemeļvalstu tirgū.

Lēsts, ka apvienotās kompānijas gada ieņēmumi būs 3,4 miljardi eiro, bet gada peļņa - 85 miljoni eiro. Iecerēts, ka ietaupījumi apvienošanās dēļ līdz 2020.gadam sasniegs 40 miljonus eiro.

YIT darbojas Somijā, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Krievijā, Polijā, Čehijā un Slovākijā.

LASI ARĪ:

Papildināts - Apvienojas būvuzņēmumi YIT un Lemminkäinen

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Jūnijā neliels būvniecības izmaksu kritums

Lelde Petrāne, 26.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūnijā salīdzinājumā ar maiju vidējais būvniecības izmaksu līmenis Latvijā samazinājās par 0,9%. Būvmateriālu cenas pazeminājās par 2,1%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,3%. Savukārt strādnieku darba samaksa pieauga par 2,1%, informē Centrālā statistikas pārvalde.

Jūnijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pazeminājums ceļu būves materiāliem.

Salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, būvniecības izmaksas pieauga par 2,0%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 6,5%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 1,8%, būvmateriālu cenas – par 0,1%.

Gada laikā kopējo būvniecības izmaksu līmeni visvairāk ietekmēja būvmateriālu cenu kāpums transporta objektu būvē.

2013. gada 2.ceturksnī, salīdzinot ar 2012.gada 2.ceturksni, būvniecības izmaksas palielinājās vidēji par 3,1%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 6,5%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 2,3% un būvmateriālu cenas – par 1,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Hiperinflācija, būvniecība un apdrošināšana – kāda ir situācija?

Kārlis Uzuliņš, Gjensidige Latvija Baltijas risku parakstīšanas nodaļas komercproduktu galvenais risku parakstītājs, 14.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2022. gads ieies vēsturē ar rekordaugsto inflācijas līmeni, kas pārspēj pat 2008. gada straujo cenu kāpumu. Nepārprotami sadārdzinājumu izjūt ikviens no mums, tomēr neapskaužamā situācijā ir nokļuvuši būvuzņēmumi, kam izejvielu izmaksas pēdējā gada laikā ir vairākkārtīgi pieaugušas un noslēgtajos būvprojektu līgumos par šādām summām vairs nav iespējams iekļauties.

Šobrīd Ekonomikas ministrija jau ir ieviesusi obligātu būvniecības līgumu indeksāciju, tomēr lielai daļai šobrīd aktīvo būvprojektu šāda indeksācijas atruna līgumā nav iekļauta.

Ar kādām problēmām šobrīd saskaras kā apdrošināšanas, tā arī būvniecības nozares un kā no tām turpmāk varam izvairīties?

Paredzot būvmateriālu cenu nestabilitāti, kopš šā gada janvāra Ekonomikas ministrija ir noteikusi, ka turpmāk būvniecības līgumos kā obligāta prasība jāiekļauj indeksācijas atruna, kas paredz, ka, pieaugot būvniecības izmaksām, var tikt mainīta būvprojekta cena. Tā kā līdz šim indeksācija nav bijusi obligāta prasība, bet gan vien rekomendējama, vairumam būvprojektu līgumu, tā nav atrunāta, kas arī ir daudzu šā brīža projektu galvenā problēma. Šobrīd būvniecībā ir pieejami trīs apdrošināšanas veidi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības izmaksas augušas par 1,5%

Žanete Hāka, 28.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembrī, salīdzinot ar pagājušā gada novembri, būvniecības izmaksas pieauga par 1,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Strādnieku darba samaksa pieauga par 3,8%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,4%, būvmateriālu cenas – par 0,6%.

Savukārt, salīdzinot ar oktobri, vidējais būvniecības izmaksu līmenis Latvijā samazinājās par 0,1%. Mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pazeminājās par 0,7%, būvmateriālu cenas nemainījās, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 0,6%.

Gada laikā kopējo būvniecības izmaksu līmeni visvairāk ietekmēja nepieciešamo resursu cenu pārmaiņas transporta objektu būvē.

Šogad datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumi un ap 30 tirdzniecības uzņēmumi. Tāpat būvizmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības izmaksas palielinājušās

Žanete Hāka, 27.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī, salīdzinot ar augustu, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Strādnieku darba samaksa pieauga par 0,3%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,2% un būvmateriālu cenas – par 0,1%. Strādnieku vidējās darba samaksas līmeni visvairāk ietekmēja strādnieku atalgojums dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecībā, kamēr transporta objektos strādnieku vidējās darba samaksas līmenis nedaudz pazeminājās.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada septembri, vidējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,4%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 3,5%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,1%, bet būvmateriālu cenas pazeminājās par 0,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības izmaksas palielinājušās

Žanete Hāka, 29.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada februārī, salīdzinot ar 2016. gada janvāri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā pieauga par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas paaugstinājās par 0,2%, būvmateriālu cenas - par 0,1%, bet strādnieku darba samaksa samazinājās par 0,1%.

Salīdzinot ar 2015. gada februāri, būvniecības izmaksas samazinājās par 1,2%. Būvmateriālu cenas samazinājās par 4,6 %, bet strādnieku darba samaksa palielinājās par 5,7% un mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,6%.

2016. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumu un vairāk kā 30 tirdzniecības uzņēmumu.

Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus tiek izmantotas arī būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,1 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Strādnieku darba samaksa pieauga par 0,5 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas būtiski nemainījās, bet būvmateriālu cenas kritās par 0,1 %.

Salīdzinot ar 2016. gada jūliju, būvniecības izmaksas palielinājās par 1,7 %. Strādnieku darba samaksa pieauga par 4,4 %, būvmateriālu cenas – par 1,3 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,5 %.

CSP atzīmē, ka jūlijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums betonētājiem un tiem radniecīgu profesiju strādniekiem, kā arī montētājiem.

2017. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 190 būvuzņēmumu un vairāk nekā 40 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,5 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Strādnieku darba samaksa pieauga par 1,2 %, būvmateriālu cenas – par 0,3 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,3 %.

Jūnijā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums ceļa būves un mākslīgo būvju palīgstrādniekiem, kā arī montētājiem. Salīdzinot ar 2018. gada jūniju, būvniecības izmaksas palielinājās par 4,4 %. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 8,8 %, būvmateriālu cenas – par 3,3 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 3,1 %.

2019. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 1. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 1,1 %. Strādnieku darba samaksa pieauga par 3,1 %, būvmateriālu cenas – par 0,6 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,4 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2012.gada vidējo līmeni būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās par 2,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Strādnieku darba samaksa pieauga par 5,9%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 2,2%, bet būvmateriālu cenas – par 0,9%.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, būvniecības izmaksas 2013.gada decembrī pieauga par 0,1%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 1,4%, būvmateriālu cenas – par 0,3%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas samazinājās par 0,9%.

2013. gada decembrī, salīdzinot ar novembri, vidējais būvniecības izmaksu līmenis nemainījās. Būvmateriālu cenas pieauga par 1,0%, bet pazeminājās mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas par 1,7% un strādnieku darba samaksa – par 0,3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības izmaksas nedaudz sarukušas

Žanete Hāka, 27.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, būvniecības izmaksas Latvijā samazinājās par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Būvmateriālu cenas un strādnieku darba samaksa samazinājās par 0,2%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieauga par 0,3%.

Salīdzinot ar 2013. gada oktobri, vidējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,1%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 3,4%, savukārt mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas samazinājās par 0,2% un būvmateriālu cenas – par 0,7%.

2014. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumu un ap 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas arī būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības izmaksas nedaudz augušas

Žanete Hāka, 27.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada martā, salīdzinot ar februāri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā pieauga par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Strādnieku darba samaksa paaugstinājās par 0,7 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas - par 0,3%, bet būvmateriālu cenas samazinājās par 0,1 %.

Salīdzinot ar 2015. gada martu, būvniecības izmaksas samazinājās par 1,0 %. Būvmateriālu cenas samazinājās par 4,3%, bet strādnieku darba samaksa palielinājās par 6,4% un mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,7%.

2016. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2015. gada 1. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis samazinājās par 1,1 %. Būvmateriālu cenas samazinājās par 4,5 %, savukārt strādnieku darba samaksa pieauga par 6,0 % un izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 0,6%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Augustā būvniecības izmaksas palielinājās par 0,1%

Rūta Cinīte, 27.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada augustā, salīdzinot ar jūliju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas palielinājās par 0,4%, strādnieku darba samaksa samazinājās par 0,1%, bet būvmateriālu cenas būtiski nemainījās.

Salīdzinot ar 2016. gada augustu, būvniecības izmaksas palielinājās par 2,3%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 4,3%, būvmateriālu cenas – par 2,1%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1%.

Augustā būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksu kāpums ekskavatoriem un torņceltņiem.

2017. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 190 būvuzņēmumu un vairāk nekā 40 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmējis cenu pieaugums ceļu būves materiāliem

Žanete Hāka, 25.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Septembrī, salīdzinot ar augustu, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,2 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Būvmateriālu cenas palielinājās par 0,3 %, strādnieku darba samaksa – par 0,2 %, savukārt mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas samazinājās par 0,1 %.

Septembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums ceļu būves materiāliem (lielākā ietekme dolomīta šķembām, kā arī asfaltbetonam). Salīdzinot ar 2018. gada septembri, būvniecības izmaksas palielinājās par 3,6 %. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 5,6 %, būvmateriālu cenas – par 3,9 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,8 %.

2019. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,5 %. Strādnieku darba samaksa pieauga par 0,9 %, būvmateriālu cenas, kā arī mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,4 %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Jūrmalā jauno CSDD ēku būvēs Siltums Jums

Gunta Kursiša, 06.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) ēku par vairāk nekā 720 tūkstošiem eiro būvēs SIA Siltums Jums, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā publicētais paziņojums par konkursa rezultātiem.

Ēka atradīsies Lielupes ielā 28A, un būvdarbus paredzēts veikt 18 mēnešu laikā. Kā norādījuši CSDD pārstāvji, būvdarbi tiks sākti «uzreiz pēc iepirkuma procedūras pabeigšanas, līguma noslēgšanas un būvatļaujas saņemšanas».

SIA Siltums Jums reģistrēta 2005. gadā, un tās apgrozījums aizpērn veidoja 6,9 miljonus latu, bet peļņa - 359,9 tūkst. Ls. Rīgā, Bauskas ielā 147. reģistrētajā uzņēmumā 2012. gadā strādāja vidēji 47 darbinieki.

Par galveno uzvarētāja izvēles kritēriju tika noteikts saimnieciskais izdevīgums. Kopumā CSDD izsludinātajā iepirkumā pieteicās desmit būvuzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības izmaksas nedaudz pieaugušas

Žanete Hāka, 30.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Strādnieku darba samaksas līmenis pieauga par 0,3%, būvmateriālu cenas – par 0,2% un mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,1%.

Salīdzinot ar 2013. gada novembri, vidējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,4%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 3,2%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,6%, bet būvmateriālu cenas pazeminājās – par 0,5%.

2014. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumu un ap 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvniecības izmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas arī būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Maijā būvniecības izmaksas pieauga par 0,2 %

Dienas Bizness, 29.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada maijā, salīdzinot ar aprīli, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā pieauga par 0,2 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Strādnieku darba samaksa palielinājās par 1,2 %, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,1 %, bet būvmateriālu cenas samazinājās par 0,2 %.

Salīdzinot ar 2015. gada maiju, būvniecības izmaksas samazinājās par 1,0 %. Būvmateriālu cenas saruka par 4,1 %, bet strādnieku darba samaksa palielinājās par 4,6 % un mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,2 %.

2016. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumu un vairāk nekā 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gada septembrī, salīdzinot ar augustu, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Strādnieku darba samaksapalielinājās par 0,5%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,2%, bet būvmateriālu cenas par 0,1%.

Salīdzinot ar 2016. gada septembri, būvniecības izmaksas palielinājās par 2,3%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 4,3%, būvmateriālu cenas – par 2,2%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,2%.

CSP dati atklāj, ka septembrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi).

2017. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar 2. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis palielinājās par 0,4%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 1,0%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,5%, bet būvmateriālu cenas – par 0,1%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

No 3.novembra minimālā bruto alga būvniecības nozarē – 780 eiro

Lelde Petrāne, 01.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

3.novembrī stājas spēkā Ģenerālvienošanās par minimālo algu būvniecībā. Tā nosaka 780 eiro lielu minimālo bruto algu un 4,67 eiro minimālo stundas tarifa likmi visā būvniecības nozarē.

Tā nosaka arī iespēju saņemt 5% piemaksu, ja nodarbinātais ir ieguvis profesijai atbilstošu izglītību, tādējādi garantējot 820 eiro minimālo algu.

«Minimālās algas celšana ir ļoti nozīmīgs solis būvniecības iziešanai no ēnu ekonomikas, kuru ierosināja un noslēdza pati nozare,» sacīja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Bļodniece, «noslēgtā Ģenerālvienošanās ne vien ļaus izslēgt dempinga cenu piedāvājumus no publiskajiem iepirkumiem un veicinās godīgu konkurenci uzņēmumu starpā, bet arī nodrošinās sociālās garantijas darbiniekiem, jo darba devēji būs spiesti iepriekš maksātās aplokšņu algas izmaksāt godīgā veidā.»

Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro norāda: «Vispārsaistošā Ģenerālvienošanās būvniecības nozarē ir vienošanās par būtisku minimālās algas pieaugumu, un līdz ar to būtiski augstāku sociālo aizsardzību un sociālajām garantijām būvniecības jomā nodarbinātajiem. Vienlaikus tā ir veiksmīgs sociālā dialoga piemērs Latvijā un solis ceļā no valsts pārregulācijas uz nozares pašregulāciju, kas vienlaikus sekmē ēnu ekonomikas mazināšanos un godīgu konkurenci nozarē.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Par vairākiem miljoniem rekonstruēs Saldus Kultūras namu

Gunta Kursiša, 26.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldus novada pašvaldība noslēgusi iepirkumu konkursu par Saldus Kultūra nama rekonstrukcijas 1. un 1.1. kārtu. Konkursā uzvarējusi SIA Arčers.

Informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā liecina, ka šīs Kultūras nama rekonstrukcijas kārtas paredzēts veikt par vairāk nekā 4,33 miljoniem eiro.

Iepirkumu konkursā kā galvenais uzvarētāja izvēles kritērijs tika noteikts saimnieciskais izdevīgums. Kopumā rekonstrukcijas darbu 1. un 1.1. kārtu bija gatavi veikt pieci būvuzņēmumi.

SIA Arčers 2012. gadā apgrozīja 34,4 miljonus latu, bet peļņa veidoja 3,17 milj. Ls. Vidēji kompānijā 2012. gadā strādāja 211 darbinieki, liecina Lursoft dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Topošajā Kurzemes koncertzālē sākti iekšdarbi un aktualizēts saimnieciskās darbības modelis, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Būvnieku uzdevums bija līdz gada beigām panākt, lai koncertzāles jeb daudzfunkcionālā centra Lielais dzintars ēka pilnībā būtu zem jumta un lai būtu pabeigta visu korpusa metāla konstrukciju montāža. Būvniecības process notiek saskaņā ar grafiku, apliecina daudzfunkcionālā centra Lielais dzintars projekta realizācijas daļas vadītājs Gatis Griezītis. Pavasarī tiks publiskota koncertzāles atklāšanas programma, taču jau tagad notiek Lielā dzintara popularizēšana starptautiskajā līmenī. Rudenī koncertzālei jāsāk funkcionēt.

Izaicinoša ikdiena

«Tik lielos objektos vienmēr ir problēmas, kas nav iepriekš paredzamas. Taču pagaidām nav nekā tāda, kas liktu apšaubīt gala termiņu,» situāciju raksturo ģenerāluzņēmēja SIA Merks valdes priekšsēdētājs Oskars Ozoliņš. Ēkas projekts ir oriģināls un tehniski ārkārtīgi sarežģīts, tāpēc katra diena objektā ir izaicinājums, atzīst O. Ozoliņš. Viņš uzteic apakšuzņēmējus, kuru skaits gan ir mainīgs, taču kopumā tādu neesot daudz. Vairākums ir Liepājas būvuzņēmumi – visu inženierkomunikāciju sistēmu ierīko SIA Vega1, metāla konstrukciju montāžu veic SIA U.P.T.K. «Par Liepājas uzņēmumiem man ir tikai pozitīvas atsauksmes – varbūt tāpēc, ka būvē savās mājās,» tā O. Ozoliņš. Arī paši apakšuzņēmēji atzīst, ka būvniecība pilsētas centrā uzliek papildu slodzi, jo notiek ikviena garāmgājēja acu priekšā, turklāt uz objektu vērstas arī tīkla kameras. Ik dienas sociālajos tīklos ir kāds komentārs par notiekošo būvlaukumā. SIA Merks valdes priekšsēdētājs gan uzsver, ka projekta kvalitātes nosacījumi un būvnieka atbildības līmenis ir stingri noteikts līgumā un tehniskajā dokumentācijā. Piemēram, nepastāv iespēja izvēlēties lētāku materiālu vai tehnisko risinājumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Jūnijā būvniecības izmaksas pieauga par 0,3 %

Zane Atlāce - Bistere, 27.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā pieauga par 0,3 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Strādnieku darba samaksa palielinājās par 0,9 %, būvmateriālu cenas – par 0,3 %, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas būtiski nemainījās.

Salīdzinot ar 2015. gada jūniju, būvniecības izmaksas samazinājās par 0,2 %. Būvmateriālu cenas saruka par 2,8 %, bet strādnieku darba samaksa palielinājās par 4,9 % un mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,2 %.

2016. gada 2. ceturksnī, salīdzinot ar 2015. gada 2. ceturksni, kopējais būvniecības izmaksu līmenis samazinājās par 0,4 %. Būvmateriālu cenas saruka par 1,7 %, savukārt strādnieku darba samaksa pieauga par 2,1 % un izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 0,4 %.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinot ar 2016. gada oktobri, būvniecības izmaksas palielinājās par 2,8%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 4,5%, būvmateriālu cenas – par 2,6%, bet mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 1,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Savukārt 2017. gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,3%, strādnieku darba samaksapalielinājās par 0,5%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,4%, bet būvmateriālu cenas – par 0,2%.

CSP atzīmē, ka oktobrī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja darba samaksas pieaugums apdares būvdarbu strādniekiem (jumiķi, apmetēji, sanitārtehniķi un citi).

2017. gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 190 būvuzņēmumu un vairāk nekā 40 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus izmanto arī būvmateriālu cenas, kuras uzņēmumi sniedz ražotāju cenu indeksu rūpniecībā un importa cenu indeksa aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Ģenerālvienošanās kā legāls kartelis

Jānis Goldbergs, DB žurnālists, 04.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

3. novembrī spēkā stājās ģenerālvienošanās par minimālo algu būvniecībā, kas kļūst saistoša visiem darba devējiem, kas saimniecisko darbību veic būvniecības nozarē. Vienošanās paredz, ka minimālā bruto alga būs 780 eiro, bet darbiniekiem ar atbilstošu izglītību – 820 eiro.

Vienošanos parakstījuši būvuzņēmumi, kuru kopējais apgrozījums ir 51,02% no kopējā nozares apgrozījuma, tādēļ ģenerālvienošanās atbilstoši Darba likuma 18. panta 4. daļai kļūst saistoša visiem pārējiem nozares dalībniekiem, kuri neko nav parakstījuši.

Šobrīd ģenerālvienošanos sāk reklamēt kā ļoti progresīvu rīku, kā dažādas nozares var darīt kaut ko labu. Acīmredzams, ka arī valstij tas pirmajā mirklī šķiet izdevīgi, jo nodokļu iemaksas pēc algu celšanas palielinās. Tajā pašā laikā ģenerālvienošanās stipri atgādina valsts legalizētu karteli uz atsevišķu preces grupu tirgū – darbaspēku.

Karteļa vienošanās ir starp konkurentiem, un tās mērķis ir kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci. Kartelis ir vienošanās starp vienas un tās pašas nozares dalībniekiem ar mērķi veidot monopolu. Saprotams, ka vienošanās par darbaspēka cenām apzināti netiek pieminēta, definējot karteļus, jo tad Konkurences padomei uzreiz būtu jāķeras pie darba, lai gan ģenerālvienošanās un karteļa vienošanās sekas ir līdzīgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvniecības izmaksas nedaudz sarukušas

Žanete Hāka, 28.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā samazinājās par 0,2%, liecina Centrālās statistikas biroja dati.

Strādnieku darba samaksa bija par 2,7% mazāka nekā decembrī. Jāņem vērā, ka darba samaksā par decembri ierēķinātas arī neregulārās piemaksas un prēmijas par gada rezultātiem. Mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas pieauga par 0,5%, būvmateriālu cenas palika nemainīgas.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, būvniecības izmaksas pieauga par 0,5%. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 2,9%, būvmateriālu cenas pieauga par 0,3%, bet izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai samazinājās par 0,7%.

Janvārī ir aktualizēti būvniecības izmaksu indeksa aprēķinos lietotie svari, kas atspoguļo 2013.gadā būvuzņēmumu pašu spēkiem veikto būvdarbu apjomu un struktūru. 2014.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumu un ap 30 tirdzniecības uzņēmumu. Būvizmaksu indeksa aprēķinos papildus tiek izmantotas arī būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Komentāri

Pievienot komentāru