Tehnoloģijas

Runās par vienoto informācijas sistēmu

Rudīte Šmite, 27.08.2002

Jaunākais izdevums

29. augustā Cēsīs notiks konference Pašvaldību vienotās informācijas sistēmas (PVIS) izveides aktualitātes. Pasākuma mērķis ir informēt par projekta gaitu un attīstību, kā arī saistību ar e — pārvaldes ieviešanu, administratīvi teritoriālo reformu Latvijā un citiem valstiskiem projektiem. Konferenci organizē Pašvaldību lietu pārvalde. Tajā piedalīsies īpašu uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš, visu Latvijas rajonu PVIS darba grupu pārstāvji, rajonu un pilsētu pašvaldību vadītāji, valsts institūciju un projekta iesaistīto uzņēmumu SIA Lattelekom, Telecentrs un Latnet Serviss pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Ministru kabineta iecerēto darbību - Nacionālajai izaugsmei un vienotībai

Mēs esam vienojušies strādāt Latvijas nacionālajai vienotībai un izaugsmei. Veidot Latviju, kuras sabiedrība ir izglītota, vesela, pārtikusi un droša par nākotni. Nostiprināt Latviju kā nacionālu, eiropeisku un demokrātisku valsti, kuru raksturo laba pārvaldība, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošana, tiesiskums un sociālais atbildīgums, kas ietver arī rūpes par cilvēkresursu atjaunošanu un tautas ataudzi.

Mūsu pienākums ir nostiprināt latviešu valodu, latvisko kultūrtelpu un nacionālo identitāti, vienlaikus esot tolerantiem un rūpējoties par visu Latvijā dzīvojošo tautību kultūras pienesumu, jo daudzveidība ir bagātība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru prezidenta amata kandidāta Krišjāņa Kariņa (JV) topošās valdības partneri šorīt parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu, valdības deklarāciju un fiskālās disciplīnas līgumu.

Dokumentus parakstīja partiju un frakciju vadītāji, klātesot arī topošās valdības ministriem, kuri parakstīja valdības deklarāciju.

Parakstīšana notika Saeimas nama Sarkanajā zālē. Saeima šodien plkst.12 lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru vadītu Kariņš.

Savukārt pusstundu pēc Saeimas ārkārtas sēdes beigām Viesu zālē plānota Kariņa preses konference. Pēc valdības apstiprināšanas tā plānojusi arī pulcēties uz pirmo svinīgo sēdi valdības mājā.

Topošo valdību varētu atbalstīt 61 deputāts - tātad stabils labēji centrisks vairākums, iepriekš lēsa Kariņš.

Valdību veidos piecu politisko spēku pārstāvji - «Jaunā Vienotība» (JV), Jaunā konservatīvā partija (JKP), «KPV LV», «Attīstībai/Par» (AP) un «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Valdību vadīs politiķis no JV, lai arī šī partija vēlēšanās ieguva vismazāko mandātu skaitu Saeimā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

It kā spēle, bet nav spēle – Agnese Aljēna izstrādājusi Biznesa rūnas, kas palīdz rosināt domāšanas procesu par biznesu trijās dimensijās

Agnese desmit gadu nostrādāja bankā, vadīja pārdošanas attīstības nodaļu un paralēli mācījās maģistratūrā. «Viss bija vienkārši – izlasi nodaļu grāmatā, aizej uz darbu un pārliecinies, ka viss tā arī pēc labākās prakses darbojas,» viņa atceras.

Agnese paralēli darbam fotografēja un, kad piedzima pirmais bērniņš, neatgriezās darbā, bet pievērsās fotografēšanai, atvēra savu studiju un saprata, ka radošajā biznesā ir gadījumi, kad viss nenotiek kā grāmatās aprakstīts. Viņa nopirka vairākas grāmatas, bet daudz kam tajās nepiekrita. Kad piedzima otrs bērns, viņa iestājās apvienotajā Banku augstskolas, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas un Ventspils augstskolas doktorantūras programmā, lai šai tēmai pievērsos tuvāk. Šobrīd viņa pēta biznesu mākslā un vada apmācības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2016.gada 1.oktobra Tukuma novada iedzīvotājiem būs iespēja iegādāties vienoto biļeti, kas paredzēta braucienam ar diviem transportlīdzekļiem – autobusu un vilcienu. Pasažieris, iegādājoties biļeti Pasažieru vilciena biļešu kasē vai pie konduktora, varēs tikt no Rīgas līdz Tukuma stacijai ar vilcienu un pēc tam, uzrādot šo pašu biļeti, pārsēsties SIA Tukuma auto apkalpotā maršruta autobusā. Šo biļeti varēs nopirkt arī autobusā, lai tiktu no apdzīvotas vietas Tukuma novadā līdz Rīgai.

Iegādājoties vienoto biļeti, pasažieris par braucienu maksās lētāk un sabiedriskā transporta pakalpojumu izmantot būs ērtāk, jo pasažierim, pārsēžoties no viena transportlīdzekļa otrā, būs jāuzrāda tikai viena biļete. Iedzīvotājiem tiek piedāvāta arī vienotā abonementa biļete, kas pielāgota pasažieru braukšanas paradumiem un kas nodrošina vēl papildu atlaides. Tāpat pasažieri var nopirkt vienu bagāžas biļeti, kas paredzēta braucienam gan ar vilcienu, gan autobusu.

Vienoto biļeti varēs izmantot Pasažieru vilciena maršrutā Rīga–Tukums un piecos SIA Tukuma auto apkalpotajos maršrutos – Nr.3211 Jauntukums–MRS, Nr.3212 Jauntukums–Tukuma Lauktehnika, Nr.3213 Durbe–L.Dzelzceļa iela–Tukuma Lauktehnika, Nr.3214 Durbe–Tukuma Lauktehnika un Nr.3215 Jauntukums–Ozoliņi–MRS.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Deklarācija par Godmaņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību

, 20.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv publicē deklarāciju par Ivara Godmaņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību.

"Latvijā – valstī ar straujāk augošo ekonomiku Eiropas Savienībā – ir radīti apstākļi un vide, kurā paplašinās sabiedrības vidusslānis, strauji pieaug cilvēku ienākumi, mājokļu iegāde un būvniecība, turpina pieaugt ārvalstu investīciju un ES fondu ieplūšana Latvijā, panākts būtisks progress Latvijas starptautiskās lomas un vietas pieaugumā ES, kļūstot par pilntiesīgu Šengenas zonas valsti, ar noslēgto Latvijas – Krievijas robežlīgumu radīti nosacījumi būtiskai ekonomisko attiecību attīstībai.

Straujā ekonomiskā attīstība un iedzīvotāju ienākumu palielināšanās, mājokļu tirgus attīstības izraisītais hipotekārās kreditēšanas bums radījis strauju inflācijas lēcienu, finanšu resursu ieplūdi spekulatīvajā, neražojošā sfērā, izraisot disproporcionālu ražojošo un pakalpojumu nozaru attīstību. Demogrāfisko procesu un Latvijas darbaspēka emigrācijas uz attīstītākām ES valstīm ietekmē daudzās tautsaimniecības nozarēs sāk pietrūkt darba roku, sadrumstalotā administratīvi teritoriālā struktūra veicinājusi nevienmērīgu Latvijas reģionu attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Exigen: ārzemju partneri šokā par iepirkumu prasībām pie tik niecīga finansējuma

Sanita Igaune, 09.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir bijuši gadījumi, kad mūsu potenciālie ārzemju sadarbības partneri atsakās piedalīties kopā ar mums informācijas sistēmu izstrādes un uzturēšanas iepirkumos, atklāti pasakot, ka nekur neesot redzējuši tādas prasības kā Latvijā pie tik niecīga finansējuma, DB norāda Exigen Services Latvia izpilddirektors Ivars Puksts.

Kā liecina Exigen Services Latvia novērojumi, vai valsts no savas puses pietiekami iegulda līdzekļus IS uzturēšanā?

Pozitīvi, ka valsts iepirkumos pakāpeniski izveidojusies izpratne par to, ka sistēmu izstrāde nav nošķirama no uzturēšanas, kas no ieguldījumu viedokļa ir skatāms kā vienots veselums. Tajā pašā laikā dažādu iemeslu dēļ līdzekļi uzturēšanas jomā tiek ieguldīti nepietiekami. Pēdējā laikā radikāli aug informācijas sistēmu kvalitātes, pieejamības un drošības prasības, taču prasībām jābūt samērojamām ar finansējumu. Piešķirot līdzekļus izstrādes projektiem, piemēram, būtu jāpiešķir līdzekļus arī uzturēšanai pienācīgā apmērā, jo atkarībā no sistēmas ikgadējai finansējuma summai vajadzētu būt no 10% līdz 50% no sākotnējās izstrādes cenas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mākslīgā intelekta valodu tehnoloģijas - attīstības tendences un jaunas iespējas organizācijām

Kaspars Kauliņš, "Tilde" biznesa attīstības vadītājs, 18.01.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 pandēmija izraisījusi staujas pārmaiņas patērētāju tendencēs un veicinājusi uzņēmumu un insititūciju interesi par valodu tehnoloģiju risinājumiem straujāk, kā varējām prognozēt.

Vēlos dalīties pārdomās, kas mūs sagaida 2021.gadā, un par kādiem mākslīgā intelekta risinājumiem uzņēmumiem vajadzētu domāt.

Runas tehnoloģijas pielāgojas katra uzņēmuma vajadzībām

Pirms deviņiem gadiem, līdz ar tā brīža jaunāko Apple viedtelefonu iPhone 4S, pie lietotājiem devās balss digitālais asistents Siri. Tehnoloģiju pasaulē tas bija liels notikums, jo daudziem atsauca atmiņā reiz redzētās fantastikas filmas, kuru varoņi ar balss komandām ieslēdz istabā gaismu, pārslēdz televizora kanālus vai vada automašīnu. Kopš tā laika balss vadības risinājumi veikuši garu ceļu un patiešām nonākuši televizoros, teju ikvienā viedtelefonā un daudzās citās ierīcēs. Jau šobrīd daudzu uzņēmumu produktu un paklapojumu attīstības stratēģijās iekļaut dažādi runas tehnoloģiju pielietojuma scenāriji. Vairāki veiksmīgi piemēri ir tepat Latvijā - Latvenergo klientiem ir iespēja skaitītāju rādītājus nosaukt Tildes veidotajai runas atpazīšanas sistēmai, bet mediju monitoringa un tirgus izpētes kompānija Kantar TNS izmanto runas atpazīšanas tehnoloģiju mediju satura analīzei. Mūsu runas atpazīšanas risinājumi tiek izmantoti arī Igaunijas tiesās un Lietuvas valsts pārvaldē. Drīzumā tie palīdzēs arī Latvijas Iekšlietu ministrijas daudzo struktūrvienību darbiniekiem gan gatavojot dažādus dokumentus, automatizēti apstrādājot dažādu procesuālo darbību audioierakstus, gan arī ļaujot veikt meklējumus audio un video arhīvos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Sadala būvspeciālistu sertificēšanas un uzraudzības institūciju atbildības jomas

Žanete Hāka, 07.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets otrdien lēma par būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzības funkciju deleģēšanu akreditētajām institūcijām, kā arī apstiprināja maksas pakalpojumu cenrāžus, informē Ekonomikas ministrija.

Ņemot vērā Latvijas Arhitektu savienības pieredzi, reputāciju, resursus un personāla kvalifikāciju Latvijas Arhitektu savienības Sertificēšanas centram tiek deleģēta būvspeciālistu kompetences novērtēšanas un patstāvīgās prakses uzraudzība arhitektūras jomā.

Latvijas Būvinženieru savienības Būvniecības speciālistu sertificēšanas institūcijai tiek deleģēta būvspeciālistu kompetences novērtēšana un patstāvīgās prakses uzraudzība inženierizpētē, projektēšanā: ēku konstrukciju (t.sk. torņu un dūmeņu) projektēšana, ceļu projektēšana, tiltu projektēšana; būvdarbu vadīšanā: ēku būvdarbu vadīšana, restaurācijas būvdarbu vadīšana, ceļu būvdarbu vadīšana, tiltu būvdarbu vadīšana; būvuzraudzībā: ēku būvdarbu būvuzraudzība, restaurācijas būvdarbu būvuzraudzība, ceļu būvdarbu būvuzraudzība, tiltu būvdarbu būvuzraudzība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noteikumi Valsts informācijas sistēmu attīstības projektu uzraudzībai

Māris Ķirsons [email protected], 15.05.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts sekretāru sanāksmē Satiksmes ministrija pieteica izskatīšanai Ministru kabinetā noteikumu projektu «Valsts informācijas sistēmu attīstības projektu uzraudzības noteikumi». Noteikumu projekts izstrādāts saskaņā ar Valsts informācijas sistēmu likuma 4.panta otrajā daļā doto uzdevumu reglamentēt valsts informācijas sistēmu attīstības projektu uzraudzības kārtību. Izstrādāto noteikumu mērķis ir nodrošināt valsts informācijas sistēmas attīstību atbilstoši vienotai valsts politikai valsts informācijas sistēmu attīstības jomā, lietderīgi izmantojot piešķirtos līdzekļus un sasniedzot valsts informācijas sistēmas attīstības projektā noteiktos mērķus. Valsts informācijas sistēmas attīstības projekts ir projekts, kura mērķis ir attīstīt valsts informācijas sistēmu, kas ir reģistrēta Valsts informācijas sistēmu reģistrā, vai nodrošināt valsts informācijas sistēmu attīstību kopumā. Izstrādātie noteikumi attiecas uz valsts informācijas sistēmu attīstības projektiem neatkarīgi no projekta finansēšanas avotiem un to veidiem. Noteikumu projekts nosaka valsts informācijas sistēmu attīstības projektu uzraudzības institūcijas kompetenci un institūciju, kuras ir atbildīgas par valsts informācijas sistēmu attīstības projektu īstenošanu, pienākumus informācijas sniegšanā par attiecīgā projekta īstenošanas rezultātiem. Noteikumu projektam ir trīs pielikumi, kuri nosaka saturu informācijai par valsts informācijas sistēmas attīstības projektu, tā īstenošanas un noslēguma rezultātiem, norādīts Valsts kancelejas Komunikāciju departamenta informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Slīcēja glābšana ir viņa paša rokās

SIA "Ermitāžas risinājumi" vecākais informācijas sistēmu drošības konsultants Pēteris Matisons, 14.10.2008

SIA "Ermitāžas risinājumi" vecākais informācijas sistēmu drošības konsultants Pēteris Matisons

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Db

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aktualizēta ir tēma par konfidenciālas informācijas un citu nemateriālo vērtību aizsardzību. Darbojoties informācijas sistēmu drošības jomā, ļoti bieži sanāk saskarties ar situācijām, kad ir notikusi konfidenciālas informācijas izpaušana vai tā netiek pietiekami aizsargāta.

Parasti šie fakti tiek noklusēti un informācija paliek uzņēmuma iekšienē. Man var pārmest neobjektivitāti, jo mūsu bizness ir informācijas sistēmu drošības risinājumu ieviešana, tomēr kopējo situāciju Latvijā šajā jomā gribētos raksturot kā katastrofālu.

Kā jau daudzas problēmas arī šī sākas no galvas. Savā darbā esmu pārliecinājies, ka Latvijā ir ļoti maz uzņēmumu vadītāji, kuri vispār vēlas iedziļināties informācijas drošības jomā. Parasti netiek darīts nekas vai arī atbildība par informācijas drošību tiek uzgrūsta informācijas tehnoloģiju speciālistam. Pēc šī atbildības deleģējuma uzņēmumā tiek ieviests ugunsmūris un antivīrusa risinājums ar ko arī bieži noslēdzas aktīvais darbs informācijas drošības nodrošināšanā. Ar to ir daudz par maz! Informācijas drošība ir organizatorisku un tehnoloģisku pasākumu kopums, kuru ieviešanu un uzturēšanu ir jāpārrauga uzņēmumu vadītājiem. Mūsdienās, kad darbības procesu nodrošināšanai tiek arvien vairāk izmantotas datorizētas sistēmas, informācijas drošības nodrošināšanas procesi ir kļuvuši par uzņēmuma pārvaldes neatņemamu sastāvdaļu. Informācijas drošības pārvaldība ir pielīdzināma grāmatvedības uzskaitei, personāla vadībai u.c. uzņēmuma pārvaldes procesiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai Latvijā izmantosim Pasaules Klases līmeņa kredītbiroju risinājumus?

Evita Vaivode-Šulte, SIA Creditinfo Latvija Klientu apkalpošanas vadītāja, 12.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medijos informācija par kredītbirojiem ir ļoti skopa. Lai arī EM (Ekonomikas Ministrija) iesniegusi informatīvo ziņojumu «Kredītinformācijas apmaiņas tiesiskie aspekti un institucionālais modelis», skaidrojošas un analizējošas informācijas par šo jautājumu medijos ir minimāli.

Latvijā šis jautājums netiek apspriests, bet jāizlemj ir daudzas būtiskas nianses, kas ietekmēs pilnīgi visus iedzīvotājus. Sabiedrībā pagaidām valda mērena vienaldzība pret notiekošo, lai arī diskusijām par šiem jautājumiem būtu jānotiek tieši šobrīd, kamēr visi jautājumi ir lemšanas procesā un katrs var izteikt savas vajadzības, vēlmes un viedokļus.

Šīs tēmas izprašanai un pētīšanai nedaudz pievērsās Panorāma sižetā, lvportals.lv un žurnāls Kapitāls aprīļa 2012 numurā. Grūti spriest vai pārējiem šī jautājuma sakarā ir pilnīga skaidrība vai tomēr neizpratne par to, kas notiek un kas tiek plānots?

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Biežāk uzdotie jautājumi

Latvijas Banka / eiro.lv, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kad Latvijā ieviesīs eiro?

Oficiālais eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014. gada 1. janvāris. Šobrīd Latvijas valsts iestādes veic visus sagatavošanās darbus, kas nepieciešami eiro ieviešanas nodrošināšanai, un tā ieteicams rīkoties arī uzņēmējiem.

Kā naudas maiņu padarīt sev vieglāku un ērtāku?

Visērtākais veids - bezskaidras naudas maiņa. Tādēļ vēl pirms eiro ieviešanas ieteicams latu skaidrās naudas uzkrājumus pārskaitīt bankas kontā. Visa latu kontos noguldītā vai uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Vai saistībā ar latu nomaiņu pret eiro ir sagaidāma cenu celšanās?

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lauksaimniekiem deklarācijas par lietavu nodarītajiem zaudējumiem jāiesniedz līdz 10. jūnijam

Sandra Dieziņa, 26.05.2005

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan lietavas ir nodarījušas būtiskus postījumus lauksaimnieku jau apsētajām platībām un kavējušas lauksaimniekus sākt pirms tam plānotos sējdarbus, Eiropas Savienības (ES) tiešo atbalsta maksājumu piešķiršanu lietavu skartajos rajonos tas neietekmēs, informē Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma. Lauksaimnieki lietavu skartajos rajonos kā ierasts varēs saņemt ES tiešā atbalsta platību maksājumus - vienoto platības maksājumu un papildu valsts tiešo maksājumu par laukaugu un lopbarības platībām, kā arī par mazāk labvēlīgā apvidus un apvidus ar ierobežojumiem vides aizsardzības nolūkā. Lietavu skarto rajonu lauksaimnieki varēs saņemt: - vienoto platības maksājumu, papildu valsts tiešos maksājumus par laukaugu vai lopbarības platībām – par visām apsētajām platībām, kurās lietavu dēļ sējumi vai aramzemē iesētie ilggadīgie zālāji gājuši bojā un par kurām lauksaimnieks bija iesniedzis „Platību maksājumu iesniegumu 2005” līdz š.g.16.maijam; - vienoto platības maksājumu, papildu valsts tiešos maksājumus par laukaugu vai lopbarības platībām – par platībām, ko līdz ārkārtas apstākļu konstatēšanas brīdim lauksaimnieks nebija paspējis apsēt, ja tās tiek apsētas līdz š.g. 15. jūnijam un lauksaimnieks līdz š.g. 16.maijam iesniegtajā „Platību maksājumu iesniegumā 2005” tās norādīja kā plānoto sējumu; - vienoto platības maksājumu – par platībām, ko līdz ārkārtas apstākļu konstatēšanas brīdim lauksaimnieks nebija paspējis apsēt, ja tās netiek apsētas līdz š.g. 15.jūnijam un lauksaimnieks līdz š.g. 16.maijam iesniegtajā „Platību maksājumu iesniegumā 2005” tās norādīja kā plānoto sējumu; - mazāk labvēlīgā apvidus (MLA) un apvidus ar ierobežojumiem vides aizsardzības nolūkā (AIVAN) – ņemot vērā to, ka attiecībā uz MLA un AIVAN nav noteikti nekādi termiņi par lauksaimniecībā izmantojamās zemes apstrādi, šis pasākums ir administrējams vispārējā kārtībā. Tiem atbalsta pretendentiem, kuru apsaimniekotās platības ir cietušas lietavās, informācija par lietavu nodarītajiem postījumiem jāiesniedz līdz š.g. 10. jūnijam tajās Lauku atbalsta dienesta reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs (turpmāk – LAD RLP), kurās tika iesniegti nepieciešamie dokumenti platību maksājumu saņemšanai, aizpildot deklarāciju par ārkārtas apstākļu (2005. gada maija plūdu) nodarītajiem zaudējumiem. Neskaidrību gadījumos lauksaimniekiem jāsazinās ar LAD RLP, kur tiks sniegta detalizēta papildu informācija. Jau ziņots, ka 2005. gada 19. aprīļa Ministru kabineta noteikumos Nr.273 „Kārtība, kādā tiek piešķirts valsts un ES atbalsts lauksaimniecībai un lauku attīstībai” ir noteikts, ka dažādu ārkārtas apstākļu situācijās Lauku atbalsta dienests pieļauj atkāpes no šajos noteikumos minētajām prasībām, kuras lauksaimniekam būtu jāievēro, lai varētu saņemt tiešos atbalsta maksājumus. Šo dažādo ārkārtas apstākļu sarakstā uzskaitītas arī dabas stihiskas nelaimes, piemēram, lietavas, kas būtiski ietekmējušas lauksaimniecībā izmantojamo lauksaimnieka zemi. Līdz ar to ir pieļaujama atbalsta maksājuma izmaksa par platību, kurā lauksaimnieks ārkārtas apstākļu dēļ nevar nodrošināt atbalsta maksājuma piešķiršanas nosacījumu izpildi. Piemēram, lai saņemtu papildu valsts tiešo maksājumu par laukaugu platībām, lauksaimniekam būtu jānodrošina, ka laukaugu sējumi uz lauka parastos augšanas apstākļos tiktu uzturēti vismaz līdz to nogatavošanās fāzes sākumam. Pamatojoties uz lauksaimnieka informāciju par to, ka lietavu dēļ šo atbalsta piešķiršanas nosacījumu viņš nevarēs izpildīt, pretendentam netiks piemērots atbalsta apjoma samazinājums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vienoto klientu apkalpošanas centru izveidei piešķir teju miljonu eiro

Dienas Bizness, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 2015. gada 26. maijā, valdība akceptēja nosacījumus valsts budžeta līdzekļu piešķiršanai pašvaldībām Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru izveidei reģionu un novadu nozīmes attīstības centros 2015. gadā, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Kļaveniece.

VARAM izstrādātie kritēriji nosaka valsts budžeta dotācijas piešķiršanu 2015. gadā Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru izveidošanai, pielāgošanai un aprīkošanai, darbavietas uzturēšanai un nodarbināto atlīdzībai. Šiem mērķiem no valsts budžeta šogad paredzēti 919 739 eiro.

Plānots, ka prioritāri tiks atbalstīta centru izveide vietās, kuras ģeogrāfiski izvietotas tālāk no reģionālās vai nacionālās nozīmes centriem.

Pašvaldībām, kuras plāno izveidot vai attīstīt Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru, 30 darba dienu laikā pēc Ministru kabineta noteikumu apstiprināšanas ir jāiesniedz VARAM pieteikums. Lai sniegtu atbalstu pašvaldībām pieteikumu sagatavošanā, jau tuvākajā laikā VARAM organizēs reģionālos seminārus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Līdz oktobrim pabeigs Būvniecības informācijas sistēmas izveidi

Žanete Hāka, 28.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 28.jūlija sēdē apstiprināja Būvniecības informācijas sistēmas noteikumus, kas nosaka Ekonomikas ministrijas pārziņā esošās Būvniecības informācijas sistēmas (BIS) izveides un uzturēšanas kārtību, dokumentu iesniegšanas kārtību, kā arī saturu un tajā iekļautās informācijas aprites kārtību, informē EM.

Noteikumi izstrādāti, ņemot vērā jaunā Būvniecības likuma stāšanos spēkā un tie nosaka tiesisko regulējumu datu apmaiņai starp BIS un citām valsts nozīmes informācijas sistēmām, kā piemēram – Valsts adrešu reģistra informācijas sistēmu, Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmu, Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmu, Valsts vienoto datorizēto zemesgrāmatu, Iedzīvotāju reģistru, Uzņēmumu reģistru, Ģeotelpisko pamatdatu informācijas sistēmu, Nodokļu maksātāju reģistru. Vietējās pašvaldību būvvaldes un institūcijas, kuras pilda būvvaldes funkcijas savu uzdevumu un funkciju izpildei datus no minētajām informācijas sistēmām varēs izmantot bez maksas. Tādējādi, uzsākot lietot BIS, pašvaldībām un institūcijām, kuras pilda būvvaldes funkcijas, samazināsies izmaksas attiecībā uz datu iegūšanu no citām valsts informācijas sistēmām, jo vairs nebūs jāmaksā par datu saņemšanu no citām informācijas sistēmām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēlas noteikt Valsts informācijas sistēmu drošības nosacījumus

Māris Ķirsons [email protected], 28.02.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts sekretāru sanāksmē Satiksmes ministrija pieteica izskatīšanai Ministru kabinetā noteikumu projektu «Valsts informācijas sistēmu drošības noteikumi». Projekts izstrādāts atbilstoši Valsts informācijas sistēmu likuma 4.panta otrās daļai, kura paredz, ka valsts informācijas sistēmu drošības prasības reglamentē Ministru kabineta noteikumi. Projekts nosaka sistēmu drošības tiesiskās, tehniskās (fiziskās un loģiskās) un organizatoriskās pamatprasības personām, kuras ir atbildīgas par sistēmu drošību. Projektā iekļauti informācijas un sistēmu klasificēšanas principi. Paredzēts, ka informācijai, kas nav atzīta par valsts noslēpumu, konfidencialitātes pakāpi piešķir atkarībā no kaitējuma, kas varētu tikt nodarīts datu subjektam vai sistēmas pārzinim, ja netiek nodrošināta informācijas konfidencialitāte. Savukārt Valsts informācijas sistēmu reģistra pārzinis (Satiksmes ministrija) sistēmas klasificē proporcionāli sistēmas resursu apdraudējuma pakāpei maksimāla riska, augsta riska, vidēja riska un zema riska sistēmās. Projekts nosaka sistēmu drošības organizatoriskās un tehniskās prasības katrai sistēmu klasifikācijas pakāpei. Atbilstoši sistēmu klasifikācijai sistēmu turētājiem būs iespējams plānot izmaksas projektā paredzēto drošības prasību ieviešanai. Drošības pakāpes noteikšanas nolūkā sistēmām jāveic riska analīze. izvērtējot sistēmas apdraudējumu īstenošanās varbūtību, iespējamo kaitējumu datu subjektam vai sistēmas pārzinim, ja nav nodrošināta sistēmas drošība, trūkumus sistēmas drošībā. Varbūtējie sistēmas apdraudējumi sistēmas turētājam jāsamazina līdz tam pieņemamam riska pakāpes līmenim. Projekts regulē arī informācijas pieejamības jautājumus. Saskaņā ar projekta noteikumiem informācijas resursiem var būt nepārtraukta diennakts pieejamība vai noteiktos gadījumos cits fiksēts pieejamības laiks, norādīts Valsts kancelejas Komunikāciju departamenta informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Runas sintēzes programma latviešu valodā

, 19.12.2006

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

EQUAL projekta Invalīdu nodarbinātības veicināšana ietvaros izveidota runas sintēzes programma latviešu valodā, kas ļaus vājredzīgiem un pilnībā neredzīgiem cilvēkiem ar datoru gan mācīties, gan strādāt, Db.lv informēja Valsts aģentūra Sociālās integrācijas centrs.

"Latvija līdz šim bija vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā vēl nebija izstrādāta runas sintēzes programma. Tagad, pateicoties mūsu iniciatīvai un EQUAL programmas finansējumam, vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem Latvijā būs daudz lielākas iespējas iegūt konkurētspējīgu izglītību un atrast darbu arī tādās profesijās, kurās ikdiena bez datora vairs nav iedomājama," ir pārliecināta valsts aģentūras Sociālās integrācijas centrs (SIC) direktore un EQUAL projekta Invalīdu nodarbinātības veicināšana vadītāja Regīna Simsone. "Jau šobrīd SIC cilvēki ar redzes traucējumiem apgūst rūpniecības komercdarbinieka un cilvēkresursu vadības specialitātes. Izmantojot jauno programmu, drīzumā pie mums cilvēki ar daļēju vai pilnīgu redzes zudumu varēs apgūt daudz vairāk profesiju."

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

KP nesaskata konkurences ierobežojumus valsts iestāžu informācijas sistēmu izstrādes un uzturēšanā

Žanete Hāka, 18.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) ir noslēgusi tirgus uzraudzību, kurā izvērtēja atsevišķu valsts iestāžu informācijas sistēmu izstrādes un uzturēšanas ietekmi uz konkurenci, informē KP.

Uzraudzības laikā KP nesaskatīja iespējamus konkurences ierobežojumus, vienlaikus iestāde preventīvi informēja iesaistītās puses par iespējamiem riskiem informācijas sistēmu izstrādē un lietošanā.

KP uzraudzību ierosināja pēc uzņēmēju konsultācijās un lietu izskatīšanas ietvaros gūtās informācijas, kas norādīja uz pazīmēm par iespējamiem konkurences ierobežojumiem gadījumos, kad uzņēmējiem ir obligāta prasība savā darbībā izmantot konkrētas valsts informācijas sistēmas.

Uzraudzības laikā KP novēroja, ka šādu valsts informācijas sistēmu skaits ir neliels un vairumā gadījumu komersantiem tajās ir jāievieto dati vai atskaites par savu darbību, un šo informācijas sistēmu datus var izmantot gan uzņēmēji, gan privātpersonas. Lai arī šādas informācijas sistēmas ir vairāku valsts iestāžu pārziņā, KP pēc sava vērtējuma izvēlējās sešas analīzei atbilstošākās – piecas Zemkopības ministrijas un tās padotības iestāžu atbildībā esošās informācijas sistēmas un Valsts zemes dienesta pārziņā esošo Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ieviesīs vienoto darba samaksas uzskaites sistēmu

Māris Ķirsons [email protected], 06.06.2003

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts sekretāru sanāksmē Finanšu ministrija pieteica izskatīšanai Ministru kabinetā noteikumu projektu «Noteikumi par vienoto darba samaksas uzskaites sistēmu no valsts budžeta finansējamo institūciju darbiniekiem».Darba likuma 62.panta piektā daļa paredz, ka vienoto darba samaksas uzskaites sistēmu no valsts budžeta finansējamo institūciju darbiniekiem nosaka Ministru kabinets. Vienotās uzskaites sistēmas mērķis ir nodrošināt iespēju apkopot, sistematizēt, analizēt un aktualizēt informāciju par darba samaksu un saistībā ar darba samaksu valsts institūcijās, lai plānotu un aprēķinātu valsts institūcijām nepieciešamo finansējumu saistībā ar jaunu tiesību aktu projektu darba samaksas jomā izstrādi, tai skaitā minimālās mēneša darba algas pārskatīšanas gadījumos, kā arī apzinātu esošo situāciju darba samaksas jomā un izvērtētu valsts institūciju atalgojuma fonda izlietojumu. Noteikumu projekts paredz kārtību, kādā Finanšu ministrija uztur, pilnveido un aktualizē vienoto darba samaksas uzskaites sistēmu no valsts budžeta finansējamo institūciju darbiniekiem, kā arī kārtību, kādā valsts institūcijas veic datu uzskaiti un sniedz informāciju Finanšu ministrijai. Tā kā Finanšu ministrijas jaunajā datu bāze iekļaujamā informācija daļēji sakrīt ar Valsts civildienesta pārvaldes personāla uzskaites datorsistēmā iekļauto informāciju, ir panākta vienošanās ar Valsts civildienesta pārvaldi, ka iestādēm, kurām ir uzstādīta Valsts civildienesta pārvaldes personāla uzskaites datorsistēma, tiks nodrošināta nepieciešamo datu lielākās daļas automātiska ielāde 2.pielikumā norādītajā formā. Līdz ar to šīm iestādēm papildus vajadzēs sniegt informāciju tikai par amata nosaukumu un kodu, normatīvā akta nosaukumu un pieņemšanas datumu saskaņā ar kuru attiecīgajam darbiniekam nosaka darba samaksu, amata vērtēšanas metodikas apzīmējumu un atalgojumu (visas izmaksas mēnesī), norādīts Valsts kancelejas Komunikāciju departamenta informācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bez iepirkumu procedūrām Latvijas Pasts, iespējams, iztērējis vairāk nekā 4 milj. Ls, pērkot IT sistēmas un modernizējot kases sistēmu.

VAS Latvijas Pasts (LP) vērienīgie modernizācijas plāni četru gadu laikā varētu izmaksāt teju 40 milj. Ls, liecina LP mājaslapā atrodamā informācija.

Iepirkums bez konkursa

Daļa no projektiem jau ir sākta, un to ietvaros 2005. gada nogalē LP sāka ieviest arī datorizētu kases sistēmu EGLE. 2006. gadā izveidota arī datorizēta preses šķirošanas sistēma, kuras programmatūra ir tikai daļa no iegādātās Microsoft Dynamics Ax programmas, kurai vēl papildus programmētas dažādas datu apstrādes sistēmas. Interesantākais, ka abu projektu realizācijā ir iesaistīta kompānija DATI Exigen Group (Exigen), bet LP kā valsts kapitālsabiedrība un sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs par šiem vērienīgajiem projektiem nav izsludinājis iepirkumu konkursus, kā to pieprasa likumdošana. Tas izriet no tā, ka Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā nav informācijas par to, ka LP būtu izsludinājis šāda tipa konkursus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bāliņa: jābūt vienam e-parakstam

, 13.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gan visām valsts, gan arī privātajām struktūrām laika gaitā nāksies izmantot vienu vienoto e-parakstu. Tā intervijā Db apgalvo jaunieceltā īpašu uzdevumu ministre elektroniskās pārvaldes lietās Signe Bāliņa.

Kādus redzat savus galvenos uzdevumus, prioritātes, strādājot šajā amatā?

Galvenais uzdevums ir veicināt informācijas sabiedrības un e-pārvaldes attīstību Latvijā.

Ko vēlaties mainīt līdzšinējā ministrijas darbā?

Uzskatu, ka pašreizējā situācijā ir svarīgi vairāk strādāt ar tiem darbiem, kas ir vērsti uz e- pārvaldes attīstību – tiem, kas ir jādara valsts iekšienē. Nebūt nav mazsvarīgi tie darbi, kas saistās ar valsts tēla pozicionēšanu, ar pārējo ES dalībvalstu informēšanu par to, kāds mums ir progress informācijas sabiedrībā, taču pašreizējā brīdī ir svarīgāk strādāt, lai progress būtu straujāks, un tad, kad mums tas būs, varam runāt par visu pārējo.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Oficiālā e-publikācija paplašina informācijas pieejamību jeb «Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības»

VSIA Latvijas Vēstnesis viedoklis, 17.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar 2011. gadu Latvija plāno ieviest valsts oficiālo elektronisko publikāciju, piešķirot tai juridiski saistošu oficiālās publikācijas statusu. Turklāt visa valsts oficiālā informācija tiks publicēta vienotā interneta vietnē, kurā būs pieejami likumi, Ministru kabineta (MK) noteikumi, valsts sludinājumi u.c. iedzīvotājiem saistoša informācija. Valsts gādās arī par informācijas sistematizāciju. Šādu risinājumu piedāvā dokumenta projekts «Valsts oficiālo elektronisko publikāciju pieejamības veicināšanas koncepcija». Kāds ir sabiedrības ieguvums? Oficiālā e-publikācija būtiski uzlabo valsts informācijas pieejamības jautājumu un ar jauno tiesisko statusu garantē e-vidē sniegtās informācijas ticamību, drošumu un izmantošanas iespēju. Svarīgs faktors – vienuviet publicēta informācija ir lietotājam (sabiedrībai) ērts un draudzīgs valsts pakalpojums.

Koncepcijas gala variants sakņojas vairākus gadus ilgā diskusijā par oficiālās publikācijas formu, saturu un ceļu pie iedzīvotājiem. Paralēli diskutētais problēmjautājums – kas par ko maksā šobrīd un nākotnē. Lai rastu sabiedrības vajadzībām un valsts interesēm atbilstošāko risinājumu, dokumentā izvērtētas iespējamās alternatīvas. Tajā arī secināts: nav pieļaujami, ka valsts oficiālo informāciju iedzīvotājiem sniegtu par maksu, jo nedrīkst rasties situācija, ka cilvēkam ir pienākums zināt ārējos normatīvos aktus, bet to zināšana ir atkarīga no viņa materiālā stāvokļa (ja nav naudas, nevar īstenot savas tiesības, jo tās nezina). Visiem indivīdiem ir jānodrošina vienāda oficiālo publikāciju pieejamība neatkarīgi no mantiskā stāvokļa, turklāt oficiālajai informācijai jābūt skaidrai un saprotamai ikvienam. Lai to nodrošinātu, konceptuāli jāatrisina jautājums par oficiālās e-publikācijas finansēšanas modeli. Koncepcijas projektā analizēti divi varbūtējie mehānismi: pārejas laikā saglabāts pašreizējais finansēšanas modelis, kad Latvijas Vēstneša maksas pakalpojumi sedz izmaksas arī par tiesību aktu publikācijām vai arī valsts budžets dotē tiesību aktu publicēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Medicīnas sabiedrība ARS atklāj pirmo filiāli

Lelde Petrāne, 07.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Medicīnas sabiedrība ARS 7.februārī prezentēja savu pirmo ārstniecības iestādes filiāli. Tā atrodas Rīgā, R.Blaumaņa ielā 11/13.

Lai izveidotu un attīstītu jauno filiāli, medicīnas sabiedrība ARS investējusi vairāk nekā 50 000 latu.

Jaunajā filiālē tiek piedāvātas speciālistu konsultācijas, profilakses un rehabilitācijas iespējas pieaugušajiem, kā arī bērniem domātas programmas ar logopēdijas un fizioterapijas elementiem. Filiālē pieaugušajiem pieejamas algologa jeb sāpju speciālista, psihiatra, dermatologa, neirologa, terapeita, uztura speciālista, fizioterapeita konsultācijas, saišu jeb slinga terapija un masāžas, kā arī ārstnieciskā pēdu aprūpe.

Bērniem pieejamas mikrologopēdu, neirologu, pediatru un fizioterapijas speciālistu konsultācijas, ārstnieciskās vingrošanas nodarbības un bēbīšu skoliņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Eksperts: mobilās ierīces ir liels izaicinājums uzņēmumu vadības sistēmu ražotājiem

Nozare.lv, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesā arvien vairāk lietos dažādas mobilās ierīces un planšetdatorus, kas būtiski mainīs veidu, kā tiks lietotas biznesa informācijas sistēmas, un radīs jaunus izaicinājumus šo informācijas sistēmu izstrādātājiem un lietotājiem, norāda globālā biznesa vadības programmatūras koncerna SAP AG galvenais informācijas sistēmu direktors Olivers Busmans.

Šo pārmaiņu dzinējspēki ir jaunas operētājsistēmas, kas strādā gan uz «veciem» portatīvajiem datoriem, gan jauniem, skārienjūtīgiem planšetdatoriem, un arvien plašāks kļūst darbvietās lietoto ierīču spektrs, tostarp personīgie viedtālruņi un planšetdatori, teica Busmans.

Kā galveno piemēru no jauna tipa operētājsistēmām Busmans minēja Microsoft izstrādāto Windows 8, kas darbojas gan parastos galda un portatīvajos datoros, gan skārienjūtīgos planšetdatoros un mobilajos telefonos. Sistēmu var izmantot gan ar klaviatūru un peli, kā līdz šim, gan prezentējot ierīces dažādās funkcijas kā «flīzes» uz skārienjūtīga displeja.

Komentāri

Pievienot komentāru