Jaunākais izdevums

Pirmdien tirdzniecības sesijas sākumā strauji saruka Krievijas rubļa vērtība pret dolāru, ko veicināja naftas cenas krituma turpināšanās, raksta The Moscow Times.

Rubļa kurss pret dolāru samazinājās par 4,5% līdz 58,51 rublim, bet pret eiro – par 2,4% līdz 70,29 rubļiem par eiro.

Pagājušajā gadā rubļa vērtība pret dolāru samazinājās par aptuveni 40%, un iemesls tam bija gan krītošās naftas cenas, gan Rietumvalstu sankcijas, kas ir ierobežojušas Krievijas kompāniju spēju aizņemties naudu ārvalstīs un veicināja pieprasījumu pēc dolāriem.

Centrālā banka pērn centās balstīt rubli, gan ceļot likmes līdz 17%, gan veicot intervences, taču līdz šim rīcībai nav bijis manāms rezultāts.

Krievijas valdība ir izteikusi brīdinājumu, ka ekonomika šajā gadā piedzīvos recesiju, sarūkot par 0,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rubļa vērtība 10 nedēļu zemākajā līmenī

Žanete Hāka, 29.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Krievijas rubļa vērtība pret dolāru un eiro saruka līdz zemākajam līmenim kopš maija, reaģējot uz ziņām, ka ASV prezidents Baraks Obama un Eiropas līderi vienojušies par jaunām sankcijām Krievijai, raksta The Wall Street Journal.

Rubļa vērtība pret dolāru sasniedza 35,7 rubļus par dolāru, kas ir vājākais līmenis kopš 6. maija. Visu laiku zemāko līmeni rublis sasniedza 3. martā – 36,85 rubļus par dolāru. Rublis atrodas zem spiediena arī pret eiro, un tā vērtība pieaugusi virs 48 rubļiem pirmo reizi kopš 13. maija. Šajā mēnesī rublis ir zaudējis aptuveni 6% no savas vērtības, un, visticamāk, šāda tendence turpināsies, paplašinot sankciju loku.

Renaissance Capital paredz, ka rublis līdz gada beigām turēsies ap 35,5 rubļu atzīmes. Tomēr, ja Sberbank un VTB Bank, kas ir divas galvenās Krievijas bankas, tieši ietekmēs ES sankcijas, sekas tirgum un valūtai visdrīzāk būs lielākas nekā citas, kas līdz šim piemērotas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rublis atkal zem pārdošanas spiediena, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Naftas cenām nonākot zemāk, zem pastiprināta pārdošanas spiediena atkal nonācis Krievijas rublis. Melnā zelta cena (Brent jēlnaftas) kopš oktobra beigām ir samazinājusies par 17,5%. Šajā pašā laikā ASV dolāra cena Krievijas rubļos ir palielinājusies par 8,2% – līdz 69,3 rubļu atzīmei. Savukārt gada laikā dolāra cena rubļos ir iespējusi pieaugt aptuveni par 30% (kopš 2014. gada sākuma tie būtu jau gandrīz 110%). Līdzīgi rublim gājis arī tā attiecībās ar eiro – kopš pagājušā mēneša sākuma eiro cena rubļos pieaugusi par 8,1% – līdz 75,85 rubļu atzīmei. Savukārt kopš 2014. gada sākuma kopējās valūtas vērtība Krievijas rubļos palielinājusies aptuveni par 70%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievijas Banka rubļa balstīšanai divās dienās atvēlējusi 1,68 miljardus dolāru

Žanete Hāka, 07.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējo divu tirdzniecības dienu laikā Krievijas Centrālā banka ir iztērējusi vismaz 1,68 miljardus ASV dolāru, lai balstītu krītošo rubli, raksta Bloomberg.

Tādējādi Krievijas Banka ir pārtraukusi piecus mēnešus ilgo intervenču pauzi un veikusi lielāko intervenci kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā martā. Rublis pēdējo trīs mēnešu laikā ir piedzīvojis strauju kritumu, sasniedzot centrālās bankas noteikto robežu, kad tā sāks iejaukties tirgū.

3.oktobrī centrālā banka ir iztērējusi 980 miljonus dolāru, lai balstītu rubli, liecina jaunākie dati bankas mājaslapā. Banka arī ziņo, ka tā ir paaugstinājusi augšējo tirdzniecības robežu par 10 kapeikām līdz 44,6 rubļiem, tādējādi signalizējot, ka tā ir iztērējusi vēl vismaz 700 miljonus dolāru šajā dienā. Patlaban rublis no šīs robežas ir mazāk nekā 0,1% attālumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Tehnisku iemeslu dēļ slēgts tirdzniecības centrs «Pilsētas pasāža» Jelgavā, un objektā tiek gaidīti Būvniecības valsts kontroles birojs speciālisti.

Otrdien tehnisku iemeslu dēļ slēgts tirdzniecības centrs «Pilsētas pasāža» Jelgavā, un objektā tiek gaidīti Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) speciālisti, aģentūru LETA informēja ēkas īpašnieces - SIA «Marno J» - mārketinga speciāliste Zane Meldrāja.

Plašākus komentārus par centra slēgšanas iemesliem Meldrāja nesniedza, bet atzina, ka objektu šodien apsekos BVKB speciālisti, kuriem sniegta informācijas par tehniskajām problēmām, kas radušās objektā.

«Pašlaik neko precīzāk komentēt nevaram,» pauda «Marno J» pārstāve.

Savukārt Jelgavas domes deputāts Aigars Rublis (V) aģentūru LETA informēja, ka viņš ir vērsies BVKB ar lūgumu sniegt informāciju par tehniskajām problēmām tirdzniecības centrā «Pilsētas pasāža».

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rublis nedaudz atgūstas

Žanete Hāka, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rubļa vērtība pirmdien pakāpās jau otro dienu pēc kārtas, jo aizvien mazāk tirgus dalībnieku prognozēja, ka tā saruks Ukrainas konflikta dēļ, raksta Bloomberg.

Valūtas kurss pret dolāru pakāpās par 0,3% līdz 36,0135 rubļiem, bet pret eiro tas palielinājās par 0,4% līdz 48,245 rubļiem par eiro. Par tikpat rubļa vērtība pieauga arī pret centrālās bankas noteikto dolāru/eiro grozu – sasniedzot 41,5199 rubļus. Robeža, no kuras centrālā banka sāk iejaukties tirgū, lai palēninātu valūtas vērtības kritumu, iegādājoties rubļus 200 miljonu dolāru vērtībā dienā, ir 42,45 rubļi pret groza vērtību.

Tāpat pirmdien saruka 10 gadu valdības obligāciju ienesīgums – par 11 bāzes punktiem līdz 9,79%. Pagājušajā nedēļā ienesīgums sasniedza augstāko līmeni kopš 2009. gada oktobra.

Rublis pagājušajā mēnesī uzrādīja vissliktāko rezultātu starp 24 jaunattīstības valstu valūtām, par kurām informāciju apkopo Bloomberg. Pret dolāru rublis pavājinājās par 5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rubli vēlas padarīt elastīgāku

Žanete Hāka, 18.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Centrālā banka nolēmusi padarīt rubli elastīgāku, paplašinot diapazonu, kurā tas brīvi tirgojas un samazinot ārvalstu valūtu apjomu, kuru tā tirgoja, raksta Bloomberg.

Banka nolēmusi paplašināt diapazonu, kurā rublis tirgojas pret dolāra un eiro grozu līdz 9 rubļiem, līdzšinējo 7 rubļu vietā, liecina bankas paziņojums. Tāpat atceltas intervences, kamēr rublis tiks tirgots šajā diapazonā. Banka, rublim sasniedzot noteiktu līmeni, pirka vai pārdeva 200 miljonu ASV dolāru dienā.

Šīs izmaiņas veiktas, lai līdz gada beigām palīdzētu nonākt pie brīvi peldoša rubļa no pašreizējiem ierobežojumiem, kas nepieciešams, lai sasniegtu inflācijas mērķi.

Banka paziņojumā uzsvērusi, ka lēmumam nebūs ietekmes uz pašreizējām rubļa svārstībām, jo valūta tirgojas neitrālā zonā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stiprinās dolārs un gada beigās – rubļa drāma

Šis gads vētraini pagājis arī valūtu tirgū, kur beidzot notika tirgus dalībnieku ilgstoši gaidītā ASV dolāra stiprināšanās. Tāpat gada beigās īstu drāmu sagādāja Krievijas rublis. «Ir valūtas, kuru uzvedība Latvijas eksportētājus priecēja, un ir valūtas, kuras ne tikai apbēdināja, bet radīja arī būtiskas problēmas,» norāda SEB bankas finanšu tirgus pakalpojumu vadītājs Andris Lāriņš.

Ja runā par eiro/dolāru, tad sākumā gan viss nenotika gluži tā, kā tika gaidīts, un gada pirmajā pusē eiro pamanījās pietuvoties pat 1,40 dolāru atzīmei. Tiesa gan, tad, kad pavasarī Eiropas Centrālā banka (ECB) negaidīti noteica negatīvu eiro depozītu likmei, kopējās valūtas vērtība stabili ceļoja 1,2 ASV dolāru līmeņa virzienā. «Atbalstu ASV dolāram sniedza arī Federālo rezervju sistēma. Rudenī tika pārtraukta kvantitatīvās mīkstināšanas programma, un tirgus dalībnieki jau sacenšas ar prognozēm par dolāra procentu likmju celšanu. Rezultātā gada beigas eiro pavada 1,25 dolāru rajonā (gada laikā zaudēti vairāk kā 9% vērtības), gaidot no ECB papildus tirgus atbalsta pasākumus. Šobrīd izskatās, ka tendences nākamajā gadā nemainīsies. Eiro un dolāra procentu likmes dodas pretējos virzienos, ECB un ASV FRS politika atšķiras, vairāk vai mazāk atšķiras arī ekonomikas dati un to tendences (bezdarbs, inflācija, izaugsme), kas liek domāt, ka eiro nākamā gada otrajā ceturksnī varētu nokļūt zem 1,20 dolāru atzīmes, bet nākamā gada beigas varētu sagaidīt 1,16 dolāru rajonā. Ja tā notiks, tad šāda cenu uzvedības tendence būs pozitīva eksportētājiem, kuri rēķinus izraksta dolāros. Lai arī ASV Latvijas importa/eksporta sarakstā neieņem būtisku aili, ASV dolārs tomēr Latvijā joprojām ir ļoti populāra valūta, jo virkne valsts norēķini notiek tieši šajā valūtā,» skaidro SEB eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Melnajā tirgū Krievijā rubļa kurss sasniedz 200 rubļus par dolāru

LETA--UKRINFORM, 15.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautisko sankciju dēļ Krievijā ir ierobežots finanšu tirgus, un sociālajos tīklos parādījies valūtas melnais tirgus, kurā maiņas kurss sasniedzis 200 rubļus par vienu ASV dolāru.

Tīmekļa medijs "Meduza" vēstīja, ka vietnē "Telegram" ir desmitiem kanālu par tēmu "valūtas maiņa", "nopirkt dolārus", kuros pieejami piedāvājumi valūtas maiņas darījumiem. Lielākā daļa šo kanālu izveidota vai aktivizēta marta pirmajās divās nedēļās.

Viens veids šādām grupām ir sadalījums pēc pilsētām, kad noteiktā apkaimē dzīvojošie vienojas par valūtas pirkšanas un pārdošanas darījumu un sarunā tikšanos. Dolāra un eiro kurss tādos darījumos būtiski pārsniedz oficiālo kursu un sasniedz pat 200 rubļus.

Krievijas varasiestādes brīdina, ka tādi darījumi var tikt uzskatīti par nelikumīgām bankas operācijām, par ko draud līdz septiņiem gadiem ilgs cietumsods.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krievijas Banka, rubli balstot, aktīvi pārdot ārvalstu valūtas

Žanete Hāka, 09.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Centrālā banka mainījusi rubļa tirdzniecības diapazonu par 20 kapeikām, kas ir lielākais apjoms kopš marta, raksta Bloomberg.

Tāpat šomēnes ar četru intervenču palīdzību valūtas atbalstam iztērēti 1,85 miljardi dolāru. 7. oktobrī rubļa atbalstīšanai tika atvēlēti 442 miljoni dolāru. Iepriekš centrālā banka piecus mēnešus pēc kārtas ieturēja pauzi intervencēs, bet no gada sākuma līdz maijam iztērēja 40 miljardus dolāru rubļa atbalstam.

Centrālā banka paziņojusi, ka trešdien pārcēlusi rubļa tirdzniecības diapazona augšējo robežu par 20 kapeikām līdz 44,85 rubļiem pret eiro un dolāru grozu. Trešdien rublis pirmo reizi vēsturē tirdzniecības sesiju noslēdza pie 40 rubļu par dolāru atzīmes.

Augšējās diapazona robežas pārcelšana ir lielākā kopš marta sākuma, kad Krievija iebruka Krimā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rublis spiež domāt par darba ražību

Vēsma Lēvalde, 21.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

NVS tirgus krīze rosina a/s Kurzemes atslēga 1 plānot investīcijas ražošanas efektivitātē, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Metāla furnitūras rūpnīcas Kurzemes atslēga 1 (KA 1) akcionāri šogad dividendes no 2014. gada peļņas neplāno maksāt, bet atstāt peļņu nesadalītu, liecina biržai Nasdaq Riga iesniegtie akcionāru sapulces lēmumu projekti. «Mums jādomā, kā uzlabot darba ražību, efektivitāti,» iespējamo peļņas izlietojumu komentē a/s Kurzemes atslēga 1 valdes priekšsēdētājs Pēteris Frīdenbergs.

Lai gan pērn, pretēji 2013. gadam, Kurzemes atslēga 1 strādāja ar peļņu, apgrozījums ir bijis par 28,7 tūkst. (1,4%) mazāks. Par 0,3% samazinājies arī eksporta apjoms. Galvenie uzņēmuma eksporta tirgi ir Lietuva, Uzbekistāna un Beliza. Līdz ar Krievijas rubļa kursa straujo samazināšanos krities pieprasījums NVS, skaidro P. Frīdenbergs. Pērn uzņēmums pievērsies jauna veida produkcijas izgatavošanai – atslēgas metāla durvīm. «Tas bija Uzbekistānas pasūtījums, ar ko saistījām lielas cerības. Diemžēl rublis parāva līdzi arī uzbeku summu,» stāsta valdes priekšsēdētājs. Pagaidām nav skaidrs, vai piepildīsies cerības uz ilgtermiņa sadarbību ar uzbekiem, taču situācija ir nedaudz uzlabojusies, jo rubļa kurss ir stabilizējies, lēš uzņēmējs. Tiesa, NVS tirgū tagad nākas konkurēt ar Krievijas ražotājiem, kas sākuši piedāvāt līdzīgu produkciju. Jau vairākus gadus uzņēmuma vadība pūlas mainīt tirgus sadali par labu eksportam, tomēr līdz šim tas nav izdevies, atzīst P. Frīdenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas rubļa vērtība attiecībā pret ASV dolāru trešdien pirmo reizi vēsturē pārsniegusi 41 rubļa atzīmi.

Rubļa vērtība pret dolāru trešdien neilgi pēc tirdzniecības sākšanās Maskavas biržā nokritās līdz 41,013 rubļiem, kas ir jauns visu laiku zemākais līmenis.

Turpinoties tirdzniecībai, rublis pakāpās līdz 40,99 rubļiem par vienu dolāru.

Pagājušās nedēļas sākumā rubļa vērtība pret dolāru pirmo reizi pārsniedza psiholoģiski nozīmīgo 40 rubļu atzīmi, savukārt nedēļu vēlāk rublis sasniedzis jaunu nozīmīgu robežu.

Tikmēr rubļa vērtība pret eiro trešdienas rītā veidoja 51,847 rubļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sagaidāms, ka nākotnē redzēsim vēl zemāku Krievijas rubļa cenu, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Krievijas rublis pēc nosacītas stabilizēšanās šā gada janvāra pirmajā pusē jau atkal var nonākt zem pastiprināta pārdošanas spiediena. Ukrainas krīzei pagaidām galu neredzot un aktivizējoties vardarbīgiem uzbrukumiem šīs valsts pilsētai Mariopolei, Rietumvalstu līderi Krievijai piedraudējuši ar jaunām sankcijām. Ja tas tā patiešām būs, rubļa cena, visticamāk, nonāks zemāk. Tāpat joprojām nav nekādu pazīmju, ka drīzumā varētu būt novērojama straujāka naftas cenas palielināšanās (Krievijas rubļa cena un šīs valsts ekonomika kopumā parasti izteikti korelē ar naftas cenu). Piemēram, Ziemeļjūras jēlnaftas Brent cena šo pirmdien atradās pie zemās 48 ASV dolāru par barelu atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijas balzams: Rubļa kursa svārstības spirta kā izejvielas cenu nav jūtami ietekmējušas

LETA, 28.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pagājušā gada nogalē Krievijas rublis piedzīvoja dramatisku kritumu, no kaimiņvalsts importējamā spirta cenu tas nav īpaši ietekmējis, atzina AS Latvijas balzams valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

«Izejvielas cenu ietekmēja divi faktori. Kad sākās rubļa vērtības lejupslīde, spirta cenas Krievijā sāka kāpt, vienlaikus, rubļus konvertējot eiro, spirta eksports izvērtās aizvien izdevīgāks. Savukārt šogad rublis ir stabilizējies, cena kļuvusi nedaudz lielāka, tomēr kopumā noticis izlīdzinājums un lielas atšķirības cenā nejūtam,» sacīja uzņēmuma vadītājs.

Viņš arī norādīja, ka Latvijas balzams iepērk vidēji 1,3 miljonus litru spirta mēnesī un izejviela vienādos daudzumos tiek pirkta Krievijā un Eiropas Savienībā, tomēr Krievijas spirts esot nedaudz dārgāks lielāko muitas nodevu dēļ.

«Tomēr šo proporciju nemainīsim, jo Krievijas spirtam ir izcili laba kvalitāte. To izmantojam atsevišķu premiālās klases dzērienu ražošanā, piemēram, Stolichnaya, Amber gold, Moskovskaya un citos,» atzina uzņēmuma vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valūtas tirgos korekcija šķiet tikai loģiska

Žanete Hāka, 20.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītās nedēļas sākumā finanšu tirgos joprojām valdīja riskam pozitīvas tendences – akciju tirgi turpināja kāpumu, procentu likmes bija stabilas, nafta joprojām tirgojās ļoti šaurā koridorā starp 55 un 56 ASV dolāriem par barelu, norāda AS Norvik Banka Dīlinga nodaļas vadītājs Pēteris Strazdiņš.

.

Tā rezultātā arī ar pārējiem aktīvu tirgiem korelējošās valūtas kā Krievijas rublis, Turcijas Lira un līdzīgas nedēļu sāka pozitīvi, kāpjot pret USD un EUR. Nedēļas otrajā pusē situācija mainījās un tirgus kopš ceturtdienas ir pārņēmis neliels pesimisma vilnis, akciju tirgi koriģējas zemāk, procentu likmes krīt, un arī dolārs pret risk-sensitīvajām valūtām ievērojami atguvies. Kopējai situācijai nepalīdz arī runas par potenciālo procentu likmju celšanu ASV, vai Eirozonas politiskajiem riskiem, par kuriem tuvojoties vēlēšanām svarīgās Eiropas valstīs atkal satraucas tirgus dalībnieki.

Tā rezultātā, piemēram, Krievijas rublis kopš trešdienas maksimumiem ap 56.50 rubļu par vienu dolāru zaudējis ap 2.5% un tirgojas ap 58 RUB atzīmi par vienu dolāru. Rubļa kritumam palīdzējuši arī amatpersonu izteikumi par pārāk stipra rubļa kursa nevēlamību, šī tēma apspriesta arī ekonomikas ministra un prezidenta Putina tikšanās reizē. Tāpat, tradicionāli šādos apstākļos kāpusi Japānas jena – USDJPY piektdien atrodas pie 112.60 jenu par dolāru atzīmes, lai gan trešdien dolārs maksāja ap 115 jenas. Jāpiezīmē, ka valūtas tirgi pēdējās pāris nedēļas tirgojušies uz ļoti liela optimisma viļņa, tādēļ korekcija šķiet tikai loģiska, bet pagaidām nav pamata runāt par nopietnu tendenci pret riskantiem aktīviem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rubļa vērtība pēc reitinga samazinājuma nogāžas tuvu rekordzemam līmenim

Žanete Hāka, 20.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien rubļa vērtība nogāzās līdz gandrīz rekordzemai atzīmei pēc Moody’s paziņojuma par Krievijas kredītreitinga samazinājumu, liecina Bloomberg dati.

Rubļa vērtība pret centrālās bankas dolāru/eiro grozu pavājinājās par 0,2% līdz 45,8804 rubļiem, kas ir mazāk nekā 1% no rekordzemās atzīmes, ko tas sasniedza 17. oktobrī – 46,3096 rubļus.

Rublis pret dolāru pavājinājās par 0,2% līdz 40,829 rubļiem.

16.oktobrī Krievijas Banka pārdevusi 2,12 miljardus ASV dolāru rubļa atbalstam.

Kopumā šajā gadā intervences ir samazinājušas Krievijas Bankas rezerves par gandrīz 60 miljardiem dolāru. Rublis ir zem spiediena, jo sankcijas ierobežo Krievijas uzņēmumu pieeju Rietumu parāda tirgiem un padziļina ekonomikas izaugsmes bremzēšanos, savukārt naftas cena patlaban atrodas tuvu četru gadu zemākajam līmenim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien vainoja valsts iedzīvotājus Baltkrievijas rubļa devalvācijā, paziņojot, ka varas iestādes neplānoja pērnā gada beigās devalvēt nacionālo valūtu, bet iedzīvotāji izdarīja visu, lai tas notiktu.

«Mēs negrasījāmies devalvēt nacionālo valūtu. Un es toreiz teicu - ja jūs skraidīsiet pa valūtas maiņas punktiem, jūs mūs pamudināsiet uz to, ka mēs būsim spiesti palaist nacionālo valūtu brīvā peldējumā, lai neiztukšotu mūsu zelta valūtas rezerves,» Lukašenko sacīja preses konferencē Minskā.

«Tad kādas var būt pretenzijas man? Es zināju, ka jūs kā īsteni baltkrievi mani neklausīsiet. Jūs pagājušajā gadā nopirkāt 60 tūkstošus automobiļu. Šajā gadījumā jūs izvedāt no Krievijas visu, kas tur bija, no Maskavas un no Pīteras (Sanktpēterburgas),» sacīja prezidents.

Baltkrievijas rublis pērn zaudēja pusi savas vērtības. Decembrī tas tika devalvēts par 9% attiecībā pret ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk naudas ekonomikā nenozīmētu to izaicinājumu risināšanu, kas Latvijai ir

Tā saka DNB bankas valdes priekšsēdētājs un prezidents Atle Knai un cita starpā iesaka Latvijas uzņēmējiem savos biznesa plānos piefiksēt Krievijas rubļa vērtību – tā šādā līmenī ir uz palikšanu.

Nesen ar kādu draugu runājāmies, ka bankas dod kredītus tiem, kam nauda jau ir, un tāds bija arī viņa privātais novērojums – kad kontā parādījās nauda pēc īpašuma pārdošanas, banka sāka piedāvāt arī visādas finanšu rosības iespējas. Kā Latvijā ir ar finanšu pieejamību?

Tas ir jautājums, ko mums pastāvīgi uzdod gan klienti, gan mediji – vai Latvijā ir grūti saņemt finansējumu? Un mana atbilde ir – nē, jo šis ir tirgus ar augstu konkurenci, un netrūkst banku, kas gribētu aizdot. Bet bankas uzdevums nav finansēt pilnīgi visu. Mēs fokusējamies uz zema līdz vidēja riska segmentu. Tā ka es piekrītu jūsu novērojumam, ka tie, kas spēj aizņemties, arī dabū naudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Krievijas rubļa kurss pret ASV dolāru sasniedza rekordzemu līmeni, turpinoties Ukrainas konfliktam, liecina Reuters dati.

Rubļa kurss pret dolāru pavājinājās par 0,9% līdz 37,44 rubļiem par dolāru, par 0,9% līdz 49,2 rubļiem par eiro un arī par 0,9% līdz 42,72 rubļiem pret dolāra/eiro grozu.

Saruka arī Krievijas uzņēmumu akciju cenas. RTS indekss saruka par 1,1%, bet Micex – par 0,2%.

VTB Capital analītiķi gan norāda, ka rublis izskatās pārmērīgi pārdots, un lielākā daļa no piektdienas krituma bija dēļ riska menedžmenta, ņemot vērā, ka Krievijai var tikt piemērotas papildu sankcijas. Ja tas nenotiks tuvākajā laikā vai būs maigākas nekā tiek lēsts, rublis varētu atgūt 1-2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Eksperti: Krievijas ekonomikā recesija turpinās padziļināties

Žanete Hāka, 24.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas kritums Krievijā turpinās, un vārga izaugsme gaidāma tikai 2016. gada pavasarī, jaunākajā Swedbank makroekonomikas apskatā prognozē eksperti.

Pēc pārsteidzoši saudzīga IKP krituma par 2,2% gada griezumā (ceturkšņa kritums par 1,3%) šī gada pirmajā ceturksnī, otrā ceturkšņa operatīvie dati rāda kritumu jau par 4,6% (pēc ekspertu aplēsēm ceturkšņa kritums bijis ap 2.5%; detalizēti dati vēl nav publicēti).

Tas pārliecinoši kliedē diezgan populāru viedokli, ka Krievija šo krīzi pārdzīvos viegli, teikts apskatā. Krievijas ekonomikas ministrija joprojām uzskata, ka krīzes dziļākais punkts jau aiz muguras un ka trešajā ceturksnī IKP dinamika (pret iepriekšējo ceturksni) atgriezīsies plusos. Tas ir nepamatoti optimistisks viedoklis, un, lai arī ekonomikas krituma temps ceturkšņu griezumā kļūs lēnāks, mēs joprojām saglabājam šī gada janvārī un aprīlī Swedbank ekonomikas apskatā pausto viedokli, ka šogad Krievijas ekonomikā recesija turpinās padziļināties un ļoti vārga izaugsme ceturkšņu (bet ne gada) griezumā varētu atjaunoties tikai 2016.gada pavasarī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Krievijas rubļa vērtība pret dolāru turpina samazināties, pirmo reizi vēsturē pārkāpjot 38 rubļu atzīmi, raksta The Wall Street Journal.

Rubļa vērtību uz leju spiež bažas par jauno sankciju ietekmi. Rublis zem spēcīga pārdošanas spiediena nonāca jau martā, kad Maskava izrādīja gatavību aneksēt Krimu. Tāpat rubļa vērtība samazinājās pēc tam, kad Ukrainā tika notriekta Malaysia Airlines lidmašīna.

Rubļa vērtība pirmdienas rītā sasniedza 38,038 rubļus par dolāru, pēc tam gan tā nedaudz atguvās līdz 37,98 rubļiem. Kopumā šajā gadā pret dolāru rublis ir sarucis par 13,6%.

Pagājušajā nedēļā Krievijas Centrālā banka nemainīja bāzes procentu likmi, un tirgus to uzskatīja par signālu, ka banka neplāno ievērojami iegrožot savu monetāro politiku, tādējādi vēl vairāk palielinot spiedienu uz rubli. Centrālā banka agrāk pārdeva dolārus un eiro no rezervēm, lai turētu augstāku rubļa kursu, tomēr pēdējoreiz tā tirgū iejaucās maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rublis aizvadījis samērā veiksmīgu nedēļu

Žanete Hāka, 18.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas dati pagaidām turpina rublim uzturēt negatīvu fonu, bet naftas produktu tirgū otrā nedēļas pusē novērotais cenu kāpums rubli pabalstīja, jaunākajā finanšu tirgus apskatā norāda SEB bankas valūtu eksperts Andris Lāriņš.

Kā liecina augusta dati, Krievijas ražošanas apjomi gada laikā samazinājušies par 4,3%, mazumtirdzniecībā gada laikā apjomi sarukuši par 9,1%, ražotāju cenas pieaugušas par 13,7%, kapitālieguldījumi samazinājušies par 6,8%, bet bezdarbs saglabājies 5,3% līmenī.

Krievijas Centrālās bankas ārvalstu valūtu rezerves, kā liecina 13. septembra dati, samazinājušās pavisam nedaudz, līdz 365,1 miljardam dolāru.

Rublis aizvadīja samērā veiksmīgu nedēļu jo dolāra cena pazeminājās no 68 rubļu līmeņa līdz 66 rubļu rajonam (paviesojoties arī pie 65 rubļu atzīmes), bet eiro no 77 rubļiem atkāpās uz 75 rubļiem (paviesojoties arī zem 74 rubļiem), uzsver eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rubļa vērtība nedaudz pakāpjas

Žanete Hāka, 17.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien Krievijas rubļa vērtība palielinājās jau otro dienu pēc kārtas, jo Krievijas Centrālā banka sāka bankām ar Swap operāciju palīdzību nodrošināt ārvalstu valūtas, lai mazinātu likviditātes trūkumu, raksta Bloomberg.

Rubļa vērtība pret centrālās bankas noteikto dolāru/eiro grozu pakāpās par 0,1% līdz 43,3916 rubļiem. Arī pret dolāru rublis pakāpās par 0,1% līdz 38,3035 rubļiem, samazinot šā gada zaudējumus līdz 14%. Pret eiro kurss pieauga par mazāk nekā 0,1% līdz 49,622 rubļiem.

Pēc tam, kad Eiropas Savienība un ASV ieviesa jaunas sankcijas, ierobežojot Krievijas kompāniju pieeju kapitāla tirgiem, ārvalstu valūtas likviditāte Krievijā sastopas ar spēcīgu spiedienu. Krievijas Centrālā banka otrdien paziņoja, ka ar SWAP operāciju palīdzību ar fiksētu likmi piedāvās trīs miljardus ASV dolāru.

BCS Financial Group līdzekļu pārvaldnieks Dmitrijs Dorofejevs skaidro, ka operāciju ieviešana ir nedaudz mazinājusi spriedzi, ko radīja ārvalstu valūtas trūkums un ļāva nedaudz stiprināties rublim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievijas valdība pirmoreiz atzīst: Valsts ekonomika nākamgad «brauks uz leju»

Lelde Petrāne, 02.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas valdība ir brīdinājusi, ka rietumu sankciju un krītošo naftas cenu dēļ valsts ekonomika nākamgad ieslīgs recesijā, ziņo BBC.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Fitch Ratings nolēmusi samazināt Krievijas kredītreitingu līdz BBB-, raksta MarketWatch.

Reitings iepriekš bija BBB. Tādējādi Krievijas reitings patlaban ir tikai vienu pakāpi virs spekulatīvās kategorijas. Reitinga nākotnes perspektīva ir negatīva, kas nozīmē, ka aģentūra vidējā vai ilgākā termiņā to atkal var pazemināt.

«Kopš pērnā gada ievērojami samazināta Krievijas ekonomikas prognoze, ko veicināja gan naftas cenas, gan rubļa vērtības kritums kopā ar strauji paaugstinātajām procentu likmēm,» norādīts aģentūras paziņojumā.

Rietumvalstu sankcijas, kas pirmo reizi tika ieviestas pērnā gada martā patlaban turpina iedragāt ekonomikas aktivitāti, jo Krievijas bankām un uzņēmumiem ir ierobežota pieeja ārējiem kapitāla tirgiem.

Komentāri

Pievienot komentāru