Jaunākais izdevums

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome, lai aizsargātu apdrošināto personu intereses, ir pieņēmusi lēmumu apturēt visu RSK apdrošināšanas AS (RSK) izsniegto licenču apdrošināšanas veikšanai darbību līdz 31.01.2010., liecina FKTK paziņojums.

FKTK uzliek par pienākumu nekavējoties, bet ne vēlāk kā līdz 31.01.2010., nodrošināt maksātspējas prasības izpildi un tehnisko rezervju segumu pilnā apmērā ar aktīviem atbilstoši Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likuma prasībām. Saskaņā ar šo lēmumu RSK apdrošināšanas AS ir aizliegts noslēgt jaunus apdrošināšanas līgumus, taču RSK turpina pildīt saistības par līdz šī lēmuma pieņemšanai noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem.

Db rīcībā esošā informācija liecina, ka FKTK veikusi izpēti RSK uzņēmumā un norādījusi, ka privatizējamās RSK darbības zaudējumi 2009. gada desmit mēnešos bija vairāk nekā trīs miljoni latu, un tas liecina, ka pašu līdzekļi bija tikai 62.7 tūkstoši latu, bet maksātspējas norma un garantijas fonds bija 1.546 miljoni latu. Tādējādi RSK uz oktobra beigām neizpildīja maksātspējas prasību par summu 1.483 miljoni latu. Saskaņā ar RSK 2009.gada desmit mēnešu pārskatā norādīto tehniskās rezerves 31.10.2009. bija segtas 88.16 % apmērā.

Db jau 5. novembrī ziņoja, ka RSK noliedza atsevišķu medicīnas iestāžu radītās baumas, ka uzņēmums lauzis līgumus ar vairākām medicīnas iestādēm iespējamo finanšu problēmu dēļ. Toreiz RSK valdes priekšsēdētājs Dainis Virbalis teica, ka: «Vēlos uzsvērt, ka esam tik pat stabili veselības apdrošināšanas jomā kā citas apdrošināšanas kompānijas. Turklāt šī gada deviņu mēnešu finanšu rādītāji liecina, ka RSK ir viens no nedaudzajiem apdrošinātājiem, kam būtiski nav samazinājies parakstīto prēmiju apjoms.» D. Virbalis teica: «RSK ir finansiāli stabils uzņēmums un izpilda visas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas prasības par tehnisko rezervju segumu, kas garantē pilnīgu finansiālo saistību izpildi ar klientiem,» teica D. Virbalis, taču 16. decembrī iesniedza atlūgumu.

Tagad D. Virbalis Db paskaidroja, ka RSK joprojām esot kapitālieguldījumi, kas ļauj tai turpināt pildīt saistības ar klientiem. Viņš piebilda: «Kas attiecas uz FKTK lēmumu, tad tālākie darbības soļi tā izpildei būs atkarīgi no akcionāra - Rīgas domes. No uzņēmuma puses akcionāram visa nepieciešamā informācija un dokumentācija ir sagatavota. Šobrīd uzņēmumam ir jāgaida tās lēmumi gan par privatizāciju, gan par FKTK prasību izpildi, kas akcionāram ir jāpieņem pēc iespējas drīzāk.»

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komisija rīt ārkārtas sēdē lems par RSK pamatkapitāla palielināšanu ar kapitāla piesaistes metodi, lai glābtu RSK no maksātnespējas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2020. gada maijā Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) vērsās kāds maz zināms uzņēmums SIA Pharma Invest, lūdzot FKTK izsniegt atļauju brīvprātīgā a/s Olainfarm akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanai. Pharma Invest iecere bija atklāti aizdomīga – faktiski čaulas uzņēmums pēkšņi atradis līdzekļus 10 miljonu eiro apmērā, lai nopirktu 10% Olainfarm akciju.

Jau toreiz Dienas veiktā izpēte liecināja, ka aiz Pharma Invest mēģinājuma iegūt Olainfarm akcijas slēpās Kārļa Krastiņa un ar viņu saistīto Prudentia uzņēmumu intereses.

FKTK reakcija uz aizdomīgo iesniegumu bija pasīva, un, iespējams, tieši tas ļāva jau pēc nepilna gada tām pašām personām piedalīties nākamajā Olainfarm reiderisma mēģinājumā, kas beidzās ar policijas uzsākto kriminālprocesu.

Diena jau ziņoja par Valsts policijas progresu kriminālprocesa izmeklēšanā, taču šoreiz pēta, ko tad šajā situācijā īsti ir vai nav darījis finanšu tirgus uzraugs FKTK. Jautājums ir aktuāls, ņemot vērā FKTK plānoto apvienošanos ar Latvijas Banku, kas mudinājusi vadošās FKTK amatpersonas nodarboties ar pašreklāmu valdības un Saeimas gaiteņos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

RSK apdrošināšanas AS ēku Lāčplēša ielā par 1,51 miljonu latu iegādājas ārvalstnieks

BNS, 08.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldībai piederošās likvidējamās risku apdrošināšanas sabiedrības RSK apdrošināšanas AS (RSK) ēka Lāčplēša ielā 38 par 1,51 miljonu latu pārdota ārvalsts fiziskai personai, aģentūrai BNS pavēstīja RSK galvenā juriskonsulte Baiba Lietiņa.

Viņa informēja, ka ar RSK likvidatora Jura Jansona lēmumu ir apstiprināti ēkas Lāčplēša ielā 38, Rīgā, izsoles rezultāti un īpašumtiesību pāreja reģistrēta Rīgas pilsētas Zemesgrāmatu nodaļā.

«Tādējādi sekmīgi realizēts kārtējais RSK likvidācijas procesa plāna, atbilstoši kuram tiek realizēts RSK likvidācijas process, posms,» atzina Lietiņa.

Viņa arī informēja, ka RSK pašlaik ir apmierinājusi pirmās grupas kreditoru prasījumus 82% apmērā, kas veido 66% no visu kopējo kreditoru prasījumu apmēra. Līdz 2010.gada decembra vidum RSK plāno apmierināt visus kreditoru prasījumus, par kuru apmēru nav strīds.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 15.oktobrī izsolē ar lejupejošu soli tika pārdota RSK ēka Lāčplēša ielā, taču kompānijas pārstāvji neatklāja ēkas pārdošanas cenu, kā arī pircēju, kas to iegādājās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Apstiprina RSK apdrošināšanas AS likvidācijas procesa plānu

Ritvars Bīders, 15.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir apstiprinājusi RSK apdrošināšanas AS likvidācijas procesa plānu un devusi atļauju tā realizācijai. Saskaņā ar plānu, RSK apdrošināšanas AS šonedēļ uzrunās citus tirgus dalībniekus par viņu ieinteresētību RSK apdrošināšanas AS portfeļu pārņemšanā.

Atbilstoši FKTK 5.martā apstiprinātajam likvidācijas procesa plānam RSK apdrošināšanas AS izsūtījusi vēstules citiem tirgus dalībniekiem, informējot par apdrošināšanas portfeļu pārņemšanas iespējām. Ņemot vērā situāciju apdrošināšanas nozarē, uzņēmums piesardzīgi vērtē tirgus dalībnieku iespējamo interesi par iespēju pārņemt apdrošināšanas portfeļus, jo īpaši tas attiecināms uz privātpersonu veselības apdrošināšanu, kas pašlaik ir zaudējumus nesošs.

Ja citi tirgus dalībnieki neizrādīs interesi par apdrošināšanas portfeļu pārņemšanu, RSK apdrošināšanas AS tuvākās nedēļas laikā vērtēs turpmāko rīcību, lai veiksmīgi realizētu pašlikvidācijas procesu, ņemot vērā apdrošināšanas ņēmēju intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pagaidu vadītājs visticamāk tiks nosaukts piektdienas laikā, piektdien žurnālistiem sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Ministrs nenosauca konkrētus uzvārdus, vien norādīja, ka saskaņā ar likumu pagaidu vadītājam jānāk no palikušo FKTK padomes locekļu vidus, vai arī no FKTK darbinieku vidus.

«Esmu uzrunājis gan esošos padomes locekļus, gan arī FKTK departamentu vadītājus un domāju, ka šīs dienas laikā pagaidu vadītājs tiks izvirzīts,» sacīja Reirs.

Viņš piebilda, ka pēc tam šis kandidāts tiks ieteikts saskaņošanai Latvijas Bankas padomei. «Būtu ideāli, ja Saeima lēmumu par pagaidu vadītāja apstiprināšanu varētu pieņemt vienlaikus ar lēmumu par esošo FKTK vadītāju atlūgumu apstiprināšanu,» sacīja Reirs.

Ministrs atturējās sniegt vērtējumu līdzšinējo FKTK vadītāju Pētera Putniņa un Guntas Razānes darbam. «Viņi vēl turpina strādāt līdz 15.jūlijam un es patlaban koncentrējos uz to, lai pildītu likuma normas un atrastu pagaidu vadītāju. Pēc 15.jūlija varēšu sniegt līdzšinējās vadības darba vērtējumu,» sacīja Reirs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par FKTK pagaidu vadītāju varētu virzīt Kristīni Černaju-Mežmali

LETA, 05.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pagaidu vadītāju varētu tikt virzīta FKTK Uzraudzības departamenta Monetāro finanšu iestāžu darbības analīzes daļas vadītāja Kristīne Černaja-Mežmale, liecina neoficiālā informācija.

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns sacīja, ka konsultācijas un darbs pie FKTK pagaidu vadītāja kandidāta izvēles turpinās, un to plānots pabeigt līdz jautājuma izskatīšanai parlamentā, pirmdienas, 8.jūlija rītā.

Latvijas Bankas interneta vietnē atrodamā informācija liecina, ka pirmdien sasaukta Latvijas Bankas padomes ārkārtas sēde.

Iepriekš piektdien sasauktajā preses konferencē finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) žurnālistiem sacīja, ka cer pagaidu vadītāju nosaukt piektdienas laikā. Ministrs nenosauca konkrētus uzvārdus, vien norādīja, ka saskaņā ar likumu pagaidu vadītājam jānāk no palikušo FKTK padomes locekļu vidus, vai arī no FKTK darbinieku vidus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldībai piederošās likvidējamās risku apdrošināšanas sabiedrības RSK apdrošināšanas AS ēkas Lāčplēša ielā 38 izsole ar lejupejošu soli otrdien nenotika un tā pasludināta par nenotikušu, jo tai nebija pieteicies neviens pretendents.

RSK apdrošināšanas AS pārstāvji norādīja, ka par turpmāko rīcību tiks lemts pēc akcionāru sēdes, kurus plānots sasaukt pēc iespējas ātrāk. Vienlaikus kompānijā atzina, ka ēkas pārdošana RSK apdrošināšanas AS likvidācijas procesā ir pietiekami svarīgs jautājums, taču tas nav steidzams.

Jau vēstīts, ka otrdien bija paredzēta RSK apdrošināšanas AS ēkas Lāčplēša ielā 38 izsole ar lejupejošu soli. Paziņojums presē liecina, ka ēkas sākumcena noteikta 2,762 miljoni latu.

Izsolē ar lejupejošu soli piedāvāja iegādāties nekustamo īpašumu - zemes gabalu 2939 kvadrātmetru platībā un uz tā esošu piecu stāvu poliklīnikas ēku, garāžu, pagrabu zem pagalma un trīs pagalma izbūves, kas atrodas Lāčplēša ielā 38, Rīgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Atlūgumu iesniedzis RSK vadītājs Dainis Virbalis

, 16.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms nepilniem diviem mēnešiem amatā ieceltais RSK apdrošināšanas AS (RSK) vadītājs Dainis Virbalis iesniedzis atlūgumu, tādējādi RSK palikusi bez neviena valdes locekļa.

RSK pārstāve Ildze Varna, apstiprinot faktu par atlūguma iesniegšanu akcionāram Rīgas domei, Db piebilda, ka atlūguma iesniegšanas iemesli bijuši saistīti ar personīgiem apstākļiem.

Tā kā RSK valde iepriekš tika samazināta no 3 līdz vienam cilvēkam, līdz ar D. Virbaļa aiziešanu, RSK nav neviena cilvēka, kas darbotos valdē.

D. Virbalis bija jau trešais RSK vadītājs šogad, pirms viņa valdi vadīja Aivars Neimanis, kurš savukārt amatā tika iecelts pēc tam, kad saistībā ar izskanējušo informāciju par iespējamo līdzekļu izšķērdēšanu RSK padome atlaida visu uzņēmuma valdi ar Ēriku Gailānu priekšgalā.

Šobrīd RSK akcionārs Rīgas dome turpina skatīt jautājumu par RSK privatizāciju, piesaistot privāto kapitālu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija ir uzsākusi kriminālprocesu par iespējamo mēģinājumu izkrāpt no RSK apdrošināšanas AS (RSK) vairāk nekā vienu miljonu latu, DB informēja Rīgas domes sabiedrisko attiecību nodaļa.

Kriminālprocess uzsākts šā gada 16.jūnijā, pamatojoties uz domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) iesniegumu par iespējamām pretlikumīgām darbībām no RSK amatpersonu puses.

Šā gada pavasarī N.Ušakovs Nosūtīja korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) materiālus par iespējamo mēģinājumu izkrāpt no RSK vairāk nekā miljonu latu.

«Iepazīstoties ar mana rīcībā esošo informāciju, jāsecina, ka šāda veida rīcība nebija iespējama bez augstu tā laika Rīgas domes amatpersonu «līdzzināšanas»», žurnālistiem toreiz norādīja N. Ušakovs. Viņš minēja, ka naudas līdzekļi izkrāpšana varētu būt saistīta ar 1,25 milj. Ls, kurus RSK dome piešķīra pērn, lai kompānija varētu apdrošināt maksātspēju. Š.g. janvārī RSK tika likvidēta saskaņā ar Rīgas domes lēmumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Virzīs RSK Apdrošināšanas AS nodošanu privatizācijai

, 16.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas deputāti atbalstījuši lēmumu nodot privatizācijai Rīgas domei piederošo apdrošināšanas a/s RSK Apdrošināšana AS.

Rīgas Domes sagatavotā informācija liecina, ka apdrošinātājs tiks privatizēts, piemērojot privātā kapitāla piesaistīšanas metodi.

Noteikts, ka RSK Apdrošināšanas AS pamatkapitāls ir 3.25 miljoni latu, bet minimālā pamatkapitāla parakstīšanās summa ir 1.1 miljons latu.

Pēc RSK pamatkapitāla palielināšanas pirmpirkuma tiesības uz Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošām akcijām būs privatizācijas subjektam - personai, kas veikusi ieguldījumu. Galīgais lēmums par RSK Apdrošināšanas AS privatizāciju būs jāpieņem domes sēdē.

Lēmums par RSK Apdrošināšanas AS nodošanu privatizācijai pieņemts, ņemot vērā arī a/s Bastions ZS 2005. gada iesniegumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien uzdeva Finanšu ministrijai (FM) līdz nākamā gada vidum izvērtēt iespēju Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) pievienot Latvijas Bankai.

Skatot grozījumus likumā par Latvijas Banku un centrālās bankas prezidenta pilnvaru termiņu, deputāti nonāca līdz diskusijai par iespējamu FKTK pievienošanu Latvijas Bankai. No komisijas vadītāja Mārtiņa Bondara (AP) paustā, šis priekšlikums tika formulēts kā komisijas viedoklis.

Bondars skaidroja, ka Eiropas Savienībā (ES) ir dažādi finanšu sektora pārvaldīšanas modeļi, piemēram, dažviet centrālā banka veic banku uzraudzību, dažviet šīs funkcijas ir nodalītas. Bondars aicināja vērtēt, vai tik mazā valstī kā Latvija ar ierobežotiem cilvēkresursiem vēlamies saglabāt līdzšinējo banku uzraudzības modeli, vai tomēr būtu lietderīgāk banku uzraugošo iestādi pievienot centrālajai bankai, kā tas bijis līdz 2001.gadam, kad FKTK tika atdalīta no Latvijas Bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Reirs rosina Putniņam un Razānei izmaksāt 80% no gada algas, ja viņi atkāpsies no amata līdz 1.augustam

LETA, 05.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne atkāpsies no amatiem līdz šā gada 1.augustam, viņiem plānots izmaksāt vienreizēju kompensāciju 80% apmērā no viņa gada mēnešalgas.

Tas norādīts finanšu ministra Jāņa Reira (JV) iesniegtajā priekšlikumā grozījumiem FKTK likumā trešajam lasījumam, kurus izskata Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Komisijas deputāti gan trešdien šo priekšlikumu vēl neizskatīja un turpinās to darīt nākamajā komisijas sēdē ceturtdien, 6.jūnijā.

Reira priekšlikums paredz, ka «Ministru kabinets līdz 2019.gada 1.oktobrim izvirza apstiprināšanai Saeimā priekšsēdētāja un padomes locekļu amata pretendentus. Līdzšinējais Saeimas ieceltais priekšsēdētājs un priekšsēdētāja vietnieks turpina pildīt savus amata pienākumus līdz jauna priekšsēdētāja un padomes locekļu apstiprināšanai vai līdz laikam, ja Saeima ir atbrīvojusi viņu no amata».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome plāno likvidēt apdrošināšanas sabiedrību RSK Apdrošināšanas AS, liecina RD dokumenti. Šādu scenāriju šodien jau atbalstīja domes Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komisija, Db apstiprināja uzņēmuma vadītājs Juris Jansons.

RD lēmuma projekts paredz, ka kapitālsabiedrību likvidēs, ņemot vērā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vēstuli, kur FKTK norāda, ka RSK Apdrošināšanas AS licences ir apturētas līdz likviditātes atjaunošanai. Rīgas mērs Nils Ušakovs iepriekš Db teica, ka likviditāti atjaunot nav iespējams, jo zaudējumi bijuši pārāk lieli un neviens nevēlas investēt tik lielus līdzekļus tās atjaunošanā.

Db jau ziņoja, ka FKTK padome, lai aizsargātu apdrošināto personu intereses, ir pieņēmusi lēmumu apturēt visu RSK izsniegto licenču apdrošināšanas veikšanai darbību līdz 31.01.2010. FKTK veikusi izpēti RSK uzņēmumā un norādījusi, ka privatizējamās RSK darbības zaudējumi 2009. gada desmit mēnešos bija vairāk nekā trīs miljoni latu, un tas liecina, ka pašu līdzekļi bija tikai 62.7 tūkstoši latu, bet maksātspējas norma un garantijas fonds bija 1.546 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Baltic International Bank" akcionāri nepiekrīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumam par bankas darbības apturēšanu un vēlās turpināt darbu, pavēstīja bankas pārstāvji.

Viņi norāda, ka "Baltic International Bank" pašreiz pietiek kapitāla, un tā ir gatava strādāt arī tālāk, nepieciešamības gadījumā piesaistot jaunu kapitālu un arī jaunus akcionārus.

Bankas akcionāri apliecina, ka "banka ir labā finansiālā stāvoklī un spēj norēķināties ar visiem klientiem, neizmantojot valsts līdzekļus, jo pieejamais operatīvo līdzekļu apjoms ir pietiekams, lai nebūtu nepieciešams izmantot Noguldījuma garantijas fonda līdzekļus".

Lai kredītiestāde varētu turpināt savu darbu un nodrošināt vairāk nekā 200 darbiniekiem darba vietas, "Baltic International Bank" akcionāri ir gatavi meklēt risinājumu ar regulatoriem, kas neparedz licences anulēšanu, bet gan kapitāla turpmāku stiprināšanu un darba turpināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Likvidējamā RSK apdrošināšanas «uzmet» veselības apdrošināšanas līgumus

Sanita Igaune, 23.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamā RSK apdrošināšanas AS atbilstoši likvidācijas procesa plānam, kas saskaņots FKTK, izvērtējot apdrošināšanas polišu īpašnieku intereses, nolēmusi pārtraukt privātpersonu veselības apdrošināšanas polišu darbību.

Uzņēmums aprēķinās polises īpašniekiem atlikušo apdrošināšanas prēmijas daļu, un, kuriem tāda būs, veiks atmaksu, teikts otrdien uzņēmuma izplatītajā paziņojumā.

Saskaņā ar FKTK saskaņoto likvidācijas plānu, Likvidējamā RSK apdrošināšanas AS uzrunāja citus tirgus dalībniekus, piedāvājot pārņemt apdrošināšanas portfeli, bet interese šobrīd izrādīta par īpašuma un nelaimes gadījumu apdrošināšanu.

Tā kā neviens cits tirgus dalībnieks nepiedāvā privātpersonu veselības apdrošināšanu, lēmums par polišu pārtraukšanu pirms termiņa, tika atzīts par polises īpašnieku interesēm visatbilstošāko risinājumu, nodrošinot pienākošos atlīdzību izmaksu apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Birks: domes lēmumi par RSK bija pareizi

Oskars Prikulis, 22.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas bijušais mērs Jānis Birks norāda, ka visi lēmumi, kas tika pieņemti saistībā ar RSK, esot pieņemti domes balsojumā.

«Uzskatu, ka tie bija pareizi, jo RSK lielā mērā pildīja arī sociālas funkcijas – būtībā bija vienīgā apdrošināšanas sabiedrība, kas apdrošināja arī fiziskas personas,» norāda bijusī Rīgas galva, piebilstot, ka Domes viena no galvenajām funkcijām ir tieši sociālo jautājumu risināšana un palīdzības sniegšana. «Visi lēmumi saistībā ar RSK tika pieņemti atbilstoši šīm funkcijām,» tā J. Birks.

Db jau vēstīja, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs KNAB ir nosūtījis materiālus par iespējamu mēģinājumu izkrāpt no RSK vairāk nekā miljons latu. Informācija, kas ir atklājusies RSK likvidācijas procesā liek secināt, ka jau pirms gada RSK ir bijusi uz maksātnespējas robežas un jau tad bijis jārisina jautājums par uzņēmuma turpmāko darbību. Paralēli, iespējams, tika izkrāpti ievērojami pašvaldības līdzekļi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vilcināšanās, naudas izšķērdēšana, vadības maiņa, tirgus kritums. Tie visi ir iemesli, kas noveduši RSK līdz likvidācijas slieksnim.

«Šie procesi izraisīja RSK esošo un potenciālo klientu nogaidošu attieksmi līgumu slēgšanā, attiecību turpināšanā vai uzsākšanā ar RSK,» jau 2005. gada pārskatā atzina RSK tā brīža valdes priekšsēdētājs Ēriks Gailāns. Līdzīgas frāzes, tāpat kā ieilgušais privatizācijas process, tiek piesaukts visos nākamajos pārskatos.

Neesi abonents? Piesakies uz 2 nedēļu testa abonementu šeit!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No RSK izkrāpto miljonu meklēs policija

Miks Lūsis, 26.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

KNAB no Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova saņemtos materiālus par iespējamu mēģinājumu izkrāpt no RSK vairāk nekā miljonu latu nosūtījis izmeklēšanai Valsts policijai.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), izvērtējot Rīgas domes iesniegtos materiālus par RSK apdrošināšanas AS (RSK) likvidatora konstatētajiem pārkāpumiem un nelikumīgām darbībām, secina, ka RSK, iespējams, savā darbībā ir pārkāpusi Latvijas normatīvos aktus.

Materiāls, iespējams, satur ziņas par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā, kas paredzēti attiecīgā Krimināllikuma nodaļā, vēstulē Rīgas domei un Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldei norāda KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis. Līdz ar to birojs lietu nodevis tālākai izvērtēšanai Valsts policijai.

Kā Db.lv jau vēstīja, Rīgas domes priekšsēdētājs šā gada martā nosūtīja KNAB materiālus par iespējamo mēģinājumu izkrāpt no RSK vairāk nekā miljonu latu. «Iepazīstoties ar mana rīcībā esošo informāciju, jāsecina, ka šāda veida rīcība nebija iespējama bez augstu tā laika Rīgas domes amatpersonu «līdzzināšanas»», žurnālistiem toreiz norādīja N. Ušakovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Mēs jau aptaujājām visus, ko varējām – nav neviena interesenta RSK apdrošināšanas AS (RSK) iegādei. Es domāju, ko to neviens nepirks,» Db pastāstīja Rīgas mērs Nils Ušakovs.

Šodien Finanšu un administrācijas lietu komiteja jautājumu par RSK privatizāciju atlika, jo šodien paredzēts iecelt jaunu valdes priekšsēdētāju uzņēmumā. N. Ušakovs teica, ka iepriekšējais valdes priekšsēdētājs Dainis Virbalis iesniedzis atlūgumu un šodien skaidros mēram situāciju uzņēmumā un iemeslus, kādēļ pamet amatu.

Db jau ziņoja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome, lai aizsargātu apdrošināto personu intereses, ir pieņēmusi lēmumu apturēt visu RSK izsniegto licenču apdrošināšanas veikšanai darbību līdz 31.01.2010. FKTK veikusi izpēti RSK uzņēmumā un norādījusi, ka privatizējamās RSK darbības zaudējumi 2009. gada desmit mēnešos bija vairāk nekā trīs miljoni latu, un tas liecina, ka pašu līdzekļi bija tikai 62.7 tūkstoši latu, bet maksātspējas norma un garantijas fonds bija 1.546 miljoni latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš un viņa vietniece Gunta Razāne ceturtdien iesnieguši atlūgumus, apstiprināja finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Abi iesnieguši atlūgumus, lūdzot atbrīvot viņus no amata ar 15.jūliju, pastāstīja Reirs. Viņš informēja, ka šos atlūgumus ir pārsūtījis Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK) ar pavadvēstuli, lūdzot jautājumu par Putniņa un Razānes atbrīvošanu no amatiem atbilstoši likumam izskatīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā un pēc tam arī parlamenta sēdē.

Reirs piebilda, ka Razāne viņam iesniegumu atnesusi klātienē, bet Putniņš par savu nodomu rakstīt atlūgumu ministru informējis jau nedēļas sākumā telefoniski.

Līdz ar to Putniņam un Razānei, atstājot amatu, pienāksies Saeimas nesen likumā noteiktā kompensācija 80% apmērā no mēnešalgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - FKTK piemērojusi PrivatBank divu miljonu eiro sodu un liek mainīt valdi

Žanete Hāka, 11.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) likusi PrivatBankas padomei atsaukt valdi un piemērojusi soda naudu 2 miljonu eiro apmērā, informē bankas pārstāvji.

FKTK savu lēmumu motivē ar to, ka viņuprāt, banka īstenojusi augsta riska darījumus neatbilstoši noteikumiem un piedalījusies naudas līdzekļu izvešanā no Moldovas.

PrivatBank kategoriski nepiekrīt FKTK lēmumam, uzskata to par virspusēju un kļūdainu, jo minētie Moldovas līdzekļi PrivatBank kontos nav atradušies. Darījumi, kurus FKTK min kā pārkāpumus saturošus, veikti ar PrivatBank līdzekļiem. Darījumu ietvaros Privatbank palīdzēja veikt klienta pārkreditāciju no vienas kredītiestādes uz citu.

Tomēr pildot Komisijas prasības, PrivatBankas padome veiks izmaiņas bankas valdē, kā arī pēc Komisijas pilna lēmuma satura saņemšanas izlems par Bankas tālāko rīcību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldībai piederošās likvidējamās risku apdrošināšanas sabiedrības RSK apdrošināšanas AS ēku Lāčplēša ielā 38 izsolīs šogad 13.maijā, un tās sākumcena noteikta 3,453 miljoni latu.

Par to liecina informācija oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis. RSK apdrošināšanas AS atklātā mutvārdu izsolē ar augšupejošu soli pārdod nekustamo īpašumu - zemesgabalu 2939 kvadrātmetru platībā un uz tā esošu piecu stāvu poliklīnikas ēku ar kopējo platību 5243,7 kvadrātmetri, garāžu, pagrabu zem pagalma un trīs pagalma izbūves, kas atrodas Lāčplēša ielā 38, Rīgā.

Pieteikumi dalībai izsolē uzņēmuma likvidatoram iesniedzami līdz 2010.gada 6.maijam. Jau iepriekš RSK apdrošināšanas AS likvidators Juris Jansons informēja, ka ēku plānots pārdot, lai varētu segt visas saistībasun nodrošinātu veiksmīgu kompānijas pašlikvidāciju. Rīgas dome 19.janvārī atbalstīja RSK likvidāciju. Saskaņā ar kompānijas sniegto informāciju likvidācijas process varētu ilgt līdz vienam gadam. Sākotnēji RSK piederēja divas ēkas - Lāčplēša ielā 38 un Lāčplēša ielā 60.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RSK apdrošināšanas AS nepamatoti iztērējusi gandrīz pusmiljons latu

Katrīna Iļjinska, 19.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meklēs iespējas atgūt nepamatoti samaksāto naudu RSK Apdrošināšanas AS partneriem.

RSK Apdrošināšanas AS (RSK) ir nepamatoti samaksājusi vairāk nekā 480 tūkstošus latu saviem partneriem – jau iepriekš atklājies, ka RSK nepamatoti samaksājusi 464.4 tūkstošus latu SIA Trīs A brokers, taču nupat veiktajā revīzijā atklāts, ka bez iemesla samaksāti vēl 16.6 tūkstoši latu SIA Attollo brokers – tā konstatējusi Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde, liecina Db rīcībā esošais revīzijas atzinums.

Tagad RSK valdei uzdots izvērtēt iespējas atgūt šos līdzekļus. Pašreizējais RSK valdes priekšsēdētājs Juris Jansons Db norādīja, ka vēl nav sīki iepazinies ar Rīgas mēra uzdoto, taču gadījumā, ja veiktas pretlikumīgas darbības, tad noteikti meklēs iespējas zaudēto naudu atgūt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Putniņš: Nav skaidrs, kādēļ tiek steigta FKTK vadības maiņa un remontēts kompetentākais uzraudzības posms

Žanete Hāka, 26.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) funkciju paplašināšana finanšu noziegumu novēršanas uzraudzībā banku sektorā nav nepieciešama, jo tādu, kāda tā jānodrošina banku uzraugam Eiropas tradīcijā - mēs jau veicam, portālam DB komentēja FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

«Savā pieredzē dalāmies ar citām valsts iestādēm, tāpēc saistībā ar Moneyval procesu, varam droši sacīt, ka FKTK ir stiprākā valsts iestāde finanšu noziegumu novēršanas un uzraudzības ķēdē, līdz ar to mums nav skaidrs, ar kādu nolūku tagad tiek steigta FKTK vadības maiņa, tiek it kā «remontēts» kompetentākais uzraudzības posms, pirms Moneyval novērtējuma process nav galā? Tas mums liek uzdot jautājumus. Neesam saņēmuši atbildes par iecerēto maksātnespējas un likvidācijas procesu organizēšanas un uzraudzības nodošanu FKTK, nevis tiesas rokās, kā tas ir patlaban,» viņš uzsver.

«Ja tā notiek, tad FKTK būtu nepieciešamas jauna struktūrvienība, darba vietas – kādus resursus Finanšu ministrija tam ir plānojusi, kur tiks ņemts papildu finansējums šādai funkcijai? Ja tiešām no valsts budžeta ir plānots papildu asignējums, kā un kad tas notiks? Ja šāda jauna uzrauga funkcija būs jāfinansē uzraugāmajam sektoram, vai tirgus dalībnieki to zina? Mums nav atbilžu uz šiem jautājumiem. Grozījumu pakotne šajā ziņā ir nepārdomāta, un esam vērsuši Saeimas deputātu uzmanību - vai nebūs tā, ka šādas nesagatavotas pārmaiņas finanšu sektora uzraudzībā nākotnē var radīt tagad neiedomātas sekas. Šo procesu norisi vēro arī mūsu starptautiskie partneri – ECB, SVF, Bāzeles banku uzraudzības komiteja, Eiropas Banku iestāde u.c. organizācijas, kuru īstenotajai uzraudzības pieejai finanšu jomā Eiropas telpā neatbilst vairākas šo grozījumu pakotnes ieceres, vai nebūs tā, ka arī šo partneru nākotnes novērtējumos Latvijas finanšu sektora uzraudzības ietvara maiņa prasīs vēl papildu paskaidrojumus un pamatojumu?»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

E. Gulbja laboratorijai pārmet Rīgas slimokases likvidācijas kavēšanu

Vēsma Lēvalde, 26.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās RSK apdrošināšanas AS (RSK) bijusi spiesta uz laiku atsaukt nekustamā īpašuma Lāčplēša ielā 38 izsoli, jo ēka pieteikta kā ķīla SIA E. Gulbja laboratorija prasībā tiesā par parādu piedziņu.

RSK likvidācijas procesa ietvaros bijis plānots pēc parādu segšanas kārtības un grafika saskaņošanas Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK) norēķināties ar visiem kreditoriem divu līdz trīs mēnešu laikā, pausts preses paziņojumā, apgalvojot, ka šai periodā bija būtiski iespējami ātrāk un par augstāku cenu atsavināt minēto nekustamo īpašumu. Likvidējamās RSK apdrošināšanas AS likvidators Juris Jansons uzskata, ka šāda SIA E. Gulbja laboratorija rīcība pirms kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņa beigām ir nesamērīga, turklāt būtiski var aizskart citu kreditoru, tai skaitā apdrošināto fizisko personu, intereses.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Šodien lems par RSK apdrošināšanas AS likvidāciju

, 19.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome šodien lems par RSK apdrošināšanas AS (RSK) likvidāciju, liecina domes sēdes darba kārtība.

Rīgas mērs Nils Ušakovs uzskata, ka RSK jālikvidē, jo tam ir apturētas licences, uzņēmums strādājis ar 3 miljonu latu zaudējumiem, un dēļ šādas situācijas to neviens nevēlēsies pirkt. Lai gan citas apdrošināšanas sabiedrības iepriekš Db atzina, ka interese par RSK joprojām esot.

N. Ušakovs arī uzdevis RSK valdei izskatīt iespējas atgūt RSK darījumos nepamatoti izlietoto naudu kopumā 480 tūkstošu latu apmērā. Šāda summa nosacīti sadalāma divās daļās – par lielākās daļas (apmēram 460 tūkst. Ls) izšķērdēšanu jau ir uzsākts kriminālprocess pret RSK bijušo valdi, savukārt vēl 16 tūkst. Ls nepamatota iztērēšana atklājās tikai pērn gada beigās veiktajā revīzijā.

Komentāri

Pievienot komentāru