Citas ziņas

RTU būs apskatāma unikāla Leonardo da Vinči izgudrojumu izstāde

, 10.04.2007

Jaunākais izdevums

Rīga, 2007. gada 5. aprīlis - Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Itālijas fonds L'Associazione Anthropos ir sagatavojuši patīkamu pārsteigumu mākslas un tehnikas cienītājiem Latvijā - uz Rīgu ceļo pēc Leonardo da Vinči zīmējumiem un rokrakstiem darināti mašīnu un ierīču modeļi, kas izstādē "Leonardo ģēnijs" no 10. maija būs apskatāmi RTU centrālajā ēkā, Kaļķu ielā 1.

Leonardo da Vinči (1452.-1519.) ir visapbrīnojamākā Renesanses laika personība mākslā, fizikā, mehānikā, anatomijā, astronomijā un virknē citu jomu. Viņa interešu loks bija ļoti plašs, un viņa pētījumu un izgudrojumu saraksts - pārsteidzoši garš. Līdz mūsdienām ir saglabājies iespaidīgs skaits Leonardo da Vinči zīmējumu un skiču, kurās meklējami daudzu mūsu laika izgudrojumu pirmsākumi. Izstādē būs aplūkojami mērierīču modeļi slīpuma, mitruma un vēja stipruma mērīšanai, kara mašīnu modeļi - lielgabals, ložmetēji, katapults un citi. Izstādē būs aplūkojami arī tie modeļi, kas parasti apmeklētājos izraisa vislielāko interesi - vertikāli lidojošs aparāts, kas tiek uzskatīts par helikoptera priekšteci, kā arī deltaplāns, izpletnis un dažādi "spārnu" modeļi.

Kopumā izstādē iekļauti vairāk nekā 50 Leonardo da Vinči izgudrojumu - mehānisku mašīnu un ierīču - modeļi un reprodukcijas. Izstādes "Leonardo ģēnijs" apmeklētāji varēs ne vien aplūkot, bet arī darbināt dažus pēc Leonardo da Vinči zīmējumiem un rokrakstiem darinātu lidaparātu un kara mašīnu, būvniecībā izmantojamu ierīču, ādas akvalanga modeļus, kā arī daudzu citu Renesanses laikam pārsteidzošu un sensacionālu izgudrojumu modeļus.

"Izstādē "Leonardo ģēnijs" būs apskatāmas absolūti neticamas 15. gadsimtā izgudrotas mehāniskās ierīces, kas aptver ļoti plašas cilvēka darbības jomas. Ar Leonardo da Vinči mašīnu modeļu palīdzību apmeklētāji varēs iepazīt izcilākā renesanses mākslinieka, zinātnieka un inženiera izgudrotāja ģenialitāti. Ceru, ka ar šīs izstādes palīdzību par tik radošu un aizraujošu disciplīnu kā inženierzinātnes Latvijā sāks interesēties vēl lielāks jauniešu skaits," saka projekta iniciators RTU zinātņu prorektors profesors Leonīds Ribickis.Lai atgrieztos laikā, kad cilvēki tikai sapņoja par lidmašīnām un zemūdenēm un novērtētu sapņu spēku, Latvijas tehnisko zinātņu centrs - RTU - aicina iepazīt Leonardo da Vinči darbus un mēģināt atbildēt uz jautājumu: ja Monas Lizas lūpas Leonardo da Vinči gleznoja desmit gadus, cik gadi pagāja, kamēr viņš izgudroja tik daudzas mašīnas?

Izstādē redzamos modeļus zinātnieku un inženieru vadībā darinājuši prasmīgi amatnieki. Ceļojošā izstāde jau apbūrusi apmeklētājus daudzās Itālijas pilsētās, kā arī Honkongā, Madridē, Maskavā, Melburnā, Sanpaulo un Varšavā.

Papildu Informācija:

Daina Ostrovska

RTU projektu koordinatore

(informācija un pieteikumi grupām)

Tālr.: 7089850

Jolanta Jurēvica

RTU Informācijas centra vadītāja

Tālr.: 7089055; 29449770

Informāciju sagatavoja:

Egita Kancāne

RTU Informācijas centra korespondente

Tālr.: 7089455, 26430230

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU atklāta unikāla Leonardo da Vinči izgudrojumu izstāde (Fotogalerija un video!)

, 09.05.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 9.maijā, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) tika atklāta pēc Leonardo da Vinči zīmējumiem un rokrakstiem darināto mašīnu un ierīču modeļu izstāde Leonardo ģēnijs, kurā apskatāmi vairāk nekā 50 Leonardo da Vinči izgudrojumu modeļi.

Izstādes atklāšanā piedalījās RTU vadība, izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža un Itālijas vēstnieks Latvijā Ferdinando Dzedza (Ferdinando Zezza), kā arī akadēmiķis Jānis Stradiņš. J. Stradiņa viedokli par izstādi skatieties šā raksta apakšā esošajā video.

Izstādi rīko RTU Zinātņu prorektora dienests profesora Leonīda Ribicka vadībā.

Līdz mūsdienām ir saglabājies iespaidīgs skaits Leonardo da Vinči (1452-1519) zīmējumu un skiču, kurās meklējami daudzu mūsu laika izgudrojumu pirmsākumi. Izstādes veidotāji: zinātnieki, industriālie dizaineri un amatnieki, pēc Leonardo da Vinči zīmējumiem un spoguļrakstā rakstītajiem manuskriptiem darinājuši izgudroto ierīču un mašīnu modeļus. Pie katra modeļa ir attiecīga zīmējuma reprodukcija un sīkāki paskaidrojumi par izgudrojuma mērķi un vēsturi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU būs Leonardo da Vinči izgudrojumu izstāde

, 10.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Itālijas fonds L’Associazione Anthropos ir sagatavojuši patīkamu pārsteigumu mākslas un tehnikas cienītājiem Latvijā – uz Rīgu ceļo pēc Leonardo da Vinči zīmējumiem un rokrakstiem darināti mašīnu un ierīču modeļi, kas izstādē Leonardo ģēnijs no 10. maija būs apskatāmi RTU centrālajā ēkā, Kaļķu ielā 1, biznesa portālu Db.lv informēja universitāte.

Izstādē būs aplūkojami mērierīču modeļi slīpuma, mitruma un vēja stipruma mērīšanai, kara mašīnu modeļi – lielgabals, ložmetēji, katapults un citi. Izstādē būs aplūkojami arī tie modeļi, kas parasti apmeklētājos izraisa vislielāko interesi – vertikāli lidojošs aparāts, kas tiek uzskatīts par helikoptera priekšteci, kā arī deltaplāns, izpletnis un dažādi "spārnu" modeļi.

Kopumā izstādē iekļauti vairāk nekā 50 Leonardo da Vinči izgudrojumu – mehānisku mašīnu un ierīču – modeļi un reprodukcijas. Izstādes Leonardo ģēnijs apmeklētāji varēs ne vien aplūkot, bet arī darbināt dažus pēc Leonardo da Vinči zīmējumiem un rokrakstiem darinātu lidaparātu un kara mašīnu, būvniecībā izmantojamu ierīču, ādas akvalanga modeļus, kā arī daudzu citu Renesanses laikam pārsteidzošu un sensacionālu izgudrojumu modeļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Majoru kultūras namā izstādītas vaska figūras

Jūrmalā, Majoru kultūras namā, Jomas ielā 35, atkal atvērta Vaska figūru izstāde, ko pēc divu gadu pārtraukuma ar atjaunotu saturu piedāvā firma MTU Fantasy no Igaunijas.

Atklās izstādi Neskartie. Latvijas tekstilmāksla

Ārzemju mākslas muzejā 7.jūlijā pl.17.00 tiks atklāta Latvijas Tekstilmākslas asociācijas rīkotā izstāde Neskartie. Latvijas tekstilmāksla.

Būs apskatāmi Tiroles mākslinieku darbi

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā no 11. jūlija līdz 2. augustam būs apskatāma Austrijas mākslas izstāde Audums un akmens.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU studentu pilsētiņu nolemts būvēt Ķīpsalā

, 25.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga, 2007. gada 25. aprīlis - pirmdien, 23. aprīlī, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Senāts pieņēma lēmumu par vienota RTU teritoriālā kompleksa izveidi Ķīpsalā. Plānots, ka šogad tiks sākta konceptuāla projekta izstrāde par visu RTU fakultāšu un administrācijas ēku pārvietošanu uz Ķīpsalu, kur šobrīd jau atrodas četras RTU fakultātes. Ķīpsalā paredzēta gan jaunu ēku celtniecība, gan esošo ēku rekonstrukcija.

Izanalizējot RTU attīstības iespējas, RTU Senāta Stratēģijas komisija ir secinājusi, ka galvenais šķērslis RTU tālākajā attīstībā ir saistīts ar tās struktūrvienību izvietojumu dažādos Rīgas pilsētas rajonos. Vienota RTU teritoriālā kompleksa izveide dotu iespēju nodrošināt nākotnes kvalitātes prasībām atbilstošas studijas un zinātnisko pētniecību, fakultāšu un institūtu starpnozaru efektīvu sadarbību, akadēmiskā personāla un pētniecības iekārtu pilnvērtīgu izmantošanu, studiju un pētniecības telpu racionālu apsaimniekošanu.

Pasaules prakse ir pierādījusi, ka vislabākos rezultātus sasniedz tās universitātes, kurām ir vienots akadēmiskais un zinātniskais komplekss, kurā atrodas gan studiju un pētniecības, gan sporta un atpūtas telpas, gan dienesta viesnīcas studentiem. Daļēji šāds komplekss Ķīpsalā jau ir izveidots arī RTU: Ķīpsalā atrodas Būvniecības fakultāte, Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte, Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte. Veiktie pētījumi pierāda, ka no finansiālā un no studiju kvalitātes viedokļa lietderīga būtu arī visu pārējo RTU fakultāšu izvietošana Ķīpsalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Notiks RTU Jauno pētnieku diena vidusskolēniem

, 11.03.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai popularizētu eksaktās zinātnes un mudinātu jauniešus izvēlēties inženierzinātņu studijas, 15. martā Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) rīko RTU Jauno pētnieku dienu, kuras laikā aptuveni 150 vidusskolēni no visas Latvijas iejutīsies jauno pētnieku lomā – prezentēs savus zinātniskās pētniecības darbus, rakstīs testus, piedalīsies savdabīgās orientēšanās sacensībās Slepenā misija – eksaktās zinātnes.

Kā liecina universitātes sniegtā informācija medijiem, RTU Jauno pētnieku dienas laikā vidusskolēniem tiks piešķirts RTU zinātnes aģenta’ 008 tituls un viņi tiks aicināti piedalīties vairākās aktivitātēs.

Parādot zināšanas un erudīciju eksaktajos mācību priekšmetos, viņi pildīs RTU sagatavotu testu (rakstiski).

RTU Jauno pētnieku dienas laikā norisināsies vidusskolēnu zinātniskās pētniecības darbu konkursa Nāc un studē RTU! noslēguma pasākums: 13 iepriekš izveidotas vidusskolēnu komandas ar komandu vadītājiem – skolotājiem – priekšgalā RTU mācībspēku un studentu žūrijai prezentēs savus zinātniskās pētniecības darbus. RTU zinātnisko darbu konkurss vidusskolēniem tika izsludināts jau 2007. gada novembrī. Konkursam tika iesūtīti vairāk nekā 80 darbi, no kuriem RTU mācībspēki atlasīja 13 labākos darbus, to autori tika uzaicināti uz RTU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Par RTU rektoru atkārtoti ievēl Leonīdu Ribicki

Žanete Hāka, 21.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoru atkārtoti ir ievēlēts RTU profesors akadēmiķis Leonīds Ribickis, informē RTU.

Viņa kandidatūru atbalstīja pārliecinošs Satversmes sapulces vairākums — 159 dalībnieki. Kopumā rektora vēlēšanās tika reģistrēti 178 derīgi biļeteni.

«Mūsu uzstādītos stratēģiskos mērķus, kas ir kvalitatīva augstākā izglītība, izcilība zinātnē un valorizācija, spēj sasniegt ne jau viens rektors, bet visi kopā. Mums ir daudz talantīgu jauniešu, un viņu dēļ ir vērts strādāt,» pēc ievēlēšanas amatā sacīja L. Ribickis.

Satversmes sapulces dalībnieki, vērtējot L. Ribicka paveikto aizvadītajos piecos RTU vadīšanas gados, akcentēja universitātes izaugsmi. RTU otro gadu pēc kārtas studentu skaita ziņā ir lielākā Latvijas augstskola un ceturto gadu — darba devēju ieteiktākā augstskola. Tas apliecina RTU studiju kvalitāti un atbilstību darba tirgus prasībām. RTU veiksmīgi notiek valorizācija — zinātnieku radīto produktu komercializācija, un ir pabeigts apjomīgs posms RTU studentu pilsētiņas būvniecībā Ķīpsalā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Zinātnieku nakts pasākumi arī Rīgas Tehniskajā universitātē

, 22.09.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 26. septembrī Zinātnieku nakts pasākumu ietvaros Rīgas Tehniskajā universitātē norisināsies visdažādākās ar zinātnes tēmu saistītas aktivitātes, kas priecēs gan acis, gan ausis un pavērs priekškaru uz zinātnes pasaules aizraujošo pusi.

RTU Zinātņu prorektora dienests aicina ikvienu uz mirkli kļūt par zinātnieku un izbaudīt zinātniekiem sniegtās iespējas iepazīt pasauli un apmeklēt 2 izstādes RTU galvenajā ekā Kaļķu ielā 1 un viesoties RTU Biomateriālu attīstības un inovāciju centrā Pulka ielā 3/3, Db.lv informē Alvis Rudzišs, RTU Starptautisko un sabiedrisko attiecību departamenta projektu vadītājs.

Modernākajā Biomateriālu attīstības un inovācijas centrā Latvijā - RTU notiks ekskursijas „No nano līdz makro”, ko vadīs RTU doktoranti (plkst. 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00). Apmeklētāji uzzinās, kā top biomateriāli un medicīniskie implanti, kā arī varēs aplūkot vairākas unikālas iekārtas – diferenciāltermiskās analīzes iekārtu, augsttemperatūras mikroskopu, elektronu mikroskopu, hidraulisko presi ar hidrostatiskās presēšanas cilindru, lāzernanometru u.c.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par 207 miljoniem būvēs studentu pilsētiņu

, 25.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 23. aprīlī, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Senāts pieņēma lēmumu par vienota RTU teritoriālā kompleksa izveidi Ķīpsalā, Db.lv informēja RTU Informācijas centra vadītāja Jolanta Jurēvica.

Vienota RTU teritoriālā kompleksa izveidei Ķīpsalā būs nepieciešami aptuveni 207 miljoni latu. Projekta realizēšanai plānots piesaistīt valsts, Eiropas Savienības strukturālo fondu un citu finansējuma avotu līdzekļus.

Plānots, ka šogad tiks sākta konceptuāla projekta izstrāde par visu RTU fakultāšu un administrācijas ēku pārvietošanu uz Ķīpsalu, kur šobrīd jau atrodas četras RTU fakultātes. Ķīpsalā paredzēta gan jaunu ēku celtniecība, gan esošo ēku rekonstrukcija.

Izanalizējot RTU attīstības iespējas, RTU Senāta Stratēģijas komisija ir secinājusi, ka galvenais šķērslis RTU tālākajā attīstībā ir saistīts ar tās struktūrvienību izvietojumu dažādos Rīgas pilsētas rajonos. Vienota RTU teritoriālā kompleksa izveide dotu iespēju nodrošināt nākotnes kvalitātes prasībām atbilstošas studijas un zinātnisko pētniecību, fakultāšu un institūtu starpnozaru efektīvu sadarbību, akadēmiskā personāla un pētniecības iekārtu pilnvērtīgu izmantošanu, studiju un pētniecības telpu racionālu apsaimniekošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU Zinātnes arēnā demonstrēs bumbu - robotu un veiks komforta merījumus

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga, 2007. gada 6. septembris - no 9. līdz 13. septembrim Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ar savu stendu, atraktīviem jaunāko tehnoloģiju un jaunāko izgudrojumu demonstrējumiem piedalīsies Baltijas reģiona inovācijas nedēļā, kuras laikā Rīgā Kronvalda parkā darbosies Zinātnes arēna - inovācijas stendu telts.

RTU stenda apmeklētāji varēs vērot zinātnieku demonstrējumus, klausīties skaidrojumus, apmeklēt jauninājumu izstādi, iepazīties ar jaunākajām tehnoloģijām, kā arī izprast tehnoloģisko jaunradi un zināšanu lomu inovācijas procesā, vērojot trīs plazmas ekrānus, uz kuriem tiks demonstrētas informatīvi izglītojošas īsfilmas.

Demonstrējot aizraujošu komiksu, interesenti tiks iepazīstināti ar RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes profesores Viktorijas Kancevičas un viņas kolēģu izstrādāto mākslīgo asinsvadu aušanas tehnoloģiju.

Būvniecības fakultātes (BF) zinātnieki rādīs komforta mērītāju - iekārtu, ar kuru iespējams izmērīt, vizualizēt, uzglabāt un apstrādāt iekštelpu komforta parametrus: gaisa apmaiņas kārtu telpā, grīdas virsmas temperatūru, siltuma starojumu no telpas sienām utt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par jauno Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektoru ievēlēts augstskolas zinātņu prorektors Tālis Juhna, informē RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

Juhna saņēma 137 no 190 derīgajām Satversmes sapulces dalībnieku balsīm. Jaunievēlētais rektors darbu sāks marta beigās, par precīzu datumu vienojoties ar RTU padomi. Otrs kandidāts - RTU Rīgas Biznesa skolas direktors Jānis Grēviņš - attiecīgi saņēma ievērojami mazāku balsu skaitu.

Par zinātņu prorektoru Juhna RTU ir strādājis 12 gadus, pilnveidojot zinātnes pārvaldības sistēmu un izstrādājot stratēģiju RTU zinātnes un inovācijas sistēmas izveidei. Viņš ir izveidojis dažādus atbalsta mehānismus zinātnieku un studentu inovāciju spēju veicināšanai un jaunu tehnoloģiju attīstībai, piemēram, RTU Zinātnes un inovāciju centru, kura mērķis ir veicināt RTU zinātnisko darbību un akadēmiskā personāla un studējošo iesaisti inovāciju radīšanā un zināšanu pārnesē, kā arī attīstīt sadarbību ar industriju un zinātniskajām institūcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atverot pārstāvniecības Āzijā, RTU atsijās viltus studentus

Db.lv, 01.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā Universitāte (RTU) ierobežojusi indiešu, šrilankiešu un uzbeku krāpniecības iespējas, kuri vēlas izglītības aizsegā nokļūt Eiropas Savienībā (ES) darba meklēšanas nolūkos. Turpmāk RTU mācībspēki brauks uz šīm Āzijas valstīm klātienē atlasīt studentus un novērtēt viņu zināšanu atbilstību universitātes prasībām, vēsta LNT Ziņas.

Šo RTU centru izveide un uzturēšana Āzijā gada laikā izmaksājot vairākus desmitus tūkstošus eiro, taču universitāte atteicās atklāt precīzu summu. Kā iemesls minēts – «šim mērķim līdzekļi neesot valsts piešķirtās dotācijas, bet gan ieņēmumi no ārvalstu studentu studiju maksām».

Indieši, šrilankieši un uzbeki līdz šim bija krāpušies elektroniskajos iestājeksāmenos, lai nokļūtu Latvijā. Daļu no viņiem nākošajos atlases posmos atsijāja Latvijas vēstniecības, pieķerot pretendentus ar viltotiem vidusskolu beigšanas dokumentiem vai konstatējot blēdīšanos vīzu interviju laikā, piemēram, pretendentam sūtot sev līdzīgas personas, kas spēj runāt angliski. Indijā vien šogad šādi pieķerti 400 krāpnieku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU demonstrēs bumbu

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 9. līdz 13. septembrim Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ar savu stendu, jaunāko tehnoloģiju un izgudrojumu demonstrējumiem piedalīsies Baltijas reģiona inovācijas nedēļā, kuras laikā Rīgā Kronvalda parkā darbosies Zinātnes arēna - inovācijas stendu telts.

RTU stenda apmeklētāji varēs vērot zinātnieku demonstrējumus, klausīties skaidrojumus, apmeklēt jauninājumu izstādi, iepazīties ar jaunākajām tehnoloģijām, kā arī izprast tehnoloģisko jaunradi un zināšanu lomu inovācijas procesā, vērojot trīs plazmas ekrānus, uz kuriem tiks demonstrētas informatīvi izglītojošas īsfilmas.

Demonstrējot aizraujošu komiksu, interesenti tiks iepazīstināti ar RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes profesores Viktorijas Kancevičas un viņas kolēģu izstrādāto mākslīgo asinsvadu aušanas tehnoloģiju.

Būvniecības fakultātes (BF) zinātnieki rādīs komforta mērītāju - iekārtu, ar kuru iespējams izmērīt, vizualizēt, uzglabāt un apstrādāt iekštelpu komforta parametrus: gaisa apmaiņas kārtu telpā, grīdas virsmas temperatūru, siltuma starojumu no telpas sienām utt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes (EEF) jaunās ēkas būvniecības pabeigšanu Ķīpsalā noslēgusies universitātes kompleksa «RTU – Pilsēta pilsētā» būvniecības projekta daļa, informē «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta sabiedrisko attiecību koordinatore Kristīne Toma.

Atsevišķi būvniecības darbi vēl turpināsies 2014.gadā.

RTU EEF jaunā ēka sešos stāvos ir būvniecības projekta daļa, kurā apvienotas visas fakultātes struktūrvienības – Enerģētikas institūts, Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts un Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts. Jaunā EEF ēka ir pilnībā automatizēta – tā saucamā elektroniskā ēka, kurā gan vēdināšanas, gan apkures, gan arī apgaismošanas sistēmas tiek kontrolētas caur vienotu vadības paneli.

Plašās auditorijas (150 vietas) aprīkotas ar skārienjutīgiem ekrāniem, apskaņošanu un pieeju internetam. Līdzīgi kā visas «RTU – Pilsēta pilsētā» projekta ēkas, arī EEF ir pilnībā pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – ievērotas nianses durvju platuma izvēlē, pielāgoti lifti, iebūvētas nobrauktuves. Studentiem jaunā EEF durvis vērs 2014.gada mācību sezonā, bet novembrī jaunās telpas jau devās apskatīt interesenti no studentu pašpārvaldes un RTU absolventu asociācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien, 14. oktobrī, Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) un visai Latvijas augstākajai izglītībai aprit 145 gadi, tāpēc šo nedēļu RTU pasludina par svētku nedēļu, Db.lv informēja RTU sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Kušķe.

RTU jubilejas svinības notiks jau 11. un 12. oktobrī, svinīgajos pasākumos universitāte aicina pulcēties studentus, absolventus, mācībspēkus, sadarbības partnerus un draugus.

Savukārt Melngalvju nama Svētku zālē 11. oktobrī plkst. 15 notiks svinīgā sēde, kuras laikā pasniegs RTU Goda doktora diplomus - tos saņems Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors akadēmiķis Ivars Kalviņš un Norvēģijas Dzīves zinātņu universitātes asociētais profesors Šells Gunnars Hofs (Kjell Gunnar Hoff), kurš aktīvi sadarbojas ar RTU Inženierekonomikas fakultāti, realizējot Norvēģijas-Latvijas profesionālā biznesa vadības maģistra (MBA) studiju programmu "Inovācijas un uzņēmējdarbība".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luvras muzejs klajā laidis aplikāciju, kas ļaus iPhone un iPod lietotājiem piekļūt visiem muzeja eksponātiem no jebkuras vietas pasaulē, ziņo AFP.

Luvras muzejs savu mājas lapu atklāja 1995. gadā un katru gadu to apmeklē ap 10 miljoniem lietotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studentu pilsētiņā Ķīpsalā otrdien, 12. jūlijā, viesojās Ministru prezidents Māris Kučinskis. Vizītes laikā viņš iepazinās ar RTU fakultātēm, zinātniskajām un studiju laboratorijām, kā arī kopā ar RTU rektoru akadēmiķi Leonīdu Ribicki un pārējo RTU vadību pārrunāja augstskolas attīstības plānus un ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā, informē RTU.

Kučinskis apskatīja RTU Dizaina fabriku un ar AS «Latvenergo» atbalstu izveidoto radošo laboratoriju, kur studentu un zinātnieku idejas pārtop prototipos, ko iespējams komercializēt, inženieru radītos produktus ieviešot tautsaimniecībā. Premjerministram bija iespējams pārliecināties par RTU atbalstu jaunu zinātnes ietilpīgu uzņēmumu veidošanā.

M. Kučinskis apskatīja arī RTU Ūdens inženierijas un tehnoloģijas laboratoriju un Zinātnisko bibliotēku, kā arī iepazinās ar RTU nākotnes attīstības stratēģiju un pauda atbalstu RTU infrastruktūras attīstības plāniem, Ķīpsalā turpinot būvēt studentu pilsētiņu.

RTU teritoriālais komplekss Ķīpsalā ir Latvijā pirmā studentu pilsētiņa, kuras celtniecība sākās jau 1965. gadā, taču finanšu trūkuma dēļ tika pārtraukta, Latvijai atgūstot valstisko neatkarību. Fakultāšu renovāciju un jaunu ēku būvniecību RTU atsāka pirms sešiem gadiem, pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda, Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta, kā arī pašas RTU līdzekļiem. Plānošanas perioda pirmajā posmā RTU studentu pilsētiņā ir no jauna uzcelta Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes ēka, Laboratoriju māja un RTU Zinātniskās bibliotēkas jaunā ēka, kā arī renovēta Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte, Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte, Studentu dienesta viesnīca un RTU peldbaseins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2. martā Latvijas Republikas Patentu valde atzīmēs 15 darba gadu jubileju. Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore Dace Liberte saņems I pakāpes Atzinības rakstu un "zelta" spalvu par ieguldījumu Latvijas tieslietu sistēmas attīstībā. Apbalvojumus saņems arī citi Patentu valdes darbinieki, Db.lv informēja Tieslietu ministrija.

Patentu valde ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku rūpnieciskā īpašuma jomā, nodrošinot rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzību un veicinot tiesību aizsardzības izpratni.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies Patentu valdes kolektīvs, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš un Tieslietu ministrijas vadība.

Novērtējot Patentu valdes darbinieku ieguldījumu iestādes attīstībā un uzsverot viņu godprātīgo attieksmi pret darba pienākumiem, iestādes jubilejas reizē tiks pasniegti vairāki Tieslietu ministrijas apbalvojumi. I pakāpes Atzinības rakstu un "zelta" spalvu par ieguldījumu Latvijas tieslietu sistēmas attīstībā saņems Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore Dace Liberte, II pakāpes Atzinības rakstu un "sudraba" spalvu par darba pienākumu priekšzīmīgu un pašaizliedzīgu pildīšanu saņems Izgudrojumu ekspertīzes departamenta direktora vietniece Eiropas patentu jautājumos Māra Rozenblate, Finanšu departamenta direktore Dana Jansone un Redakcijas un komunikācijas departamenta eksperts Modris Geidāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS

, 14.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

no 17. līdz 23. septembrim

Pirmdiena, 17. septembris

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 12:30 līdz 16:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) notiks apmācību kursi "Elektroniskās iepirkumu sistēmas lietošana". Piedalās Ventspils pilsētas pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību atbildīgie darbinieki (atb. K. Jacevičs, tālr. 6 36 07607)

" 14:00 domē, 2.stāva zālē notiks Iepirkumu komisijas sēde. Piedāvājumu atvēršana atklātā konkursā "Mēbeļu piegāde četru jaunu grupu atvēršanai pirmsskolas izglītības iestādēs" (pasūtītājs - Izglītības pārvalde) (atb. S. Tolkaņova, tālr. 6 36 01194)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludina konkursu vidusskolēniem Nāc un studē RTU!

, 15.11.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai veicinātu skolēnu interesi par eksaktajām zinātnēm, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) izsludina zinātniskās pētniecības darbu konkursu 10.–12. klašu skolēniem Nāc un studē RTU!. Konkursa uzvarētāji iegūs vērtīgas balvas un priekšrocības, stājoties RTU, liecina universitātes sniegtā informācija medijiem.

Konkurss norisināsies divās kārtās no 2007. gada 15. novembra līdz 2008. gada 15. martam.

Konkursa pirmajā kārtā skolēnu grupām skolotāju vadībā būs jāizstrādā zinātniskās pētniecības darbi, kuru struktūrā paredzēta ne vien darba tēmai atbilstoša teorētiskā daļa, bet arī praktiskā pētījuma daļa.

RTU mācībspēki konkursa Nāc un studē RTU! nolikumā ir iekļāvuši vairāk nekā 30 iespējamās zinātnisko darbu tēmas. Skolēni tiek aicināti risināt aizraujošus jautājumus: kādas rotaļlietas ir kalpojušas par iedvesmas avotu inženiertehniskām konstrukcijām, kādi ir ekoloģisko māju būvniecības pamatprincipi, kādas ir biodegvielas izmantošanas perspektīvas, kā atrast vietu frekvenču spektrā augošajam lietotāju skaitam, kādas iespējas uzlabot satiksmes organizēšanu Rīgā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) iegādājusies 12 jaunus elektromobiļus, informē RTU pārstāvji.

Otrdien RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis pasniedza elektromobiļu atslēgas visu RTU fakultāšu dekāniem un administrācijas darbiniekiem.

Elektromobiļus saņēma visas deviņas RTU fakultātes, RTU Studentu parlaments un administrācijas struktūrvienības. Ar auto paredzēts pārvietoties galvenokārt pilsētā, kā arī apmeklējot RTU filiāles. Pie RTU fakultātēm un administratīvās ēkas ir uzstādīti elektromobiļu uzlādes punkti.

Elektromobiļus RTU studenti un mācībspēki izmantos arī studiju procesā un zinātniskajā darbā, veicot dažādus pētījumus. Ir iecere izmēģināt roku ar elektromobiļiem saistītu jaunu tehnoloģiju radīšanā. Piemēram, izveidot pašiem savus ātros elektromobiļu lādētājus, ko pēc tam sadarbībā ar ražotājiem realizēt tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) padomes sēdē par padomes priekšsēdētāju ievēlēts AS «Sakret Holdings» padomes priekšsēdētājs Andris Vanags, savukārt par priekšsēdētāja vietnieci – RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociēto profesore Anita Straujuma.

RTU padomi saskaņā ar Augstskolu likumu viedo 11 locekļi, no kuriem piecus izraugās RTU Senāts, piecus – Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un izvirza Ministru kabinets, savukārt vienu izvirza Valsts prezidents.

15. februārī jauno RTU padomi apstiprināja Ministru kabinets, savukārt 21. februārī pārliecinošu atbalstu jaunās padomes sastāvam balsojumā izteica RTU Satversmes sapulce.

No RTU padomē ir ievēlēti pieredzējuši izglītības un zinātnes nozares eksperti – RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes profesors Jurģis Poriņš, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes vadošais pētnieks Jānis Ločs, RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociētā profesore Anita Straujuma, RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes profesors Jānis Grabis un RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes pētnieks Jānis Braunfelds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VENTSPILS PILSĒTAS PLĀNOTO NOTIKUMU KALENDĀRS no 10. līdz 16. septembrim

, 07.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdiena, 10. septembris

" 10:00 domē notiks Ventspils pilsētas domes sēde (atb. D. Brākmane, tālr. 6 36 01111)

" 11:00 notiks iknedēļas sanāksme par pašvaldības SIA "Ventspils slimnīca" īstenojamā projekta "Neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniedzēju struktūras optimizēšana Ventspilī" B kārtas realizācijas gaitu, kas paredz uzņemšanas nodaļas rekonstrukciju (atb. O. Ķeņģis, tālr. 6 36 22658)

" No plkst. 13:00 līdz 17:00 Ventspils Digitālajā centrā (Akmeņu ielā 3) norisināsies datorkursi "Informācijas sabiedrības pamatprasmes". Kursu programma ietver darbu ar datoru, teksta redaktoriem, e-pastu un internetu. Kursa maksa: LVL 20 par 12 stundām. Pieteikšanās pa tālr. 6 36 07607 vai pa e-pastu: [email protected] Lūdzam arī norādīt iespējamos kursu apmeklējuma laikus! (atb. A. Gaile, tālr. 6 36 07607)

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU mācīs studentiem himnas

, 29.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) jauno akadēmisko gadu sagaidīs īpašā svētku noskaņā: par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienai RTU saviem studentiem sagatavojusi īpašus laika plānotājus, kuriem komplektā pievienots kompakdisks ar Latvijas valsts himnu Dievs, svētī Latviju! un starptautisko studentu himnu Gaudeamus.

Himnu ierakstā piedalījās RTU vīru koris Gaudeamus, RTU sieviešu koris Delta, RTU Rīgas Biznesa skolas jauktais koris un RTU studentu pūtēju orķestris SPO, Db.lv informē Anete Freimane, RTU Studentu parlamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja.

„Lai godinātu Latvijas valsti un veicinātu patriotisma jūtu rašanos, ieskandinot jauno akadēmisko gadu, aicinām katru RTU studentu iemācīties Latvijas valsts un studentu himnu. Taču šī ir tikai maza daļa no RTU sagatavotās dāvanas Latvijai tās 90. dzimšanas dienā. Novembrī klajā nāks RTU pašdarbības kolektīvu sagatavots kompaktdisks Skani, mana Latvija! Skani, RTU!, kurā būs apkopotas skaistākās RTU kolektīvu dziesmas un skaņdarbi,” atklāj RTU Studentu kluba vadītāja Asja Visocka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 3. septembrī, svinīgi tika atklātas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) un auditoriju mājas «Domus Auditorialis» jaunās ēkas.

Šis ir vēsturiski nozīmīgs pasākums, jo arī DITF pievienojas pārējai RTU saimei studentu pilsētiņā Ķīpsalā, kur ir koncentrēta lielākā daļa RTU fakultāšu.

Ēku atklāšanā piedalījās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, kā arī RTU vadība un studenti, nozares profesionāļi.

«Valsts nākotne ir izglītotu un spējīgu jaunu cilvēku rokās. Valdības mērķis ir celt iedzīvotāju kopējo labklājību. Tā mūsdienu pasaulē visbiežāk ir atrodama tur, kur attīstās jaunas tehnoloģijas. Lai tās varētu attīstīt, ir nepieciešami gudri, zinoši un spējīgi cilvēki. Augstskolas, tostarp, RTU, rūpējas, lai Latvijā būtu izglītoti cilvēki, attīstītos zinātne un jaunu tehnoloģiju izstrāde. Man ir patiess prieks šodien piedalīties jaunās RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes ēkas un auditoriju mājas atklāšanā, kas ir uzskatāms apliecinājums mērķtiecīgiem valsts ieguldījumiem izglītības un zinātnes attīstībā. Vēlu sekmes un izdošanos, strādājot un studējot jaunajās ēkās!» apsveikuma uzrunā sacīja K. Kariņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atzīmēs RTU dibināšanas 146. gadadienu

, 09.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 14. oktobrī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) – svinēs 146. dzimšanas dienu. Šogad aprit arī 50 gadi, kopš atjaunots leģendārais Rīgas Politehniskais institūts (RPI), kuram bija būtiska loma Latvijas tehniskās inteliģences sagatavošanā.

Par godu nozīmīgajām gadadienām 14. oktobrī RTU Lielajā aulā, Kaļķu ielā 1, notiks vairāki svinīgi pasākumi, kuros piedalīsies arī Valsts prezidents Valdis Zatlers. Savukārt RTU fakultātēs, sākot no 10. oktobra, visas svētku nedēļas laikā norisināsies nozīmīgākais universitātes zinātnes pasākums – RTU 49. starptautiskā zinātniskā konference, kurā ar pētījumu prezentācijām uzstāsies ne vien Latvijas, bet arī ārvalstu zinātnieki, Db.lv informē Egita Kancāne, RTU Informācijas centra korespondente.

14. oktobrī RTU Lielajā aulā, plkst. 12.30 sāksies RTU Senāta paplašinātā sēde, kuras laikā RTU rektors akadēmiķis Ivars Knēts teiks svinīgo uzrunu un atklās RTU 49. starptautiskās zinātniskās konferences plenārsēdi.

Komentāri

Pievienot komentāru